VAM MUNSTER
De diva gaat feestelijk op avontuur
ROEGE VOGELS
OPGELET
KIND€RUJflG€N
B AB YNETTE r* sa:
Plumpudding smakelijke kersttraditie uit Engeland
BEPAAL ZELF DE
KORTING OP UW
ALLEEN GELDIG OP 14 DECEMBER
(GRATIS KAPPERSBON t.w.v. 27.50*
DAMES- EN HERENKAPSALON
Glitter en glamour in zilver en goud onder de kerstboom
van 6 uur tot 7 uur 50% meeneemkorting
van 7 uur tot 8 uur 40% meeneemkorting
van 8 uur tot 9 uur 30% meeneemkorting
van 9 uur tot 10 uur 20 meeneemkorting
Profiteer van onze najaarsaan
bieding. Als u nu uw haar laat
permanenten, ontvangt u een
Ter besteding bij uw volgende perma
nent, natuurgolf, watergolf of föhnen. U
mag zelf kiezen
Onze permanent is zonder ammoniak en
pH-neutraal (pH-waarde van water). En
wist u dat voor blonderingen 9-12% en
vervingen 6-9% waterstof nodig was
Wij gebruiken 3-4%. Zo ziet u maar, wij
zijn vriendelijker voor uw haar
ZONDAG 22 DEC.
GEOPEND VAN 11.00-16.00
Sieraden en mode;
een schitterend duet
Man in paars
jr^ÉSÏ
HH1
X
Recept
Serveren -
Mini-cyclamen met Kerstmis
Beenmode
Niervet
Roeren
op deze aktie-aanbieding is reserveren niet mogelijk
OPENINGS
TIJDEN
ma. 1J.W1/-JUUI
Bedrijventerrein „Korenweide" M io.oo-i6.oou.
STANDERDMOLEN 14 - OUD GASTEL - TEL 0165 - 51 28 56
Gerbrandystraat 148 - Vlissingen - Tel. 460486
Afspreken is niét nodig.
door Lia Hamel
Bij een uitbundig feest hoort ook feestelijke kleding. Er
zal weer heel wat afgeglitterd en gefonkeld worden. Lu-
rex draden van goud en zilver, pailletjes, strass steentjes
en kostbare materialen stelen de show.
Donkere kleuren zijn veelal favoriet zoals nachtblauw en
zwart. Maar ook rood, de echte kerstkleur zal vooral bij
de jongeren niet ontbreken.
Het silhouet is vrouwelijk, de belijning simpel en de be
langrijkste materialen zijn crepe, satijn, fluweel en kant.
De vrouw ziet er uit als een echte diva door de combina
tie van kleur, belijning en materiaal.
De jurken accentueren de vrouwelijke vormen door het
sluik vallend of juist nauw aangesloten silhouet. De jur
ken zijn kort of juist enkellang. Vaak uitgevoerd met een
gewaagde halslijn en met accenten als veren, smalle
bandjes en kant als blikvangers.
Maar de vrouw verschijnt ook steeds vaker in een chique
pak, voor deze dagen gemaakt van fluweel. Deze pakken
staan vooral goed bij de vrouw met een maatje meer.
Heel bijzonder zijn ook de soepelvallende wijde broe
ken.,
Nieuw is de tuniekvorm als vervanger van het gilet. Door
een kledingstuk te wisselen ontstaat een outfit met een
heel andere uitstraling waardoor deze naar verschillende
gelegenheden kan worden gedragen.
Blouses en tricot spelen dit jaar een sleutelrol. Natuurlijk
zijn deze er in crème en wit, maar een echte diva gaat op
avontuur. Zij kiest voor een blouse of topje van zijde, sa
tijn, verlours of kant in uitgesproken kleuren zoals elec
tric blue, purple, goud of zilver en combineert deze met
de donkere basistinten.
Een echte diva kan niet zonder de juiste accessoires zoals
sieraden, tasjes, boa's en satijnen handschoenen.
