De keukenploeg van het Middelburgse Huis van Bewaring „Justitie veroordeelt, wij zorgen voor gezond eten" Oproep Verwen-weekei nden voor hond en baas Kerstrit Motor- en Autoclub Kerstherberg in Middelburg Kerstviering Leger des Heils UZZ& SCHELDEBODE VAN DINSDAG 22 DECEMBER 1987 MIDDELBURG - Verse groentesoep vooraf, een varkenslapje, sperziebonen, gekookte aardappelen en vanwege het voorgerecht geen toetje vandaag. Zo luidde het menu voor de gedetineerden van het Huis van Bewaring in Middelburg afgelo pen woensdag. Een gewone, gezonde Hol landse hap dus. Wat het verzorgen van het eten betreft, gaat het in het Middelburgse Huis van Bewaring net als in de meeste andere instellingen. Kritiek is hier dus ook niet van de lucht. Één van de twee koks, Peter Wanst uit Vlissin- gen: „Toen ik hier in het begin kwam, kreeg ik nogal wat negatieve post" en hij haalt een in drukwekkend boekwerk tevoorschijn waarin hij alle interne berichtgeving van de klandizie heeft opgeplakt. Sommige, veelal kladjes, zijn ronduit grof. Één gedetineerde somde nauwkeurig de me nu's van de afgelopen week op en eindigt krachtig met „Dat was vijf keer waardeloos!!" Kok Peter kijkt nog wat beduusd als hij hiermee terugkijkt op zijn beginperiode als kok in het Huis van Bewa ring maar zegt er nu overheen te zijn: „We staan achter ons produkt. Ik weet zeker dat wij een goede warme maaltijd afleveren dus ik maak me er niet meer druk over. Kritiek houd je altijd", zegt hij ge laten. Zijn collega Marty Heyboer houdt er precies dezelfde mening op na. Hij is nu één maand als kok werkzaam in Middelburg. Gedag Varkenslapje Rapport Losser Kerstmis Ik PUZZELBLADEN l 311 Door Luc Vranken De keukenploeg van het Huis van Bewaring in Middel burg bestaat uit vier personen. Naast twee koks, Peter Wanst en Marty Heyboer zijn er nog twee keukenassistentes actief: Nel de Munter en Gerdie Ja kobsen. De twee koks verzor gen de warme maaltijden en de assistentie bereidt de broodmaaltijden voor, zorgt voor de koffie en de thee en helpen verder de koks bij alle mogelijke voorkomende werk zaamheden. Het team werkt in wisseldiensten. Soms staat de kok er alleen voor, vaak werkt hij samen met z'n vaste team maatje. Nel de Munter is al drie jaar in de keuken, haar collega Gerdie is bijna een half jaar actief binnen de in stelling aan de Blauwedijk in de Zeeuwse hoofdstad. Naast het verzorgen van maaltijden voor de gedeti neerden en sommige bewa kers, haalt de Middelburgse politie ook regelmatig eten voor de op het politiebureau vastgehouden verdachten. Wat de keukenploeg betreft is het contact met de gedetineer den minimaal. Nel: „We zeg gen ze vriendelijk gedag en zij groeten vriendelijk terug". De vier „bemanningsleden" van de keuken zijn niet in dienst bij justitie. Het voe- dingsgebeuren daar is onder gebracht bij een groot cate- ringsbedrijf: Eurest Neder land B.V. Dat is weer een pij ler van Wagons Lits Groep Nederland, een bedrijf dat bij voorbeeld ook een groot deel van Schiphol van eten en drin ken voorziet, evenals de Ne derlandse Spoorwegen. Wat de kritiek betreft, de laatste tijd is het aanmerkelijk minder geworden. Kok Peter weer: „Tijdens mijn begintijd was er hier nog geen menu commissie. Dat is een soort overlegorgaan waar de gedeti neerden met opmerkingen, verzoeken en dergelijke te recht kunnen. Sinds het instel len van die commissie is de kritiek wel afgenomen". Over verzoeken gesproken, het is niet zo dat er in het Huis van Bewaring met keuze maaltijden gewerkt wordt. De heer R. Hermans, manager bij Eurest Nederland: „In dit ge val kan dat niet. Het Huis van Bewaring verlangt van ons een bepaalde dienstverlening voor een bepaald bedrag. Dan rolt er een opzet zoals deze uit de bus en daar