NIEUWE BOEKEN
Band en schokbrekers:
een paar apart
Nieuwe jazzplaten
HANS SACKS-JAAR
IN NEURENBERG
MENU VAN DE WEEK
geweldig prijsvoordeel in de
prijsknijpernu en elke week opnieuw
dagelijkse boodschappen nergens
zo voordelig
SUNRISE
LIMOI
ERWTEN
HEINEKEN
LAPPEN
w
Voordelige
aanbiedingen
in Igls
Weekends voor
amateur
fotografen in
Salland
In Oberharz
kan men
terecht voor
sneeuwpakket
CREME PATE 135
GEBR GEHAKT
CORNED BEEF 143
droogkokende rijst gu 100GRAM
dobbelman blauw 495
„fijne* 0OP
telt
boerekool p. pak hos. b3
kilo spruiten
sinaasappelen stuks 275
joer krat
tomatenketchup
kippebouillon 3 liter 43
homburg ooepballen #3
ramilles sherry
goudshampoo titer
verse worst kilo 560
dl tartaar 3 stuks 298
gehakt
WtkinJ*
unox rookworst 233109
varkensworst 250gr 208
verse andijvie
goudreinetten
rode kool 2 kiio
loer
kilo
100 GRAM
100 GRAM --n
GREENGOLD m
voor
240gr. italiaanse
California j|£|
200 gram "M
clas goedkoop
classique
500gr 618
kilo
kilo
ma.
kilo
540
sunrise
up of cola gezmsfles 33
250 gram «fggj
t<ilo
voor
2,5 kilo
voor
SCHELDEBODE VAN WOENSDAG 21 JANUARI
ELSEVIERS CULINAIRE
ATLAS
Elseviers culinaire atlas,
samengesteld door Wina Born,
neemt u mee op een fascine
rend culinair avontuur, een
soort reis om de wereld door
„tachtig" keukens.
De atlas opent met een be
schrijving in vogelvlucht van
een échte gastronomische we
reldreis. De route gaat van de
culinaire smeltkroes New York
via een cross-country door
Amerika en Mexico naar China
en Hong Kong en door India en
het Midden-Oosten naar Eu
ropa. Van alle typisch locale
gerechten wordt genoten in de
beroemdste restaurants ter
plaatse.
Dan volgt er een rijk geïllus
treerd overzicht van alle denk
bare in groepen ingedeelde, in
grediënten, waarbij behalve de
toepassingsmogelijkheden ook
de historische aspecten leven
dig beschreven worden.
Van ieder land dat vervol
gens wordt behandeld is de
eet-cultuur op een overzichte
lijke en inspirerende manier in
kaart gebracht, terwijl tevens
van de meest karakteristieke
gerechten de recepten zijn ge
geven. Van de interessantste
landen zoals Frankrijk en Ita
lië, zijn de culinaire kaarten
per provincie opgenomen. Uit
gebreid wordt ingegaan op de
invloed die verschillende cul
turen in culinair opzicht op el
kaar hebben gehad via ont
dekkingsreizen, kruistochten,
veldslagen en volksverhuizin
gen. Zoals bekend is de Chi
nese keuken over de hele we
reld uitgewaaierd, maar ook de
culinaire geneugten uit de
Arabische wereld en de medi-
terane landen mogen zich ver
heugen in een steeds toene
mende populariteit. Deze atlas
laat u kennis maken met de
landen van herkomst van al
deze exotische specialiteiten.
Het algemene register met
meer dan drieduizend tref
woorden en het recepten-
register met meer dan vijfhon
derd recepten maken deze cu
linaire atlas tot een van de
meest universele bronnen van
culinaire inspiratie.
Verschenen bij Elsevier Ne
derland B.V. Gebonden: 318
blz. Prijs 94,50.
CLOWNERIETJES
Wie aan onze nationale
clown Toon Hermans denkt,
denkt onmiddellijk aan twin
tig jaar „one-man shows",
want al in 1955 bezorgde hij de
duizenden en nog eens duizen
den bezoekers van zijn avond
vullende programma's een on
vergetelijke buikkramp van
het lachen. Maar tijdens die
voorstellingen pinkte ook me
nigeen een traan weg als hij
zijn beroemde nummers
bracht als de clown op auditie
en het jongetje dat uit zijn bed
kwam gelopen. Het ballon
netje is ook een begrip gewor
den, onverbrekelijk met Toon
Hermans verbonden.
