Champagne is een feestdrank bij uitstek
Dat pakt altijd goed uit
BH ons vindt U
Nu voor maar
Fl. 998,=
Echt gouden
armband Gratis
Bijpassende
GOUDEN ARMBAND
Bij aankoop van een
horloge vanaf Fl. 249,=
ij aankoop vanNjji
een gouden collier 1
Speciaal kerstarrangement Parkhotel
Juwelier - Horloger - Diamantair
Prijs en kwaliteit hebben bij Champagne vaak weinig met elkaar van doen
Variatie op een thema
Pi Tiff rJ
b f mm
Verleidelijke kerstdagen Wijnboek van Alhert Heijn
9
14 Krt Gouden horloge met
massieve schakel band
Ruime collectie Gouden
horloges al vanaf Fl. 495,=
Jacob Jensen,
f-A$1Aw
MIDDELBURG
GOES
OOSTBURG
SCHELDEBODE VAN WOENSDAG 13 DECEMBER 1995
Mislukt
Gekoeld
Roerijzertje
Bijzondere kerstuitgave
Föhn en krultang Revlon
Glamour is trend
Gouden tijden voor juwelier
E* i
it*
Al jaren 1 van 's werelds beste ontwer
pers o.a. bekend van Bang Olufsen
HiFi systemen heeft ook een lijn
horloges ontworpen. Wij hebben deze
lijn nu opgenomen in onze collectie
tegen een blijvend verlaagde prijs.
W.W. Fl. 89.= of de helft in contanten
Nieuwe Burg 14-16
01 18-635275
Lange Kerkstraat 48
Ol 13-214863
Burchtstraat 8
Ol 17-452961
311
Geen wijn ter wereld spreekt zo tot de verbeel
ding als Champagne. Toch is deze mousserende
wijn meer een speling van het lot, waaraan een
uitstekend marketingplan ten grondslag ligt, dan
een gewoon goede wijn. Inkoper Paul Koks en
marketing sales manager Ben Slaghekke (bei
den werkzaam bij wijnkoperij Groupe LFE in
Maartensdijk) vertellen een en ander over de
achtergrond van deze feestdrank bij uitnemend
heid. „Eigenlijk is het gewoon een mislukte
wijn", vindt Paul Koks. Een gesprek over waar
om Nederlanders geen Champagnedrinkers zijn
de kwaliteit van bubbeltjeswijnen uit andere
dan Frankrijk.
„Nee. nee, de Nederlander is geen
Champagnedrinker", concludeert Ben Slaghekke
somber. Koks is het met hem eens en zegt glimla
chend: „Dat zal toch wel de wat calvinistische inslag
van de Nederlander zijn, denk ik. Champagne wordt
nog steeds gezien als een echte feestwijn. Nederlanders
halen het niet gauw in hun hoofd om wijn te kopen die.
per fles, tussen twintig en vijftig gulden kosten. Eenmaal
per jaar, met nieuwjaar, doen ze dat trouwens wel. Dan
mag het voor die ene keer ook ineens echte Champagne
zijn."
Deze laatste zin behoeft wat uitleg
omdat lang niet alle mousse
rende wijnen de naam
Champagne mogen dragen.
Koks: „Die naam is voorbe
houden aan wijnen uit het
wijngebied van de
Champagnestreek in Frankrijk.
Alleen wijn uit dat gebied mag Champagne
heten, maar er zijn veel meer gebieden ter wereld waar ze
soortgelijke wijnen maken. Spanje en Italië, maar ook
Australië en Califomië hebben echt némen opgebouwd
op dat gebied. En door de zuidelijker ligging
van die streken zijn ze soms nog lekkerder
ook."
Koks: „Eigenlijk is Champagne een mislukte
wijn. Er is een aantal factoren op te noemen
waardoor het gebied eigenlijk ongeschikt is
voor wijnbouw en de voornaamste is toch wel
dat het gewoon tè noordelijk ligt. Daardoor
krijgen de druiven te weinig zon en blijft de
basiswijn te zuur. Door een werkelijk uitsteken
de marketingstrategie, en doordat de wijn door
de bubbels feestelijk overkomt, heeft
Champagne de bijzondere naam. Een naam die
vaak overdreven duur moet worden betaald."
Champagne kent twee variëteiten weet de leek: brut
en demi-sec. „Fout", zegt Slaghekke, „er zijn wel vier
soorten maar de twee genoemde zijn wél de bekendste.
De basissoort is 'brut sans dousage', Champagne waar
aan helemaal geen suiker is toegevoegd. Daarop volgt
dan de brut. de gewone droge Champagne en voor wie
het iets zoeter wil is er de demi-sec (halfdroog in het
Frans). Bestemd voor een heel kleine markt is er dan
nog de echt zoete Champagne die bekend staat onder
de naam 'doux'. Die wordt echter weinig verkocht
omdat hij eigenlijk alleen als wijn bij een zoet nage
recht kan worden geschonken. Champagne wordt
overigens altijd gekoeld gedronken."
