De beste keus! Recepten voor: W A >^tM <ofyS öüfi Verrukkelijk Verrassend Voordelig! Marinades zijn smaakmakers -zoMnmnuiD Ook vis kan op de barbecue ■M v^n Ab de Visser - Apparatuur - Bestek en servies - Tafels en stoelen - Tenten en luifels - Koks -Salades - Kwaliteits vlees BARBEQUE Voor een royaal verzorgde BBQ De lekkerste spareribs van Zeeland Voor vrijblijvende informatie j. c/e viss&r ÜM— Kruidige kippenpootjes Gegrilde lamskoteletten met citroen-dragonboter zalmmoot Kyoto Visspiezen Sausje Met de juiste ingrediënten wordt buiten eten een succes «Bi©yETy[D) JBARBEQUIGs voor uw geslaagde barbecuepartij naar TOPSLAGERIJ VERBOOM .Wij verzorgen ^barbecuepartijen wan 2 tot 250 personen Ook hebben wij diverse soorten barbecueschotels in diverse prijsklassen. Al onze barbecue producten komen uit eigen keuken. Ook eventueel leveren wij: stokbrood - sausjes - kruiden boter - salades en gasbarbecue Ga voor informatie naar T0PSLAGER VERBOOM EN ZN. f Barbecuetips van AGF Speciaalzaak Versmarkt 't Westland 010 nen: fS%>s> Keurslagerij-Eetwinkel Winkelcentrum Dauwendaele, Middelburg Voor informatie en bestellingen: 0118-611850 JHT spe.cialife.ite.nslcige.rij Oude Koudekerkseweg 26 Middelburg. Tel. 0118-613021 \>N SUPERMARKTEN Hier vindt u een mooie slijterij. Biedt volop extra'sI Een uitgebreide slijterij, een drogisterij, een stomerij, een copyservice, fotoservice, copyservice, betalen met pin, een fotoservice, een bezorgdienst P.T.T. Servicepunt schoenreparatie, bezorgdienst betalen met pin, en... gratis parkeren! en natuurlijk gratis parkerenI Marineren zorgt voor het zachter en malser maken van het vlees. Het wordt als sinds jaar en dag toegepast. Daarnaast zorgen geurige kruiden, specerijen, knoflook en dergelijke voor een smaakverrijking. Het vlees kan van een klein half uur tot een hele dag in de ma rinade worden gelegd. De tijd is afhankelijk van de grootte van het vlees. Een kipfiletje heeft genoeg aan een half uur. Bestrijk het tijdens het roosteren nogmaals met marinade. Benodigdheden: 3/4 dl tomatenketchup, 3/4 dl slaolie, 3 eetlepels citroen sap, 2 eetlepels sojasaus, 1/2 theelepel cayennepeper. Meng al deze ingredi%onten en leg daar 12 kippenpootjes in. Dek de schaal goed af en laat dit minstens twee uur staan. Keer de pootjes regelmatig even om. Laat ze daarna goed uitlekken en bewaar de marinade. Rooster de kippenpootjes 20-25 minuten boven een matig heet vuur tot ze goudbruin en gaar zijn. Bestrijk ze tijdens het roosteren af en toe met mari- nadevocht. Serveer de kippenpootjes met Knoflook- ofWhisky Cocktailsaus. Benodigdheden: 8 enkele of 4 dubbele lamskoteletten, 2 kleine uitjes of sja lotjes, 4 eetlepels citroensap, 2 eetlepels gedroogde dragon of verse dragon, peper, zout, 100 gram zachte boter, knoflookolie. Pel de uitjes of sjalotjes en snijd ze zeer fijn. Knijp ze boven een kom fijn met een knoflookpers. Roer het citroensap, de dragon, zout en peper naar smaak en de boter er door. Schep de citroen-dragonboter op een stukje vetvrij pa pier of aluminiumfolie en rol het op. Laat het rolletje tenminste dertig minu ten in het diepvriesvak opstijven. Bestrijk het vlees met een weinig knoflookolie en grill de koteletten ongeveer tien minuten op de barbecue. Het vlees regelmatig keren. Snijd de citroen- dragonboter in plakjes. Leg het vlees op voorverwarmde borden. Leg op ie der stukje vlees een plakje van de citroen-dragonboter. Lekker met gemengde sla, rauwkost en stokbrood met sesamzaad. Benodigdheden: 80 ml sojasaus, 60 ml geconcentreerd sinaasappelsap, 2 eetlepels olie, 2 eetlepels tomatensaus, 1 eetlepel fijngehakte lente-uitjes, 1 teentje knoflook, 1 theelepel citroensap, 1/2 theelepel fijngehakte gember, 1/2 theelepel mosterd, 4 zalmmoten (ongeveer 1 kg), 3 lente-uitjes gesne den. Meng de sojasaus, het sinaasappelsap, de olie, de tomatensaus, de lente-uit jes, de knoflook, het citroensap, de gember en de mosterd. Houd zes cl ma rinade achter; giet de resterende marinade over de zalmmoten in een ondie pe bakschaal van glas. Bedek de schaal en laat de moten dertig zestig minuten lang in de ijskast marineren. Laat de zalm uitlekken en zet de marinade opzij. Vet het grill- rooster in. Leg de zalm midden op het grillrooster. Laat de moten tien twintig minu ten lang barbecuen afhankelijk van de dikte van de moten, totdat de zalm