c DE VROUW EN HAAR DOMEIN Na/aar. Ideale man Waarschuwing voor hen die inmaken! Hoe is onze voeding? September in Londen DE BREIENDE VROUW: In staat tot velerlei prestaties! Nieuwe sensatie: de zeehond VIERDE BLAD VRIJDAG 18 SEPTEMBER 1953 Geen onnodige inmaak Lekker'niet de factor die alles bepaalt DE Londense Worth geurde met een nieuw soort wollen velours en Hardie Amies liet zijn zwart/witte tweed mantels annonceren als „tweed mantels met een dramatisch patroon", terwijl Cavanagh een nieuw soort fel rode tweed bracht, die verwerkt was tot wandelcostuum (lees tailleur) van ongewone snit. De klokkende rok had plooien terwijl het kleine korte jasje enigszins de ligne princesse vertoon de. Michael Sherard kwam te voor schijn met een nieuw soort laken, be drukt wel te verstaan, en in twee kwa liteiten. Een zeer fijn soort om gekle de japonnen van te maken, en het tweede soort zwaarder van kwaliteit om mantels van te vervaardigen! Ve le Engelse wollen materialen zien er uit als ragfijne natuurzijde producten. DE meest uiteenlopende modellen konden we bekijken: truitjes in allerlei kleurcombi naties en verwerkingen, gekleed, sportief, met dunne en met dikke wol gebreid, korte-, lange-, kimono- en vleermuismouwen; twin- sets, deux' pièces, vaak zeer fijn gebreide, waardoor ze het effect van jersey gaven, of met een aparte streepverwerking wat het tra Geen knappe, slanke danseur pNIGE maanden geleden heeft een bekend Zweeds tijdschrift zijn le zers gevraagd de ideale vrouw 1953 te kiezen. Zovele duizenden mannen leverden hun aandeel in dit onder zoek, dat er een soort standaard vrouw ontstond, die niettemin sterk afweek van hetgeen men tot nog toe onder een ideale vrouw had verstaan. Gelijktijdig liepen er bij de redactie evenwel duizenden brieven van leze ressen binnen, waarin de Zweedse vrouwen er de nadruk op legden, dat •/ij gelijke rechten eisten en ook haar oordeel bekend wilden maken over de man 1953. Het opmerkelijke is ook hierbij, dat de ,.man van mijn dromen" er heel anders uitziet dan men had verwacht. Na het sorteren der duizenden brie ven komt het Zweedse blad tot de volgende samenvatting: Niet minder dan 73 van de honderd vrouwen wensen zich een man, waar ze tegen op kunnen zien, die iets presteert en zo mogelijk ook iets langer is dan Zij zelf. Nauwelijks zes procent zocht heil bij een knappe man, terwijl 68 pet. er van doordrongen was, dat het uiterlijk van de man er weinig toe deed. 'Kaalhoofdigheid, corpulentie en te smalle schouders worden op de koop toe genomen. Meer dan de helft der dames ver kondigde de wijsheid, dat men zich Nederlanders verbaasden tveer Parijse modehuizen r)ank zij enkele honderden jonge zee- honden hebben twee ondernemen de Groningers het gepresteerd de on toegankelijke en zelfverzekerde we reld der Parijse Haute Couture voor een volslagen verrassing te plaatsen. Een verrassing, die, zoals een der Pa rijse modekoningen dezer dagen zelf toegaf, voor de Parijse modewereld niet minder dan een technische revo lutie betekent! Na een tamelijk vluchtig contact met diverse Parijse couturiers in 1951 zijn twee Groningse bontcreateurs vo rig jaar met hun volledige collectie naar de Franse hoofdstad gevlogen. Het succes was eenvoudig sensatio neel. Verschillende couturiers streden om het bezit van een zogenaamde „b!ue-back"-mantel uit deze Neder landse collectie. Zo werden in en kele haute couture-huizen een aantal mantels vertoond en in verkoop ge bracht, die, al droegen ze dan de naam van een Parijs huis, in Gronin gen onder de „Martsini Tsqprn" ont worpen en vervaardigd waren! Wij hebben daar indertijd iets over gepu bliceerd. IN EEN