c
DE VROUW EN HAAR DOMEIN
Na/aar.
Ideale man
Waarschuwing voor hen die inmaken!
Hoe is onze voeding?
September in Londen
DE BREIENDE VROUW: In staat tot velerlei prestaties!
Nieuwe sensatie: de zeehond
VIERDE BLAD
VRIJDAG 18 SEPTEMBER 1953
Geen onnodige inmaak
Lekker'niet de factor
die alles bepaalt
DE Londense Worth geurde met een
nieuw soort wollen velours en
Hardie Amies liet zijn zwart/witte
tweed mantels annonceren als „tweed
mantels met een dramatisch patroon",
terwijl Cavanagh een nieuw soort fel
rode tweed bracht, die verwerkt was
tot wandelcostuum (lees tailleur) van
ongewone snit. De klokkende rok had
plooien terwijl het kleine korte jasje
enigszins de ligne princesse vertoon
de. Michael Sherard kwam te voor
schijn met een nieuw soort laken, be
drukt wel te verstaan, en in twee kwa
liteiten. Een zeer fijn soort om gekle
de japonnen van te maken, en het
tweede soort zwaarder van kwaliteit
om mantels van te vervaardigen! Ve
le Engelse wollen materialen zien er
uit als ragfijne natuurzijde producten.
DE meest uiteenlopende modellen konden we
bekijken: truitjes in allerlei kleurcombi
naties en verwerkingen, gekleed, sportief, met
dunne en met dikke wol gebreid, korte-,
lange-, kimono- en vleermuismouwen; twin-
sets, deux' pièces, vaak zeer fijn gebreide,
waardoor ze het effect van jersey gaven, of
met een aparte streepverwerking wat het tra
Geen knappe, slanke
danseur
pNIGE maanden geleden heeft een
bekend Zweeds tijdschrift zijn le
zers gevraagd de ideale vrouw 1953
te kiezen. Zovele duizenden mannen
leverden hun aandeel in dit onder
zoek, dat er een soort standaard
vrouw ontstond, die niettemin sterk
afweek van hetgeen men tot nog toe
onder een ideale vrouw had verstaan.
Gelijktijdig liepen er bij de redactie
evenwel duizenden brieven van leze
ressen binnen, waarin de Zweedse
vrouwen er de nadruk op legden, dat
•/ij gelijke rechten eisten en ook haar
oordeel bekend wilden maken over
de man 1953.
Het opmerkelijke is ook hierbij, dat
de ,.man van mijn dromen" er heel
anders uitziet dan men had verwacht.
Na het sorteren der duizenden brie
ven komt het Zweedse blad tot de
volgende samenvatting: Niet minder
dan 73 van de honderd vrouwen
wensen zich een man, waar ze tegen
op kunnen zien, die iets presteert en
zo mogelijk ook iets langer is dan Zij
zelf. Nauwelijks zes procent zocht heil
bij een knappe man, terwijl 68 pet.
er van doordrongen was, dat het
uiterlijk van de man er weinig toe
deed. 'Kaalhoofdigheid, corpulentie en
te smalle schouders worden op de
koop toe genomen.
Meer dan de helft der dames ver
kondigde de wijsheid, dat men zich
Nederlanders verbaasden
tveer Parijse modehuizen
r)ank zij enkele honderden jonge zee-
honden hebben twee ondernemen
de Groningers het gepresteerd de on
toegankelijke en zelfverzekerde we
reld der Parijse Haute Couture voor
een volslagen verrassing te plaatsen.
Een verrassing, die, zoals een der Pa
rijse modekoningen dezer dagen zelf
toegaf, voor de Parijse modewereld
niet minder dan een technische revo
lutie betekent!
Na een tamelijk vluchtig contact
met diverse Parijse couturiers in 1951
zijn twee Groningse bontcreateurs vo
rig jaar met hun volledige collectie
naar de Franse hoofdstad gevlogen.
Het succes was eenvoudig sensatio
neel. Verschillende couturiers streden
om het bezit van een zogenaamde
„b!ue-back"-mantel uit deze Neder
landse collectie. Zo werden in en
kele haute couture-huizen een aantal
mantels vertoond en in verkoop ge
bracht, die, al droegen ze dan de
naam van een Parijs huis, in Gronin
gen onder de „Martsini Tsqprn" ont
worpen en vervaardigd waren! Wij
hebben daar indertijd iets over gepu
bliceerd.
