NIEUWE BOEKEN Band en schokbrekers: een paar apart Nieuwe jazzplaten HANS SACKS-JAAR IN NEURENBERG MENU VAN DE WEEK geweldig prijsvoordeel in de prijsknijpernu en elke week opnieuw dagelijkse boodschappen nergens zo voordelig SUNRISE LIMOI ERWTEN HEINEKEN LAPPEN w Voordelige aanbiedingen in Igls Weekends voor amateur fotografen in Salland In Oberharz kan men terecht voor sneeuwpakket CREME PATE 135 GEBR GEHAKT CORNED BEEF 143 droogkokende rijst gu 100GRAM dobbelman blauw 495 „fijne* 0OP telt boerekool p. pak hos. b3 kilo spruiten sinaasappelen stuks 275 joer krat tomatenketchup kippebouillon 3 liter 43 homburg ooepballen #3 ramilles sherry goudshampoo titer verse worst kilo 560 dl tartaar 3 stuks 298 gehakt WtkinJ* unox rookworst 233109 varkensworst 250gr 208 verse andijvie goudreinetten rode kool 2 kiio loer kilo 100 GRAM 100 GRAM --n GREENGOLD m voor 240gr. italiaanse California j|£| 200 gram "M clas goedkoop classique 500gr 618 kilo kilo ma. kilo 540 sunrise up of cola gezmsfles 33 250 gram «fggj t<ilo voor 2,5 kilo voor SCHELDEBODE VAN WOENSDAG 21 JANUARI ELSEVIERS CULINAIRE ATLAS Elseviers culinaire atlas, samengesteld door Wina Born, neemt u mee op een fascine rend culinair avontuur, een soort reis om de wereld door „tachtig" keukens. De atlas opent met een be schrijving in vogelvlucht van een échte gastronomische we reldreis. De route gaat van de culinaire smeltkroes New York via een cross-country door Amerika en Mexico naar China en Hong Kong en door India en het Midden-Oosten naar Eu ropa. Van alle typisch locale gerechten wordt genoten in de beroemdste restaurants ter plaatse. Dan volgt er een rijk geïllus treerd overzicht van alle denk bare in groepen ingedeelde, in grediënten, waarbij behalve de toepassingsmogelijkheden ook de historische aspecten leven dig beschreven worden. Van ieder land dat vervol gens wordt behandeld is de eet-cultuur op een overzichte lijke en inspirerende manier in kaart gebracht, terwijl tevens van de meest karakteristieke gerechten de recepten zijn ge geven. Van de interessantste landen zoals Frankrijk en Ita lië, zijn de culinaire kaarten per provincie opgenomen. Uit gebreid wordt ingegaan op de invloed die verschillende cul turen in culinair opzicht op el kaar hebben gehad via ont dekkingsreizen, kruistochten, veldslagen en volksverhuizin gen. Zoals bekend is de Chi nese keuken over de hele we reld uitgewaaierd, maar ook de culinaire geneugten uit de Arabische wereld en de medi- terane landen mogen zich ver heugen in een steeds toene mende populariteit. Deze atlas laat u kennis maken met de landen van herkomst van al deze exotische specialiteiten. Het algemene register met meer dan drieduizend tref woorden en het recepten- register met meer dan vijfhon derd recepten maken deze cu linaire atlas tot een van de meest universele bronnen van culinaire inspiratie. Verschenen bij Elsevier Ne derland B.V. Gebonden: 318 blz. Prijs 94,50. CLOWNERIETJES Wie aan onze nationale clown Toon Hermans denkt, denkt onmiddellijk aan twin tig jaar „one-man shows", want al in 1955 bezorgde hij de duizenden en nog eens duizen den bezoekers van zijn avond vullende programma's een on vergetelijke buikkramp van het lachen. Maar tijdens die voorstellingen pinkte ook me nigeen een traan weg als hij zijn beroemde nummers bracht als de clown op auditie en het jongetje dat uit zijn bed kwam gelopen. Het ballon netje is ook een begrip gewor den, onverbrekelijk met Toon Hermans verbonden. Weinigen zullen weten dat Toon Hermans zijn carrière als kunstschilder is begonnen. Hij schildert en tekent nu nog, maar uitsluitend