Veei belangstelling voor de
veertiende Ruyterjaarmarkt
Een kok als beeldend kunstenaar
foto SPRINT PHOTO
Jazzfestival in Middelburg
Expo rond de Burg
HET WEEKBLAD WAAR JE
LEKKER VOOR GAAT ZITTEN
Voorjaarsmarkt in
wijk Paauwenburg
Pandabus in Oostkapelle
Jongste band
van Zeeland
in De Piek
NIET BEZORGD
DE GROENTEZAAK DIE GEZOND WIL
VERKOPEN HAALT DE VITAMINES
UIT DE SCHELDEBODE
IB
V
MIDDELBURG - Als bij de Streekschool
Zeeland, afdeling horeca, weer blokken
reuzel worden bezorgd, zal men zich als
buitenstaander afvragen of het choleste
rolgehalte van de leerlingen niet te hoog
zal worden, Pierre Schmetz, coördinator-
leraar van de afdeling horeca, gebruikt
deze reuzel niet alleen voor het klaarma
ken van gerechten maar hij maakt ook
complete beelden en portretten.
OClVlGc omdat kleurenfoto's afdrukken een vak is: ons vak
AAN ONZE LEZERS
EN ADVERTEERDERS
Zeebra Weekbladen bv
UW SCHELDEBODE
BEL 01184-19910
Verschijnt wekelijks gratis huis
aan huis op Walcheren.
35e jaargang.
Oplage:
Editie Vlissingen 23.300 ex.
Gemeenten: Valkenisse,
Vlissingen en Westkapelle.
Editie Middelburg 21.700 ex.
Gemeenten: Arnemuiden,
Domburg, Mariekerke,
Middelburg en Veere.
Kantoor: Torenstr. 5, Vlissingen.
Tel. 01184-19910. Openingstij
den: 08.30-12.30,13.30-17.00 u.
DE SCHFTJ)EBODE j
UITGAVE
IRA WEEKBLADEN
17 MEI 1988
Advertentie-exploitatie:
J. v. Emden, tel. privé
01184-60369; Jos Rentmeester,
tel. privé 01195-379!
Redactie: Redacteur:
Mare Molenaars,
tel. privé 01640-53031.
Correspondenten:
Ronald Hagen, tel. privé 01184-
67954, Corine Krul, tel. privé
01184-11633, Tosca Houtstra,
tel. privé 01184-71672.
301
KANTOOR: TORENSTRAAT 5 - VLISSINGEN - TEL. 01184-19910 - POSTADRES: POSTBUS 5051 - 4380 KB VLISSINGEN
VLISSINGEN - Voor de veertiende keer
wordt hij georganiseerd, de Vlisslngse Ruyter
jaarmarkt. Om 10.00 uur opent wethouders
Meijer de markt waarmee tevens het stand
werkersconcours van start kan gaan. Ruim 30
standwerkers nemen hier aan deel. Allen din
gen mee naar de landelijke titel en zullen ook
in Vlissingen proberen het hoogste aantal pun
ten in de wacht te slepen. Wat voor het winke
lend publiek tot amusante taferelen kan lei
den.
Ook dit jaar heeft de jury weer assistentie
gevraagd van een mevrouw uit het marktpu-
bliek van afgelopen vrijdag. „Een zogenaamd
leke-jurylid heeft toch een heel andere kijk op
de deelnemers", aldus jaarmarktorganisator J.
de Smit. Hij is reuze tevreden over het aantal
kramen. Er staan er meer dan 230 dit jaar.
Gedurende de hele dag zullen er actiebon
nen worden uitgedeeld voor de krentenbrood
actie. Tegen inlevering van de bon kan men
voor een gulden een krentenbrood kopen.
Evenals voorgaande jaren verwacht De
Smit dat de markt weer druk bezocht zal wor
den. „Een jaarmarkt biedt veel meer verschil
lende branches, sommigen mensen komen hier
elk jaar met hun partij potten en pannen.
Zoiets koop je en verkoop je niet elke week. En
wat is nou leuker dan overal aan mogen zitten,
alles tegen elkaar mogen zeggen. Op de markt
maak je nu eenmaal ander contact. Alleen het
weer dat is onze grootste concurrent."