passen keuze maaltijden niet in. Het is wel zo dat we uiteraard rekening houden met diëten en geloofs- De keukenploeg van het Huis van Bewaring in Middelburg: Marty Heyboer, Gerdie Jakobsen, Pe ter Wanst en Nel de Munter. (v.l.n.r) FOTO: Foto Zesa king in Middelburg werkte hij bij het Vlissingse Strandhotel. Wel een fikse omschakeling, vindt hij nu nog: „Bij mijn vo rige werkgever draaide ik on geregelde diensten en de hele omgeving is wat „losser". Hier heb je vaste werktijden en dat heeft ook z'n voordelen". Van elf tot halftwaalf is het spitsuur in de niet al te ruime keuken van het Huis van Be waring. De voltallige pioeg is vandaag aanwezig en de koks zijn druk doende de sperziebo nen, varkenslapjes en ge kookte aardappelen en groen tesoep in speciale opstapelbare bakjes te scheppen. Dan ver dwijnt de volledig warme voedselvoorraad (ook som mige bewakers eten mee) in een metalen kast om het op temperatuur te houden. Pre cies om tien voor twaalf wordt het hele spul weer overgela den op een fikse kar en twee bewakers rijden de kar in de naburige gang waar alle deu ren van de cellen op uitkomen. De grootste klus van die dag zit er op. Alle vier grijpen dan naar een sigaretje Afgelopen woensdag was het extra druk in de keuken. Het Controle Bureau De Wit, een onafhankelij k laborato rium voor bacteriologisch on derzoek in de voedingssector, werd in Middelburg vertegen woordigd door Geert van den Berg. Zij hapert niet met de loftrompet af te steken wat betreft de hygiëne in de keu ken bij het Huis van Bewaring in Middelburg. „Het feit alleen Spitsuur. Voedingsdeskundige Geert van den Berg van Controle Bureau De Wit kijkt mee. FOTO: Foto Zesa. al dat Eurest niet afhankelijk wil zijn van de schaarse con troles van de Keuringsdienst van Waren en ons inschakelt voor een stukje extra kwali teitsbewaking, vind ik al een goed teken". Kok Marty in actie met de soep. overtuigingen. We zetten een mohammedaan geen varkens lapje voor. We werken met menucycli van zes weken en daar zit volop afwisseling en gezondheid in". Een nuchtere, goed gemut ste keukenploeg, daar in het Huis van Bewaring. De aparte sfeer die bezoekers treft die voor het eerst binnenkomen (vijf deuren moet je door) heb ben de Eurest-werknemers al lang terzijde gelegd. In het be gin was die wel aanwezig. Keukenassistente Nel de Mun ter uit Vlissingen: „Nadat ik op sollicitatiegesprek was ge weest, aangenomen was en thuiskwam, realiseerde ik me pas goed dat ik in het Huis van FOTO: Foto Zesa Bewaring zou gaan werken. Maar het viel achteraf alle maal mee. Ik kan het werken hier niet vergelijken met bij voorbeeld de Horeca, maar ik heb het naar mijn zin". De nieuwe keukenassistente Gerdie Jacobs moest in het be gin ook een paar keer slikken. „Toen ik pas begon en ik hoorde achter me die zware voordeur dichtvallen, kreeg ik wel de rillingen en ik was blij dat ik na een paar uur weer vrolijk fluitend naar buiten kon. Dat nare gevoel is nu wel over". Kok Peter Wants komt uit de horeca. Voor zijn betrek- Het is de eerste keer dat Amsterdamse Geert in Mid delburg komt, maar van colle ga's en door ervaringen bij an dere Eurest-activiteiten is ze overtuigd van de gezonde in stelling van het bedrijf. Geert struint de keuken door, neemt een monstertje hier en daar, noteert het één en ander en keert vervolgens terug naar kantoor in Almere-haven. Over twee weken ligt een ge detailleerd rapport met de re sultaten bij de verantwoorde lijken in Amsterdam op het bureau, iets wat de „officiële" Keuringsdienst regelmatig nalaat als er geen rampen worden geconstateerd. De privé-omgeving van de keukenploeg van het Middel burgse Huis van Beuxiring is niet altijd even ruimdenkend over de instelling en zeker niet