Vierde 'Noche Buena' nu in Schouwburg Sjaak Jobse Meesterkok Een dag salaris I voor Afrika Nu „Je mist het familiefeest" „Tijd voor andere dingen 18e Kerst Inn in Vlissingen „Teamwork is erg belangrijk" Stichting voor Surinamers viert kerstavond Frapo 's beide kerstdagen geopend „Hoeveel mensen zitten er niet zonder familie" Kerstmis in Gasthuis SCHELDEBODE VAN DINSDAG 22 DECEMBER 1987 Toespraak MIDDELBURG - Tij dens een feestelijke bij eenkomst in hotel-res taurant Chateau Mar quette te Heemskerk heeft Sjaak Jobse, chef kok van het Jacob Rog geveenhuis in Middel burg, de versierselen die behoren bij de titel SVH- Meesterkok in ontvangst genomen. Deze versierselen wer den uitgereikt door mr. F.H.A.M. Kruse, direc teur-generaal Arbeids voorziening bij het mi nisterie van Sociale Za ken en Werkgelegen heid. Titel i i Inzicht Politie tijdens feestdagen Soepeler Geen noot Aangepast Vierde in serie van Zes Jonge Kunstenaars Bandjes 313 VLISSINGEN/MIDDEL- BURG - Donderdag 24 decem ber is er in de Middelburgse Schouwburg aan het Molen water een Noche Buena, vrij vertaald 'een hele goede avond'. Onder de zwoele klan ken van de bekende vijfmans formatie Trafassi ('Wasma- chien'), de soundmixzangeres- sen Claudia Nelstein en Son ja Blomhoff en met het opzwe pende ritme van de platen van de d.j.'s Ebbie en Dennis viert de Stichting Surant Vlissingen de kerstnacht. Op de Antillen is het mo menteel rond de dertig graden. In Suriname vierentwintig. Het leven speelt zich af op straat. Al in november is de kerstsfeer voelbaar. De hele bevolking is bezig. Huizen worden opgeknapt en kerstbo men, compleet met kunst sneeuw opgesierd. De voorbereidingen voor het feest zijn in volfe gang. Op 24 december is het zo ver. De kerstnachtviering begint met een mis. Daarna wordt er tot in de kleine uurtjes gedanst op live-muziek. En dat betekent tot zes zeven uur in de mor gen. menten én bij de taalcursus sen veel Nederlanders. „De be langstelling voor onze cultuur is bij Nederlanders vaak gro ter dan binnen onze eigen groep. Onze talen worden nog wel onderling gesproken, maar aan de achtergronden wordt weinig aandacht be steed. De cultuur wordt wel bewaard maar niet bewaakt", aldus voorzitter Erwin Kotze- bue. Het gezelschap Trafassi treedt op tijdens de Noche Buena. De Stichting voor Surina mers, Antillianen en Aruba nen in Vlissingen viert voor de vierde maal de Noche Buena in een ietwat aangepaste ver sie. Niet alleen is de tempera tuur in Middelburg zo'n dertig graden lager, ook de kleine uurtjes zijn drastisch ingekort tot drie uur 's morgens en er is een kersttoespraak van voor zitter Erwin Kotzebue in plaats van een mis. De Stichting verwacht dit jaar minimaal tweehonderd mensen. Door de grote op komst is het feest wegens ruimtegebrek van Vlissingen naar Middelburg verhuisd. De bezoekers vormen een men gelmoes van verschillende na tionaliteiten. Behalve de eer der genoemde groepen zijn er bijvoorbeeld ook veel Java- Hin- nen, Nederlanders en doestanen te vinden. De Stichting Surant Vlissin gen bestaat inmiddels vijf jaar. De Stichting houdt zich bezig met de belangenbeharti ging van de in Vlissingen wo nende Surinamers, Antillia nen en Arubanen. Door middel van sociale en culturele activi teiten wordt het contact met de doelgroep in stand gehou den. Dat contact wordt nog eens extra versterkt door de vier keer per jaar verschij nende Surant Krant. Hoewel ze niet direct tot de doelgroep behoren, verschij nen er op de culturele evene- Sjaak Jobse ontving de ver sierselen samen met vijf an dere nieuwe meesterkoks Loek Beemster, sous-chef van het Golden Tulip Barbizon Centre in Amsterdam, Fons Duivenvoorde, eigenaar van restaurant Fleurie