PRIJSLIJST
SUPERSNELVERSTELATEUER.
'Hollandse pot'
doet het nog
prima in de
winter
WELKE SERVICE VERWACHT U
A.
Welke service verwacht u, als prijsbewuste klant nu
precies bij uw kledingzaak. Verwacht u een portier
die u met een kopje koffie verwelkomt; een kinder
juffrouw die zich om uw kinderen bekommert;
een couturier die constant om u heen drentelt;
een winkelbediende die hele rekken voor u
leeghaalt; weer een andere winkelbediende die u
helpt met passen; de hele bedrijfsleiding die oh en
ah zegt bij alles wat u aantrekt; een caissière, die een
boekhouder opdracht geeft de rekening naar uw
huis te zenden; een inpakster die uw aankopen in
een gouden papiertje met een zilveren strik tot een
waar kunstwerk verpakt; een portier die u weer
uitgeleide doet en een buitenportier die uw auto
voorrijdt en van de gelegenheid gebruik heeft
gemaakt om hem even te wassen en te poetsen?
V erander-atelier
Slechte of helemaal geen tandverzorging is
anno 1986 volstrekt uit de tijd. Toch gebeurt
het maar al te vaak dat we een bezoek aan de
tandarts overslaan of het gemakshalve maar
vergeten. Slecht voor het gebit en het gaat
geld kosten.
De boosdoener
■2331
LENGTE VERKORTEN/VERLENGEN
Pantalon met stootband.
Japon-rok (zoom).
Japon boventaiHe.
Colbert en mantel.
930
9.50
20.00
20.00
1430
1430
2430
24.50
WUDTE: BANDWUDTE EN TAILLE
VERNAUWEN/VERWUDEN
Pantalon.
Kostuumvesten In zijnaad
Ongevoerde rokken en japonnen
in de zijnaden.
Gevoerde rokken en japonnen in
de zijnaden.
8.50
930
1030
13,00
1430
1430
1530
1730
MOUWEN: VERLENGEN OF VERKORTEN
Japonnen.
Colberts en mantels zonder split
Colberts en mantels met split
Mantels met manchet garnering.
9,50
930
1330
1530
1430
17.00
1930
1930
SCHOUDERS/KRAAG
Watteren per schouder.
Schouders japonnen opnemen.
Kraagplooi wegnemen (Colberts).
9.50
9.50
15.50
1430
1430
1730
Voor de z.g. Quick Service in aanmerking komende veranderingen
(45-90 min.). y
Stamppot met snijbonen en
witte bonen
Stamppot boerenkool
Hutspot
MARCA-mode pico bello op maat
Misschien verwacht u dit wel,
maar verwacht u dan ook lage
prijzen?
Nee, natuurlijk niet. Alle waar
naar zijn geld en vandaar dat
MARCA-mode naar een aanpak
heeft gezocht, die het u mogelijk
moet maken om heel plezierig te
winkelen, een keus te kunnen
doen uit een werkelijk enorm
aanbod aan dames-, heren- en
kinderkleding in alle maten en
alle eigentijdse modellen en
kleuren en die bovendien betaal
baar is. Want daar gaat het toch
om.
U moet uw aankopen wel zelf
inpakken, maar daar staat tegen
over dat MARCA, door zijn
nieuwe aanpak zeer scherp kan
prijzen.
U betaalt tot 20% minder dan
elders, waarbij MARCA-mode
het plezierig winkelen combi
neert met service die echt nodig
is.
MARCA-mode service: vermaak-atelier
voor kleine veranderingen; klaar terwijl
u winkelt
Service die u echt goed kunt ge
bruiken in een kledingzaak is
een vliegensvlug verander-ate-
lier, waar u snel en goedkoop
kleding exact kan laten aanpas
sen.
MARCA-mode biedt u liever
een dergelijke service dan hulp
bij het inpakken van uw aanko
pen, want dat kunt u zelf wel. Al
uw kleding wordt dan ook bij
elke MARCA vestiging razend
snel, terwijl u toch al aan het
winkelen bent, op de juiste maat
gebracht. Ook uw eigen ge
bruikte kleding.
Kleine ingrepen vergen hooguit
een uurtje.
Helemaal gratis kan deze service
natuurlijk niet zijn. Alhoewel,
als u toetreedt tot de MARCA-
Club, een lidmaatschap waaraan
vele voordelen kleven voor onze
vaste klanten, dan bent u voor
vele kleine aanpassingen zelfs
helemaal niets kwijt.