gemakkelijk uit elkaar valt als er met een vork in wordt geprikt. Halverwege de kooktijd, de moten draaien tijdens het barbecuen. Wanneer de zalm klaar is, deze invetten met de achtergehouden marinade. Versier de moten met de gesneden lente-uitjes. Benodigdheden voor acht spiezen: 3 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels Pro- venfaalse kruidenmix, zout en versgemalen peper, 16 ongepelde, rauwe gamba's, 8 schoongemaakte Jacobsmosselen of acht grote, gekookte mosse len, 400 gram tonijnfilet (of een andere stevige vissoort)kerstomaten, 2 li moenen. Bereidingswijze Klop de olie, de ProvenTaalse kruidenmix, de zout en de peper door elkaar. Spoel de gamba's en de Jacobsmosselen af met koud water en laat ze uitlek ken. Snijd de tonijn in zestien gelijke stukken, de limoenen in acht partjes en was de kerstomaten. Rijg achteraanvolgens aan een spies: gamba, Jacob- smossel, tonijn, limoen, kerstomaat, weer tonijn en sluit af met een gamba. Maak op dezelfde manier nog zeven spiezen. Leg de spiezen op een platte schaal en bestrijk ze aan alle kanten met de kruidige olie. Laat alles minstens een uur in de koelkast staan. Laat de barbecue goed heet worden. Rooster dan de vis aan beide kanten drie minuten. De spiezen kunnen op dezelfde manier onder de grill ge roosterd worden. Een sausje kan de spies elke keer anders maken. Bij de vis smaakt een mosterd-mayonaise saus met knoflook en basillicum prima, evenals kerrie saus met koriander, pestosaus, kwark-knoflooksaus met peterselie en krui denboter met sjalot, dille en citroensap. Of je nu een grote barbecue hebt of een kleintje, op gas, electriciteit of het vertrouwde houtskool, aan bijna iedere barbecue kan veel plezier worden beleefd. Neem je de tijd en de juiste ingrediënten, dan wordt buiten eten ge garandeerd een succes. Kiest u voor een barbecue op houtskool, bedenk dan dat die op tijd moet worden aangestoken. De houtskool moet gloeien en met een eerste grijs-wit laagje bedekt zijn, voor u uw vlees, vis of groenten op het rooster legt. Blijf er bij. Laat uw gerechten niet verbranden, draai ze regelmatig om en om. Door de tijd te nemen zijn heerlijke gerechten het resultaat. Van worstjes, koteletjes of biefstukjes tot vissticks, kipfilets, kalkoen, ribbet jes en rollades: om de vingers bij af te likken. Ook groenten zijn smaakvol en zien er spectaculair uit. Een heerlijke rauwkost- of vruchtensalade erbij, een gepofte aardappel of vers stokbrood met kruidenboter, enkele heerlijke sausjes en uw buitenmaaltijd wordt een feest. Scheldestraat 71Vlissingen S Ons adres Winkelcentrum Dauwendaele - Middelburg http://www.hetwestland.nl De barbecue draait om vlees, maar zonder verse groente- en fruit producten is uw feest NIET compleet. - Wij hebben voor u een groot assortiment rauwkosteh en salades. Deze passen uitstekend bij de barbecue. - Neem verse maïskolven, giet er een beetje olijfolie overheen, wikkel dit in zilverfolie en leg dit op de barbecue, in 15 minuten heerlijk gaar! (wel draaien) r Wikkel een aardappel (met schil) in folie met een klontje boter en wat kervel, leg dit tussen de briketten en/of houtskool. 30 minuten.... heerlijk! - Een grote schaal met verse gesneden fruit is dé nummer 1 om een barbecue geslaagd af te sluiten. - Neem altijd uw voorzorgsmaatregelen. Zet een emmer water of zand naast de barbecue, gebruik handschoenen, onthoud goedeerst water, de rest komt later!!! Barbecuen met vis, velen zijn er dol op en terecht. Het is nog supergezond ook en vrijwel alle vissoorten zijn er geschikt voor. Vis is licht verteerbaar en het Nederlands Visbureau wil best een paar smakelijke tips geven. Bestrijk vette vissoorten zoals makreel, verse haring, forel, zalm, tonijn en sardientjes met wat olie en rooster ze op de barbecue in ongeveer tien minuten gaar. Het gebruik van een visgrillklem is hierbij ideaal. Die voorkomt ook dat de vis uit elkaar valt. Van visfilets zoals tong, schol, kabeljauw en wijting kan sa men met kruiden, groenten en een scheutje wijn een pakket je in aluminiumfolie worden gemaakt. Dat moet dan een kwartiertje op de barbecue. Stevigere vissoorten zijn geschikt voor het maken van een spies. Ook grote garnalen, mosselen en scampi's zijn een lek kernij als ze even op de barbecue hebben gelegen. mm

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 2001 | | pagina 7