Ook de man gaat goed gekleed. Dé feestkleding is na
tuurlijk de smoking met daaronder een partyhemd De
ze party shirts hebben sophisticated details zoals lange
spitse kragen, dubbele manchetten gedragen met bijpas
sende manchetknopen, ingestikte plooitjes of ingeweven
dessins. Een absoluut fashion item is het glanzende shirt
Uitbundig feesten met deze enkellange feestjurk met een top van satijn en een rok van organza.
FOTO: fOXY FASHION
maar daarnaast bijft het witte shirt een must. Erg feeste- De belangrijkste kleuren zijn zwart, grijs en blauw met
lijk voor mannen is het fluwelen colbert. Daarnaast wor- daarnaast levendige accentkleuren. Nieuw is de kleur
den lichtgewicht soepelvallende stoffen gebruikt met een paars,
zachte glans.
avonds aan de bereiding van de plumpudding want deze
neemt zeker zeven uur in beslag.
Het volgende recept is voor een puddingvorm van twee li
ter (of enkele kleinere vormen)
375 g rozijnen -
375 g sultanarozijnen
250 g krenten
250 g sucade
185 g pruimen, grof gehakt
1 eetlepel geraspte citroenschil
100 g blanke amandelen, grof gehakt
1 wortel, geraspt
250 g wit broodkruim
125 g suiker
100 g bloem
2 theelepels koekkruiden
4 grote eieren
120 ml melk -
1,5 dl brandewijn
250 gr kleingesneden niervet of gesmolten boter
Vet de puddingvorm in. Schep de sultanarozijnen, rozijnen,
krenten, sucade, pruimen, citroenschil, amandelen, wortel,
suiker en het broodkruim door elkaar. Zeef de bloem en de
kruiden erover. Klop de eieren los en voeg de melk. bran
dewijn en in stukjes gesneden niervet(of gesmolten boter)
toe.
Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer alles
dooreen.
Vul de ingevette vorm met de massa; laat 2,5 cm van de bo
venkant vrij. Doe bij de speciale plumpuddingvorm de dek
sel erop. Heeft men een gewone tulbandvorm dan moet de
pudding afgedekt worden met vetvrij papier en aluminium
folie dat goed moet worden vastgebonden met een touwtje.
Zet de vorm(en) in een grote wijde pan met water dat tot
driekwart van de puddingvorm reikt. Breng het water aan
de kook en sluit de pan. Laat de pudding zeven uur zacht
jes koken, eventueel tussendoor met kokend water bijvul
len. - -
Haal de pudding uit de pan en laat hem afkoelen Vervang
het bakpapier en folie door schone exemplaren. Op een
luchtige koele en droge plaats bewaren.
Om de plumpudding op de traditionele manier te serveren,
kookt u hem nog twee uur op. Om de pudding te storten
haalt u een mes tussen de pudding en de vorm door. Leg
een verwarmde taartschaal op de vorm, druk deze stevig te
gen de vorm aan en keer het geheel zodat de pudding op
het -bord wordt gestort. Gaat dat niet vanzelf schudt dan
even
Het mooiste is om de pudding brandend te serveren. U ver
warmt zes eetlepels cognac in een pannetje, steekt de vloei
stof aan en giet die brandend over de pudding. Een takje
hulst iri het midden van de pudding zorgt voor de finishing
touch.
Als de pudding als nagerecht wordt gegeten, neem dan
maar een heel klein puntje. Ikzelf serveer de pudding als ge
bak bij de koffie, hetgeen ook goed na de nachtmis kan.
