NEDERLANDERS
ZETTEN GRAAG HUN
TANDEN IN
CITRUSVRUCHTVLEES
TOEVALLIG
Groot nieuws, de MARCA-mode voorjaarscollectie 1986
is binnen. Dat betekent, naast de felle, reeds bestaande
kleuren, een nieuwe iets rustiger kleurengroep in veel
nieuwe stoffen en dessins bij uw MARCA-mode in het
Miro Center. De kleding blijft ruimvallend en soepel;
diverse lagen kleding over elkaar heen blijft populair.
Naast zwart met wit kleding met accessoires in
pasteltinten voor de heren, gaat ook marine met wit en
felgekleurde accessoires het dit voorjaar helemaal
maken. Denim, dat bij MARCA-mode al in de mid
wintercollectie zijn intrede deed, in allerlei
bedrukkingen en dessins, zet ook dit voorjaar door.
De redactie van de Miro Center krant mocht alvast
neuzen in de voorjaarscollectie voor dames, die u nu ook
in uw MARCA-mode vindt.
City-marine-look gaat het
helemaal maken
Supermodische dustercoat,
maar ook doelmatige
trenchcoat met ruiten
voering
Voor zover u het nog niet wist: Nederlanders zijn gek op
citrusvruchten. Vorig jaar at iedere Nederlander
gemiddeld zo'n 17 küo sinaasappelen, 4,5 kilo
mandarijnen, 2 kilo grapefruits en 1 kilo citroenen.
Wanneer deze getallen worden vergeleken met de ons
omringende landen, dan neemt Nederland een
belangrijke plaats in op de ranglijst van landen die
citrusvruchten importeren. Dat is de reden dat u naast
het standaard citruspakket steeds nieuwe leden van de
vitamine C-rijke familie in de vaderlandse winkels ziet
verschijnen.
De nieuwste
voorjaarsblazers slechts voor
59 tot 69 gulden
De magnetron-oven is in Nederland aan een onstuitbare opmars begonnen.
De verkoopcijfers bereiken elk jaar spectaculaire nieuwe recordhoogten. Nederland is
hiermee hard op weg de achterstand op landen als Amerika en Japan weg te werken.
In deze landen is de magnetron al gemeengoed geworden. Hier is in één op de drie
huishoudens een magnetron-oven te vinden die vaak tientallen keren per dag wordt
gebruikt. Dit om aan te geven dat de magnetron aanzienlijk meer te bieden heeft dan
de gewone oven, want daarvan wordt per dag hoogstens maar een paar keer gebruik
gemaakt.
Fantastische voorj aarscollectie
gelanceerd
Bij een nieuwe voorjaarsmode vraag je
je natuurlijk meteen af: hoe zit dat met
de kleren die ik de afgelopen maanden
heb aangeschaft? Kunnen die nu niet
meer? Dat is natuurlijk een gekke vraag,
want wat u wel of niet aantrekt, bepaalt
u om te beginnen zelf. Maar het is na
tuurlijk wel leuk, als je bijvoorbeeld dat
uni T-shirt, dat je pas gekocht hebt, of
die leuke polo toch nog even kan blij
ven dragen. De vaste MARCA-klanten
zitten wat dat betreft dit voorjaar goed.
Weliswaar levert de voorjaarsmode bij
MARCA een groot aantal verrassend
nieuwe dessins, stoffen en modellen, ui
teraard in alle maten, maar die sluiten
vaak toch verbazend goed aan op de al
bestaande MARCA-collectie. Een
kwestie van modebeleid, dat MARCA
blijft richten op mensen die graag leuk,
goed en betaalbaar winkelen. Voor die
klanten heeft de voorjaarscollectie van
MARCA heel wat verrassingen in pet
to.
Dit voorjaar en deze zomer gaat de
'city-look', sterker nog, de 'city-marine-
look' het helemaal maken. Hoe ziet die
'look' eruit? Het woord zegt het eigen
lijk al: in de damesmode wordt de bla
zer weer helemaal je van het. MARCA-
mode heeft ze van ruim, recht langval-
lend tot kort getailleerd. Hierbij wor
den veel rechte rokken met plooistellin-
gen gedragen, of plooien helemaal
rondom, dan wel pantalons. Ook daar
bij dient het comfort de mens, want bij
MARCA-mode treft u ook een ruime
sortering pantalons met elastiekdetails
in de banden. De kleurstelling zal dit
voorjaar iets minder fel zijn dan vorig
jaar. Maar de kleuren blijven, ook bij
MARCA-mode, vrolijk. Turquoise,
emerald groen, lipstick cerise, gitane
blauw zijn de voorjaarskleuren met
daarbij als grote verrassing: de terug
komst van het marine blauw. U zult zien
dat marine blauw weer helemaal
Het voorjaar mag dan bij MARCA-
mode al begonnen zijn, in het Holland
se klimaat komt een regenmantel altijd
van pas. MARCA-mode brengt dit
voorjaar twee verschillende series.