over de rol van hen daarin. Gerdie: „Als je op verzoek op somt uxit wij bereiden krijg je soms onbegrijpelijke reacties. „Wat, ik dacht dat ze daar op water en brood zaten" of iets van „Tjeemig, het lijkt wel een hotel" krijg ik regelmatig op m'n dak. Ik houd dan maar m'n mond dicht". Marty niet Hij reageert fel met „Die mensen hebben er net zo goed recht op gezond en goed te eten". De heer Her mans van Eurest verwoordt de opvatting van zijn bedrijf: „Kijk, het is justitie die de mensen veroordeelt tot een vrijheidsstraf, wij zijn er om een gezonde, smakelijke maal tijd aan te bieden, dat is onze stiel". Voedingsdeskundige Geert van den Berg mengt zich er ook in. „M'n haren gaan recht overeind staan als ik die nega tieve opmerkingen hoor. Je komt hier verslaafden tegen en verder nog andere mensen die vaak aan ondervoeding lij den. Ze gaan hier vaak weer gezond weg, wat dat aangaat" en kok Peter voegt er nog aan toe: „Dat is toch een beetje eer van je werk. Als je ziet dat er één broodmager binnenkomt en ettelijke kilo's rijker weer vertrekt". Eendeborst in een champig nonsaus, een Hollandse garaa- lencocktail, gepocheerde zee- tongfilets, pare Lh oenbouillon, gesauteerde reebiefstukjes, oesters op een bedje van groente en een wildzwijnerug; het aanbod van de restaurants ziet er voor de kerst van *87 als altijd indrukwekkend uit. Voor de keukenploeg is er rond die tijd ook veel werk aan de winkel. Want wat zij de gedetineerden voorschotelen mag er ook wezen, in elk geval ook een beetje Kerstmis voor hen dus. Peter en Nel zijn ver antwoordelijk voor de eerste kerstdagen. Marty en Gerdy werken rond de jaarwisseling. Budgettair wordt rekening gehouden met de feestdagen aan het eind van het jaar. Er kan dus ook wat extra's ge daan worden. Donderdag avond, wordt de maaltijd ge zamenlijk gebruikt Vooraf is er kippesoep, als hoofdgerecht gevulde rollade met kerrie saus, Waldorf-salade, frites, aardappelkroketjes en rijst Een sinaasappelbavaroise met slagroom is het toetje en een kopje koffie sluit de kerst avond culinair af. Eerst kerstdag staat er vooraf groentesoep op het me nu. Als hoofdgerecht is er een uitgebreide nasi-goreng met loempia, saté, kroepoek en at jar en ijs is de afsluiter voor die dag. Tweede kerstdag beginnen de gedetineerden met een kip pesoep, tyrolienne met aard appelen en tartaar vormen de hoofddis en een fruitcocktail met slagroom is het nagerecht Op Nieuwjaarsdag is het voorgerecht een huzarensala de, pommes Parisienne, appel- compóte en kipfilet met cham pignons in roomsaus moeten het grootste deel van de magen vullen en cassata-ijs met slag room is op die dag het nage recht Zelfs oliebollen ontbreken niet Kok Marty: „Alleen die maken we niet zelf. We halen ze bij de bakker op de hoek". Bijna 2000 jaren geleden werd er een mens geboren. Niet volgens de wetten der natuur. Hij leefde in een eenvoudig gezin en over zijn jeugdjaren is niet veel be kend. veel reizen deed hij niet. Slechts éénmaal overschreed hij de grenzen van zijn land. Dat was toen hij als kind moest vluchten. Hij bezat geen weelde of invloed. Zijn verwanten waren geen opvallende mensen en zelf had hij geen spe ciale school of opleiding. Als baby ontstelde hij een koning. Als kind bracht hij geleerden in verwarring. Als man was zelfs de natuur hem onderworpen. Hij wandelde op de golven alsof het een voetpad was. Hij bracht een woeste zee tot rust. Hij genas de menigte zonder medicijnen. Hij bracht hen niets in rekening. Nooit schreef hij een boek. En toch is er geen bibliotheek die alle boeken kan bevatten die over hem geschreven zijn. Nooit schreef hij een lied. En toch is hij het onderwerp van meer liederen dan alle tekstschrijvers van liederen te zamen ooit