Weinigen zullen weten dat
Toon Hermans zijn carrière als
kunstschilder is begonnen. Hij
schildert en tekent nu nog,
maar uitsluitend voor zijn ple
zier. Al heel vroeg was Toon in
de ban van de magie van
clowns en vooral de grote Bu-
ziau is een zeer belangrijke in
spiratie voor hem. Daarom is
het niet helemaal toevallig dat
het album tekeningen en tek
sten, dat zojuist van zijn hand
is verschenen, de titel CLOW
NERIETJES draagt. Van een
goede vriend, de tekenaar Ted
(Scapa) Schaap, kreeg hij op
vakantie in Zwitserland een
rachtig gebonden boek vol
lanco baazijden, gewoon voor
de grap. Maar wat deed Toon,
hij zette het niet in de kast,
want hij werd door die mooie
lege vellen zo geboeid, dat hij
begon te tekenen en te schrij
ven en hij stopte pas toen het
boek vol was. Hij liet het boek
weer aan zijn vriend zien en die
was er zo enthousiast over, dat
hij vond dat het uitgegeven
moest worden. „Het is alle
maal in een geut ontstaan",
zegt Toon er zelf over. Meer
dan driehonderd tekeningen
met dwaze onderschriften,
woordgrappen en melancho
lieke gedichtjes aaneengere
gen tot een clowneske ketting.
Over de clowns: „Wij zijn de
circusclowns - wij doen dat
werk al eeuwen - we komen
meestal na de leeuwen". Het
boek begint met het ei, want
zoals Toon schrijft, „het ei is
het begin - want daar ziddalle-
zin".
In bijna alles wat er gebeurt
zit een grap verborgen, maar
alleen iemand met ae speelse
geest van Toon Hermans weet
hem er ook uit te halen. Het
associatieve vermogen van
Toon Hermans is onuitputte
lijk, hij trekt een gedachtenlijn
door of hij haalt er een stukje
tussenuit, in beide gevallen is
het resultaat verrassend. Nu
dus niet in Carré of op de buis,
maar in boekvorm een glim
lach voor thuis.
Verschenen bij Elsevier Ne
derland. Gebonden 164 blz.
Prijs 35,-.
Een paar nieuwe banden is
teen noodzakelijke maar ook
kostbare investering. Om vo
lop waar voor hun geld te krij
gen, kiezen automobilisten
hun banden met zorg, en staan
erop dat de wielen uitgeblan-
ceerd en uitgelijnd worden na
dat de banden erom gelegd
zijn. Jammer genoeg weten
slechts weinig mensen, dat
schokdempers invloed hebben
op de slijtage van de banden.
Zelden denkt men eraan om
schokdempers te laten contro
leren, wanneer men nieuwe
banden aanschaft. Versleten
schokdempers vormen nl. een
extra belasting voor de ban
den, waardoor die meer onder
de slechte conditie van het
wegdek lijden dan anders het
geval zou zijn. In plaats van
voortdurend op de weg te zijn,
botsen de banden over het op
pervlak, waardoor ze sneller
slijten en meer te lijden hebben
onder de wrijvingswarmte.
Het feit dat de schokdempers
versleten zijn, kan er zelfs de
oorzaak van geweest zijn dat
de banden vervangen moesten
worden.
Maar wat de oorzaak ook is,
als uw banden versleten zijn,
bestaat er grote kans dat uw
schokdempers het ook zijn. En
hoe langer uw banden meege
gaan zijn, hoe groter de kans is
dat u aan nieuwe schokdem
pers toe bent. De kwaliteit - en
dus de levensduur - van de
tegenwoordige banden loopt
sterk uiteen, maar over het al
gemeen hebben de meeste
schokdempers na 40.000 kilo
meter veel van hun effect ver
loren - wat wil zeggen dat ze
ongeveer even lang meegaan
als de gemiddelde band.
Maar in tegenstelling tot de
banden, geven de schokdem
pers pas blijk van slijtage als
die al heel ver gevorderd is. De
spanning kan niet gementen
worden, en er is geen sprake
van pedalen die anders „onder
de voet liggen", maar toch slij
ten de schokdempers wanneer
er met de wagen gereden wordt
telkens een beetje meer. En als
er lang genoeg geen aandacht
aaan ae slijtage besteed wordt,
kunnen de oude schokdempers
de wagen even onveilig maken
als versleten banden dat doen.
Dat wil dus zeggen dat men
aan het profiel van de banden
goed kan zien of het nodig is
zowel banden als schokdem
pers te vernieuwen.
