in
de SPERWERWINKELS
Zandgebakjes
DRUKWERK
voor
alle doeleinden
voor de school
HET MES >g
'SNIJDT AAN
TWEE KANTEN
GRATIS TEXTIEL?
BROMFIETSERS
ALLES VOOR HET KANTOOR
van der Hoeven Knuijt
iiiffiiliiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiHiiiittiiiiiiiiiiiiiiiiiiu
Extra voordelig
Bekendmaking voor
per afgeleverde Liter
».v
.w
-
'n lekker snoepje
150 gr Zomermelange
45 ct en 6 extra sperwers
Nog metr extra Geld-Sperwers
200 gr Joepie's 52 ct
'n fijn Paul Kaiserkoekje
en 6 extra sperwers
250 gr Macaroni 24 ct
en 6 sperwers extra
1 blik Leverpastei 38 ct
en 6 sperwers extra
2 roi Closetpapier 28 ct
en 6 sperwers extra
2 pak J.B.S. Pudding 44 ct
en 6 sperwers extra
1 pot Keukenstroop 55 ct
en 6 sperwers extra
500 gr allerbeste Rijst
55 cent
en 10 extra sperwers
Bij 1 fl. Bleekwater en 1
fl. Afwasmiddel a 70 ct
10 sperwers extra
1 fles Azijn
45 ct
en 10 sperwers extra
100 gr zoute Pinda's 29 ct
250 gr Biscuits 35 et
150 gram
Zeeuwse Boterspekjes
32 cent en 6 sperwers
100 gr Rumbonen 39 ct
100 gr Boterhamworst
(uit blik)
NU 29 cent
Maak nu eens Tomatensoep
2 blik Tomatenpuree
NU 49 cent
Voor Vacantiedagen, Feestjes enz.
1 fI. fijne zoete Bessala Wijn
SLECHTS 1.45
en 20 extra sperwers
Ga dan ook met 1.2.3- of Swift-
Waspoeder wassen. Het gaat on
gemerkt en U heeft ruime keus
uit div. FRAAIE CADEAUX.
Alleen deze week bij 1 pak 1.2.3,
1 pak Swift en 1 stuk Carlton
Toiletzeep
nog 10 geldsperwers extra
IETS FIJNS
250 gr fijne volvette Kaas
75 cent
LEUK VOOR DE KINDEREN
Bij iedere tube Prodent Tandpasta
GRATIS
'n leuke Indianenmuts
LET OP de ^vekelijkse aanbiedingen in ONZE WINKELS!
7 ct p, stuk 10 voor 55 ct
KUIPERS' Bakkerij
Nieuwendijk 53 tel. 2478
Drukkerij
v. d. Hoeven en Knuijt
bedraagt
in alle mengverhoudingen
Kantoorboekhandel van der Hoeven Knuijt
Kantoerboekhandel
Noordstraat 44 Vlissingen
N? 112Ö1
I
I t
•*•*1
9
Ombouw op alle spanningen van
Electromotoren, dynamo,s trans
formatoren, stofzuigers, etc. Onder
volledige garantie. 15 jaar ervaring
Zeeuws WikbelbedrUf, Groenewoud
80, Tel. 803, Yliss.
Voor uw verhuizing groot ot
klein moet U bö de fa. Jongepier
en Luitwieler zijn. Nieuwstraat
30, Telefoon 2569 Vlissingen.
Huwelijk. Jongen en ouden van
alle standen en elk geloof, die
zich eenzaam voelen, laat toch
niet langer weken, maanden en
jaren in stil verlangen naar een
trouwe levenskameraad voorbij
vliegen. Ook U kunt door onze
huweltjksbemiddelingsorganlsatie
een oprecht gemeende kennisma
king verkrijgen. Vraagt eens in
lichtingen of huisbezoek aan het
Ned. Bemiddelings Centrum, Hoofd
kantoor Postbus 6037, Amster
dam. Speciaal ontvangkantoor te
Vlissingen, Beursstraat 7 boven.
Dagelijks van 26, ook Zaterdag
en Zondag.
Zelfstandigen, neemt een Ahoy
All-in-polis. Een ziekenhuisverze-
ring aangepast aan de tijdsom
standigheden. Voor alle leeftijden
lage premie. Wij bezoeken, IJ na
bericht, zonder enige verplichting
Uwerzijds. Inspectie voor Zee
land G. H. Vijgeboom Jr. te Cad-
zand-Bad, Telefoon 104 W 77.