IN EEN SLAG..
kan binden aan een man, die een
goede mop weet te waarderen en die
een portie optimisme in het huwe
lijksleven kan brengen. Denk niet
dat de mannen altijd ernstig moeien
zijn. want 80 pet. der ondervraagde
Eva's meende, dat een goede man :o
nu en dan een jongen moet kunnen
zijn en.... iets doms moet durven
doen.
Schuchtere, verlegen mannen heb
ben de minste kans. Slechts twee op
de honderd vrouwen zien er haar j
ideaal in.
De financiële zijde wisselt met de
leeftyd. In de groep tussen 20 en 30
jaar verklaarden 61 van de 100 meis
jes, dat ze volledig onverschillig wa
ren voor de financiële draagkracht
van haar uitverkorene. Ze wilden
even graag een arme man a*s een
rijke man maar tussen de 30 en de 40
denken ze er heel anders over: 78 pet.
willen een man met goede positie.
Over alle leeftijdsgrenzen wenste
slechts 4 pet. een man voor wie zij
de eerste en enige liefde konden be
tekenen: 3 pet. gaf voorkeur aan een
weduwnaar. Nauwelijks een half pro
cent wenste een echte vriend, die al
tijd correct gekleed is: 39 pet. wilde
een man, waarbij men zich niet ver
veelt; slechts 3 pet. gaf voorkeur aan
niet-rokers en niet-drinkers. Ook mét
danskunst komen de mannen al wei
nig verder. Het bleek slechts 9 pet.
van de vrouwen te interesseren of
hun man goed of slecht danst.
Bijzonder sympathiek deed het
aan, dat niet minder dan 78 pet. der
dames-opinies sympathie toonde voor
mannen, die in haar een goede moe
der voor de kinderen zou willen zien.
Dekende haute fourrure-huizen in
de Franse hoofdstad hebben het
afgelopen jaar in koortsachtige haast
gewerkt om hun achterstand ten op
zichte van de voortvarende Gronin
gers in te halen. Zo verschenen reeds
de afgelopen winter hier en daar „Pa
rijse" blue-back mantels. Parijs meen
de aldus een paar Groningers schaak
mat te kunnen zetten. Het is echter
wel geheel anders gegaan dan men
in Parijs gehoopt en.... verwacht
had!
Onze Groningse bontcreateurs heb
ben de afgelopen week de Parijse
haute couture en haar zusje de haute
fourrure perplex doen staan met een
nieuwe collectie „blue-back"-manlels
die alle concurrentieplannen der Pa
rijse modewereld in een slag vernie
tigd heeft.
De „blue-back" bewerking van het
vorig seizoen, is namelijk door de
vindingrijkheid en het geduldige vak
manschap van de Nederlanders eens
klaps volslagen oud-modisch gewor
den. Tot nog toe was het algemeen
gebruik dat bontbewerkers uitgingen
van de natuurlijke tekening, die zee
hondenvellen bezitten en deze na
tuurlijke tekening met een zeker ont
zag respecteerden.
De nieuwe Nederlandse bewer
kingsmethode gaat van een geheel te
gengesteld principe uit. Het is de
bontcreateur zelf, die de tekening in
de mantel brengt, aldus de nieuwe
opvatting.
Twee vernuftige Groningers zijn er
met behulp van het doorzettingsver
mogen en de stijfkoppigheid Gronin
gers eigen in geslaagd een wereld
prestatie van allure te verrichten door
de exclusieve en almachtige wereld
der Parijse haute couture aan zich te
binden en aan Nederland te verplich
ten.
„Blue-back"-mantel in een modern re
dingote-model. Voor het bovenstuk
zijn de zeehondenvellen zo verwerkt,
dat een egaal staal-grijze kleur ver
kregen is. De rok heeft een verras
send effect door de lichte en don
kere tekening, welke het resultaat is
van maandenlang geduldig handwerk.
(Ontw. Van Daal, Groningen).
"Y^/ILDE vogels, eenden, snippen, fa
zanten, patrijzen en de koekoek
hebben de Engelse stoffen-ontwerpers
geïnspireerd! Onbestemde kleuren, die
te vergelyken zijn met het kleuren
gamma van de natuur. Ook het meer
en de visrijke rivieren inspireerden
de Engelse stoffen-ontwerpers. Er
wordt namelijk in welingelichte krin
gen gesproken over „koningsvissen-
blauw" en dito groen. Deze tinten
worden gecombineerd met zwart.