voor zijn ple zier. Al heel vroeg was Toon in de ban van de magie van clowns en vooral de grote Bu- ziau is een zeer belangrijke in spiratie voor hem. Daarom is het niet helemaal toevallig dat het album tekeningen en tek sten, dat zojuist van zijn hand is verschenen, de titel CLOW NERIETJES draagt. Van een goede vriend, de tekenaar Ted (Scapa) Schaap, kreeg hij op vakantie in Zwitserland een rachtig gebonden boek vol lanco baazijden, gewoon voor de grap. Maar wat deed Toon, hij zette het niet in de kast, want hij werd door die mooie lege vellen zo geboeid, dat hij begon te tekenen en te schrij ven en hij stopte pas toen het boek vol was. Hij liet het boek weer aan zijn vriend zien en die was er zo enthousiast over, dat hij vond dat het uitgegeven moest worden. „Het is alle maal in een geut ontstaan", zegt Toon er zelf over. Meer dan driehonderd tekeningen met dwaze onderschriften, woordgrappen en melancho lieke gedichtjes aaneengere gen tot een clowneske ketting. Over de clowns: „Wij zijn de circusclowns - wij doen dat werk al eeuwen - we komen meestal na de leeuwen". Het boek begint met het ei, want zoals Toon schrijft, „het ei is het begin - want daar ziddalle- zin". In bijna alles wat er gebeurt zit een grap verborgen, maar alleen iemand met ae speelse geest van Toon Hermans weet hem er ook uit te halen. Het associatieve vermogen van Toon Hermans is onuitputte lijk, hij trekt een gedachtenlijn door of hij haalt er een stukje tussenuit, in beide gevallen is het resultaat verrassend. Nu dus niet in Carré of op de buis, maar in boekvorm een glim lach voor thuis. Verschenen bij Elsevier Ne derland. Gebonden 164 blz. Prijs 35,-. Een paar nieuwe banden is teen noodzakelijke maar ook kostbare investering. Om vo lop waar voor hun geld te krij gen, kiezen automobilisten hun banden met zorg, en staan erop dat de wielen uitgeblan- ceerd en uitgelijnd worden na dat de banden erom gelegd zijn. Jammer genoeg weten slechts weinig mensen, dat schokdempers invloed hebben op de slijtage van de banden. Zelden denkt men eraan om schokdempers te laten contro leren, wanneer men nieuwe banden aanschaft. Versleten schokdempers vormen nl. een extra belasting voor de ban den, waardoor die meer onder de slechte conditie van het wegdek lijden dan anders het geval zou zijn. In plaats van voortdurend op de weg te zijn, botsen de banden over het op pervlak, waardoor ze sneller slijten en meer te lijden hebben onder de wrijvingswarmte. Het feit dat de schokdempers versleten zijn, kan er zelfs de oorzaak van geweest zijn dat de banden vervangen moesten worden. Maar wat de oorzaak ook is, als uw banden versleten zijn, bestaat er grote kans dat uw schokdempers het ook zijn. En hoe langer uw banden meege gaan zijn, hoe groter de kans is dat u aan nieuwe schokdem pers toe bent. De kwaliteit - en dus de levensduur - van de tegenwoordige banden loopt sterk uiteen, maar over het al gemeen hebben de meeste schokdempers na 40.000 kilo meter veel van hun effect ver loren - wat wil zeggen dat ze ongeveer even lang meegaan als de gemiddelde band. Maar in tegenstelling tot de banden, geven de schokdem pers pas blijk van slijtage als die al heel ver gevorderd is. De spanning kan niet gementen worden, en er is geen sprake van pedalen die anders „onder de voet liggen", maar toch slij ten de schokdempers wanneer er met de wagen gereden wordt telkens een beetje meer. En als er lang genoeg geen aandacht aaan ae slijtage besteed wordt, kunnen de oude schokdempers de wagen even onveilig maken als versleten banden dat doen. Dat wil dus zeggen dat men aan het profiel van de banden