I
30
JAAR’.
AA
Lammetjesdag:
‘Ze zijn zo zacht1’
,7*^ JIa
Deze Walcherse bakkerij bestaat dertig jaar
Er mag weer geaaid worden in de stal van Kaljouw
JUBILEUM
ïStÊS
F
4
smtwfet echt feest!
Advertentie
en
Brood'
t,
In de stal van Kaljouw in Middelburg krioelden zaterdagmiddag
schapen, lammetjes en kinderen door elkaar. Na driejaar corona
kon eindelijk weer lammetjesdag gevierd worden.
De i-jarige Lew uit Vlissingen zit
schaterlachend in één van de voe
derbakkenvan de schapen. De dreu
mes vindt de zachte snuiten maar
wat interessant. Af en toe probeert
hij met zijn vingertjes één van de
dieren te aaien.
Zijn moeder en oma staan er ver
liefd naar te kijken. „Superschattig
hè?”, zegt zijn moeder Elvira Joosse.
„Ik had niet gedacht dat hij het zo
leuk zou vinden.”
Lew is niet de enige die geniet.
„Ze zijn zo lekker zacht!” roepen
twee meiden naar hun moeder die
achter het hek staat. Ouders fotogra
feren zich suf, terwijl de kinderen
lammetjes op schoot nemen. De
dieren krijgen genoeg stro voor de
komende dagen. In een hoek van de
stal zit een vrouw op een krukje
naar de dieren te kijken. „Ik heb iets
met lammetjes”, zegt ze. „Ik krijg er
een lentegevoel van.”
Schapenhouder Jan Kaljouw is
blij dat het na drie jaar corona weer
mogelijk is om zó veel mensen te
ontvangen in zijn stal. „Ik vind het
leuk dat mensen de dieren in de stal
kunnen komen bekijken. De kinde
ren vinden het prachtig dat ze zo
dicht bij de lammetjes mogen. Je
ziet ze genieten. Dat is mooi.”
Bekroond met goud
Drieling
Kaljouw heeft dit jaar 840 lamme
tjes mogen verwelkomen. „De eer
ste zijn op tweede kerstdag geboren.
Een drieling. Inmiddels zijn alweer
340 lammetjes en schapen buiten.
De tweelingen en de jongste lam
metjes zijn nog hier in de stal. En
ook de lammetjes met een dun
vachtje. Voor die dieren is het nog te
koud om naar buiten te gaan.”
Vooral de lammetjes schrikken af
en toe van zoveel belangstelling. Ze
De kinderen vinden
het prachtig dat ze
zo dicht bij de
lammetjes mogen
1 fantfclMï-
WW
BOLUS P.S.
3 BRODEN
voor €6,30
EIERKOEKEN
springen weg en verstoppen zich
achter hun moeder. „Ja, voor som
mige schapen is zo’n dag best belas
tend, maar ze wennen er wel aan. Ik
zag net ook een jongetje met een
lammetje op z’n schoot. Het lam
metje was aan het herkauwen. Als
ze dat doen, dan zijn ze erg op hun
gemak. Ik denk dat de dieren na
deze dag wel moe zijn. We gaan om
vier uur nog een keer voederen. En
als we om zes uur in de stal komen
kijken, dan is het doodstil hoor.”
bw» s m
^iAKKERyWl^
6 ROZIJNEN
BOLLEN
van €4,04 -p
voor €2,83
TASSENACTIE
^7^8
k s
MAANDAG 6 MAART 2023
WA
- Jan Kaljouw, schapenhouder
Zie ook pzc.nl/play
Bekijk ze nu op bakkerij-janschrieks.nl
De ouders van Jos en Frank, Jan en Margriet
Schrieks, namen in 1993 een Middelburgse
bakkerij over. In de jaren die daarop volgden
werd bakkerij Jan Schrieks een begrip in
Zeeland. Er kwamen winkels bij en er werden
bakkerijen overgenomen op verschillende
locaties verspreid over heel Walcheren. Boven
dien ging het team van Schrieks samenwerken
met Bakkerij Vader in Oostkapelle.
Biologisch en duurzaam brood en gebak
De afgelopen decennia werd het bedrijf niet
alleen groter, maar ook groener. Dat is onder
andere te zien aan het assortiment biologisch
brood, maar ook achter de schermen wordt er
hard gewerkt aan een zo duurzaam mogelijke
bakkerij. Dat is een flinke uitdaging met een
In de eenentwintigste eeuw is het helemaal
niet zo vanzelfsprekend om je vader op te vol
gen, maar Jos en Frank kozen er, samen met
hun partners, heel bewust voor om dit wel te
doen. Want, zo zeggen ze: 'Wat is er nu mooier
dan iets voortzetten dat met zoveel passie is
opgebouwd?' In maart vieren ze het dertigja
rig jubileum van hun familiebedrijf.
bedrijf waarin de ovens en allerlei andere
elektrische machines dag in dag uit staan te
zwoegen. Toch lukt het om de bakkerij stap
voor stap steeds een beetje energiezuiniger te
maken."We proberen onze producten zoveel
mogelijk lokaal af te nemen, we hebben het
dak vol gelegd met zonnepanelen en wanneer
er een nieuwe machine moet worden aan
geschaft, wordt er eerst secuur uitgeplozen
welke kneedmachine of rijskast het minst
energie verbruikt." En zo, stapje voor stapje,
is er steeds minder stroom en gas nodig om
jouw favoriete brood en gebak te maken.
Als echte perfectionisten en bevlogen
ambachtsmensen zijn de Schrieksjes conti
nu op zoek naar de beste grondstoffen en
bereidingswijzen om de mooiste en lekkerste
producten te maken. Voor het maken van
de perfecte bolus werd er zelfs een speciaal
kneedprogramma ontwikkeld, waarbij ze
ontdekten dat een bolus nog lekkerder wordt
wanneer je het programma onderbreekt
om exact op het juiste moment bepaalde
ingrediënten toe te voegen. Dat zorgde ervoor
dat de bolus van Bakkerij Jan Schrieks in 2019
werd bekroond met goud, net als de oliebol
len, die al meerdere jaren met goud worden
bekroond.
Lammetjes
aaien in de stal
van Kaljouw in
Middelburg.
FOTO LEX DE MEESTER
De éénjarige Lew uit Vlissin
gen geniet volop.
FOTO corneCLEke blok
Ook werken bij Bakkerij Schrieks?
Krijg jij spontaan zin om aan de slag te gaan
bij deze bakkerij? Dan heb je geluk, want er
zijn nu enkele vacatures.
-
van €1,22
voor €0,89
Cornelleke Blok
Middelburg
m.u.v. bijzondere
soorten, van €7,40
5 stuks
van €2,70
voor €1,98
Banket^
Jubileumweek met leuke aanbiedingen
Er valt dus genoeg te vieren en daarom is er
van 6 tot en met 11 maart een jubileumweek.
Elke dag is er een aantrekkelijke dagaanbie-
ding en op vrijdag en zaterdag kan je voor
slechts 9,99 euro een feesttas kopen vol lek
kere producten ter waarde van bijna twintig
euro.
i brood, 1 kandijkoek van €18,18
6 kadetjes, voor X"
4jikkemienes^^^^^
Mis hem niet: deze feesttas vol verse en lekkere
producten. Daarom wil je juist hier je brood
kopen. En je gebakjes natuurlijk ook.