SLAG.. kan binden aan een man, die een goede mop weet te waarderen en die een portie optimisme in het huwe lijksleven kan brengen. Denk niet dat de mannen altijd ernstig moeien zijn. want 80 pet. der ondervraagde Eva's meende, dat een goede man :o nu en dan een jongen moet kunnen zijn en.... iets doms moet durven doen. Schuchtere, verlegen mannen heb ben de minste kans. Slechts twee op de honderd vrouwen zien er haar j ideaal in. De financiële zijde wisselt met de leeftyd. In de groep tussen 20 en 30 jaar verklaarden 61 van de 100 meis jes, dat ze volledig onverschillig wa ren voor de financiële draagkracht van haar uitverkorene. Ze wilden even graag een arme man a*s een rijke man maar tussen de 30 en de 40 denken ze er heel anders over: 78 pet. willen een man met goede positie. Over alle leeftijdsgrenzen wenste slechts 4 pet. een man voor wie zij de eerste en enige liefde konden be tekenen: 3 pet. gaf voorkeur aan een weduwnaar. Nauwelijks een half pro cent wenste een echte vriend, die al tijd correct gekleed is: 39 pet. wilde een man, waarbij men zich niet ver veelt; slechts 3 pet. gaf voorkeur aan niet-rokers en niet-drinkers. Ook mét danskunst komen de mannen al wei nig verder. Het bleek slechts 9 pet. van de vrouwen te interesseren of hun man goed of slecht danst. Bijzonder sympathiek deed het aan, dat niet minder dan 78 pet. der dames-opinies sympathie toonde voor mannen, die in haar een goede moe der voor de kinderen zou willen zien. Dekende haute fourrure-huizen in de Franse hoofdstad hebben het afgelopen jaar in koortsachtige haast gewerkt om hun achterstand ten op zichte van de voortvarende Gronin gers in te halen. Zo verschenen reeds de afgelopen winter hier en daar „Pa rijse" blue-back mantels. Parijs meen de aldus een paar Groningers schaak mat te kunnen zetten. Het is echter wel geheel anders gegaan dan men in Parijs gehoopt en.... verwacht had! Onze Groningse bontcreateurs heb ben de afgelopen week de Parijse haute couture en haar zusje de haute fourrure perplex doen staan met een nieuwe collectie „blue-back"-manlels die alle concurrentieplannen der Pa rijse modewereld in een slag vernie tigd heeft. De „blue-back" bewerking van het vorig seizoen, is namelijk door de vindingrijkheid en het geduldige vak manschap van de Nederlanders eens klaps volslagen oud-modisch gewor den. Tot nog toe was het algemeen gebruik dat bontbewerkers uitgingen van de natuurlijke tekening, die zee hondenvellen bezitten en deze na tuurlijke tekening met een zeker ont zag respecteerden. De nieuwe Nederlandse bewer kingsmethode gaat van een geheel te gengesteld principe uit. Het is de bontcreateur zelf, die de tekening in de mantel brengt, aldus de nieuwe opvatting. Twee vernuftige Groningers zijn er met behulp van het doorzettingsver mogen en de stijfkoppigheid Gronin gers eigen in geslaagd een wereld prestatie van allure te verrichten door de exclusieve en almachtige wereld der Parijse haute couture aan zich te binden en aan Nederland te verplich ten. „Blue-back"-mantel in een modern re dingote-model. Voor het bovenstuk zijn de zeehondenvellen zo verwerkt, dat een egaal staal-grijze kleur ver kregen is. De rok heeft een verras send effect door de lichte en don kere tekening, welke het resultaat is van maandenlang geduldig handwerk. (Ontw. Van Daal, Groningen). "Y^/ILDE vogels, eenden, snippen, fa zanten, patrijzen en de koekoek hebben de Engelse stoffen-ontwerpers geïnspireerd! Onbestemde kleuren, die te vergelyken zijn met het kleuren gamma van de natuur. Ook het meer en de visrijke rivieren inspireerden de Engelse stoffen-ontwerpers. Er wordt namelijk in welingelichte krin gen