Doelmatige trenchcoats in veel model
len en kleuren als marine, beige of grijs.
Ruit of uni gevoerd. Maar daarnaast
ook supermodische blazermantels in
katoen of denim, vaak enkellang.
Denim natuurlijk naar het laatste
modebeeld bedrukt met ruiten. De
nieuwe buitenkleding van MARCA-
mode biedt veel oversized modellen.
Dat geldt ook voor de jackets en de
parka-coats. Immers, ook bij de buiten
kleding wordt het modebeeld dit voor
jaar bepaald door lange lengtes, felle
kleuren, die goed aansluiten bij de rest
van uw voorjaarsgarderobe en het leuke
casual karakter van de kleding. En de
MARCA-prijzen voor de nieuwe voor
jaarsmode voor buitenkleding? Jackets
variëren van 39 tot 89 gulden. Regen
mantels zijn er al vanaf 89 gulden. En
als klap op de vuurpijl nog een prijsje
van een willekeurig artikel uit de zeer
grote nieuwe voorjaarscollectie van
MARCA-mode: een dustercoat, zeer in
de mode, vindt u bij MARCA al voor
59 gulden.
Links mantel
kostuum 'City-look',
maat 36 t/m 48,
naast marine ook in
emerald, licht
turquoise en licht
cerise, f 89,-.
Rechts combinatie-
pak (Entrenucci)
waarvan de blazer
f 69,-en de rechte rok
vanaff 49,-.
Limes, Kumquats en Pomelo's
Vooral de laatste jaren zien we met de
regelmaat van de klok nieuwe soorten
citrusvruchten op de groente-afdelin
gen liggen. Recente voorbeelden zijn:
de Limes (scherper van smaak dan
citroenen), Kumquats (nog iets scher
per), de uit Israël afkomstige Pomelo
(een kruising tussen een grapefruit en
een sinaasappel) en de inmiddels al be
kende grapefruit met het rode vrucht
vlees (zoeter dan de gewone grapefruit).
Citrusvruchten zijn tegenwoordig het
hele jaar door te krijgen. Het hoogsei
zoen ligt echter in de periode van
november tot april.
Over de kleur van de schil van citrus
vruchten doen allerlei wilde verhalen
de ronde. Een mandarijn of een sinaas
appel moet vol oranje van kleur zijn en
een citroen of grapefruit saffraan geel.
Als dat niet het geval is dan zou het om
een onrijpe vrucht gaan. Niets is echter
minder waar. Ook een gifgroen exem
plaar is volkomen rijp en bijzonder
goed van smaak.
Geverfd?
Worden citrusvruchten dan geverfd is
de volgende vraag? Neen. Het kleuren
van de vruchten komt voor rekening
van moeder natuur. Verschilt de tempe-
NEDERLAND LOOPT WARM VOOR
in
raakt dit voorjaar en deze zomer.
Zijn de voorjaarskleuren iets rustiger
dan vorig jaar, de gebruikte stoffen zor
gen voor allerlei nieuwe mogelijkheden.
Vorig jaar was het katoen, katoen en
nog eens katoen. Dit jaar treft u ook bij
MARCA-mode een welhaast eindeloze
variatie in jacquards, al dan niet met
glans-effect, linnenstructuren, spinaker
met leuke ingeweven dikke draadruitjes
of stoffen met dobby-effecten, kleine
glanzende rondjes, vierkantjes of ande
re motiefjes of, om nog iets te noemen,
katoen met een piqué structuur en
satijnstrepen. En dan de prijzen. Net als
het enorme mode-aanbod ook typisch
MARCA, zouden we willen zeggen. De
nieuwste voorjaarsblazers vergen bij
MARCA-mode slechts 59 tot 69 gul
den, terwijl onze nieuwe collectie rok
ken en pantalons al bij 39 gulden start
met de gebruikelijke enorme variatie. U
kunt uitstekend combineren met blou
ses, pullovers en polo's die u al eerder
bij MARCA aanschafte. De kleuren zit
ten in dezelfde kleurstellingen. Maar u
kunt zich natuurlijk ook verwennen met
een extra lange blouse uit onze nieuwe
voorjaarscollectie in uni, glans, ruiten
of dobby effect. Ze zijn er van 25 tot 39
gulden. De voorjaarsmode brengt ook
een nieuwe collectie pullovers, waarbij
meerklcurigc jacquards opvallen. Bij
voorbeeld wit met oranje en geel; of
wit, cyclaamblauw en appeltjesgroen;
of wit, turquoise en lipstickcerise. De
prijzen variëren van 29 tot 49 gulden.