Om 17.00 uur wordt de markt weer gesloten
door wethouder Meijer en wordt tevens de uit
slag van het standwerkersconcours bekendge
maakt.
VLISSINGEN - Wijkcomité paauwenburg houdt in sa
menwerking met buurthuis De Paraplu op zaterdag 21
mei een Voorjaarsmarkt. De opvolger van de twee jaar
achtereen gehouden geraniummarkt wordt gehouden op
het plein van de Paauwenburgschool. De Voorjaarsmarkt
begint om halftien.
Tijdens de Voorjaarsmarkt is er op het schoolplein heel
wat te beleven. Naast de verkoop van bloemen, perkplan-
ten en bloembakken is er een demonstratie van de Jeugd-
EHBO, een demonstratie jazzdansen door gymnastiek
vereniging Oranje Nassau en een demonstratie door de
jeugdbrandweer. Verder wordt door buurthuis De Para
plu een playback-show gehouden voor de kinderen uit de
wijk. Sportschool Zeeland Body Promotion geeft demon
straties in aerobic. Daarnaast wordt tijdens de voorjaars
markt ook het betere breakdance getoond. De Groene
School uit Kapelle is de hele dag aanwezig met een infor
matiestand. Leerlingen van de school geven les in bloem
schikken. Aan de Voorjaarsmarkt heeft het wijkcomité
Paauwenburg een leuke wedstrijd verbonden voor de
wijkbewoners. Gevraagd wordt om het balkon zo leuk
mogelijk te versieren met planten.
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
IIMIIIMIIIIIIIIIMIIIIII lllll IIII Mill IIII11II111IIIII111111M111111111IIII11II111111IIII1111111111111MIIII111111111 III 11 III III Mil III III11II III I llll I III IIIII 111 IIIIII III II11II mil IMI11 III IIIII III II in III lllltl III IIIIIIIIIIIIMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIM ■IMMIIII IIMIlIt IIIIMII:
Pierre Schmetz stoeit met reuzel
(ADVERTENTIE)
Pierre Schmetz is geen on
bekende in Zeeland. Als gere
nommeerde chef-kok heeft hij
in diverse restaurants in bin
nen- en buitenland gewerkt.
Toch is hij leraar geworden
omdat hij jonge mensen wil
opleiden tot vaklieden in de
keuken. Door onderbezetting
in de restaurants werkt men
niet meer aan culinaire werk
stukken die arbeidsintensief
zijn, zoals bijvoorbeeld het
maken van vetstukken. In
vakjargon noemt men dit reu
zelen. Pierre Schmetz is een
geboren reuzelaar. Als leraar
heeft hij nu eindelijk de gele
genheid om al deze technieken
aan de aanstaande koks te on
derwijzen. De kok wordt nu
eigenlijk een beeldend kunste
naar. Afhankelijk van het on
derwerp kiest men het soort
vet. Pierre werkt graag met
gehard rundervet waarin men
reuzel heeft gemengd. Het is
smeuïg en gemakkelijk te be
werken.
De leerlingen van Pierre be
ginnen eenvoudig. De eerste
opdracht is een stripfiguur. De
nadruk ligt natuurlijk op het
juist hanteren van de tech
niek. Na drie dagen kunnen de
meeste leerlingen al aardig
met reuzel werken. Prachtige
werkstukken staan bij de ge
rechten opgesteld. Wat opvalt
is dat leerlingen die stil en te
ruggetrokken zijn de mooiste
werkstukken maken. Voor
Pierre is dit de grootste belo
ning. Leerlingen volgen de
eerste twee jaar de basisoplei
ding, dit is een dagopleiding.
Daarna gaan ze nog een dag in
de week naar school. In deze
periode leert men het reuzelen,
het is in de leerstof inge
bouwd. Piere loopt zelf ook
nog stage, want op culinair ge
bied moet je bij blijven. Zo
gaat hij enkele weken naar de
bekende Nederlandse groot
meester Kas Speyker.
Het reuzelen is voor Pierre
eigenlijk een hobby geworden.
Schmetz: „In de horeca heeft
men rendabele en onrendabele
uren. Het kan gebeuren dat er
plotseling twee bussen met
gasten voor je zaak staan.
Prima natuurlijk maar het is
dan keihard werken. In de on
rendabele uren mag je naast
de kachel zitten en een krantje
lezen. Je kan natuurlijk ook
een klomp reuzel bewerken en
een mooi vetbeeld maken.
