PRIJSLIJST SUPERSNELVERSTELATEUER. 'Hollandse pot' doet het nog prima in de winter WELKE SERVICE VERWACHT U A. Welke service verwacht u, als prijsbewuste klant nu precies bij uw kledingzaak. Verwacht u een portier die u met een kopje koffie verwelkomt; een kinder juffrouw die zich om uw kinderen bekommert; een couturier die constant om u heen drentelt; een winkelbediende die hele rekken voor u leeghaalt; weer een andere winkelbediende die u helpt met passen; de hele bedrijfsleiding die oh en ah zegt bij alles wat u aantrekt; een caissière, die een boekhouder opdracht geeft de rekening naar uw huis te zenden; een inpakster die uw aankopen in een gouden papiertje met een zilveren strik tot een waar kunstwerk verpakt; een portier die u weer uitgeleide doet en een buitenportier die uw auto voorrijdt en van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om hem even te wassen en te poetsen? V erander-atelier Slechte of helemaal geen tandverzorging is anno 1986 volstrekt uit de tijd. Toch gebeurt het maar al te vaak dat we een bezoek aan de tandarts overslaan of het gemakshalve maar vergeten. Slecht voor het gebit en het gaat geld kosten. De boosdoener ■2331 LENGTE VERKORTEN/VERLENGEN Pantalon met stootband. Japon-rok (zoom). Japon boventaiHe. Colbert en mantel. 930 9.50 20.00 20.00 1430 1430 2430 24.50 WUDTE: BANDWUDTE EN TAILLE VERNAUWEN/VERWUDEN Pantalon. Kostuumvesten In zijnaad Ongevoerde rokken en japonnen in de zijnaden. Gevoerde rokken en japonnen in de zijnaden. 8.50 930 1030 13,00 1430 1430 1530 1730 MOUWEN: VERLENGEN OF VERKORTEN Japonnen. Colberts en mantels zonder split Colberts en mantels met split Mantels met manchet garnering. 9,50 930 1330 1530 1430 17.00 1930 1930 SCHOUDERS/KRAAG Watteren per schouder. Schouders japonnen opnemen. Kraagplooi wegnemen (Colberts). 9.50 9.50 15.50 1430 1430 1730 Voor de z.g. Quick Service in aanmerking komende veranderingen (45-90 min.). y Stamppot met snijbonen en witte bonen Stamppot boerenkool Hutspot MARCA-mode pico bello op maat Misschien verwacht u dit wel, maar verwacht u dan ook lage prijzen? Nee, natuurlijk niet. Alle waar naar zijn geld en vandaar dat MARCA-mode naar een aanpak heeft gezocht, die het u mogelijk moet maken om heel plezierig te winkelen, een keus te kunnen doen uit een werkelijk enorm aanbod aan dames-, heren- en kinderkleding in alle maten en alle eigentijdse modellen en kleuren en die bovendien betaal baar is. Want daar gaat het toch om. U moet uw aankopen wel zelf inpakken, maar daar staat tegen over dat MARCA, door zijn nieuwe aanpak zeer scherp kan prijzen. U betaalt tot 20% minder dan elders, waarbij MARCA-mode het plezierig winkelen combi neert met service die echt nodig is. MARCA-mode service: vermaak-atelier voor kleine veranderingen; klaar terwijl u winkelt Service die u echt goed kunt ge bruiken in een kledingzaak is een vliegensvlug verander-ate- lier, waar u snel en goedkoop kleding exact kan laten aanpas sen. MARCA-mode biedt u liever een dergelijke service dan hulp bij het inpakken van uw aanko pen, want dat kunt u zelf wel. Al uw kleding wordt dan ook bij elke MARCA vestiging razend snel, terwijl u toch al aan het winkelen bent, op de juiste maat gebracht. Ook uw eigen ge bruikte kleding. Kleine ingrepen vergen hooguit een uurtje. Helemaal gratis kan deze service natuurlijk niet zijn. Alhoewel, als u toetreedt tot de MARCA- Club, een lidmaatschap waaraan vele voordelen kleven voor onze vaste klanten, dan bent u voor vele kleine aanpassingen zelfs helemaal niets kwijt. Een zinvolle service, die hele maal past in de nieuwe manier Gebit vereist goed onderhoud Een goed onderhoud begint bij het