Vooral wollen velours wordt in deze
tinten vervaardigd.
p\UMAS Maury" (bekende En-
99gelse stoffenfabrikant) brengt
daarnaast ook materialen, die doen
denken aan de Noordzee en de Atlan
tische Oceaan. Daar is de lichte zee
groene kleur, wanneer de zee rustig
is en men zonder gevaar kan zwem
men, maar er is ook de diep-donkere
kleur van het water, dat kokende gol
ven voortbrengt. Er is een kleur, ge
naamd „Moeder Aarde", een onber
stemd bruine tint, die doet denken
aan vruchtbare velden.
Dat deze tinten mode zullen wor
den staat wel vast.
CHRISTIAN DIOR bestelde bijv. bij
Sheilana: „Golden Eegle". Sheilana
noemde zijn collectie „Vogels van di
verse pluimage". Dior bestelde tweeds,
die van twee verschillende garens
werden geweven. Te weten: een dikke
en een dunne draad. Daarvan worden
voor het volgende seizoen de tweeds
geweven. Dior koos als basis-tint
goudbruin met een groen vlekje. Ook
bestelde Dior bij Sheilana lichtge
wicht materialen, hoofdzakelijk
Qntstellend groot is het aantal be
richten dat Wij de laatste dagen
ontvangen over bedorven inmaak; in
het bijzonder groente-inmaak. Dit
betreft zowel groenten, die op de van
ouds bekende manier geweckt zijn,
als groenten, die worden bewaard in
inmaakglazen, die door luchtverdun-
ning met behulp van van een zuig- of
stoompompje gesloten zijn. Vooral
over deze laatste methoden bereiken
ons veel klachten. En niet ten onrech
te.
In de lucht en dus ook op alle voe
dingsmiddelen, die daaraan blootge
steld zijn, komen kiemen voor, die
wanneer zij zich gaan ontwikkelen,
bederf kunnen veroorzaken. Sommi
ge zijn zelfs schadelijk voor de ge
zondheid. Zo zelfs, dat zij stoffen kun
nen produceren, waarvan de aanwe
zigheid in de inmaak niet te zien, te
Proeven of te ruiken is en welke do
delijk zijn voor de mens. Gelukki;
komt deze vorm van bederf slechts
sporadisch voor, maar toch moet met
de mogelijkheid rekening gehouden
worden.
Er zijn verschillende levensmidde
'on ,waar de bederf- en ziektekiemen
zich
zeer gemakkelijk en snel op ont
wikkelen; daartoe behoren o.a. vlees,
vleeswaren, groente en kliekjes van
eetwaren. Deze artikelen bederven
daarom ook snel.
Om ontwikkeling van bederf- en
ektekiemen, welke altijd op ieder
"s product voorkomen, te verhinde-
oii, js het noodzakelijk dat genoemde
levensmiddelen op een bepaalde tem-
peratuur, gedurende een bepaalde tijd
worden en dat zij afgesloten
inno ^.n van de 'ucht- Kooktijden bij
v van tenminste 5 tot 6 uur ziin
Hiervoor vereist.
De smaak en de consistentie van de
levensmiddelen gaan hierdoor sterk
achteruit. Men is er daarom in de in
dustrie toe overgegaan groenten en
vlees kortere tijd te verhitten bij
temperaturen boven 100° C, waardoor
Soede resultaten bereikt worden. Men
maakt hierbij gebruik van verhitting
onder druk.
Een dergelijke verhitting onder
ui uk zou in de huishouding kunnen
worden toegepast met behulp van de
Hogedrukpan, hetgeen de huisvrou
wen in verschillende landen reeds
doen. Proeven zijn gaande om ook
voor ons land tot juiste en uitvoerba
re voorschriften voor de huishouding
te komen.
Bij het huishoudelijk wecken (ten
onrechte steriliseren genoemd), waar
bij groente en vlees b.v. 1% uur bij
100" C verhit worden, is men er nooit
zeker van, dat bederf uitblijft en
steeds blijft het risico van voedsel
vergiftiging bestaan, wanneer men
de geweckte producten vóór men ze
gebruikt niet zorgvuldig doorgekookt.
