VROUWENSPIEGEL
303IS2M3WU0HV
Yoedselbankén besparen
werk en tijd
Vijf miljoen Amerikaanse
huisvrouwen gebruiken se
Recepten
DICK HOLTHAUS VOND INSPIRATIE
BIJ GLOEILAMPJE
ZENUWRUST
(EGERÏ&>Mm
Italiaanse
invloed
Onderzoek in
ziekenhuis
RADIO ACTIEF
Ook
toename in
Nederland
Japonnen voor komende winter
D
Gevulde meloen
4-
Stoofpot-appelen
Kaasgehakt
Nasi-goreng
4"
Kwetsentaart
Witte ragoutsoep
Film: „De Gebroeders
Karamazof'
Diamanten broche
voor prinses Margaret
Niet minder dan 93 pet van de op het piatteland wonende huisvrouwen
weckt levensmiddelen; 88 pet maakt groenen in, 86 pet fruit en 43 pet siacht-
produkten. Gemiddeld wordt in één gezin jaarlijks 112 liter levensmiddelen
geweckt; 56 liter groenten, 36 liter vruchten en 26 liter slachtprodukten.
In ons land wordt ieder jaar ongeveer 42 miljoen liter groenten, 27 mil
joen liter vruchten en 15 miljoen liter slachtprodukten ingemaakt. Dat is
tezamen 84 miljoen liter. Een respectabele hoeveelheid, ondanks blikgroenten
en bevroren levensmiddelen.
de van de produkten verloren en de
smaak en het aroma van de levens
middelen blijven in tegenstelling tot
bij andere conserveringsmethoden, de
zelfde. Daarnaast blijven ingevroren
produkten langer goed dan geweckte,
doordat bacteriëel bederf is uitgeslo
ten.
Het grootste deel van de produkten
voor de weck komt uit eigen tuin en
van eigen slachtingen. In vergelijking
met de tijd voor de tweede wereld
oorlog is het aantal huisslachtingen
afgenomen. Desondanks werden in
1954 in ons land ongeveer 300.000
huisslachtingen verricht. Het groot
ste aantal huissiachtingen komt voor
in de provincie Gelderland (20 pro
cent) en het kleinste aantal in noord-
Holland (2 procent).
Op het platteland wordt niet uit
sluitend geweckt. Menige huisvrouw
pekelt of droogt het vlees, de groen
ten en de vruchten. Er worden dus
jaarlijks nog meer levensmiddelen ge
conserveerd dan bovenstaande cijfers
die alleen betrekking hebben op de
weck, aangeven.
Naar aanleiding van deze hoge cij
fers stelde de Nationale Coöperatieve
Raad in juli 1955 een commissie sa
men, die de opdracht kreeg een rap
port uit te brengen over de mogelijk
heden die de diepvriesmethode in Ne- aanbod gebruik maakten, reserveer-
Kosten
Dit zijn heel wat voordelen, die bij
de Nederlandse huisvrouw zeker zul
len inslaan .Er is echter een „maar"
Een diepvriesconservator voor huis
houdelijk gebruik kost f 1400 tot
f 2400 en verbruikt veel stroom.
Er zullen slechts weinig Nederland
se huisvrouwen zijn, die een derge
lijk hoog bedrag kunnen neerleggen
voor het conserveren van haar vlees,
groenten en fruit, vandaar de op
richting van voedselbanken in Ame
rika, die door particulieren of door
coöperaties worden geexpioiteerd. In
het begin waren het de Amerikaanse
diepvriesbedrijven, die de huisvrou
wen de gelegenheid boden tegen ver
goeding een kist met levensmiddelen
in de vriesruimte te plaatsen. Toen
meer en meer huisvrouwen van dit
derland heeft.
Amerikaanse methode
De diepvriesmethode stamt uit Ame
rika. In 1950 conserveerden 5 mil
joen Amerikaanse huisvrouwen haar
levensmiddelen in een diepvrieskluis,
of-tewel foodbank. Dit woord food-
bank, letterlijk vertaald voedselbank,
drukt eigenlijk het beste uit wat een
diepvrieskluis eigenlijk is.