poetsen van tanden en kie zen na iedere maaltijd en daarna het goed spoelen van de mond. Voor het poetsen is een goede tandenborstel en een goede tandpasta noodzakelijk. Die goede tandpasta's en borstels zijn er volop. Indien u daar prijs op stelt zal de tandarts of de mondhygiëniste u gaarne advi seren. Deze deskundigen kunnen u ook voorlichten over het gebruik van fluoride. Dit is een onmisbare stof voor het gezond houden van het gebit. Miro draagt deze week een steentje aan goede gebitsverzor- ging bij door een fantastische Prodent-aanbieding. Prodent Tandpasta Fluoride of Ultra- actief, een combi-pak van 4 mbes a 50 ml, van f 3,98 voor f 3,68 en f 2,50 retour via uw bank of giro. Vooral wanneer er moet worden gesaneerd en we al een paar jaar tjes niet naar de tandarts zijn ge weest. Maar de tandarts kan niet alles doen. Een goed onderhouden gebit be gint niet bij hem maar bij ons zelf. De Stichting Goed Gebit voert al jaren actie om de Ne derlander gebitsbewust te ma ken. In een brochure die deze instantie heeft uitgegeven staan vier uitstekende redenen waar om het gebit in goede staat moet worden gehouden. 1. Spijsvertering 2. Gezondheid 3. Spraak 4. Esthetische waarde Wat het eerste betreft, de functie van tanden en kiezen is bijten en kauwen. Goed kauwen zorgt voor een betere spijsvertering. Onze gezondheid is erbij gebaat wanneer er geen chronische ont stekingen in onze mond voorko men en tanden en kiezen zijn er naast de tong, om tot een juiste spraakvorming te komen. Als laatste siert een gezond gebit nog steeds ons voorkomen. De opvatting dat slechte tanden erfelijk zouden zijn is volkomen uit de lucht gegrepen. Suiker, dus bijv. snoep, is de grote boos doener. Zoals roken slecht is voor onze longen, is snoepen slecht voor ons gebit. Gemiddeld consumeren wij per jaar in Nederland 43 kilo suiker, waarvan ruim de helft in de vorm van snoepgoed. Omgerekend betekent dit dat we zo gemiddeld 1/3 van ons totale lichaamsgewicht per jaar oppeu zelen aan zoetwaren. Trekken we die lijn door dan kan men vaststellen dat een Ne derlander in zijn leven ruim anderhalve ton snoep tot zich neemt. Een cijfer waar het gebit niet tegen op kan. Wat moet je nu doen om je gebit in optimale conditie te houden. Er zijn zoveel lekkere dingen waardoor je gezonde tanden houdt. De kreet van jaren geleden: „Snoep verstandig eet een appel" geldt bijvoorbeeld nog steeds. In fruit zit namelijk geen suiker, wel fructose maar deze stof is veel minder schadelijk dan suiker. En als u snoept is het belangrijk om het gebit extra goed te onderhouden. Overigens als u tot de onverbe terlijke snoepers behoort, wist u dat het voor het gebit beter is een hele zak toffees achter elkaar leeg te eten en dan het gebit te reinigen, dan de hele dag door steeds één snoepje te nemen. V Voor MARCA Club Card houders extra voordelen op de prijslijst van winkelen, die MARCA- mode nu ook heeft geïntrodu ceerd in de kledingbranche en die aansluit bij ons idee van mo dern, uitstekend, plezierig en goedkoop winkelen. Ook in uw MARCA-mode ves tiging in het Miro Center vindt u ons verander-atelier. Bij de caissière ligt een folder die u al les vertelt over uw lidmaatschap van de MARCA Club. Wij zijn in Nederland een beetje inter nationaal georiënteerde eters geworden. De Chinese restaurants zijn niet meer te tellen, er komen steeds meer Joegosla vische, Griekse en Spaanse eethuisjes en Pizza's worden in de meeste huis houdens zeer veelvuldig gegeten. Toch biedt onze eigen Nederlandse keuken zeker in de wintermaanden talloze heer lijke gerechten. Met name de oer-Hol- landse stampponen zijn fameus. Na tuurlijk eet geen mens graag iedere