APR
Eens op het
water, altijd
op het water
M
Mosselen niet erg
geliefd in eigen land
dö
2023
90 procent van de oogst is voor de export
2
Het Mosself estival in Yerseke vorig jaar. foto johan van der hemden
Daling huizenprijzen
in afgelopen kwartaal
De gemiddelde prijs van een
bestaande woning is in Zeeland
afgelopen kwartaal met iets
meer dan 2 procent gedaald. Het
aantal huizen dat te koop staat
is boven de Westerschelde ver
dubbeld, blijkt uit de NVM-cij-
fers. Vooral mensen die een ap
partement in Zeeuws-Vlaande
ren kochten, waren aanmerke
lijk goedkoper uit. De prijzen
daarvan daalden 8,7 procent.
Voor een hoekwoning daaren
tegen moest juist meer betaald
worden. De gemiddelde prijs
steeg met 0,7 procent.
Oscar Garschagen
Toos&Henk
NATIONALE COLLE0A&AÖ
COLUMN
En hij gaat
door met
zijn passie,
varen
Zogezegd
in deze
krant
Belgen doen er een moord
voor, maar het gros van de
Nederlanders haalt de neus op
voor mosselen. Ze lusten de
schelpdiertjes niet. Of ze
kennen ze niet. „Onbekend
maakt onbemind.”
Hoe kan het ook anders. Met de verkoop
van zijn bunkerschepen viel namelijk het
doek voor de 86 jaar oude Sandrini Oliehan
del, gekend door iedereen op het Kanaal van
Gent naar Terneuzen. Opa Sandrini uit het
noord-Italiaanse Piacenza was voor de
Tweede Wereldoorlog met de varende olie
handel begonnen. Als gastarbeider in de co-
kesfabriek van Sas van Gent ‘was hij blijven
hangen aan een vrouwtje in Sluiskil’.
Nieuwe milieueisen, krankzinnige diesel-
p rij zen (‘op 1000 liter diesel verdiende ik
nog maar 25 euro’) dwongen hem, een zesti
ger, te kiezen. De boten ombouwen voor
vervoer van nieuwe brandstoffen als water
stof was gezien zijn leeftijd geen optie. Dat
twee jonge kerels uit het noord-Franse Ar-
leux, wel brood zien in een varende oliehan
del, kan hij niet goed doorgronden. Bunker
boten runnen in tijden van energiecrises- en
transitie is riskant, zelfs met overheidssteun.
„Tja, in Frankrijk gelden kennelijk heel an
dere regels.”
Jan Boskamp
Flitsende YouTube-filmpjes zoals
Doe de Mossel moeten de kokkerel
lende consument aansporen om
eens mosselen met pasta of curry te
bereiden. Het Mosselbureau nodigt
ook elk jaar in Yerseke het culinaire
journaille uit voor de opening van
o’n boot, het is maar een stuk ijzer en
toch gaat je gevoel er in zitten. Dat
Zeeuwse vissermannen grienen als
ze hun schepen naar de Gentse sloper bren
gen, begrijpt schipper Renzo Sandrini in Sas
van Gent heel goed. Zelf hield hij het ‘droog’
toen hij donderdagochtend vroeg voor het
laatst zijn twee olieboten, de Remar 4 en de
Remar 5, zag uitvaren met de nieuwe,
Franse eigenaren aan het roer. „Nat word ik
alleen in het café. Maar toch: „Partir, c’est
mourir un peu.”
selproductie van 30 miljoen naar 50
miljoen kilo mosselen groeien om
grote acties voor de retail te kunnen
voeren en beter zichtbaar te zijn in
het supermarktschap. Daar
hebben we nu te weinig
mosselen voor.”
In 2020 begon een
driejarige campagne
'u? om vooral jongeren en
F dan met name twinti-
F gers warm te maken
voor het zeebanket. De
mosselsector kreeg daarvoor
900.000 euro subsidie van de Euro
pese Unie. Mosselen vormen een
gezonde - want niet vet en boorde
vol vitaminen en mineralen - maal
tijd die snel op tafel kan worden ge
zet. Koken is in een paar minuten
gebeurd. Ook bestaan er magne-
tronmosselen. Daarnaast zijn mos
selen een duurzame keuze want ze
hebben het MSC-certificaat.
Toch lukt het op de een of andere
manier niet om veel meer jongeren
tot de mossel te bekeren. Zoek het
vooral in gemaksvoedsel, zegt Rem
van den Bosch die samen met chef/
ondernemer Tim Sinke vorig jaar
de Mosselburger lanceerde. De ge
zonde, zilte ‘take on the hambur
ger’ loopt goed. „Ik denk dat ik met
de Mosselburger zeker jongeren
lekker kan maken voor de mossel.”
