De beste keus!
Recepten voor:
W
A
>^tM <ofyS
öüfi
Verrukkelijk Verrassend Voordelig!
Marinades zijn smaakmakers
-zoMnmnuiD
Ook vis kan op de barbecue
■M
v^n
Ab de Visser
- Apparatuur
- Bestek en servies
- Tafels en stoelen
- Tenten en luifels
- Koks
-Salades
- Kwaliteits vlees
BARBEQUE
Voor een royaal verzorgde BBQ
De lekkerste spareribs van Zeeland
Voor vrijblijvende informatie
j. c/e viss&r
ÜM—
Kruidige kippenpootjes
Gegrilde lamskoteletten met citroen-dragonboter
zalmmoot Kyoto
Visspiezen
Sausje
Met de juiste ingrediënten wordt buiten eten een succes
«Bi©yETy[D)
JBARBEQUIGs
voor uw
geslaagde barbecuepartij
naar
TOPSLAGERIJ VERBOOM
.Wij verzorgen
^barbecuepartijen
wan 2 tot 250 personen
Ook hebben wij diverse
soorten barbecueschotels
in diverse prijsklassen.
Al onze barbecue producten
komen uit eigen keuken.
Ook eventueel leveren wij:
stokbrood - sausjes - kruiden
boter - salades en gasbarbecue
Ga voor informatie naar
T0PSLAGER VERBOOM EN ZN. f
Barbecuetips van AGF Speciaalzaak
Versmarkt 't Westland
010
nen:
fS%>s>
Keurslagerij-Eetwinkel
Winkelcentrum Dauwendaele, Middelburg
Voor informatie en bestellingen: 0118-611850
JHT spe.cialife.ite.nslcige.rij
Oude Koudekerkseweg 26
Middelburg. Tel. 0118-613021
\>N
SUPERMARKTEN
Hier vindt u een mooie slijterij. Biedt volop extra'sI Een uitgebreide slijterij,
een drogisterij, een stomerij, een copyservice, fotoservice, copyservice, betalen met pin,
een fotoservice, een bezorgdienst P.T.T. Servicepunt schoenreparatie, bezorgdienst
betalen met pin, en... gratis parkeren! en natuurlijk gratis parkerenI
Marineren zorgt voor het zachter en malser maken van het
vlees. Het wordt als sinds jaar en dag toegepast. Daarnaast
zorgen geurige kruiden, specerijen, knoflook en dergelijke
voor een smaakverrijking.
Het vlees kan van een klein half uur tot een hele dag in de ma
rinade worden gelegd. De tijd is afhankelijk van de grootte
van het vlees. Een kipfiletje heeft genoeg aan een half uur.
Bestrijk het tijdens het roosteren nogmaals met marinade.
Benodigdheden: 3/4 dl tomatenketchup, 3/4 dl slaolie, 3 eetlepels citroen
sap, 2 eetlepels sojasaus, 1/2 theelepel cayennepeper.
Meng al deze ingredi%onten en leg daar 12 kippenpootjes in. Dek de schaal
goed af en laat dit minstens twee uur staan. Keer de pootjes regelmatig even
om. Laat ze daarna goed uitlekken en bewaar de marinade.
Rooster de kippenpootjes 20-25 minuten boven een matig heet vuur tot ze
goudbruin en gaar zijn. Bestrijk ze tijdens het roosteren af en toe met mari-
nadevocht. Serveer de kippenpootjes met Knoflook- ofWhisky Cocktailsaus.
Benodigdheden: 8 enkele of 4 dubbele lamskoteletten, 2 kleine uitjes of sja
lotjes, 4 eetlepels citroensap, 2 eetlepels gedroogde dragon of verse dragon,
peper, zout, 100 gram zachte boter, knoflookolie.
Pel de uitjes of sjalotjes en snijd ze zeer fijn. Knijp ze boven een kom fijn met
een knoflookpers. Roer het citroensap, de dragon, zout en peper naar smaak
en de boter er door. Schep de citroen-dragonboter op een stukje vetvrij pa
pier of aluminiumfolie en rol het op. Laat het rolletje tenminste dertig minu
ten in het diepvriesvak opstijven.
Bestrijk het vlees met een weinig knoflookolie en grill de koteletten ongeveer
tien minuten op de barbecue. Het vlees regelmatig keren. Snijd de citroen-
dragonboter in plakjes. Leg het vlees op voorverwarmde borden. Leg op ie
der stukje vlees een plakje van de citroen-dragonboter.
Lekker met gemengde sla, rauwkost en stokbrood met sesamzaad.
Benodigdheden: 80 ml sojasaus, 60 ml geconcentreerd sinaasappelsap, 2
eetlepels olie, 2 eetlepels tomatensaus, 1 eetlepel fijngehakte lente-uitjes, 1
teentje knoflook, 1 theelepel citroensap, 1/2 theelepel fijngehakte gember,
1/2 theelepel mosterd, 4 zalmmoten (ongeveer 1 kg), 3 lente-uitjes gesne
den.
Meng de sojasaus, het sinaasappelsap, de olie, de tomatensaus, de lente-uit
jes, de knoflook, het citroensap, de gember en de mosterd. Houd zes cl ma
rinade achter; giet de resterende marinade over de zalmmoten in een ondie
pe bakschaal van glas.
