PROGRAMMA
MOSSELFEEST
YERSEKE
VAN DE MAAND
Spoorwegen op
Mosselfeesten
Surfwedstrijd vanuit Haven
SCHELDEBODE VAN WOENSDAG 19 AUGUSTUS 1987
YERSEKE-In het
kader van de
Mosselfeesten in
Yerseke houdt de
W indsurf vereniging
Zuid-West Zeven een
grootse surfwedstrijd
op zaterdag 22
augustus.
YERSEKE - Het dorp, dat al zo vaak als decor
diende voor Nederlandse filmprodukties, barst die
dag van de activiteiten waar doorgaans rond de
veertigduizend mensen op af komen. Voor de jeugd
begint het feest vrijdagavond al met een drive-in-
show waaraan Willem Duyn, Vanessa en Peter
Koelewijn meewerken.
Helicopter
Jazz Band
YERSEKE - De Mosseldag in Yerseke is een
jaarlijks terugkerend evenement. Hoewel het
organiserende Comité Zeeland Presenteert
kan bogen op jaarlijkse bezoekersaantallen
die de 40000 overschrijden, is men nog niet
tevreden. De Nederlander eet nog te weinig
mosselen. België en Frankrijk zijn de
voornaamste veroorzakers van de bloeiende
Zeeuwse mosselhandel. De Drent, de Fries en
de inwoner van Overijssel heeft bij wijze van
spreken nog nooit een verse mossel van
dichtbij gezien. Het Comité Zeeland Preseteert
wil de Nederlander die geen mosselen eet,
meer waardering en interesse bijbrengen voor
dit produkt en probeert het zodoende
aanstaande zaterdag opnieuw. De 22e
augustus is het opnieuw gratis mosselen eten,
optreden van topartiesten, gratis meevaren op
de mosselkotters, een vlootschouw noem maar
op.
Uniek
Waddenzee
Variatie
Zand
Instituut
Mespuntje
Bieder
Kwaliteit
Koken
Vocht
Compleet
YERSEKE-NS heeft
voor iedereen
mogelijkheden om
voordelig per trein te
reizen. Maar voor veel
mensen blijkt het
uitzoeken van het
aantrekkelij kste
kaartje toch een
ingewikkelde zaak.
Dat is de reden
waarom NS met een
aantal
informatieauto's
diverse plaatsen in
het land bezoekt om
iedereen die dat wenst
te informeren over
het reizen per trein in
binnen-en
buitenland. Dat kan
via een persoonlijk
gesprek of door
middel van de in de
auto aanwezige
folders en brochures.
Schipper Steketee bij een pas binnengehaalde vracht mosselen.
- FOTO TANNIE DE JONGE.
V-
Zaterdag Mosselfeest Yerseke
Zaterdag is het in Yerseke Mos
selfeest. De mogelijkheden met
mossels zijn legio. Deze maand
een mosselrecept:
Mosselsoep.
Voor mosselsoep is nodig: 2
kilo mossels, een grote ul, twee
teentjes knoflook, een grote
prei, peper, een handblikje to
matenpuree of zes tomaten, tijm,
foelie, een half laurierblad, saf
fraan en een sinaasappelschil
ter grote van een riks.
Daarna de mossels koken,
prei en ul frulten In olie, toma
ten, selderij en peterselie toe
voegen. Vervolgens droge krul
den, sinaasappelschil en kook
vocht erbij, even laten trekken
en tenslotte mossels toevoegen.
Eet smakelijk.
Illlllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll
Inschrijven voor het sportieve
gebeuren kan van 9.30 tot 10.30
uur bij de haven. Om 11 uur
wordt het startsein gegeven
vanaf dezelfde plaats.
De materiaalkeuze voor de
surfwedstrijd is vrij en de
inzet van de competitie is De
Gouden Mossel. Daarnaast
zijn er nog tal van andere
fraaie prijzen.
Het inschrijfgeld voor de
surfwedstrijd bedraagt zeven
gulden vijftig. Leden betalen
een rijksdaalder.
Illllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll
Op de mosseldag zelf begin
nen de festiviteiten om 10.00
uur. In de Koningin Juliana-
haven beginnen dan voor de
jeugd tussen acht en zestien
jaar de waterfietswedstrijden.
Om 11.00 uur beginnen daar
ook de surf wedstrijden om de
mosselwisselbeker en vindt er
een demonstratie kanovaren
plaats.
De koninklijke Marine geeft
tussen 13.45 en 14.15 uur in de
Koningin Julianahaven heli-
copter-reddingsdemonstra-
ties. Van 14.30 tot 16.00 uur is
er een grootse vlootshouw op
de Oosterschelde. Het publiek
mag dan gratis, en op eigen ri
sico meevaren op een van de
vele versierde mosselkotters.
Het avondprogramma voor
ziet om 19.30 uur in de prijsuit
reiking door burgemeester
Verbree van de gemeente Rei-
merswaal aan de winnaars
van de verschillende onderde
len. Er zijn prijzen voor de
best versierde straat, de
fraaist versierde kotter en de
winnaars van de waterfiets
wedstrijden. Om 19.45 uur ein
digt het feestprogramma met
een taptoe op het parkeerter
rein bij de jachthaven. Het
echte slotstuk is een vuurwerk
bij de Julianahaven om 21.30
uur.
Voor de muzikale omlijsting
van de mosseldag zorgen de
muziekvereniging „Mozart"
uit Yerseke, de mini-majoret-
tenvereniging „Scaldis Girls"
uit Wemeldinge, „The Origi
nal Jawari Haihepic Tototon
Streetparade Jazz Band",
„Jonge Kracht" en „Ons Ge
noegen" uit Kapelle en „Con
cordia" uit Krabbendijke.
Verder zijn er de hele dag
live uitzendingen van radio
Noordzee. De radio Neder
land-Wereldomroep is present
met een publiekskwis. In het
dorp zelf is een grote braderie.
In het gebouw De Haven,
naast de kerk, is een expositie
van Zeeuwse knopen en van
volkskunst uit Yerseke.
De mosselliefhebbers kun
nen tussen 12.00 en 17.00 uur
gratis mosselen eten. Mensen
die na het uitgebreide pro
gramma nog behoefte voelen
zich verder in het feestgedruis
te storten kunnen 's avonds in
de feesttent terecht. Daar kan
gedanst worden op muziek
van de „Dennis Sweet Band"
en treedt een keur van Neder
landse artiesten op onder wie
Nico Haak, Bonnie St. Clair,
Koos Alberts en Imca Marina.
Illlllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll
paprikapoeder, 1 eetlepel
gemberstroop.
De oorzaak van het
achterblijven van de
binnenlandse afzet ligt niet
voor het grijpen. De heer L.
Lucas, directeur van het
mosselkantoor van het
produktschap voor vis en
visprodukten,: "Het is en
vicieuze cirkel. Er is nooit
interesse geweest vanuit die
hoek. Dat houdt in dat de
aanvoerlijnen van verse
mosselen niet zo intensief zijn
en zodoende ontstaat er ook
nooit behoefte aan verse
mosselen in bepaalde delen
van het land".
De jaarlijkse mosseldag in
Yerseke is te vergelijken met
in andere vissersplaatsen te
houden visserij - en
vlaggetjesdagen. Het gebeuren
in het Zuidbevelandse dorp is
uniek omdat de plaats een
absolute hoofdrol opeist in het
nationale mosselgebeuren.
Elke mossel bestemd voor de
handel moet namelijk in
Yerseke terecht komen.
Yerseke is het centrum van de
nationale mosselhandel en
herbergt ook de enige
mosselveiling die Nederland
rijk is. De centrale veiling,
zoals die in Yerseke door het
leven gaat, is een van de
tussenstations die mosselen op
hun weg naar de gretige
consument moeten ondergaan.
De mossel is een bewerkelijk
produkt dat meerdere malen
van huisvesting moet
veranderen.