Alleen hierdoor kan een eventueel
ontwikkelde giftige stof vernietigd
worden. Zelfs al is de fles dicht ge
bleven en al ruikt de inhoud goed,
nog is dit doorkoken beslist noodza
kelijk.
Sommige huisvrouwen hebben o.a.
doordat zij zeer zorgvuldig te werk
gingen, succes met het wecken. Be-
derfverschijnselen zijn ook dan nog
zeer goed mogelijk, b.v. doordat on
der invloed van de weersomstandig
heden een groot aantal bederfkiemen
zich reeds op het verse product heeft
ontwikkeld.
Het gebruik van verse producten,
grondig wassen en eventueel opnieuw
wecken na 24—48 uur kan het risico
van bederf verkleinen, maar niet uit
sluiten.
Het inmaken van groente en vlees
in flessen, die met behulp van stoom-
en zuigpompjes gesloten worden,
moet te - male ontraden wor
den. De levensmiddelen worden bij
deze methode wel verhit, maar deze
verhitting is niet voldoende. Tevens
komen de levensmiddelan na de ver
hitting weer met lucht en voorwerpen
waarop bederfkiemen voorkomen, in
aanraking.
Nu gaat bij het sluiten van de fles
de inlioud wel koken, doordat er een
luchtverdunning plaats heeft. Dit ko
ken geschiedt echter bij temperaturen
die lager zijn dan 100° C. Afdoende
verhitting heeft er niet plaats gehad.
De ontwikkeling van bederf- en ziek
tekiemen is niet tegengegaan. Deze
methode moet dan ook voor groente
en vlees meer afgeraden worden.
Afgezien van de toegepaste inmaak
methode wordt als oorzaak van het
bederf van ingemaakte groente wel
eens de schuld aan de bemesting
gegeven. Deskundigen is hier ech
ter geen enkel bewijs van be-
Kena. Het is misschien mogelijk, dat
de mestsoort invloed uitoefent op het
aantal en de soort bederfkiemen, wel
ke op het in te maken product voor
komen. Maar deze mogelijke invloed
1S van ondergeschikt belang.
Wy zonden de huisvrouwen willen
adviseren, alleen maar groenten in te
maken, wanneer het om de een of an
dere reden noodzakelijk is. Vrijwel
het gehele jaar zijn er verse groenten
verkrijgbaar. Verse groenten zijn al
tijd nog heter van kwaliteit en smaak
dan de ingemaakte.
De inmaak van vruchten is minder
riskant. Door het hoge zuurgehalte
van de vruchten wordt de ontwikke
ling van kiemen tegengegaan. Het
huishoudelijk wecken kan op vruch
ten zonder bezwaar worden toegepast
Bij het inmaken van vruchten met
behulp van een pompje is het nood
zakelijk dat de vruchten zeer goed
voorgekookt worden en dat men snel
en zeer hygiënisch te werk gaat. Bij
deze methode blijft echter, vooral bij
onnauwkeurig werken, de kans op
bederf niet uitgesloten.
tweeds in kleurencombinaties als
goudbruin ivoor/zwart.
HUBERT DE GIVENUHY vroeg
heel andere tinten. Hij kocht van de
zelfde firma als Dior. Hij houdt het
bij: grijs, wit en rood, wanneer het
aankomt op tweeds.
BALENCIAGA heeft ook bij Shei
lana besteld. Evenals Schiaparelli. De
eerste prefereerde een wat de Engel
sen „dramatisch patroon" noemen, na
melijk zwart/witte „steps and stairs",
d.i. een trapvormig streep dessin.
Schiaparelli was geïnteresseerd in
zwarte tweed, waardoor een felrode
draad was geweven.
JEAN PATOET zal modellen bren
gen, gemaakt van marineblauw en
zwarte tweeds.
Niets veranderlijker dan de mens.
Verloor de laatste maanden het tweed
een belangrijk deel van het modische
terrein, thans heeft het in dien we
de bestellingen bekijken die de Fran
se modekoningen in Engeland deden
weer een aanmerkelijk deel terug
gekregen.'
Maar niet alleen tweeds zijn mode.
Daar zijn de geribde wollen stoffen,
wollen flanel en de fantasie-stoffen.
De tinten hiervan zijn; Lincoln (spi
nazie)-groen. ijsblauw, honingkleur,
bourgogne (diep rood) en alle tinten
bruin, die de bomen vertonen in de
herfst. En in iets mindere mate
het beige-grijs, een kleur die noch
beige, noch grijs kan worden genoemd.