Deze is later direct te gebrui
ken bij een gerecht."
Het reuzelen komt uit de
klassieke keuken. Vroeger
was er veel meer showwerk.
Het koud buffet kwam met
een hele harmonie naar het
restaurant. De "nouvelle cuisi
ne" gebruikt minder of hele
maal niet meer deze versierin
gen. Pierre Schmetz: „Het reu
zelen is toch iets anders dan
boetseren. Je werkt steeds met
kleine stukjes vet. Je kan uit
twintig soorten vet kiezen. Dit
hangt af van het onderwerp en
de omgeving. Natuurlijk ge
bruik je ook gereedschap om
het vetbeeld te vormen. Ik heb
zelf messen gekregen die rond
de driehonderd gulden per
stuk kosten, maar ik gebruik
ze nooit want als je duur ge
reedschap gebruikt beheers je
het vak niet. Ik werk graag
met een oud kofielepeltje, een
tandenstoker of een blad van
een boom. Je krijgt dan de
mooiste resultaten. Gewoon
met je handen werken is het
beste, je voelt dan het produkt
Als je met duur gereedschap
werkt, heb je geen contact
meer met het werkstuk."
Dat de reuzelaars graag hun
kunnen tonen, blijkt wel door
nationale en internationale
wedstrijden. Pierre Schmetz
heeft aan deze reuzel wedstrij
den diverse keren meegedaan.
Pierre Schmetz: „We hadden
een keer een inzending naar
Ierland. Ik wilde meedoen met
drie speenvarkens, maar var
kensvlees mag niet in Enge
land worden ingevoerd. Ik heb
toen van reuzel drie olifanten
gemaakt en daar de speenvar
kens in verborgen. Aan de
grens stonden ze wel met zes
dounaniers de olifanten te be
wonderen, niet wetende dat de
vulling uit varkensvlees be
stond. De produkten die je op
een wedstrijd gebruikt moeten
altijd "eetbaar" zijn. Gebruik
je bijvoorbeeld een kraaltje
als oog dan ben je direct gedis
kwalificeerd en mag je naar
huis.
In Frankfurt hebben we ook
eens aan een wedstrijd meege
daan. Deze wedstrijd duurde
veertien dagen. We moesten
zeven vrije onderwerpen in
zenden, daarnaast kregen we
ook een verplichte opdracht.
Deze werd 's morgens in een
gesloten envelop gegeven. De
volgende dag moesten we het
werkstuk inleveren. Je bent
dan de volgende morgen be
hoorlijk kapot want het is een
hele klus. Nederland was daar
het enige land dat geen spon
sors had, we hebben uiteinde
lijk een vetbeeld verkocht aan
een Duits zuivelbedrijf zodat
we verder konden werken.
Een heel verschil met de Ame
rikanen, die komen zelfs met
een complete wegwerpkeuken.
Toch scoort Neerland niet
slecht op deze wedstrijden. De
jury let vooral op creativiteit,
compositie, verkoopbaarheid.
orginaliteit, smaak, kleur en
presentatie."
De vetbeelden van Pierre
Schmetz moeten een geheel
vormen met de gerechten.
Meestal is er een aanleiding
om een vetbeeld te maken.
Toen Schmetz nog in het
Strandhotel werkte, heeft hij
een van zijn mooiste werk
stukken gemaakt. Schmetz:
„Ik heb toen een vetbeeld van
Michiel de Ruyter gemaakt,
omdat het fregat De Ruyter
klaar was. In de kelder van
het Strandhotel is het beeld
opgebouwd. Het was wel klei
ner dan het beeld op de boule
vard omdat het anders niet
door de deur kon. Toch moest
de kop eraf want het werkstuk
ging niet door het trapgat. Met
zes man hebben we Michiel
moeten tillen. Ik geloof dat het
beeld 385 kilo woog. In die tijd
ben ik ook nog opgepakt door
de politie. Ik stond namelijk
bovenop het standbeeld in
mijn kokskleding de maat van
de kop te nemen. De agenten
dachten eerst dat ik gek was,
ze wilden niet geloven dat ik
een vetbeeld aan het maken
was."
