\L - De Scheldebode s! f - - L 1 mmmmmm. P PAGINA 13 - voor Kookeiland om slechts het ontbijt te kunnen nuttigen? Welke elektrische toestel len moeten er komen? Het zijn alle maal vragen waar een antwoord op gevonden moet worden. Belangrijk bij een schets is ook waar de leidin gen, stopcontacten, ramen, deuren en de radiator gesitueerd zijn. Kijk daarbij naar de afstand tussen de gootsteen, de koelkast en het kookgedeelte: de afstand moet namelijk zo klein mogelijk zijn, want dan pas kun je zo efficiënt mogelijk werken. Bij grotere afstanden dan een denkbeeldige lijn van zo'n zes meter moet je constant heen en weer rennen. De ruimte moet ook weer niet te krap zijn. Daarna kan het ontwerp besproken worden met de keukenleverancier, de interieu rontwerper of de architect. Som mige leveranciers tekenen een plan met daarbij een vooraanzicht en enkele perspectieftekeningen. An deren tekenen via de computer. Variaties in de opstelling kunnen dan goed bekeken worden en de keuken kan eruit komen te zien zoals je al zo lang wilt: een droomkeuken. G-vorm U-vorm L-vorm Sommige mensen dromen ervan: een nieuwe keuken met alles erop en eraan. De tijd van alleen een klein aanrecht met daar naast een kookplaat ligt ver achter ons. Een complete keuken kost een paar centen. Kijk echter niet alleen naar het financiële plaatje, maar kijk ook naar de juiste maten van de keuken, want alles moet wel passen in de beschikbare ruimte. vier vormen vindt u in onderstaande tekeningen. Ideale plek Bij het ontwerp van de nieuwe keuken zou je je bezig kunnen houden met de vraag of de keuken op de ideale plek in huis gevestigd is. Of de eetkamer vanuit de keuken gemakkelijk bereikbaar is. Of de keuken voldoende ruimte biedt die je nodig denkt te hebben in de toekomst. Denk daarbij aan de bergruimte, de apparatuur die erin komt of aan de draairichting van bepaalde deuren. Wil je de keuken alleen gebruiken om er te koken of dient deze ook om huiswerk te mak en, televisie te kijken of vrienden en familie te ontvangen? Komt er een eethoek in of alleen een kleine bar. Na een grondige verbouwing bi jvoorbeeld zou je keuken er heel an ders uit kunnen gaan zien dan de vorige die er stond. Denk vooral eerst aan wat je wilt en wat het kost. Een andere indeling dan voorheen kan best een optie zijn. Of meer bergruimte. De keuken tot een ideale werkplek creëren, dat kan allemaal. Het kan ook een punt zijn waar alle gezinsle den even bij kunnen komen na een dag van hard werken en hun ver haal kwijt kunnen van wat ze zoal op werk of school meegemaakt hebben. Het is goed dat men van tevoren alles op papier zet, maak een schets van de situatie thuis. Keukens zijn er in allerlei vormen: de parallelvorm, de L-, U- en G-vorm of het specifieke kookeiland. De laatste - iifrini—inww In de keuken wordt de meeste energie verbruikt Veel meer dan in andere ruimten van een woning. Tegenwoordig is men nogal bezig met energiebesparing en dan is de keuken een mooi punt om met die besparing te beginnen. Want hoe minder energie je verbruikt, hoe beter het is voor de portemonnee en voor het milieu. Warm een oven alleen voor als dat Een koelkast zonder vriesvak is veel zuiniger. Heb je veel vriesruimte nodig, koopt dan een koelkast zon der vriesvak en een aparte diepvriez er. Zet een diepvries en koelkast nooit naast een oven of naast een radia tor. Hoe warmer de plaats waar ze staan, hoe meer energie ze ver bruiken. Ideaal is een omgeving stemperatuur tussen de 16 en 25°C. Open de deur van de koelkast en de diepvriezer zo weinig mogelijk. Als de diepvriezer tijdelijk weinig pro ducten bevat, kan je de lege ruimte opvullen met piepschuim. Bij het openen van de diepvriezer kan er dan minder warme lucht naar bin nen stromen. bij het snel invriezen moet de tem peratuur minstens -24°C bedragen. Houdt verder orde in je diepvriezer. Zo moet je minder lang naar een product zoeken en blijft de deur of het deksel minder lang open. Con troleer geregeld of de deuren van diepvries en koelkast nog goed sluiten. Doe dat door een stuk papier tussen de deur en de koelkast/diepvries te steken. Als je bij het verschuiven van het stuk papier weerstand ondervin dt, is alles nog in orde. Maak de deurstrips regelmatig schoon. Het dichtingsrubber gaat langer mee als je het af en toe in wrijft met kalk. Tenzij je koelkast het automatisch doet, mag je niet vergeten ze te ont dooien. Vocht dat zich op de wan den van de koelkast afzet, bevriest. Er ontstaat een rijmlaag de koelka st gaat slechter renderen en het stoomverbruik stijgt. Een ijslaag van 5 mm dik komt overeen met een meerverbruik van 30 procent, 1 cm ijs verlaagt het rendement met 75 procent. Maak de condensorbuizen aan de achterkant van de koelkast twee keer per jaar stofvrij. Nooit geen warme voedingswaren in de koelkast zetten. Laat eetwaren die je wil invriezen eerst goed afkoe len in de koelkast. Kouder dan -I8°C hoeft het in de diepvriezer echt niet te zijn. Alleen echt nodig is en schakel hem uit enkele minuten voor het einde van de bak- of braadtijd. Zet bovendien geen metalen pannen of aluminium schoteltjes in de oven. Metaal weerkaatst de golven, waardoor de bereidingstijd langer wordt. Als je een nieuw elektrisch toestel koopt, vergelijk dan niet alleen de mogelijkheden, de capaciteit en de aankoopprijs. Bijna alle toestellen hebben tegenwoordig een en- ergielabel. A is zeer zuinig en G uiterst energieverslindend. Afzuigkappen zuigen ook warme lucht uit de keuken. Laat ze niet langer aanstaan dan nodig is, en zet ze niet altijd op maximale capaciteit. Het koken van aardappelen vraagt minder afzuigkracht dan vlees bakken of frituren. Was of vervang regelmatig de filters van de afzuigkap. Vet laat minder lucht door en vermindert het rendement. Zet de vaatwasmachine pas aan als ze helemaal vol is of gebruik het spaarprogramma. Laat de vaatwass er 's nachts draaien tegen het goed koop en tweevoudig uurtarief. Hier volgen aan aantal tips: Kook in zo weinig mogelijk water. Bij elektrisch koken is het al vol doende als de aardappelen voor een derde in het water liggen. Leg altijd een deksel op de kook pan. Koken zonder deksel verbruikt tot drie keer meer energie dan met deksel. Nog efficiënter is een snelkookpan. Daarmee kan je tot 70 procent gas of elektriciteit besparen. Bovendien behouden groenten beter hun smaak en hun vitamines. Een kleine pan hoort op een kleine brander of een kleine kookplaat, een grote pan zet je op een grote brander of kookplaat. Elektrische kookplaten blijven nog een tijdje nawarmen. Schakel ze uit even voor het einde van de bereid ingstijd en maak gebruik van de gratis restwarmte. Gezien eenzelfde jaarverbruik is elektrisch koken ongeveer twee keer zo duur als koken op aardgas. Voor elektrische kookplaten heb je bovendien pannen met extra dikke bodem nodig. L

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 2000 | | pagina 13