Hoe deze materialen zuilen worden
(en reeds zijn) verwerkt, laten de
Londense Model-House-Groupe zien.
De eerste drie japonnen zijn van
rERCY TRILNICK en hoewel de hal
zen van de bovenste twee modellen
vrij laag uitgesneden zijn, zijn ze toch
bedoeld voor het najaar.
Model no. 1 is gemaakt van grijze
wollen flanel en afgebiesd met wit
piqué. No. 2 werd vervaardigd van
cobalt-blauwe jersey en behoort tot
dat soort kleding, dat gebruikt kan
worden voor elk uur van de dag. De
gestreepte japon werd vervaardigd
van dunne wollen mohair in twee tin
ten, n.l. zwart met citroengeel.
CRAYSON vertoont hier enige man
tels, die alle een zeer verschillende
halslijn laten zien. Eén ding hebben
ze echter gemeen en dat zijn de
schouders, die nog steeds vrouwelijk
en rond aandoen. De bovenste man
tel. die voorzien is van een enorme
shawlkraag, werd vervaardigd van
warme donkerrode wollen reversible;
no. twee werd van hetzelfde materi-
aa Igemaakt; maar in een donker
grijze tint. Het derde model werd
vervaardigd van emeraldkleurige ve
lours.
Heel modern ziin do winter-mantel-
costuums. die MARCUS heeft ontwor
pen. Schitterend de materialen die hij
ervoor gebruikt. Het eerste tailleur
werd gemaakt van anthracietkleurige
wollen flanel, het tweede lijkt een
costuum. doch is een najaars-wandel-
japon van caramelkleurige wollen
stof. De hals van dit model werd af
gebiesd met (oh wensdroom der
vrouwen!): nertz! Granpig is de ge
ruite japon in drie tinten grijs.
T"NE zorg voor de voeding is zo oud
als de mens zelf, al is en was
die zorg niet overal en niet steeds
dezelfde.
Nog niet zo lang geleden stelde
men aan het voedsel hoofdzakelijk
de eis, dat het goed smaakte en de
mens verzadigd van tafel deed opstaan.
In de vorige eeuw, toen de geleer
den meer dan ooit tevoren, allerlei
artikelen cn materialen tot de fines
ses gingen ontleden, werden ook de
levensmiddelen niet vergeten. Men
ging na, uit welke deeltjes zij waren
opgebouw cn aan de hand van deze
onderzoekingen werden tabellen op
gesteld. Naarmate meer voeding-be
standdelen werden ontdekt, werden
de tabellen uitgebreider en zij zullen
in de toekomst zeker nog verder wor
den aangevuld.
De kennis betreffende de voeding
wordt steeds groter en inzichten ver
anderen. Evenals bij de techniek
geldt het hier. dat het onjuist is, aan
oude methoden vast te houden: wie
voedings- en kookgewoonten van
honderd jaar geleden volgt, is niet
alleen ouderwets, maar benadeelt
zich zelf. De voeding is immers van
grote invloed op de gezondheid.
Het is onjuist af te gaan op het ge
voel van wat nodig en wat niet no
dig is. Deskundigen hebben ontdekt,
daf de voeding in Nederland nog
niet zo goed is als wenselijk zou zijn.
Dikwijls is onbekendheid van de
huisvrouw met de waarde van de
verschillende levensmiddelen en de
behoefte van volwassenen en kin
deren hiervan de oorzaak. Door voor
lichting is al veel bereikt en zij,
die zich hiermee belasten, zetten hun
werk voort in het belang van de
volksgezondheid. Voor velen van U
is hun voorlichting misschien een
steeds herhalen van bekende feiten;
er zijn echter mensen, die op voe-
dingsgebied nog heel wat kunnen
Ieren. Voor hen, maar toch ook voor
U, volgen enkele eetregels voor de
gezonde mens.
Beperk U niet tot het doorlezen
J/IOCiaZCK.
van deze regels, volg ze na, opdat de
dokter V later niet een minder pret
tig diee^ behoeft voor te schrijven.
In het dieet voor gezonden is in
principe alles toegestaan, mits in een
evenwichtige verhouding.
