XSZ»»~2?J* Vijf bijzondere kookboeken De kookkunst van de hele wereld binnen handbereik Wat kunt u allemaal doen met avocados? A Het grote culinaire handboek voor elke kok De populaire Indonesische en Italiaanse keuken Alle Bever-boeken Wat weet uw boek handelaar van koken? Voor veel mensen of alleen voor uzelf? Heerlijk gezond of lekker snel SCHELDEBODE VAN WOENSDAG 25 NOVEMBER 1987 309 h ztöasssZi Je bent met vakantie in Spanje en ontdekt de smaak van de paella, dat verrukkelijke rijst-met-vis-en-groentengerecht. Of je proeft in Denemarken het vermaarde smorebrod, die dunne sneetjes brood met alles er op wat maar lekker is. Of je komt na een vakantie in Frankrijk thuis met zeer aangena me herinneringen aan een taart met kaasvulling, waarvan je met moeite te weten bent gekomen dat het een quiche is. En dan wandel je een boekhandel binnen en ziet daar de serie BEVER-kookboeken van uitgeverij BZZToH in Den Haag. Boeken over de vele internationale keukens die er zijn van Mexico tot India, van Joegoslavië, Suriname of wat u maar wilt. En u kunt daarna via een smakelijke maaltijd met recht weer even de sfeer proeven van uw vakantie. EN MET ALLERLEI ANDERE PRODUKTEN? VOCADO VOOR VISLIEFHEBBERS VOOR WIE VAN ZOET OF HARTIG HOUDT VOOR KOOKLUSTIGE JUNIOREN VOOR CULINAIRE VERSIERDERS VOOR DE-ECHTE- HOLLANDSE- KEUKENLIEFHEBBERS HET BOEK KOKEN Oe marine ina*W> moment van mens een beVa"J^Jordl de Uook- de daft Und hoog ge- kunst ook sroakeViik en w»ardeerd. W» heeft vee\ veelzijdig kan koken ,s sueepjes ^^.^iedereen kan helleren. ttoj® want zeUs van een ro> d budget kun- k°»kb0e!'de« »«ken SS Uil» ie,i bii van oe maken. De BEVER-serie: dat is de kook kunst van de hele wereld binnen handbereik! Neem bijvoorbeeld het boek over de Turkse keuken, 't Is geschreven door Ali Riza Kaya, een kok die in Hamburg een bekend Turks restaurant bezit. Hij tracteert u in zijn boek op een zeer gevarieerde overvloed aan koude en warme schotels, ongebruikelij ke salades en heerlijke soepen die alle uit Turkije komen. Er zijn uit gekiende recepten voor de be roemde rijstgerechten: de Toma- tenrijst en de Lamsrijst. Ook de Tatlicars, de in de Turkse keuken zo populaire zoete desserts, wor den beschreven. Uit 22 landen Dat hier de kookkunst uit de hele wereld is te vinden is nauwelijks overdreven want er zijn in de Be ver-reeks boeken met recepten uit 22 verschillende landen of stre ken. Dat zijn: India, Indonesië, Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied, Portugal, het Verre Oos ten, Marokko, Joegoslavië, Rus land, de Balkan, Spanje, Vlaande ren, Zwitserland, Vietnam, Frank rijk, Italië, Scandinavië, Turkije, Engeland, Amerika, Hongarije, Suriname, Japan en Mexico. Bijzondere onderwerpen Daarnaast zijn er in de BEVER- reeks nog een aantal kookboeken De BEVER-reeks bevat niet al leen boeken met gerechten uit allerlei landen. Er verschijnen in deze serie ook kleine handige deeltjes over verschillende pro- dukten. Daarbij geeft elk boekje allereerst veel interessante infor matie over dat produkt zelf. Waar komt het vandaan? Welke soorten zijn er? Waar moetje op letten als je zo'n produkt koopt? Hoe be waar je het? En wat is de voedings waarde? Daarna volgt een aantal duidelijk omschreven recepten, vaak voorzien van originele ser veertips. Welke produkten? Er zijn tot nu toe deeltjes versche nen over acht onderwerpen. Dat zijn: Het honingboekje, Het ap pelboekje, Het avocadoboekje, Het aardbeienboekje, Het choco ladeboekje, Het knoflookboekje, Het notenboekje en Het citroen boekje. Elk