goed kan zien of het nodig is zowel banden als schokdem pers te vernieuwen. Gelukkig kunnen beide tege lijkertijd vervangen worden zonder dat veel extra kosten en tijd vergt. Het verwijderen van oude schokdempers en het aanbrengen van nieuwe kost zelfs vaak niet meer tijd dan het vervangen van de banden (wat tegelijkertijd gedaan kan worden!). Dus is het een logi sche en economische zaak om het samen te doen. Nieuwe banden zijn een grote investe ring; nieuwe chokdempers zorgen ervoor dat die investe ring beschermd wordt - en bie den bovendien de garantie van betere wegligging, meer com fort en, met de nieuwe bómden, optimale veiligheid van de wa gen. Het Tiroolse winter- en zo mervakantiecentrum Igls, waar de komende maand en kele onderdelen van de Olym pische Winterspelen zullen worden afgewerkt (o.m. bobs leden), blijft ook na de Winter spelen aantrekkelijk om er een weekje of langer te blijven. Igls ligt op een hoogte van 900 a 1000 meter, even ten noorden, van Innsbruck en geniet grote bekendheid bij wintersporters en zomertoeristen. Men kan er tot april volop skiën, langlaufen, rodelen, schaatsenrijden, curling of ijs- schieten beoefenen en zwem men is het hele jaar mogelijk. Wie minstens zes dagen boekt, krijgt van de hotels een zgn. Gastekarte, die recht geeft op allerlei reducties op zweefba- nen, skiliften, skischool e.d. Na de enorme drukte tijdens de Olympische Winterspelen, kan in de te verwachten rustige tijd van 8 maart tot 12 april gebruik worden gemaakt van een reeks voordelige aanbie dingen van hotels en pensions in Igls. Voor een kamer met ontbijt in een pension betaalt men Os. 80 (ca. 12) p.p. per dag en voor Ös. 175 (ca. 26) kan men in een hotel terecht. Voor die dagprijs krijgt men dan een kamer met bad en vol ledig pension. Nadere inlichtingen over deze bijzondere aanbiedingen in Igls verstrekt het Oosten rijks Verkeersbureau in Am sterdam, Singel 464, tel. 020- 255933. MONTY SUNSHINE ON SUNDAY Uitgebracht door CNR op het label WAM 201.062. Bezetting: Monty Sunshine (cl) Ken Barton (bj.g.) Charley Burton (d) Nick Stevense (tp) Rodney For- ster (tb) Derek Tiarle (b). Deze plaat werd opgenomen in de jazzclub „Stadt Rendsburg" te Neumünster in West-Duitsland. Vlot en ontzettend geinspireerd door het publiek brengen Monty Sunshine en z'n mannen een aantal nummers ten gehore van de bovenste jazzplank. Qua stijl is Sunshine totaal niet afgeweken van zijn vroegere „Barber" periode en dat komt deze opname alleen maar ten goede. „Fidgety Feet", „When You're Smiling", „Wabash Blues", „Old Rugged Cross", „I'll Be Glad When You're Dead You Rascal You", „Creole Love Call", „Lonsome Road" en „Margie" (in Fats Waller-style) staan tesamen borg voor 45 minuten heerlijke swing. MAX COLLIE AND THE RHYTHM ACES „SE COND". Uitgebracht door CNR op het label WAM 201.063. Bezetting: Max Collie (tb, voc) Jack Gilbert (cl) Johan Healy (b, voc), Phil Mason (tp) Jim Mcintosh (bj) Ron McKay (dr, voc.). Opgenomen nummers: „Petulia", „Willie the Weeper", „Aunt Hagers blues", „Walking with the King", „Black bottom stomp", „Light from the lich- thouse", „Steamboat stomp", „I wonder who's kis sing her now", „Bourbon street parade" en „Snake rag". Evenals bij Monty Sunshine wordt op deze plaat vakwerk geleverd en hoe zou dat ook anders kunnen, Max en z'n kornuiten zijn immers wereldkampioen oudestyl-jazz 1975. Neem bijvoorbeeld Bourbon street parade in een arrangement van Max Collie, heel origineel gebracht evenals Snake rag (van Oliver en Armstrong) een nummer wat er uit spat. Voor elke oudestijl jazz liefhebber is dit een aan rader en