VROUWENSPIEGEL 303IS2M3WU0HV Yoedselbankén besparen werk en tijd Vijf miljoen Amerikaanse huisvrouwen gebruiken se Recepten DICK HOLTHAUS VOND INSPIRATIE BIJ GLOEILAMPJE ZENUWRUST (EGERÏ&>Mm Italiaanse invloed Onderzoek in ziekenhuis RADIO ACTIEF Ook toename in Nederland Japonnen voor komende winter D Gevulde meloen 4- Stoofpot-appelen Kaasgehakt Nasi-goreng 4" Kwetsentaart Witte ragoutsoep Film: „De Gebroeders Karamazof' Diamanten broche voor prinses Margaret Niet minder dan 93 pet van de op het piatteland wonende huisvrouwen weckt levensmiddelen; 88 pet maakt groenen in, 86 pet fruit en 43 pet siacht- produkten. Gemiddeld wordt in één gezin jaarlijks 112 liter levensmiddelen geweckt; 56 liter groenten, 36 liter vruchten en 26 liter slachtprodukten. In ons land wordt ieder jaar ongeveer 42 miljoen liter groenten, 27 mil joen liter vruchten en 15 miljoen liter slachtprodukten ingemaakt. Dat is tezamen 84 miljoen liter. Een respectabele hoeveelheid, ondanks blikgroenten en bevroren levensmiddelen. de van de produkten verloren en de smaak en het aroma van de levens middelen blijven in tegenstelling tot bij andere conserveringsmethoden, de zelfde. Daarnaast blijven ingevroren produkten langer goed dan geweckte, doordat bacteriëel bederf is uitgeslo ten. Het grootste deel van de produkten voor de weck komt uit eigen tuin en van eigen slachtingen. In vergelijking met de tijd voor de tweede wereld oorlog is het aantal huisslachtingen afgenomen. Desondanks werden in 1954 in ons land ongeveer 300.000 huisslachtingen verricht. Het groot ste aantal huissiachtingen komt voor in de provincie Gelderland (20 pro cent) en het kleinste aantal in noord- Holland (2 procent). Op het platteland wordt niet uit sluitend geweckt. Menige huisvrouw pekelt of droogt het vlees, de groen ten en de vruchten. Er worden dus jaarlijks nog meer levensmiddelen ge conserveerd dan bovenstaande cijfers die alleen betrekking hebben op de weck, aangeven. Naar aanleiding van deze hoge cij fers stelde de Nationale Coöperatieve Raad in juli 1955 een commissie sa men, die de opdracht kreeg een rap port uit te brengen over de mogelijk heden die de diepvriesmethode in Ne- aanbod gebruik maakten, reserveer- Kosten Dit zijn heel wat voordelen, die bij de Nederlandse huisvrouw zeker zul len inslaan .Er is echter een „maar" Een diepvriesconservator voor huis houdelijk gebruik kost f 1400 tot f 2400 en verbruikt veel stroom. Er zullen slechts weinig Nederland se huisvrouwen zijn, die een derge lijk hoog bedrag kunnen neerleggen voor het conserveren van haar vlees, groenten en fruit, vandaar de op richting van voedselbanken in Ame rika, die door particulieren of door coöperaties worden geexpioiteerd. In het begin waren het de Amerikaanse diepvriesbedrijven, die de huisvrou wen de gelegenheid boden tegen ver goeding een kist met levensmiddelen in de vriesruimte te plaatsen. Toen meer en meer huisvrouwen van dit derland heeft. Amerikaanse methode De diepvriesmethode stamt uit Ame rika. In 1950 conserveerden 5 mil joen Amerikaanse huisvrouwen haar levensmiddelen in een diepvrieskluis, of-tewel foodbank. Dit woord food- bank, letterlijk vertaald voedselbank, drukt eigenlijk het beste uit wat een diepvrieskluis eigenlijk is. Een foodbank kan worden verge leken met een kluisinrichting van een bank. Iedereen kan in de voedsel bank een loket huren. Inplaats van er sieraden of effecten in op te bergen, bewaart men er echter le vensmiddelen in, die men voor lange re tijd goed wil houden. De 5 mil joen Amerikaanse huisvrouwen, die van een voedselbank gebruik maken, wecken, zouten of drogen