Vierde 'Noche Buena' nu in Schouwburg
Sjaak Jobse Meesterkok
Een dag salaris
I voor Afrika Nu
„Je mist het
familiefeest"
„Tijd voor andere dingen
18e Kerst Inn in Vlissingen
„Teamwork is erg belangrijk"
Stichting voor Surinamers viert kerstavond
Frapo 's beide kerstdagen geopend
„Hoeveel mensen zitten er niet zonder familie"
Kerstmis in Gasthuis
SCHELDEBODE VAN DINSDAG 22 DECEMBER 1987
Toespraak
MIDDELBURG - Tij
dens een feestelijke bij
eenkomst in hotel-res
taurant Chateau Mar
quette te Heemskerk
heeft Sjaak Jobse, chef
kok van het Jacob Rog
geveenhuis in Middel
burg, de versierselen die
behoren bij de titel
SVH- Meesterkok in
ontvangst genomen.
Deze versierselen wer
den uitgereikt door mr.
F.H.A.M. Kruse, direc
teur-generaal Arbeids
voorziening bij het mi
nisterie van Sociale Za
ken en Werkgelegen
heid.
Titel
i
i
Inzicht
Politie tijdens feestdagen
Soepeler
Geen noot
Aangepast
Vierde in serie
van Zes Jonge
Kunstenaars
Bandjes
313
VLISSINGEN/MIDDEL-
BURG - Donderdag 24 decem
ber is er in de Middelburgse
Schouwburg aan het Molen
water een Noche Buena, vrij
vertaald 'een hele goede
avond'. Onder de zwoele klan
ken van de bekende vijfmans
formatie Trafassi ('Wasma-
chien'), de soundmixzangeres-
sen Claudia Nelstein en Son ja
Blomhoff en met het opzwe
pende ritme van de platen van
de d.j.'s Ebbie en Dennis viert
de Stichting Surant Vlissingen
de kerstnacht.
Op de Antillen is het mo
menteel rond de dertig graden.
In Suriname vierentwintig.
Het leven speelt zich af op
straat. Al in november is de
kerstsfeer voelbaar. De hele
bevolking is bezig. Huizen
worden opgeknapt en kerstbo
men, compleet met kunst
sneeuw opgesierd.
De voorbereidingen voor het
feest zijn in volfe gang. Op 24
december is het zo ver. De
kerstnachtviering begint met
een mis. Daarna wordt er tot
in de kleine uurtjes gedanst op
live-muziek. En dat betekent
tot zes zeven uur in de mor
gen.
menten én bij de taalcursus
sen veel Nederlanders. „De be
langstelling voor onze cultuur
is bij Nederlanders vaak gro
ter dan binnen onze eigen
groep. Onze talen worden nog
wel onderling gesproken,
maar aan de achtergronden
wordt weinig aandacht be
steed. De cultuur wordt wel
bewaard maar niet bewaakt",
aldus voorzitter Erwin Kotze-
bue.
Het gezelschap Trafassi treedt op tijdens de Noche Buena.
De Stichting voor Surina
mers, Antillianen en Aruba
nen in Vlissingen viert voor de
vierde maal de Noche Buena
in een ietwat aangepaste ver
sie. Niet alleen is de tempera
tuur in Middelburg zo'n dertig
graden lager, ook de kleine
uurtjes zijn drastisch ingekort
tot drie uur 's morgens en er is
een kersttoespraak van voor
zitter Erwin Kotzebue in
plaats van een mis.
De Stichting verwacht dit
jaar minimaal tweehonderd
mensen. Door de grote op
komst is het feest wegens
ruimtegebrek van Vlissingen
naar Middelburg verhuisd. De
bezoekers vormen een men
gelmoes van verschillende na
tionaliteiten. Behalve de eer
der genoemde groepen zijn er
bijvoorbeeld ook veel Java-
Hin-
nen, Nederlanders en
doestanen te vinden.
