Veei belangstelling voor de veertiende Ruyterjaarmarkt Een kok als beeldend kunstenaar foto SPRINT PHOTO Jazzfestival in Middelburg Expo rond de Burg HET WEEKBLAD WAAR JE LEKKER VOOR GAAT ZITTEN Voorjaarsmarkt in wijk Paauwenburg Pandabus in Oostkapelle Jongste band van Zeeland in De Piek NIET BEZORGD DE GROENTEZAAK DIE GEZOND WIL VERKOPEN HAALT DE VITAMINES UIT DE SCHELDEBODE IB V MIDDELBURG - Als bij de Streekschool Zeeland, afdeling horeca, weer blokken reuzel worden bezorgd, zal men zich als buitenstaander afvragen of het choleste rolgehalte van de leerlingen niet te hoog zal worden, Pierre Schmetz, coördinator- leraar van de afdeling horeca, gebruikt deze reuzel niet alleen voor het klaarma ken van gerechten maar hij maakt ook complete beelden en portretten. OClVlGc omdat kleurenfoto's afdrukken een vak is: ons vak AAN ONZE LEZERS EN ADVERTEERDERS Zeebra Weekbladen bv UW SCHELDEBODE BEL 01184-19910 Verschijnt wekelijks gratis huis aan huis op Walcheren. 35e jaargang. Oplage: Editie Vlissingen 23.300 ex. Gemeenten: Valkenisse, Vlissingen en Westkapelle. Editie Middelburg 21.700 ex. Gemeenten: Arnemuiden, Domburg, Mariekerke, Middelburg en Veere. Kantoor: Torenstr. 5, Vlissingen. Tel. 01184-19910. Openingstij den: 08.30-12.30,13.30-17.00 u. DE SCHFTJ)EBODE j UITGAVE IRA WEEKBLADEN 17 MEI 1988 Advertentie-exploitatie: J. v. Emden, tel. privé 01184-60369; Jos Rentmeester, tel. privé 01195-379! Redactie: Redacteur: Mare Molenaars, tel. privé 01640-53031. Correspondenten: Ronald Hagen, tel. privé 01184- 67954, Corine Krul, tel. privé 01184-11633, Tosca Houtstra, tel. privé 01184-71672. 301 KANTOOR: TORENSTRAAT 5 - VLISSINGEN - TEL. 01184-19910 - POSTADRES: POSTBUS 5051 - 4380 KB VLISSINGEN VLISSINGEN - Voor de veertiende keer wordt hij georganiseerd, de Vlisslngse Ruyter jaarmarkt. Om 10.00 uur opent wethouders Meijer de markt waarmee tevens het stand werkersconcours van start kan gaan. Ruim 30 standwerkers nemen hier aan deel. Allen din gen mee naar de landelijke titel en zullen ook in Vlissingen proberen het hoogste aantal pun ten in de wacht te slepen. Wat voor het winke lend publiek tot amusante taferelen kan lei den. Ook dit jaar heeft de jury weer assistentie gevraagd van een mevrouw uit het marktpu- bliek van afgelopen vrijdag. „Een zogenaamd leke-jurylid heeft toch een heel andere kijk op de deelnemers", aldus jaarmarktorganisator J. de Smit. Hij is reuze tevreden over het aantal kramen. Er staan er meer dan 230 dit jaar. Gedurende de hele dag zullen er actiebon nen worden uitgedeeld voor de krentenbrood actie. Tegen inlevering van de bon kan men voor een gulden een krentenbrood kopen. Evenals voorgaande jaren verwacht De Smit dat de markt weer druk bezocht zal wor den. „Een jaarmarkt biedt veel meer verschil lende branches, sommigen mensen komen hier elk jaar met hun partij potten en pannen. Zoiets koop je en verkoop je niet elke week. En wat is nou leuker dan overal aan mogen zitten, alles tegen elkaar mogen zeggen. Op de markt maak je nu eenmaal ander contact. Alleen het weer dat is onze grootste concurrent." Om 17.00 uur wordt de markt weer gesloten door wethouder Meijer en wordt tevens de uit slag van het standwerkersconcours bekendge maakt. VLISSINGEN - Wijkcomité paauwenburg houdt in sa menwerking met buurthuis De Paraplu op zaterdag 21 mei een Voorjaarsmarkt. De opvolger van de twee jaar achtereen gehouden geraniummarkt wordt gehouden op het plein van