\L
-
De Scheldebode
s!
f
- -
L
1
mmmmmm.
P
PAGINA 13
-
voor
Kookeiland
om slechts het ontbijt te kunnen
nuttigen? Welke elektrische toestel
len moeten er komen? Het zijn alle
maal vragen waar een antwoord op
gevonden moet worden. Belangrijk
bij een schets is ook waar de leidin
gen, stopcontacten, ramen, deuren
en de radiator gesitueerd zijn. Kijk
daarbij naar de afstand tussen de
gootsteen, de koelkast en het
kookgedeelte: de afstand moet
namelijk zo klein mogelijk zijn, want
dan pas kun je zo efficiënt mogelijk
werken. Bij grotere afstanden dan
een denkbeeldige lijn van zo'n zes
meter moet je constant heen en
weer rennen. De ruimte moet ook
weer niet te krap zijn. Daarna kan
het ontwerp besproken worden met
de keukenleverancier, de interieu
rontwerper of de architect. Som
mige leveranciers tekenen een plan
met daarbij een vooraanzicht en
enkele perspectieftekeningen. An
deren tekenen via de computer.
Variaties in de opstelling kunnen
dan goed bekeken worden en de
keuken kan eruit komen te zien
zoals je al zo lang wilt: een
droomkeuken.
G-vorm U-vorm L-vorm
Sommige mensen dromen ervan: een nieuwe keuken met alles
erop en eraan. De tijd van alleen een klein aanrecht met daar
naast een kookplaat ligt ver achter ons. Een complete keuken
kost een paar centen. Kijk echter niet alleen naar het financiële
plaatje, maar kijk ook naar de juiste maten van de keuken, want
alles moet wel passen in de beschikbare ruimte.
vier vormen vindt u in onderstaande
tekeningen.
Ideale plek
Bij het ontwerp van de nieuwe
keuken zou je je bezig kunnen
houden met de vraag of de keuken
op de ideale plek in huis gevestigd
is. Of de eetkamer vanuit de keuken
gemakkelijk bereikbaar is. Of de
keuken voldoende ruimte biedt die
je nodig denkt te hebben in de
toekomst. Denk daarbij aan de
bergruimte, de apparatuur die erin
komt of aan de draairichting van
bepaalde deuren. Wil je de keuken
alleen gebruiken om er te koken of
dient deze ook om huiswerk te mak
en, televisie te kijken of vrienden en
familie te ontvangen? Komt er een
eethoek in of alleen een kleine bar.
Na een grondige verbouwing bi
jvoorbeeld zou je keuken er heel an
ders uit kunnen gaan zien dan de
vorige die er stond. Denk vooral
eerst aan wat je wilt en wat het kost.
Een andere indeling dan voorheen
kan best een optie zijn. Of meer
bergruimte.
De keuken tot een ideale werkplek
creëren, dat kan allemaal. Het kan
ook een punt zijn waar alle gezinsle
den even bij kunnen komen na een
dag van hard werken en hun ver
haal kwijt kunnen van wat ze zoal
op werk of school meegemaakt
hebben. Het is goed dat men van
tevoren alles op papier zet, maak
een schets van de situatie thuis.
Keukens zijn er in allerlei vormen: de
parallelvorm, de L-, U- en G-vorm of
het specifieke kookeiland. De laatste
-
iifrini—inww
In de keuken wordt de meeste energie verbruikt Veel meer dan in
andere ruimten van een woning. Tegenwoordig is men nogal
bezig met energiebesparing en dan is de keuken een mooi punt
om met die besparing te beginnen. Want hoe minder energie je
verbruikt, hoe beter het is voor de portemonnee en voor het milieu.
Warm een oven alleen voor als dat Een koelkast zonder vriesvak is veel
zuiniger. Heb je veel vriesruimte
nodig, koopt dan een koelkast zon
der vriesvak en een aparte diepvriez
er.
Zet een diepvries en koelkast nooit
naast een oven of naast een radia
tor. Hoe warmer de plaats waar ze
staan, hoe meer energie ze ver
bruiken. Ideaal is een omgeving
stemperatuur tussen de 16 en 25°C.