haar-groen- ten, vruenten en vlees niet, maar brengen het naar een diepvriesloket, dat zij voor korte of langere tijd hu ren. Zij krijgen dat loket in de voedsel bank toegewezen en nemen de sleu tel daarvan mee naar hun huis. Wanner zij zin hebben in varkens vlees. in prinsesseboontjes of in vruchten, wandelen of rijden zij naar de voedselbank en halen het gewens te uit haar loket. Zij hebben niets meer te maken met \*%ckflessen, waarvan, zonder uit zondering, iedere winter een aantal stuk springt en zij hoeven niet meer tegen heug en meug gezoute snij bonen (die altijd veel te zout zijn) te eten, omdat het zo goedkoop is. Het huren van een diepvrieskluis bespaart veel tijd. De levensmidde len zijn n.l., nadat ze in transparant papier zijn verpakt, klaar voor de kluis. Er gaat bij het diepvriezen weinig of niets van de voedingswaar de men'een aparte vriescel voor par- tic lieren. Men sloeg de levensmid delen niet langer in kisten op, maar in kisten met een slot op houten of stalen rekken. Grote toename Omstreeks 1930 exploiteerden ver scheidene coöperatieve zuivelfabrie ken en melkinrichtingen als service tievelijk 11.600 en 5.750.000. In Amerika zijn aan de voedsel banken speciale afdelingen verbon den, waar men de voorbewerking en de verpakking van de levensmidde len kan laten verrichten of waar men dit, onder deskundige leiding, zeil kan doen. Van de voedselbanken is 35 procent zelfs uitgerust met een volledig ge outilleerde slachtplaats. Ook de Deense huisvrouwen zouden het niet meer zonder de voedsel banken kunnen stellen. De eerste bank werd in 1943 opgericht. Op het ogenblik bestaat m vrijwel 'edere plattelandsgemeente zo'n bank. Er zijn 2500 vrieskluizen, hetgeen neer komt op één vriesloket per 18 inwo ners. In Nederland De eerste diepvrieskluis in ons land dateert uit 1952 en is gevestigd in Cothen (Utrecht). De initiatiefnemer tot de oprichting was een exploitant van een koelhuis voor fruit. De bank beschikte in het begin over 60 loketten, een aantal, dat is uitgebreid to* 200. De loketten heb ben een inhoud van óf 150 óf 200 liter. Zij worden verhuurd voor f 48 of f 60 per jaar, naar gelang de in houd. Op het ogenblik bestaan in ons land acht voedselbanken, voornamelijk in Utrecht en Zeeland. Al deze banken worden met succes geëxploiteerd. Daarnaast zyn verscheidene diep- vrieskluizen in aanbouw. Over het algemeen is diepvriezen even duur als wecken. Het eerste betekent echter een enorme arbeid- besparing voor de huisvrouw en ruim tebesparing, want zij hoeft niet lan ger rijen weckflessen in haar kelder of ergens anders in huis op te slaan. Voor het uitsluiten conserveren van groenten en zacht fruit is diep vriezen vrij duur, doordat deze le vensmiddelen veel plaats innemen. Voor het bewaren van slachtproduk ten is diepvriezen veel economischer. De ervaring heeft aangetoond, dat in gemeenten met vrieskluizen het con serveren van slachtprodukten toe neemt. Het is nu maar de vraag of de Nederlandse huisvrouw, net als haar Amerikaanse, Deense, Engelse en Duitse zusters iets ziet in de voedsel- riVhtinppn leden derSeliJke vriesin- banken rapport, samengesteld neen. door een commissie van de Nationale richtingen. Pas in 1935 begonnen de diepvries inrichtingen zich te ontwikkelen. In Amerika bestonden in 1935 270 vrieskluizen, in 1947 waren het er 9700 met 4.700.000 loketten. In 1950 was dit aantal gegroeid tot respec- Cooperatieve Raad, spreekt zich in ieder geval uit vóór de oprichting van deze banken. Vooral de platte landsvrouw zou met meer voeselban- ken gebaat zijn. Het bespaart haar veel werk en verlies van tijd. (Advertentie) Nederlandse