in Abcou de, Anton Dijk, eigenaar van restaurant De Boterhoeve in Noordeloos, René Tichelaar, chef-kok van restaurant Kampanje in Hardinxveld- Giessendam en Joop Wijman, chef-kok van Slot Zeist. Alle zes hebben onlangs het exa men meesterkok met goed ge volgd afgelegd. Het totale aan tal dragers van de titel mees terkok, de hoogste graad van vakbekwaamheid voor koks, bedraagt nu 51. Na de officiële inauguratie werden de genodigden ont haald op een uitgebreid buffet. Dit bestond uit zes onderdelen; elk onderdeel was vervaar digd door é£n van de nieuwe meesterkoks. De ingrediënten voor het buffet waren afkom stig van HIC Inkoopcentrale in Breukelen. Het Centraal Bureau van de Tuinbouwvei lingen had gezorgd voor deco raties in de vorm van show stukken die uit Nederlandse groenteprodukten waren sa mengesteld. Sjaak Jobse is 34 jaar, hoofd Keuken bij het Jacob Rogge veenhuis in Middelburg. Hij woont in Koudekerke Sjaak Jobse startte zijn loopbaan via het leerlingstelsel bij het Strandhotel in Vlissingen, res taurant De Korenbeurs in Goes en Grand Hotel Britan nia in Vlissingen. Na verdere horecaervaring te hebben op gedaan, koos hij in 1980 voor de instellingswereld. Hij werkte als sous-chef bij De Zoute Viever, een bejaarden- verzorgingstehuis in Oost- Souburg, en trad eind 1981 in dienst bij zijn huidige werkge- Sjaak Sonke van het Middelburgse Jacob Roggeveenhuis ver, de Stichting Jacob Rogge veen, een complex waar onge veer 550 bejaarden verblijven. Jobse heeft in het verleden deelgenomen aan allerlei culi naire wedstrijden. Ook heeft hij een groot aantal cursussen gevolgd. Sinds 1980 kent ook Neder land een titel die de hoogste graad van vakbekwaamheid voor het koksvak vormt: de titel SVH-Meesterkok. In een aantal andere Europese lan den bestond al langer een soortgelijke titel. De meesterkok-titel vormt als het ware de kroon op het examensysteem van het koks vak. De titel is beschermd: een kok mag zich alleen SVH- Meesterkok noemen wanneer hij heeft aangetoond te vol doen aan de allerhoogste eisen van vaktheorie, vakpraktijk en managementtheorie. Om tot het examen SVH- meesterkok toegelaten te wor den, moet een kok een ruime praktijkervaring hebben én in het bezit zijnvan een aantal diploma's die zijnkennis en inillllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll'J: I I i I VLISSINGEN- De actie Afrika Nu is vorige week goed op gang gekomen. De personeelsleden van de Vlissingse vestiging van Torro aan de Glacisstraat doen in elk geval ook van harte mee aan het onder steunen van deze 'morele verplichting'. Woensdag borrelde vanuit het perso neel de gedachte op om een lag salaris te schenken aan het goede doel. Daar werd meteen werk van gemaakt. Iedereen in de vestiging nam een envelop mee naai huis, sloeg aan het rekenen en rondde natuurlijk naar boven af. Vandaag, dinsdag1 22 december, wordt het geld van de circa zestig Torro- medewerkers in Vlissingen overgemaakt op het be kende rekeningnummer van Afrika Nu. .ïTllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllfr vaardighedenb onderstrepen. Dat zijn het diploma Voortge zet Restaurantkok, de drie di ploma's Gespecialiseerd Res taurantkok (warme keuken, koude keuken en patisserie), het diploma SVH-leermeester, het diploma keukenmanage- ment en het diploma perso neelsmanagement. Het examen SVH-meester- kok omvat het bereiden van het uitgebreide maaltijd, waarin alle kooktechnieken zijn verwerkt. De prestaties van de kandidaten worden be oordeeld door een examen commissie, die bestaat uit een aantal SVH-meesterkoks. Bo vendien zijn enkele horecaon dernemers als waamemens aan de examinatoren toege voegd. Een meesterkok moet alle facetten van