SCHELFHORST
KEUKENS
Onthullend nieuws uit
de keuken van SieMatic
SieMatic
Een keuken is een keuken
maark
De
Scheldebodei
NUMMER ÉÉN IN SANITAIR
een
keuken
van
Schelfhorst
een
betere
keuken
LOSKADE 45, MIDDELBURG, TELEFOON 0118 - 629101
r i r
11 i
Als uw wensen EXTREEM lijken, of de
maatvoering afwijkt van het gang-ba
re, als u alles verstelbaar wilt of rol-
stoelonderrijdbaar, kortom, als u een
oplossing op maat wenst bent u bij ons
aan het juist adres.
In de op
bouw van
uw keuken
zijn wij niet
maatgebonden. U bent erg lang, of juist klein,
wij hebben voor u de keuken op maat, zonder
ruimteverlies of extreem hoge plinten.
Het merk SieMatic bestaat 40 jaar. Welkom op ons feestelijke Jubileum
Open Huis. Op zaterdag 27 mei om 12.00 uur onthullen we de nieuwste
SieMatic keuken, de sympathiek geprijsde 6006. Om dat te vieren doen we
bij elk SieMatic keukenontwerp een feestelijke Na 40 jaar innovatie is hij er:
begroting.Kom dus naar ons Jubileum Open Huis. de nieuwe 6006 van
Al is het alleen maar om het gratis SieMatic
keukenideeënboek te halen: t' liefst een SieMatic
Nansenbaan 15. 4462 GR Goes
Tel. 0113 - 22 12 22, fax 23 12 56
Openingstijden toonzaal:
dinsdag t/m vrijdag 9.00 -17.00 uur,
donderdagavond 18.00-21.00 uur,
zaterdag 10.00-15.00 uur.
De Kousemaeker revalidatietechniek bv. Kuipersweg 17, 4338 PH Middelburg ,Tel.: 0118-624454
m. mmm
«a^ria»
f~ m ss^msamamm mma
PAGINA 15
WOENSDAG 17 MEI 2000
IKmmimaiolhm
Koken op gas of elektrisch
Mensen vragen zich vast wel eens af of ze nou moeten koken op gas of
juist op elektriciteit. Lees mee wat het verschil is tussen een elektrische kook
plaat met inductie, met halogeen, of met straüngswannte. Koken op gas bli
jft het goedkoopst, zo blijkt.
Gas
Een kookplaat op gas is het goedkoopst,
zowel met de aankoop als tijdens het ver
bruik. Een extra voordeel is dat de vlam
zo goed en snel regelbaar is. Zodra een
kom met spaghetti gaat schuimen, zetje
de vlam lager en de pan kookt niet over.
De warmte is ook goed zichtbaar. Je laat
de branders dus nooit onnodig aanstaan,
en er bestaat weinig gevaar dat je je ver
brandt. Voor koken op gas zijn er boven
dien geen speciale pannen nodig. Aan
de andere kant wordt de energie nooit
volledig benut. Zeker bij tocht gaat er re
latief veel warmte verloren. De branders
zijn ook nog eens moeilijk te reinigen. Let
wel goed op de ventilatie. Gas geeft ver
brandingsgassen die moeten worden
afgevoerd.
Koop dus een degelijke afzuigkap.
Gaskookplaten kunnen zowel manueel
als automatisch worden ontstoken.
Het veiligst zijn sequentiële branders.
Naast een automatische ontsteking
hebben deze een beveiliging die de gas-
toevoer afsluit wanneer de vlam om een
of andere reden uitgaat.
Vftrokeramiek
De traditionele thermostatische kookplat
en bestaan nog altijd, maar inmiddels is
ruim zeventig procent van alle elektrische
fornuizen uitgerust met kookvlakken van
vitrokeramiek.