Een foodbank kan worden verge
leken met een kluisinrichting van een
bank. Iedereen kan in de voedsel
bank een loket huren. Inplaats van
er sieraden of effecten in op te
bergen, bewaart men er echter le
vensmiddelen in, die men voor lange
re tijd goed wil houden. De 5 mil
joen Amerikaanse huisvrouwen, die
van een voedselbank gebruik maken,
wecken, zouten of drogen haar-groen-
ten, vruenten en vlees niet, maar
brengen het naar een diepvriesloket,
dat zij voor korte of langere tijd hu
ren. Zij krijgen dat loket in de voedsel
bank toegewezen en nemen de sleu
tel daarvan mee naar hun huis.
Wanner zij zin hebben in varkens
vlees. in prinsesseboontjes of in
vruchten, wandelen of rijden zij naar
de voedselbank en halen het gewens
te uit haar loket.
Zij hebben niets meer te maken
met \*%ckflessen, waarvan, zonder uit
zondering, iedere winter een aantal
stuk springt en zij hoeven niet meer
tegen heug en meug gezoute snij
bonen (die altijd veel te zout zijn)
te eten, omdat het zo goedkoop is.
Het huren van een diepvrieskluis
bespaart veel tijd. De levensmidde
len zijn n.l., nadat ze in transparant
papier zijn verpakt, klaar voor de
kluis. Er gaat bij het diepvriezen
weinig of niets van de voedingswaar
de men'een aparte vriescel voor par-
tic lieren. Men sloeg de levensmid
delen niet langer in kisten op, maar
in kisten met een slot op houten
of stalen rekken.
Grote toename
Omstreeks 1930 exploiteerden ver
scheidene coöperatieve zuivelfabrie
ken en melkinrichtingen als service
tievelijk 11.600 en 5.750.000.
In Amerika zijn aan de voedsel
banken speciale afdelingen verbon
den, waar men de voorbewerking en
de verpakking van de levensmidde
len kan laten verrichten of waar men
dit, onder deskundige leiding, zeil
kan doen.
Van de voedselbanken is 35 procent
zelfs uitgerust met een volledig ge
outilleerde slachtplaats.
Ook de Deense huisvrouwen zouden
het niet meer zonder de voedsel
banken kunnen stellen. De eerste
bank werd in 1943 opgericht. Op het
ogenblik bestaat m vrijwel 'edere
plattelandsgemeente zo'n bank. Er
zijn 2500 vrieskluizen, hetgeen neer
komt op één vriesloket per 18 inwo
ners.
In Nederland
De eerste diepvrieskluis in ons land
dateert uit 1952 en is gevestigd in
Cothen (Utrecht). De initiatiefnemer
tot de oprichting was een exploitant
van een koelhuis voor fruit.
De bank beschikte in het begin
over 60 loketten, een aantal, dat is
uitgebreid to* 200. De loketten heb
ben een inhoud van óf 150 óf 200
liter. Zij worden verhuurd voor f 48
of f 60 per jaar, naar gelang de in
houd.
Op het ogenblik bestaan in ons land
acht voedselbanken, voornamelijk in
Utrecht en Zeeland. Al deze banken
worden met succes geëxploiteerd.
Daarnaast zyn verscheidene diep-
vrieskluizen in aanbouw.
Over het algemeen is diepvriezen
even duur als wecken. Het eerste
betekent echter een enorme arbeid-
besparing voor de huisvrouw en ruim
tebesparing, want zij hoeft niet lan
ger rijen weckflessen in haar kelder
of ergens anders in huis op te slaan.
Voor het uitsluiten conserveren
van groenten en zacht fruit is diep
vriezen vrij duur, doordat deze le
vensmiddelen veel plaats innemen.
Voor het bewaren van slachtproduk
ten is diepvriezen veel economischer.
De ervaring heeft aangetoond, dat in
gemeenten met vrieskluizen het con
serveren van slachtprodukten toe
neemt.
Het is nu maar de vraag of de
Nederlandse huisvrouw, net als haar
Amerikaanse, Deense, Engelse en
Duitse zusters iets ziet in de voedsel-
riVhtinppn leden derSeliJke vriesin- banken rapport, samengesteld
neen. door een commissie van de Nationale
richtingen.
Pas in 1935 begonnen de diepvries
inrichtingen zich te ontwikkelen. In
Amerika bestonden in 1935 270
vrieskluizen, in 1947 waren het er
9700 met 4.700.000 loketten. In 1950
was dit aantal gegroeid tot respec-
Cooperatieve Raad, spreekt zich in
ieder geval uit vóór de oprichting
van deze banken. Vooral de platte
landsvrouw zou met meer voeselban-
ken gebaat zijn. Het bespaart haar
veel werk en verlies van tijd.
