FJ
De zeven deugden
Zelfgemaakte worstenbroodjes en het
hele jaar iedere woensdag oliebollen
11
7,8
7,9
8,0
8,5
7,0
BEOORDELING
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Voorgerecht
Ambiance
z' S
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
droog maakt. Net als bij tonijn. „Nét niet gaar
smaakt veel beter. Verder doen we niet veel
aan de vis. Op smaak brengen met zout en pe
per, in roomboter bakken en een saus met
verse citroen.” De goedkeurende geluidjes van
mijn mede-smulpaap bewijzen het gelijk van
de chef.
Later horen we dat de chef ziek is en de
jonge souschef vanavond kookt. Nou, beiden
mogen tevreden zijn. Die souschef kookt na
melijk heel goed en dat kan alleen als de chef
hem vertrouwt en voldoende ruimte geeft.
Een mooie keukenbrigade dus.
Sterke finish
Zal ik een espresso bestellen als afsluiting?
Nee. Op advies van onze ober kies ik de huis-
gemaakte tiramisu. Vaak is deze te nat of te
stevig. Maar hier is de uitvoering helemaal
goed. Na bereiding laten ze de tiramisu twee
dagen in de koelkast staan. En in die koeling
gebeuren mooie dingen. Echte espresso, mas
carpone, lange vingers en eiwit worden in die
tijd een gelukkige familie. Romig, hartig, zoet,
stevig en luchtig. De koffiesmaak wordt ver
sterkt door advocaat. Een gouden greep. Mijn
tafeldame denkt een brownie te gaan eten,
maar de vulling loopt als lava uit de Etna over
haar bordje. Een heuse moelleux van choco
lade dus. Met mooi stracciatella ijs en een forse
quenelle room. Met de hand geslagen. II gallo
bewijst het: Italianen maken de beste desserts.
Schuin tegenover mij maakt Jarko aan tafel
een scroppino klaar. Hij mengt citroen sorbet
ijs met huisgemaakte limoncello en een
scheutje wodka. Pas daarna voegt hij hier
voorzichtig prosecco bij en schenkt dit in een
flüte, een champagneglas. Hartverwarmend,
zoveel liefde voor het vak in één koud glaasje.
Prijs/kwaliteit
We moeten maar afwachten of
er wel paling zwemt in de Oos-
terschelde en of dat gaat lukken.
Afgelopen jaar was dat al moei
lijk.”
Alles wordt achter achter hun
winkel vers gebakken. Vroeger
haalden ze hun meel bij de mo
len in het dorp, tegenwoordig
komt dat uit België. „Helaas”,
zegt Wim. „Maar je moet wat.”
uist nu lijkt het of we meer dan ooit be-
hoefte hebben aan houvast. Het is best las-
tig om de juiste koers te blijven varen in
deze wereld van onrust, steeds groter wordende
verschillen en oorlog. Het nieuws slaat je met al
lerlei ellende om de oren en dichterbij huis is het
niet veel beter gesteld. In de politiek zijn we op
zoek naar de verschillen terwijl we, juist op pro
vinciaal niveau, op zoek moeten naar de overeen
komsten om het voor ons allemaal fijn te maken
en te houden. Tenminste dat is mijn idee. We
hebben als Zeeland goud in handen, laten we dat
niet verkwanselen en juist koesteren. De traditio
nele zeven deugden van moed, matigheid, geloof,
naastenliefde, hoop, rechtschapenheid en voor
zichtigheid zijn zo gek nog niet en nog steeds
even actueel. Hoewel je ze misschien nu beter
kunt vertalen naar veerkracht, geduld, vertrou
wen, optimisme, vergevingsgezindheid, wijsheid
en inlevingsvermogen. Het gaat er uiteindelijk
om dat we ons best doen ons leven zo goed moge
lijk te leven met alles wat daarbij komt kijken.
Dat we elkaar proberen te blijven begrijpen en
het leven nemen zoals het komt in plaats van
denken dat we overal recht op hebben. Ik heb al
tijd geleerd dat van het concert des levens nie
mand een program krijgt. Om de tegeltjeswijs
heid van mijn oma maar eens aan te halen. Ge
lukkig schrijf ik over eten en niet over politiek. En
ik ben een optimistisch mens. Dus mijn glas is al
tijd halfvol ook al zit het weleens tegen. Van lek
ker eten word ik altijd blij zoals van deze schaal
spaghetti vongole. Laat die schelpen nu uit Zee
land komen. Voor 4 personen: Kook 400 gr. spa
ghetti. Fruit 2 knoflooktenen en 2 sjalotten in
olijfolie met citroensap. Gaar er 2 kg. vongole en
een Spaans pepertje in. Meng alles met de pasta
en 100 gr. rucola. Serveer meteen en geniet!
Ik ben een optimistisch mens, mijn glas is altijd halfvol.
En van lekker eten word ik altijd blij zoals van deze
spaghetti vongole
Een van de specialiteiten van de
bakkerij van Wim Francien is
bijvoorbeeld het worsten
broodje.
„De vulling voor dit broodje
haal ik speciaal bij Slagerij Ver-
burg in Kortgene. Dan weet je
dat je kwaliteitsvlees hebt, want
zijn vlees komt van Zeeuwse
koeien, onder andere van
Noord-Beveland. Cor Verburg
maakt voor ons het gehakt met
de kruiden zo kant en klaar. De
gehaktstukjes rol ik op in deeg. Ik Die komen graag een zak versge-
maak ze tevens in een mini-vari
ant”, verklaart Wim het succes
van de worstenbroodjes.
bakken oliebollen halen”, vertelt
Wim enthousiast.
„Trouwens onze bolussen,
daar zijn ze ook dol op. Die zijn
Duitsers en Belgen echt lekker smeuïg en goed van
„Daarnaast hebben we iedere smaak”, vult Francien aan. „In
woensdag oliebollen, het hele april gaan we traditiegetrouw
jaar door. Dat vinden we gewoon weer palingbroodjes maken. Als
erg leuk om te doen. Daarvoor het kan natuurlijk”, zegt Wim.
komen mensen van heinde en „Want met de paling, die ik daar-
verre. Echt waar, ook Duitsers en voor inkoop bij de visboer hier in
Belgen weten dit na al die jaren. het dorp, is het droevig gesteld.
-Ws
'v;
Eigenaar Jarko Fierens serveert de gerechten.
louwen
COLIJNSPLAAT
F
- Margot Verhaagen
7,8
verse
Ze bestaan nog; echte ouder
wetse bakkers. In Colijnsplaat
bijvoorbeeld. Daar zitten Wim
en Francien Buyle al meer dan
24jaar met hun ambachtelijke
bakkerij Wim&Francien. En
ondanks steeds hogere ener
gierekeningen en een tekort
aan goed personeel blijven ze
daar lekker doorbakken
(telt dubbel)
Francien en Wim Buyl met hun specialiteiten: worstenbrood
jes en oliebollen. FOTO MARCELLE DAVIDS E
GO VRIJDAG 10 MAART 2023
Gebakken coquilles met uitgebakken pros-
Eindscore