zijn vak volledig onder de knie hebben. Niet al leen moet hij of zij originele en tongstrelende culinaire crea ties kunnen bereiden, ook is inzicht in personeelsbeleid, didactiek, bedrijfsvoering, keukentheorie, voedingsleer, warenkennis en keukenappa- ratuur van groot belang. De enkele gelukkigen die het zware examen met goed gevolg afleggen, hebben recht op de versierselen die bij de titel SVH-meesterkok beho ren. Behalve een diploma is dat een lint met medaille, waarop het meesterkokbeeld merk prijkt. De organisatie van het meesterkok-examen is in han den van het Onderwijscen trum Horeca. Verschillende organisaties in de horeca, zo als de Nederlandse Club van Koks (NCK) en de Neder landse Club voor Chefkoks (NCCK), verlenen hun mede werking. Het examen wordt afgenomen in het Examencen trum Horeca te Zoetermeer. De Stichting ontvangt een subsidie van de gemeente Vlis singen. Haidy Lob les, secreta ris: „Dat is genoeg om mee Hdnd6l rond te komen. Wij hebben niets gemerkt van de bezuini gingen. Ik denk dat dat komt doordat de Stichting een goede naam heeft. We gebruiken de subsidies goed". Om de vijf weken is er een grote Soulavond in buurthuis De Paraplu. Het eigenlijke ontmoetingscentrum van de Stichting is in de Oranjestraat, maar door geluidsoverlast en de wat ongelukkige ligging wordt dit weinig gebruikt. Su rant staat bovenaan het prio riteitenlijstje van de gemeente voor een nieuwe ruimte, bij voorkeur in Paauwenburg. „Daar woont toch het over grote deel van onze doel groep", zegt Kotzebue. Ook is er een aanvraag voor een hobbyruimte richting ge meente gegaan. Deze ruimte is bedoeld voor knutselwerk aan het eigen vervoermiddel zoals auto, fiets of bromfiets. „Zo hou je de werklozen van de straat", vertelt bestuurslid Dennis Misaine. „Dat beperkt het vandalisme en de crimina liteit. De ruimte is uitsluitend bestemd voor vrijetijdsbeste ding, dus niet voor de handel. Sinds de jongeren van veer tien tot zeventien jaar een on derkomen in De Paraplu heb ben gevonden, is het vanda lisme al een stuk teruggedron gen". Kaarten voor de Noche Buena zijn in Vlissingen ver krijgbaar bij het V.V.V. en op Kievitsprenk 7 en in Middel burg bij Meanderhof 53. Tele fonisch reserveren is mogelijk via 01184-65547, 01180-34145 en 01100-28378. Kaarten zijn ook aan de zaal verkrijgbaar. 99 MIDDELBURG - Ook in het ziekenhuis gaan de kerst dagen niet zomaar voorbij. De verpleegkundigen van de af deling chirurgie van het Mid delburgse Gasthuis zien er in ieder geval niet tegenop. „Ik vind het wel gezellig, ik zit thuis toch maar alleen", zegt Franka. Conny werkt dit jaar met kerst, omdat ze vorig jaar met Oud en Nieuw werkte. Marjan koos voor de nacht dienst met Kerst, omdat haar vriend in een ander ziekenhuis hetzelfde doet. „Het voordeel van chirurgie is dat je de zaken kunt plan nen. De meeste operaties kun nen tot na de feestdagen uitge steld worden. Je hebt dus al leen met de acute gevallen, zo als blinde-darmoperaties en bovenbeenbotbreuken, te ma ken. Van de achtentwintig bedden zijn er misschien twaalf gevuld. Als het niet zo druk is heb je tijd voor andere dingen", aldus Conny. In de anders wat kale hal staat nu een grote kerstboom. De hele afdeling is versierd. „Vorig jaar stond er in elke kamer een klein kerst boompje. We hebben toen een kamer ontruimd zodat alle pa tiënten samen konden eten. Dat zit er dit jaar wel weer in, maar dat gebeurt meestal op het allerlaatste moment. De bezoektijden zijn ook veel soe peler al hangt dat natuurlijk wel van de afdeling en de aard van de ziekte af", vertelt Mar jan. Op de grootste ergernis van de meeste patiënten, het eten, valt met de feestdagen weinig op aan te merken. Alle maal