FJ De zeven deugden Zelfgemaakte worstenbroodjes en het hele jaar iedere woensdag oliebollen 11 7,8 7,9 8,0 8,5 7,0 BEOORDELING Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Voorgerecht Ambiance z' S Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland droog maakt. Net als bij tonijn. „Nét niet gaar smaakt veel beter. Verder doen we niet veel aan de vis. Op smaak brengen met zout en pe per, in roomboter bakken en een saus met verse citroen.” De goedkeurende geluidjes van mijn mede-smulpaap bewijzen het gelijk van de chef. Later horen we dat de chef ziek is en de jonge souschef vanavond kookt. Nou, beiden mogen tevreden zijn. Die souschef kookt na melijk heel goed en dat kan alleen als de chef hem vertrouwt en voldoende ruimte geeft. Een mooie keukenbrigade dus. Sterke finish Zal ik een espresso bestellen als afsluiting? Nee. Op advies van onze ober kies ik de huis- gemaakte tiramisu. Vaak is deze te nat of te stevig. Maar hier is de uitvoering helemaal goed. Na bereiding laten ze de tiramisu twee dagen in de koelkast staan. En in die koeling gebeuren mooie dingen. Echte espresso, mas carpone, lange vingers en eiwit worden in die tijd een gelukkige familie. Romig, hartig, zoet, stevig en luchtig. De koffiesmaak wordt ver sterkt door advocaat. Een gouden greep. Mijn tafeldame denkt een brownie te gaan eten, maar de vulling loopt als lava uit de Etna over haar bordje. Een heuse moelleux van choco lade dus. Met mooi stracciatella ijs en een forse quenelle room. Met de hand geslagen. II gallo bewijst het: Italianen maken de beste desserts. Schuin tegenover mij maakt Jarko aan tafel een scroppino klaar. Hij mengt citroen sorbet ijs met huisgemaakte limoncello en een scheutje wodka. Pas daarna voegt hij hier voorzichtig prosecco bij en schenkt dit in een flüte, een champagneglas. Hartverwarmend, zoveel liefde voor het vak in één koud glaasje. Prijs/kwaliteit We moeten maar afwachten of er wel paling zwemt in de Oos- terschelde en of dat gaat lukken. Afgelopen jaar was dat al moei lijk.” Alles wordt achter achter hun winkel vers gebakken. Vroeger haalden ze hun meel bij de mo len in het dorp, tegenwoordig komt dat uit België. „Helaas”, zegt Wim. „Maar je moet wat.” uist nu lijkt het of we meer dan ooit be- hoefte hebben aan houvast. Het is best las- tig om de juiste koers te blijven varen in deze wereld van onrust, steeds groter wordende verschillen en oorlog. Het nieuws slaat je met al lerlei ellende om de oren en dichterbij huis is het niet veel beter gesteld. In de politiek zijn we op zoek naar de verschillen terwijl we, juist op pro vinciaal niveau, op zoek moeten naar de overeen komsten om het voor ons allemaal fijn te maken en te houden. Tenminste dat is mijn idee. We hebben als Zeeland goud in handen, laten we dat niet verkwanselen en juist koesteren. De traditio nele zeven deugden van moed, matigheid, geloof, naastenliefde, hoop, rechtschapenheid en voor zichtigheid zijn zo gek nog niet en nog steeds even actueel. Hoewel je ze misschien nu beter kunt vertalen naar veerkracht, geduld, vertrou wen, optimisme, vergevingsgezindheid, wijsheid en inlevingsvermogen. Het gaat er uiteindelijk om dat we ons best doen ons leven zo goed moge lijk te leven met alles wat daarbij komt kijken. Dat we elkaar proberen te blijven begrijpen en het leven nemen zoals het komt in plaats van denken dat we overal recht op hebben. Ik heb al tijd geleerd dat van het concert des levens nie mand een program krijgt. Om de tegeltjeswijs heid van mijn oma maar eens aan te halen. Ge lukkig schrijf ik over eten en niet over politiek. En ik ben een optimistisch mens. Dus mijn glas is al tijd halfvol ook al zit het weleens tegen. Van lek ker eten word ik altijd blij zoals van deze schaal spaghetti vongole. Laat die schelpen nu uit Zee land komen. Voor 4 personen: Kook 400 gr. spa ghetti. Fruit 2 knoflooktenen en 2 sjalotten in olijfolie met citroensap. Gaar er 2 kg. vongole en een Spaans pepertje in. Meng alles met de pasta en 100 gr. rucola. Serveer meteen en geniet! Ik ben een optimistisch mens, mijn glas is altijd halfvol. En van lekker eten word ik altijd blij zoals van deze spaghetti vongole Een van de specialiteiten van de bakkerij van Wim Francien is bijvoorbeeld het worsten broodje. „De vulling voor dit broodje haal ik speciaal bij Slagerij Ver- burg in Kortgene. Dan weet je dat je kwaliteitsvlees hebt, want zijn vlees komt van Zeeuwse koeien, onder andere van Noord-Beveland. Cor Verburg maakt voor ons het gehakt met de kruiden zo kant en klaar. De gehaktstukjes rol ik op in deeg. Ik Die komen graag een zak versge- maak ze tevens in een mini-vari ant”, verklaart Wim het succes van de worstenbroodjes. bakken oliebollen halen”, vertelt Wim enthousiast. „Trouwens onze bolussen, daar zijn ze ook dol op. Die zijn Duitsers en Belgen echt lekker smeuïg en goed van „Daarnaast hebben we iedere smaak”, vult Francien aan. „In woensdag oliebollen, het hele april gaan we traditiegetrouw jaar door. Dat vinden we gewoon weer palingbroodjes maken. Als erg leuk om te doen. Daarvoor het kan natuurlijk”, zegt Wim. komen mensen van heinde en „Want met de paling, die ik daar- verre. Echt waar, ook Duitsers en voor inkoop bij de visboer hier in Belgen weten dit na al die jaren. het dorp, is het droevig gesteld. -Ws 'v; Eigenaar Jarko Fierens serveert de gerechten. louwen COLIJNSPLAAT F - Margot Verhaagen 7,8 verse Ze bestaan nog; echte ouder wetse bakkers. In Colijnsplaat bijvoorbeeld. Daar zitten Wim en Francien Buyle al meer dan 24jaar met hun ambachtelijke bakkerij Wim&Francien. En ondanks steeds hogere ener gierekeningen en een tekort aan goed personeel blijven ze daar lekker doorbakken (telt dubbel) Francien en Wim Buyl met hun specialiteiten: worstenbrood jes en oliebollen. FOTO MARCELLE DAVIDS E GO VRIJDAG 10 MAART 2023 Gebakken coquilles met uitgebakken pros- Eindscore

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 39