mannequins toonden onlangs te Amsterdam aan inkopers en pers de collectie Horrockses-ja- ponnen voor de komende winter. Een co'lectie geklede en sportieve jurken, cocktail- en avondjurken. Jurken met een goede pasvorm, die vooral ge schikt zijn voor de lange vrouw. Er waren meer wijde dan nauwe rokken en de japonnen zagen er stuk voor stuk duurder uit dan zij in werkelijk heid waren. De werkelijke prijzen van de meeste modellen schommel den tussen de i. 60,- en f. 100,-, hoewel er ook veel duurdere bij wa ren. De sportieve jurkjes waren hoofd zakelijk gemaakt van wol, de geklede van jersey en de cocktail- en avond jurken van satin duchesse, een mooie zware satin-duchesse in allerlei zach- (Advertentie) ^OOR N BIJPASSENDE BRIL Nw. Ginnekenstr. 7 Dr. Struyckenstr. 91 e uitverkoop is achter de rug en de etalages lokken weer tot win kelen. Het is nog te vroeg voor de snufjes uit Parijs. De capes, waar in de Franse couturiers de vrouw deze winter willen hullen, zijn er nog niet. Evenmin als de rokken a la Hollandaise van Dior en de hoge Kozak-achtige hoeden. Wel zijn er gestreepte wollen truitjes en vesten uit Italië. Deze kledingstukken, waarvan iedere vrouw er één in haar kast zou wensen, zijn er te kust en te keur in alle mogelijke prijsklassen en maten. Bruin en beige zijn modetinten en vooral in deze kleuren ziet men de gestreepte truitjes in de grote magazijnen in de dure winkels en in de goedko pere. In zijn ruime, grijze salons in de Van Baerlestraat te Amsterdam toon de Dicli Holthaus dezer dagen zijn wintercollectie. Deze jonge Neder landse couturier liet zich dit keer inspireren door de ronde lijn van het gloeilampje in een kristallen kroon. De boorlijn, die hij in het afgelopen seizoen introduceerde, heeft hij laten varen. De vele toeschouwers, die, nauw opeengepakt op wankele gouden stoel tjes, de met rode rozen gedecoreerde salons bevolkten, nipten van de champagne, die met kwistige hand werd rondgediend en zongen in het Frans, Italiaans, Duits, Engels en heel af en toe, in het Nederlands de lof van de gloeilamplijn. In het hart komt deze lijn hier op neer: de hoge en smalle hoeden stel len de nauw toelopende punt van het lampje voor. De ruime bovenmouw of de tot een ballon uitdijende on dermouw, de blousende rug en de bollende rok verbeelden de ronde lijn van het lampje. De naar onderen smaller wordende rokken, die vaak op een tamelijk strakke band zijn ge naaid, geven tenslotte de indruk van het onderste gedeelte van de lamp. De schouders houdt Dick Holthaus smal, de taille laat hij op zijn plaats en de boezem verdoezelt hij Grapjes De hoge hoeden bedekken een deel van het voorhoofd, Naast deze lijn veroorlooft de jonge couturier zich allerlei zijsprongen, waardoor vaak het „leidmotiv" van de collectie verloren gaat. De zij sprongen, die hij maakt, zijn echter zo origineel, dat men niet het verloren gaan van de eigenlijke lijn, maar de grappige inval ziet. Een paar voorbeelden van dergelij ke zijsprongen zijn: flatteuze baret achtige hoeden, die afwijken van het hoge harde Kozakkenmodel, versierd met een bloem of een sieraad, die het accent op de rechterwang leggen. Van grove wol gebreide jurken en man tels, die zonder ceintuur een hemd- achtige indruk geven, maar met cein tuur de hyper-slanke mannequins erg aardig staan. Een mooie zwart laken strakke japon, met een namaak-bole- rootje en een van achter uitwaaierend los rokpand of een beige jersey pakje, bestaande uit een mouwloze jurk met een wijde rok en een strak, kort jasje, het geheel versierd met een bont kraagje en een roze roos. De grapjes, waarin Dick Holthaus zo sterk is en