de Paauwenburgschool. De Voorjaarsmarkt begint om halftien. Tijdens de Voorjaarsmarkt is er op het schoolplein heel wat te beleven. Naast de verkoop van bloemen, perkplan- ten en bloembakken is er een demonstratie van de Jeugd- EHBO, een demonstratie jazzdansen door gymnastiek vereniging Oranje Nassau en een demonstratie door de jeugdbrandweer. Verder wordt door buurthuis De Para plu een playback-show gehouden voor de kinderen uit de wijk. Sportschool Zeeland Body Promotion geeft demon straties in aerobic. Daarnaast wordt tijdens de voorjaars markt ook het betere breakdance getoond. De Groene School uit Kapelle is de hele dag aanwezig met een infor matiestand. Leerlingen van de school geven les in bloem schikken. Aan de Voorjaarsmarkt heeft het wijkcomité Paauwenburg een leuke wedstrijd verbonden voor de wijkbewoners. Gevraagd wordt om het balkon zo leuk mogelijk te versieren met planten. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii IIMIIIMIIIIIIIIIMIIIIII lllll IIII Mill IIII11II111IIIII111111M111111111IIII11II111111IIII1111111111111MIIII111111111 III 11 III III Mil III III11II III I llll I III IIIII 111 IIIIII III II11II mil IMI11 III IIIII III II in III lllltl III IIIIIIIIIIIIMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIM ■IMMIIII IIMIlIt IIIIMII: Pierre Schmetz stoeit met reuzel (ADVERTENTIE) Pierre Schmetz is geen on bekende in Zeeland. Als gere nommeerde chef-kok heeft hij in diverse restaurants in bin nen- en buitenland gewerkt. Toch is hij leraar geworden omdat hij jonge mensen wil opleiden tot vaklieden in de keuken. Door onderbezetting in de restaurants werkt men niet meer aan culinaire werk stukken die arbeidsintensief zijn, zoals bijvoorbeeld het maken van vetstukken. In vakjargon noemt men dit reu zelen. Pierre Schmetz is een geboren reuzelaar. Als leraar heeft hij nu eindelijk de gele genheid om al deze technieken aan de aanstaande koks te on derwijzen. De kok wordt nu eigenlijk een beeldend kunste naar. Afhankelijk van het on derwerp kiest men het soort vet. Pierre werkt graag met gehard rundervet waarin men reuzel heeft gemengd. Het is smeuïg en gemakkelijk te be werken. De leerlingen van Pierre be ginnen eenvoudig. De eerste opdracht is een stripfiguur. De nadruk ligt natuurlijk op het juist hanteren van de tech niek. Na drie dagen kunnen de meeste leerlingen al aardig met reuzel werken. Prachtige werkstukken staan bij de ge rechten opgesteld. Wat opvalt is dat leerlingen die stil en te ruggetrokken zijn de mooiste werkstukken maken. Voor Pierre is dit de grootste belo ning. Leerlingen volgen de eerste twee jaar de basisoplei ding, dit is een dagopleiding. Daarna gaan ze nog een dag in de week naar school. In deze periode leert men het reuzelen, het is in de leerstof inge bouwd. Piere loopt zelf ook nog stage, want op culinair ge bied moet je bij blijven. Zo gaat hij enkele weken naar de bekende Nederlandse groot meester Kas Speyker. Het reuzelen is voor Pierre eigenlijk een hobby geworden. Schmetz: „In de horeca heeft men rendabele en onrendabele uren. Het kan gebeuren dat er plotseling twee bussen met gasten voor je zaak staan. Prima natuurlijk maar het is dan keihard werken. In de on rendabele uren mag je naast de kachel zitten en een krantje lezen. Je kan natuurlijk ook een klomp reuzel bewerken en een mooi vetbeeld maken. Deze is later direct te gebrui ken bij een gerecht." Het reuzelen komt uit de klassieke keuken. Vroeger