Veldrlt van Kalmthout met alle kampioenen Echte marsepein is gemaakt van amandelen Sinterklaas moet keuzes maken Toiletpapier PAK 24 Rollen 3P OP IP ip 6P 5.95 iVlage' hakt °- runderge MEER PLEZIER VAN JE GULDEN De tien meest gestelde Sinterklaasvragen K&C Koffie Stokbrood Mini witte puntjes SCHELDEBODE VAN WOENSDAG 27 NOVEMBER 1996 308 ZATERDAG TOPSPORT IN DE ACHTERTUIN VAN WEST-BRABANT Een eerbiedwaardige lekkernij Het Speelgoedboek, eerste hulp bij het kiezen van speelgoed De auteur Unox familieblik soep Lotus keukenpapier stroopwafels 4 59 Magere yoghurt Smiths superchips Unox rookworst Unox vlees jus 1,5 Liter seven up X0& Blanke witlof Verkade digestive Sunil waspoeder Blue band vloeibare margarine 4f Halfvolle melk ^%S9 ibare Tarwe rogge brood Diepvries Extra Belegen Kaas Nieuwe oogst Navelma s Koelvers Stegeman ring- leverworst J49 Kaas 1 Soepvlees i RÏb^ karbonade Vleeswaren Ovenvers Jonge komijne M kaas £99 chocolade Kip in braadzak Gebraden gehakt Rambot nootmix Camembert 969 Slamixen Knakbroodjes Witte of rode kool Elstar handappelen 13083 SUPERMARKTEN KALMTHOUT Moddermannetjes komen slippend en balance rend van een spekgladde helling, winterploeteraars nemen met de fiets op hun nek een trap of een andere hindernis en ervaren kromstuur-vasthouders flitsen rakelings langs de bomen. Kortom het veldritseizoen is weer bezig. De allerbesten van de wereld ko men zaterdag 30 november aan de start in Kalmthout, in de achter tuin van West-Brabant dus. Het gaat om de Grote Prijs Bos- duin, op een afwisselend par koers dat ligt nabij tenniscen- trum Snauwaert aan de weg van Roosendaal naar St. Job in het Goor(via Essen en Achter broek, red.). Om twaalf uur 's middags wordt geopend met de wedstrijd in de categorie D, waaraan ook Nederlandse vete ranen kunnen meedoen. Om half twee is de tweede start. Dan gaan de junioren op pad, een minuut later gevolgd door de nieuwelingen. Louis van den Buijs van de organisatie in Kalmthout verwacht in deze twee pelotons aardig wat Ne derlandse renners. „We hebben zelfs een speciaal promotie-be zoek gebracht aan de veldrit van Etten-Leur. De nieuwelin gen en junioren, die daar mee deden, hebben informatie over onze wedstrijd gekregen. Elke jongeman, die bij ons aan de start komt, krijgt een reiskos tenvergoeding van 300 bel- gische frankskes. In de catego rie elitie is dat zelfs 200 franks kes meer. Camiel van de Bergh uit Rucphen, die in Etten-Leur afgetekend won, komt in elk ge val naar de Grote Prijs Bosduin. Het zal duidelijk zijn dat we za terdag extra feestelijk willen uitpakken. Het wordt de laatste activiteit in het kader van de viering van het 850-jarig be staan van Kalmthout. Het zal gezellig worden. De bezoekers kunnen kennis maken met Nen Turf (een speciaal gebrouwen streekbier), Zeeuwse mosselen, jenever en glühwein, Hollandse maatjes, Oberbayem muziek en ze mogen bovendien St. Nico- laas en Zwarte Piet verwach ten." Maar ook sportief heeft 'Kalm thout' de lat erg hoog gelegd. Het rennersveld voor de elite wedstrijd (een van de 22 cros sen in de categorie 1) is erg aan sprekend. Van den Buijs: „Om drie uur gaan onder andere Adrie van der Poel. Richard Groenendaal, Paul Herijgers, Mario de Cler- cq, Erwin Vervecken, Luca Bramati, Peter van Santvliet, Peter Willemsens, Jerome Chi- otti, Miguel Martinez, John Ta len, Sven Nijs en Ben Berden op pad om zestig minuten interval- lend over de weilanden, door het bos en over de Helleberg en de wegen van het Bosduin-in- dustrie- en handelsgebied te knallen. Groenendaal heerst momenteel in de meeste cros- Richard Groenendaal sen, thuisrijder (wereldkampi oen) Van der Poel sloeg afgelo pen weekend twee keer hard toe en de Belgen willen revanche voor de verschillende nederla- WALCHEREN - Stevig van buiten, zacht van binnen, zo moet harembrood zijn. Wan neer u ooit in Lübeck komt dan is een bezoek aan de Bahnho- fallee de moeite