(Advertentie)
Nederlandse mannequins toonden
onlangs te Amsterdam aan inkopers
en pers de collectie Horrockses-ja-
ponnen voor de komende winter. Een
co'lectie geklede en sportieve jurken,
cocktail- en avondjurken. Jurken met
een goede pasvorm, die vooral ge
schikt zijn voor de lange vrouw. Er
waren meer wijde dan nauwe rokken
en de japonnen zagen er stuk voor
stuk duurder uit dan zij in werkelijk
heid waren. De werkelijke prijzen
van de meeste modellen schommel
den tussen de i. 60,- en f. 100,-,
hoewel er ook veel duurdere bij wa
ren.
De sportieve jurkjes waren hoofd
zakelijk gemaakt van wol, de geklede
van jersey en de cocktail- en avond
jurken van satin duchesse, een mooie
zware satin-duchesse in allerlei zach-
(Advertentie)
^OOR N BIJPASSENDE BRIL
Nw. Ginnekenstr. 7
Dr. Struyckenstr. 91
e uitverkoop is achter de rug en
de etalages lokken weer tot win
kelen. Het is nog te vroeg voor de
snufjes uit Parijs. De capes, waar
in de Franse couturiers de vrouw
deze winter willen hullen, zijn er
nog niet. Evenmin als de rokken a
la Hollandaise van Dior en de hoge
Kozak-achtige hoeden. Wel zijn er
gestreepte wollen truitjes en vesten
uit Italië. Deze kledingstukken,
waarvan iedere vrouw er één in
haar kast zou wensen, zijn er te
kust en te keur in alle mogelijke
prijsklassen en maten. Bruin en
beige zijn modetinten en vooral in
deze kleuren ziet men de gestreepte
truitjes in de grote magazijnen in
de dure winkels en in de goedko
pere.
In zijn ruime, grijze salons in de
Van Baerlestraat te Amsterdam toon
de Dicli Holthaus dezer dagen zijn
wintercollectie. Deze jonge Neder
landse couturier liet zich dit keer
inspireren door de ronde lijn van het
gloeilampje in een kristallen kroon.
De boorlijn, die hij in het afgelopen
seizoen introduceerde, heeft hij laten
varen.
De vele toeschouwers, die, nauw
opeengepakt op wankele gouden stoel
tjes, de met rode rozen gedecoreerde
salons bevolkten, nipten van de
champagne, die met kwistige hand
werd rondgediend en zongen in het
Frans, Italiaans, Duits, Engels en heel
af en toe, in het Nederlands de lof
van de gloeilamplijn.
In het hart komt deze lijn hier op
neer: de hoge en smalle hoeden stel
len de nauw toelopende punt van het
lampje voor. De ruime bovenmouw
of de tot een ballon uitdijende on
dermouw, de blousende rug en de
bollende rok verbeelden de ronde lijn
van het lampje. De naar onderen
smaller wordende rokken, die vaak op
een tamelijk strakke band zijn ge
naaid, geven tenslotte de indruk van
het onderste gedeelte van de lamp.
De schouders houdt Dick Holthaus
smal, de taille laat hij op zijn plaats
en de boezem verdoezelt hij
Grapjes
De hoge hoeden bedekken een deel
van het voorhoofd,
Naast deze lijn veroorlooft de jonge
couturier zich allerlei zijsprongen,
waardoor vaak het „leidmotiv" van
de collectie verloren gaat. De zij
sprongen, die hij maakt, zijn echter zo
origineel, dat men niet het verloren
gaan van de eigenlijke lijn, maar de
grappige inval ziet.
Een paar voorbeelden van dergelij
ke zijsprongen zijn: flatteuze baret
achtige hoeden, die afwijken van het
hoge harde Kozakkenmodel, versierd
met een bloem of een sieraad, die het
accent op de rechterwang leggen. Van
grove wol gebreide jurken en man
tels, die zonder ceintuur een hemd-
achtige indruk geven, maar met cein
tuur de hyper-slanke mannequins erg
aardig staan. Een mooie zwart laken
strakke japon, met een namaak-bole-
rootje en een van achter uitwaaierend
los rokpand of een beige jersey pakje,
bestaande uit een mouwloze jurk met
een wijde rok en een strak, kort jasje,
het geheel versierd met een bont
kraagje en een roze roos.