Een zinvolle service, die hele
maal past in de nieuwe manier
Gebit vereist goed onderhoud
Een goed onderhoud begint bij
het poetsen van tanden en kie
zen na iedere maaltijd en daarna
het goed spoelen van de mond.
Voor het poetsen is een goede
tandenborstel en een goede
tandpasta noodzakelijk. Die
goede tandpasta's en borstels
zijn er volop. Indien u daar prijs
op stelt zal de tandarts of de
mondhygiëniste u gaarne advi
seren.
Deze deskundigen kunnen u ook
voorlichten over het gebruik van
fluoride. Dit is een onmisbare
stof voor het gezond houden van
het gebit.
Miro draagt deze week een
steentje aan goede gebitsverzor-
ging bij door een fantastische
Prodent-aanbieding. Prodent
Tandpasta Fluoride of Ultra-
actief, een combi-pak van 4
mbes a 50 ml, van f 3,98 voor
f 3,68 en f 2,50 retour via uw
bank of giro.
Vooral wanneer er moet worden
gesaneerd en we al een paar jaar
tjes niet naar de tandarts zijn ge
weest. Maar de tandarts kan niet
alles doen.
Een goed onderhouden gebit be
gint niet bij hem maar bij ons
zelf. De Stichting Goed Gebit
voert al jaren actie om de Ne
derlander gebitsbewust te ma
ken. In een brochure die deze
instantie heeft uitgegeven staan
vier uitstekende redenen waar
om het gebit in goede staat moet
worden gehouden.
1. Spijsvertering
2. Gezondheid
3. Spraak
4. Esthetische waarde
Wat het eerste betreft, de functie
van tanden en kiezen is bijten en
kauwen. Goed kauwen zorgt
voor een betere spijsvertering.
Onze gezondheid is erbij gebaat
wanneer er geen chronische ont
stekingen in onze mond voorko
men en tanden en kiezen zijn er
naast de tong, om tot een juiste
spraakvorming te komen. Als
laatste siert een gezond gebit
nog steeds ons voorkomen.
De opvatting dat slechte tanden
erfelijk zouden zijn is volkomen
uit de lucht gegrepen. Suiker,
dus bijv. snoep, is de grote boos
doener. Zoals roken slecht is
voor onze longen, is snoepen
slecht voor ons gebit.
Gemiddeld consumeren wij per
jaar in Nederland 43 kilo suiker,
waarvan ruim de helft in de
vorm van snoepgoed.
Omgerekend betekent dit dat we
zo gemiddeld 1/3 van ons totale
lichaamsgewicht per jaar oppeu
zelen aan zoetwaren.
Trekken we die lijn door dan
kan men vaststellen dat een Ne
derlander in zijn leven ruim
anderhalve ton snoep tot zich
neemt. Een cijfer waar het gebit
niet tegen op kan.
Wat moet je nu doen om je gebit
in optimale conditie te houden.
Er zijn zoveel lekkere dingen
waardoor je gezonde tanden
houdt.
De kreet van jaren geleden:
„Snoep verstandig eet een
appel" geldt bijvoorbeeld nog
steeds. In fruit zit namelijk geen
suiker, wel fructose maar deze
stof is veel minder schadelijk
dan suiker. En als u snoept is het
belangrijk om het gebit extra
goed te onderhouden.
Overigens als u tot de onverbe
terlijke snoepers behoort, wist u
dat het voor het gebit beter is
een hele zak toffees achter elkaar
leeg te eten en dan het gebit te
reinigen, dan de hele dag door
steeds één snoepje te nemen.
V
Voor MARCA Club Card houders extra voordelen op de prijslijst
van winkelen, die MARCA-
mode nu ook heeft geïntrodu
ceerd in de kledingbranche en
die aansluit bij ons idee van mo
dern, uitstekend, plezierig en
goedkoop winkelen.
Ook in uw MARCA-mode ves
tiging in het Miro Center vindt
u ons verander-atelier. Bij de
caissière ligt een folder die u al
les vertelt over uw lidmaatschap
van de MARCA Club.
Wij zijn in Nederland een beetje inter
nationaal georiënteerde eters geworden.
