SCHELFHORST KEUKENS Onthullend nieuws uit de keuken van SieMatic SieMatic Een keuken is een keuken maark De Scheldebodei NUMMER ÉÉN IN SANITAIR een keuken van Schelfhorst een betere keuken LOSKADE 45, MIDDELBURG, TELEFOON 0118 - 629101 r i r 11 i Als uw wensen EXTREEM lijken, of de maatvoering afwijkt van het gang-ba re, als u alles verstelbaar wilt of rol- stoelonderrijdbaar, kortom, als u een oplossing op maat wenst bent u bij ons aan het juist adres. In de op bouw van uw keuken zijn wij niet maatgebonden. U bent erg lang, of juist klein, wij hebben voor u de keuken op maat, zonder ruimteverlies of extreem hoge plinten. Het merk SieMatic bestaat 40 jaar. Welkom op ons feestelijke Jubileum Open Huis. Op zaterdag 27 mei om 12.00 uur onthullen we de nieuwste SieMatic keuken, de sympathiek geprijsde 6006. Om dat te vieren doen we bij elk SieMatic keukenontwerp een feestelijke Na 40 jaar innovatie is hij er: begroting.Kom dus naar ons Jubileum Open Huis. de nieuwe 6006 van Al is het alleen maar om het gratis SieMatic keukenideeënboek te halen: t' liefst een SieMatic Nansenbaan 15. 4462 GR Goes Tel. 0113 - 22 12 22, fax 23 12 56 Openingstijden toonzaal: dinsdag t/m vrijdag 9.00 -17.00 uur, donderdagavond 18.00-21.00 uur, zaterdag 10.00-15.00 uur. De Kousemaeker revalidatietechniek bv. Kuipersweg 17, 4338 PH Middelburg ,Tel.: 0118-624454 m. mmm «a^ria» f~ m ss^msamamm mma PAGINA 15 WOENSDAG 17 MEI 2000 IKmmimaiolhm Koken op gas of elektrisch Mensen vragen zich vast wel eens af of ze nou moeten koken op gas of juist op elektriciteit. Lees mee wat het verschil is tussen een elektrische kook plaat met inductie, met halogeen, of met straüngswannte. Koken op gas bli jft het goedkoopst, zo blijkt. Gas Een kookplaat op gas is het goedkoopst, zowel met de aankoop als tijdens het ver bruik. Een extra voordeel is dat de vlam zo goed en snel regelbaar is. Zodra een kom met spaghetti gaat schuimen, zetje de vlam lager en de pan kookt niet over. De warmte is ook goed zichtbaar. Je laat de branders dus nooit onnodig aanstaan, en er bestaat weinig gevaar dat je je ver brandt. Voor koken op gas zijn er boven dien geen speciale pannen nodig. Aan de andere kant wordt de energie nooit volledig benut. Zeker bij tocht gaat er re latief veel warmte verloren. De branders zijn ook nog eens moeilijk te reinigen. Let wel goed op de ventilatie. Gas geeft ver brandingsgassen die moeten worden afgevoerd. Koop dus een degelijke afzuigkap. Gaskookplaten kunnen zowel manueel als automatisch worden ontstoken. Het veiligst zijn sequentiële branders. Naast een automatische ontsteking hebben deze een beveiliging die de gas- toevoer afsluit wanneer de vlam om een of andere reden uitgaat. Vftrokeramiek De traditionele thermostatische kookplat en bestaan nog altijd, maar inmiddels is ruim zeventig procent van alle elektrische fornuizen uitgerust met kookvlakken van vitrokeramiek. Vitrokeramiek is een materiaal dat be stand is tegen de inwerking van alkalis che producten en zuren, en dat geen poriën en groeven heeft. Daardoor zijn de platen zo gemakkelijk schoon te mak en. Als er iets overkookt, moet het wel snel worden verwijderd. Zoniet: dan brandt het in. Let zeker op met suiker en met voedsel met een hoog suikergehalte. Suiker die afkoelt kristalliseert en krimpt. Het materiaal van de kookplaat krimpt echter niet. Hierdoor kan de suilker tij dens het afkoelen miniscuul kleine deet- jes uit de kookplaat rukken, en wordt de kookplaat onherstelbaar beschadigd. Een vitrokeramische kookplaat kan ook niet tegen het schuiven van pannen en het boenen met een schuurspons. Daardoor ontstaan krassen. Voor hardnekkige vlekken zijn er speciale glasmesjes en spe ciale producten. Opwekken Bij vitrokeramische kookplaten op elek triciteit wordt de warmte onderaan de kookzones opgewekt door weerstanden, halogeenlampen of inductiespoelen, of soms door een combinatie van deze sys temen. Vitrokeramische kookplaten met weer standen werken volgens hetzelfde principe als een ovengrill: elektrische en ergie wordt in de weerstanden omgezet in infrarood-warmte. De geproduceerde warmte wordt door geleiding en straling afgegeven aan het vitrokeramisch materiaal, dat het op zijn beurt doorgeeft aan de pan en vervol gens aan het voedsel. Er moet een lang traject worden afgewerkt. Daarom verbruiken kookplaten met weerstanden meer energie dan kookplat en met halogeen of met inductie. Kookvelden met weerstanden warmen bovendien traag op. Om de opwarming sneller te laten gebeuren, hebben som mige fabrikanten de weerstanden in ster vorm ingelegd. Gebaseerd Bij kookvakken met halogeenlampen is het verwarmingsprincipe gebaseerd op thermische verliezen van halogeenlamp en. Sommige halogeenkookvelden werken uitsluitend op halogeenlampen, bij an dere worden halogeenlampen en weer standen met elkaar gecombineerd. Hoe groter het aandeel halogeenlampen, hoe sneller de opwarming gebeurt. Gewone halogeenplaten zijn vooral in teressant om snel een steak te bakken. Voor het aan de kook brengen van vele liters water werken ze echter niet sneller dan kookplaten met weerstanden. Dat komt doordat het glas van de gewone halogeenplaten maar 500 graden kan bereiken en de platen dus automatisch afspringen zodra deze temperatuur is bereikt. Enkele fabrikanten maken daarom ge bruik van vitrokeramiek met een hoger doorfaatvermogen. Inductie Inductiekoken is gebaseerd op het op wekken van een elektromagnetisch veld met een hoge frequentie. Anders dan bij andere elektrische kookmethodes bevin dt zich onder de kookzones geen ver warmingselement, maar een elektrische inductiespoel. Zet je een pan op de kookplaat, dan wordt de energie van het elektromag netisch veld direct op de bodem van de kookpan overgebracht. De vitrokeramische kookplaat zelf wordt maar een klein beetje warm. Zodra je de pan van de kookplaat afhaalt, schakëlt de warmtebron zich vanzelf uit. Inductiekookplaten zijn niet goedkoop, misschien zal men nieuwe pannen van gietijzer of geëmailleerd staal moeten kopen. Glas, koper, aluminium en keramiek zijn niet magnetisch. Aan de andere kant is het rendement van inductiekoken bijzonder hoog (minstens 83 procent). Een bijkomend voordeel is de veiligheid. Aangezien de plaat zelf niet wordt verhit, kan je je nooit verbranden. Door het hoge vermogen van iedere kookzone (tot 2.800 Watt) warmt een in ductiekookplaat bovendien heel snel op.

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 2000 | | pagina 15