Plumpudding hoeft niet per se met kerstmis gegeten te wor
den maar smaakt ook heerlijk als het buiten koud is. Zelf
heb ik al eens het restant van de kerstplumpudding meege
nomen naar de wintersport en mijn man heeft deze goed
gevulde cake als proviand bij de elfstedentocht ge
bruikt
Buiten is het koud en somber, binnen is het gezelliger dan
ooit. Het hele huis wordt versierd, de kerstdagen staan
voor de deur. Planten mogen in het kersthuis natuurlijk
niet ontbreken. Zij zijn het die nog eens extra bijdragen
aan die gezellige kerstsfeer. Zoals bijvoorbeeld een schaal
vol mini-cyclamen op het tafeltje in de hal. Dat is een
prachtige binnenkomèr voor de gasten!
Mini-cyclamen zijn schitterende plantjes. Ze gaan door
het leven met sierlijke bloempjes die op stevige stengels
staan. Mini-cyclamen zijn er in vele tinten en kleuren. Het
mooist voor de kerstdagen zijn de mini-cyclamen met zui
ver witte bloemen of bloemen in zachte pasteltinten. Zet
minimaal drie tot vijf plantjes bij elkaar in een lage schaal
van 'frosted' glas. Zo'n hele schaal vol zal prachtig staan
op het tafeltje of kastje in de hal.
Mini-cyclamen.bloeien weken, zeker wanneer ze precies
die verzorging krijgen die ze nodig hebben. Het belang
rijkste is dat ze een lichte, niet te warme plek in huis krij
gen toegewezen.
Een witte glazen schaal met een heel stel witte mini-cycla
men, dat staat schitterend op een lage tafel.
Naarmate de rokken korter worden is de beenmode steeds
belangrijker geworden. Mode-ontwerper Edagar Vos; „De
keuze van de juiste panty bij het juiste kledingstuk is erg be
langrijk. Zo ben ik er zelf een voorstander van om een
mooie pump te combineren met een dunne panty bijvoor
beeld van 15 denier. De dikkere panty's laten zich goed
combineren met bijvoorbeeld de plateauzool-schoenen met
hoge hak. De kleur van de panty speelt uiteraard ook een
belangrijke rol, maar ook de structuur van de panty is bepa
lend. De kleur van de panty wordt bepaald door de dikte en
door de eigen huidskleur. Daarom is het handig wanneer er
monsters bij het beenmoderek hangen. Door deze strak
over de hand te trekken kan men het beste zien wat de juis
te kleur is. De panty met de beste pasvorm bevat lycra.
Door gebruik te maken van deze elastische draad sluit de
panty beter aan op de benen, geven glans en blijven langer
mooi. Een steeds weer terugkerend probleem is het vinden
van de juiste maat. Het franse merk DIM gespecialiseerd in
beenmode is momenteel volop in Nederland verkrijgbaar,
zelfs in de su
permarkten.
Dit merk han
teert een uniek
maatsysteem.
Aan de hand
van een tabel
kan men snel
de juiste maat
vinden waarbij
rekening wordt
gehouden met
lichaamnsleng-
te en gewicht
Door Lia Hamel
Ieder land kent met Kerstmis wel een traditioneel gerecht.
In Frankrijk de cake in de vorm van een boomstam
(Buche de Noël) in Duitsland de Weihnachtsstolle, in Ita
lië de Panettone en Panaforte en in Nederland de aman
delkerstkrans met de onvermijdelijke Franse vruchtjes en
sliertje geconfijte sinasappelschil erop. In Engeland be
hoort de Plumpudding ai jaren tot de kersttraditie. Deze
pudding wordt zoals de naam al zegt gegeten aan het eind
van het veelal zware en overvloedige kerstdiner.
In Nederland zijn we de afgelopen jaren overgegaan tot een
wat minder zwaar kerstdiner waarbij meer de verfijnde in
grediënten de plaats hebben ingenomen van de grote hoe
veelheden. De overdadige plumpudding die men in Groot
Brittanië aan het eind van de maaldtijd eet heeft in de loop
der tijden een boeiende verandering ondergaan. Oorspron
kelijk was het namelijk een pastei met vlees. Nu is het een
zoete, met fruit gevulde taart.