tijden worden in stijl bereid. Ook het wijntje ontbreekt niet. Franka: „Een dagdienst met Kerst draaien is leuk, de nachtdienst is vervelender, omdat je maar met twee men sen zit". „Met een vroege dienst kun je het 's avonds niet zo laat maken. Je moet er de volgende dag weer om halfze ven uit. Je doet dan 's morgens het gewone werk zodat je 's middags de tijd hebt om het gezellig voor de patiënten te maken. Je kunt meer extra dingen doen en dat wordt al tijd door de patiënten gewaar deerd", zegt Conny. De nacht dienst wordt volgens Marjan hoofdzakelijk gevuld met lek kere dingen eten. Het kerst- ontbijt voor de mensen uit de nachtdienst en het zingen van kerstliederen om zes uur 's morgens zijn inmiddels we gens gebrek aan belangstel ling afgeschaft. VLISSINGEN - Elk jaar weer hopen de Vlissingse poli tieagenten zich met de kerst dagen in vrede rond de kerst boom te kunnen scharen. Elk jaar weer komen ze bedrogen uit. De kerstgeest leeft blijk baar niet onder de gehele be volking. Hoewel op eerste kerstdag wat minder, de mis drijven gaan gewoon door. En mocht er eens geen burenruzie of vuurwerkoverlast zijn, dan zorgt een loze melding er wel voor dat er toch uitgerukt moet worden. Brigadier L.C. Voshol: „Je hebt voor het politievak geko zen, je weet dat je onregelma tige diensten moet draaien en op zon- en feestdagen moet werken maar dit zijn toch wel de minder prettige kanten van het vak." Tijdens de feestdagen is het voor de politie óf met kerst of met oud en nieuw werken. De eerste ploeg werkt van zes uur 's morgens tot twee uur 's mid dags, de volgende ploeg van twee tot tien en van tien tot zes draaft de eerste ploeg weerop. „Aan zo'n dag heb je niets", vertelt Voshol. „Je kunt mis- VLISSINGEN - In het wel- zijnscentrum Bachten Reede aan de Vredehoflaan in Vlis singen wordt dit jaar voor de achttiende maal een Kerst Inn op eerste en tweede kerstdag gehouden. De organisatie is in handen van het comité Kerst Inn Vlissingen. De dagen zijn bedoeld voor de hele Vlis singse bevolking vanaf dertig jaar en worden gevuld met onder meer een sjoelwedstrijd en enkele optredens. Maaltij den en consumpties zijn tegen gereduceerde prijzen ver krijgbaar. „Je ziet er elk jaar weer te gen op, want het is toch best wel een organisatie maar het geeft zo veel voldoening dat het elk jaar weer de moeite waard is", zeggen Erik Mul der, Janny Landkroon en het echtpaar Rien en Joke Scheele, het bestuur van het comité. Het comité wordt gesteund door een tiental medewerkers en ontvangt geen subsidie. Fi nanciële ondersteuning wordt verstrekt door de kerken en enkele bedrijven. Jaarlijks worden er zo'n vierhonderd bezoekers ontvangen. „We worden wel gesteund door de kerken, maar het is beslist geen kerkelijk gebeuren. Er worden natuurlijk wel kerst liedjes gespeeld, maar geeste lijke liederen zal je bij ons niet te horen krijgen", zegt Joke Scheele. programma met liedjes uit musicals, kerstliederen en mo derne nummers brengt. Tweede kerstdag is er 's avonds een bingo dansant met een optreden van het accor deonduo De Bintjes. „Het is wel moeilijk om elk jaar weer met een ander programma te komen. Het moet niet alleen goed, maar ook betaalbaar zijn", aldus het comité. De voorbereidingen voor de Kerst Inn beginnen al in augustus. „Dan gaan de bedel brieven naar bedrijven de deur uit en worden de arties ten aangeschreven", vertelt Rien Scheele. „We gaan eerst naar de artiesten kijken. We hebben wel eens gehad dat pas bij het optreden bleek dat de gevraagde artiest geen noot kon spelen", zegt Janny Land kroon. De sjoel wedstrijd op eerste kerstmiddag wordt geleid door André Sloos, die eerder dit jaar met succes het record sjoelen