De Stichting Surant Vlissin
gen bestaat inmiddels vijf
jaar. De Stichting houdt zich
bezig met de belangenbeharti
ging van de in Vlissingen wo
nende Surinamers, Antillia
nen en Arubanen. Door middel
van sociale en culturele activi
teiten wordt het contact met
de doelgroep in stand gehou
den. Dat contact wordt nog
eens extra versterkt door de
vier keer per jaar verschij
nende Surant Krant.
Hoewel ze niet direct tot de
doelgroep behoren, verschij
nen er op de culturele evene-
Sjaak Jobse ontving de ver
sierselen samen met vijf an
dere nieuwe meesterkoks
Loek Beemster, sous-chef van
het Golden Tulip Barbizon
Centre in Amsterdam, Fons
Duivenvoorde, eigenaar van
restaurant Fleurie in Abcou
de, Anton Dijk, eigenaar van
restaurant De Boterhoeve in
Noordeloos, René Tichelaar,
chef-kok van restaurant
Kampanje in Hardinxveld-
Giessendam en Joop Wijman,
chef-kok van Slot Zeist. Alle
zes hebben onlangs het exa
men meesterkok met goed ge
volgd afgelegd. Het totale aan
tal dragers van de titel mees
terkok, de hoogste graad van
vakbekwaamheid voor koks,
bedraagt nu 51.
Na de officiële inauguratie
werden de genodigden ont
haald op een uitgebreid buffet.
Dit bestond uit zes onderdelen;
elk onderdeel was vervaar
digd door é£n van de nieuwe
meesterkoks. De ingrediënten
voor het buffet waren afkom
stig van HIC Inkoopcentrale
in Breukelen. Het Centraal
Bureau van de Tuinbouwvei
lingen had gezorgd voor deco
raties in de vorm van show
stukken die uit Nederlandse
groenteprodukten waren sa
mengesteld.
Sjaak Jobse is 34 jaar, hoofd
Keuken bij het Jacob Rogge
veenhuis in Middelburg. Hij
woont in Koudekerke Sjaak
Jobse startte zijn loopbaan via
het leerlingstelsel bij het
Strandhotel in Vlissingen, res
taurant De Korenbeurs in
Goes en Grand Hotel Britan
nia in Vlissingen. Na verdere
horecaervaring te hebben op
gedaan, koos hij in 1980 voor
de instellingswereld. Hij
werkte als sous-chef bij De
Zoute Viever, een bejaarden-
verzorgingstehuis in Oost-
Souburg, en trad eind 1981 in
dienst bij zijn huidige werkge-
Sjaak Sonke van het Middelburgse Jacob Roggeveenhuis
ver, de Stichting Jacob Rogge
veen, een complex waar onge
veer 550 bejaarden verblijven.
Jobse heeft in het verleden
deelgenomen aan allerlei culi
naire wedstrijden. Ook heeft
hij een groot aantal cursussen
gevolgd.
Sinds 1980 kent ook Neder
land een titel die de hoogste
graad van vakbekwaamheid
voor het koksvak vormt: de
titel SVH-Meesterkok. In een
aantal andere Europese lan
den bestond al langer een
soortgelijke titel.
De meesterkok-titel vormt
als het ware de kroon op het
examensysteem van het koks
vak. De titel is beschermd: een
kok mag zich alleen SVH-
Meesterkok noemen wanneer
hij heeft aangetoond te vol
doen aan de allerhoogste eisen
van vaktheorie, vakpraktijk
en managementtheorie.
Om tot het examen SVH-
meesterkok toegelaten te wor
den, moet een kok een ruime
praktijkervaring hebben én in
het bezit zijnvan een aantal
diploma's die zijnkennis en
inillllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll'J:
I
I
i
I
VLISSINGEN- De actie
Afrika Nu is vorige week
goed op gang gekomen. De
personeelsleden van de
Vlissingse vestiging van
Torro aan de Glacisstraat
doen in elk geval ook van
harte mee aan het onder
steunen van deze 'morele
verplichting'. Woensdag
borrelde vanuit het perso
neel de gedachte op om een
lag salaris te schenken aan
het goede doel. Daar werd
meteen werk van gemaakt.