Kijk, Keur en Kies een nieuw rij
wiel uit de sortering Mich. Adr.
de Ruyter, Rudge, Empo en Edel
man Rijwielen in alle prijsklassen
bö A. Jansens en Zn., Coosje Bus-
kenstraat 146. Vliss.
Voor (Feest) Vergaderingen,
Bruiloften etc. naar R.K. Vereni
gingsgebouw, Beurstraat 3,
Leuke kinderfoto's maken is een
vak apart. Laat eens bö U aan
huis een serie foto's opnemen.
Over het resultaat zult U tevreden
zijn. 3 verschillende briefkaarten
f 3.75. Door geheel Walcheren aan
huls te ontbieden. M. Eversen, Re
portage Fotografie, O. en W.-
Souburg.
Iets nieuws j Bescherm Uw schoe
nen tegen vlekken met Va-Vite
verkrögbaar in alle kleuren. 1 x
poetsen ln 3 weken. Prös per fla
con 75 ot. Schoenmagazijn D.
Roelse, Scbeldeetraat 44, Telefoon
714, Vliss.
De onderstaande Bromfietshandelaren en Benzine
stations delen hierbij mede, dat met ingang van Za
terdag 23 Juli 1955 de benzineprijs voor hulpmotoren
FIRMA VAN DE DRIEST Scheldestraat 59
H. v. d. HEIJDEN Hobeinstraat 73
A. KLIP Groenewoud 31
FIRMA DE LEEUW Zeilmarkt
FIRMA DE MUIJNCK Paul Krugerstraat
C. DE NOOIJER Walstraat
FIRMA DE PREE Scheldestraat 45
J. DE ROOS Glacisstraat 115
SERVICE STATION Keersluis
P.S. In advertentie van 21 Juli was per abuis verge
ten hulpmotorbedrijf A. Klip.
De beste voeding bij sportbeoefening.
De zomer is het seizoen bij uitnemendheid voor alle vormen van
sportbeoefening in de buitenlucht.
Sport staalt spieren. Aan de andere kant echter eist sportbeoefening
een lichaam, dat in staat is voldoende kracht en uithoudingsvermogen
op te brengen.
Om onze lichamelijke conditie zo goed mogelijk te houden is een
juiste voeding een eerste vereiste.
Al eeuwen geleden heeft men het belang hiervan ingezien, getuige
de raad, die de beroemde Griekse geneesheer Hippocrates de athleten,
die zich voorbereidden voor de Olympische Spelen, gaf. Echter meen
de Hippocrates, dat vlees het aangewezen voedingsmiddel is voor hem,
die „sterk, taai in het volhouden en lenig" wilde zijn.
Wij zouden U willen raden in dit verband niet alleen aandacht aan
vlees te besteden. Inderdaad bevordert het gebruik van eiwithoudende
voedingsmiddelen het ontstaan van stevige spieren, maar er zijn meer
en andere voedingsmiddelen dan deze nodig, wil ons lichaam werke
lijk in de beste conditie zijn en blijven.
De juiste voeding van de sportbeoefenaar, zal evenals die van
ieder mens alle voedingsstoffen in een evenredige verhouding moe
ten bevatten. Een bijzonder dieet is bij normale sportbeoefening zeker
niet nodig.
Er zijn echter enkele dingen, die wij nog even onder uw aandacht
willen brengen.
Eet niet vlak voor de sportbeoefening.
ledereen weet wel, dat men niet kort voor een wedstrijd of andere
inspannende sportbeoefening moet eten. Er ontstaat een grote bloed-
toevoer naar de spijsverteringsorganen, waardoor er minder bloed be
schikbaar is in skeletspieren en hersenen. Maar zelfs al eet U enkele
uren tevoren, dan nog is het beter geen al te zwaar voedsel te ge
bruiken en zeker niet te veel. Licht verteerbare gerechten zijn het bes
te: eet dus niet te vet en gebruik weinig of geen hard gebakken spij
zen.
Gebruik voldoervde melk, groente en fruit.