verbrak. Janny Land kroon: „Die begeleiding is wel nodig. Het is nog al eens knok ken geblazen, de mensen zijn zo fanatiek". Voor de prijzen van de loterij en de bingo gaat het comité de winkels af. Joke Scheele: „Wij hebben de laat ste loterij van het jaar. Omdat de meeste winkels toch een vast bedrag voor prijzen uit- Een beeld van de Kerst Inn in Vlissingen vorig jaar. trekken, levert dat soms pro blemen op". De vrijwillige medewerkers offeren elk jaar zelf hun kerstdagen op. Het echtpaar Scheele werkt al mee vanaf hun verkeringstij d. „Je rolt er gewoon in. Toen de kinderen nog klein waren, was het wel eens lastig, hoewel er altijd genoeg oma's in de Kerst Inn waren om voor de opvang te zorgen. Tja, eten en drinken bij familie is ook leuk, maar het heeft weinig inhoud". Rien Scheele: „Je ziet dat er toch behoefte aan dit soort dingen is". De meeste medewerkers van het comité zijn zelf alleen staand of hebben de leeftijd bereikt waarop de kinderen de deur uit zijn. Het teamwork binnen het comité is erg be langrijk. „Het feest valt of staat met de medewerking. Je pept elkaar op bij tegenslag. Dat is het voordeel van een vaste ploeg. Je vult elkaar aan. De één brengt bijvoorbeeld broodjes en koffie rond, een ander doet de afwas en een derde ontvangt de bezoekers", aldus Rien Scheele. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen op het tijdstip van eigen keuze worden opge haald en thuisgebracht door de medewerkers van het comité. Geïnteresseerden kunnen bel len naar 01184-79025, 66241 of 66776. Naar Bachten Reede kan alleen tijdens de kerstdagen gebeld worden: 01184-12706. schien de maaltijd meegebrui- ken maar daarna moet je toch gaan slapen. Je moet de vol gende dag weer vroeg op." Het gezegde „Oost west, thuis best" gaat zeker met de kerstdagen op. „Je maakt het wel gezellig met een kleedje of kaarsje. Je hebt wat lekkers bij de koffie en de baas zorgt voor feestelijk eten, maar het is nooit zo gezellig als thuis. Kerstmis is toch een echt fa miliefeest en dat mis je." Gezellig samenzijn op het bureau zit er ook niet in. Er is altijd wel iemand bezig. „Veel vrede op aarde is er nog niet. Een ongeval is wat anders. Bij een burenruzie denk je wel eens „kon het nou niet een uurtje later". Op 1 januari is het helemaal heen en weer vliegen van vernielingen naar geweldplegingen. Dat is wel vreemd als je bedenkt dat je elkaar net het beste voor het nieuwe jaar hebt gewenst. Als je als agent ingrijpt wordt je vaak nog uitgescholden ook." Ondanks alle proberen de agenten er toch wat van te maken. „Als de burgers zich netjes gedragen is het voor de politie ook leuk." VLISSINGEN - De Amster dammer Koen van Sparrentak is de vierde in de serie van Zes Jonge Kunstenaars wiens werk te zien is in de galerie Bellamy 19 in Vlissingen. Woensdagavond 23 december om 19.30 uur wordt zijn expo sitie geopend met medewer king van een swingende kerst show van een gelegenheids band uit de woonplaats van Van Sparrentak. In Bellamy 19 zijn schilde rijen en tekeningen te zien van Van Sparrentak. Kleurig is het sowieso. Zelf noemt hij een hele reeks zaken die hem aan zetten tot de schilderkunst: „Schetterende transistors, lichtreclames, auto-onderde len, winkelen in de HEMA, jazz, Prince, Las Vegas, jacht havens, ster-spots, passeerbe wegingen en koffersluitingen in het algemeen". Dat levert herkenbaar en vaak ook grappig werk op bij voorbeeld een Russische on derzeeër in de Amsterdamse grachten. De expositie in de galerie aan het Bellamypark in Vlis singen is te zien tot en met 20 januari. De openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur, zaterdag van 13 tot 17 uur. Zondag en maandag is Bellamy 19 gesloten. Onder de