Het mosselverhaal begint
meestal in de Waddenzee. Het
mosselzaad wordt daar
opgevist en uitzaaien is de
start van de Zeeuwse
mosselkweek. Dat gebeurt op
kweekpercelen die gehuurd
worden van de eigenaar, de
Staat. Kweekpercelen hebben
moeten een specifieke
ondergrond hebben waarop de
kleine mosselen zich door
middel van hun Byssusdraden
kunnen hechten. Aan de mat
en aan elkaar en zo vormen ze
hele matten die de bodem
bedekken.
Op die percelen kunnen ze
tot halfwasmosselen,
worden ze
de mosselkotters
ze weer uitzetten op
andere percelen die nog rijker
zijn aan voedsel. Daar neemt
de mossel het zeewater tot
zich, haalt er de plantaardige
plankton uit waar hij zich
tegoed aan doet en groeit uit
tot een volwassen mossel.
Daar gaan in totaal twee tot
drie jaar overheen.
Nadat de volwassen mosselen
zijn opgevist, worden ze door
de mosselkwekers op de
veiling in Yerseke aan de
mosselgroothandel
aangeboden. Om het zand uit
de mossel en de schelp te
krijgen, worden de mosselen
op beschutte plaatsen nabij
Yerseke opnieuw uitgezet
Daar krijgen ze de
gelegenheid zich weer van
zand te ontdoen. De mosselen
worden bij hoogwater uitgezet
en bij laagwater over de
bodem verspreid. Tijdrovend
maar absoluut noodzakelijk
om een met zand vergeven
mosselmaaltijd te voorkomen.
Dan pas zijn ze geschikt voor
verwerking. Diep ingevroren,
gekookt in het zuur, gekookt
met een tomatensaus,
ongekookt met schelp en al
ingepakt; Yerseke is er op
ingespeeld en leeft ervan.
Er komt nog meer bij. Het
Rijksinstituut voor
Visserij onderzoek houdt
nauwgezet controle op het
produkt en geeft zogenaamde
gezondheidscertificaten af. De
centrale veiling in Yerseke is
een heel apart instituut Snel
reageren op een aanbod is niet
relevant en maakt het hele
spel een stuk minder
spectaculair. Een
Groene saus is een andere
variatie: 1 groene paprika, een
paar blaadjes gewassen
spinazie, een scheutje dragon
azijn, citroensap, vers gemalen
peper, zout, een eetlepel zure
room (om de saus te binden).
De paprika en de spinazie
worden in een elektrische
mixer fijngemaakt waarna de
andere ingrediënten worden
toegevoegd. Mosterd- of
tomatensaus is makkelijker te
maken. Voor het eerste
moeten twee deciliter
mayonaise, een deciliter room,
een eetlepel grove of
boerenmosterd en een paar
druppels citroensap samen
komen. Voor tomatensaus is
nodig 2 deciliter mayonaise, 1
eetlepel bieslook, 1 eetlepel
tomatenpuree, moes van 1
vleestomaat en versgemalen
peper en zout
De meest gangbare verpakking
kilozak in.
van de verse mosselen. Geschoond gaan ze een twee- of drie-
- FOTO: TANNIE DE JONGE
hardwerkende ploeg binnen
de veiling neemt een
steekproef van de
aangevoerde partij mosselen.
Zij bepalen de drie meest
voorkomende gemiddelde
afmetingen van de mosselen,
ze berekenen hoeveel gewicht
puur vis overblijft van een
mosselton (dus zonder de
schelpen en verdere rommel)
en dat levert een keurig
overzichtelijk staatje op
waarbij de handelaar precies
weet waar hij aan toe is.
De partij wordt aangekondigd,
iedereen kan zien waar het om
gaat en elke handelaar tikt via
een elektronisch paneeltje in
wat hij ervoor overheeft. De
computer spoort de hoogste
bieder op en zijn prijs plus het
nummer van de bieder
verschijnt op het elektronische
paneel voor in de
veilingruimte. Doordraaien
kent de mosselveiling niet.