gesproken over „koningsvissen- blauw" en dito groen. Deze tinten worden gecombineerd met zwart. Vooral wollen velours wordt in deze tinten vervaardigd. p\UMAS Maury" (bekende En- 99gelse stoffenfabrikant) brengt daarnaast ook materialen, die doen denken aan de Noordzee en de Atlan tische Oceaan. Daar is de lichte zee groene kleur, wanneer de zee rustig is en men zonder gevaar kan zwem men, maar er is ook de diep-donkere kleur van het water, dat kokende gol ven voortbrengt. Er is een kleur, ge naamd „Moeder Aarde", een onber stemd bruine tint, die doet denken aan vruchtbare velden. Dat deze tinten mode zullen wor den staat wel vast. CHRISTIAN DIOR bestelde bijv. bij Sheilana: „Golden Eegle". Sheilana noemde zijn collectie „Vogels van di verse pluimage". Dior bestelde tweeds, die van twee verschillende garens werden geweven. Te weten: een dikke en een dunne draad. Daarvan worden voor het volgende seizoen de tweeds geweven. Dior koos als basis-tint goudbruin met een groen vlekje. Ook bestelde Dior bij Sheilana lichtge wicht materialen, hoofdzakelijk Qntstellend groot is het aantal be richten dat Wij de laatste dagen ontvangen over bedorven inmaak; in het bijzonder groente-inmaak. Dit betreft zowel groenten, die op de van ouds bekende manier geweckt zijn, als groenten, die worden bewaard in inmaakglazen, die door luchtverdun- ning met behulp van van een zuig- of stoompompje gesloten zijn. Vooral over deze laatste methoden bereiken ons veel klachten. En niet ten onrech te. In de lucht en dus ook op alle voe dingsmiddelen, die daaraan blootge steld zijn, komen kiemen voor, die wanneer zij zich gaan ontwikkelen, bederf kunnen veroorzaken. Sommi ge zijn zelfs schadelijk voor de ge zondheid. Zo zelfs, dat zij stoffen kun nen produceren, waarvan de aanwe zigheid in de inmaak niet te zien, te Proeven of te ruiken is en welke do delijk zijn voor de mens. Gelukki; komt deze vorm van bederf slechts sporadisch voor, maar toch moet met de mogelijkheid rekening gehouden worden. Er zijn verschillende levensmidde 'on ,waar de bederf- en ziektekiemen zich zeer gemakkelijk en snel op ont wikkelen; daartoe behoren o.a. vlees, vleeswaren, groente en kliekjes van eetwaren. Deze artikelen bederven daarom ook snel. Om ontwikkeling van bederf- en ektekiemen, welke altijd op ieder "s product voorkomen, te verhinde- oii, js het noodzakelijk dat genoemde levensmiddelen op een bepaalde tem- peratuur, gedurende een bepaalde tijd worden en dat zij afgesloten inno ^.n van de 'ucht- Kooktijden bij v van tenminste 5 tot 6 uur ziin Hiervoor vereist. De smaak en de consistentie van de levensmiddelen gaan hierdoor sterk achteruit. Men is er daarom in de in dustrie toe overgegaan groenten en vlees kortere tijd te verhitten bij temperaturen boven 100° C, waardoor Soede resultaten bereikt worden. Men maakt hierbij gebruik van verhitting onder druk. Een dergelijke verhitting onder ui uk zou in de huishouding kunnen worden toegepast met behulp van de Hogedrukpan, hetgeen de huisvrou wen in verschillende landen reeds doen. Proeven zijn gaande om ook voor ons land tot juiste en uitvoerba re voorschriften voor de huishouding te komen. Bij het huishoudelijk wecken (ten onrechte steriliseren genoemd), waar bij groente en vlees b.v. 1% uur bij 100" C verhit worden, is men er nooit zeker van, dat bederf uitblijft en steeds blijft het risico van voedsel vergiftiging bestaan, wanneer men de geweckte producten vóór men ze gebruikt niet zorgvuldig doorgekookt. Alleen hierdoor kan een eventueel ontwikkelde giftige stof vernietigd worden. Zelfs al is de fles dicht ge bleven en al ruikt de inhoud goed, nog is dit doorkoken