was er veel meer showwerk. Het koud buffet kwam met een hele harmonie naar het restaurant. De "nouvelle cuisi ne" gebruikt minder of hele maal niet meer deze versierin gen. Pierre Schmetz: „Het reu zelen is toch iets anders dan boetseren. Je werkt steeds met kleine stukjes vet. Je kan uit twintig soorten vet kiezen. Dit hangt af van het onderwerp en de omgeving. Natuurlijk ge bruik je ook gereedschap om het vetbeeld te vormen. Ik heb zelf messen gekregen die rond de driehonderd gulden per stuk kosten, maar ik gebruik ze nooit want als je duur ge reedschap gebruikt beheers je het vak niet. Ik werk graag met een oud kofielepeltje, een tandenstoker of een blad van een boom. Je krijgt dan de mooiste resultaten. Gewoon met je handen werken is het beste, je voelt dan het produkt Als je met duur gereedschap werkt, heb je geen contact meer met het werkstuk." Dat de reuzelaars graag hun kunnen tonen, blijkt wel door nationale en internationale wedstrijden. Pierre Schmetz heeft aan deze reuzel wedstrij den diverse keren meegedaan. Pierre Schmetz: „We hadden een keer een inzending naar Ierland. Ik wilde meedoen met drie speenvarkens, maar var kensvlees mag niet in Enge land worden ingevoerd. Ik heb toen van reuzel drie olifanten gemaakt en daar de speenvar kens in verborgen. Aan de grens stonden ze wel met zes dounaniers de olifanten te be wonderen, niet wetende dat de vulling uit varkensvlees be stond. De produkten die je op een wedstrijd gebruikt moeten altijd "eetbaar" zijn. Gebruik je bijvoorbeeld een kraaltje als oog dan ben je direct gedis kwalificeerd en mag je naar huis. In Frankfurt hebben we ook eens aan een wedstrijd meege daan. Deze wedstrijd duurde veertien dagen. We moesten zeven vrije onderwerpen in zenden, daarnaast kregen we ook een verplichte opdracht. Deze werd 's morgens in een gesloten envelop gegeven. De volgende dag moesten we het werkstuk inleveren. Je bent dan de volgende morgen be hoorlijk kapot want het is een hele klus. Nederland was daar het enige land dat geen spon sors had, we hebben uiteinde lijk een vetbeeld verkocht aan een Duits zuivelbedrijf zodat we verder konden werken. Een heel verschil met de Ame rikanen, die komen zelfs met een complete wegwerpkeuken. Toch scoort Neerland niet slecht op deze wedstrijden. De jury let vooral op creativiteit, compositie, verkoopbaarheid. orginaliteit, smaak, kleur en presentatie." De vetbeelden van Pierre Schmetz moeten een geheel vormen met de gerechten. Meestal is er een aanleiding om een vetbeeld te maken. Toen Schmetz nog in het Strandhotel werkte, heeft hij een van zijn mooiste werk stukken gemaakt. Schmetz: „Ik heb toen een vetbeeld van Michiel de Ruyter gemaakt, omdat het fregat De Ruyter klaar was. In de kelder van het Strandhotel is het beeld opgebouwd. Het was wel klei ner dan het beeld op de boule vard omdat het anders niet door de deur kon. Toch moest de kop eraf want het werkstuk ging niet door het trapgat. Met zes man hebben we Michiel moeten tillen. Ik geloof dat het beeld 385 kilo woog. In die tijd ben ik ook nog opgepakt door de politie. Ik stond namelijk bovenop het standbeeld in mijn kokskleding de maat van de kop te nemen. De agenten dachten eerst dat ik gek was, ze wilden niet geloven dat ik een vetbeeld aan het maken was." Schmetz is een enthousiast vakman. Hij probeert nu zijn kennis over te dragen aan de jongeren en hij ziet dit als een investering in de toekomst. Schmetz: „Koks kunnen