Wat iedere, sportbeoefenaar zeker nodig heeft, is melk, groente en
vruchten. Niet alleen omdat ze in het algemeen gezond zijn, maar in
dit geval tevens omdat zij vermoeidheid tegen gaan. Vooral het ge
bruik van fruit is hier aanbevelenswaard.
Vul uw vocht- en rout „reserve" aan.
Bij sterke transpiratie is het gewenst veel te drinken om verloren
gegaan vocht aan te vullen. Hoedt U echter voor tè koude of te prik
kelende dranken. Melkdranken zijn uitstekend geschikt.
Daarnaast kunt U ter aanvulling van het bij de transpiratie verloren
gegane zout ook eens een hartige drank gebruiken, zoals b.v. koude of
warme bouillon of tomatensap.
Een overmatig gebruik van keukenzout is ook in dit geval niet aan
te raden.
Gebruik geen extra suiker.
Overdrijf het gebruik van suiker niet in de mening, dat uw spieren er
sterk van zouden worden.
Suiker in de pure vorm heeft minder waarde, zowel voor de spieren
als voor de rest vanhet lichaam, dan suiker in de vorm van fruit en
vruchtensap, die daarnaast ook vitamines en mineralen bevatten. Het
is vooral deze combinatie, die ertoe medewerkt het lichaam tijdens de
sport in goedé conditie te houden.
IS ER VERBAND TUSSEN BEREIDING EN VOEDINGSWAARDE
De meeste levensmiddelen kunnen wij slechts toebereid gebruiken.
Heeft deze bereiding invloed op de voedingswaarde van het product
en zo ja, welke
De bereidingswijze, die het meest wordt toegepast, is koken. De
hierdoor optredende waardevermindering is bij vele voedingsmiddelen,
waarbij koken en ook opwarmen een beslist nadelige invloecf op de
voedingswaarde hebben. Het zijn de producten, die een belangrijke
bijdrage leveren in de vitamine C voorziening, zoals aardappelen,
groente en fruit, Weliswaar zijn te lang gekookte groenten, zomin als
opgewarmde, wat hun gehalte aan voedingsstoffen betreft geheel
waardeloos, maar het is en blijft toch beter ze kort te koken (in wei
nig water) en er bij voorkeur voor te zorgen, dat er dagelijks verse
groenten op tafel komen.
Het is dus voornamelijk het vitamine C-gehalte, dat door de berei
ding wordt beinvloed. Producten, die hun waarde niet ontlenen aan
hun vitamine C-gehalte ondervinden weinig nadelige gevolgen van de
bereidingswijze, al geldt ook hierin, dat het vers gekookté product al
tijd beter is dan herhaaldelijk opgewarmde spijzen en dranken. Op
warmen zal echter niet altijd vermeden kunnen worden.
Melk b.v. zal als ze niet in gesloten flessen of papierverpakking ge
kocht '5, in de huishouding direct gekookt moeten worden. Zet de
melk op een koele plaats weg. Warm ze niet meer op vóór U ze no
dig hebt en dan niet in grotere hoeveelheid dan U denkt te zullen ge
bruiken.
Melk, die vaker-gekookt wordt dan nodig is, verliest weliswaar wei
nig aan voedingswaarde maar des te meer aan smaak. Wat wij over
melk zeiden, geldt ook voor jus en soep, die voor een paar dagen be
stemd zijn. Warm niet de hele portie tegelijk op, maar alleen zoveel
als U nodig hebt. Lauwe temperaturen werken bederf in de hand en
de smaak gaat er evenmin op vooruit!
Eieren.
De verschillende bereidingswijzen, die men voor eieren kan toepas
sen, dus koken en bakken, maken geen verschil uit wat de voedings
waarde betreft. Wel is het altijd beter een ei toe te bereiden dan het
rauw te gebruiken. In het rauwe eiwit komt n.l. een stof voor, die een
deel van de vitaminewerking tegen gaat.
Al doet het er uit een oogpunt van voedingswaarde bezien, niets toe
of men een ei hard dan wel zacht gekookt eet, of dat men het bakt,
personen, die moeilijkheden ondervinden met hun spijsverteringsorga
nen doen er beter aan geen hardgebakken eieren te eten met donke
re randjes en bij voorkeur geen te hardgekookte, droge eieren te ge
bruiken. Laten zij zich houden aan zachtgekookte eieren en smeuiige
omelet of roerei.