Het ritme van het leven in de Zeeuws-
Vlaamse en Gentse kanaalzone is altijd al
bepaald door grote industriële en geopoli
tieke veranderingen.
Het Industriemu
seum in Sas vertelt
dat verhaal. Groot
nieuws is het af
scheid van Sandrini
Oliehandel dus niet.
Het besluit van
Renzo om te stop
pen, is wel een van
die kleinere tekenen
des tijds in een fa-
briekslandschap waar het zelfs nabij Zelzate
niet meer stinkt naar giftige pis.
Voor Renzo telt nu dat hij meer tijd heeft
voor de Corn Boys, voor het café van zijn
neef Carlo Sandrini dat, what’s in a name, De
Rijnvaart heet. En hij gaat door met
zijn passie, varen. Zijn andere
neef, de in Zeeuwse wateren nog
veel bekendere kapitein Robin
van Aerde van het gelijknamige
ook al weer 86 jaar oude slepers-
bedrijf F. van Aerde, heeft kapi-
teinswerk in overvloed. „Eens op
het water, altijd op het water”,
grijnst Renzo die zich vlak
voor Pasen al heeft ver
zoend met een nieuwe
toekomst.
Bij veel Zeeuwen staat regelmatig
een pannetje mosselen op tafel,
maar buiten de provincie wint het
zwarte goud uit Zeeland nauwe
lijks terrein. Sinds jaar en dag ver
dwijnt maars tot 10 procent van de
Zeeuwse mosselen in Nederlandse
magen. Alle campagnes, mosselda-
gen en proeverijen ten spijt. Dat su
permarkten al jaren mosselen in va
cuüm verpakkingen aanbieden,
kan het tij evenmin keren.
„Wat er moet gebeuren? Zeg het
maar”, verzucht Wouter van Zand-
brink, voorzitter van de Vereniging
van handels- en verwerkingsbe
drijven van schelpdieren. „Helaas
moet ik vaststellen dat er in Neder
land weinig waardering bestaat
voor een mooi en gezond product
als de Zeeuwse mossel. Dat komt
vooral omdat de consument mosse
len niet kent. En onbekend maakt
onbemind.”
Het is niet zo dat de mosselsector
achterover leunt totdat de consu
ment de mossel een keer ontdekt.
Het Nederlandse Mosselbureau,
verantwoordelijk voor de collec
tieve promotie van het schelpdier,
voert onder meer campagnes en ac
ties. Het bureau houdt de website
mosselen.nl supervers met allerlei
nieuwtjes, tips en recepten. Ook
mosselverwerkers en -handelaren
zetten hun marketeers volop in.
het mosselseizoen, in de hoop dat
daaruit inspirerende artikelen en
smakelijke podcasts en video’s
voortkomen. Ambassadeur van de
mossel en voetbalanalist Jan
Boskamp is steevast van de
partij. Volkser kan bijna
niet.
Toch lukt het nauwe- t-
lijks meer Nederlanders S
lekker te maken voor de "7
mossel. Van de jaarpro
ductie van 30 miljoen kilo
mosselen, uit de Waddenzee en
de Oosterschelde, gaat twee derde
naar België. Daarna volgt Frankrijk
met een marktaandeel van 15 tot 20
procent. De rest wordt opgepeuzeld
in Duitsland en Nederland, allebei
goed voor 5 tot 10 procent.
T illy Sintnicolaas (foto inzet) van
het Nederlandse Mosselbureau
wijt de geringe interesse in Neder
land niet alleen aan onbekendheid
met de mossel. „Al drie seizoenen
op rij lopen de volumes mosselen
terug, zoals dit jaar door heftige
stormen op de Waddenzee in fe
bruari. Als je minder mosselen
hebt, kun je moeilijk meer markt
veroveren.”
Bij schaarste zullen ook eerst
trouwe klanten zoals Belgische af
nemers worden bediend, zegt Sint
nicolaas. „Eigenlijk moet de mos-
OPINIE
ZEELAND8
ETEN
ZEELAND10
VLISSINGEN
Paul Kusters
Internet: toosenhenk.nl
07
„Dure kinder
opvang zorgt
ervoor dat ou
ders kiezen
voor deeltijd
werken.”
- Olav
Davidse,
uitbater
Brasserie
Bries
„Nieuwe chef,
nieuw menu,
nog meer rich
ting Franse
keuken.”
- Vera Tax,
lid van het
Europees
Parlement
voor de
PvdA
Frank Balkenende
Yerseke
VRIJDAG 7 APRIL 2023 GO
heerlijk! ze hebben
L ALLEMAAL VRIJ VANBAA0