Curry van linzen met boerenkool CARY HOE HEET HEET? Madhur Jaffrey vega wis HOOFDGERECHT VOOR 4-6 PERSONEN 30 INGREDIËNTEN 250 g groene linzen tl geelwortelpoeder (kurkuma) 1/2 tl cayennepeper 120 g sperziebonen, in stukjes van 2 cm 90 g boerenkool, dikke stelen en draden verwijderd, blad fijngehakt 3 el fijngesneden koriander 1 middelgrote wortel, geschrapt, in 5 mm dikke plakjes 114 tl zout VOOR DE CURRYPASTA 1 tl geschilde en fijngeraspte verse gemberwortel 1 teen knoflook, gepeld en gekneusd 1 tl gemalen komijnzaad 2 tl gemalen korianderzaad 3 el olijfolie 14 tl komijnzaad 1 el gepelde, fijngesneden sjalot 2 el tomatenpassata RECEPT UIT Easy curry vega, Madhur Jaffrey, Fontaine Uitgevers €32,99 BEREIDING Doe de linzen met het geelwortelpoeder en 114 liter water in een middelgrote pan en breng aan de kook. Zet het deksel schuin op de pan en laat de linzen 20 minuten zachtjes koken. Voeg cayennepeper, bonen, boerenkool, koriander, wortel en zout toe. Roer alles door elkaar en breng het weer aan de kook. Zet het deksel schuin op de pan en kook nog 20 minuten. ♦Maak intussen de currypasta: doe gember, knoflook, gemalen komijn en koriander in een kommetje. Roer er een 1/z dl water door. ♦Giet de olie in een middelgrote koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is het komijnzaad toe, laat 5 seconden sissen en doe de sjalot in de pan. Roerbak tot hij lichtbruin is. Roer de currypasta door de inhoud van de koekenpan en bak zo’n 114 minuut tot de olie langs de rand zichtbaar is. Voeg als de linzen gaar zijn de inhoud van de koekenpan eraan toe. Roer goed en laat de curry nog 5 minuten zachtjes koken. ♦Serveer met rijst, pitabrood en yoghurt. WIJNTIP Fritz Frieda 2021, grüner veltliner, Weinviertel, Oostenrijk (wit), Plus €7,99 Curry vindt zijn oorsprong in India, waar het specerijen mengsel cary heette, in het Tamil de duiding voor‘saus’. Maar ja, de Engelsen hebben een tijdje in India rondgelopen en die hebben het woord verbasterd tot curry. De varianten waar wij in Nederland mee kennismaakten hebben wij te danken aan de kijk op curry die ons vanuit Indonesië en Suriname werd aangereikt, met dank aan de Indiase migranten ter plekke. ty) De ene curry is de andere niet. Zo is er een gele variant en een rode, waarbij die laat ste zijn kleur dankt aan rode peper. Red alert: hoe roder, hoe heter. Maar‘heet’ kun je ook lezen. De scherpte wordt - oplopend - aange geven in mild, curry, madras, vindaloo en phall. Nog een waarschuwing: de madras- saus die je in de super koopt, is lang zo pittig niet als the real thing uit India.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 110