L ,W 13 c Zeventien nieuwe sterren, één restaurant krijgt er twee, ander verliest beide Elke week denk ik: hoe is het mogelijk dat ik dit allemaal mag meemaken? I If r-X 0 Neem een kijkje achter de schermen Sj&riS Zeventien restaurants in Nederland hebben gisteren een Michelinster gekregen. Vinkeles in Amsterdam had er al één en kreeg er een tweede bij. Pure C in Cadzand-Bad, van chef-kok Sergio Herman, verloor beide sterren. lukkig is het om de hoek.’’ Een van de steden die culinair weer op de kaart staat is Utrecht. lentvolle chefs uitgereikt. ,,Ik ben blij dat mijn werk gewaardeerd wordt’’, reageerde hij op het podium, terwijl hij de bijbehorende zwarte koksbuis in ontvangst nam. Het is niet zijn eerste prijs, want in februari werd hij nog door de prestigieuze Franse gastronomiegids Gault&- Millau al uitgeroepen tot Ambachts man van het jaar. Toen we de herhaling keken, was het: Lizz heeft een ster! We zitten met tranen in de ogen Inter Scaldes in Kruiningen en De Librije in Zwolle blijven de enige met drie Michelinsterren. Dat is bekendgemaakt in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Jurgen van der Zalm, chef-kok van restaurant Vinkeles op de Keizers gracht, is verrast met de tweede Mi- chelinster die hij ontving. ,,Het be houden van onze ster was het be langrijkste en opeens stond mijn naam op het scherm. Het is onge looflijk’’, zegt hij. Waarom hij die tweede ster heeft gekregen? ,,We zijn ons nog meer gaan focussen op kwaliteit en gas tenbeleving’’, zegt hij. ,,We kookten al heel lang consistent, maar deden weinig aan tafel.’’ Volgens Van der Zalm is het eten in zijn restaurant het afgelopen jaar ‘meer een bele ving’ geworden dan in voorgaande j aren. D e jonge chef-kok ging aan het begin van de middag naar Vinkeles om de tweede ster te vieren. ,,De di recteur belde en ik ga nu direct naar de zaak en dan gaan we feesten. Ge- hebben een ander geluid laten ho ren, sympathiek gekookt en naar de wensen van de gasten geluisterd’’, zei een opgewekte chef-kok Leon Twee nieuwkomers hebben hier Mazairac tijdens de uitreiking. Een andere opvallende nieuwko mer is De Basiliek in Harderwijk. Journalist Robin maakt gevoelige onderwerpen bespreekbaar hun restaurant. Het gaat om Maeve aan de Kromme Nieuwegracht en Karel 5 aan het Geertebolwerk, die Dit restaurant verloor vorig jaar de tien jaar geleden voor het laatst op Michelinster omdat het restaurant het allerhoogste niveau kookte. werd verkocht. Yornie van Dijk, die ,,We hebben twee jaar gestreden er bijna vier jaar werkte en de zaak met deze fantastische mannen. We had overgenomen, was daar niet Codium in Goes De restaurants die eveneens een ster wisten te bemachtigen zijn: Codium in Goes, Chateau Neer- canne in Maastricht, Vanderveen in Amsterdam, Lizz in Gouda, Fla vours in Weert, Brass Boer Thuis in Zwolle, Bistro de la Mer in Amster dam, Central Park in Voorburg, Restaurant Smink in Wolvega, Stu dio in Maastricht, Coulisse in Am sterdam, De Woage in Gramsber- gen, Yama in Rotterdam en Au Coin Des Bons Enfants in Maastricht. Bij restaurant Lizz, dat als eerste in Gouda een Michelinster kreeg, was de ontlading gigantisch. ,,We zaten met elkaar de herhaling van de uitreiking te kijken, want toen de envelop werd geopend en we ‘Gouda’ hoorden, schoten we om hoog, met een frikandel in de hand”, zei Sharon van Gastel, drij vende kracht achter het restaurant samen met haar echtgenoot Lenn art. ,,De chef en de maïtre-somme- lier Louis Grizeau waren in DeLa Mar. Toen we de herhaling keken, was het: Lizz heeft een ster! We zit- rouwig om, vertelde hij eerder aan ten met tranen in de ogen.” De Ondernemer ,,Ik vind het fijn „Tijdens de toespraak zeiden om mijn eigen stijl te creëren, dus mijn man en ik: zagen we dit aan- het geeft wel wat meer rust nu die komen? Nee. Maar dat doe je om je ster eraf is. Anders behoor je me- zelf te beschermen. Want in alle teen tot de top van Nederland en analyses die we erop loslieten was wordt er gelijk heel veel van je ver- het antwoord: ja. De sfeer in het res- wacht’’, zei hij er toen over. Maar taurant was aan het oplopen: com- binnen een jaar blijkt hij alsnog tot plimentjes, reviews, de sfeer onder- de top te horen. ling in de keuken - die zijn goed.’’ Daarnaast kreeg Van Dijk de Young Chef Award voor jonge ta- -®| Sr ■X .V Chef-kok Leon Mazairac van Karel 5 uit Utrecht bij de uitreiking van de Michelinsterren. foto anp cZEELAND1 '7 - Sharon van Gastel, restaurant Lizz in Gouda Raymond Boere Amsterdam 1 4 ‘Twee jaar voor deze Michelinster gestreden GO DINSDAG 25 APRIL 2023 -I

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 13