PROGRAMMA MOSSELFEEST YERSEKE VAN DE MAAND Spoorwegen op Mosselfeesten Surfwedstrijd vanuit Haven SCHELDEBODE VAN WOENSDAG 19 AUGUSTUS 1987 YERSEKE-In het kader van de Mosselfeesten in Yerseke houdt de W indsurf vereniging Zuid-West Zeven een grootse surfwedstrijd op zaterdag 22 augustus. YERSEKE - Het dorp, dat al zo vaak als decor diende voor Nederlandse filmprodukties, barst die dag van de activiteiten waar doorgaans rond de veertigduizend mensen op af komen. Voor de jeugd begint het feest vrijdagavond al met een drive-in- show waaraan Willem Duyn, Vanessa en Peter Koelewijn meewerken. Helicopter Jazz Band YERSEKE - De Mosseldag in Yerseke is een jaarlijks terugkerend evenement. Hoewel het organiserende Comité Zeeland Presenteert kan bogen op jaarlijkse bezoekersaantallen die de 40000 overschrijden, is men nog niet tevreden. De Nederlander eet nog te weinig mosselen. België en Frankrijk zijn de voornaamste veroorzakers van de bloeiende Zeeuwse mosselhandel. De Drent, de Fries en de inwoner van Overijssel heeft bij wijze van spreken nog nooit een verse mossel van dichtbij gezien. Het Comité Zeeland Preseteert wil de Nederlander die geen mosselen eet, meer waardering en interesse bijbrengen voor dit produkt en probeert het zodoende aanstaande zaterdag opnieuw. De 22e augustus is het opnieuw gratis mosselen eten, optreden van topartiesten, gratis meevaren op de mosselkotters, een vlootschouw noem maar op. Uniek Waddenzee Variatie Zand Instituut Mespuntje Bieder Kwaliteit Koken Vocht Compleet YERSEKE-NS heeft voor iedereen mogelijkheden om voordelig per trein te reizen. Maar voor veel mensen blijkt het uitzoeken van het aantrekkelij kste kaartje toch een ingewikkelde zaak. Dat is de reden waarom NS met een aantal informatieauto's diverse plaatsen in het land bezoekt om iedereen die dat wenst te informeren over het reizen per trein in binnen-en buitenland. Dat kan via een persoonlijk gesprek of door middel van de in de auto aanwezige folders en brochures. Schipper Steketee bij een pas binnengehaalde vracht mosselen. - FOTO TANNIE DE JONGE. V- Zaterdag Mosselfeest Yerseke Zaterdag is het in Yerseke Mos selfeest. De mogelijkheden met mossels zijn legio. Deze maand een mosselrecept: Mosselsoep. Voor mosselsoep is nodig: 2 kilo mossels, een grote ul, twee teentjes knoflook, een grote prei, peper, een handblikje to matenpuree of zes tomaten, tijm, foelie, een half laurierblad, saf fraan en een sinaasappelschil ter grote van een riks. Daarna de mossels koken, prei en ul frulten In olie, toma ten, selderij en peterselie toe voegen. Vervolgens droge krul den, sinaasappelschil en kook vocht erbij, even laten trekken en tenslotte mossels toevoegen. Eet smakelijk. Illlllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Inschrijven voor het sportieve gebeuren kan van 9.30 tot 10.30 uur bij de haven. Om 11 uur wordt het startsein gegeven vanaf dezelfde plaats. De materiaalkeuze voor de surfwedstrijd is vrij en de inzet van de competitie is De Gouden Mossel. Daarnaast zijn er nog tal van andere fraaie prijzen. Het inschrijfgeld voor de surfwedstrijd bedraagt zeven gulden vijftig. Leden betalen een rijksdaalder. Illllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Op de mosseldag zelf begin nen de festiviteiten om 10.00 uur. In de Koningin Juliana- haven beginnen dan voor de jeugd tussen acht en zestien jaar de waterfietswedstrijden. Om 11.00 uur beginnen daar ook de surf wedstrijden om de mosselwisselbeker en vindt er een demonstratie kanovaren plaats. De koninklijke Marine geeft tussen 13.45 en 14.15 uur in de Koningin Julianahaven heli- copter-reddingsdemonstra- ties. Van 14.30 tot 16.00 uur is er een grootse vlootshouw op de Oosterschelde. Het publiek mag dan gratis, en op eigen ri sico meevaren op een van de vele versierde mosselkotters. Het avondprogramma voor ziet om 19.30 uur in de prijsuit reiking door burgemeester Verbree van de gemeente Rei- merswaal aan de winnaars van de verschillende onderde len. Er zijn prijzen voor de best versierde straat, de fraaist versierde kotter en de winnaars van de waterfiets wedstrijden. Om 19.45 uur ein digt het feestprogramma met een taptoe op het parkeerter rein bij de jachthaven. Het echte slotstuk is een vuurwerk bij de Julianahaven om 21.30 uur. Voor de muzikale omlijsting van de mosseldag zorgen de muziekvereniging „Mozart" uit