lAO F—I Gezondheids f KIP FILET nESCHELDEBODE pon in de sport 1 Karwei sponsort V.O.C, RUNDER BRAAD LAPPEN 2.98 3.98 4.98 8.98 7.98 6.98 II KUIKENBOUTEN LEVER ROLLADE Promotor Bieracademie werkt aan Vlissings bier Vreemde talen in de praktijk Eigen gebit, gaaf bezit DOE IETS AAN 100PLAWAAI. Adverteren in geeft een verbluffend effect SCHOENEN KLEDING SPORT VORSTELIJK VOORDELIG! WN»i'\TT;'yM MALSE KILO HOLLANDSE KILO HOLLANDSE 1 kilo 4.98 2 kilo 7.98 150 GRAM VLAAMSE LIKKEPOT KNOFLOOKSALAMI FILET AMERICAIN WINTERBURGERS SCHELDEBODE VAN WOENSDAG 30 JANUAR11991 Mannenhok Intellectueel malse RUNDER- SCHOUDER- LAPPEN kilo 1 malse RUNDER- SUCADELAPPEN kilo 1 malse RUNDER- BIEFLAPPEN 4 kilo RUNDERGEHAKT K|LQ HALF OM HALF GEHAKT kilo RUNDERPOULET met mergpijp 500 gram DONDERDAG BIEFSTUKDAG RUNDERBIEFSTUK 500 gram 8.98 RUNDERKOGEL- BIEFSTUK 500 gram 9.98 KLAPSTUK OF HACHÉVLEES QO 500gram o. COBURGERHAM c 100 gram 2.49 200 gram 2.98 100 gram 2.29 200 gram 2.98 per 100 gram 1.39 Middelburg: Lange Delft 55 - 57 (01180-12106). 311 Proeflokaal voor bierliefhebbers VLISSINGEN - Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij Frits Lourens. Hij is de promotor van de Wal- cherse Bier Academie. Een instituut ter promotie van het ambachtelijk gebrouwen bier en ter bescherming van de biercultuur. Lourens komt net terug uit Keu len waar hij een aantal kleine Duitse huisbrouwerijen heeft bezocht, geen vakantiereisje maar een oriënta tiereis om zich verder te verdiepen. De leden van de academie voelen zich beslist geen controleurs. Kennis vergroten over dit kostelijk vocht is belangrijker vol gens Lourens. Iedere laatste donderdag van de maand komen bier specialisten en bierliefhebbers samen in 'De Brasserie' in Vlissingen om diverse soorten bieren te proeven en te beoordelen. Niet alleen het proeven van dit vocht staat in de belangstelling ook besteedt men aandacht aan het brouwen. Op 31 januari bijvoorbeeld zal in dit Vlissings etablissement de toepassing van gist in het brouwproces worden toegelicht. Jan van Schaik, geen onbekende in de wereld van de wijn- en biercul tuur zal samen met twee gastsprekers dit onderwerp aanroeren. Gewapend met een microscoop zal van Schaik het gistingsproces toelichten. 'De mensen hebben snel een oordeel klaar' zegt Frits Lou rens. „Iedereen denkt dat we op deze avond een fiks aantal gla zen achterover slaan, absoluut niet waar. Ik spreek liever over een proefavond. De leden van de academie zitten in groepjes en krijgen en een aantal glazen bier. Glazen ter grootte van een wijnglas", zegt hij. Blind proe ven noemen we dat. Met behulp van een zoge naamd degustatieformulier wordt het vocht beoordeeld. We kijken naar het schuim, de kleur en de helderheid. Lourens tapt direct een pilsje om het te illu streren, hij kijkt critisch naar de kleur en wrijft het schuim op in z'n handpalm. Handelingen die je meer in een parfumeriezaak zou verwachten dan in een brasserie. „Het schuim geeft een indicatie over het bier en de al cohol", zegt Lourens. Daarna' beoordelen we de basissmaak, is het zoet, zuur of bitter. Is de smaak in de mond sterk, zwaar, droog of zanderig. Evenals wijn heeft bier ook een nasmaak. Ook dit kun je beschrijven. Na tuurlijk heeft iedereen een eigen smaak. Wat de één heerlijk vind, is voor de ander niet te drinken. Het grote voorbeeld van de Walcherse bieracademie is 'Het Brugs Biertje', een Belgische