in de SPERWERWINKELS Zandgebakjes DRUKWERK voor alle doeleinden voor de school HET MES >g 'SNIJDT AAN TWEE KANTEN GRATIS TEXTIEL? BROMFIETSERS ALLES VOOR HET KANTOOR van der Hoeven Knuijt iiiffiiliiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiHiiiittiiiiiiiiiiiiiiiiiiu Extra voordelig Bekendmaking voor per afgeleverde Liter ».v .w - 'n lekker snoepje 150 gr Zomermelange 45 ct en 6 extra sperwers Nog metr extra Geld-Sperwers 200 gr Joepie's 52 ct 'n fijn Paul Kaiserkoekje en 6 extra sperwers 250 gr Macaroni 24 ct en 6 sperwers extra 1 blik Leverpastei 38 ct en 6 sperwers extra 2 roi Closetpapier 28 ct en 6 sperwers extra 2 pak J.B.S. Pudding 44 ct en 6 sperwers extra 1 pot Keukenstroop 55 ct en 6 sperwers extra 500 gr allerbeste Rijst 55 cent en 10 extra sperwers Bij 1 fl. Bleekwater en 1 fl. Afwasmiddel a 70 ct 10 sperwers extra 1 fles Azijn 45 ct en 10 sperwers extra 100 gr zoute Pinda's 29 ct 250 gr Biscuits 35 et 150 gram Zeeuwse Boterspekjes 32 cent en 6 sperwers 100 gr Rumbonen 39 ct 100 gr Boterhamworst (uit blik) NU 29 cent Maak nu eens Tomatensoep 2 blik Tomatenpuree NU 49 cent Voor Vacantiedagen, Feestjes enz. 1 fI. fijne zoete Bessala Wijn SLECHTS 1.45 en 20 extra sperwers Ga dan ook met 1.2.3- of Swift- Waspoeder wassen. Het gaat on gemerkt en U heeft ruime keus uit div. FRAAIE CADEAUX. Alleen deze week bij 1 pak 1.2.3, 1 pak Swift en 1 stuk Carlton Toiletzeep nog 10 geldsperwers extra IETS FIJNS 250 gr fijne volvette Kaas 75 cent LEUK VOOR DE KINDEREN Bij iedere tube Prodent Tandpasta GRATIS 'n leuke Indianenmuts LET OP de ^vekelijkse aanbiedingen in ONZE WINKELS! 7 ct p, stuk 10 voor 55 ct KUIPERS' Bakkerij Nieuwendijk 53 tel. 2478 Drukkerij v. d. Hoeven en Knuijt bedraagt in alle mengverhoudingen Kantoorboekhandel van der Hoeven Knuijt Kantoerboekhandel Noordstraat 44 Vlissingen N? 112Ö1 I I t •*•*1 9 Ombouw op alle spanningen van Electromotoren, dynamo,s trans formatoren, stofzuigers, etc. Onder volledige garantie. 15 jaar ervaring Zeeuws WikbelbedrUf, Groenewoud 80, Tel. 803, Yliss. Voor uw verhuizing groot ot klein moet U bö de fa. Jongepier en Luitwieler zijn. Nieuwstraat 30, Telefoon 2569 Vlissingen. Huwelijk. Jongen en ouden van alle standen en elk geloof, die zich eenzaam voelen, laat toch niet langer weken, maanden en jaren in stil verlangen naar een trouwe levenskameraad voorbij vliegen. Ook U kunt door onze huweltjksbemiddelingsorganlsatie een oprecht gemeende kennisma king verkrijgen. Vraagt eens in lichtingen of huisbezoek aan het Ned. Bemiddelings Centrum, Hoofd kantoor Postbus 6037, Amster dam. Speciaal ontvangkantoor te Vlissingen, Beursstraat 7 boven. Dagelijks van 26, ook Zaterdag en Zondag. Zelfstandigen, neemt een Ahoy All-in-polis. Een ziekenhuisverze- ring aangepast aan de tijdsom standigheden. Voor alle leeftijden lage premie. Wij bezoeken, IJ na bericht, zonder enige verplichting Uwerzijds. Inspectie voor Zee land G. H. Vijgeboom Jr. te Cad- zand-Bad, Telefoon 104 W 77. Kijk, Keur en Kies een nieuw rij wiel uit de sortering Mich. Adr. de Ruyter, Rudge, Empo en Edel man Rijwielen in alle prijsklassen bö A. Jansens en Zn., Coosje Bus- kenstraat 146. Vliss. Voor (Feest) Vergaderingen, Bruiloften etc. naar R.K. Vereni gingsgebouw, Beurstraat 3, Leuke kinderfoto's maken is een vak apart. Laat eens bö U aan huis een serie foto's opnemen. Over het resultaat zult U tevreden zijn. 3 verschillende briefkaarten f 3.75. Door geheel Walcheren aan huls te ontbieden. M. Eversen, Re portage Fotografie, O. en W.