L
,W
13
c Zeventien nieuwe sterren, één restaurant krijgt er twee, ander verliest beide
Elke week denk ik: hoe is het mogelijk
dat ik dit allemaal mag meemaken?
I
If
r-X
0
Neem een kijkje achter de schermen
Sj&riS
Zeventien restaurants in
Nederland hebben gisteren
een Michelinster gekregen.
Vinkeles in Amsterdam had er
al één en kreeg er een tweede
bij. Pure C in Cadzand-Bad,
van chef-kok Sergio Herman,
verloor beide sterren.
lukkig is het om de hoek.’’
Een van de steden die culinair
weer op de kaart staat is Utrecht.
lentvolle chefs uitgereikt. ,,Ik ben
blij dat mijn werk gewaardeerd
wordt’’, reageerde hij op het podium,
terwijl hij de bijbehorende zwarte
koksbuis in ontvangst nam. Het is
niet zijn eerste prijs, want in februari
werd hij nog door de prestigieuze
Franse gastronomiegids Gault&-
Millau al uitgeroepen tot Ambachts
man van het jaar.
Toen we de herhaling
keken, was het: Lizz
heeft een ster! We
zitten met tranen in
de ogen
Inter Scaldes in Kruiningen en De
Librije in Zwolle blijven de enige
met drie Michelinsterren.
Dat is bekendgemaakt in het
DeLaMar Theater in Amsterdam.
Jurgen van der Zalm, chef-kok van
restaurant Vinkeles op de Keizers
gracht, is verrast met de tweede Mi-
chelinster die hij ontving. ,,Het be
houden van onze ster was het be
langrijkste en opeens stond mijn
naam op het scherm. Het is onge
looflijk’’, zegt hij.
Waarom hij die tweede ster heeft
gekregen? ,,We zijn ons nog meer
gaan focussen op kwaliteit en gas
tenbeleving’’, zegt hij. ,,We kookten
al heel lang consistent, maar deden
weinig aan tafel.’’ Volgens Van der
Zalm is het eten in zijn restaurant
het afgelopen jaar ‘meer een bele
ving’ geworden dan in voorgaande
j aren. D e jonge chef-kok ging aan het
begin van de middag naar Vinkeles
om de tweede ster te vieren. ,,De di
recteur belde en ik ga nu direct naar
de zaak en dan gaan we feesten. Ge- hebben een ander geluid laten ho
ren, sympathiek gekookt en naar de
wensen van de gasten geluisterd’’,
zei een opgewekte chef-kok Leon
Twee nieuwkomers hebben hier Mazairac tijdens de uitreiking.
Een andere opvallende nieuwko
mer is De Basiliek in Harderwijk.
Journalist Robin maakt gevoelige
onderwerpen bespreekbaar
hun restaurant. Het gaat om Maeve
aan de Kromme Nieuwegracht en
Karel 5 aan het Geertebolwerk, die Dit restaurant verloor vorig jaar de
tien jaar geleden voor het laatst op Michelinster omdat het restaurant
het allerhoogste niveau kookte. werd verkocht. Yornie van Dijk, die
,,We hebben twee jaar gestreden er bijna vier jaar werkte en de zaak
met deze fantastische mannen. We had overgenomen, was daar niet
Codium in Goes
De restaurants die eveneens een
ster wisten te bemachtigen zijn:
Codium in Goes, Chateau Neer-
canne in Maastricht, Vanderveen in
Amsterdam, Lizz in Gouda, Fla
vours in Weert, Brass Boer Thuis in
Zwolle, Bistro de la Mer in Amster
dam, Central Park in Voorburg,
Restaurant Smink in Wolvega, Stu
dio in Maastricht, Coulisse in Am
sterdam, De Woage in Gramsber-
gen, Yama in Rotterdam en Au Coin
Des Bons Enfants in Maastricht.
Bij restaurant Lizz, dat als eerste
in Gouda een Michelinster kreeg,
was de ontlading gigantisch. ,,We
zaten met elkaar de herhaling van
de uitreiking te kijken, want toen
de envelop werd geopend en we
‘Gouda’ hoorden, schoten we om
hoog, met een frikandel in de
hand”, zei Sharon van Gastel, drij
vende kracht achter het restaurant
samen met haar echtgenoot Lenn
art. ,,De chef en de maïtre-somme-
lier Louis Grizeau waren in DeLa
Mar. Toen we de herhaling keken,
was het: Lizz heeft een ster! We zit-
rouwig om, vertelde hij eerder aan ten met tranen in de ogen.”
De Ondernemer ,,Ik vind het fijn „Tijdens de toespraak zeiden
om mijn eigen stijl te creëren, dus mijn man en ik: zagen we dit aan-
het geeft wel wat meer rust nu die komen? Nee. Maar dat doe je om je
ster eraf is. Anders behoor je me- zelf te beschermen. Want in alle
teen tot de top van Nederland en analyses die we erop loslieten was
wordt er gelijk heel veel van je ver- het antwoord: ja. De sfeer in het res-
wacht’’, zei hij er toen over. Maar taurant was aan het oplopen: com-
binnen een jaar blijkt hij alsnog tot plimentjes, reviews, de sfeer onder-
de top te horen. ling in de keuken - die zijn goed.’’
Daarnaast kreeg Van Dijk de
Young Chef Award voor jonge ta-
-®|
Sr
■X .V
Chef-kok Leon Mazairac van Karel 5 uit Utrecht bij de uitreiking van de Michelinsterren. foto anp
cZEELAND1
'7
- Sharon van Gastel, restaurant
Lizz in Gouda
Raymond Boere
Amsterdam
1
4
‘Twee jaar voor deze
Michelinster gestreden
GO DINSDAG 25 APRIL 2023
-I