bieracademie met zo'n 450 le den. „Belgen hebben natuurlijk een andere mentaliteit, een Bourgondische instelling, men houdt meer van gezelligheid. Zeeuwen wachten af, er heerst nog een zekere gêne voor deze proefavond. Toch hebben we een veertigtal leden en het zijn zeker niet alleen mannen. Ge lukkig maar want anders krijg je echt zo'n mannenhok". Je ziet tegenwoordig steeds meer mensen speciaal bier drin ken. Waarom? Het is een trend geworden, daarnaast staat het interessant om bier uit zo'n bo kaal te drinken. Het staat zo lekker intellectueel. Maar ze vergeten dat bier wezenlijk an ders is dan alleen maar een mooi glas. Het is een smaak, en elk ambachtelijk brouwsel uit deze kleine huisbrouwerijen kan een smaakafwijking heb ben. De mensen van de bieraca demie zijn fijnproevers en wij willen mensen bewust maken van de smaak. Natuurlijk is een specifiek glas belangrijk maar het is niet de hoofdzaak. Maar iedere brouwer geeft d.m.v. het glas zijn bier een eigen identiteit, de smaak blijft echter het belang rijkste uitgangspunt, zegt Frits Lourens. 'En deze is afhankelijk Frits Lourens schenkt nogeens in. van gist en het soort hop dat wordt gebruikt. Daarnaast kun nen we bier kleuren, met cara mel, morellen of een schepje Buisman. Er zijn zelfs bieren die ge kleurd zijn met dennetakken. Twee dezeltde brouwsels kun nen dus anders smaken, dit in tegenstelling tot de bekende biersoorten die in de fabriek ge maakt zijn. 's Maandags ge maakt en vrijdag uit de tap. Constante kwaliteit". De brasserie beschikt over een 150 tal verschillende soor ten bier van verschillende huis brouwerijen. Men heeft de keuze paasbieren, meibieren, kerstbieren, winterbieren enz. Het enthousiasme van Frits FOTO: HARRY DE LANGE Lourens voor bier gaat heel ver. Zo werkt hij aan een echt Vlis sings bier. De ingrediënten en de introductie van dit bier houdt hij echter nog angstvallig geheim. 'De smaak is in ieder geval perfect'. rs i' VLISSINGEN - Karwei doe-het-zelf markt heeft zacilvoetbai- vereniging V.O.C. uit Vlissingen in het nieuw gestoken. V.O.C. zai voortaan V.O.C./Karwei heten. Zij staan momenteel aan kop in de vierde klas in Vlissingen. Op de foto v.l.n.r. C. v.d. Linden (hoofdsponsor), J. Sinke, W. Maas, A. Vroomen, G. Luwema, J. Maas (coach), E. Vroomen (vlog ger), M. de Vos, P. van Loon, E. van Hengst, M. van Hengst en J. Vroomen. FOTO: FOTO BACK OOSTKAPELLE - "Bonjour, le bureau de la Poste, s'il vous plait?". Wie kent niet die situa tie dat een toerist iest wil we ten, maar je talenkennis te kort schiet om hem of haar te kun nen helpen. Handen en voeten zijn dan een goed hulpmiddel, maar niet altijd de makkelijkste manier om iemand iets duidelijk te maken. 'Oranjezon', de Stich ting Educatief Toerisme Zee land aan de Schoolstraat 4 or ganiseert daarom binnenkort kortlopende praktisch gerichte cursussen Frans, Duits en En gels. De onderwerpen die behan deld worden sluiten aan bij de situaties in het dagelijks leven. Dit kunnen situaties zijn wan neer u zelf in het buitenland bent en naar het postkantoor moet of de dokter nodig heeft. Maar ook wanneer u een bedrijf heeft waar buitenlandse gasten komen. De zaken averlopen on getwijfeld veel prettiger en met meer succes als u de klant goed te woord kunt staan. Behalve de talencursussen or ganiseert Oranjezon culinaire cursussen, zoals 'de Surinaamse keuken', 'Variaties met mosse len' en 'Het klaarmaken