bezoekers zijn veel bejaarden te vinden. Rien Scheele: „Dat is historisch zo gegroeid. We zitten in de buurt van de bejaarden. Het pro gramma wordt daar ook aan aangepast". De contacten met organisaties als de Stichting Welzijn voor Ouderen en de soos voor gehandicapten zijn in de loop der jaren verwaterd. Het zijn niet alleen de men sen 'met de ziel onder de arm' die naar de Kerst Inn komen. Janny Landkroon: „Er komen wel mensen die nergens an ders heen kunnen zoals alleen staanden zonder familie, maar er zijn ook veel mensen die ge woon op zichzelf willen blij ven tijdens de feestdagen. Oudere mensen houden er vaak rekening mee in hun planning. Ze brengen bijvoor beeld één dag door bij hun kinderen en komen de vol gende dag bij ons". „Er komen ook mensen die het niet echt nodig hebben. Voor de gezel ligheid of voor een bepaald op treden bijvoorbeeld", zegt Joke Scheele. De optredens worden ver zorgd door Sjanie Hofstra, Sjoord Hofstra en Marty Leer dam met cabaret met muziek en poppenspel op eerste kerst dag en De Ruyterstadsingers op tweede kerstdag. In het poppenspel worden actuele za ken op de hak genomen, ter wijl het koor een gevarieerd VLISSINGEN - In Frapo's storten zowel de klanten als het personeel zich in het feest gevoel. Het café in het Vlis singse Bellamypark is op beide kerstdagen geopend. „Het viel me altijd al op dat tijdens de kerstdagen alles, koffieshop, patatzaak of wat dan ook, gesloten is. Kerst is een echt familiefeest, maar hoeveel mensen lopen er niet zonder familie rond? Die kun nen nergens naar toe. Ook al zijn het er maar een paar, ze kunnen tenminste hier te recht," aldus Peter Nette, be drijfsleider van het café. Frapo's gaat dit jaar voor het eerst de kerstdagen in. Dat het café ook tijdens de feest dagen open is vindt Nette niet zo vreemd: „We gaan er van uit dat iedereen zo langzamer hand wel weet dat we altijd geopend zijn. Omdat het voor het café de eerste kerstdagen zijn, zetten we niets speciaals op. We weten niet welk pu bliek er komt. Dat kan heel jong of juist wat ouder zijn. We passen ons aan aan de vraag." De mensen die met de feest dagen moeten werken hebben Peter en Anita van Frapo's. daar volgens Peter Nette wei nig problemen mee: „Aan de ene kant is het natuurlijk ver velend, maar als je voor de ho reca kiest weet je dat van te voren. Het personeel staat er niet echt bij stil. Voor hun is het vanzelfsprekend". Anita, een bekend gezicht van achter de bar, is het er mee eens: „Ik ben het gewend. - FOTO: FOTOZESA Er valt onderling wel wat te regelen zodat je toch een dag vrij bent. Het is trouwens best gezellig om op een feestdag te werken." De versieringen en de raamschilderingen werden door een paar klanten aange bracht De klantenbinding is groot. „Het is belangrijk dat de klanten zich hier thuis voelen. Daar timmeren we hard voor aan de weg. We organiseren veel zaken buiten het café om. zoals bijvoorbeeld voetbal wedstrijden. Verder nodigen we allerlei verschillende bandjes uit" Voor de trouwe klanten, vrienden en kennissen is er in de nacht van oud op nieuw een besloten feest in het café en in de discotheek de Hooizolder in Westkapelle, die door dezelfde firma geëxploiteerd wordt. „De kaarten verkopen we niet aan iedereen. We willen wel weten wie er komen," zegt Pe ter Nette. De Nieuwjaarsreceptie op 1 januari is voor iedereen toe gankelijk. De receptie begint om 12.00 uur 's middags. Vanaf 15.00 uur is er een optreden van „The Mercenary Twins". De receptie wordt 's avonds voortgezet in de Hooizolder, alwaar de inmiddels zeer be kende Engelse groep Frag ment voor een spetterende avond zorgt.

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 1987 | | pagina 13