De Christmas-pudding werd gemaakt van tarewepap. Na
verloop van tijd werden er eieren, gedroogde pruimen
(plums) en stukken vlees toegevoegd. Hij werd dan geser
veerd als pruimenpap (plum porridge).
Geleidelijk werd het vlees vervangen door fijngehakt fruit.
Soms werden er zilveren muntjes of zilveren bedeltjes in
verstopt.Met pudding zoals wij die hier in Holland als des
sert kennen heeft de plumpudding weinig meer te maken.
Het is meer een soort gebak; een overdadig gevulde tulband
vol gedroogde vruchten, suiker, specerijen en doorgaans
ook nog een scheut sterke drank zoals brandwijn, rum of
cognac.
De plumpudding is tegenwoordig kant en klaar in leuke ge
schenkverpakking in delicatessenwinkels te koop en na
tuurlijk ook in het Engelse warenhuis Mark Spencer
maar daarvoor moet u wel naar Den Haag of Amsterdam.
Maar voor mensen die graag in de keuken staan is het een
leuke bezigheid om zelf een Christmaspudding te maken.
Ze moeten dan wel snel aan de slag want hoe langer de pud
ding staat hoe beter de smaak doortrekt en hoe lekkerder
dus het eindprodukt. In Engeland wordt zelfs de plumpud
ding al in augustus of september gemaakt. Dit dessert blijft
wel twee jaar goed.
Er bestaan veel variaties op het recept van plumpudding.
Ieder kookboek 'geeft wel een eigen draai aan het recept.
De pruimen zijn niet beslist noodzakelijk maar in dat geval
zou ik eerder van Christmaspudding dan van Plumpudding
spreken.
Een van de traditionele bestanddelen is niervet. Dit vet om
hult de nieren van een rund en is in Nederland eigenlijk
slachtafval. Het is in Engeland een normaal verkrijgbaar
product dat zelfs in korrelvorm te koop is. In de Nederland
se supermarkten is het niet verkrijgbaar. Maar bij navraag
bij mijn eigen ambachtelijke slager blijkt dat slagers die zelf
nog slachten het op bestelling voor u kunnen leveren. Even
tueel is het niervet door gesmolten boter te vervangen.
Rondom het maken van de plumpudding is een heel ritueel
ontstaan. Ieder familielid moet even in de pudding roeren
en in stilte een wen s doen. Voor de bereiding van plumpud
ding zijn speciale tulbandvormen met deksel in de handel
maar met enig improvisatietalent is ook een gewone tul
bandvorm voor gebruik geschikt te maken. Begin nooit 's
Echte Engelse plumpudding is kant en klaar te koop maar ook gemakkelijk zelf te maken.
Zowel in het leven van alledag, als met de feestdagen
vormt de mode een volmaakt decor voor het dragen van
sieraden. Juist in combinatie met de pure lijnen van de
kleding zijn armbanden, colliers en oorsieraden meer dan
ooit op hun plaats. Daarbij zijn de sieraden van vandaag
zo uitgesproken van vorm dat ze alle aandacht die ze kun
nen krijgen volledig verdienen.
Net als op de Franse en Italiaanse catwalks regeert in het
sieraad design momenteel de elegante, eenvoudige look.
Goud in allerhande ronde, vrouwelijke vormen wordt ge
combineerd met edelstenen in vele kleurschakeringen öf
met pure materialen als rubber. De ontwerpen zijn wel
doordacht waar-
door de sieraden
stille getuigen
zijn van de goede
smaak van de
draagster.
Voor de naderen
de feestdagen
kan de juiste keu
ze van sieraden
een simpele zwar
te jurk of zakelijk
pak transforme
ren tot een echte
feest-outfit. Om
gekeerd kan de
juiste kleding de
charme van een
sieraad verhogen.
Als nooit tevoren
spelen kleding en
sieraden op die
wijze dit seizoen,
en zeker deze Manchetten van goud en diamant
Kerst, een weer- sieren het klassieke kostuum tijdens de
galoos samenspel, feestdagen.