dag alleen maar stampponen, maar elke dag oesters en kaviaar zou ook gaan verve len. Hieronder geven wij u een paar recep ten van oer-Nederlandse gerechten, bij uitstek geschikt voor een barre winter avond. Vroeger maakte men dit gerecht met zoute snijbonen. Veel gezinnen hadden voor de wintermaanden een vat met snijbonen in het zout klaar staan voor het gebruik. Met de komst van diep vriezers en blikverpakking zijn de zoute snijbonen echter nagenoeg verdwenen. Een stamppot met snijbonen en wine bonen is echter nog heel goed te maken. De verhouding van de te gebruiken in grediënten is als volgt: 1 kg snijbonen, 1 kilo aardappelen en 200 gram wine bonen en een rookworst van 500 g, zout en eventueel een klontje boter of een beetje melk. U zet de snijbonen in ruim kokend water op met een behoorlijke hoeveel heid zout en kookt ze net gaar. Daarna zolang met water spoelen tot het over tollige zout is verdwenen (een kwestie van smaak, dus). U legt de geschilde en in stukken gesne den aardappelen onder in een pan met zoveel water dat ze half onder staan, daarop legt u de snijbonen. In ongeveer een half uur kookt u de aardappelen gaar en bijna droog. Ondertussen heeft u de witte bonen apart gaar gekookt en de rookworst heeft u, eveneens apart, laten wellen. U stampt de aardappelen en snijbonen door elkaar en roert er de witte bonen doorheen. Als de stamppot u te droog voorkomt dan roert u er een stukje boter en/of een scheutje melk door. Proef even of het gerecht voldoende hartig is. Zo niet, voeg dan wat zout toe en strooi er verse peper over, dat smaakt uitstekend. Serveren met de geurige rookworst er boven op. Een stamppot van boerenkool op de ouderwetse manier bereid maakt u van anderhalf kilo aardappelen, een kilo schoongemaakte boerenkool, 100 gram havermout, een beetje boter en wat zout en voor dc liefhebber een beetje krui- denazijn. Bij deze stamppot serveert u ook een rookworst. U zet de gewassen boerenkool op met een beetje kokend water en kookt ze tot ze bijna gaar is. Daarna voegt u er de in stukken gesneden aardappelen, de havermout en het zout bij. Indien nodig voegt u er nog een beetje water bij, maar zorg er voor dat het gerecht niet te vochtig wordt. U kookt alles gaar en stampt daarna de ingrediënten door el kaar, waarna u een beetje boter toe voegt. De rookworst, die u apart hebt laten wellen serveert u op dit gerecht. Naar verkiezing kunt u het gerecht nog wat extra smaak geven door er een beetje kruidenazijn door te roeren. Bovenstaand recept is voor een stamp pot boerenkool zoals die vroeger op het 'boerenland' werd gegeten. U kunt als u dat wilt het gerecht wat lichter verteer baar maken door de havermout er uit te laten. Geef in dat geval de azijn er apart bij, zodat een ieder zich daarvan naar smaak kan bedienen. Een stamppot die in dit rijtje beslist niet mag ontbreken is vanzelfsprekend de hutspot. Hiervoor heeft u nodig: 6 grote winterwortelen, 3 grote uien, 2 kilo aardappelen, 1 liter water, 500 g half vet klapstuk (beslist niet te vet) en wat zout naar smaak. Laat het vlees in het water op een laag vuurtje enige uren trekken en voeg er daarna de schoongemaakte en gesneden groenten en aardappelen bij en laat alles te zamen gaar worden. Neem het vlees eruit en stamp alles door elkaar. Leg het vlees nog even in de pan terug en proef of er genoeg zout in de hutspot zit en u kunt het gerecht serveren. Maal er wat verse peper over en zet de pepermolen op tafel zodat een ieder zich nog wat extra kan bedienen. Als extraatje kunt u bij de hutspot voor iedereen een schouder-karbonade bak ken. I

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 1986 | | pagina 19