Gelukkig kunnen beide tege
lijkertijd vervangen worden
zonder dat veel extra kosten en
tijd vergt. Het verwijderen van
oude schokdempers en het
aanbrengen van nieuwe kost
zelfs vaak niet meer tijd dan
het vervangen van de banden
(wat tegelijkertijd gedaan kan
worden!). Dus is het een logi
sche en economische zaak om
het samen te doen. Nieuwe
banden zijn een grote investe
ring; nieuwe chokdempers
zorgen ervoor dat die investe
ring beschermd wordt - en bie
den bovendien de garantie van
betere wegligging, meer com
fort en, met de nieuwe bómden,
optimale veiligheid van de wa
gen.
Het Tiroolse winter- en zo
mervakantiecentrum Igls,
waar de komende maand en
kele onderdelen van de Olym
pische Winterspelen zullen
worden afgewerkt (o.m. bobs
leden), blijft ook na de Winter
spelen aantrekkelijk om er een
weekje of langer te blijven. Igls
ligt op een hoogte van 900 a
1000 meter, even ten noorden,
van Innsbruck en geniet grote
bekendheid bij wintersporters
en zomertoeristen.
Men kan er tot april volop
skiën, langlaufen, rodelen,
schaatsenrijden, curling of ijs-
schieten beoefenen en zwem
men is het hele jaar mogelijk.
Wie minstens zes dagen boekt,
krijgt van de hotels een zgn.
Gastekarte, die recht geeft op
allerlei reducties op zweefba-
nen, skiliften, skischool e.d.
Na de enorme drukte tijdens
de Olympische Winterspelen,
kan in de te verwachten rustige
tijd van 8 maart tot 12 april
gebruik worden gemaakt van
een reeks voordelige aanbie
dingen van hotels en pensions
in Igls. Voor een kamer met
ontbijt in een pension betaalt
men Os. 80 (ca. 12) p.p. per
dag en voor Ös. 175 (ca. 26)
kan men in een hotel terecht.
Voor die dagprijs krijgt men
dan een kamer met bad en vol
ledig pension.
Nadere inlichtingen over
deze bijzondere aanbiedingen
in Igls verstrekt het Oosten
rijks Verkeersbureau in Am
sterdam, Singel 464, tel. 020-
255933.
MONTY SUNSHINE ON SUNDAY
Uitgebracht door CNR op het label WAM 201.062.
Bezetting: Monty Sunshine (cl) Ken Barton (bj.g.)
Charley Burton (d) Nick Stevense (tp) Rodney For-
ster (tb) Derek Tiarle (b).
Deze plaat werd opgenomen in de jazzclub „Stadt
Rendsburg" te Neumünster in West-Duitsland. Vlot
en ontzettend geinspireerd door het publiek brengen
Monty Sunshine en z'n mannen een aantal nummers
ten gehore van de bovenste jazzplank.
Qua stijl is Sunshine totaal niet afgeweken van
zijn vroegere „Barber" periode en dat komt deze
opname alleen maar ten goede. „Fidgety Feet",
„When You're Smiling", „Wabash Blues", „Old
Rugged Cross", „I'll Be Glad When You're Dead You
Rascal You", „Creole Love Call", „Lonsome Road"
en „Margie" (in Fats Waller-style) staan tesamen
borg voor 45 minuten heerlijke swing.
MAX COLLIE AND THE RHYTHM ACES „SE
COND".
Uitgebracht door CNR op het label WAM 201.063.
Bezetting: Max Collie (tb, voc) Jack Gilbert (cl)
Johan Healy (b, voc), Phil Mason (tp) Jim Mcintosh
(bj) Ron McKay (dr, voc.).
Opgenomen nummers: „Petulia", „Willie the
Weeper", „Aunt Hagers blues", „Walking with the
King", „Black bottom stomp", „Light from the lich-
thouse", „Steamboat stomp", „I wonder who's kis
sing her now", „Bourbon street parade" en „Snake
rag".
Evenals bij Monty Sunshine wordt op deze plaat
vakwerk geleverd en hoe zou dat ook anders kunnen,
Max en z'n kornuiten zijn immers wereldkampioen
oudestyl-jazz 1975.
Neem bijvoorbeeld Bourbon street parade in een
arrangement van Max Collie, heel origineel gebracht
evenals Snake rag (van Oliver en Armstrong) een
nummer wat er uit spat.
