NEDERLANDERS ZETTEN GRAAG HUN TANDEN IN CITRUSVRUCHTVLEES TOEVALLIG Groot nieuws, de MARCA-mode voorjaarscollectie 1986 is binnen. Dat betekent, naast de felle, reeds bestaande kleuren, een nieuwe iets rustiger kleurengroep in veel nieuwe stoffen en dessins bij uw MARCA-mode in het Miro Center. De kleding blijft ruimvallend en soepel; diverse lagen kleding over elkaar heen blijft populair. Naast zwart met wit kleding met accessoires in pasteltinten voor de heren, gaat ook marine met wit en felgekleurde accessoires het dit voorjaar helemaal maken. Denim, dat bij MARCA-mode al in de mid wintercollectie zijn intrede deed, in allerlei bedrukkingen en dessins, zet ook dit voorjaar door. De redactie van de Miro Center krant mocht alvast neuzen in de voorjaarscollectie voor dames, die u nu ook in uw MARCA-mode vindt. City-marine-look gaat het helemaal maken Supermodische dustercoat, maar ook doelmatige trenchcoat met ruiten voering Voor zover u het nog niet wist: Nederlanders zijn gek op citrusvruchten. Vorig jaar at iedere Nederlander gemiddeld zo'n 17 küo sinaasappelen, 4,5 kilo mandarijnen, 2 kilo grapefruits en 1 kilo citroenen. Wanneer deze getallen worden vergeleken met de ons omringende landen, dan neemt Nederland een belangrijke plaats in op de ranglijst van landen die citrusvruchten importeren. Dat is de reden dat u naast het standaard citruspakket steeds nieuwe leden van de vitamine C-rijke familie in de vaderlandse winkels ziet verschijnen. De nieuwste voorjaarsblazers slechts voor 59 tot 69 gulden De magnetron-oven is in Nederland aan een onstuitbare opmars begonnen. De verkoopcijfers bereiken elk jaar spectaculaire nieuwe recordhoogten. Nederland is hiermee hard op weg de achterstand op landen als Amerika en Japan weg te werken. In deze landen is de magnetron al gemeengoed geworden. Hier is in één op de drie huishoudens een magnetron-oven te vinden die vaak tientallen keren per dag wordt gebruikt. Dit om aan te geven dat de magnetron aanzienlijk meer te bieden heeft dan de gewone oven, want daarvan wordt per dag hoogstens maar een paar keer gebruik gemaakt. Fantastische voorj aarscollectie gelanceerd Bij een nieuwe voorjaarsmode vraag je je natuurlijk meteen af: hoe zit dat met de kleren die ik de afgelopen maanden heb aangeschaft? Kunnen die nu niet meer? Dat is natuurlijk een gekke vraag, want wat u wel of niet aantrekt, bepaalt u om te beginnen zelf. Maar het is na tuurlijk wel leuk, als je bijvoorbeeld dat uni T-shirt, dat je pas gekocht hebt, of die leuke polo toch nog even kan blij ven dragen. De vaste MARCA-klanten zitten wat dat betreft dit voorjaar goed. Weliswaar levert de voorjaarsmode bij MARCA een groot aantal verrassend nieuwe dessins, stoffen en modellen, ui teraard in alle maten, maar die sluiten vaak toch verbazend goed aan op de al bestaande MARCA-collectie. Een kwestie van modebeleid, dat MARCA blijft richten op mensen die graag leuk, goed en betaalbaar winkelen. Voor die klanten heeft de voorjaarscollectie van MARCA heel wat verrassingen in pet to. Dit voorjaar en deze zomer gaat de 'city-look', sterker nog, de 'city-marine- look' het helemaal maken. Hoe ziet die 'look' eruit? Het woord zegt het eigen lijk al: in de damesmode wordt de bla zer weer helemaal je van het. MARCA- mode heeft ze van ruim, recht langval- lend tot kort getailleerd. Hierbij wor den veel rechte rokken met plooistellin- gen gedragen, of plooien helemaal rondom, dan wel pantalons. Ook daar bij dient het comfort de mens, want bij MARCA-mode treft u ook een ruime sortering pantalons met elastiekdetails in de banden. De kleurstelling zal dit voorjaar iets minder fel zijn dan vorig jaar. Maar de kleuren blijven, ook bij MARCA-mode, vrolijk. Turquoise, emerald groen, lipstick cerise, gitane blauw zijn de voorjaarskleuren met daarbij als grote verrassing: de terug