ook degene die nog niet zoveel van deze style gehoord heeft moet deze plaat beslist eens gaan be luisteren. De Streek VW Overijsselse, Heuvelrug en Salland in Raalte gaat bijzondere aan dacht besteden aan amateur- fotografen die het prachtige natuurgebied Salland voor de lens willen halen en daarbij enige steun willen hebben. Ze kunnen rekenen op de mede werking van de leden van de fotoclub Raalte, die de fotogra ferende gasten met raad en daad zullen bijstaan. Hoewel het landschap van Salland voor de doorsnee- toerist in de zomer natuurlijk met het vele groen en de zon mooier is, rekent men in Sal land de amateur-fotografen niet tot de „doorsnee". De amateur-fotograaf goochelt immers met zijn lens en ziet dingen anders dan de gewone mens. Daarom is het aantrek kelijk de lens eens op Salland te richten, een gebied waar men normaal niet zo gemakke lijk komt. Tijdens het weekendje Sal land trekken de amateurfoto grafen erop uit voor het maken van foto's, die daarna onmid dellijk in de donkere kamer kunnen worden afgewerkt en bekeken. Zo'n weekendje voor ama teurfotografen is mogelijk bij een minimumaantal deelne mers van zes. Geboden wordt tweemaal logies met ontbijt, tweemaal lunch en een uitste kend diner, hulp van de foto club Raalte, gebruik van de doka en gratis fotopapier. En dat allemaal'voor 91,50 p.p. Het bekende hotel „De Zwaan" in Raalte staat garant voor een prima verzorging. Voor inlichtingen en folder: Streek-WV Overijsselse Heu velrug en Salland in Raalte, Marktstraat 19, tel. 05720- 2343. Aantrekkelijke en zeer voordelige winteraanbiedin- gen, waarvoor de verzamel naam „Sneeuwpakket" is ge kozen, biedt het Oberharzge- bergte. De basis voor dt 7-daagse all-in verblijven wordt gevormd door overnach tingen met ontbijt, inclusief de toeristenbelasting. Daarvoor kan men terecht in plaatsen als Altenau, Clausthal-Zellerfeld, Buntenbock, Schulenberg en Wildemann. Het „Sneeuwpakket" bevat daarnaast nog vele extra's. Zo kan men in Altenau deelnemen aan een wandeling te voet of per ski onder deskundige lei ding, een bezoek aan het golfs- lagbad of een folkloristische avond. In Clausthal-Zellerfeld en Buntenbock staan een rond rit door de Harz, de bezichti ging van een bergindustrie en een musuem alsmede twee keer zwemmen in het overdekte zwembad op het programma. Soortgelijke activiteiten wor den ontplooid in Schulenberg en Wildemann en zijn eveneens opgenomen in het all-in arran- ?ement. Deze voordelige -daagse „Sneeuwpakketten" in de Oberharz variëren in de prijs van DM 77.- tot DM 91,50 en gelden voor de periode 10 januari tot en met 10 april 1976. Voor nadere inlichtin gen: „Die Oberharzer", 3396 Altenau. Postfach 4. Wie graag lacht, van echte folklore houdt en een beetje afweet van de historie, kan in 1976 niet om de fraaie stad Neurenberg heen. Dit dankzij Hans Sachs, de wereldbe roemde dichtende schoenma ker, stukjesschrijver en „meis- tersinger", waarvan men op 19 januari voor de 400ste maal de sterfdag herdenkt. Dit jaar heeft men er minder geld tegen aan gegooid dan de zes miljoen DM die het „Dürer-jaar" 1971 heeft gekost, maar desondanks zal de meer bescheiden som van DM 250.000 garant staan voor vrolijke en interessante gebeurtenissen. Mede dankzij spontane medewerking van burgers, herenigingen en ge zelschappen. Het programma ziet er zelfs zo veelzijdig en aantrekkelijk uit dat men al hoort spreken van een soort Hans Sachs- renaissance. Dat wil zeggen: elke vrijdag een uitverkocht huis in de ruine van het Katha- rinenklooster met een reper toire van 35 stukken, te spelen door het Stadstoneel in een voor iedereen