Heel belangrijk zal tenslotte het polo
shirt in dit voorjaar zijn. Felle afge
stemde kleuren, oversized en piqué of
single jersey zijn hierbij in de mode. En
de prijs? 18 gulden, typisch MARCA.
T
MAGNETRON OVEN
De magnetron is nog niet zo ingebur
gerd dat iederéén van de voordelen van
dit apparaat op de hoogte is. De wer
king van de oven is voor velen nog een
raadsel. Die is echter minder ingewik
keld dan men denkt. Door middel van
elektriciteit worden in de oven micro
golven opgewekt. Deze golven hebben
een aantal opvallende eigenschappen.
De belangrijkste is dat deze golven de
moleculen van voedingsstoffen in een
razendsnel tempo heen en weer schud
den. Door de wrijving van de molecu
len ontstaat verhitting. Deze verhitting
vindt plaats binnen het gerecht óp een
diepte van ongeveer 2,5 centimeter.
Energievriendelijk
De microgolven hebben echter nog een
andere eigenschap. Zij dringen niet
door metaal heen, maar worden hier
door weerkaatst. De magnetron-oven is
van metaal. Als de oven wordt aangezet
ontstaat dus een orkaan aan microgol
ven die door het metaal worden weer
kaatst in de richting van het gerecht dat
erin is gezet. Dit gerecht kan worden
verpakt in aardewerk, glas, porselein,
papier of plastic, want door deze stoffen
dringen de microgolven namelijk heen
zonder dat deze materialen hierdoor
worden verwarmd. Alleen het gerecht
wordt verhit, niet de schotel, kom of
verpakking. Dat is bijzonder belangrijk.
Omdat alleen datgene wordt verwarmd,
dat verwarmd moet worden, is de mag
netron-oven bijzonder energievriende
lijk. Met deze oven kan een energiebe
sparing van zo'n 35 procent worden be
reikt. Omdat de microgolven zeer ge-
De magnetron-oven is geen vin
ding van de laatste jaren. De mag
netron werd in 1945 volkomen
toevallig ontdekt. In dat jaar was
dr. Percey Spencer, een natuur
kundige, op een dag zo intensief
met zijn werk bezig, dat zijn lunch
er helemaal bij inschoot. Enigszins
verstrooid had hij zijn lunchpakket
op een kortegolfzender neerge
legd. Enkele minuten later zag hij
tot zijn verbazing de dampen van
zijn pakket afslaan. De microgol
ven hadden zijn koude lunch ver
anderd in een gloeiend hete maal
tijd.
Spencer was overigens niet de eni
ge die met deze onvermoede
krachten van de microgolven te
maken kreeg. Een radarspecialist
ontdekte, eveneens in 1945 en ook
bij toeval, dat tijdens de reparatie
van een 'golvenopwekker', een
stuk chocolade binnen de kortste
keren tot een bruine brei was ge
smolten.
richt te werk gaan, gebeurt de verwar
ming ook bijzonder snel. Er gaat geen
tijd en energie verloren met het onno
dig opwarmen van oven en schotel.
Snel en efficiënt
Dat blijkt de Nederlanders bijzonder
aan te spreken. Uit een onderzoek is na
melijk naar voren gekomen dat de mag
netron vooral wordt benut voor het snel
en efficiënt opwarmen van gerechten.
De magnetron-oven weet wat dit be
treft van wanten. Een kop soep opwar
men vergt ongeveer één minuut. Voor
het opwarmen van een liter soep heeft
de magnetron vijf tot zeven minuten
nodig. Het opwarmen van een complete
maaltijd voor vier personen neemt on
geveer 12 minuten in beslag.
Snel ontdooien
De magnetron heeft echter meer in zijn
mars. De oven leent zich uitstekend
voor het ontdooien van gerechten. Een
diepgevroren kip van ruim één kilo is in
een minuut of twintig ontdooid. Op de
ouderwetse manier duurt dat al gauw
een dag. Een boterham uit de diepvries
is in 15 seconden gereed voor consump
tie, terwijl het ontdooien van bijvoor
beeld 400 gram ingevroren vis in onge
veer tien minuten is gepiept.
Koken
Met de magnetron kan bovendien in
een mum van tijd worden gekookt. Een
pond groente is in acht minuten gaar.