waard. Daar woont confiseur Hermann Heyermann, die u vol trots zijn 'Lübecker Edelmarzipan' zal laten zien. Trots? Jawel, hij is de zesde ge neratie (banketbakker) die het harembrood op originele wijze vervaardigt. Het recept is eeu wenoud en ging van vader op zoon. Marsepein van de 'boven ste plank', bestaande uit 90% amandelen (met zorg geselec teerd) en 10% honing. Ook het rozenwater ontbreekt niet. Met het recept wordt niet gesjoe meld. Straks zal zoon Helmuth dezelfde marsepein bereiden. Ze noemen het 'Lübecker Edel marzipan'. Marsepein is een eerbiedwaar dige zoetigheid. De amandel is een van de oudste vruchten die de mensheid kent. Sultans en koningen uit het Verre Oosten en het 'Morgenland' wisten de marsepein te waarderen. Het harembrood was en is een lek kernij dat alleen voor de aller rijksten werd gemaakt. Aman delen uit een bepaald gebied aan de Middellandse Zee en de honing moet afkomstig zijn uit zonnebloemen, al wordt met dit laatste een beetje de hand ge licht. In veel gebieden is de honing vervangen door suiker, de amandelen worden niet meer rauw geplet en vermalen. Sinds eeuwen wordt de amandel eerst in water verhit, het bevordert de duurzaamheid. Een uitvin ding van de Arabische legers, die de amandel als voedsel mee namen op hun krijgstochten naar zuid-Europa. Harembrood bleef lang goed en de amande len waren gemakkelijk te ver voeren. Europeanen ontmoet ten de marsepein op hun kruis tochten en brachten het mee tot in het noorden van Europa. Zelfs na maanden reizen was de marsepein nog uitstekend eet baar. De exotische zoetigheid was haar opmars over de we reld begonnen en thans zouden we ons geen Sinterklaas kun nen voorstellen zonder het rose marsepeinvarkentje in de etala ge van de banketbakker. Zo kennen wij de amandel. Als in grediënt in de marsepein of als nootje in de studentenhaver. In de gebieden waar ze groeien weet men de amandel beter te waarderen. Amandelolie is een zeer goed medicijn. Het wordt gebruikt als laxeermiddel en bestrijdt krampen bij zwanger schap. Amandelolie geneest huidziekten en verhoogt de po tentie. Het verzacht de keel bij verkoudheid en heelt ruggen van kamelen die door touwen zijn ingesneden. Het wordt ge bruikt bij het vervaardigen van keramische verf voor het pot tenbakken en verwerkt in de balsem. Ontegenzeglijk zullen er nog veel meer goede toepas singen zijn te noemen. Het eten van marsepein bij een diner was jarenlang een status symbool. 'In Breslau, Neuren berg, Amsterdam en Venetië werd de amandelmassa zelfs zo populair dat de in die tijd ge bruikelijke verboden op luxe artikelen erop van toepassing waren en ze onderworpen werd aan de raadsverordening. Prijk ten op de dis van de vorst bij voorbeeld verscheidene soorten marsepein, dan mocht de adel alleen wit en groen gekleurde marsepein aanbieden, terwijl bij de burgers en de boeren he lemaal geen marsepein op tafel kwam'. Ook op het begrafenismaal werd vaak de exotische zoetig heid gepresenteerd. In Ham burg bestelde graaf Rantzau- Breitenburg eens een rouwmar- sepein van 15 pond. Die be stond uit een ovaal van marse pein met daarop tussen vier sui kerpiramiden een zwarte dood kist omringd door treurende 'marsepeinkinderen' Marsepein beeldde status uit. Het krijgen van marsepein was een hele eer. Geen wonder dat ook vooral met Kerstmis de def tige heren wilden laten zien aan de dames wat ze zich konden veroorloven. Marsepein laat zich goed modelleren en dus ga ven de heren opdracht aan de banketbakkers fraaie kunst stukken te ontwerpen. Met uit zondering van het verwerken van marsepein in bonbons en andere zoetigheden heeft mar sepein de status als 'geschenk' behouden. In de meeste geval len is de waarde van de 'kunst werken' gedevalueerd tot enke le guldens omdat ze massaal in de industrie worden gefabri ceerd. Er resten slechts simpele figuurtjes, die in de meeste ge vallen niets meer van doen heb ben met de