- Souburg. Iets nieuws j Bescherm Uw schoe nen tegen vlekken met Va-Vite verkrögbaar in alle kleuren. 1 x poetsen ln 3 weken. Prös per fla con 75 ot. Schoenmagazijn D. Roelse, Scbeldeetraat 44, Telefoon 714, Vliss. De onderstaande Bromfietshandelaren en Benzine stations delen hierbij mede, dat met ingang van Za terdag 23 Juli 1955 de benzineprijs voor hulpmotoren FIRMA VAN DE DRIEST Scheldestraat 59 H. v. d. HEIJDEN Hobeinstraat 73 A. KLIP Groenewoud 31 FIRMA DE LEEUW Zeilmarkt FIRMA DE MUIJNCK Paul Krugerstraat C. DE NOOIJER Walstraat FIRMA DE PREE Scheldestraat 45 J. DE ROOS Glacisstraat 115 SERVICE STATION Keersluis P.S. In advertentie van 21 Juli was per abuis verge ten hulpmotorbedrijf A. Klip. De beste voeding bij sportbeoefening. De zomer is het seizoen bij uitnemendheid voor alle vormen van sportbeoefening in de buitenlucht. Sport staalt spieren. Aan de andere kant echter eist sportbeoefening een lichaam, dat in staat is voldoende kracht en uithoudingsvermogen op te brengen. Om onze lichamelijke conditie zo goed mogelijk te houden is een juiste voeding een eerste vereiste. Al eeuwen geleden heeft men het belang hiervan ingezien, getuige de raad, die de beroemde Griekse geneesheer Hippocrates de athleten, die zich voorbereidden voor de Olympische Spelen, gaf. Echter meen de Hippocrates, dat vlees het aangewezen voedingsmiddel is voor hem, die „sterk, taai in het volhouden en lenig" wilde zijn. Wij zouden U willen raden in dit verband niet alleen aandacht aan vlees te besteden. Inderdaad bevordert het gebruik van eiwithoudende voedingsmiddelen het ontstaan van stevige spieren, maar er zijn meer en andere voedingsmiddelen dan deze nodig, wil ons lichaam werke lijk in de beste conditie zijn en blijven. De juiste voeding van de sportbeoefenaar, zal evenals die van ieder mens alle voedingsstoffen in een evenredige verhouding moe ten bevatten. Een bijzonder dieet is bij normale sportbeoefening zeker niet nodig. Er zijn echter enkele dingen, die wij nog even onder uw aandacht willen brengen. Eet niet vlak voor de sportbeoefening. ledereen weet wel, dat men niet kort voor een wedstrijd of andere inspannende sportbeoefening moet eten. Er ontstaat een grote bloed- toevoer naar de spijsverteringsorganen, waardoor er minder bloed be schikbaar is in skeletspieren en hersenen. Maar zelfs al eet U enkele uren tevoren, dan nog is het beter geen al te zwaar voedsel te ge bruiken en zeker niet te veel. Licht verteerbare gerechten zijn het bes te: eet dus niet te vet en gebruik weinig of geen hard gebakken spij zen. Gebruik voldoervde melk, groente en fruit. Wat iedere, sportbeoefenaar zeker nodig heeft, is melk, groente en vruchten. Niet alleen omdat ze in het algemeen gezond zijn, maar in dit geval tevens omdat zij vermoeidheid tegen gaan. Vooral het ge bruik van fruit is hier aanbevelenswaard. Vul uw vocht- en rout „reserve" aan. Bij sterke transpiratie is het gewenst veel te drinken om verloren gegaan vocht aan te vullen. Hoedt U echter voor tè koude of te prik kelende dranken. Melkdranken zijn uitstekend geschikt. Daarnaast kunt U ter aanvulling van het bij de transpiratie verloren gegane zout ook eens een hartige drank gebruiken, zoals b.v. koude of warme