De grapjes, waarin Dick Holthaus
zo sterk is en die, als trouwens zijn
gehele collectie duidelijk een Ita
liaanse invloed te zien geven, beston
den dit keer uit grote leren of van
stof gemaakte reistassen met bijpas
sende schoenen, op puntige Italiaanse
leest, die er aantrekkelijk uitzien,
maar ongetwijfeld pijnlijke voeten
veroorzaken. Voiles, van boven naar
onderen grover wordend, die Diek
Holthaus voor de gezichten van zijn
mannequins bindt, volumineuze ket
tingen van gekleurd kristal, gebor
duurde avondtasjes en een après-ski-
pak van breitsehwanz, waarin de
mannequin zich maar ternauwernood
kon bewegen.
De mantels volgen volkomen de
nieypre-yjn, Biji* *90Lkov»a «aal en
Een pakje van Holthauswaarin
duidelijk de laag ingezette wijde
bovenmouwen te zien zijn.
lopen van onderen wijd uit. Bijzonder
mooi en heel sjiek.
Hetzelfde geldt voor de strakke
wollen jurkjes met blousende rug in
de nieuwe lijn.
Donkergrijs, dat in de vroegere
shows de boventoon voerde, is ver
drongen door zwart, dat af en toe
verlevendigd wordt door rood in al
lerlei tinten en door blauw. Beige is
ook een belangrijke kleur in deze
wintercollectie.
De hoeden sluiten voor het meren
deel strak om het voorhoofd, soms
vertonen zij een even afstaande rand
je. Maar hoe dan ook, ze laten geen
haartje de gelegenheid te ontsnappen.
Oorspronkelijk ontwierp Dick Holt
haus, die zich toen Dèrèck noemde,
alleen hoeden. Zijn meesterschap in
dit vak is, ondanks het feit dat hij
zich nu met alles bemoeit wat bij
de vrouwelijke bovenkleding te pas
komt, niet verloren gegaan. Integen
deel, ook in de conture toont hij zich
een (beginnend) meester, getuige
zijn ontwerpen als „La bien heureu-
se een geel fluwelen cocktailjurk
met bontkraag en een bijbehorende
gebloemde mantel, of zijn „Country
club een beige pakje, bestaande uit
een strak rokje en een blousende
jakje^ of een heel teer gebloemde zij
den jurk in de prinsesselijn met een
overstaanbare romantische naam.
In november toont Dick Holthaus
zijn collectie in New York. Misschien
kan hij daar het fabeltje, dat de Ne
derlandse vrouw niet met mode op
houdt, uit de wereld helpen.
1 meloen, 300-500 g verse vruch
ten, 3-4 dl suikerstroop, desgewenst
iets slagroom.
Van de meloen het dekseltje afsnij
den, de pitten eruit halen en het
vruchtvlees voorzichtig losmaken
zonder de schil te bes digen. Het
vruchtvlees in dobbelsteentjes snijden
en vermengen met het andere fruit,
eventueel ook in plakjes gesneden
banaan. De meloen met de vruchten
sla vullen, de suikerstroop erover gie
ten en desgewenst garrieren met wat
slagroom.
200 g witte bonen, 1 kg aardappe
len, 1 kg zoete appelen, 60 g boter,
iets zout, 2 lepels donkere stroop.
De aardappelen en appelen gaarko
ken en stampen. De apart gaarge-
kookte witte bonen en de boter erdoor
roeren. De stroop en het spek er
apart bij presenteren.
200 gr. koude rijst, 200 gr oud brood
(zonder korst), 200 gr. kaas, 1 ui, wat
zout, noot. aroma, 2 eieren, 100 gr.
boter.
Het brood, de ui en de kaas raspen
en mengen met de rijst, de eieren en
de kruiden Een stevig deeg er van
maken en dit tot ba.lletjes of platte
koekjes vormen, welke in de koeke-
pan m de boter rondom bruin gebak
ken worden. Van de overblijvende bo
ter met een scheutje water een jus
maken, die men op de schotel over de
balletjes giet.
1,5 pond gare rijst, 200 gr. varkens
vlees (in dobbelsteentjes gesneden),
100 gr. ham, 2 eieren, 25 gr. gedroog
de nasi-goreng kruiden, 2 uien. 100 gr.
boter.
De uien, samen met het vlees in de
boter fruiten. Als het vlees bijna gaar
is de kruiden toevoegen en bij ge
deelten de rijst, welke dan nog even
meegebakken wordt. Voor het opdie
nen de in stukjes gesneden ham er
door roeren. Van de eieren omeletten
bakken, hiervan reepjes snijden, wel
ke boven op de nasi-goreng gelegd
worden.