Wanneer een partij mosselen
de minimumprijs niet haalt,
wordt deze afgevoerd en op
speciale beschutte plaatsen
gedeponeerd. In betere tijden
worden deze dan opnieuw aan
de man gebracht, niet op de
veiling maar ter plekke waar
de mosselen terecht zijn
gekomen.
De bekende 'r' in de maand als
beste mosselperiode gaat niet
op. April, mei en juni zijn
mosselloze maanden maar in
augustus is de lekkernij al
volop verkrijgbaar. En dat
dan de kwaliteit nog achter
zou blijven is een fabeltje. De
mogelijkheden met mosselen
zijn zeer uitgebreid. Zelfs de
niet vis-eter moet met
bijvoorbeeld gefrituurde
mosselen raad weten, een
heerlijk voorafje en een stuk
gezonder dan de gemiddelde
snack.
Gekookte mosselen zijn het
meest gangbaar. Aangeschaft
in bijvoorbeeld de bekende
twee- of drie-kilozakken
moeten ze eerst worden
schoongemaakt. In de zak
zitten geschoonde mosselen
waarvan de byssusdraden al
zijn verwijderd. Alleen nog
even goed met water spoelen is
nodig om aan het koken te
slaan. Het beste is om de zak te
legen in een pan en onder in de
(forse) pan een schotel
ondersteboven te leggen. Een
fikse waterstraal reinigt de
mosselen voldoende.
Vervolgens kunnen de
ongeveer 2 kilo mosselen (voor
vier personen) met een paar
takjes selderie, een ui, een
laurierblad, een in ringen
versneden prei en wortel en
wat zout en peper onderin de
pan belanden. De groenten
onderin, de mosselen er
bovenop. Nog meer vocht
toevoegen is niet nodig.
Wanneer het kookvocht
opkomt, het deksel van de pan
halen zodat het weer zakt, dit
enkele malen herhalen en de
mosselmaaltijd kan een
aanvang nemen.
keukenprinsen en -prinsessen
een ramp. Enkele handige
voorbeelden. Een cocktailsaus
heeft nodig: twee deciliter
mayonaise, een deciliter fijn
stijfgeslagen room, een paar
druppels citroensap, een
eetlepel cognac, een eetlepel
whisky, 3 eetlepels
tomatenketchup, een mespunt
Remouladesaus heeft meer
ingrediënten. Twee deciliter
mayonaise, 1 hardgekookt ei
(fijngehakt), 1 deciliter kwark
of yoghurt, 1 eetlepel
fijngesneden bieslook, 1
eetlepel fijngehakte peterselie,
1 eetlepel kappertjes, 1 eetlepel
fijngehakte augurk en een
mespuntje zachte mosterd. Al
deze sauzen gaan prima
samen met gekookte mosselen
en stokbrood. Eet smakelijk.
Illllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllli
Een sausje en sneetje
stokbrood maken samen met
een glaasje witte wijn een
mosselmaaltijd compleet.
Sausjes zijn voor sommige
Bovendien zijn er in de
informatieauto aantrekkelijke
aanbiedingen te koop die niet
aan het stationsloket
verkrijgbaar zijn.
De NS-informatieauto staat
op zaterdag 22 augustus van
10.00 tot 17.00 uur op de
braderie tijdens de
Mosselfeesten in Yerseke.
Speciale aanbiedingen: In de
auto zijn de volgende
aanbiedingen verkrijgbaar:
- 1-Maands
proefabonnementen van de
NS-Daluren- en NS-
Kortingkaart voor resp. 25,-
- en 40,—. Beide kaarten
geven recht op gereduceerd
reizen per trein.
- Een 60+ Seniorenkaart-
proefabonnement voor 15,—.
Met deze kaart kunnen
mensen van 60 jaar en ouder
gedurende 2 maanden reizen
met 45* korting op enkele
reizen en 40* korting op
retours. Bovendien geeft de
kaart recht op een dag lang
reizen per trein zonder dat
vooraf een kaartje hoeft te
worden gekocht.