geschreven hebben. Hij heeft nooit een school gesticht. maar alle scholen te zamen kunnen niet bogen op meer leerlingen dan hij had. Hij voerde nooit een leger aan. Hij lijfde nooit één soldaat in zijn leger in. Nimmer vuurde hij een geweer af. En toch had nimmer een leider ooit zoveel vrijwilligers. Zij brachten onder zijn bevel rebellen tot overgave, zonder één schot te vuren. Hij had geen praktijk als een psychiater. En toch heelde hij meer gebrokenen van hart dan alle anderen te zamen. Eenmaal per week komt de arbeid tot rust en begeeft een menigte zich op weg om aanbiddend hem hulde te brengen. Namen van trotse staatslieden uit het verleden van Rome en Griekenland zijn gekomen en gegaan. De namen van wetenschappers, filosofen en theologen uit het verleden zijn gekomen en gegaan. Maar de naam van deze man wordt gehoord, is gehoord en zal gehoord worden. Hoewel er een tijd ligt van zo'n 2000 jaar. VLISSINGEN- De Motor en Autoclub De Zeeuwen houdt zaterdagmiddag 26 de cember, tweede kerstdag, een puzzelrit voor automobilisten in de gemeente Valkenisse. In schrijven kan tussen 13.30 tot 14.30 uur in cafe Herwegh in de Dorpsstraat te Biggekerke. Zowel beginners als ervaren rijders kunnen meedoen en lidmaatschap van De Zeeuwen is ook geen vereiste. De start van de eerste deelnemer is om 14.01 uur. Aan de rit is ook een westrijd voor passagiers en kinderen verbonden. VLISSINGEN - Het korps Vlissingen van het Leger des Heils aan de Dr. Staverman- straat houdt donderdag vanaf 23 uur de traditionele kerst nachtdienst, Vrijdag 25 de cember begint om 10.30 uur de kerstwijding. Zondag 27 de- cember is er om 10 uur een zondagdienst maar de avond samenkomst van die dag ver valt. MIDDELBURG- Volgende maand is het zover. Dan kun nen bouviers, Belgische her dershonden, Old English Sheepdogs en Engelse herders, samen met hun baas, terecht in Hotel Piccard in Vlissingen. Vachtverzorging, gehoor zaamheidsdemonstraties, maaltijden en een slaapplaats vormen samen een lang week einde-programma voor de hond en zijn of haar bezitter. Een nieuwe manier van het besteden van het weekeinde waar de Zeeuwse Best Wes tern Hotels samen met de Pro- vincale VVV in Middelburg organisatorisch verantwoor delijk voor zijn. Naast genoemde zaken staat ook een puzzeltocht door Mid delburg, met hond uiteraard, op het programma. Onderweg wordt aandacht besteed aan hoe sociaal te handelen in het geval van een sanitaire nood stop van de viervoeter. Aansluitend op de gehoor zaamheidsdemonstraties is er een behendigheidsroute uitge zet die uitsluitsel geeft over het luistergedrag van de hond. De weekeinden worden bege leid door medewerkers van Royal Canin, tevens de leve rancier van de maaltijden voor de dierlijke gasten in het hotel. Hotel Piccard bijt in Vlis singen de spits af van deze op merkelijke hondenweekein- den. Daarna kunnen bezitters van New Foundlanders, Land- seers, Berner Sennen en Leon- bergse honden met hun huis dier terecht in het Apartotel Noordzee (Cadzand, januari). In februari verwacht Hotel De Zeeuwse Stromen in Renesse Windhonden, Labradors en Retrievers en Hotel Du Com merce in Middelburg de Yorkshire Terriers en overige gezelschapshonden. Begin maart wordt de serie afgeslo ten met Bassets, die met baasje terecht kunnen in op nieuw Hotel Du Commerce in Middelburg. Voor boekingen: genoemde hotels of de Provin ciale VW in Middelburg. MIDDELBURG- De Evan gelisatiecommissie Open Kerk, de R.K. kerk, de Stich ting Weizijn voor Ouderen en de vereniging De Zonnebloem houden ook dit jaar weer een zogenaamde Kerstherberg. De dag voor kerst, donderdag 24 december en eerste kerstdag, vrijdag 25 december kan iedereen, jong en oud, terecht in het gebouw van de Stich ting Welzijn