De Chinese restaurants zijn niet meer te
tellen, er komen steeds meer Joegosla
vische, Griekse en Spaanse eethuisjes
en Pizza's worden in de meeste huis
houdens zeer veelvuldig gegeten. Toch
biedt onze eigen Nederlandse keuken
zeker in de wintermaanden talloze heer
lijke gerechten. Met name de oer-Hol-
landse stampponen zijn fameus. Na
tuurlijk eet geen mens graag iedere dag
alleen maar stampponen, maar elke dag
oesters en kaviaar zou ook gaan verve
len.
Hieronder geven wij u een paar recep
ten van oer-Nederlandse gerechten, bij
uitstek geschikt voor een barre winter
avond.
Vroeger maakte men dit gerecht met
zoute snijbonen. Veel gezinnen hadden
voor de wintermaanden een vat met
snijbonen in het zout klaar staan voor
het gebruik. Met de komst van diep
vriezers en blikverpakking zijn de zoute
snijbonen echter nagenoeg verdwenen.
Een stamppot met snijbonen en wine
bonen is echter nog heel goed te maken.
De verhouding van de te gebruiken in
grediënten is als volgt: 1 kg snijbonen, 1
kilo aardappelen en 200 gram wine
bonen en een rookworst van 500 g, zout
en eventueel een klontje boter of een
beetje melk.
U zet de snijbonen in ruim kokend
water op met een behoorlijke hoeveel
heid zout en kookt ze net gaar. Daarna
zolang met water spoelen tot het over
tollige zout is verdwenen (een kwestie
van smaak, dus).
U legt de geschilde en in stukken gesne
den aardappelen onder in een pan met
zoveel water dat ze half onder staan,
daarop legt u de snijbonen. In ongeveer
een half uur kookt u de aardappelen
gaar en bijna droog.
Ondertussen heeft u de witte bonen
apart gaar gekookt en de rookworst
heeft u, eveneens apart, laten wellen.
U stampt de aardappelen en snijbonen
door elkaar en roert er de witte bonen
doorheen. Als de stamppot u te droog
voorkomt dan roert u er een stukje
boter en/of een scheutje melk door.
Proef even of het gerecht voldoende
hartig is. Zo niet, voeg dan wat zout toe
en strooi er verse peper over, dat
smaakt uitstekend. Serveren met de
geurige rookworst er boven op.
Een stamppot van boerenkool op de
ouderwetse manier bereid maakt u van
anderhalf kilo aardappelen, een kilo
schoongemaakte boerenkool, 100 gram
havermout, een beetje boter en wat zout
en voor dc liefhebber een beetje krui-
denazijn. Bij deze stamppot serveert u
ook een rookworst.
U zet de gewassen boerenkool op met
een beetje kokend water en kookt ze tot
ze bijna gaar is. Daarna voegt u er de in
stukken gesneden aardappelen, de
havermout en het zout bij. Indien nodig
voegt u er nog een beetje water bij,
maar zorg er voor dat het gerecht niet te
vochtig wordt. U kookt alles gaar en
stampt daarna de ingrediënten door el
kaar, waarna u een beetje boter toe
voegt.
De rookworst, die u apart hebt laten
wellen serveert u op dit gerecht. Naar
verkiezing kunt u het gerecht nog wat
extra smaak geven door er een beetje
kruidenazijn door te roeren.
Bovenstaand recept is voor een stamp
pot boerenkool zoals die vroeger op het
'boerenland' werd gegeten. U kunt als u
dat wilt het gerecht wat lichter verteer
baar maken door de havermout er uit te
laten. Geef in dat geval de azijn er apart
bij, zodat een ieder zich daarvan naar
smaak kan bedienen.
Een stamppot die in dit rijtje beslist niet
mag ontbreken is vanzelfsprekend de
hutspot. Hiervoor heeft u nodig: 6 grote
winterwortelen, 3 grote uien, 2 kilo
aardappelen, 1 liter water, 500 g half
vet klapstuk (beslist niet te vet) en wat
zout naar smaak.
Laat het vlees in het water op een laag
vuurtje enige uren trekken en voeg er
daarna de schoongemaakte en gesneden
groenten en aardappelen bij en laat alles
te zamen gaar worden.
Neem het vlees eruit en stamp alles
door elkaar. Leg het vlees nog even in
de pan terug en proef of er genoeg zout
in de hutspot zit en u kunt het gerecht
serveren. Maal er wat verse peper over
en zet de pepermolen op tafel zodat een
ieder zich nog wat extra kan bedienen.
Als extraatje kunt u bij de hutspot voor
iedereen een schouder-karbonade bak
ken.
I