Yerseke, de mini-majoret- tenvereniging „Scaldis Girls" uit Wemeldinge, „The Origi nal Jawari Haihepic Tototon Streetparade Jazz Band", „Jonge Kracht" en „Ons Ge noegen" uit Kapelle en „Con cordia" uit Krabbendijke. Verder zijn er de hele dag live uitzendingen van radio Noordzee. De radio Neder land-Wereldomroep is present met een publiekskwis. In het dorp zelf is een grote braderie. In het gebouw De Haven, naast de kerk, is een expositie van Zeeuwse knopen en van volkskunst uit Yerseke. De mosselliefhebbers kun nen tussen 12.00 en 17.00 uur gratis mosselen eten. Mensen die na het uitgebreide pro gramma nog behoefte voelen zich verder in het feestgedruis te storten kunnen 's avonds in de feesttent terecht. Daar kan gedanst worden op muziek van de „Dennis Sweet Band" en treedt een keur van Neder landse artiesten op onder wie Nico Haak, Bonnie St. Clair, Koos Alberts en Imca Marina. Illlllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll paprikapoeder, 1 eetlepel gemberstroop. De oorzaak van het achterblijven van de binnenlandse afzet ligt niet voor het grijpen. De heer L. Lucas, directeur van het mosselkantoor van het produktschap voor vis en visprodukten,: "Het is en vicieuze cirkel. Er is nooit interesse geweest vanuit die hoek. Dat houdt in dat de aanvoerlijnen van verse mosselen niet zo intensief zijn en zodoende ontstaat er ook nooit behoefte aan verse mosselen in bepaalde delen van het land". De jaarlijkse mosseldag in Yerseke is te vergelijken met in andere vissersplaatsen te houden visserij - en vlaggetjesdagen. Het gebeuren in het Zuidbevelandse dorp is uniek omdat de plaats een absolute hoofdrol opeist in het nationale mosselgebeuren. Elke mossel bestemd voor de handel moet namelijk in Yerseke terecht komen. Yerseke is het centrum van de nationale mosselhandel en herbergt ook de enige mosselveiling die Nederland rijk is. De centrale veiling, zoals die in Yerseke door het leven gaat, is een van de tussenstations die mosselen op hun weg naar de gretige consument moeten ondergaan. De mossel is een bewerkelijk produkt dat meerdere malen van huisvesting moet veranderen. Het mosselverhaal begint meestal in de Waddenzee. Het mosselzaad wordt daar opgevist en uitzaaien is de start van de Zeeuwse mosselkweek. Dat gebeurt op kweekpercelen die gehuurd worden van de eigenaar, de Staat. Kweekpercelen hebben moeten een specifieke ondergrond hebben waarop de kleine mosselen zich door middel van hun Byssusdraden kunnen hechten. Aan de mat en aan elkaar en zo vormen ze hele matten die de bodem bedekken. Op die percelen kunnen ze tot halfwasmosselen, worden ze de mosselkotters ze weer uitzetten op andere percelen die nog rijker zijn aan voedsel. Daar neemt de mossel het zeewater tot zich, haalt er de plantaardige plankton uit waar hij zich tegoed aan doet en groeit uit tot een volwassen mossel. Daar gaan in totaal twee tot drie jaar overheen. Nadat de volwassen mosselen zijn opgevist, worden ze door de mosselkwekers op de veiling in Yerseke aan de mosselgroothandel aangeboden. Om het zand uit de mossel en de schelp te krijgen, worden de mosselen op beschutte plaatsen nabij Yerseke opnieuw uitgezet Daar krijgen ze de gelegenheid zich weer van zand te ontdoen. De mosselen worden bij hoogwater uitgezet en bij laagwater over de bodem verspreid. Tijdrovend maar absoluut noodzakelijk om een met zand vergeven mosselmaaltijd te voorkomen. Dan pas zijn ze geschikt voor verwerking. Diep ingevroren, gekookt in het zuur, gekookt met een tomatensaus, ongekookt met schelp en al ingepakt; Yerseke is er op ingespeeld en leeft ervan. Er komt nog meer bij. Het Rijksinstituut voor Visserij onderzoek houdt nauwgezet controle op het produkt en geeft zogenaamde gezondheidscertificaten af. De centrale veiling in Yerseke is een heel apart instituut Snel reageren op een aanbod is niet relevant en maakt het hele spel een stuk minder spectaculair. Een Groene saus is een andere variatie: 1 groene paprika, een paar blaadjes gewassen spinazie, een scheutje dragon azijn, citroensap, vers gemalen peper, zout, een eetlepel zure room (om de saus te binden). De paprika en de spinazie worden in een elektrische mixer fijngemaakt waarna de andere ingrediënten worden toegevoegd. Mosterd- of tomatensaus is makkelijker te maken. Voor het eerste moeten twee deciliter mayonaise, een deciliter room, een eetlepel grove of