Voor het deeg: 250 gr. bloem,
125 gr. boter, 90 gr. suiker, 5 a 10 gr.
vanillesuiker, zout, 1 ei, citroenrasp,
2 5 3 eetlepels melk.
Voor de vulling: drie-vierde - 1 kg
kwetsen, 2 5 3 eetlepels gemalen
amandelen, 50 gr. suiker, 'n halve
dl. water, iets citroensap.
Voor het deeg de boter door de
gezeefde bloem snijden en er met de
rest van de bestanddelen een stevig
deeg van maken, hiermee de beboter
de open vruchtentaartvorm voeren de
andere delen erin strooien en daar
na de gehalveerde kwetsen (de pit
verwijderen!) erin leggen. Hierover-
heen de suiker, die in het water is
opgelost en waaraan iets citroensap
is toegevoegd, gieten en de taart
30 5 40 min. in een matig hete oven
bakken.
1 liter bouillon, iets foelie, peter
selie, 40 gr. bloem, 40 gr. boter, 1 ei,
'n halve dl. melk of room, iets ci
troensap, 50 gr. gehakt.
De bouillon met de foelie en peter
selie 'n half uur laten trekken en
zeven en er met de boter en bloem
een glad gebonden soep van koken.
Van het gehakt kleine balletjes vor
men en deze 10 min. in de soep mee
laten koken. Het el in de soepterrine
kloppen, de melk erbij doen en onder
voortdurend roeren de hete soep er
bij gieten. De soep op smaak afma
ken met een paar druppels citroen
sap.
te tinten, die vraagt om een eenvou
dig model. Eenvoudig waren de uit-
gaansjurkjes dan ook en daardoor ge
knipt voor de Nederlandse vrouw,
die niet houdt van teveel tierelan
tijntjes.
Nieuws bracht deze collectie niet,
wel draagbare kledingstukken, die óf
door de originaliteit van het ontwerp
of door de garnering en door de goede
pasvorm uitsteken boven de doorsnee
confectie.
De tot onddr de taille doorlopende
lijfjes behoren nog niet tot het ver
leden; er waren er tenminste nog
heel wat in deze wintercollectie. Op
merkelijk groot was het aantal jurk
jes in heel fijn ribfluweel, dat van
veraf op fluweel lijkt.
Het slot van de collectie werd ge
vormd door een aantal mooie house
coats in (duur) jersey en in (goed
koper) ribfluweel.
Een der Horrockses-japonnen uit
de collectie voor de komende winter
(Advertentie)
Een Fransedie Hertz zou
helpen, kwam met 107 keurig
ingevulde vragenlijsten aandra
gen. De verbazing was groot,
toen bleek, dat al zijn „klan
ten" ongeacht hun leeftijden
volmondig verklaarden onmid
dellijk weer met hun vrouw te
willen trouwen. Hertz vroeg
zijn confrère nadere inlichtin
gen. „Wel" zei de Fransman.
„Ik ken mijn broeders. Ik heb
mannen uitgekozen die in het
ziekenhuis lagen om een ope
ratie te ondergaan
Ruime keuze uit alle types
Philips en Erres T.V.
Ie klas antenne materialen
Vlotte service door eigen
technische dienst.
Vraagt eens zonder ver
plichting een apparaat
enkele dagen op proef.
Lange Brugstr. 4 - Torenstr. S
Breda. Telefoon 5351
De Metro-Goldwyn-Mayer-Film-
studio's te Hollywood zullen een film
gaan vervaardigen naar het bekende
boek van de Russische schrijver
Dostojefski ,,de gebroeders Karama
zof". Drie filmmaatschappijen heb
ben thans reeds medegedeeld voorne
mens te zijn dit boek te verfilmen.
Advertentie)
Zwaarmoedige gedachten, tobberijen
en angstgevoel worden verdreven door
MIJNHARDT'S ZENUWTABLETTEN
Versterken het zelfvertrouwen en
stemmen U weer moedig en rustig.
Dr. J. T. Williamson, eigenaar van
een diamantmijn in Tanganyika, het
door de Britten beheerde gebied in
oost-Afrika, zal prinses Margaret bij
terugkeer van haar Afrikaanse reis
in Londen een met diamanten bezette
broche schenken.
(Advertenties)