Schmetz is een enthousiast
vakman. Hij probeert nu zijn
kennis over te dragen aan de
jongeren en hij ziet dit als een
investering in de toekomst.
Schmetz: „Koks kunnen niet
organiseren, ze moeten wel
goed kunnen improviseren.
Door het improvisatievermo
gen kunnen ze straks de gas
ten alles bieden. In Nederland
is het zo dat als er dertien ver
schillende soepen op het menu
staan, men een veertiende be
stelt. Dit moet dan maar even
tjes door de kok worden klaar
gemaakt. Improviseren met de
produkten die voorradig zijn.
In het buitenland krijg je het
niet, zelfs niet in de exclusieve
restaurants van Parijs. Door
te reuzelen leer je creatief
denken en improviseren. Het
a
(ADVERTENTIE)
V Walstraat 78 Lange Vorststraat 36 i St. Josephstraat 20 Dr. Brabersstraat 1
UUX Vlissingen Goes Bergen op Zoom Roosendaal
MIDDELBURG - Het Jazz
festival in Middelburg belooft
een groot muziekfeest te wor
den. Het festivalcomité van de
Stichting Jasz heeft dit jaar
haar uiterste best gedaan om
een aantrekkelijk programma
samen te stellen. Het resultaat
is een driedaags festival met
louter hoogtepunten. Middel
burg swingt tijdens het pink
sterweekend. Meest in het
oog springend is een optreden
van de Chris Barber's Jazz
and Blues Band uit Engeland.
Het blijft echter niet bij een
grote naam alleen. Een groot
aantal kwalitatief hoog
staande orkesten is door de
Stichting Jasz naar Middel
burg gelokt.
Het jazzweekend begint
donderdag 19 mei. Om acht
uur is de officiële opening
waarna het publiek door de
Original Jawari Haihepic Ro-
toton Street Parade Jazz Band
wordt opgewarmd. Tussen ze
ven en negen uur loopt het or
kest met de onmogelijke naam
door de straten van de Middel
burgse binnenstad. In de festi
valhal begint om negen uur
het eerste officiële concert. Op
het podium staat de uit Ame
rika afkomstige South Frisco
Jazz Band en de eerder ge
noemde Chris Barber's Jazz
and Blues Band.
Vrijdag 20 mei is er in de
avonduren de traditionele
kroegentocht. Vanaf negen
uur kunnen de liefhebbers van
jazz terecht in dertien ver
schillende localiteiten. Om ne
gen uur begint het Jazz Band
Ball. Optredend zijn Pichelor
Jazz Band uit Frankrijk en de
beroemde jazzmusicus Max
Collie en zijn Rhythm Aces. In
de festivalhal begint het feest
reeds om drie uur 's middags.
Afwisselend wordt opghetre-
den door Jazz Sir, Swingch-
roon en de New Orleans Red
Beans. Om half twee begint
In verband met Pinksteren geldt
voor de Scheldebode gewijzigde af-
sluittijden.
Advertentie-opdrachten voor deze
uitgave dienen uiterlijk vrijdag 20
mei om 17.00 uur in ons bezit te
zijn; redactie-kopij om 12.00 uur.
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimmiiiiiiiiiiimiiiiiiiiiiiiii
VLISSINGEN - In jongere-
nuitgaanscentrum De Piek in
Vlissingen treedt zaterdag 21
mei de jongste band van zee
land op. Het gaat daarbij om
de Zierikzeese formatie Dust
Dust maakt strakke rock met
een vleugje new wave. Op het
repertoire staan hoofdzakelijk
covers van Cure, Golden Ear
ring en Pink Floyd. Het con
cert begint om tien uur. De
toegang is gratis.
OOST-SOUBURG - In het kader van de Karolingische dagen,
welke door de winkeliersvereniging van Oost-Souburg de „Ne-
midso" op 27 en 28 mei georganiseerd worden heeft de biblio
theek Oost-Souburg in samenwerking met de Rijksdienst voor
Oudheidkundig Bodemonderzoek en de afdeling voorlichting
van de gemeente Vlissingen rondom de „Burg" van Oost-Sou
burg een tentoonstelling samengesteld.