komst van het marine blauw. U zult zien dat marine blauw weer helemaal Het voorjaar mag dan bij MARCA- mode al begonnen zijn, in het Holland se klimaat komt een regenmantel altijd van pas. MARCA-mode brengt dit voorjaar twee verschillende series. Doelmatige trenchcoats in veel model len en kleuren als marine, beige of grijs. Ruit of uni gevoerd. Maar daarnaast ook supermodische blazermantels in katoen of denim, vaak enkellang. Denim natuurlijk naar het laatste modebeeld bedrukt met ruiten. De nieuwe buitenkleding van MARCA- mode biedt veel oversized modellen. Dat geldt ook voor de jackets en de parka-coats. Immers, ook bij de buiten kleding wordt het modebeeld dit voor jaar bepaald door lange lengtes, felle kleuren, die goed aansluiten bij de rest van uw voorjaarsgarderobe en het leuke casual karakter van de kleding. En de MARCA-prijzen voor de nieuwe voor jaarsmode voor buitenkleding? Jackets variëren van 39 tot 89 gulden. Regen mantels zijn er al vanaf 89 gulden. En als klap op de vuurpijl nog een prijsje van een willekeurig artikel uit de zeer grote nieuwe voorjaarscollectie van MARCA-mode: een dustercoat, zeer in de mode, vindt u bij MARCA al voor 59 gulden. Links mantel kostuum 'City-look', maat 36 t/m 48, naast marine ook in emerald, licht turquoise en licht cerise, f 89,-. Rechts combinatie- pak (Entrenucci) waarvan de blazer f 69,-en de rechte rok vanaff 49,-. Limes, Kumquats en Pomelo's Vooral de laatste jaren zien we met de regelmaat van de klok nieuwe soorten citrusvruchten op de groente-afdelin gen liggen. Recente voorbeelden zijn: de Limes (scherper van smaak dan citroenen), Kumquats (nog iets scher per), de uit Israël afkomstige Pomelo (een kruising tussen een grapefruit en een sinaasappel) en de inmiddels al be kende grapefruit met het rode vrucht vlees (zoeter dan de gewone grapefruit). Citrusvruchten zijn tegenwoordig het hele jaar door te krijgen. Het hoogsei zoen ligt echter in de periode van november tot april. Over de kleur van de schil van citrus vruchten doen allerlei wilde verhalen de ronde. Een mandarijn of een sinaas appel moet vol oranje van kleur zijn en een citroen of grapefruit saffraan geel. Als dat niet het geval is dan zou het om een onrijpe vrucht gaan. Niets is echter minder waar. Ook een gifgroen exem plaar is volkomen rijp en bijzonder goed van smaak. Geverfd? Worden citrusvruchten dan geverfd is de volgende vraag? Neen. Het kleuren van de vruchten komt voor rekening van moeder natuur. Verschilt de tempe- NEDERLAND LOOPT WARM VOOR in raakt dit voorjaar en deze zomer. Zijn de voorjaarskleuren iets rustiger dan vorig jaar, de gebruikte stoffen zor gen voor allerlei nieuwe mogelijkheden. Vorig jaar was het katoen, katoen en nog eens katoen. Dit jaar treft u ook bij MARCA-mode een welhaast eindeloze variatie in jacquards, al dan niet met glans-effect, linnenstructuren, spinaker met leuke ingeweven dikke draadruitjes of stoffen met dobby-effecten, kleine glanzende rondjes, vierkantjes of ande re motiefjes of, om nog iets te noemen, katoen met een piqué structuur en satijnstrepen. En dan de prijzen. Net als het enorme mode-aanbod ook typisch MARCA, zouden we willen zeggen. De nieuwste voorjaarsblazers vergen bij MARCA-mode slechts 59 tot 69 gul den, terwijl onze nieuwe collectie rok ken en pantalons al bij 39 gulden start met de gebruikelijke enorme variatie. U kunt uitstekend combineren met blou ses, pullovers en polo's die u al eerder bij MARCA aanschafte. De kleuren zit ten in dezelfde kleurstellingen. Maar u kunt zich natuurlijk ook verwennen met een extra lange blouse uit onze nieuwe voorjaarscollectie in uni, glans, ruiten of dobby effect. Ze zijn er van 25 tot 39 gulden. De voorjaarsmode brengt ook een nieuwe collectie pullovers, waarbij meerklcurigc jacquards opvallen. Bij voorbeeld wit met oranje en geel; of wit, cyclaamblauw en appeltjesgroen; of wit, turquoise en lipstickcerise. De prijzen variëren van 29 tot 49 gulden. Heel belangrijk zal tenslotte het polo shirt in dit voorjaar zijn. Felle afge stemde kleuren, oversized en piqué of single jersey zijn hierbij in de mode. En de prijs? 