De bevrijding van Vlissingen in 1572 Een jaar kaskantoor Amro bank Bloemenlaan I P Ook in Zeeland wordt men steeds meer ..foroodbewust" Opening scholencomplex OostSouburg te de scheldebode Scheldebode-kringetje de zuidwester combinatie Binnenkort ambachtelijke bakkerij Rondgang door de N.V. Delta bakkerijen Fermenten Merkbroden Bruinbrood Brood bewust Warme Bakkerij dring huis aan huis-blad 23e jaargang no. 5 uitgave: n.v. uitgeversmaatschappij de stem - breda donderdag 3 februari 1972 OIO maakt tekenen gemakkelijker BOEKHANDEL RUITER DE de scheldebode VLISSINGEN Op don derdag 6 april zal het stads beeld van Vlissingen waar schijnlijk een feestelijk aanzien hebben door de ve le vlaggen die dan in de Scheldestad zullen wappe ren. Op 6 april 1972 her denkt Vlissingen namelijk het heuglijke feit, dat de stad zich vier eeuwen gele den op eigen kracht los maakte van de Spaanse overheersing, als eerste stad in Nederland. Een bekend rijmpje op deze bevrijding is: ,,De eer ste april verloor Alva zijn bril, en op april zes verloor Alva zijn fles". Die fles is dan de Vlissingse fles uit het stadswapen. Op 6 april van ieder jaar wordt dan ook de oranjevlag uitgesto ken op de St. Jacobskerkto- ren. Dit vierde eeuwfeest van de Vlissingse bevrijding was voor de redaktie van De Scheldebode aanleiding om aan de heer J.L. van Leeuwen te vragen een se rie te schrijven over deze bevrijding in 1972. De heer van Leeuwen geboren en getogen Vlissinger met veel interesse voor zijn stad ge niet in de provincie en met name op Walcheren grote bekendheid door zijn werk ondermeer voor de heem kunde. Regelmatig publi ceert hij onder meer in het Zeeuws Tijdschrift. De eerste af levering van de serie „Vlissingen 6 april 1572-1972" door J. L. van Leeuwen, treft u elders in dit blad aan. Iedere week hopen wij een aflevering van deze geschiedenis rond het vrijmaken van Vlissin gen van de Spaanse over heersing in de Scheldebode te plaatsen. VLISSINGEN Het is al weer ruim 1 jaar geleden dat de AMRÖ-bank haar kaskantoor aan de Bloe menlaan in Vlissingen opende. Natuurlijk is het voor iedere nieuwe vesti ging belangrijk of zij na een jaar heeft voldaan aan datgene waarvoor ze neer gezet is. Van dit kaskantoor kan men zeggen dat het in de drukbevolkte wijk ron dom de Bloemenlaan in een behoefte heeft voorzien. Het feit dat de Kon. Mij. De Schelde in het afgelo- pen jaar is overgegaan op het via bank of giro over maken van salaris heeft ve le mensen naar de AMRO- bank gebracht om een sala risrekening. In ons gesprekje met de heer F. A. Pieters. beheer der van het kaskantoor kwam naar voren dat het I-jarig feest van het kas kantoor Bloemenlaan niet zo maar voorbij gaat. Men viert feest met alle 1-jari- gen van de omgeving. Men kan ongeveer rekenen op het gebied tussen de Kou- OPLAGE 32.500 EX Verschijnt wekelijks gratis huis aan huis op Walcheren en in Breskens. ADMINISTRATIE: N.V. Uitgevers Mij. De Stem, Breda. Reigerstraat 16 Telefoon 01600 - 22341 Postgiro 1114111 Bank: Alg. Bank Ned. N.V. Breda Ned. Credietbank N.V. Breda ADVERTENTIE-EXPL.: I. van der Hoeven. Vlissingen Spuiplein 94 Telefoon 01184 - 6830 REDAKTIE: Mevr. B. Mulder-Kenter. Platanenstraat 27 Oost-Souburg Tel. 01183 - 1997 Enige tijd geleden pu bliceerden wij in dit blad een artikel over ..echte bakkers". d.w.z. bakkers die een ambachtelijke bakkerij hebben. Hierop ontvingen wij een reactie van de directeur van de Delta-bakkerijen te West- kapelle. de heer H. Bim- mel, die ons uitnodigde een kijkje te nemen in zijn fabriek. Hij wilde ons laten zien dat het brood, dat daar wordt ge bakken, ook van goede kwaliteit is. Wij maakten een globaal verslag van de werkwijze van de fa briek en wij waren er vooral in geïnteresseerd te weten welke grondstof- jen er gebruikt werden. De N. V. Delta-bakkerijen te Westkapelle zijn ontstaan uit een samenwerking tussen de bakkerij van de heer F. P. Dominicus te Domburg en die van H. Bimmel te Westkapel le. In 1968 