Open de deur van de koelkast en de
diepvriezer zo weinig mogelijk. Als
de diepvriezer tijdelijk weinig pro
ducten bevat, kan je de lege ruimte
opvullen met piepschuim. Bij het
openen van de diepvriezer kan er
dan minder warme lucht naar bin
nen stromen.
bij het snel invriezen moet de tem
peratuur minstens -24°C bedragen.
Houdt verder orde in je diepvriezer.
Zo moet je minder lang naar een
product zoeken en blijft de deur of
het deksel minder lang open. Con
troleer geregeld of de deuren van
diepvries en koelkast nog goed
sluiten.
Doe dat door een stuk papier tussen
de deur en de koelkast/diepvries te
steken. Als je bij het verschuiven van
het stuk papier weerstand ondervin
dt, is alles nog in orde.
Maak de deurstrips regelmatig
schoon. Het dichtingsrubber gaat
langer mee als je het af en toe in
wrijft met kalk.
Tenzij je koelkast het automatisch
doet, mag je niet vergeten ze te ont
dooien. Vocht dat zich op de wan
den van de koelkast afzet, bevriest.
Er ontstaat een rijmlaag de koelka
st gaat slechter renderen en het
stoomverbruik stijgt. Een ijslaag van
5 mm dik komt overeen met een
meerverbruik van 30 procent, 1 cm
ijs verlaagt het rendement met 75
procent. Maak de condensorbuizen
aan de achterkant van de koelkast
twee keer per jaar stofvrij.
Nooit geen warme voedingswaren
in de koelkast zetten. Laat eetwaren
die je wil invriezen eerst goed afkoe
len in de koelkast.
Kouder dan -I8°C hoeft het in de
diepvriezer echt niet te zijn. Alleen
echt nodig is en schakel hem uit
enkele minuten voor het einde van
de bak- of braadtijd. Zet bovendien
geen metalen pannen of aluminium
schoteltjes in de oven. Metaal
weerkaatst de golven, waardoor de
bereidingstijd langer wordt.
Als je een nieuw elektrisch toestel
koopt, vergelijk dan niet alleen de
mogelijkheden, de capaciteit en de
aankoopprijs. Bijna alle toestellen
hebben tegenwoordig een en-
ergielabel. A is zeer zuinig en G
uiterst energieverslindend.
Afzuigkappen zuigen ook warme
lucht uit de keuken. Laat ze niet
langer aanstaan dan nodig is, en zet
ze niet altijd op maximale capaciteit.
Het koken van aardappelen vraagt
minder afzuigkracht dan vlees
bakken of frituren. Was of vervang
regelmatig de filters van de
afzuigkap. Vet laat minder lucht
door en vermindert het rendement.
Zet de vaatwasmachine pas aan als
ze helemaal vol is of gebruik het
spaarprogramma. Laat de vaatwass
er 's nachts draaien tegen het goed
koop en tweevoudig uurtarief.
Hier volgen aan aantal tips:
Kook in zo weinig mogelijk water.
Bij elektrisch koken is het al vol
doende als de aardappelen voor
een derde in het water liggen.
Leg altijd een deksel op de kook
pan. Koken zonder deksel verbruikt
tot drie keer meer energie dan met
deksel. Nog efficiënter is een
snelkookpan. Daarmee kan je tot 70
procent gas of elektriciteit besparen.
Bovendien behouden groenten
beter hun smaak en hun vitamines.
Een kleine pan hoort op een kleine
brander of een kleine kookplaat,
een grote pan zet je op een grote
brander of kookplaat.
Elektrische kookplaten blijven nog
een tijdje nawarmen. Schakel ze uit
even voor het einde van de bereid
ingstijd en maak gebruik van de
gratis restwarmte.
Gezien eenzelfde jaarverbruik is
elektrisch koken ongeveer twee
keer zo duur als koken op aardgas.
Voor elektrische kookplaten heb je
bovendien pannen met extra dikke
bodem nodig.
L