beslist noodza kelijk. Sommige huisvrouwen hebben o.a. doordat zij zeer zorgvuldig te werk gingen, succes met het wecken. Be- derfverschijnselen zijn ook dan nog zeer goed mogelijk, b.v. doordat on der invloed van de weersomstandig heden een groot aantal bederfkiemen zich reeds op het verse product heeft ontwikkeld. Het gebruik van verse producten, grondig wassen en eventueel opnieuw wecken na 24—48 uur kan het risico van bederf verkleinen, maar niet uit sluiten. Het inmaken van groente en vlees in flessen, die met behulp van stoom- en zuigpompjes gesloten worden, moet te - male ontraden wor den. De levensmiddelen worden bij deze methode wel verhit, maar deze verhitting is niet voldoende. Tevens komen de levensmiddelan na de ver hitting weer met lucht en voorwerpen waarop bederfkiemen voorkomen, in aanraking. Nu gaat bij het sluiten van de fles de inlioud wel koken, doordat er een luchtverdunning plaats heeft. Dit ko ken geschiedt echter bij temperaturen die lager zijn dan 100° C. Afdoende verhitting heeft er niet plaats gehad. De ontwikkeling van bederf- en ziek tekiemen is niet tegengegaan. Deze methode moet dan ook voor groente en vlees meer afgeraden worden. Afgezien van de toegepaste inmaak methode wordt als oorzaak van het bederf van ingemaakte groente wel eens de schuld aan de bemesting gegeven. Deskundigen is hier ech ter geen enkel bewijs van be- Kena. Het is misschien mogelijk, dat de mestsoort invloed uitoefent op het aantal en de soort bederfkiemen, wel ke op het in te maken product voor komen. Maar deze mogelijke invloed 1S van ondergeschikt belang. Wy zonden de huisvrouwen willen adviseren, alleen maar groenten in te maken, wanneer het om de een of an dere reden noodzakelijk is. Vrijwel het gehele jaar zijn er verse groenten verkrijgbaar. Verse groenten zijn al tijd nog heter van kwaliteit en smaak dan de ingemaakte. De inmaak van vruchten is minder riskant. Door het hoge zuurgehalte van de vruchten wordt de ontwikke ling van kiemen tegengegaan. Het huishoudelijk wecken kan op vruch ten zonder bezwaar worden toegepast Bij het inmaken van vruchten met behulp van een pompje is het nood zakelijk dat de vruchten zeer goed voorgekookt worden en dat men snel en zeer hygiënisch te werk gaat. Bij deze methode blijft echter, vooral bij onnauwkeurig werken, de kans op bederf niet uitgesloten. tweeds in kleurencombinaties als goudbruin ivoor/zwart. HUBERT DE GIVENUHY vroeg heel andere tinten. Hij kocht van de zelfde firma als Dior. Hij houdt het bij: grijs, wit en rood, wanneer het aankomt op tweeds. BALENCIAGA heeft ook bij Shei lana besteld. Evenals Schiaparelli. De eerste prefereerde een wat de Engel sen „dramatisch patroon" noemen, na melijk zwart/witte „steps and stairs", d.i. een trapvormig streep dessin. Schiaparelli was geïnteresseerd in zwarte tweed, waardoor een felrode draad was geweven. JEAN PATOET zal modellen bren gen, gemaakt van marineblauw en zwarte tweeds. Niets veranderlijker dan de mens. Verloor de laatste maanden het tweed een belangrijk deel van het modische terrein, thans heeft het in dien we de bestellingen bekijken die de Fran se modekoningen in Engeland deden weer een aanmerkelijk deel terug gekregen.' Maar niet alleen tweeds zijn mode. Daar zijn de geribde wollen stoffen, wollen flanel en de fantasie-stoffen. De tinten hiervan zijn; Lincoln (spi nazie)-groen. ijsblauw, honingkleur, bourgogne (diep rood) en alle tinten bruin, die de bomen vertonen in de herfst. En in iets mindere mate het beige-grijs, een kleur die noch beige, noch grijs kan worden genoemd. Hoe deze materialen zuilen worden (en reeds zijn) verwerkt, laten de Londense