feil
UB
hk
■VIR*
/T -
10
K:-
RISTORANTE IL GALLO
ETEN
We dromen wel eens
over Italië. Over goed
eten, uitstekende wijnen
en gastvrije bediening.
Bij ristorante ilgallo
krijgen we het allemaal.
Daar gaat in
Westenschouwen de
Italiaanse zon op.
met zilte Hollandse garnaaltjes en notige
rucola. Een bekende combinatie van smaken.
De rode-pepermayonaise verrast en geeft een
kick aan het gerecht. Hoeveelheid en smaken
zijn goed in verhouding, constateert mijn
jonge tafeldame. Zij is voor het eerst mee en
blijkt een goede recensente-in-de-dop.
Mijn scalapino bestaat uit verse tagliatelle
met witte-wijnsaus waarin stukjes uitgebak
ken parmaham en een goede snuf truffel om
aandacht schreeuwen. Na wat zoeken vind ik
de goedgebakken coquilles. De combinatie is
aards, zilt en romig, heerlijk. Het geheel ligt al
leen rommelig op het bord. Wanneer later de
fotograaf langskomt, blijkt dit ineens wel goed
verzorgd.
Mijn eerste hap schiet scheef in de keel en
veroorzaakt een hoestbui. Jarko kijkt vanaf de
andere kant van de zaak verschrikt op. Hij
maakt een vragend gebaar of ik een glaasje
water wil. Nog voordat ik ja knik schiet Jarko
in draf naar de bar voor een reddend glas wa
ter. Wat attent! Aansluitend volgt een grote
karaf water voor de hele tafel. Gratis. Wanneer
ik vraag welke wijn het beste bij mijn bistecca
past, neemt Jarko mij mee op vakantie naar
Puglia. Hij schetst het landschap en laat me
een uitstekende negroamaro uit de streek
proeven. Ook vertelt hij over chardonnaydrui-
ven die daar al in april geplukt worden, omdat
ze anders te zoet worden en alleen nog ge
schikt zijn voor de Campari. Leuk!
45,00
16,50
12,00
11,00
7,00
7,50
Fijne start
Een jonge ober ontvangt ons hartelijk. Hij
helpt ons leuk en kundig bij de keuze van zo
wel het maandmenu als de a la carte gerech
ten. Het eerste voorgerecht is gerookte zalm
Feest
Mijn biefstuk, een mooie kalfslende, is door de
chef zelf op juiste dikte geportioneerd om te
zorgen voor een goede garing. Het mooie roze
vlees is een feest. Je moet er echt je mes en
tanden inzetten, maar dan blijkt het heerlijk
mals. De delicate saus is van gerookte knof
look, waar ik een minipepertje in proef. Itali
aanse groentjes als paprika, rode ui, courgette
en wortel zijn keurig nét gaar. Tegenover mij
zwaardvisfilet. Omdat we twijfelen over de
gaarheid, vragen we of dit wel in orde is. Jarko
geeft aan dat volledige garing de zwaardvis te
arko Fierens is verliefd op Italiaanse
wijn. En die wijn smaakt het beste
bij mooie gerechten. Dus opende
hij een restaurant in Westenschou
wen. Vijftien jaar later blijkt dat een
heel goede keuze. Hij heeft passie voor zijn
vak en weet alles van zijn gerechten en bijpas
sende wijnen. Maar wij worden vooral warm
van zijn Italiaanse gastvrijheid. Via het terras
bereiken we de ingang van ristorante il gallo.
Dat terras moet een goede plek zijn voor een
lange zomeravond. Binnen schrikken we van
de paarse kleur van stoelen en banken, maar
het zitcomfort is goed.
Vleugje Italiaanse zon op Scl
Menu
Rekening
Burgh-Haamstede
Totaalbedrag
129,00
Ristorante il gallo
biedt menu’s van
42,50 en 45 euro.
Voorgerechten van
9 euro voor zupa di
pesce tot 16,50
euro voor scala-
pino. Hoofdgerech
ten voor 30 euro
en desserts van 9
euro voor scrop-
pino tot 13,50 euro
voor frutta e for-
maggio. Het res
taurant biedt een
ruime keuze in ve
getarische en
pastagerechten.
Voor pizza's kun je
terecht bij buur-
zusje pizzeria di fi
re n ze.
Maandmenu
Scalapino
Bistecca di Vitello
Tiramisu
2 x witte wijn, Grillo
1 x witte wijn, Soave
1 x rode wijn, Negroamaro
30,00
Westenschouwen
ilgallo
Westenschouwenseweg 14 I
Gerben Rodts
Westenschouwen
VRIJDAG 10 MAART 2023 GO
ii