18 gulden, typisch MARCA. T MAGNETRON OVEN De magnetron is nog niet zo ingebur gerd dat iederéén van de voordelen van dit apparaat op de hoogte is. De wer king van de oven is voor velen nog een raadsel. Die is echter minder ingewik keld dan men denkt. Door middel van elektriciteit worden in de oven micro golven opgewekt. Deze golven hebben een aantal opvallende eigenschappen. De belangrijkste is dat deze golven de moleculen van voedingsstoffen in een razendsnel tempo heen en weer schud den. Door de wrijving van de molecu len ontstaat verhitting. Deze verhitting vindt plaats binnen het gerecht óp een diepte van ongeveer 2,5 centimeter. Energievriendelijk De microgolven hebben echter nog een andere eigenschap. Zij dringen niet door metaal heen, maar worden hier door weerkaatst. De magnetron-oven is van metaal. Als de oven wordt aangezet ontstaat dus een orkaan aan microgol ven die door het metaal worden weer kaatst in de richting van het gerecht dat erin is gezet. Dit gerecht kan worden verpakt in aardewerk, glas, porselein, papier of plastic, want door deze stoffen dringen de microgolven namelijk heen zonder dat deze materialen hierdoor worden verwarmd. Alleen het gerecht wordt verhit, niet de schotel, kom of verpakking. Dat is bijzonder belangrijk. Omdat alleen datgene wordt verwarmd, dat verwarmd moet worden, is de mag netron-oven bijzonder energievriende lijk. Met deze oven kan een energiebe sparing van zo'n 35 procent worden be reikt. Omdat de microgolven zeer ge- De magnetron-oven is geen vin ding van de laatste jaren. De mag netron werd in 1945 volkomen toevallig ontdekt. In dat jaar was dr. Percey Spencer, een natuur kundige, op een dag zo intensief met zijn werk bezig, dat zijn lunch er helemaal bij inschoot. Enigszins verstrooid had hij zijn lunchpakket op een kortegolfzender neerge legd. Enkele minuten later zag hij tot zijn verbazing de dampen van zijn pakket afslaan. De microgol ven hadden zijn koude lunch ver anderd in een gloeiend hete maal tijd. Spencer was overigens niet de eni ge die met deze onvermoede krachten van de microgolven te maken kreeg. Een radarspecialist ontdekte, eveneens in 1945 en ook bij toeval, dat tijdens de reparatie van een 'golvenopwekker', een stuk chocolade binnen de kortste keren tot een bruine brei was ge smolten. richt te werk gaan, gebeurt de verwar ming ook bijzonder snel. Er gaat geen tijd en energie verloren met het onno dig opwarmen van oven en schotel. Snel en efficiënt Dat blijkt de Nederlanders bijzonder aan te spreken. Uit een onderzoek is na melijk naar voren gekomen dat de mag netron vooral wordt benut voor het snel en efficiënt opwarmen van gerechten. De magnetron-oven weet wat dit be treft van wanten. Een kop soep opwar men vergt ongeveer één minuut. Voor het opwarmen van een liter soep heeft de magnetron vijf tot zeven minuten nodig. Het opwarmen van een complete maaltijd voor vier personen neemt on geveer 12 minuten in beslag. Snel ontdooien De magnetron heeft echter meer in zijn mars. De oven leent zich uitstekend voor het ontdooien van gerechten. Een diepgevroren kip van ruim één kilo is in een minuut of twintig ontdooid. Op de ouderwetse manier duurt dat al gauw een dag. Een boterham uit de diepvries is in 15 seconden gereed voor consump tie, terwijl het ontdooien van bijvoor beeld 400 gram ingevroren vis in onge veer tien minuten is gepiept. Koken Met de magnetron kan bovendien in een mum van tijd worden gekookt. Een pond groente is in acht minuten gaar. Het koken van een zelfde hoeveelheid aardappelen kost nog geen