Voor elke oudestijl jazz liefhebber is dit een aan
rader en ook degene die nog niet zoveel van deze style
gehoord heeft moet deze plaat beslist eens gaan be
luisteren.
De Streek VW Overijsselse,
Heuvelrug en Salland in
Raalte gaat bijzondere aan
dacht besteden aan amateur-
fotografen die het prachtige
natuurgebied Salland voor de
lens willen halen en daarbij
enige steun willen hebben. Ze
kunnen rekenen op de mede
werking van de leden van de
fotoclub Raalte, die de fotogra
ferende gasten met raad en
daad zullen bijstaan.
Hoewel het landschap van
Salland voor de doorsnee-
toerist in de zomer natuurlijk
met het vele groen en de zon
mooier is, rekent men in Sal
land de amateur-fotografen
niet tot de „doorsnee". De
amateur-fotograaf goochelt
immers met zijn lens en ziet
dingen anders dan de gewone
mens. Daarom is het aantrek
kelijk de lens eens op Salland
te richten, een gebied waar
men normaal niet zo gemakke
lijk komt.
Tijdens het weekendje Sal
land trekken de amateurfoto
grafen erop uit voor het maken
van foto's, die daarna onmid
dellijk in de donkere kamer
kunnen worden afgewerkt en
bekeken.
Zo'n weekendje voor ama
teurfotografen is mogelijk bij
een minimumaantal deelne
mers van zes. Geboden wordt
tweemaal logies met ontbijt,
tweemaal lunch en een uitste
kend diner, hulp van de foto
club Raalte, gebruik van de
doka en gratis fotopapier. En
dat allemaal'voor 91,50 p.p.
Het bekende hotel „De
Zwaan" in Raalte staat garant
voor een prima verzorging.
Voor inlichtingen en folder:
Streek-WV Overijsselse Heu
velrug en Salland in Raalte,
Marktstraat 19, tel. 05720-
2343.
Aantrekkelijke en zeer
voordelige winteraanbiedin-
gen, waarvoor de verzamel
naam „Sneeuwpakket" is ge
kozen, biedt het Oberharzge-
bergte. De basis voor dt
7-daagse all-in verblijven
wordt gevormd door overnach
tingen met ontbijt, inclusief de
toeristenbelasting. Daarvoor
kan men terecht in plaatsen als
Altenau, Clausthal-Zellerfeld,
Buntenbock, Schulenberg en
Wildemann.
Het „Sneeuwpakket" bevat
daarnaast nog vele extra's. Zo
kan men in Altenau deelnemen
aan een wandeling te voet of
per ski onder deskundige lei
ding, een bezoek aan het golfs-
lagbad of een folkloristische
avond. In Clausthal-Zellerfeld
en Buntenbock staan een rond
rit door de Harz, de bezichti
ging van een bergindustrie en
een musuem alsmede twee keer
zwemmen in het overdekte
zwembad op het programma.
Soortgelijke activiteiten wor
den ontplooid in Schulenberg
en Wildemann en zijn eveneens
opgenomen in het all-in arran-
?ement. Deze voordelige
-daagse „Sneeuwpakketten"
in de Oberharz variëren in de
prijs van DM 77.- tot DM 91,50
en gelden voor de periode 10
januari tot en met 10 april
1976. Voor nadere inlichtin
gen: „Die Oberharzer", 3396
Altenau. Postfach 4.
Wie graag lacht, van echte
folklore houdt en een beetje
afweet van de historie, kan in
1976 niet om de fraaie stad
Neurenberg heen. Dit dankzij
Hans Sachs, de wereldbe
roemde dichtende schoenma
ker, stukjesschrijver en „meis-
tersinger", waarvan men op 19
januari voor de 400ste maal de
sterfdag herdenkt. Dit jaar
heeft men er minder geld tegen
aan gegooid dan de zes miljoen
DM die het „Dürer-jaar" 1971
heeft gekost, maar desondanks
zal de meer bescheiden som
van DM 250.000 garant staan
voor vrolijke en interessante
gebeurtenissen. Mede dankzij
spontane medewerking van
burgers, herenigingen en ge
zelschappen.
