Curry van linzen met
boerenkool
CARY
HOE HEET
HEET?
Madhur
Jaffrey
vega
wis
HOOFDGERECHT VOOR 4-6 PERSONEN
30
INGREDIËNTEN
250 g groene linzen
tl geelwortelpoeder
(kurkuma)
1/2 tl cayennepeper
120 g sperziebonen,
in stukjes van 2 cm
90 g boerenkool, dikke
stelen en draden
verwijderd, blad
fijngehakt
3 el fijngesneden
koriander
1 middelgrote wortel,
geschrapt, in 5 mm dikke
plakjes
114 tl zout
VOOR DE CURRYPASTA
1 tl geschilde en
fijngeraspte verse
gemberwortel
1 teen knoflook, gepeld
en gekneusd
1 tl gemalen komijnzaad
2 tl gemalen
korianderzaad
3 el olijfolie
14 tl komijnzaad
1 el gepelde, fijngesneden
sjalot
2 el tomatenpassata
RECEPT UIT
Easy curry vega,
Madhur Jaffrey,
Fontaine Uitgevers
€32,99
BEREIDING
Doe de linzen met het geelwortelpoeder
en 114 liter water in een middelgrote pan
en breng aan de kook. Zet het deksel
schuin op de pan en laat de linzen
20 minuten zachtjes koken. Voeg
cayennepeper, bonen, boerenkool,
koriander, wortel en zout toe. Roer alles
door elkaar en breng het weer aan de
kook. Zet het deksel schuin op de pan
en kook nog 20 minuten.
♦Maak intussen de currypasta: doe
gember, knoflook, gemalen komijn en
koriander in een kommetje. Roer er een
1/z dl water door.
♦Giet de olie in een middelgrote
koekenpan en zet hem op halfhoog tot
hoog vuur. Voeg als de olie heet is het
komijnzaad toe, laat 5 seconden sissen
en doe de sjalot in de pan. Roerbak tot
hij lichtbruin is.
Roer de currypasta door de inhoud van
de koekenpan en bak zo’n 114 minuut tot
de olie langs de rand zichtbaar is. Voeg
als de linzen gaar zijn de inhoud van de
koekenpan eraan toe. Roer goed en laat
de curry nog 5 minuten zachtjes koken.
♦Serveer met rijst, pitabrood en yoghurt.
WIJNTIP
Fritz Frieda
2021, grüner
veltliner,
Weinviertel,
Oostenrijk
(wit), Plus
€7,99
Curry vindt zijn oorsprong in
India, waar het specerijen
mengsel cary heette, in het
Tamil de duiding voor‘saus’.
Maar ja, de Engelsen hebben
een tijdje in India rondgelopen
en die hebben het woord
verbasterd tot curry.
De varianten waar wij in
Nederland mee kennismaakten
hebben wij te danken aan de
kijk op curry die ons vanuit
Indonesië en Suriname werd
aangereikt, met dank aan de
Indiase migranten ter plekke.
ty)
De ene curry is de andere
niet. Zo is er een gele variant
en een rode, waarbij die laat
ste zijn kleur dankt aan rode
peper. Red alert: hoe roder,
hoe heter. Maar‘heet’ kun
je ook lezen. De scherpte
wordt - oplopend - aange
geven in mild, curry, madras,
vindaloo en phall. Nog een
waarschuwing: de madras-
saus die je in de super
koopt, is lang zo pittig niet
als the real thing uit India.