1. Laat U eerst even wegen en
meten. Voor volwassenen is een
bruikbare regel, dat het gewicht
evenveel kg bedraagt. als de maat
stok c.m. boven de meter aanwijst,
bijv. voor iemand van 1.70 cm is een
gewicht van 70 k.g. goed. Een paar
pondjes meer of minder hinderen
niet. Over het algemeen geldt deze
regel: het aantal kg dient iovereen
stemming te zijn met het aantal c.m.
dat men boven de meter telt.
2. I uw gewicht te hoog, begin dan
de hoeveelheid snoeperijen en suiker
te beperken Bezuinig niet op de
onder punt 3 genoemde levensmid
delen.
3. Wat Uw gewicht ook zij, gebruik
dagelijks veel melk en karnemelk,
tenminste 2/3 liter;
veel kaas, tenminste 15 gram;
zo mogelijk 50 gram vlees of vlees
waren, visvlees of een ei. Neem op de
dagen, dat dit niet mogelijk is een
kwart liter melk extra. Maak hiervan
een nagerecht of drink de melk ge
woon op;
veel groenten dooreen genomen
250 gram (van de ene soort neemt U
vanzelfprekend meer dan van de an
dere
zo mogelijk 50 gram of meer fruit;
aardappelen, afhankelijk van de
eetlust, maar tenminste één of twee;
vergeet ook de bonen en erwten
niet;
geeft de voorkeur aan de donkere
bioodsoorten boven de lichte;
kies vooral voor de broodmaaltij
den een vitaminerijke vetsoort: boter
of margarine.
4. Verdeel het voedsel gelijkelijk
over de week. Leg het Zondags niet
dubbeldik als U daardoor voor de
rest van de week bijna niets over
houdt.
Dit zijn de regels, waaraan U zich
moet houden. Aan U het voorrecht
en de plicht om er, zoveel mogelijk
met behulp van voedingstoffen sma
kelijke, gezellige maaltijden van te
maken.
SPORTIEF en toch elegant is Bezitten echter alle goede kwaliteiten
van de wollen stoffen. Het Engelse
modebeeld ziet
de Engelse najaarsmode ge
worden- Sober, ja, er worden
namelijk veel costuums en en
sembles gebracht- Minder
avond en coctail japonnen.
Maar toch, al zijn de collecties
van de Engelse onwerpers be
rekend op dagelijkse kleding,
er is een onmiskenbare ele
gance te bemerken. Natuurlijk
de ontwerpers hebben rekening
gehouden met het feit, dat bet
kledingbudget na de kroning
oe lijden heeft gehad.
Daarom brachten deze heren zoveel
mogelijk wollen winterkleding, die
elke vrouw zich wel aan moet schaf
ten! Een mooie wollen Wintermantel,
een dito tailleur of costuum is nu een
maal onmisbaar in de vrouwelijke
garderobe. En daaraan komen de En
gelse 'ontwerpers tegemoet.
Er was op elke modeshow een aan
tal wintercomplets of wintertailleurs
te vinden en de onmisbare winter
mantel schitterde in volle glorie.
Daar waren driekwart zeven/achtste,
maar ook lange wintermantels. Daar
waren vele complets bestaande uit
een mantel met bijpassende japon of
wintercostuums die bestonden uit een
japon met klein tailleurjasje. De ene
ontwerper trachtte de andere met
zijn materialen als het ware de loef
af te steken.
„DRAMATISCH" PATROON!
stoffen. Het Engelse
er dit jaar wel bij
zonder .rooskleurig uit! De Engelse
vrouw kan zich vergasten aan dege
lijke en toch mooie winterkleding.
Over het algemeen genomen valt het
accent van vele kledingstukken aan
de achterzijde. Een tailleur krijgt een
rand wollen franje, die een pas sug
gereert, een redingote heeft meer
ruimte aan de achterzijde, dan aan
de voor- of zijkanten. De driekwart
en zeven/achtste wintermantels val
len vóór vrij recht en double breasted,
terwijl de achterzijde van deze korte
wintermanteltjes dikwijls in ruime
klokken valt.
LEERGARNERING
COMMIGE ontwerpers geven de tail-
leurs een lederen „finishing
touch", dat wil zeggen, revers wor
den soms afgewerkt met een lederen
bies en ook het hoedje wordt dan van
leder gemaakt. Andere werken met
kostbare en soms ook wel minder
kostbare stoffen, indien deze niet zijn
bedrukt. Leder wordt met tweed ge
combineerd, terwijl veloursstoffen
dikwijls een bevergarnering krijgen.