Model-House-Groupe zien. De eerste drie japonnen zijn van rERCY TRILNICK en hoewel de hal zen van de bovenste twee modellen vrij laag uitgesneden zijn, zijn ze toch bedoeld voor het najaar. Model no. 1 is gemaakt van grijze wollen flanel en afgebiesd met wit piqué. No. 2 werd vervaardigd van cobalt-blauwe jersey en behoort tot dat soort kleding, dat gebruikt kan worden voor elk uur van de dag. De gestreepte japon werd vervaardigd van dunne wollen mohair in twee tin ten, n.l. zwart met citroengeel. CRAYSON vertoont hier enige man tels, die alle een zeer verschillende halslijn laten zien. Eén ding hebben ze echter gemeen en dat zijn de schouders, die nog steeds vrouwelijk en rond aandoen. De bovenste man tel. die voorzien is van een enorme shawlkraag, werd vervaardigd van warme donkerrode wollen reversible; no. twee werd van hetzelfde materi- aa Igemaakt; maar in een donker grijze tint. Het derde model werd vervaardigd van emeraldkleurige ve lours. Heel modern ziin do winter-mantel- costuums. die MARCUS heeft ontwor pen. Schitterend de materialen die hij ervoor gebruikt. Het eerste tailleur werd gemaakt van anthracietkleurige wollen flanel, het tweede lijkt een costuum. doch is een najaars-wandel- japon van caramelkleurige wollen stof. De hals van dit model werd af gebiesd met (oh wensdroom der vrouwen!): nertz! Granpig is de ge ruite japon in drie tinten grijs. T"NE zorg voor de voeding is zo oud als de mens zelf, al is en was die zorg niet overal en niet steeds dezelfde. Nog niet zo lang geleden stelde men aan het voedsel hoofdzakelijk de eis, dat het goed smaakte en de mens verzadigd van tafel deed opstaan. In de vorige eeuw, toen de geleer den meer dan ooit tevoren, allerlei artikelen cn materialen tot de fines ses gingen ontleden, werden ook de levensmiddelen niet vergeten. Men ging na, uit welke deeltjes zij waren opgebouw cn aan de hand van deze onderzoekingen werden tabellen op gesteld. Naarmate meer voeding-be standdelen werden ontdekt, werden de tabellen uitgebreider en zij zullen in de toekomst zeker nog verder wor den aangevuld. De kennis betreffende de voeding wordt steeds groter en inzichten ver anderen. Evenals bij de techniek geldt het hier. dat het onjuist is, aan oude methoden vast te houden: wie voedings- en kookgewoonten van honderd jaar geleden volgt, is niet alleen ouderwets, maar benadeelt zich zelf. De voeding is immers van grote invloed op de gezondheid. Het is onjuist af te gaan op het ge voel van wat nodig en wat niet no dig is. Deskundigen hebben ontdekt, daf de voeding in Nederland nog niet zo goed is als wenselijk zou zijn. Dikwijls is onbekendheid van de huisvrouw met de waarde van de verschillende levensmiddelen en de behoefte van volwassenen en kin deren hiervan de oorzaak. Door voor lichting is al veel bereikt en zij, die zich hiermee belasten, zetten hun werk voort in het belang van de volksgezondheid. Voor velen van U is hun voorlichting misschien een steeds herhalen van bekende feiten; er zijn echter mensen, die op voe- dingsgebied nog heel wat kunnen Ieren. Voor hen, maar toch ook voor U, volgen enkele eetregels voor de gezonde mens. Beperk U niet tot het doorlezen J/IOCiaZCK. van deze regels, volg ze na, opdat de dokter V later niet een minder pret tig diee^ behoeft voor te schrijven. In het dieet voor gezonden is in principe alles toegestaan, mits in een evenwichtige verhouding. 