deeltje is uitgevoerd in een stevige kartonnen band die is voorzien van een beschermende plastic laag. De prijs van de boek jes is zeer aantrekkelijk, namelijk f 9,90 per deeltje. Voor zo weinig geld kunt u de vele gebruiksmoge lijkheden ontdekken van uw favo- HET BOEKJE Koken is zo veelzijdig dat er over allerlei onderwerpen speciale kookboeken verschijnen. Hier zijn vijf van die bijzondere gidsen die culinaire terreinen bestrijken. Daarvoor is het Groot Viskook- boek van Micki Raaff-Löfgren een smulboek. De schrijfster komt uit Zweden waar vis een voorname plaats op de tafel inneemt. Ze is als weinigen thuis in de internationa le viskeuken en laat zien wat er mogelijk is met vis, schaal- en schelpdieren. Het boek is alfabe tisch opgezet en geeft per vissoort veel informatie en éen keur van recepten. 216 pagina's uitgeverij Kosmos Utrecht prijs f 29,90. Eigenlijk is de keus voor hen on beperkt, want het Basiskookboek Deeg en Beslag van Marianne Moonen geeft zo'n ongelooflijke veelheid recepten voor taarten, brood, pizza's, pannekoeken, pas teitjes, quiches en noemt u maar op, dat het een boek is geworden van ruim 400 bladzijden. De inde ling is verrassend; er werd uitge gaan van de hoofdingrediënten als graansoorten, peulvuchten, eie ren, noten en aardappelen e.a. Zo ontstond een verzameling beken de maar ook veel minder bekende suikerbloemen, marsepeinfigu ren en snoeppoppetjes. Over broodbaksels in bepaalde vor men, fantasiebroodjes, versierde beschuiten en kleurige borrelhap jes. Letterlijk alles kan gebruikt worden om allerlei voedingsmid delen een feestelijk aanzien te ge ven. De modellen worden in kleur afgebeeld en in veel zwart/wit foto's wordt precies aangegeven hoe al dat moois gemaakt kan wor den. Uitgave Tirion Baam. Prijs f32,50. buitenlandse recepten voor harti ge of zoete gerechten. Want na tuurlijk wordt niet alleen het recept voor het deeg of beslag ge geven maar wordt tevens aange geven welke vullingen er zijn. Een boek dat je onder het doorblade ren al doet watertanden, ook dank zij de vele foto's in kleur. Uitgave Tirion Baam prijs f 39,50. Een echt doe-boek voor mensen die voor een bijzondere gelegen heid de maaltijd of een partij een extra feestelijk accent willen geven. Dat is het boek van Wim Kros: Sierlijk smullen. Het gaat over het maken van sierranden en ^i\\ Een heel bijzonder kookboek is Het kookboek van het kinderkook- café. Dat is een kookboek speciaal voor kinderen en het bevat een aantal van de meestgeslaagde re cepten van een uniek eetcafé in de oude binnenstad van Amsterdam. Daar stelt in het weekend een steeds wisselend groepje kinderen een menu samen voor zo'n dertig gasten. Het boek bevat makkelijke en moeilijke menu's en geeft veel praktische tips voor kinderen die graag koken of het willen leren. Deze originele uitgave vol prachti ge tekeningen werd onlangs be kroond met 'de Vlag en Wimpel', een onderscheiding in het kader van de landelijke Kinderboeken week. Uitg. Kosmos - Utrecht - prjjs f22,90. Er zijn mensen die denken dat de kookkunst van de Lage Landen niet veel om het lijf heeft. Ze ver gissen zich ernstig en het bewijs le vert het boek De Hollandse Keu ken, het handboek voor nationale en streekgebonden gerechten. Het werd samengesteld door Ina Drukker en Rie Ykema-Steenber- gen, heeft een omvang van 328 bladzijden en bevat vele honder den recepten van de Drentse knie- pertjes tot Zeeuwse mossel- hachee. Traditionele stamppotge rechten als de jachtschotel en hutspot zijn vermeld naast voor gerechten als visbroodjes en