fuseerden zij ook met de CQperatieve bakkerij Zeeland te Vlissingen, waar van de heer J. v. d. Bos direc teur is. Het afzetgebied is Walcheren, Zuid-Beveland toi voorbij Goes en Noord-Beve land. Per week gaan er zo'n 72.000 broden de deur uit naar 135 verkoopadressen. Behalve verschillende soorten bruin en wit brood worden bij de Del ta-bakkerijen ook de drie merkbroden King Korn, Bums en Juweel gebakken. De grondstoffen van deze laatste drie komen uit Amerika en de bloem die ervoor gebruikt wordt is, zoals de heer Bim mel ons verzekerde, onge bleekt. De helder witte kleur van die bloem is een eigen natuurlijke eigenschap van Amerikaanse granen, zo vertel de' de heer Bimmel. Aan dit brood wordt wel vet en melk poeder toegevoegd, in een to tale hoeveelheid van 3 Men krijgt dit mengsel, dat helgeel van kleur is, rechtstreeks van de Zeeland ia-fabrieken te Zie- rikzee. Het brood blijft door toevoeging van dit mengsel langer mals en smakelijk. Ook de verpakking garandeert een langere malsheid. De samen stelling van het Amerikaanse graan is ons verder niet be kend. De Zeeuwse bloem, zoals ze van de akker komt, is niet helder wit. Bovendien isze op vochtige grond gegroeid en dit betekent dat de fermenten, die onder invloed van vocht en suiker eiwitten - gluten - pro duceren, reeds aan het werk geweest zijn. Om het deeg goed te krijgen moet dit pas tijdens het bakken gebeuren. Deze glutenvorming beïn vloedt de „stand" van 'het deeg gunstig. Wanneer dus het graan op droge grond gegroeid is, gaan de fermenten pas in de bakkerij aan het werk. Daarom vermengt men die Zeeuwse bloem met z.g. A- bloem, die nog wel gluten kan vormen en dit geeft een soort wittebrood, dat niet helder van kleur is; het „regerings wit". De bloem heeft echter geen chemische bewerking on dergaan. Dit is wel het geval met de gebleekte bloem, waar van het brood om zijn mooie witte kleur erg gewild is. Die bloem komt veel uit Frankrijk en Oost-Europa. Waar komt A-bloem van daan r Gaat er ook vet in de andere broden. Wat voor bloem dit precies is, is een fabrieksgeheim dat, naar men ons vertelde, ook te Westka pelle niet bekend is. Door gra nen te zeven krijgt men bloem. Na één keer zeven krijgt men b.v. patent-bloem waar de merkbroden van worden vervaardigd - na meerdere keren zeven krijgt men A-bloem. Bij iedere keer ter vermengd wordt met ge broken tarwe, d.w.z. graan waar de korrel nog intact is en waar ook de buitenste schil nog omheen zit, dan krijgt men donkerbruin brood. Dit laatste is dus het rijkst aan voedingsstoffen en vitaminen. Een deel van die tarwe wordt bij de molenaar betrokken. In de meeste fabrieken staat, vol gens de heer Bimmel, het brood 25 minuten in de oven. Hij vroeg ons echter te bena drukken dat men in de Delta bakkerijen nog 10 minuten langer bakt, om het brood goed doorbakken en krokant te maken. Het bewerken van graan tot brood ziet er vrij eenvoudig uit. In grote reser voirs mengen metalen grijpers 200 kilo bloem met gist, wa ter, gejodeerd zout en met vet en melkpoeder. Voor ieder brood wordt wat vet gebruikt voor de niet niet-merkbroden 1 2 Vroeger was het reuzel; nu is het, zoals de heer Bim- dekerkseweg en de Vlis- singseweg en de Singel, en de v. d. Helst laan. Precies kunt u het vinden in de advertentie elders in dit blad. Ouders van alle kin deren uit de bovengenoem de omgeving die in de maand februari 1 jaar wor den kunnen hij de AMRO- bank hun trouwboekje ko men laten zien en er zal dan door de AMRO-bank gezorgd worden dat er een flinke grote taart bezorgd wordt. Nu eens geen spaar boekjes of varkentjes maar iets om direct plezier van te hebben. De meeste kin deren krijgen bij hun ge boorte al van verschillende zijde boekjes en spaarpot ten aangeboden, daarom komt men nu eens met iets anders. Dit is overigens niet de eerste actie van dit kaskantoor van de AMRO- bank Vlissingen. Er zijn in het afgelopen jaar al kwartjesspaarders ter be schikking gesteld en het prachtige boek over