prachtige kunstwer ken die vroeger uit de amandel massa ontstonden. Overigens zijn er nog maar wei nig banketbakkers die de tijd en de kennis bezitten om mar sepein kunstwerken te maken, nog even afgezien van wat een dergelijk werk zou gaan kosten. Het is een offer aan de tegen woordige tijd, waarin uitslui tend produktiecijfers tellen. Maar wanneer we tegen 5 de cember de etalages van de ban ketbakkers zien of een stukje van het rose marsepeinvarken tje over onze smaakpapillen la ten glijden, dan weten we dat die smaak, misschien de oudste zoetige smaak ter wereld is, tenminste wanneer u échte marsepein eet... van amandelen. Bij Sinterklaas horen geschen ken. Dus echte marsepein. Het eten van surrogaat-marsepein is bijna een vloek. 1. Waarom ziet Sint-Nicolaas eruit als een bisschop? Sint-Nicolaas was ook een bis schop. Hij was bisschop van de Grieks-katholieke kerk in de plaats Myra in Klein-Azië (te genwoordig Turkije). 2. Hoe is het Zwarte Pietenpak ontstaan? Zwarte Piet loopt in de kleding van een 16e-eeuwse page. Pages waren de persoonlijke dienaren van hooggeplaatste heren zoals hertogen en prinsen. Het Pie tenpak is dus eigenlijk een 'pa- gepak'. 3. Komt Sint-Nicolaas uit Spanje? Sint-Nicolaas leefde en werkte in Klein-Azië. Door de handel met Italië kwam hij ook in dat land. Italië was gedeeltelijk van Spanje. Spanje was in die tijd een rijk land, waar veel luxe ar tikelen en lekkers vandaan kwamen. Dus dachten de men sen dat Sint-Nicolaas daar zelf ook vandaan kwam. 4. Waarom rijdt Sint-Nicolaas op een schimmel? De Germaanse god Wodan reed op een groot wit paard. Vroeger vonden hoge heren dat voor naam en apart staan en daarom reden zij graag op witte paar den of schimmels. 5. Waarom gaan Sint en Piet 's nachts over de daken? Sint-Nicolaas wil als gever nooit gezien worden en brengt in het donker met Piet alle ca deautjes en lekkers door de schoorsteen in de huiskamer. Ook de god Wodan hield op de ze manier contact met de men sen op aarde. Wellicht ligt daar de oorsprong van dit gebruik. 6. Waarom heeft Piet altijd een roe en een zak bij zich? Vaak moet Piet de schoorsteen met de roe schoonvegen, zodat de cadeautjes schoon en netjes beneden komen. De zak is een handig vervoermiddel voor de cadeautjes en het snoepgoed. 7. Waarom zetten kinderen met Sinterklaas hun schoen? Al eeuwen wordt een schoen ge bruikt om bijzonderheden in te ontvangen, en omdat ieder kind zijn of haar eigen schoen heeft, kan Piet zich nooit vergissen met het uitdelen van de ca deaus. 8. Worden er wel eens kinderen in de zak meegenomen naar Spanje? Nooit. Als het moet wordt er wel mee gedreigd, maar Sint- Nicolaas houdt van de kinderen en laat ze daarom altijd bij hun vader en moeder. 9. Hoe oud is Sint-Nicolaas ei genlijk? Sint-Nicolaas is in het jaar 270 geboren. Dus nu, in 1996, is hij 1726 jaar oud. 10. Waarom heeft Sint-Nico laas hulp van een 'zwarte' Piet en niet van een 'witte' of 'gele' Piet? Piet is door al die jaren schoor steenvegen zo zwart van het roet geworden dat niemand meer weet welke huidskleur hij oorspronkelijk had. Het is ook helemaal niet belangrijk. Het doet er toch niet toe of je zwart, wit of geel bent, of welke kleur dan ook. WALCHEREN - Sinterklaas staat voor de deur. Zijn gulheid is spreekwoordelijk groot. Het aanbod in de winkels is enorm en de verlanglijsten zijn lang. De verwachtingen zijn dus hoog gespannen. Sinterklaas is be reid tot veel, maar alles is onmogelijk. Zelfs een kind begrijpt dat Sin terklaas niet alle wensen ver vullen kan.Sinterklaas moet kiezen. Maar wat, voor wie, hoeveel, hoe duur? Komt hij met een groot cadeau of zes klein tjes? Zijn grijze haren zijn ver klaarbaar, want speelgoed kie zen roept veel vragen op. Wat is beter? Een wens ver vullen of iets zoeken waar het kind door verrast zal zijn. Wan neer kies je voor speelgoed be kend van de reclame? Is wat ze vragen op de verlanglijst