kwartier. Hoewel het woord oven dat wel doet vermoeden, kan in de magnetron niet worden gebakken en gebraden, tenzij men de beschikking heeft over een combinatie-apparaat. Met de magne tron kunnen dus geen krokante korstjes worden gecreëerd, scholletjes worden gebakken of biefstukjes worden gebra den. Een tweetal voordelen van de magne tron is al genoemd. De oven verwarmt snel, efficiënt en zuinig. Het apparaat Zie verder pag. 5 ratuur op de plantages overdag en 's nachts nauwelijks, dan rijpen de vruchten wel, maar verkleuren niet. Wanneer er echter tijdens het seizoen grote temperatuurverschillen zijn, dan wordt het bladgroen in de schil afge broken en krijgt de rode kleurstof caroteen vrij spel. Degene die zegt dat er smaakverschil zit tussen een groene en een oranje sinaasappel wordt slechts door suggestie op het verkeerde been gezet. Heeft u zich overigens ook wel eens af gevraagd waarom citrusvruchten enigs zins wasachtig aanvoelen? Dat is dan eens geen natuurlijk eigenschap, maar het werk van mensenhanden. In de ver- zamelstations worden de citrusvruchten eerst grondig gewassen en daarna van een dun waslaagje voorzien. Op deze manier worden de 'bessen' (alle citrus vruchten zijn familie van de bes-achti- gen) beschermd tegen stof, bacteriën en uitdroging. Citrusvruchten zijn niet alleen maar ge schikt om te persen of uit de hand te eten, maar u kunt ze ook in allerlei ge rechten verwerken. De Miro Center Krant geeft u vast een aantal toepas singsmogelijkheden. Macaroni-zalmsalade Voor deze frisse salade heeft u nodig: Ongeveer 450 gram gekookte schelp- macaroni (bij voorkeur verse), 3 rode grapefruits (deze moet u schillen en in partjes bewaren), selderij in blokjes (naar smaak), 75 g gesneden worteltjes, 75 g gekookte erwtjes, gehakte peterse lie (naar smaak), 1 gefruite ui, 75 cc slaolie, 75 cc grapefruitsap, 2 eetlepels wijnazijn, 1 theelepel gedroogde, fijn gewreven dille en 1 theelepel selderij zaad, ongeveer 450 gram roze zalm (uit blik) en een uitgelekte krop sla. Doe de macaroni, de grapefruitpartjes, de selderij, de worteltjes, de erwtjes, de peterselie en de uitjes in een grote schaal. Olie, grapefruitsap, azijn, dille, selderijzaad en een snufje zout in een glas met deksel goed schudden. Giet deze saus over het macaronimengsel en vermeng het goed. Laat het ongeveer 30 minuten goed toegedekt in de koelkast staan. Breek de zalm in grote stukken en meng deze door het mengsel. U ver spreidt de slabladeren over een bord en hierop serveert u het gerecht. Met de in dit recept gebruikte hoeveel heden kunt u ca. acht porties maken. Zwitserse steak Florida Hiervoor heeft u nodig: 750 g (magere) runderlappen of riblappen in circa vier centimeter dikke plakken. 140 gram meel, zout naar smaak, 1/8 theelepel peper, 2 eetlepels margarine of plant aardige olie, 2 middelgrote uien. 2 eet lepels bruine suiker, circa 2 deciliter grapefruitsap, 1 grapefruit in stukjes gesneden. Vermeng het meel met 1/2 theelepel zout en de helft van de peper. Leg het vlees op boterhampapier. Strooi de helft van het meelmengsel er over heen en sla het met een houten lepel in het vlees, tot het meel geheel verdwenen is. U draait het vlees om en herhaalt de handeling met het resterende meel. Snijdt het vlees in stukken en braad het vervolgens in de koekepan aan beide kanten aan. Neem het vlees weer uit de pan en bak de uien in dezelfde pan tot ze lichtbruin zijn. Voeg nu het resteren de zout, de peper en de suiker eraan toe. Roer tot slot het grapefruitsap erdoor en leg ook het vlees weer in de pan. Het geheel laat u langzaam sudderen tot het gaar is (ca. 1 1 /2 uur) of u bakt het in de oven bij 180 - 200 graden Celsius. Gar neer het vlees met grapefruitpartjes. Dit recept is geschikt voor zes perso nen. i

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 1986 | | pagina 17