VAM MUNSTER De diva gaat feestelijk op avontuur ROEGE VOGELS OPGELET KIND€RUJflG€N B AB YNETTE r* sa: Plumpudding smakelijke kersttraditie uit Engeland BEPAAL ZELF DE KORTING OP UW ALLEEN GELDIG OP 14 DECEMBER (GRATIS KAPPERSBON t.w.v. 27.50* DAMES- EN HERENKAPSALON Glitter en glamour in zilver en goud onder de kerstboom van 6 uur tot 7 uur 50% meeneemkorting van 7 uur tot 8 uur 40% meeneemkorting van 8 uur tot 9 uur 30% meeneemkorting van 9 uur tot 10 uur 20 meeneemkorting Profiteer van onze najaarsaan bieding. Als u nu uw haar laat permanenten, ontvangt u een Ter besteding bij uw volgende perma nent, natuurgolf, watergolf of föhnen. U mag zelf kiezen Onze permanent is zonder ammoniak en pH-neutraal (pH-waarde van water). En wist u dat voor blonderingen 9-12% en vervingen 6-9% waterstof nodig was Wij gebruiken 3-4%. Zo ziet u maar, wij zijn vriendelijker voor uw haar ZONDAG 22 DEC. GEOPEND VAN 11.00-16.00 Sieraden en mode; een schitterend duet Man in paars jr^ÉSÏ HH1 X Recept Serveren - Mini-cyclamen met Kerstmis Beenmode Niervet Roeren op deze aktie-aanbieding is reserveren niet mogelijk OPENINGS TIJDEN ma. 1J.W1/-JUUI Bedrijventerrein „Korenweide" M io.oo-i6.oou. STANDERDMOLEN 14 - OUD GASTEL - TEL 0165 - 51 28 56 Gerbrandystraat 148 - Vlissingen - Tel. 460486 Afspreken is niét nodig. door Lia Hamel Bij een uitbundig feest hoort ook feestelijke kleding. Er zal weer heel wat afgeglitterd en gefonkeld worden. Lu- rex draden van goud en zilver, pailletjes, strass steentjes en kostbare materialen stelen de show. Donkere kleuren zijn veelal favoriet zoals nachtblauw en zwart. Maar ook rood, de echte kerstkleur zal vooral bij de jongeren niet ontbreken. Het silhouet is vrouwelijk, de belijning simpel en de be langrijkste materialen zijn crepe, satijn, fluweel en kant. De vrouw ziet er uit als een echte diva door de combina tie van kleur, belijning en materiaal. De jurken accentueren de vrouwelijke vormen door het sluik vallend of juist nauw aangesloten silhouet. De jur ken zijn kort of juist enkellang. Vaak uitgevoerd met een gewaagde halslijn en met accenten als veren, smalle bandjes en kant als blikvangers. Maar de vrouw verschijnt ook steeds vaker in een chique pak, voor deze dagen gemaakt van fluweel. Deze pakken staan vooral goed bij de vrouw met een maatje meer. Heel bijzonder zijn ook de soepelvallende wijde broe ken., Nieuw is de tuniekvorm als vervanger van het gilet. Door een kledingstuk te wisselen ontstaat een outfit met een heel andere uitstraling waardoor deze naar verschillende gelegenheden kan worden gedragen. Blouses en tricot spelen dit jaar een sleutelrol. Natuurlijk zijn deze er in crème en wit, maar een echte diva gaat op avontuur. Zij kiest voor een blouse of topje van zijde, sa tijn, verlours of kant in uitgesproken kleuren zoals elec tric blue, purple, goud of zilver en combineert deze met de donkere basistinten. Een echte diva kan niet zonder de juiste accessoires zoals sieraden, tasjes, boa's en satijnen handschoenen. Ook de man gaat goed gekleed. Dé feestkleding is na tuurlijk de smoking met daaronder een partyhemd De ze party shirts hebben sophisticated details zoals lange spitse kragen, dubbele manchetten gedragen met bijpas sende manchetknopen, ingestikte plooitjes of ingeweven dessins. Een absoluut fashion item is het glanzende shirt Uitbundig feesten met deze enkellange feestjurk met een top van satijn en een rok van organza. FOTO: fOXY FASHION maar daarnaast bijft het witte shirt een must. Erg feeste- De belangrijkste kleuren zijn zwart, grijs en blauw met lijk voor mannen is het fluwelen colbert. Daarnaast wor- daarnaast levendige accentkleuren. Nieuw is de kleur den lichtgewicht soepelvallende stoffen gebruikt met een paars, zachte glans. avonds aan de bereiding van de plumpudding want deze neemt zeker zeven uur in beslag. Het volgende recept is voor een puddingvorm van twee li ter (of enkele kleinere vormen) 375 g rozijnen - 375 g sultanarozijnen 250 g krenten 250 g sucade 185 g pruimen, grof gehakt 1 eetlepel geraspte citroenschil 100 g blanke amandelen, grof gehakt 1 wortel, geraspt 250 g wit broodkruim 125 g suiker 100 g bloem 2 theelepels koekkruiden 4 grote eieren 120 ml melk - 1,5 dl brandewijn 250 gr kleingesneden niervet of gesmolten boter Vet de puddingvorm in. Schep de sultanarozijnen, rozijnen, krenten, sucade, pruimen, citroenschil, amandelen, wortel, suiker en het broodkruim door elkaar. Zeef de bloem en de kruiden erover. Klop de eieren los en voeg de melk. bran dewijn en in stukjes gesneden niervet(of gesmolten boter) toe. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer alles dooreen. Vul de ingevette vorm met de massa; laat 2,5 cm van de bo venkant vrij. Doe bij de speciale plumpuddingvorm de dek sel erop. Heeft men een gewone tulbandvorm dan moet de pudding afgedekt worden met vetvrij papier en aluminium folie dat goed moet worden vastgebonden met een touwtje. Zet de vorm(en) in een grote wijde pan met water dat tot driekwart van de puddingvorm reikt. Breng het water aan de kook en sluit de pan. Laat de pudding zeven uur zacht jes koken, eventueel tussendoor met kokend water bijvul len. - - Haal de pudding uit de pan en laat hem afkoelen Vervang het bakpapier en folie door schone exemplaren. Op een luchtige koele en droge plaats bewaren. Om de plumpudding op de traditionele manier te serveren, kookt u hem nog twee uur op. Om de pudding te storten haalt u een mes tussen de pudding en de vorm door. Leg een verwarmde taartschaal op de vorm, druk deze stevig te gen de vorm aan en keer het geheel zodat de pudding op het -bord wordt gestort. Gaat dat niet vanzelf schudt dan even Het mooiste is om de pudding brandend te serveren. U ver warmt zes eetlepels cognac in een pannetje, steekt de vloei stof aan en giet die brandend over de pudding. Een takje hulst iri het midden van de pudding zorgt voor de finishing touch. Als de pudding als nagerecht wordt gegeten, neem dan maar een heel klein puntje. Ikzelf serveer de pudding als ge bak bij de koffie, hetgeen ook goed na de nachtmis kan. Plumpudding hoeft niet per se met kerstmis gegeten te wor den maar smaakt ook heerlijk als het buiten koud is. Zelf heb ik al eens het restant van de kerstplumpudding meege nomen naar de wintersport en mijn man heeft deze goed gevulde cake als proviand bij de elfstedentocht ge bruikt Buiten is het koud en somber, binnen is het gezelliger dan ooit. Het hele huis wordt versierd, de kerstdagen staan voor de deur. Planten mogen in het kersthuis natuurlijk niet ontbreken. Zij zijn het die nog eens extra bijdragen aan die gezellige kerstsfeer. Zoals bijvoorbeeld een schaal vol mini-cyclamen op het tafeltje in de hal. Dat is een prachtige binnenkomèr voor de gasten! Mini-cyclamen zijn schitterende plantjes. Ze gaan door het leven met sierlijke bloempjes die op stevige stengels staan. Mini-cyclamen zijn er in vele tinten en kleuren. Het mooist voor de kerstdagen zijn de mini-cyclamen met zui ver witte bloemen of bloemen in zachte pasteltinten. Zet minimaal drie tot vijf plantjes bij elkaar in een lage schaal van 'frosted' glas. Zo'n hele schaal vol zal prachtig staan op het tafeltje of kastje in de hal. Mini-cyclamen.bloeien weken, zeker wanneer ze precies die verzorging krijgen die ze nodig hebben. Het belang rijkste is dat ze een lichte, niet te warme plek in huis krij gen toegewezen. Een witte glazen schaal met een heel stel witte mini-cycla men, dat staat schitterend op een lage tafel. Naarmate de rokken korter worden is de beenmode steeds belangrijker geworden. Mode-ontwerper Edagar Vos; „De keuze van de juiste panty bij het juiste kledingstuk is erg be langrijk. Zo ben ik er zelf een voorstander van om een mooie pump te combineren met een dunne panty bijvoor beeld van 15 denier. De dikkere panty's laten zich goed combineren met bijvoorbeeld de plateauzool-schoenen met hoge hak. De kleur van de panty speelt uiteraard ook een belangrijke rol, maar ook de structuur van de panty is bepa lend. De kleur van de panty wordt bepaald door de dikte en door de eigen huidskleur. Daarom is het handig wanneer er monsters bij het beenmoderek hangen. Door deze strak over de hand te trekken kan men het beste zien wat de juis te kleur is. De panty met de beste pasvorm bevat lycra. Door gebruik te maken van deze elastische draad sluit de panty beter aan op de benen, geven glans en blijven langer mooi. Een steeds weer terugkerend probleem is het vinden van de juiste maat. Het franse merk DIM gespecialiseerd in beenmode is momenteel volop in Nederland verkrijgbaar, zelfs in de su permarkten. Dit merk han teert een uniek maatsysteem. Aan de hand van een tabel kan men snel de juiste maat vinden waarbij rekening wordt gehouden met lichaamnsleng- te en gewicht Door Lia Hamel Ieder land kent met Kerstmis wel een traditioneel gerecht. In Frankrijk de