gar- nalencroquetten. Ook feestge rechten als de St. Maartenwafels en poffertjes worden beschreven. Met recht een 'heerlijk' boek voor vaderlandse smulpapen dat met veel kleurenfoto's is geïllustreerd. Uitgave Tirion Baam prijs f39,50. met recepten voor speciale hulp middelen of doeleinden. Die heb ben bijvoorbeeld betrekking op koken met de magnetron, met de 'Wadjang', een bijzonder handige ronde metalen pan met een bolle onderkant die vanuit Azië in veel Westerse keukens populair is ge worden. En op speciale (visge rechten voor de magnetron. Op gezonde voeding voor de baby en feestelijk fonduen. Er is ook een kookboek met ideeën voor vege tariërs met een uitvoerige toelich ting waarom je geen vlees nodig hebt als je maar zorgt voor een ge- variëerde voeding. Alle boekjes zijn uitgevoerd als paperback met een kleurenfoto-omslag. In het binnenwerk zijn in het algemeen geen foto's opgenomen maar is al le ruimte besteed aan vermelding van veel recepten. Dat heeft er voor gezorgd dat de delen uit de BEVER-reeks zeer aantrekkelijk zijn geprijsd; bijna alle titels kos ten f15,-. Er zijn vele soorten kookboeken. Kleine gidsjes en dikke boeken. Kookboeken voor de dagelijkse pot of voor de onderdelen van een zeer verzorgd diner. Er is één kookboek dat beroepskoks en amateur-keukenmeesters als het grote culinaire handboek be schouwen, maar dat tot voor kort alleen in het Engels beschikbaar was. Dat is 'Mastering the Art of French Cooking'. Bij uitgeverij Kosmos in Utrecht is zojuist van dit beroemde werk van Julia Child, Louisette Bertholle en Si- mone Beek een Nederlandse editie verschenen onder de titel De kunst van het koken. Zodat de kennis die de schrijfsters hebben opgedaan bij de beste Franse chef-koks nu ook in onze keu kens kan worden toegepast. Geen 'Nouvelle Cuisine' Er is volgens deskundigen in de ze tijd een zekere vermoeidheid te bespeuren voor wat betreft de 'Nouvelle Cuisine' met z'n veel al mini-porties op reuzeborden. De kunst van het koken brengt de recepten van de vermaarde en aloude Franse keuken bereid met producten die ook buiten Frankrijk verkrijgbaar zijn. Dit standaardwerk gaat over sauzen en voor- en lunchgerechten, over het koude buffet en vis, kip en ander gevogelte, de verschil lende vleessoorten, groenten, aardappelen en rijst, desserts en taarten en over brood en deeg. Een uitvoerig register helpt om snel een recept te vinden; de vele tekeningen en foto's verduidelij ken de technieken en laten zien welke ingrediënten er nodig zijn. De recepten zijn helder beschre ven en stellen ook minder erva ren koks in staat een culinaire topprestatie te leveren. Het boek telt 960 pagina's en kost f 62,50. En dat is voor zo'n meesterwerk zeker een zeer redelijke prijs. Hadanar Bankhofcr OVER DE INTERNATIONALE KEUKEN riete vrucht of ander voedings middel (alle BEVER-boeken zijn uitgegeven door BZZToH in Den Haag). Vraag iemand de namen van twee landen die in Nederland op culi nair gebied een grote populariteit hebben. Dan is de kans groot dat de Indonesische en de Italiaanse keuken worden genoemd. Indo nesië werd in dit opzicht al tiental len jaren geleden door velen ont dekt. En Italië veroverde onze ta fel eerst via spaghetti en minestro ne en later vooral dank zij de pizza. Maar ook omdat Italianen in de keuken ware kunstenaars zijn die van vele ingrediënten kleurige en tegelijk smakelijke maaltijden we ten te maken. Groot Indonesisch Kookboek. Dat is de titel van het al 17 maal her drukte standaardwerk van Bep Vuyk. De schrijfster trok in 1929 naar het