bouillon of tomatensap. Een overmatig gebruik van keukenzout is ook in dit geval niet aan te raden. Gebruik geen extra suiker. Overdrijf het gebruik van suiker niet in de mening, dat uw spieren er sterk van zouden worden. Suiker in de pure vorm heeft minder waarde, zowel voor de spieren als voor de rest vanhet lichaam, dan suiker in de vorm van fruit en vruchtensap, die daarnaast ook vitamines en mineralen bevatten. Het is vooral deze combinatie, die ertoe medewerkt het lichaam tijdens de sport in goedé conditie te houden. IS ER VERBAND TUSSEN BEREIDING EN VOEDINGSWAARDE De meeste levensmiddelen kunnen wij slechts toebereid gebruiken. Heeft deze bereiding invloed op de voedingswaarde van het product en zo ja, welke De bereidingswijze, die het meest wordt toegepast, is koken. De hierdoor optredende waardevermindering is bij vele voedingsmiddelen, waarbij koken en ook opwarmen een beslist nadelige invloecf op de voedingswaarde hebben. Het zijn de producten, die een belangrijke bijdrage leveren in de vitamine C voorziening, zoals aardappelen, groente en fruit, Weliswaar zijn te lang gekookte groenten, zomin als opgewarmde, wat hun gehalte aan voedingsstoffen betreft geheel waardeloos, maar het is en blijft toch beter ze kort te koken (in wei nig water) en er bij voorkeur voor te zorgen, dat er dagelijks verse groenten op tafel komen. Het is dus voornamelijk het vitamine C-gehalte, dat door de berei ding wordt beinvloed. Producten, die hun waarde niet ontlenen aan hun vitamine C-gehalte ondervinden weinig nadelige gevolgen van de bereidingswijze, al geldt ook hierin, dat het vers gekookté product al tijd beter is dan herhaaldelijk opgewarmde spijzen en dranken. Op warmen zal echter niet altijd vermeden kunnen worden. Melk b.v. zal als ze niet in gesloten flessen of papierverpakking ge kocht '5, in de huishouding direct gekookt moeten worden. Zet de melk op een koele plaats weg. Warm ze niet meer op vóór U ze no dig hebt en dan niet in grotere hoeveelheid dan U denkt te zullen ge bruiken. Melk, die vaker-gekookt wordt dan nodig is, verliest weliswaar wei nig aan voedingswaarde maar des te meer aan smaak. Wat wij over melk zeiden, geldt ook voor jus en soep, die voor een paar dagen be stemd zijn. Warm niet de hele portie tegelijk op, maar alleen zoveel als U nodig hebt. Lauwe temperaturen werken bederf in de hand en de smaak gaat er evenmin op vooruit! Eieren. De verschillende bereidingswijzen, die men voor eieren kan toepas sen, dus koken en bakken, maken geen verschil uit wat de voedings waarde betreft. Wel is het altijd beter een ei toe te bereiden dan het rauw te gebruiken. In het rauwe eiwit komt n.l. een stof voor, die een deel van de vitaminewerking tegen gaat. Al doet het er uit een oogpunt van voedingswaarde bezien, niets toe of men een ei hard dan wel zacht gekookt eet, of dat men het bakt, personen, die moeilijkheden ondervinden met hun spijsverteringsorga nen doen er beter aan geen hardgebakken eieren te eten met donke re randjes en bij voorkeur geen te hardgekookte, droge eieren te ge bruiken. Laten zij zich houden aan zachtgekookte eieren en smeuiige omelet of roerei. Ingemaakte producten. Het is algemeen bekend, dat ingemaakte groenten, althans zelf-inge- maakte, in voedingswaarde ten achter staan bij vers gekookte groen ten, blikgroenten en bevroren groente. Anders staat het echter