Bedek de schaal en laat de moten dertig zestig minuten lang in de ijskast
marineren. Laat de zalm uitlekken en zet de marinade opzij. Vet het grill-
rooster in.
Leg de zalm midden op het grillrooster. Laat de moten tien twintig minu
ten lang barbecuen afhankelijk van de dikte van de moten, totdat de zalm
gemakkelijk uit elkaar valt als er met een vork in wordt geprikt.
Halverwege de kooktijd, de moten draaien tijdens het barbecuen. Wanneer
de zalm klaar is, deze invetten met de achtergehouden marinade. Versier de
moten met de gesneden lente-uitjes.
Benodigdheden voor acht spiezen: 3 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels Pro-
venfaalse kruidenmix, zout en versgemalen peper, 16 ongepelde, rauwe
gamba's, 8 schoongemaakte Jacobsmosselen of acht grote, gekookte mosse
len, 400 gram tonijnfilet (of een andere stevige vissoort)kerstomaten, 2 li
moenen.
Bereidingswijze
Klop de olie, de ProvenTaalse kruidenmix, de zout en de peper door elkaar.
Spoel de gamba's en de Jacobsmosselen af met koud water en laat ze uitlek
ken. Snijd de tonijn in zestien gelijke stukken, de limoenen in acht partjes en
was de kerstomaten. Rijg achteraanvolgens aan een spies: gamba, Jacob-
smossel, tonijn, limoen, kerstomaat, weer tonijn en sluit af met een gamba.
Maak op dezelfde manier nog zeven spiezen.
Leg de spiezen op een platte schaal en bestrijk ze aan alle kanten met de
kruidige olie. Laat alles minstens een uur in de koelkast staan.
Laat de barbecue goed heet worden. Rooster dan de vis aan beide kanten
drie minuten. De spiezen kunnen op dezelfde manier onder de grill ge
roosterd worden.
Een sausje kan de spies elke keer anders maken. Bij de vis smaakt een
mosterd-mayonaise saus met knoflook en basillicum prima, evenals kerrie
saus met koriander, pestosaus, kwark-knoflooksaus met peterselie en krui
denboter met sjalot, dille en citroensap.
Of je nu een grote barbecue hebt of een kleintje, op gas, electriciteit of het
vertrouwde houtskool, aan bijna iedere barbecue kan veel plezier worden
beleefd. Neem je de tijd en de juiste ingrediënten, dan wordt buiten eten ge
garandeerd een succes.
Kiest u voor een barbecue op houtskool, bedenk dan dat die op tijd moet
worden aangestoken. De houtskool moet gloeien en met een eerste grijs-wit
laagje bedekt zijn, voor u uw vlees, vis of groenten op het rooster legt.
Blijf er bij. Laat uw gerechten niet verbranden, draai ze regelmatig om en
om. Door de tijd te nemen zijn heerlijke gerechten het resultaat.
Van worstjes, koteletjes of biefstukjes tot vissticks, kipfilets, kalkoen, ribbet
jes en rollades: om de vingers bij af te likken. Ook groenten zijn smaakvol en
zien er spectaculair uit. Een heerlijke rauwkost- of vruchtensalade erbij, een
gepofte aardappel of vers stokbrood met kruidenboter, enkele heerlijke
sausjes en uw buitenmaaltijd wordt een feest.
Scheldestraat 71Vlissingen S
Ons adres
Winkelcentrum Dauwendaele - Middelburg
http://www.hetwestland.nl
De barbecue draait om vlees, maar zonder verse groente- en fruit producten is uw feest NIET compleet.
- Wij hebben voor u een groot assortiment rauwkosteh en salades. Deze passen uitstekend bij de barbecue.
- Neem verse maïskolven, giet er een beetje olijfolie overheen, wikkel dit in zilverfolie en leg dit op de barbecue,
in 15 minuten heerlijk gaar! (wel draaien)
r Wikkel een aardappel (met schil) in folie met een klontje boter en wat kervel, leg dit tussen de briketten
en/of houtskool. 30 minuten.... heerlijk!
- Een grote schaal met verse gesneden fruit is dé nummer 1 om een barbecue geslaagd af te sluiten.
- Neem altijd uw voorzorgsmaatregelen. Zet een emmer water of zand naast de barbecue, gebruik handschoenen,
onthoud goedeerst water, de rest komt later!!!
Barbecuen met vis, velen zijn er dol op en terecht. Het is nog
supergezond ook en vrijwel alle vissoorten zijn er geschikt
voor.
Vis is licht verteerbaar en het Nederlands Visbureau wil best
een paar smakelijke tips geven.
Bestrijk vette vissoorten zoals makreel, verse haring, forel,
zalm, tonijn en sardientjes met wat olie en rooster ze op de
barbecue in ongeveer tien minuten gaar. Het gebruik van een
visgrillklem is hierbij ideaal. Die voorkomt ook dat de vis uit
elkaar valt.
Van visfilets zoals tong, schol, kabeljauw en wijting kan sa
men met kruiden, groenten en een scheutje wijn een pakket
je in aluminiumfolie worden gemaakt. Dat moet dan een
kwartiertje op de barbecue.
Stevigere vissoorten zijn geschikt voor het maken van een
spies. Ook grote garnalen, mosselen en scampi's zijn een lek
kernij als ze even op de barbecue hebben gelegen.
mm