de spaardieren en de teken en kleun\'edstrijd bij de opening niet te vergeten. Ook in 1972 zal de AMRO- bank weer verschillende at tractieve acties op het ge bied van sparen organise ren. Druk: Toezending techh. mat. n.v. Rotadruk Axel. Nassaustraat 3. telefoon 01155 - 2320. zeven verliest het graan een van zijn schilletjes. Zoals de schoolboekjes al vertellen, bestaat bruin brood uit graan waar de zemelen nog in zitten. Om een graankorrel zit onder het buitenste velletje nog een huidje: de zemel. De ze bevat veel vitaminen, maar geeft het brood een bruine kleur. De Zeeuwse tarwe bloem met zemelen, zoals ze in de Delta-bakkerijen wordt gebruikt, is een keer gezeefd ■„gebuild" - Dit geeft licht-- bruin brood. Wanneer het ech- OOST-SOUBURG - Een dezer dagen vond de opening plaats van het nieuwe scholen complex te Oost-Souburg gele gen in het nieuwe woonge- bied. De school staat op de hoek Dongestraat - Middel burgsestraat en werd geopend door mevrouw C. C. van Duij-, venvoorde-Passenier. De school is een gecombineerde kleuter-basisschool en draagt de naam H.K. van Duijven- voordeschool. Vlissingen De vaste com missie voor advies en bijstand voor de ruimtelijke ordening der gemeente Vlissingen heeft voor de eerste helft van 1972 het vergaderschema vastge steld. De vergaderingen worden gehouden op 10 februari; 9 maart: 6 april; 4 mei en 8 juni 1972 en vangen alle aan om 20 uur. Er is een voorbe houd gemaakt en wel dat er voor de vastgestelde vergade ringen punten ter behandeling aanwezig zijn. mei ons vertelde, plantaardig vet. Er gaan uit zo'n kuip 360 broden. Machinaal wordt daar na het deeg tot broden ge vormd, die in de voorrijskast gaan om, zoals het woord al zegt, te rijzen waarna ze op een lopende band door de oven gaan. De snelheid van die band bepaalt natuurlijk de baktijd. De heer Bimmel verteiae ons dat in 1965 nog 85 kilo brood per man per jaar werd geconsumeerd. In 1971 waren de mensen blijkbaar niet meer zo dol op brood, want de hoe veelheid was teruggelopen tot 65 kilo. Natuurlijk vindt een rasechte bakker, zoals de heer Bimmel, dat erg jammer, maar aan de andere kant kan hij gelukkig ook weer constateren dat de mensen toch steeds meer brood-bewust' worden. Hij ziet bijvoorbeeld dat veel mensen door de week donker bruin brood eten, terwijl ze in het weekeinde, omdat ze zon dagmorgen ook graag een vers sneetje op hun bord willen hebben, het verpakte merk- brood kopen. De vraag naar verschillende soorten brood wordt ook steeds groter. Om niet achter te blijven bij de „echte" bak kers, die met hun ambachtelij ke werkwijze aan die vraag kunnen voldoen, gaan de Del ta-bakkerijen per 1 april ook een „warme" bakkerij exploi teren. De naam is natuurlijk misleidend, want ook nu komt het brood heus wel warm uit de oven. Het verschil is echter dat er een thermo-oven ge bruikt gaat worden. Deze oven werkt met stoom en heeft een stenen bakvloer. De baktijd in deze oven is 45 minuten. Alles tesamen zorgt ervoor dat het brood krokanter en nog beter doorbakken wordt. Deze oven is vooral geschikt voor het bakken van harde puntjes, harde broden, stokbroden, bol len. boerenmik e.d. Deze oven kan natuurlijk niet de produktie halen van een bandoven. maar dat is ook niet de bedoeling. Met name de vloerbroden", die nu echt op de stenen ovenvloer kun nen worden gebakken, zullen er heel smakelijk uitkomen. Voor het eerst sinds de realisering van het uitbrei dingsplan Goes-Noord, heb ik hier verleden week een bezoek aan kunnen bren gen. Zwemmend, vlak over de straatstenen, zoals het een goede oester betaamt. De gemeente Goes heeft waarschijnlijk speciaal om mij hiervoor in de gelegen heid te stellen, géén straat- kolken in dit gedeelte van de ..waterweg" naar het nieuwere Goes aangelegd. Wat er wel aangelegd is, maar niet goed functio neert. zijn de pompen van de centrale verwarmingen van enkele blokken nieuwe woningen aldaar. De bewo ners van deze huizen zijn de hele dag en zelfs ook 's nachts, doorlopend in staat om deze apparaten horend" te controleren. Geen controlelampje dus, maar gewoon luisteren. Ik heb vanwege het doordrin gende gezoem op een gege ven moment zelfs mijn schelpen maar dichtgeklapt. De bewoners zelf echter, schijnen er geen last van te mogen hebben. Wel werd ik op mijn tocht bijna ver pletterd door een stevige werkschoen van een centra le verwarmingsmonteur, die niet anders aan dit euvel wist te doen, dan luidkeels te roepen: ontluchten! Wat deze week verschil lende malen niet meer zoemde, waren de radio's, t. r. 