Paul Koks: „In Nederland wordt ongeveer
net zo veel brut als demi-sec geschonken."
Dat is niet in alle landen zo. „Fransen zeg
gen over Nederlanders: die moeten het zoet
hebben want daar is het koud en suiker geeft energie.
Hoe dichter bij de landsgrenzen hoe meer demi-sec
wordt gedronken. Zelf drinken Fransen vrijwel uitslui
tend brut."
De keuze voor een Champagneglas is er ook een van de
volksaard. Slaghekke: „Je hebt hoge smalle glazen, flütes
geheten en lage brede glazen, die coupes noemen.
Fransen preferen meestal een coupe, terwijl
Nederlanders vaker uit een flüte drinken."
Paul Koks vertelt hoe het rond de eeuwwisseling trend
was bij dames om de bubbeltjes uit de Champagne te roe
ren met een soort roerijzertje. „Dat deden ze waarschijn
lijk om gasvorming tegen te gaan", vertelt hij met een
lichte tinteling in zijn ogen. „Bij Yab Yum doen ze dat
trouwens nog steeds..."
Goede Champagne is herkenbaar door de heel kleine
belletjes die in het glas in een rechte lijn omhoog stijgen.
Paul Koks: „Champagne maakt de smaakpapillen als het
ware los en daarom is het een geschikte drank om tijdens
een diner tussen de gerechten door de smaak te neutrali
seren. Bovendien wordt Champagne ook gebruikt in
luxueuze gerechten en voor gebak."
Met Champagne kun je, behalve dat je hem gewoon
nipt, ook eindeloos variëren. Heel lekker en bekend
is bijvoorbeeld het drankje dat bekend staat onder
de naam Kir Royale.
Voeg aan een glas mousserende wijn een klein
scheutje Crème de Cassis toe. Daardoor verandert
de naam in Kir Royale. Wie niet van het mousseren
de van Champagne(achtige) dranken houdt kan ook
kiezen voor gewone witte wijn. In dat geval heet de
drank simpel Kir. Maar ook zonder Crème de Cassis
kan een (bijna net zo lekkere) combinatie worden
gemaakt, door bijvoorbeeld Karvam Cevitam of een
andere vruchtensiroop, toe te voegen.
Als het extra feestelijk moet. wordt de glasrand voor
het vullen eerst in de likeur gedoopt waarna het glas
in de suiker wordt gedompeld. Daardoor ontstaat
een feestelijk randje om het glas.
Al twintig eeuwen lang heeft de geboorte van Christus
telkens weer veel mensen diep geraakt. Beeldende kun
stenaars hebben vooral in de late middeleeuwen en vroe
ge renaissance de gebeurtenis op aansprekende wijze ver
beeld. Het nieuwe boek Rondom Kerstmis laat dit zien.
Deze bijzondere kerstuitgave van het Nederlands
Centrum voor Volkscultuur is geschreven door de
Utrechtse kunsthistoricus Paul Broker.
Het boek van Paul Broker vertelt het bijbelverhaal over
de geboorte van Christus samen met de legenden die- in
•de loop der eeuwen ontstonden. Het laat zien hoe de
beeldende kunst in de middeleeuwen haar motieven
zowel aan de bijbel als aan de volksverhalen en legenden
rondom Christus' geboorte ontleende.
Rondom Kerstmis is rijk geïllustreerd. Het boek is begrij
pelijk geschreven en bestemd voor een breed lezerspu
bliek. Een uitvoerige bibliografie en een aparte lijst van
Nederlandstalige literatuur maken een verdere verdie
ping in het onderwerp mogelijk.
Het boek is te bestellen door overmaking van 39,50 gul
den (dat is inclusief vijf gulden verzendkosten) op giro
810806 ten name van het Nederlands Centrum voor
Volkscultuur te Utrecht, onder vermelding van 'Rondom
Kerst'.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Nederlands Centrum voor Volkscultuur, Lucasbolwerk
11,3512 EH Utrecht, telefoonnummer: 030-2319997.
Voor het eerst in de geschiedenis, verschijnt de naam
Revlon op elektrische Personal Care produkten. Het gaat
om duurzame verzorgingsprodukten met de nieuwste
haarverzorgingstechniekcn.
Zoals de Revlon 'Big Curls" Krultang en Hot Air Styling
System met een extra grote diameter. Deze nieuwe pro
dukten geven het haar extra volumineuze krullen en gol
ven.
De föhns van Revlon geven het gevoel van een profes
sional. Alle föhns zijn uitgerust met een cool-shot knop.
twee warmtestanden en verschillende accessoires.
Revlon brengt in Nederland de volgende produkten:
Professional 1600 Watt Hairdryer, Professional 1200 Watt
Foldaway Hairdryer. Big Curls Hot Airstyler, Hot Air
Styling System.
In de nieuwe glamour modetrend spelen accessoires een
belangrijke roL Er breken voor de juwelier dan ook gou
den tijden aan. Opzichtige sieraden zijn belangrijk in het
modebeeld.