Iedereen in de vestiging
nam een envelop mee naai
huis, sloeg aan het rekenen
en rondde natuurlijk naar
boven af. Vandaag, dinsdag1
22 december, wordt het geld
van de circa zestig Torro-
medewerkers in Vlissingen
overgemaakt op het be
kende rekeningnummer
van Afrika Nu.
.ïTllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllfr
vaardighedenb onderstrepen.
Dat zijn het diploma Voortge
zet Restaurantkok, de drie di
ploma's Gespecialiseerd Res
taurantkok (warme keuken,
koude keuken en patisserie),
het diploma SVH-leermeester,
het diploma keukenmanage-
ment en het diploma perso
neelsmanagement.
Het examen SVH-meester-
kok omvat het bereiden van
het uitgebreide maaltijd,
waarin alle kooktechnieken
zijn verwerkt. De prestaties
van de kandidaten worden be
oordeeld door een examen
commissie, die bestaat uit een
aantal SVH-meesterkoks. Bo
vendien zijn enkele horecaon
dernemers als waamemens
aan de examinatoren toege
voegd.
Een meesterkok moet alle
facetten van zijn vak volledig
onder de knie hebben. Niet al
leen moet hij of zij originele en
tongstrelende culinaire crea
ties kunnen bereiden, ook is
inzicht in personeelsbeleid,
didactiek, bedrijfsvoering,
keukentheorie, voedingsleer,
warenkennis en keukenappa-
ratuur van groot belang.
De enkele gelukkigen die
het zware examen met goed
gevolg afleggen, hebben recht
op de versierselen die bij de
titel SVH-meesterkok beho
ren. Behalve een diploma is
dat een lint met medaille,
waarop het meesterkokbeeld
merk prijkt.
De organisatie van het
meesterkok-examen is in han
den van het Onderwijscen
trum Horeca. Verschillende
organisaties in de horeca, zo
als de Nederlandse Club van
Koks (NCK) en de Neder
landse Club voor Chefkoks
(NCCK), verlenen hun mede
werking. Het examen wordt
afgenomen in het Examencen
trum Horeca te Zoetermeer.
De Stichting ontvangt een
subsidie van de gemeente Vlis
singen. Haidy Lob les, secreta
ris: „Dat is genoeg om mee Hdnd6l
rond te komen. Wij hebben
niets gemerkt van de bezuini
gingen. Ik denk dat dat komt
doordat de Stichting een goede
naam heeft. We gebruiken de
subsidies goed".
Om de vijf weken is er een
grote Soulavond in buurthuis
De Paraplu. Het eigenlijke
ontmoetingscentrum van de
Stichting is in de Oranjestraat,
maar door geluidsoverlast en
de wat ongelukkige ligging
wordt dit weinig gebruikt. Su
rant staat bovenaan het prio
riteitenlijstje van de gemeente
voor een nieuwe ruimte, bij
voorkeur in Paauwenburg.
„Daar woont toch het over
grote deel van onze doel
groep", zegt Kotzebue.
Ook is er een aanvraag voor
een hobbyruimte richting ge
meente gegaan. Deze ruimte is
bedoeld voor knutselwerk aan
het eigen vervoermiddel zoals
auto, fiets of bromfiets. „Zo
hou je de werklozen van de
straat", vertelt bestuurslid
Dennis Misaine. „Dat beperkt
het vandalisme en de crimina
liteit. De ruimte is uitsluitend
bestemd voor vrijetijdsbeste
ding, dus niet voor de handel.
Sinds de jongeren van veer
tien tot zeventien jaar een on
derkomen in De Paraplu heb
ben gevonden, is het vanda
lisme al een stuk teruggedron
gen".