Op de tentoosntelling wordt er een beeld gegeven van hoe de
mensen in vroegere tijden in Souburg woonden, en hoe de op
gravingen verricht zijn. Bij de opgravingen in 1969, 1970, 1971 en
1981 zijn fundamenten van huizen, straten en ovens teruggevon
den evenals vele potscherven, kwamen en sierstukken. Op
woensdagavond 18 mei zal de heer B. Oele, werkzaam bij de
Rijksdienst, in de bibliotheek dieper op het verschijnsel „burg"
ingaan en dit met lichtbeelden ondersteunen. Aanvang acht uur.
De tentoonstellling is tot en met 4 juni.
is voor mij ook een soort uit
laatklep want als ik bijvoor
beeld vierhonderd man te eten
heb gehad, ben ik 's nachts
moe in de benen. Ik pak dan
tien twintig kilo reuzel en
maak een vetbeeld.
Voor de
een is hardlopen een ontspan
ning, voor mij is het reuzelen.
En je houdt er altijd een mooi
beeld aan over."
OOSTKAPELLE - Op za
terdag 21 mei stopt de Panda
Natuurbus van het Wereld
Natuurfonds bij het Zeeuws
museum/natuurhistorie in
Oostkapelle. Natuur- en die
renliefhebbers kunnen tussen
negen en vier een kijkje ne
men in de bus en in het mu
seum.
In de Panda Natuurbus is de
tentoonstelling „Kies voor de
natuur" ingericht, waarbij de
nadruk ligt op het ervaren hoe
leuk deze natuur wel/niet is.
De hele opzet is speels, kleurig
en gericht op het zelf doen en
beleven. Voor de kinderen is
het een echte DOE-bus en hoe
ven zij niet steeds te horen dat
ze overal af moeten blijven. De
bus zit vol verrassingen, die te
horen, voelen, zien en ruiken
zijn. Om een stormloop op de
bus te voorkomen, kunnen
ieder halfuur vijftien bezoe
kers de bus bezoeken. Deskun
dige mensen vertellen en be
antwoorden tevens vragen.
Geïnteresseerden moeten
zich voor vrijdag 20 mei opge
ven bij: tel. 01188-2620, om de
bezoektijd af te spreken. Naast
de bus is er voor wachtenden
en passanten genoeg te doen,
zoals een te lopen bos tocht,
films van het Wereld Natuur
fonds, het museum met de ex
posities „Koude Drukte" en
„Saeftinghe" en het Wereld
Natuur Fonds winkeltje.
(ADVERTENTIES)
het scholenconcert. Daarvoor
is uitgenodigd de Nederlandse
formatie Crooks.
De derde jazzdag, zaterdag
21 mei, biedt opnieuw volop
afwisseling. Vanaf elf uur 's
morgens zijn er in de festival
hal diverse optredens van
trio's, quartets en big bands.
In de binnenstad zijn diverse
streetparades. Darktown
Stompers en Dixie Tramps,
beiden afkomstig uit West-
Duitsland, verzorgen een po
diumconcert. Het festival
wordt besloten met een groot
concert in de festivalhal. Op
tredend zijn New Orleans
Night Birds, Black Birds of
Paradise en Old Metropolitan
Band. Het slotconcert begint
om negen uur. Kaarten voor
de diverse concerten zijn in de
voorverkoop verkrijgbaar bij
alle vestigingen van de Ver
enigde Spaarbank op Walche
ren en Noord- en Zuid-Beve
land.
Met zo'n sappige
advertentiekampagne. Die
gaat huis aan huis aan huis.
In stad en wijk en dorp.
ledereen krijgt 'm, iedere
week; en gaat er even
lekker voor zitten. Oude
mensen, jonge mensen;
man en vrouw Dat hebben
NIPO-onderzoeken wel
bewezen. Want de
Scheldebode is eigen.
De Scheldebode biedt de
adverteerder tal van
kombinatiemogelijkheden
tot marktverruiming. Liever
in de buurt? Ook dat kan.
En als u daar die kiene
kombinatieprijzen, die
kraakheldere druk en die
vlekkeloze verspreiding bij
optelt, en sowieso, dat lage
tarief, dan moet u toch wei
tot de slotsom komen, dat
u met zo'n advertentie
kampagne in de
Scheldebode wel eens heel
voordelig heel wat ekstra
gezondheid zou kunnen
verkopen. Bel dus meteen
voor meer informatie.