Maar toch
kan niet
alles want
de luxe sie
raden moe
ten met stijl
getoond
worden.
Het nepsieraad waar de goedkoopte en onechtheid
vanaf straalt, past niet in het modebeeld. De juwelier en
de edelsmid die in willen haken op de nieuwe trend
moeten zich een paar dingen goed realiseren. Dressing
up wil zeggen dat men wil opvallen.
Er moet iets bijzonders te zien zijn. Iemand die zich ver
siert als een kerstboom krijgt veel aandacht, maar de
vrouw oogst pas echt bewondering wanneer zij een
sobere outfit versiert met een sieraad dat echt opvalt.
Het raffinement zit in de verhouding.
Er moet een goede balans zijn en alleen mensen met
smaak voelen die aan. Een enkel sierraad op de juiste
wijze gebracht zorgt voor een prettige blikvangener. Een
kostbaar stuk gaat meerdere generaties mee en is niet
alleen leuk om zelf aan te schaffen maar meer nog om te
krijgen. Een geschenk van goud is een cadeau voor het
leven.
Luxe beugel bh
set van kant met
velours
Ir* nnrliirmorln n «trzll «In-rn u infor liot annnn# «aolonrl <>n
In de ondermode wordt deze winter het accent gelegd op
luxe materialen. Zo wordt gebruik gemaakt van velours,
kant, metaalglans en lurex. De kleuren zijn geïnspireerd
op oostelijke invloeden: mooie warme bordeauxtinten,
klassiek zwart, goud en cappuccino tinten bepalen het
kleurbeeld.Vrouwelijke vormen worden door de strakke
kleding steeds meer geaccentueerd.
Voor de verleidelijke kerstdagen blijven de push-up
beha's nog steeds een belangrijk artikel uit de feestcol
lecties.
Een nieuwtje dat vorig jaar werd geïntroduceerd en een
groot succes blijkt te zijn is de slipdress. Dit nachthemdje
met spaghettibandjes is eigenlijk te mooi om alleen 's
nachts te dragen en kan gemakkelijk als feestelijk jurkje
dienst doen.
Een enkel
sieraad is
een echte
blikvanger.
Vanwege het honderjarige
bestaan van het Park Hotel dat
gelegen is in hartje|
Amsterdam, biedt dit hotel speciale kerst- en nieuwjaar
sarrangementen.
Na een grondige renovatie heeft het hotel nog steeds de
charme van vroeger tijden, maar is volledig van deze tijd.
Vanzelfsprekend is 1995 een bewogen jaar voor het reeds
verbouwde Park Hotel. Naast het gezellige café 'The Inn
at The Park', restaurant 'De Stadhouder', een kapper en
een gezellige winkelgalerij heeft het hotel, totaal ver
nieuwde hotelkamers erbij gekregen in de Zuid-vleugel.
1995 heeft natuurlijk in het teken van honderd jaar Park
Hotel gestaan.
Vanaf dag één in 1995 zijn er talloze arrangementen
samengesteld om zo ook de individuele gast het feest te
laten proeven. Nu de laatste maand van 1995 aangebro
ken is, wordt dit unieke jaar afge
sloten met verrassende Kerst en
Oud Nieuw arrangementen.
Een onderdeel van een Kerst arrangement is bijvoor
beeld een middag naar het Carré Circus of naar een con
cert in de Rode Hoed (Sonja!). Ook een gezellige high
tea door de grachten van Amsterdam kan een onderdeel
van een Kerstarrangement zijn. Voor informatie en reser
veringen: The Park Hotel Amsterdam tel.: 020-6730961
fax.: 020-6649455.
Waarom kun je bij vis best rode en bij vlees best witte
wijn drinken En waarom kun je bij een stevige biefstuk
maar beter geen al te lichte wijn drinken Hoe komt het
dat een druif eigenlijk helemaal niet naar een druif
smaakt Deze en andere vragen worden beantwoord in
'Het Lekkere Wijnboek'van Albert Heijn.
Stap voor stap wordt in het boek uitgelegd hoe men een
wijn kan beoordelen. Behalve smaak, speelt daarbij ook
geur een belangrijke rol De geur zegt ook iets over de
kwaliteit. Klasse wijnen geven steeds weer nieuwe aro
ma's prijs. Een groot deel van de uitgave is gewijd aan de
combinatie van wijn met
eten. Het boek geeft vele
praktische tips en legt bij
voorbeeld uit waarom witte
wijn bij vis niet echt hoeft.
Het boek schenkt ook ruim
schoots aandacht aan onder
werpen als het koken met
wijn, het serveren van wijn,
kaas en wijn, wijn als aperi
tief. wijn en de exotische keu
ken en het bewaren van wijn.
Daarnaast bevat het werk
verschillende recepten met
wijn en een compleet wijnal
fabet.
Het lekkere
I j wijnboek
Het wijnboek van Albert
Heijn kost 25 gulden.
r*
-
H't Gouddoppertj
GRATIS
i