voor Ouderen aan de Molstraat 13 in Middel burg. De organisatie heeft ge merkt dat een dergelijke Open Huis rond de kerstdagen in een behoefte voorziet, ook voor jongeren. De reden voor het opzetten van de kerstherberg is mensen die erg opzien tegen kerstmis een plaats te bieden waar ze welkom zijn. De herberg is open op kerst avond vanaf 19 uur tot 1 uur 's nachts. Er staat koffie, soep en een drankje klaar. Op eerste kerstdag kunnen belangstel lenden terecht vanaf 15 uur. Muziek en een kerstverhaal vormen het programma voor het eten. Om 18 uur wordt het geheel afgesloten met een broodmaaltijd. —Sr/Y. N W F T Y S N E E U W I T T E K E R S T I I E E N G A P M A H C W N A E R D N S E K E R S T N A C H T s I A K E N R G E U N S U L U P L E Z I E R E N A E I E E w i W A T G W 0 R S T M U S R I A E L M N T ySh- J P E B 0 J T G T W L S D M F L E 0 S D A P L L B N A H J I T N R S E J T 0 0 N A E Y I W A C A C B A E E N Z 0 0 B L 0 R L K K E A A H R A T E D K F T N T I V Kt- S B K D N R T 0 M S N E D A K E N S E A D E A V S T 0 T E S K S R A L 0 0 R B S ryr Hf A I T W E D S V R E A A R 0 L L L E 0 R G G E R N R L U U S K A A A P A 0 K L A 0 N N E E I U K E R S T K R A N S R L A S E N K S F E D C A D E A U T J E S E J R T E I L N A P P E L F L A P P E N N E A S D A M I S T L E T 0 E G W Y N D N D A I A E N E K K A T T S R E K E U W U U V-w W- K W I J A A T H C I Z R E V 0 R A A J 0 T D R L A T S T S R E K N A M T S R E K m TOELICHTING Aangezien speurpuzzols wezenlijk ver schillen van gewone kruiswoordraadsels, volgt hier een korte uitleg die u zal heipen bij het oplossen Bij elke speurpuzzel staat een lijst woor den. Alfabetisch gerangschikt Die woor den zitten kriskras verborgen in het letter- diagram Met kriskras wordt bedoeld dat de woor den van links naar rechts kunnen staan; van rechts naar links; van boven naar bene den; van beneden naar boven of schuin van boven naar beneden en van beneden naar boven De letters mogen meer dan één keer gebruikt worden. Als u alle woorden hebt weggestreept, dan blijven nog een paar letters over die niet gebruikt zijn. Deze letters vormen, van links naar rechts gelezen, een zin die betrekking heeft op het onderwerp van de puzzel Onder de inzenders van een goede oplossing ver loten wij drie fraaie prijzen: de driedelige. Grote van Dale en twee woordenboeken Hedendaags Nederlands, beide van Van Dale Lexicografie. De Grote oi 'Dikke' Van Dale, het oudste en grootste woorden boek van de Nederlandse taal, is al ruim honderd jaar de on betwiste autoriteit binnen ons taalgebied. Dit in donkergrijs lin nen gebonden woordenboek bevat circa 230.000 trefwoorden en ruim 3700 pagina's. Winkelwaarde is f 252,50. Eenieder die modem Nederlands wil spreken of schrijven heeft met het woordenboek Hedendaags Nederlands een uiterst be trouwbare en vrijwel volledige gids in handen. Dit actuele en praktische woordenboek van Van Dale bevat ongeveer 90.000 trefwoorden en bijna 16.000 pagina's. Winkelwaarde is j 125,-. APPELBEIGNETS APPELFLAPPEN BOWL CADEAUTJES CHAMPAGNE DENNETAK DINER FEESTELIJK GILLENDE KEUKENMEID JAAROVERZICHT KAARS KAARSLICHT KAAS KARAF KERSTBOOM KERSTBROOD KERSTKRANS KERSTMAAND KERSTMAN KERSTNACHT KERSTSTAL KERSTTAKKEN KLOKKEN MISTLETOE NACHTMIS NIEUWJAARSDAG NIEUWJAARSKAART NIEUWJAARSWENS NOOTJES OLIEBOLLEN OUDEJAARSAVOND OUDEJAARSNACHT PLEZIER ROLLADE SALADE SFEER SILVESTERMAAND SNEEUW TERUGBLIK TOOST TRAAN TWAALF UUR WENSEN WITTE KERST WORST WIJN De overgebleven letters vormen een wens. De oplossing (een wens) moet vóór 8 januari a.s. worden gestuurd naar de redactie van: De Scheldebode: Torenstraat 5, 4381 ET Vlissingen, 01184-19910 ©CO»**RK.iil

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 1987 | | pagina 11