Het koken van een zelfde hoeveelheid
aardappelen kost nog geen kwartier.
Hoewel het woord oven dat wel doet
vermoeden, kan in de magnetron niet
worden gebakken en gebraden, tenzij
men de beschikking heeft over een
combinatie-apparaat. Met de magne
tron kunnen dus geen krokante korstjes
worden gecreëerd, scholletjes worden
gebakken of biefstukjes worden gebra
den.
Een tweetal voordelen van de magne
tron is al genoemd. De oven verwarmt
snel, efficiënt en zuinig. Het apparaat
Zie verder pag. 5
ratuur op de plantages overdag en
's nachts nauwelijks, dan rijpen de
vruchten wel, maar verkleuren niet.
Wanneer er echter tijdens het seizoen
grote temperatuurverschillen zijn, dan
wordt het bladgroen in de schil afge
broken en krijgt de rode kleurstof
caroteen vrij spel. Degene die zegt dat
er smaakverschil zit tussen een groene
en een oranje sinaasappel wordt slechts
door suggestie op het verkeerde been
gezet.
Heeft u zich overigens ook wel eens af
gevraagd waarom citrusvruchten enigs
zins wasachtig aanvoelen? Dat is dan
eens geen natuurlijk eigenschap, maar
het werk van mensenhanden. In de ver-
zamelstations worden de citrusvruchten
eerst grondig gewassen en daarna van
een dun waslaagje voorzien. Op deze
manier worden de 'bessen' (alle citrus
vruchten zijn familie van de bes-achti-
gen) beschermd tegen stof, bacteriën en
uitdroging.
Citrusvruchten zijn niet alleen maar ge
schikt om te persen of uit de hand te
eten, maar u kunt ze ook in allerlei ge
rechten verwerken. De Miro Center
Krant geeft u vast een aantal toepas
singsmogelijkheden.
Macaroni-zalmsalade
Voor deze frisse salade heeft u nodig:
Ongeveer 450 gram gekookte schelp-
macaroni (bij voorkeur verse), 3 rode
grapefruits (deze moet u schillen en in
partjes bewaren), selderij in blokjes
(naar smaak), 75 g gesneden worteltjes,
75 g gekookte erwtjes, gehakte peterse
lie (naar smaak), 1 gefruite ui, 75 cc
slaolie, 75 cc grapefruitsap, 2 eetlepels
wijnazijn, 1 theelepel gedroogde, fijn
gewreven dille en 1 theelepel selderij
zaad, ongeveer 450 gram roze zalm (uit
blik) en een uitgelekte krop sla.
Doe de macaroni, de grapefruitpartjes,
de selderij, de worteltjes, de erwtjes, de
peterselie en de uitjes in een grote
schaal. Olie, grapefruitsap, azijn, dille,
selderijzaad en een snufje zout in een
glas met deksel goed schudden. Giet
deze saus over het macaronimengsel en
vermeng het goed. Laat het ongeveer 30
minuten goed toegedekt in de koelkast
staan. Breek de zalm in grote stukken
en meng deze door het mengsel. U ver
spreidt de slabladeren over een bord en
hierop serveert u het gerecht.
Met de in dit recept gebruikte hoeveel
heden kunt u ca. acht porties maken.
Zwitserse steak Florida
Hiervoor heeft u nodig: 750 g (magere)
runderlappen of riblappen in circa vier
centimeter dikke plakken. 140 gram
meel, zout naar smaak, 1/8 theelepel
peper, 2 eetlepels margarine of plant
aardige olie, 2 middelgrote uien. 2 eet
lepels bruine suiker, circa 2 deciliter
grapefruitsap, 1 grapefruit in stukjes
gesneden.
Vermeng het meel met 1/2 theelepel
zout en de helft van de peper. Leg het
vlees op boterhampapier. Strooi de
helft van het meelmengsel er over heen
en sla het met een houten lepel in het
vlees, tot het meel geheel verdwenen is.
U draait het vlees om en herhaalt de
handeling met het resterende meel.
Snijdt het vlees in stukken en braad het
vervolgens in de koekepan aan beide
kanten aan. Neem het vlees weer uit de
pan en bak de uien in dezelfde pan tot
ze lichtbruin zijn. Voeg nu het resteren
de zout, de peper en de suiker eraan toe.
Roer tot slot het grapefruitsap erdoor
en leg ook het vlees weer in de pan. Het
geheel laat u langzaam sudderen tot het
gaar is (ca. 1 1 /2 uur) of u bakt het in de
oven bij 180 - 200 graden Celsius. Gar
neer het vlees met grapefruitpartjes.
Dit recept is geschikt voor zes perso
nen.
i