Het programma ziet er zelfs
zo veelzijdig en aantrekkelijk
uit dat men al hoort spreken
van een soort Hans Sachs-
renaissance. Dat wil zeggen:
elke vrijdag een uitverkocht
huis in de ruine van het Katha-
rinenklooster met een reper
toire van 35 stukken, te spelen
door het Stadstoneel in een
voor iedereen verstaanbare
omgangstaal. Er wordt beslist
geen afbreuk gedaan aan de
weldoordachte handelingen,
integendeel de humor van
Hans Sachs waarmee hij de
menselijke zwaktes en on
deugden bloot stelt is onve
randerd gebleven. In 1976 zijn
er een aantal vrolijke zaken
bijgekomen, die elk voor zich
doen denken aan de sfeer van
de 16e eeuw. We noemen
slechts de wedergeboorte van
de Duitse doedelzak, die hier
Sackpfeife wordt genoemd.
Maar ook andere oude instru
menten herleven, om zang en
dans te begeleiden, zoals de
schalmeien, trommels, klaroe
nen en dwarsfluiten, die zo van
oude schilderijen zouden kun
nen zijn gehaald. Vooral op de
Sackpfeife is men in Neuren
berg erg gesteld en vandaar dat
een eerste sene instrumenten
uit vervlogen tijden voor het
eerst weer deel uitmaakt van
de muziekgroep die de Hans
Sachs-spelen zal begeleiden.
Het blijft niet alleen bij de we
dergeboorte van de Duitse
doedelzak. Het ensemble van
toneeldirekteur Hans Dieter
Schwarze zal met een nieuwe
„Theaterwagen" door Neu
renberg rijden en het publiek
opwekken om mee te spelen. Er
komt een schoenlappers
markt met een historische mo
deshow. Musea in de stad be
reiden een grote tentoonstel
ling voor onder het motto „het
leven van Hans Sachs" en er
wordt gewerkt aan een
Drukletters-spel, waar ieder
een aan mee kan doen. En zo
zijn er nog meer activiteiten
ontplooid om dit jaar Hans
Sachs weer eens te doen herle
ven. Op deze manier hopen de
organisators een meer realis
tisch beeld van deze „Meister-
singer" te scheppen. Voor de
toeristen en andere belangstel
lenden wordt echter ook de ge
zelligheid, humor en folklore
die ait alles met zich meeb
rengt een heel bijzonder ge
noegen.
Voor het nieuwe jaar hebben
we ons allemaal voorgenomen
verantwoorde goedkopere
maaltijden samen te stellen en
daarom moeten we zeker profi
teren van de goedkopere win
tergroenten, zoals kool, bietjes
en knolraap. Met een beetje
fantasie (bijvoorbeeld een
kaassaus over de knolraap -
kerrie en een uitje bij de witte
kool) kunnen we op deze wijze
zeker een smakelijk maal be
reiden.
Zondag: Kippesoep, sprui
tjes, varkenshaas, aardappe
len, fruit.
Maandag: Kaasragoüt, kool
met kerrie, uitje, aardappelen,
wentelteefjes.
Dinsdag: Bruine bonen met
spek, gebakken uien, appel
moes, karnemelkvla met rozij
nen.
Woensdag: Dikke bruine
bonensoep met verse groenten,
kwarkschoteltje.
Donderdag: Gehakt, rode
bietjes, aardappelen, yoghurt
met geraspte appel.
Vrijdag: Eieren in kaassaus,
prei, aardappelen, mokkavla.
Zaterdag: Zuurkool met
worsten en rozijnen, fruit.
Eieren in kaassaus: 4 eieren,
20 g. boter, 20 g. bloem, 3 dl.
melk, 50 g. geraspte kaas, zout,
peper, aromazout.
Kook de eieren hard, pel ze
en snijd ze overlangs door. Leg
ze met de platte kant op een
schotel. Maak een gladde saus
van boter, bloem en melk, voeg
geraspte kaas toe en maak de
saus zo nodig op smaak met
zout, peper en aromazout. Giet
de hete saus over de eieren.
Kwarkschoteltje: 8 sneetjes
witte brood, 4 appels, 75 g. bo
ter, 100 g. basterdsuiker, 1
bakje kwark, 1 theelepel ka
neel, 50 g. kristalsuiker. Snijd
de korstjes van het brood en
verdeel net brood daarna in
dobbelsteentjes. Beboter een
vuurvaste schotel en leg hierin
laag om laag het brood, de in
schijfjes gesneden appels en de
boter die met de bastardsuiker
en de kwark is uitgeroerd. (De
bovenste laag moet uit dit
mengsel bestaan). Zet het
schoteltje 20 minuten in een op
220 graden Celsius voorver
warmde oven. Strooi er voor
het opdienen een mengsel van
kristalsuiker en kaneel over.