Vitrokeramiek is een materiaal dat be
stand is tegen de inwerking van alkalis
che producten en zuren, en dat geen
poriën en groeven heeft. Daardoor zijn
de platen zo gemakkelijk schoon te mak
en. Als er iets overkookt, moet het wel
snel worden verwijderd. Zoniet: dan
brandt het in. Let zeker op met suiker en
met voedsel met een hoog suikergehalte.
Suiker die afkoelt kristalliseert en krimpt.
Het materiaal van de kookplaat krimpt
echter niet. Hierdoor kan de suilker tij
dens het afkoelen miniscuul kleine deet-
jes uit de kookplaat rukken, en wordt de
kookplaat onherstelbaar beschadigd. Een
vitrokeramische kookplaat kan ook niet
tegen het schuiven van pannen en het
boenen met een schuurspons. Daardoor
ontstaan krassen. Voor hardnekkige
vlekken zijn er speciale glasmesjes en spe
ciale producten.
Opwekken
Bij vitrokeramische kookplaten op elek
triciteit wordt de warmte onderaan de
kookzones opgewekt door weerstanden,
halogeenlampen of inductiespoelen, of
soms door een combinatie van deze sys
temen.
Vitrokeramische kookplaten met weer
standen werken volgens hetzelfde
principe als een ovengrill: elektrische en
ergie wordt in de weerstanden omgezet
in infrarood-warmte.
De geproduceerde warmte wordt door
geleiding en straling afgegeven aan het
vitrokeramisch materiaal, dat het op zijn
beurt doorgeeft aan de pan en vervol
gens aan het voedsel. Er moet een lang
traject worden afgewerkt.
Daarom verbruiken kookplaten met
weerstanden meer energie dan kookplat
en met halogeen of met inductie.
Kookvelden met weerstanden warmen
bovendien traag op. Om de opwarming
sneller te laten gebeuren, hebben som
mige fabrikanten de weerstanden in ster
vorm ingelegd.
Gebaseerd
Bij kookvakken met halogeenlampen is
het verwarmingsprincipe gebaseerd op
thermische verliezen van halogeenlamp
en.
Sommige halogeenkookvelden werken
uitsluitend op halogeenlampen, bij an
dere worden halogeenlampen en weer
standen met elkaar gecombineerd. Hoe
groter het aandeel halogeenlampen, hoe
sneller de opwarming gebeurt.
Gewone halogeenplaten zijn vooral in
teressant om snel een steak te bakken.
Voor het aan de kook brengen van vele
liters water werken ze echter niet sneller
dan kookplaten met weerstanden. Dat
komt doordat het glas van de gewone
halogeenplaten maar 500 graden kan
bereiken en de platen dus automatisch
afspringen zodra deze temperatuur is
bereikt.
Enkele fabrikanten maken daarom ge
bruik van vitrokeramiek met een hoger
doorfaatvermogen.
Inductie
Inductiekoken is gebaseerd op het op
wekken van een elektromagnetisch veld
met een hoge frequentie. Anders dan bij
andere elektrische kookmethodes bevin
dt zich onder de kookzones geen ver
warmingselement, maar een elektrische
inductiespoel.
Zet je een pan op de kookplaat, dan
wordt de energie van het elektromag
netisch veld direct op de bodem van de
kookpan overgebracht.
De vitrokeramische kookplaat zelf wordt
maar een klein beetje warm. Zodra je de
pan van de kookplaat afhaalt, schakëlt de
warmtebron zich vanzelf uit.
Inductiekookplaten zijn niet goedkoop,
misschien zal men nieuwe pannen van
gietijzer of geëmailleerd staal moeten
kopen. Glas, koper, aluminium en
keramiek zijn niet magnetisch.
Aan de andere kant is het rendement van
inductiekoken bijzonder hoog (minstens
83 procent).
Een bijkomend voordeel is de veiligheid.
Aangezien de plaat zelf niet wordt verhit,
kan je je nooit verbranden.
Door het hoge vermogen van iedere
kookzone (tot 2.800 Watt) warmt een in
ductiekookplaat bovendien heel snel op.