Kaarten voor de Noche
Buena zijn in Vlissingen ver
krijgbaar bij het V.V.V. en op
Kievitsprenk 7 en in Middel
burg bij Meanderhof 53. Tele
fonisch reserveren is mogelijk
via 01184-65547, 01180-34145 en
01100-28378. Kaarten zijn ook
aan de zaal verkrijgbaar.
99
MIDDELBURG - Ook in
het ziekenhuis gaan de kerst
dagen niet zomaar voorbij. De
verpleegkundigen van de af
deling chirurgie van het Mid
delburgse Gasthuis zien er in
ieder geval niet tegenop. „Ik
vind het wel gezellig, ik zit
thuis toch maar alleen", zegt
Franka. Conny werkt dit jaar
met kerst, omdat ze vorig jaar
met Oud en Nieuw werkte.
Marjan koos voor de nacht
dienst met Kerst, omdat haar
vriend in een ander ziekenhuis
hetzelfde doet.
„Het voordeel van chirurgie
is dat je de zaken kunt plan
nen. De meeste operaties kun
nen tot na de feestdagen uitge
steld worden. Je hebt dus al
leen met de acute gevallen, zo
als blinde-darmoperaties en
bovenbeenbotbreuken, te ma
ken. Van de achtentwintig
bedden zijn er misschien
twaalf gevuld. Als het niet zo
druk is heb je tijd voor andere
dingen", aldus Conny.
In de anders wat kale hal
staat nu een grote kerstboom.
De hele afdeling is versierd.
„Vorig jaar stond er in elke
kamer een klein kerst
boompje. We hebben toen een
kamer ontruimd zodat alle pa
tiënten samen konden eten.
Dat zit er dit jaar wel weer in,
maar dat gebeurt meestal op
het allerlaatste moment. De
bezoektijden zijn ook veel soe
peler al hangt dat natuurlijk
wel van de afdeling en de aard
van de ziekte af", vertelt Mar
jan.
Op de grootste ergernis van
de meeste patiënten, het eten,
valt met de feestdagen weinig
op aan te merken. Alle maal
tijden worden in stijl bereid.
Ook het wijntje ontbreekt niet.
Franka: „Een dagdienst met
Kerst draaien is leuk, de
nachtdienst is vervelender,
omdat je maar met twee men
sen zit". „Met een vroege
dienst kun je het 's avonds niet
zo laat maken. Je moet er de
volgende dag weer om halfze
ven uit. Je doet dan 's morgens
het gewone werk zodat je
's middags de tijd hebt om het
gezellig voor de patiënten te
maken. Je kunt meer extra
dingen doen en dat wordt al
tijd door de patiënten gewaar
deerd", zegt Conny. De nacht
dienst wordt volgens Marjan
hoofdzakelijk gevuld met lek
kere dingen eten. Het kerst-
ontbijt voor de mensen uit de
nachtdienst en het zingen van
kerstliederen om zes uur
's morgens zijn inmiddels we
gens gebrek aan belangstel
ling afgeschaft.
VLISSINGEN - Elk jaar
weer hopen de Vlissingse poli
tieagenten zich met de kerst
dagen in vrede rond de kerst
boom te kunnen scharen. Elk
jaar weer komen ze bedrogen
uit. De kerstgeest leeft blijk
baar niet onder de gehele be
volking. Hoewel op eerste
kerstdag wat minder, de mis
drijven gaan gewoon door. En
mocht er eens geen burenruzie
of vuurwerkoverlast zijn, dan
zorgt een loze melding er wel
voor dat er toch uitgerukt
moet worden.
Brigadier L.C. Voshol: „Je
hebt voor het politievak geko
zen, je weet dat je onregelma
tige diensten moet draaien en
op zon- en feestdagen moet
werken maar dit zijn toch wel
de minder prettige kanten van
het vak."