voormalig Nederlands Indië als docente in de voedings leer en ontdekte daar bekende en ook veel minder bekende recep ten. Het gaat in dit boek o.a. over rijst in al zijn variaties, over sam bals, soepen, vlees- en visgerech ten, eiergerechten, salades en zoe te gerechten. Er werd ook een aan tal Chinese gerechten aan het boek toegevoegd. Alle genoemde ingrediënten zijn in Nederland verkrijgbaar. Vele tekeningen en een aantal kleurenfoto's comple teren dit standaardwerk. Uitgave Kosmos Utrecht. Prijs f 39,90. Italiaans Kookboek van Maija Krans is een boek dat bewijst hoe veelzijdig de keuken is van de na komelingen van Lucullus, de be roemdste lekkerbek uit de ge schiedenis. Het gaat niet alleen over de overbekende recepten die in Italiaanse restaurants op de me nukaart staan. De Italiaanse keu ken, zegt de schrijfster, bestaat ei genlijk niet. Iedere streek heeft zijn eigen gerechten en specialitei ten. In het Zuiden ligt de nadruk op pasta, olijfolie, artisjokken, au bergines en tomaten, terwijl in het Noorden veel met rijst, mais, var kensvlees en ansjovis wordt ge daan. Dit Italiaanskookboekgeefl honderden duidelijk beschreven en overzichtelijk gerangschikte re cepten uit verschillende streken van Italië: van antipasto via vele pizza's tot zabaione. 160 pagina's. Uitgeverij Kosmos Utrecht. Prijs f24,90. 1 plpf rfM .»jl§ M I *1 i jgfg \mm De Indiase keuken, Syed Abdul lah, f 16,50 Indische rijsttafelgerechten, Ed Bloemhard, f 14,50 De Zuidamerikaanse en Caraïbi- sche keuken, Theodor Böttiger, f 14,90 De Portugese keuken, Ursula Bourne, f 14,50 Oosterse gerechten, Y.A. Coen- ders,f 14,50 De Marokkaanse keuken, Irene Day, f 14,50 De Joegoslavische keuken, Rol land Gööck, f 15,- De Russische keuken, Maria Hor- vath,f 14,50 Gerechten van de Balkan, Maria Horvath, f 14,50 De Spaanse keuken, Maria Hor vath, f 14,50 De Vlaamse keuken, Irène Jor- daens, f 14,50 De Zwitserse keuken, Anne Ma son, f 16,50 De Vietnamese keuken, Nguyen Ngocrao, f 14,50 De Franse keuken, Marianne Pie- penstock, f 14,50 De Italiaanse keuken, Marianne Piepenstock, f 14,50 De Scandinavische keuken, Ma rianne Piepenstock, f 14,50 De Turkse keuken, Ali Riza Kaya, f 13,50 De Engelse keuken, Wendy Savo ry, f 16,50 De Amerikaanse keuken, Stella Standard, f 19,50 De Hongaarse keuken, Anna Tek- lics, f 14,50 De Surinaamse keuken, Nel Tjon Tam Sin, f 14,50 De Japanse keuken, Shiro Uchara en Masumi-Schmidt-Muraki, f 14,90 De Mexicaanse keuken, Boris Wittich, f 17,50. De boeken over diverse hulpmid delen bij het koken zijn: Visgerechten uit de magnetron, Val Collins, f 14,50 Feestelijk fonduen, Corinne Co- lombon, f 12,50 Waarom je geen vlees nodig hebt, Peter Cox, f 24,50 Gezonde voeding voor uw baby, Carol Hunter, f 16,50 Koken met de wadjang/wok, Brid get Jones, f 16,50 Koken met de magnetron, Her mann Neu, f 12,50. oss A\ .its. Gezond en snel. Het zijn twee sleutelwoorden voor moderne mensen. We koken op de gezonde toer en verdiepen ons daarvoor in allerlei nieuwe produkten. Of we vinden koken fijn als het maar niet te lang duurt. Wie op de gezonde toer wil eten kiest voor muesli en zal veel plezier beleven aan Het Muesliboek van Hademar Bank- hofer. Muesli is een produkt dat is samengesteld uit granen, fluit soorten en noten die rauw worden gegeten en veel waardevolle stof fen bevat in de vorm van vitami nes, mineralen en sporenelemen ten. Het recept bestaat in feite al zo'n 10.000 jaar en 't is in deze tijd herontdekt. In 'Het Muesliboek' staat veel nuttige informatie over dit produkt en recepten voor het