boerenmosterd en een paar druppels citroensap samen komen. Voor tomatensaus is nodig 2 deciliter mayonaise, 1 eetlepel bieslook, 1 eetlepel tomatenpuree, moes van 1 vleestomaat en versgemalen peper en zout De meest gangbare verpakking kilozak in. van de verse mosselen. Geschoond gaan ze een twee- of drie- - FOTO: TANNIE DE JONGE hardwerkende ploeg binnen de veiling neemt een steekproef van de aangevoerde partij mosselen. Zij bepalen de drie meest voorkomende gemiddelde afmetingen van de mosselen, ze berekenen hoeveel gewicht puur vis overblijft van een mosselton (dus zonder de schelpen en verdere rommel) en dat levert een keurig overzichtelijk staatje op waarbij de handelaar precies weet waar hij aan toe is. De partij wordt aangekondigd, iedereen kan zien waar het om gaat en elke handelaar tikt via een elektronisch paneeltje in wat hij ervoor overheeft. De computer spoort de hoogste bieder op en zijn prijs plus het nummer van de bieder verschijnt op het elektronische paneel voor in de veilingruimte. Doordraaien kent de mosselveiling niet. Wanneer een partij mosselen de minimumprijs niet haalt, wordt deze afgevoerd en op speciale beschutte plaatsen gedeponeerd. In betere tijden worden deze dan opnieuw aan de man gebracht, niet op de veiling maar ter plekke waar de mosselen terecht zijn gekomen. De bekende 'r' in de maand als beste mosselperiode gaat niet op. April, mei en juni zijn mosselloze maanden maar in augustus is de lekkernij al volop verkrijgbaar. En dat dan de kwaliteit nog achter zou blijven is een fabeltje. De mogelijkheden met mosselen zijn zeer uitgebreid. Zelfs de niet vis-eter moet met bijvoorbeeld gefrituurde mosselen raad weten, een heerlijk voorafje en een stuk gezonder dan de gemiddelde snack. Gekookte mosselen zijn het meest gangbaar. Aangeschaft in bijvoorbeeld de bekende twee- of drie-kilozakken moeten ze eerst worden schoongemaakt. In de zak zitten geschoonde mosselen waarvan de byssusdraden al zijn verwijderd. Alleen nog even goed met water spoelen is nodig om aan het koken te slaan. Het beste is om de zak te legen in een pan en onder in de (forse) pan een schotel ondersteboven te leggen. Een fikse waterstraal reinigt de mosselen voldoende. Vervolgens kunnen de ongeveer 2 kilo mosselen (voor vier personen) met een paar takjes selderie, een ui, een laurierblad, een in ringen versneden prei en wortel en wat zout en peper onderin de pan belanden. De groenten onderin, de mosselen er bovenop. Nog meer vocht toevoegen is niet nodig. Wanneer het kookvocht opkomt, het deksel van de pan halen zodat het weer zakt, dit enkele malen herhalen en de mosselmaaltijd kan een aanvang nemen. keukenprinsen en -prinsessen een ramp. Enkele handige voorbeelden. Een cocktailsaus heeft nodig: twee deciliter mayonaise, een deciliter fijn stijfgeslagen room, een paar druppels citroensap, een eetlepel cognac, een eetlepel whisky, 3 eetlepels tomatenketchup, een mespunt Remouladesaus heeft meer ingrediënten. Twee deciliter mayonaise, 1 hardgekookt ei (fijngehakt), 1 deciliter kwark of yoghurt, 1 eetlepel fijngesneden bieslook, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 eetlepel kappertjes, 1 eetlepel fijngehakte augurk en een mespuntje zachte mosterd. Al deze sauzen gaan prima samen met gekookte mosselen en stokbrood. Eet smakelijk. Illllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllli Een sausje en sneetje stokbrood maken samen met een glaasje witte wijn een mosselmaaltijd compleet. Sausjes zijn voor sommige Bovendien zijn er in de informatieauto aantrekkelijke aanbiedingen te koop die niet aan het stationsloket verkrijgbaar zijn. De NS-informatieauto staat op zaterdag 22 augustus van 10.00 tot 17.00 uur op de braderie tijdens de Mosselfeesten in Yerseke. Speciale aanbiedingen: In de auto zijn de volgende aanbiedingen verkrijgbaar: - 1-Maands proefabonnementen van de NS-Daluren- en NS- Kortingkaart voor resp. 25,- - en 40,—. Beide kaarten geven recht op gereduceerd reizen per trein. - Een 60+ Seniorenkaart- proefabonnement voor 15,—. Met deze kaart kunnen mensen van 60 jaar en ouder gedurende 2 maanden reizen met 45* korting op enkele reizen en 40* korting op retours. Bovendien geeft de kaart recht op een dag lang reizen per trein zonder dat vooraf een kaartje hoeft te worden gekocht.

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 1987 | | pagina 7