Tijdens de feestdagen is het
voor de politie óf met kerst of
met oud en nieuw werken. De
eerste ploeg werkt van zes uur
's morgens tot twee uur 's mid
dags, de volgende ploeg van
twee tot tien en van tien tot zes
draaft de eerste ploeg weerop.
„Aan zo'n dag heb je niets",
vertelt Voshol. „Je kunt mis-
VLISSINGEN - In het wel-
zijnscentrum Bachten Reede
aan de Vredehoflaan in Vlis
singen wordt dit jaar voor de
achttiende maal een Kerst Inn
op eerste en tweede kerstdag
gehouden. De organisatie is in
handen van het comité Kerst
Inn Vlissingen. De dagen zijn
bedoeld voor de hele Vlis
singse bevolking vanaf dertig
jaar en worden gevuld met
onder meer een sjoelwedstrijd
en enkele optredens. Maaltij
den en consumpties zijn tegen
gereduceerde prijzen ver
krijgbaar.
„Je ziet er elk jaar weer te
gen op, want het is toch best
wel een organisatie maar het
geeft zo veel voldoening dat
het elk jaar weer de moeite
waard is", zeggen Erik Mul
der, Janny Landkroon en het
echtpaar Rien en Joke Scheele,
het bestuur van het comité.
Het comité wordt gesteund
door een tiental medewerkers
en ontvangt geen subsidie. Fi
nanciële ondersteuning wordt
verstrekt door de kerken en
enkele bedrijven. Jaarlijks
worden er zo'n vierhonderd
bezoekers ontvangen. „We
worden wel gesteund door de
kerken, maar het is beslist
geen kerkelijk gebeuren. Er
worden natuurlijk wel kerst
liedjes gespeeld, maar geeste
lijke liederen zal je bij ons niet
te horen krijgen", zegt Joke
Scheele.
programma met liedjes uit
musicals, kerstliederen en mo
derne nummers brengt.
Tweede kerstdag is er 's
avonds een bingo dansant met
een optreden van het accor
deonduo De Bintjes. „Het is
wel moeilijk om elk jaar weer
met een ander programma te
komen. Het moet niet alleen
goed, maar ook betaalbaar
zijn", aldus het comité.
De voorbereidingen voor de
Kerst Inn beginnen al in
augustus. „Dan gaan de bedel
brieven naar bedrijven de
deur uit en worden de arties
ten aangeschreven", vertelt
Rien Scheele. „We gaan eerst
naar de artiesten kijken. We
hebben wel eens gehad dat pas
bij het optreden bleek dat de
gevraagde artiest geen noot
kon spelen", zegt Janny Land
kroon.
De sjoel wedstrijd op eerste
kerstmiddag wordt geleid
door André Sloos, die eerder
dit jaar met succes het record
sjoelen verbrak. Janny Land
kroon: „Die begeleiding is wel
nodig. Het is nog al eens knok
ken geblazen, de mensen zijn
zo fanatiek". Voor de prijzen
van de loterij en de bingo gaat
het comité de winkels af. Joke
Scheele: „Wij hebben de laat
ste loterij van het jaar. Omdat
de meeste winkels toch een
vast bedrag voor prijzen uit-
Een beeld van de Kerst Inn in Vlissingen vorig jaar.
trekken, levert dat soms pro
blemen op".
De vrijwillige medewerkers
offeren elk jaar zelf hun
kerstdagen op. Het echtpaar
Scheele werkt al mee vanaf
hun verkeringstij d. „Je rolt er
gewoon in. Toen de kinderen
nog klein waren, was het wel
eens lastig, hoewel er altijd
genoeg oma's in de Kerst Inn
waren om voor de opvang te
zorgen. Tja, eten en drinken
bij familie is ook leuk, maar
het heeft weinig inhoud". Rien
Scheele: „Je ziet dat er toch
behoefte aan dit soort dingen
is".