1. Laat U eerst even wegen en meten. Voor volwassenen is een bruikbare regel, dat het gewicht evenveel kg bedraagt. als de maat stok c.m. boven de meter aanwijst, bijv. voor iemand van 1.70 cm is een gewicht van 70 k.g. goed. Een paar pondjes meer of minder hinderen niet. Over het algemeen geldt deze regel: het aantal kg dient iovereen stemming te zijn met het aantal c.m. dat men boven de meter telt. 2. I uw gewicht te hoog, begin dan de hoeveelheid snoeperijen en suiker te beperken Bezuinig niet op de onder punt 3 genoemde levensmid delen. 3. Wat Uw gewicht ook zij, gebruik dagelijks veel melk en karnemelk, tenminste 2/3 liter; veel kaas, tenminste 15 gram; zo mogelijk 50 gram vlees of vlees waren, visvlees of een ei. Neem op de dagen, dat dit niet mogelijk is een kwart liter melk extra. Maak hiervan een nagerecht of drink de melk ge woon op; veel groenten dooreen genomen 250 gram (van de ene soort neemt U vanzelfprekend meer dan van de an dere zo mogelijk 50 gram of meer fruit; aardappelen, afhankelijk van de eetlust, maar tenminste één of twee; vergeet ook de bonen en erwten niet; geeft de voorkeur aan de donkere bioodsoorten boven de lichte; kies vooral voor de broodmaaltij den een vitaminerijke vetsoort: boter of margarine. 4. Verdeel het voedsel gelijkelijk over de week. Leg het Zondags niet dubbeldik als U daardoor voor de rest van de week bijna niets over houdt. Dit zijn de regels, waaraan U zich moet houden. Aan U het voorrecht en de plicht om er, zoveel mogelijk met behulp van voedingstoffen sma kelijke, gezellige maaltijden van te maken. SPORTIEF en toch elegant is Bezitten echter alle goede kwaliteiten van de wollen stoffen. Het Engelse modebeeld ziet de Engelse najaarsmode ge worden- Sober, ja, er worden namelijk veel costuums en en sembles gebracht- Minder avond en coctail japonnen. Maar toch, al zijn de collecties van de Engelse onwerpers be rekend op dagelijkse kleding, er is een onmiskenbare ele gance te bemerken. Natuurlijk de ontwerpers hebben rekening gehouden met het feit, dat bet kledingbudget na de kroning oe lijden heeft gehad. Daarom brachten deze heren zoveel mogelijk wollen winterkleding, die elke vrouw zich wel aan moet schaf ten! Een mooie wollen Wintermantel, een dito tailleur of costuum is nu een maal onmisbaar in de vrouwelijke garderobe. En daaraan komen de En gelse 'ontwerpers tegemoet. Er was op elke modeshow een aan tal wintercomplets of wintertailleurs te vinden en de onmisbare winter mantel schitterde in volle glorie. Daar waren driekwart zeven/achtste, maar ook lange wintermantels. Daar waren vele complets bestaande uit een mantel met bijpassende japon of wintercostuums die bestonden uit een japon met klein tailleurjasje. De ene ontwerper trachtte de andere met zijn materialen als het ware de loef af te steken. „DRAMATISCH" PATROON! stoffen. Het Engelse er dit jaar wel bij zonder .rooskleurig uit! De Engelse vrouw kan zich vergasten aan dege lijke en toch mooie winterkleding. Over het algemeen genomen valt het accent van vele kledingstukken aan de achterzijde. Een tailleur krijgt een rand wollen franje, die een pas sug gereert, een redingote heeft meer ruimte aan de achterzijde, dan aan de voor- of zijkanten. De driekwart en zeven/achtste wintermantels val len vóór vrij recht en double breasted, terwijl de achterzijde van deze korte wintermanteltjes dikwijls in ruime klokken valt. LEERGARNERING COMMIGE ontwerpers geven de tail- leurs een lederen „finishing touch", dat wil zeggen, revers wor den soms afgewerkt met een lederen bies en ook het hoedje wordt dan van leder gemaakt. Andere werken met kostbare en soms ook wel minder kostbare stoffen, indien deze niet zijn bedrukt. Leder wordt met tweed ge combineerd, terwijl veloursstoffen dikwijls een bevergarnering krijgen. Hij: „Geef me even de jam" P)EZER DAGEN beleefde Den Haag de pre mière van een nationale breishow, die thans voor de