Hij: „Geef me even de jam"
P)EZER DAGEN beleefde Den Haag de pre
mière van een nationale breishow, die
thans voor de derde maal georganiseerd
werd door het damesweekblad „Margriet", in
samenwerking met de Internationale Wol-or
ganisatie. De show toonde de meest uiteenlo
pende modellen van handgebreide kleding.
Geopend werd zij door de echtgenote van
de Zuid-Afrikaanse gezant te Den Haag, me
vrouw van Hoogenhout-Mulder, die in een
aardig toespraakje wees op de verbondenheid
van Nederland met Zuid-Afrika. Een verbon
denheid die voor een groot deel zijn oor
sprong vindt in het grote wolverbruik hier in
Nederland; de wol, waarvan Zuid-Afrika een
der voornaamste producenten is.
De voorzitter van de Internationale Wol-or
ganisatie wees er daarna nog op, dat het cri
terium voor de beoordeling ditmaal gezocht
was in de originaliteit en fraaiheid van uit
voering der ingezonden werkstukken, terwijl
over enige maanden nog een wedstrijd gehou
den zal worden waarbij het aantal inzendin
gen per persoon zal dienen als maatstaf voor
het toekennen van de prijzen.
p^ADAT op 1 Juli de inzending gesloten was,
zag de jury zich voor een moeilijke op
gave geplaatst, want bij de beoordeling werd
er niet alleen gelet op het aparte ontwerp,
maar ook op de goede verwerking van de
juiste wolsoorten, het regelmatige breien, de
juiste kleurencombinatie en de mooie afwer
king. Het indelen in de vier rubrieken: ge
klede en sportieve dameskleding, herenkleding
en kinderkleding, bezorgde nog heel wat
hoofdbrekens. Maar de keuze die tenslotte
werd gedaan uit de meer dan duizend inzen
dingen getuigde van de goede smaak en cri-
tische geest van de jury en maakte meer dan
200 deelneemsters gelukkig met een geldprijs
van f 250 of minder.
En gisteren kregen we dan de gelegenheid
in magazijn „De Bijenkorf" de bekroonde in
zendingen te bewonderen en kennis te maken
met de „amateurontwerpsters", die met een
trots gezicht hun prijs in ontvangst kwamen
nemen en daarna de creaties van zichzelf en
anderen die getoond werden door aardige
mannequins konden bewonderen.
MANNELIJK BREI-WONDER
JTN dat je heus geen vrouw behoeft te zijn om
iets op breigebied te kunnen presteren, be
wees wel het feit dat er ook iets door een
man was ingezonden. Waarom zou je er als
man geen brei-hobby op na mogen houden, zo
redeneerde hij blykbaar. En waarom ook niet?
Vooral als je in staat bent zoiets moois te
maken als die elegante peignoir van fyne,
dunne lila wol! De panden waren echter zo
groot, dat een gewone maat breinaald de
breedte en het gewicht niet kon dragen. Maar
door zoiets laat je je als man toch niet af
schrikken. en mijnheer ontwierp voor zich
zelf een apart stel pennen van 80 centimeter
lang
versidee gaf. Zelfs japonnen met bijpassende
stola s waren te bewonderen. Grappig was een
„bakvis-truitje" gebreid in blauw en wit met
een notenbalk en daaronder de woorden „Oh,
where have you been?" cn daaronder een bij:
passend rokje in blokmotief met tientallen
namen van plaatsen waar de draagster ge
weest zou kunnen zijn.
GEBREIDE BRUIDSJAPON
pN tot slot ja heus, u zult het niet geloven
de traditionele bruidsstoet.. Een bruids
japon, gebreid van zeer fijne kantwol, een
prachtig opengewerkt patroon, een geplisseer-
de wijd-uitstaande rok die bewerkt was met
fijne gebreide roosjes. En een bontcape van
witte angora-wol, die het geheel completeer
de. De bruidsmoeders droegen een gekleed
wit en zwart truitje, dat met fijn gouddraad
was opgewerkt.
U ziet het: zelfs een brei-show stelt u in
de gelegenheid met een bruidsjapon kennis
te maken, en we kunnen u gerust verzekeren,
dat we het volledig eens waren met de jury,
die voor dit model de hoofdprijs had toe:
gekend. K. d. J.-Th.