De meeste medewerkers
van het comité zijn zelf alleen
staand of hebben de leeftijd
bereikt waarop de kinderen de
deur uit zijn. Het teamwork
binnen het comité is erg be
langrijk. „Het feest valt of
staat met de medewerking. Je
pept elkaar op bij tegenslag.
Dat is het voordeel van een
vaste ploeg. Je vult elkaar aan.
De één brengt bijvoorbeeld
broodjes en koffie rond, een
ander doet de afwas en een
derde ontvangt de bezoekers",
aldus Rien Scheele.
Mensen die slecht ter been
zijn, kunnen op het tijdstip
van eigen keuze worden opge
haald en thuisgebracht door de
medewerkers van het comité.
Geïnteresseerden kunnen bel
len naar 01184-79025, 66241 of
66776. Naar Bachten Reede kan
alleen tijdens de kerstdagen
gebeld worden: 01184-12706.
schien de maaltijd meegebrui-
ken maar daarna moet je toch
gaan slapen. Je moet de vol
gende dag weer vroeg op."
Het gezegde „Oost west,
thuis best" gaat zeker met de
kerstdagen op. „Je maakt het
wel gezellig met een kleedje of
kaarsje. Je hebt wat lekkers
bij de koffie en de baas zorgt
voor feestelijk eten, maar het
is nooit zo gezellig als thuis.
Kerstmis is toch een echt fa
miliefeest en dat mis je."
Gezellig samenzijn op het
bureau zit er ook niet in. Er is
altijd wel iemand bezig. „Veel
vrede op aarde is er nog niet.
Een ongeval is wat anders. Bij
een burenruzie denk je wel
eens „kon het nou niet een
uurtje later". Op 1 januari is
het helemaal heen en weer
vliegen van vernielingen naar
geweldplegingen. Dat is wel
vreemd als je bedenkt dat je
elkaar net het beste voor het
nieuwe jaar hebt gewenst. Als
je als agent ingrijpt wordt je
vaak nog uitgescholden ook."
Ondanks alle proberen de
agenten er toch wat van te
maken. „Als de burgers zich
netjes gedragen is het voor de
politie ook leuk."
VLISSINGEN - De Amster
dammer Koen van Sparrentak
is de vierde in de serie van Zes
Jonge Kunstenaars wiens
werk te zien is in de galerie
Bellamy 19 in Vlissingen.
Woensdagavond 23 december
om 19.30 uur wordt zijn expo
sitie geopend met medewer
king van een swingende kerst
show van een gelegenheids
band uit de woonplaats van
Van Sparrentak.
In Bellamy 19 zijn schilde
rijen en tekeningen te zien van
Van Sparrentak. Kleurig is
het sowieso. Zelf noemt hij een
hele reeks zaken die hem aan
zetten tot de schilderkunst:
„Schetterende transistors,
lichtreclames, auto-onderde
len, winkelen in de HEMA,
jazz, Prince, Las Vegas, jacht
havens, ster-spots, passeerbe
wegingen en koffersluitingen
in het algemeen".
Dat levert herkenbaar en
vaak ook grappig werk op bij
voorbeeld een Russische on
derzeeër in de Amsterdamse
grachten.
De expositie in de galerie
aan het Bellamypark in Vlis
singen is te zien tot en met 20
januari. De openingstijden:
dinsdag tot en met vrijdag van
10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot
17 uur, zaterdag van 13 tot 17
uur. Zondag en maandag is
Bellamy 19 gesloten.
Onder de bezoekers zijn veel
bejaarden te vinden. Rien
Scheele: „Dat is historisch zo
gegroeid. We zitten in de buurt
van de bejaarden. Het pro
gramma wordt daar ook aan
aangepast". De contacten met
organisaties als de Stichting
Welzijn voor Ouderen en de
soos voor gehandicapten zijn
in de loop der jaren verwaterd.
Het zijn niet alleen de men
sen 'met de ziel onder de arm'
die naar de Kerst Inn komen.