datge ne waar ze mee willen spelen of vinden ze het alleen maar mooi om te krijgen? Wat is veilig? Wat is goed? Hoeveel mag het kos ten? Wat zijn de verschillen in aanbiedingen. Tientallen vragen en wei nig tijd om de juiste antwoorden te zoeken, want het is 5 decem ber voor je er erg in hebt. Sin terklaas moet kiezen. Als klant met aandacht voor kwaliteit en prijs, als ouder met liefde en verantwoordelijkheid. Een beetje hulp kan iedere Sint daarbij wel gebruiken. In 'Het Speelgoedboek' geschre ven door Marianne de Valck, staan heel veel praktische over wegingen die kunnen helpen bij het maken van een keuze. Kinderen hebben niet alleen te veel, ook te weinig. Meer dan genoeg speelgoed en toch te weinig. Behalve dat veel kinde ren veel van hetzelfde hebben, ontbreken dikwijls de 'gewone' dingen, waar alle kinderen graag gebruik van maken bij al les wat ze al hebben. Bijvoor beeld blokken, een goede pop met een vage gezichtsuitdruk king, een goede bal, plattegron den en speelkleden, vertrouwd speelgoed als een sjoelbak of ganzenbord, verkleedkleren, goede dierentuin- of boerderij dieren, speelgoed waarmee het dagelijks leven is na te spelen, groot tekenpapier, mooie kleur- krijtjes, goede kleurpotloden. In 'Het speelgoedboek' staat uitgebreid beschreven welke interesses kinderen op welke leeftijd krijgen, wat de ontwikkelingswaarde daarvan is en welk speelgoed daarbij past. Van ruim honderd soorten speelgoed staan de mogelijkhe den van makkelijk naar moei lijk opgesomd. Van een blank houten auto met wieltjes tot een radiografisch bestuurbaar exemplaar bijvoorbeeld. Met een toelichting op de bijbeho rende speelwaarde en een hele lijst met punten waar men bij het uitzoeken op kan letten. Overzichtelijk weergegeven met het speelgoed op alfabetische volgorde. In het laatste hoofd stuk staat informatie over speel goed voor zieke, gehandicapte en agressieve kinderen, jongens, meisjes, de invloed van de recla me, de seizoenen, waar ouders, grootouders, kinderen en instel lingen met hun keuze rekening mee kunnen houden en nog veel meer. Een echt naslagwerk om regelmatig in te kijken zolang men speelgoed moet kiezen voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar. De auteur, Marianne de Valck is gespecialiseerd in het geven van informatie over spel en speelgoed vanuit een pedago gische achtergrond. Zij was nauw betrokken bij het oprich ten van peuterspeelzalen en op richtster van de eerste speel-o- theek in Nederland. Zij werkte als journaliste voor kranten, tijdschriften en radioprogram ma's. Door het geven van onaf hankelijke informatie wil zij ouders en opvoeders inzicht bie den in het spelen van kinderen, waarbij speelgoed wel of niet belangrijk kan zijn. Het Speelgoedboek is ver krijgbaar in elke boekhandel. Titel: Het Speelgoedboek, eerste hulp bij het kiezen van speel goed Auteur: Marianne de Valck. Uitgever: Uitgeverij Vroeginde- weij, Leusden. ISBN: 90 80390219. Prijs:/ 39,90 gen, die hun opgezadeld zijn door het Rabo-tweetal. Het pu bliek kan dus een mooie Hol- land-België op, onder en naast de fiets meemaken." 'V erwten, goulash, kip, bruine bonen of tomaat, 1400 gram met vochtvangers, fl QQ per pak ff j Gouden Aar pak 8 stuks f| KANIS r.IJNNlNjj snelfi'ter of bone" Coberco diverse smaken, 4qQ per aak 350 gram, per stuk naturel of pikant, per aak light of regular „it of brum met of aonder 4 99 chocolade, per rol ff f color of ultra, 99 aak a 2 kilo wJu per flacon 4 f Inaaliter vers van't mes ~M0< ■V-- rond, per stuk Mil per kuipje i 500 gram 500 gram 500 gram Tl broodjes ^25 per stuk 100 gram 100 gram 100 gram 250 gram, per st. i^H Gmp.nte en fruit diverse soorten, per aakje per stuk per stuk panklaar gesneden per aak 99 golden delicious of jonagold week 48 geldig van maandag 25 Vm MIDDELBURG WINKELCENTRUM DAUWENDAELE EN WINKELC. WELSINGE

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 1996 | | pagina 8