die, als trouwens zijn gehele collectie duidelijk een Ita liaanse invloed te zien geven, beston den dit keer uit grote leren of van stof gemaakte reistassen met bijpas sende schoenen, op puntige Italiaanse leest, die er aantrekkelijk uitzien, maar ongetwijfeld pijnlijke voeten veroorzaken. Voiles, van boven naar onderen grover wordend, die Diek Holthaus voor de gezichten van zijn mannequins bindt, volumineuze ket tingen van gekleurd kristal, gebor duurde avondtasjes en een après-ski- pak van breitsehwanz, waarin de mannequin zich maar ternauwernood kon bewegen. De mantels volgen volkomen de nieypre-yjn, Biji* *90Lkov»a «aal en Een pakje van Holthauswaarin duidelijk de laag ingezette wijde bovenmouwen te zien zijn. lopen van onderen wijd uit. Bijzonder mooi en heel sjiek. Hetzelfde geldt voor de strakke wollen jurkjes met blousende rug in de nieuwe lijn. Donkergrijs, dat in de vroegere shows de boventoon voerde, is ver drongen door zwart, dat af en toe verlevendigd wordt door rood in al lerlei tinten en door blauw. Beige is ook een belangrijke kleur in deze wintercollectie. De hoeden sluiten voor het meren deel strak om het voorhoofd, soms vertonen zij een even afstaande rand je. Maar hoe dan ook, ze laten geen haartje de gelegenheid te ontsnappen. Oorspronkelijk ontwierp Dick Holt haus, die zich toen Dèrèck noemde, alleen hoeden. Zijn meesterschap in dit vak is, ondanks het feit dat hij zich nu met alles bemoeit wat bij de vrouwelijke bovenkleding te pas komt, niet verloren gegaan. Integen deel, ook in de conture toont hij zich een (beginnend) meester, getuige zijn ontwerpen als „La bien heureu- se een geel fluwelen cocktailjurk met bontkraag en een bijbehorende gebloemde mantel, of zijn „Country club een beige pakje, bestaande uit een strak rokje en een blousende jakje^ of een heel teer gebloemde zij den jurk in de prinsesselijn met een overstaanbare romantische naam. In november toont Dick Holthaus zijn collectie in New York. Misschien kan hij daar het fabeltje, dat de Ne derlandse vrouw niet met mode op houdt, uit de wereld helpen. 1 meloen, 300-500 g verse vruch ten, 3-4 dl suikerstroop, desgewenst iets slagroom. Van de meloen het dekseltje afsnij den, de pitten eruit halen en het vruchtvlees voorzichtig losmaken zonder de schil te bes digen. Het vruchtvlees in dobbelsteentjes snijden en vermengen met het andere fruit, eventueel ook in plakjes gesneden banaan. De meloen met de vruchten sla vullen, de suikerstroop erover gie ten en desgewenst garrieren met wat slagroom. 200 g witte bonen, 1 kg aardappe len, 1 kg zoete appelen, 60 g boter, iets zout, 2 lepels donkere stroop. De aardappelen en appelen gaarko ken en stampen. De apart gaarge- kookte witte bonen en de boter erdoor roeren. De stroop en het spek er apart bij presenteren. 200 gr. koude rijst, 200 gr oud brood (zonder korst), 200 gr. kaas, 1 ui, wat zout, noot. aroma, 2 eieren, 100 gr. boter. Het brood, de ui en de kaas raspen en mengen met de rijst, de eieren en de kruiden Een stevig deeg er van maken en dit tot ba.lletjes of platte koekjes vormen, welke in de koeke- pan m de boter rondom bruin gebak ken worden. Van de overblijvende bo ter met een scheutje water een jus maken, die men op de schotel over de balletjes giet. 1,5 pond gare rijst, 200 gr. varkens vlees (in dobbelsteentjes gesneden), 100 gr. ham, 2 eieren, 25 gr. gedroog de nasi-goreng kruiden, 2 uien. 100 gr. boter. De uien, samen met het vlees in de boter fruiten. Als het vlees bijna gaar is de kruiden toevoegen en bij ge deelten de rijst, welke dan nog even meegebakken wordt. Voor het opdie nen de in stukjes gesneden