Ingemaakte producten.
Het is algemeen bekend, dat ingemaakte groenten, althans zelf-inge-
maakte, in voedingswaarde ten achter staan bij vers gekookte groen
ten, blikgroenten en bevroren groente. Anders staat het echter met
vlees. Geweckt vlees bevat, evenals gezouten vlees, nog veel belang
rijke voedingsstoffen. Het is dan ook hoofdzakelijk in verband met de
smaak, dat wij U aanraden geweckt vlees eens met vers vlees af te
wisselen.
Haring
Nu haring zich weer in de algemene belangstelling kan verheugen,
komt de vraag naar voren of zure haring wel dezelfde voedingswaarde
heeft als niet ingelegde haring.
Weest U gerust: zure haring is even gezond als de Hollandse Nieu
we.
Laat U dus bij uw haringkeuze vrij door uw smaak leiden.
Eet smakelijk!
In Augustus is er gewoonlijk verse makreel te krijgen. Makreel is
zowel gebakken als gekookt of gestoofd te genieten.
Groentensoep, gebakken makreel, bieten, aardappelen
De baktijd van makreel bedraagt ongeveer 5 minuten aan weerskan
ten. Voor U de vis in de pan legt, snijdt U hem aan beide zijden open
en neemt er de graat uit.
Bieten moeten ongeveer 30 tot 45 minuten in ruim kokend water ge
kookt worden. Na het koken stroopt U ze, snijdt ze in blokjes en ver
warmt ze nog even met boter of margarine, zout en desgewenst azijn
en-of peper.
Wist dat U het loof een stukje boven de knol moet afsnijden om
uitbloeden te voorkomen?
Nu U toch bij de vishandelaar bent, kunt U meteen wat garnalen ko
pen voor een lekker hapje bij het brood of, zoals in het volgende me
nu, bij de warme maaltijd: tomaten met garnalensla, bloemkool, gebak
ken aardappelen, caramelvla.
Tomaten met garnalensla.
4 rijpe tomaten van gemiddelde grootte, 100 gr. garnalen, 2 gekook
te aardappelen of een kein kopje gekookte rijst of macaronie, olie en
azijn of slasaus, (zout, peper), peterselie, kropsla.
De tomaten wassen en evenwijdig met het kroontje doormidden snij
den. Ze dan uithollen en de bakjes met een weinig zout (en peper) be
strooien. Het vruchtvlees fijnsnijden, de aardappelen of de macaroni in
stukjes snijden. Garnalen, tomatenvlees en aardappelen, macaroni of
rijst dooreen mengen en op smaak afmaken met olie en azijn of sla
saus. Het mengsel in de tomatenbakjes scheppen (en in het midden wat
slasaus leggen). Het peterseliegroen zeer fijn snijden en er over strooi
en. De sla wassen en plukken en op een schaal, op schoteltjes of op
schelpen mooie gave slabladeren leggen. De gevulde tomaten erop zet
ten.
ALLES
SPECIALE CHRISTELIJKE EENHEIDSCONGRESSEN!
De heren J. Toet en S. de Vries en de heer en mevrouw T. H.Hel-
fensteyn, zullen deze zomer als afgevaardigden van de Gemeente Mid
delburg een reis ondernemen, naar één van de vele belegde Interna
tionale vergaderingen van Jehovah's getuigen te Neurenberg-Duits-
Vijf en veertig honderd afgevaardigden uit de V.S. en Canada zul
len per vliegtuig of speciaal gecharterde schepen een reeks Internatio
nale en in Europa te houden congressen bezoeken.
Voor hun reis werden deze speciale regelingen getroffen door mid
del van het hoofdbureau te New York (Brooklyn).
Vele afgevaardigden zullen logeren bij hun geloofsgenoten en hun
vrienden, als een onderdeel van het programma van Christelijke een
heid, dat door middel van de getuigen zal worden geleid.
De afgevaardigden van de gemeente Middelburg zijn van plan in
de week van 7 Augustus a s. de reis per auto te aanvaarden. Het ge
zelschap hoopt met enkele dagen via België-Luxemburg en Noord
Frankrijk de plaats van bestemming, per 10 Augustus aankomende, t«
bereiken.