's en verlichtingsbron nen in grote delen van onze provincie. De PZEM had weer eens moeilijkheden. Dit keer was het geen in terne. maar een externe aangelegenheid, die voor velen een onplezierige her innering opriep aan de oor logsjaren, toen het ook re gelmatig voorkwam dat men in een verduisterde wereld leefde. Wel is nu aan het licht gekomen dat onder meer Zuid-Beveland van stroom wordt voorzien, dPor nota bene een reserve kabel van het eiland Tho- len. En die „réserve" voor dit eiland, wordt door een inschakelinstallatie van een hoofdverdeelstation in Goes indien nodig het veld in gestuurd". Het is maar dat u het weetNiet in het veld komen voorlopig drie gerenom m eerde A ntem ui- dense eerste-elftal-voetbal- lers, die door zeer verschil lende blessuresniet kun nen spelen. Droevig trou wens, want het gaat in Ar- nemuiden toch niet zo best, daar ook de garnalen mo menteel danig uit vorm lij ken. Erger nog, ze zijn er gewoon niet. We zagen dus, alles bij elkaar bijzonder weinig vorige week. Eén van de twee lichtpunten, hoe kan het ook anders, kwam toch nog van de PZEM. Zij verleende de bezoekers van het Middel burgse zwembad toestem ming om in het ven'olg buiten de kantooruren het PZEM-terrein als parkeer plaats te gebruiken. Het tweede en laatste lichtpunt tenslotte, kwam ik in Ka- pelle tegen, waar de raad weer compleet vergaderde. Een verbroedering dus, die echter nog al gespannen tot stand is gekomen. Vandaar dat ik hien'an de volgende aantekening maakte op de bodem van mijn oesterput- je: De man in de gans balkte aan het end van de dag tegen de vos, terugko mend vanuit het zuiden, maar toch nog heel ver dfffg! d'oester. Ha, die mijnheer bij Tilroe was voor de eerste keer ie mand uit Souburg. Mijnheer C. A. Grashuis. Prins Hen drikstraat 46 heeft ondertus sen de geschenkenregen al in ontvangst genomen. Voor deze week heeft onze fotograaf zo maar weer eens een plaatje op straat genomen. De kansen varen voor iedereen dus ge lijk. Welke mevrouw komt de ze week naar het kantoor aan het Spuiplein om het bewijs materiaal in ontvangst te ne men zodat ze een gezellig weekend kan organiseren met al de fijne dingen uit ons kringetje. De gulle gevers zijn deze week: Banketbakkerij Faber. Badhuisstraat 28. de bekende kwaliteitstaart. Slagerij De Vries, Walstraat 46, een pond biefstuk, Vishandel Frans de Muijnck, Oude Markt 11, een kilo gebakken vis uit de zater dag reclame. Drogisterij Luit- wieler, Lange Zelke 50. luxe flacon badschuim. Foto De Grave. Walstraat 74, waarde bon van 2,50 voor foto-artike len. Kledingbokser Lange Zel ke 200, stropdas. De Wijnkel der. Walstraat 104, een fles rode Mistella, Smith Kaas, Marktkraam, pond kaas naar keuze. Fabro n. v. Domburgs Schuitvlot 2, Middelburg, pla- tenbon. t. w. v. 5,-, De Drie Tonnetjes. St; Jacobsstraat 4, koffie met gebak voor 2 per sonen. Slagerij D. van Ooste- rom. Walstraat 100, 300 gram vleeswaren. 't Goudoppertje, Walstraat waardebon van 5,-, Potterie Jaap, St. Jacobsstraat 13. Vlissingen. waardebon 75. Brillenspecialist Tilroe, Walstraat 81, kamerthermome ter, Bloemsierkunst Dekker, Kanaalstraat 50, Souburg, bloemen en planten naar keu ze 5,-. Eethuis de Snuyver Walstraat 20 Vlissingen 2 broodjes naar keuze of 2 koffie met gebak. een rijk assortiment Rood ring altijd bij MUI KRuotRSTRjwise-TïuinjvinsiwieH

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 1972 | | pagina 1