cake in de vorm van een boomstam (Buche de Noël) in Duitsland de Weihnachtsstolle, in Ita lië de Panettone en Panaforte en in Nederland de aman delkerstkrans met de onvermijdelijke Franse vruchtjes en sliertje geconfijte sinasappelschil erop. In Engeland be hoort de Plumpudding ai jaren tot de kersttraditie. Deze pudding wordt zoals de naam al zegt gegeten aan het eind van het veelal zware en overvloedige kerstdiner. In Nederland zijn we de afgelopen jaren overgegaan tot een wat minder zwaar kerstdiner waarbij meer de verfijnde in grediënten de plaats hebben ingenomen van de grote hoe veelheden. De overdadige plumpudding die men in Groot Brittanië aan het eind van de maaldtijd eet heeft in de loop der tijden een boeiende verandering ondergaan. Oorspron kelijk was het namelijk een pastei met vlees. Nu is het een zoete, met fruit gevulde taart. De Christmas-pudding werd gemaakt van tarewepap. Na verloop van tijd werden er eieren, gedroogde pruimen (plums) en stukken vlees toegevoegd. Hij werd dan geser veerd als pruimenpap (plum porridge). Geleidelijk werd het vlees vervangen door fijngehakt fruit. Soms werden er zilveren muntjes of zilveren bedeltjes in verstopt.Met pudding zoals wij die hier in Holland als des sert kennen heeft de plumpudding weinig meer te maken. Het is meer een soort gebak; een overdadig gevulde tulband vol gedroogde vruchten, suiker, specerijen en doorgaans ook nog een scheut sterke drank zoals brandwijn, rum of cognac. De plumpudding is tegenwoordig kant en klaar in leuke ge schenkverpakking in delicatessenwinkels te koop en na tuurlijk ook in het Engelse warenhuis Mark Spencer maar daarvoor moet u wel naar Den Haag of Amsterdam. Maar voor mensen die graag in de keuken staan is het een leuke bezigheid om zelf een Christmaspudding te maken. Ze moeten dan wel snel aan de slag want hoe langer de pud ding staat hoe beter de smaak doortrekt en hoe lekkerder dus het eindprodukt. In Engeland wordt zelfs de plumpud ding al in augustus of september gemaakt. Dit dessert blijft wel twee jaar goed. Er bestaan veel variaties op het recept van plumpudding. Ieder kookboek 'geeft wel een eigen draai aan het recept. De pruimen zijn niet beslist noodzakelijk maar in dat geval zou ik eerder van Christmaspudding dan van Plumpudding spreken. Een van de traditionele bestanddelen is niervet. Dit vet om hult de nieren van een rund en is in Nederland eigenlijk slachtafval. Het is in Engeland een normaal verkrijgbaar product dat zelfs in korrelvorm te koop is. In de Nederland se supermarkten is het niet verkrijgbaar. Maar bij navraag bij mijn eigen ambachtelijke slager blijkt dat slagers die zelf nog slachten het op bestelling voor u kunnen leveren. Even tueel is het niervet door gesmolten boter te vervangen. Rondom het maken van de plumpudding is een heel ritueel ontstaan. Ieder familielid moet even in de pudding roeren en in stilte een wen s doen. Voor de bereiding van plumpud ding zijn speciale tulbandvormen met deksel in de handel maar met enig improvisatietalent is ook een gewone tul bandvorm voor gebruik geschikt te maken. Begin nooit 's Echte Engelse plumpudding is kant en klaar te koop maar ook gemakkelijk zelf te maken. Zowel in het leven van alledag, als met de feestdagen vormt de mode een volmaakt decor voor het dragen van sieraden. Juist in combinatie met de pure lijnen van de kleding zijn armbanden, colliers en oorsieraden meer dan ooit op hun plaats. Daarbij zijn de sieraden van vandaag zo uitgesproken van vorm dat ze alle aandacht die ze kun nen krijgen volledig verdienen. Net als op de Franse en Italiaanse catwalks regeert in het sieraad design momenteel de elegante, eenvoudige look. Goud in allerhande ronde, vrouwelijke vormen wordt ge combineerd met edelstenen in vele kleurschakeringen öf met pure materialen als rubber. De ontwerpen zijn wel doordacht waar- door de sieraden stille getuigen zijn van de goede smaak van de draagster. Voor de naderen de feestdagen kan de juiste keu ze van sieraden een simpele zwar te jurk of zakelijk pak transforme ren tot een echte feest-outfit. Om gekeerd kan de juiste kleding de charme van een sieraad verhogen. Als nooit tevoren spelen kleding en sieraden op die wijze dit seizoen, en zeker deze Manchetten van goud en diamant Kerst, een weer- sieren het klassieke kostuum tijdens de galoos samenspel, feestdagen.

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 1996 | | pagina 13