Janny Landkroon: „Er komen
wel mensen die nergens an
ders heen kunnen zoals alleen
staanden zonder familie, maar
er zijn ook veel mensen die ge
woon op zichzelf willen blij
ven tijdens de feestdagen.
Oudere mensen houden er
vaak rekening mee in hun
planning. Ze brengen bijvoor
beeld één dag door bij hun
kinderen en komen de vol
gende dag bij ons". „Er komen
ook mensen die het niet echt
nodig hebben. Voor de gezel
ligheid of voor een bepaald op
treden bijvoorbeeld", zegt
Joke Scheele.
De optredens worden ver
zorgd door Sjanie Hofstra,
Sjoord Hofstra en Marty Leer
dam met cabaret met muziek
en poppenspel op eerste kerst
dag en De Ruyterstadsingers
op tweede kerstdag. In het
poppenspel worden actuele za
ken op de hak genomen, ter
wijl het koor een gevarieerd
VLISSINGEN - In Frapo's
storten zowel de klanten als
het personeel zich in het feest
gevoel. Het café in het Vlis
singse Bellamypark is op
beide kerstdagen geopend.
„Het viel me altijd al op dat
tijdens de kerstdagen alles,
koffieshop, patatzaak of wat
dan ook, gesloten is. Kerst is
een echt familiefeest, maar
hoeveel mensen lopen er niet
zonder familie rond? Die kun
nen nergens naar toe. Ook al
zijn het er maar een paar, ze
kunnen tenminste hier te
recht," aldus Peter Nette, be
drijfsleider van het café.
Frapo's gaat dit jaar voor
het eerst de kerstdagen in. Dat
het café ook tijdens de feest
dagen open is vindt Nette niet
zo vreemd: „We gaan er van
uit dat iedereen zo langzamer
hand wel weet dat we altijd
geopend zijn. Omdat het voor
het café de eerste kerstdagen
zijn, zetten we niets speciaals
op. We weten niet welk pu
bliek er komt. Dat kan heel
jong of juist wat ouder zijn.
We passen ons aan aan de
vraag."
De mensen die met de feest
dagen moeten werken hebben
Peter en Anita van Frapo's.
daar volgens Peter Nette wei
nig problemen mee: „Aan de
ene kant is het natuurlijk ver
velend, maar als je voor de ho
reca kiest weet je dat van te
voren. Het personeel staat er
niet echt bij stil. Voor hun is
het vanzelfsprekend".
Anita, een bekend gezicht
van achter de bar, is het er
mee eens: „Ik ben het gewend.
- FOTO: FOTOZESA
Er valt onderling wel wat te
regelen zodat je toch een dag
vrij bent. Het is trouwens best
gezellig om op een feestdag te
werken."
De versieringen en de
raamschilderingen werden
door een paar klanten aange
bracht De klantenbinding is
groot. „Het is belangrijk dat de
klanten zich hier thuis voelen.
Daar timmeren we hard voor
aan de weg. We organiseren
veel zaken buiten het café om.
zoals bijvoorbeeld voetbal
wedstrijden. Verder nodigen
we allerlei verschillende
bandjes uit"
Voor de trouwe klanten,
vrienden en kennissen is er in
de nacht van oud op nieuw een
besloten feest in het café en in
de discotheek de Hooizolder in
Westkapelle, die door dezelfde
firma geëxploiteerd wordt.
„De kaarten verkopen we niet
aan iedereen. We willen wel
weten wie er komen," zegt Pe
ter Nette.
De Nieuwjaarsreceptie op 1
januari is voor iedereen toe
gankelijk. De receptie begint
om 12.00 uur 's middags. Vanaf
15.00 uur is er een optreden
van „The Mercenary Twins".
De receptie wordt 's avonds
voortgezet in de Hooizolder,
alwaar de inmiddels zeer be
kende Engelse groep Frag
ment voor een spetterende
avond zorgt.