ham er door roeren. Van de eieren omeletten bakken, hiervan reepjes snijden, wel ke boven op de nasi-goreng gelegd worden. Voor het deeg: 250 gr. bloem, 125 gr. boter, 90 gr. suiker, 5 a 10 gr. vanillesuiker, zout, 1 ei, citroenrasp, 2 5 3 eetlepels melk. Voor de vulling: drie-vierde - 1 kg kwetsen, 2 5 3 eetlepels gemalen amandelen, 50 gr. suiker, 'n halve dl. water, iets citroensap. Voor het deeg de boter door de gezeefde bloem snijden en er met de rest van de bestanddelen een stevig deeg van maken, hiermee de beboter de open vruchtentaartvorm voeren de andere delen erin strooien en daar na de gehalveerde kwetsen (de pit verwijderen!) erin leggen. Hierover- heen de suiker, die in het water is opgelost en waaraan iets citroensap is toegevoegd, gieten en de taart 30 5 40 min. in een matig hete oven bakken. 1 liter bouillon, iets foelie, peter selie, 40 gr. bloem, 40 gr. boter, 1 ei, 'n halve dl. melk of room, iets ci troensap, 50 gr. gehakt. De bouillon met de foelie en peter selie 'n half uur laten trekken en zeven en er met de boter en bloem een glad gebonden soep van koken. Van het gehakt kleine balletjes vor men en deze 10 min. in de soep mee laten koken. Het el in de soepterrine kloppen, de melk erbij doen en onder voortdurend roeren de hete soep er bij gieten. De soep op smaak afma ken met een paar druppels citroen sap. te tinten, die vraagt om een eenvou dig model. Eenvoudig waren de uit- gaansjurkjes dan ook en daardoor ge knipt voor de Nederlandse vrouw, die niet houdt van teveel tierelan tijntjes. Nieuws bracht deze collectie niet, wel draagbare kledingstukken, die óf door de originaliteit van het ontwerp of door de garnering en door de goede pasvorm uitsteken boven de doorsnee confectie. De tot onddr de taille doorlopende lijfjes behoren nog niet tot het ver leden; er waren er tenminste nog heel wat in deze wintercollectie. Op merkelijk groot was het aantal jurk jes in heel fijn ribfluweel, dat van veraf op fluweel lijkt. Het slot van de collectie werd ge vormd door een aantal mooie house coats in (duur) jersey en in (goed koper) ribfluweel. Een der Horrockses-japonnen uit de collectie voor de komende winter (Advertentie) Een Fransedie Hertz zou helpen, kwam met 107 keurig ingevulde vragenlijsten aandra gen. De verbazing was groot, toen bleek, dat al zijn „klan ten" ongeacht hun leeftijden volmondig verklaarden onmid dellijk weer met hun vrouw te willen trouwen. Hertz vroeg zijn confrère nadere inlichtin gen. „Wel" zei de Fransman. „Ik ken mijn broeders. Ik heb mannen uitgekozen die in het ziekenhuis lagen om een ope ratie te ondergaan Ruime keuze uit alle types Philips en Erres T.V. Ie klas antenne materialen Vlotte service door eigen technische dienst. Vraagt eens zonder ver plichting een apparaat enkele dagen op proef. Lange Brugstr. 4 - Torenstr. S Breda. Telefoon 5351 De Metro-Goldwyn-Mayer-Film- studio's te Hollywood zullen een film gaan vervaardigen naar het bekende boek van de Russische schrijver Dostojefski ,,de gebroeders Karama zof". Drie filmmaatschappijen heb ben thans reeds medegedeeld voorne mens te zijn dit boek te verfilmen. Advertentie) Zwaarmoedige gedachten, tobberijen en angstgevoel worden verdreven door MIJNHARDT'S ZENUWTABLETTEN Versterken het zelfvertrouwen en stemmen U weer moedig en rustig. Dr. J. T. Williamson, eigenaar van een diamantmijn in Tanganyika, het door de Britten beheerde gebied in oost-Afrika, zal prinses Margaret bij terugkeer van haar Afrikaanse reis in Londen een met diamanten bezette broche schenken. (Advertenties)

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1956 | | pagina 5