derde maal georganiseerd werd door het damesweekblad „Margriet", in samenwerking met de Internationale Wol-or ganisatie. De show toonde de meest uiteenlo pende modellen van handgebreide kleding. Geopend werd zij door de echtgenote van de Zuid-Afrikaanse gezant te Den Haag, me vrouw van Hoogenhout-Mulder, die in een aardig toespraakje wees op de verbondenheid van Nederland met Zuid-Afrika. Een verbon denheid die voor een groot deel zijn oor sprong vindt in het grote wolverbruik hier in Nederland; de wol, waarvan Zuid-Afrika een der voornaamste producenten is. De voorzitter van de Internationale Wol-or ganisatie wees er daarna nog op, dat het cri terium voor de beoordeling ditmaal gezocht was in de originaliteit en fraaiheid van uit voering der ingezonden werkstukken, terwijl over enige maanden nog een wedstrijd gehou den zal worden waarbij het aantal inzendin gen per persoon zal dienen als maatstaf voor het toekennen van de prijzen. p^ADAT op 1 Juli de inzending gesloten was, zag de jury zich voor een moeilijke op gave geplaatst, want bij de beoordeling werd er niet alleen gelet op het aparte ontwerp, maar ook op de goede verwerking van de juiste wolsoorten, het regelmatige breien, de juiste kleurencombinatie en de mooie afwer king. Het indelen in de vier rubrieken: ge klede en sportieve dameskleding, herenkleding en kinderkleding, bezorgde nog heel wat hoofdbrekens. Maar de keuze die tenslotte werd gedaan uit de meer dan duizend inzen dingen getuigde van de goede smaak en cri- tische geest van de jury en maakte meer dan 200 deelneemsters gelukkig met een geldprijs van f 250 of minder. En gisteren kregen we dan de gelegenheid in magazijn „De Bijenkorf" de bekroonde in zendingen te bewonderen en kennis te maken met de „amateurontwerpsters", die met een trots gezicht hun prijs in ontvangst kwamen nemen en daarna de creaties van zichzelf en anderen die getoond werden door aardige mannequins konden bewonderen. MANNELIJK BREI-WONDER JTN dat je heus geen vrouw behoeft te zijn om iets op breigebied te kunnen presteren, be wees wel het feit dat er ook iets door een man was ingezonden. Waarom zou je er als man geen brei-hobby op na mogen houden, zo redeneerde hij blykbaar. En waarom ook niet? Vooral als je in staat bent zoiets moois te maken als die elegante peignoir van fyne, dunne lila wol! De panden waren echter zo groot, dat een gewone maat breinaald de breedte en het gewicht niet kon dragen. Maar door zoiets laat je je als man toch niet af schrikken. en mijnheer ontwierp voor zich zelf een apart stel pennen van 80 centimeter lang versidee gaf. Zelfs japonnen met bijpassende stola s waren te bewonderen. Grappig was een „bakvis-truitje" gebreid in blauw en wit met een notenbalk en daaronder de woorden „Oh, where have you been?" cn daaronder een bij: passend rokje in blokmotief met tientallen namen van plaatsen waar de draagster ge weest zou kunnen zijn. GEBREIDE BRUIDSJAPON pN tot slot ja heus, u zult het niet geloven de traditionele bruidsstoet.. Een bruids japon, gebreid van zeer fijne kantwol, een prachtig opengewerkt patroon, een geplisseer- de wijd-uitstaande rok die bewerkt was met fijne gebreide roosjes. En een bontcape van witte angora-wol, die het geheel completeer de. De bruidsmoeders droegen een gekleed wit en zwart truitje, dat met fijn gouddraad was opgewerkt. U ziet het: zelfs een brei-show stelt u in de gelegenheid met een bruidsjapon kennis te maken, en we kunnen u gerust verzekeren, dat we het volledig eens waren met de jury, die voor dit model de hoofdprijs had toe: gekend. K. d. J.-Th.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1953 | | pagina 9