van al coholvrije cocktails met bijbe horend garnituur'. Ook een cur sus 'Zelf kleding maken' en 'Kaarsen maken van bijenwas' staan dit seizoen nog op het programma. Voor inlichtingen en aanmel dingen: 01188-1507. GGD-Zeeland Prov. Ver. het Zeeuwse Kruis RIAGG Maar een gaaf gebit, is dat ook uw bezit? In deze rubriek wor den aanwijzingen gegeven hoe u in het bezit kan komen van een gaaf gebit. Laten we gauw onder de plak vandaan komen en in dit geval is het wel letterlijk bedoeld. De plak in onze mond is de oorzaak van gaatjes in onze tanden en kiezen en het bloeden van het tandvlees. Plak is een laagje op onze tanden en kiezen, dat steeds gevormd wordt. Het bestaat voor meer dan de helft uit bacteriën, die naar hartelust zuren uit suikers produceren. Het glazuur van onze tanden en kiezen wordt door deze zuren kapot gemaakt. Ook zijn de bacteriën in staat om uit de suikers gifstoffen te produceren, die ons tandvlees doen ontsteken. Om onze tanden en tandvlees gezond te maken en houden, zijn er de Vijf Gave Gebitsregels die u hierbij helpen: Gezonde en gevarieerde voeding. Zorg voor variatie bij de sa mensteling van de hoofdmaaltijden. Dat is gezond voor het gehele lichaam en dus ook voor het gebit. Gebruik zo min mogelijk zoete tussendoortjes. Eten betekent plakvorming op de tanden en kiezen. De hoofdmaaltijden be vatten ook suikers en vormen plak. Snoepen kan best, maar beperk het liever tot één keer per dag. Gezond snoepen is ook lekker. Een appel of cracker is een andere manier van snoepen en is gezonder voor ons gehele lichaam. Poets minimaal één keer per dag. De hele dag door wordt plak gevormd. Daarom is het belangrijk de tanden te poetsen en in elk geval voor het slapen gaan en het liefst na het ont bijt. Een goede borstel is niet te groot en heeft veel zachte haartjes. Tussen de tanden kan men goed reinigen met een tandenstoker of een flossdraad. Een rager kan de grotere tus senruimte goed reinigen. Fluoride helpt goed in de strijd tegen gaatjes. Een tandpasta met fluoride is daarom ook aan te raden boven de vijf jaar. Fluoridetabletjes zijn geschikt voor kinderen. Dosering: 0 - 1 jaar 1 tabletje, 2-5 jaar 2 tabletjes in combinatie met een kinderfluoridetandpasta. Aanvullende fluoridemaatregelen in overleg met uw tandarts en/of mondhygiënist. Een regelmatige gebitscontrole door tandarts en/of mondhy giënist zal zeker bijdragen tot een gezonde mond. gebitsregels onder de plak vandaan gekomen bent en nog informatie wenst, dan kunt u terecht bij de afdeling Preventieve Tandzorg van de GGD Zeeland tel.: 01100-49460. Tevens zijn vertegenwoordigers van deze af deling te beluisteren bij Radio Zeeland op 31 januari en op 7 februari 1991 in de rubriek "Gezond en Wel" van 12.30 uur tot 13.00 uur. In de maand februari is tevens een tentoonstel ling ingericht en een informatiestand aanwezig in de Gezond- heidswijzer van het Gezondheidscentrum Magnolia. A.J.A. Rozema, Tandheelkundig Preventief Medewerker GGD Zee land. HET VLEESPALEIS ALLÉÉN VRIJDAG EN ZATERDAG 4 halen 3 betalen! Kom het maar bij uw Vleespaleis halen, dat scheelt guldens. Deze aanbiedingen gelden van 28 januari t/m 2 februari 1991. wk 5 Is burenlowooi voor u een probleem? Doe er dan iets oan. De Nederlandse Stichting Geluidhinder helpt bij het vinden van een oplossing. NSG, Postbus 381,2600 AJ Delft.

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 1991 | | pagina 11