niet organiseren, ze moeten wel goed kunnen improviseren. Door het improvisatievermo gen kunnen ze straks de gas ten alles bieden. In Nederland is het zo dat als er dertien ver schillende soepen op het menu staan, men een veertiende be stelt. Dit moet dan maar even tjes door de kok worden klaar gemaakt. Improviseren met de produkten die voorradig zijn. In het buitenland krijg je het niet, zelfs niet in de exclusieve restaurants van Parijs. Door te reuzelen leer je creatief denken en improviseren. Het a (ADVERTENTIE) V Walstraat 78 Lange Vorststraat 36 i St. Josephstraat 20 Dr. Brabersstraat 1 UUX Vlissingen Goes Bergen op Zoom Roosendaal MIDDELBURG - Het Jazz festival in Middelburg belooft een groot muziekfeest te wor den. Het festivalcomité van de Stichting Jasz heeft dit jaar haar uiterste best gedaan om een aantrekkelijk programma samen te stellen. Het resultaat is een driedaags festival met louter hoogtepunten. Middel burg swingt tijdens het pink sterweekend. Meest in het oog springend is een optreden van de Chris Barber's Jazz and Blues Band uit Engeland. Het blijft echter niet bij een grote naam alleen. Een groot aantal kwalitatief hoog staande orkesten is door de Stichting Jasz naar Middel burg gelokt. Het jazzweekend begint donderdag 19 mei. Om acht uur is de officiële opening waarna het publiek door de Original Jawari Haihepic Ro- toton Street Parade Jazz Band wordt opgewarmd. Tussen ze ven en negen uur loopt het or kest met de onmogelijke naam door de straten van de Middel burgse binnenstad. In de festi valhal begint om negen uur het eerste officiële concert. Op het podium staat de uit Ame rika afkomstige South Frisco Jazz Band en de eerder ge noemde Chris Barber's Jazz and Blues Band. Vrijdag 20 mei is er in de avonduren de traditionele kroegentocht. Vanaf negen uur kunnen de liefhebbers van jazz terecht in dertien ver schillende localiteiten. Om ne gen uur begint het Jazz Band Ball. Optredend zijn Pichelor Jazz Band uit Frankrijk en de beroemde jazzmusicus Max Collie en zijn Rhythm Aces. In de festivalhal begint het feest reeds om drie uur 's middags. Afwisselend wordt opghetre- den door Jazz Sir, Swingch- roon en de New Orleans Red Beans. Om half twee begint In verband met Pinksteren geldt voor de Scheldebode gewijzigde af- sluittijden. Advertentie-opdrachten voor deze uitgave dienen uiterlijk vrijdag 20 mei om 17.00 uur in ons bezit te zijn; redactie-kopij om 12.00 uur. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimmiiiiiiiiiiimiiiiiiiiiiiiii VLISSINGEN - In jongere- nuitgaanscentrum De Piek in Vlissingen treedt zaterdag 21 mei de jongste band van zee land op. Het gaat daarbij om de Zierikzeese formatie Dust Dust maakt strakke rock met een vleugje new wave. Op het repertoire staan hoofdzakelijk covers van Cure, Golden Ear ring en Pink Floyd. Het con cert begint om tien uur. De toegang is gratis. OOST-SOUBURG - In het kader van de Karolingische dagen, welke door de winkeliersvereniging van Oost-Souburg de „Ne- midso" op 27 en 28 mei georganiseerd worden heeft de biblio theek Oost-Souburg in samenwerking met de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek en de afdeling voorlichting van de gemeente Vlissingen rondom de „Burg" van Oost-Sou burg een tentoonstelling samengesteld. Op de tentoosntelling wordt er een beeld gegeven van hoe de mensen in vroegere tijden in Souburg woonden, en hoe de op gravingen verricht zijn. Bij de opgravingen