met vlees. Geweckt vlees bevat, evenals gezouten vlees, nog veel belang rijke voedingsstoffen. Het is dan ook hoofdzakelijk in verband met de smaak, dat wij U aanraden geweckt vlees eens met vers vlees af te wisselen. Haring Nu haring zich weer in de algemene belangstelling kan verheugen, komt de vraag naar voren of zure haring wel dezelfde voedingswaarde heeft als niet ingelegde haring. Weest U gerust: zure haring is even gezond als de Hollandse Nieu we. Laat U dus bij uw haringkeuze vrij door uw smaak leiden. Eet smakelijk! In Augustus is er gewoonlijk verse makreel te krijgen. Makreel is zowel gebakken als gekookt of gestoofd te genieten. Groentensoep, gebakken makreel, bieten, aardappelen De baktijd van makreel bedraagt ongeveer 5 minuten aan weerskan ten. Voor U de vis in de pan legt, snijdt U hem aan beide zijden open en neemt er de graat uit. Bieten moeten ongeveer 30 tot 45 minuten in ruim kokend water ge kookt worden. Na het koken stroopt U ze, snijdt ze in blokjes en ver warmt ze nog even met boter of margarine, zout en desgewenst azijn en-of peper. Wist dat U het loof een stukje boven de knol moet afsnijden om uitbloeden te voorkomen? Nu U toch bij de vishandelaar bent, kunt U meteen wat garnalen ko pen voor een lekker hapje bij het brood of, zoals in het volgende me nu, bij de warme maaltijd: tomaten met garnalensla, bloemkool, gebak ken aardappelen, caramelvla. Tomaten met garnalensla. 4 rijpe tomaten van gemiddelde grootte, 100 gr. garnalen, 2 gekook te aardappelen of een kein kopje gekookte rijst of macaronie, olie en azijn of slasaus, (zout, peper), peterselie, kropsla. De tomaten wassen en evenwijdig met het kroontje doormidden snij den. Ze dan uithollen en de bakjes met een weinig zout (en peper) be strooien. Het vruchtvlees fijnsnijden, de aardappelen of de macaroni in stukjes snijden. Garnalen, tomatenvlees en aardappelen, macaroni of rijst dooreen mengen en op smaak afmaken met olie en azijn of sla saus. Het mengsel in de tomatenbakjes scheppen (en in het midden wat slasaus leggen). Het peterseliegroen zeer fijn snijden en er over strooi en. De sla wassen en plukken en op een schaal, op schoteltjes of op schelpen mooie gave slabladeren leggen. De gevulde tomaten erop zet ten. ALLES SPECIALE CHRISTELIJKE EENHEIDSCONGRESSEN! De heren J. Toet en S. de Vries en de heer en mevrouw T. H.Hel- fensteyn, zullen deze zomer als afgevaardigden van de Gemeente Mid delburg een reis ondernemen, naar één van de vele belegde Interna tionale vergaderingen van Jehovah's getuigen te Neurenberg-Duits- Vijf en veertig honderd afgevaardigden uit de V.S. en Canada zul len per vliegtuig of speciaal gecharterde schepen een reeks Internatio nale en in Europa te houden congressen bezoeken. Voor hun reis werden deze speciale regelingen getroffen door mid del van het hoofdbureau te New York (Brooklyn). Vele afgevaardigden zullen logeren bij hun geloofsgenoten en hun vrienden, als een onderdeel van het programma van Christelijke een heid, dat door middel van de getuigen zal worden geleid. De afgevaardigden van de gemeente Middelburg zijn van plan in de week van 7 Augustus a s. de reis per auto te aanvaarden. Het ge zelschap hoopt met enkele dagen via België-Luxemburg en Noord Frankrijk de plaats van bestemming, per 10 Augustus aankomende, t« bereiken.

Krantenbank Zeeland

Scheldebode | 1955 | | pagina 4