verstaanbare omgangstaal. Er wordt beslist geen afbreuk gedaan aan de weldoordachte handelingen, integendeel de humor van Hans Sachs waarmee hij de menselijke zwaktes en on deugden bloot stelt is onve randerd gebleven. In 1976 zijn er een aantal vrolijke zaken bijgekomen, die elk voor zich doen denken aan de sfeer van de 16e eeuw. We noemen slechts de wedergeboorte van de Duitse doedelzak, die hier Sackpfeife wordt genoemd. Maar ook andere oude instru menten herleven, om zang en dans te begeleiden, zoals de schalmeien, trommels, klaroe nen en dwarsfluiten, die zo van oude schilderijen zouden kun nen zijn gehaald. Vooral op de Sackpfeife is men in Neuren berg erg gesteld en vandaar dat een eerste sene instrumenten uit vervlogen tijden voor het eerst weer deel uitmaakt van de muziekgroep die de Hans Sachs-spelen zal begeleiden. Het blijft niet alleen bij de we dergeboorte van de Duitse doedelzak. Het ensemble van toneeldirekteur Hans Dieter Schwarze zal met een nieuwe „Theaterwagen" door Neu renberg rijden en het publiek opwekken om mee te spelen. Er komt een schoenlappers markt met een historische mo deshow. Musea in de stad be reiden een grote tentoonstel ling voor onder het motto „het leven van Hans Sachs" en er wordt gewerkt aan een Drukletters-spel, waar ieder een aan mee kan doen. En zo zijn er nog meer activiteiten ontplooid om dit jaar Hans Sachs weer eens te doen herle ven. Op deze manier hopen de organisators een meer realis tisch beeld van deze „Meister- singer" te scheppen. Voor de toeristen en andere belangstel lenden wordt echter ook de ge zelligheid, humor en folklore die ait alles met zich meeb rengt een heel bijzonder ge noegen. Voor het nieuwe jaar hebben we ons allemaal voorgenomen verantwoorde goedkopere maaltijden samen te stellen en daarom moeten we zeker profi teren van de goedkopere win tergroenten, zoals kool, bietjes en knolraap. Met een beetje fantasie (bijvoorbeeld een kaassaus over de knolraap - kerrie en een uitje bij de witte kool) kunnen we op deze wijze zeker een smakelijk maal be reiden. Zondag: Kippesoep, sprui tjes, varkenshaas, aardappe len, fruit. Maandag: Kaasragoüt, kool met kerrie, uitje, aardappelen, wentelteefjes. Dinsdag: Bruine bonen met spek, gebakken uien, appel moes, karnemelkvla met rozij nen. Woensdag: Dikke bruine bonensoep met verse groenten, kwarkschoteltje. Donderdag: Gehakt, rode bietjes, aardappelen, yoghurt met geraspte appel. Vrijdag: Eieren in kaassaus, prei, aardappelen, mokkavla. Zaterdag: Zuurkool met worsten en rozijnen, fruit. Eieren in kaassaus: 4 eieren, 20 g. boter, 20 g. bloem, 3 dl. melk, 50 g. geraspte kaas, zout, peper, aromazout. Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze overlangs door. Leg ze met de platte kant op een schotel. Maak een gladde saus van boter, bloem en melk, voeg geraspte kaas toe en maak de saus zo nodig op smaak met zout, peper en aromazout. Giet de hete saus over de eieren. Kwarkschoteltje: 8 sneetjes witte brood, 4 appels, 75 g. bo ter, 100 g. basterdsuiker, 1 bakje kwark, 1 theelepel ka neel, 50 g. kristalsuiker. Snijd de korstjes van het brood en verdeel net brood daarna in dobbelsteentjes. Beboter een vuurvaste schotel en leg hierin laag om laag het brood, de in schijfjes gesneden appels en de boter die met de bastardsuiker en de kwark is uitgeroerd. (De bovenste laag moet uit dit mengsel bestaan). Zet het schoteltje 20 minuten in een op 220 graden Celsius voorver warmde oven. Strooi er voor het opdienen een mengsel van kristalsuiker en kaneel over.

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 1976 | | pagina 5