hele jaar door, voor sporters en kinderen, diabetici, slanke lijners, etc. Ook wordt verteld met welke andere produkten muesli kan worden gecombineerd. Het boek bevat 157 bladzijdenis een uitga ve van Bigot en van Rossum in Baam en kost f 22,50. Het magnetron-receptenboek van Ilse Froidl bevat 200 smakelijke re cepten en vele tips voor tijd- en energiebesparend koken. De magnetronoven wordt in steeds meer keukens gebruikt. Omdat je er snel en met weinig stroom voedsel mee kunt ontdooien, ver warmen, koken en met een spe ciaal hulpmiddel zelfs mee kunt braden. Er is weinig of geen vet voor nodig, kleine porties staan snel op tafel evenals diepgevroren maaltijden. Wie de aanschaf over weegt van een magnetronoven en/of alle mogelijkheden er van wil benutten zal veel plezier heb ben van 'Het magnetron-recep tenboek'. Bij de recepten zijn de bereidingstijden aangegeven en wordt tevens per gerecht vermeld welk warmtepercentage en hoe veel tijd er voor het verwarmen nodig zijn. Uitgave Bigot en van Rossum in Baam—207 bladzijden 2e druk prijs f 24,90. Uitgevers houden - ook als het om kookboeken gaat rekening met alle omstandigheden die mo gelijk zijn. Er zijn mensen die re gelmatig of zo nu en dan voor veel mensen moeten koken. Koken voorveelmensen is een boek dat dit onderwerp uitvoerig bespreekt. Anderen koken gewoonlijk voor één persoon en voor deze alleen staanden is er het boek 200 recep ten voor I persoon. Koken voor veel mensen is een kunst apart. Of het nu gaat om een kerstdiner, een kinderpartij of fa milie-etentje, je moet meestal veel improviseren met pannen en schalen, met de voorbereiding, met de verhouding van de ingre diënten en de bereidingstijd. Joost Schippers is de schrijver van het boek Koken voor veel mensen. Hij is een ervaren kok en restaurant houder die dus weet waarover hij schrijft. Zijn boek is een goede gids met een schat aan adviezen. Er staan ook veel originele en fees telijke recepten in dit boek dat 191 pagina's telt en wordt uitgegeven door Uitg. Kosmos in Utrecht. De prijs is f 35,90. Edda Meijer-Berkhout schreef het boek 200 recepten voor 1 persoon. Dat er een groeiende behoefte aan is blijkt uit het feit dat een tweede druk is verschenen. Het boek geeft allereerst een grote hoeveel heid belangrijke tips voor de in richting van een keuken voor een één-persoons-huishouden. Na de ze inleiding volgen recepten voor o.a. salades, vleesgerechten, wild en gevogelte, vis, eiergerechten, Ga naar uw boekhandelaar als u (nog) meer over koken wilt weten. Dat lijkt een wat vreemd advies want wat weet een boekenspecia- list nu van de kookkunst? 't Is best mogelijk dat-ie nog geen spiegelei kan bakken! Dat is waar, maar wie meer van koken wil weten, zal in een goede boekenzaak vast veel kookboeken vinden over alle mo gelijke varianten. Daarmee kunt u in de keuken de smakelijkste ge rechten klaarmaken. Gerechten uit grootmoeders tijd, bijzondere buitenlandse recepten, degelijke Hollandse kost, gezonde muesli- maaltijden, kortom alles wat de tong streelt en het dagelijks menu gevarieerder maakt. Dat alles kan het gevolg zijn van een bezoek aan de boekwinkel, bijvoorbeeld om daar een van de boeken te kiezen die op deze bladzjj worden be sproken. groenten, aardappelen en rijst, eenpansmaaltijden en zoete ge rechten. Een alfabetisch register maakt het mogelijk bepaalde ge rechten snel te vinden. 200 recep ten voor 1 persoon is uitgegeven door Bigot en van Rossum in Baam en kost f 18,50.

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 1987 | | pagina 9