in 1969, 1970, 1971 en 1981 zijn fundamenten van huizen, straten en ovens teruggevon den evenals vele potscherven, kwamen en sierstukken. Op woensdagavond 18 mei zal de heer B. Oele, werkzaam bij de Rijksdienst, in de bibliotheek dieper op het verschijnsel „burg" ingaan en dit met lichtbeelden ondersteunen. Aanvang acht uur. De tentoonstellling is tot en met 4 juni. is voor mij ook een soort uit laatklep want als ik bijvoor beeld vierhonderd man te eten heb gehad, ben ik 's nachts moe in de benen. Ik pak dan tien twintig kilo reuzel en maak een vetbeeld. Voor de een is hardlopen een ontspan ning, voor mij is het reuzelen. En je houdt er altijd een mooi beeld aan over." OOSTKAPELLE - Op za terdag 21 mei stopt de Panda Natuurbus van het Wereld Natuurfonds bij het Zeeuws museum/natuurhistorie in Oostkapelle. Natuur- en die renliefhebbers kunnen tussen negen en vier een kijkje ne men in de bus en in het mu seum. In de Panda Natuurbus is de tentoonstelling „Kies voor de natuur" ingericht, waarbij de nadruk ligt op het ervaren hoe leuk deze natuur wel/niet is. De hele opzet is speels, kleurig en gericht op het zelf doen en beleven. Voor de kinderen is het een echte DOE-bus en hoe ven zij niet steeds te horen dat ze overal af moeten blijven. De bus zit vol verrassingen, die te horen, voelen, zien en ruiken zijn. Om een stormloop op de bus te voorkomen, kunnen ieder halfuur vijftien bezoe kers de bus bezoeken. Deskun dige mensen vertellen en be antwoorden tevens vragen. Geïnteresseerden moeten zich voor vrijdag 20 mei opge ven bij: tel. 01188-2620, om de bezoektijd af te spreken. Naast de bus is er voor wachtenden en passanten genoeg te doen, zoals een te lopen bos tocht, films van het Wereld Natuur fonds, het museum met de ex posities „Koude Drukte" en „Saeftinghe" en het Wereld Natuur Fonds winkeltje. (ADVERTENTIES) het scholenconcert. Daarvoor is uitgenodigd de Nederlandse formatie Crooks. De derde jazzdag, zaterdag 21 mei, biedt opnieuw volop afwisseling. Vanaf elf uur 's morgens zijn er in de festival hal diverse optredens van trio's, quartets en big bands. In de binnenstad zijn diverse streetparades. Darktown Stompers en Dixie Tramps, beiden afkomstig uit West- Duitsland, verzorgen een po diumconcert. Het festival wordt besloten met een groot concert in de festivalhal. Op tredend zijn New Orleans Night Birds, Black Birds of Paradise en Old Metropolitan Band. Het slotconcert begint om negen uur. Kaarten voor de diverse concerten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij alle vestigingen van de Ver enigde Spaarbank op Walche ren en Noord- en Zuid-Beve land. Met zo'n sappige advertentiekampagne. Die gaat huis aan huis aan huis. In stad en wijk en dorp. ledereen krijgt 'm, iedere week; en gaat er even lekker voor zitten. Oude mensen, jonge mensen; man en vrouw Dat hebben NIPO-onderzoeken wel bewezen. Want de Scheldebode is eigen. De Scheldebode biedt de adverteerder tal van kombinatiemogelijkheden tot marktverruiming. Liever in de buurt? Ook dat kan. En als u daar die kiene kombinatieprijzen, die kraakheldere druk en die vlekkeloze verspreiding bij optelt, en sowieso, dat lage tarief, dan moet u toch wei tot de slotsom komen, dat u met zo'n advertentie kampagne in de Scheldebode wel eens heel voordelig heel wat ekstra gezondheid zou kunnen verkopen. Bel dus meteen voor meer informatie.

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 1988 | | pagina 1