I 30 JAAR’. AA Lammetjesdag: ‘Ze zijn zo zacht1’ ,7*^ JIa Deze Walcherse bakkerij bestaat dertig jaar Er mag weer geaaid worden in de stal van Kaljouw JUBILEUM ïStÊS F 4 smtwfet echt feest! Advertentie en Brood' t, In de stal van Kaljouw in Middelburg krioelden zaterdagmiddag schapen, lammetjes en kinderen door elkaar. Na driejaar corona kon eindelijk weer lammetjesdag gevierd worden. De i-jarige Lew uit Vlissingen zit schaterlachend in één van de voe derbakkenvan de schapen. De dreu mes vindt de zachte snuiten maar wat interessant. Af en toe probeert hij met zijn vingertjes één van de dieren te aaien. Zijn moeder en oma staan er ver liefd naar te kijken. „Superschattig hè?”, zegt zijn moeder Elvira Joosse. „Ik had niet gedacht dat hij het zo leuk zou vinden.” Lew is niet de enige die geniet. „Ze zijn zo lekker zacht!” roepen twee meiden naar hun moeder die achter het hek staat. Ouders fotogra feren zich suf, terwijl de kinderen lammetjes op schoot nemen. De dieren krijgen genoeg stro voor de komende dagen. In een hoek van de stal zit een vrouw op een krukje naar de dieren te kijken. „Ik heb iets met lammetjes”, zegt ze. „Ik krijg er een lentegevoel van.” Schapenhouder Jan Kaljouw is blij dat het na drie jaar corona weer mogelijk is om zó veel mensen te ontvangen in zijn stal. „Ik vind het leuk dat mensen de dieren in de stal kunnen komen bekijken. De kinde ren vinden het prachtig dat ze zo dicht bij de lammetjes mogen. Je ziet ze genieten. Dat is mooi.” Bekroond met goud Drieling Kaljouw heeft dit jaar 840 lamme tjes mogen verwelkomen. „De eer ste zijn op tweede kerstdag geboren. Een drieling. Inmiddels zijn alweer 340 lammetjes en schapen buiten. De tweelingen en de jongste lam metjes zijn nog hier in de stal. En ook de lammetjes met een dun vachtje. Voor die dieren is het nog te koud om naar buiten te gaan.” Vooral de lammetjes schrikken af en toe van zoveel belangstelling. Ze De kinderen vinden het prachtig dat ze zo dicht bij de lammetjes mogen 1 fantfclMï- WW BOLUS P.S. 3 BRODEN voor €6,30 EIERKOEKEN springen weg en verstoppen zich achter hun moeder. „Ja, voor som mige schapen is zo’n dag best belas tend, maar ze wennen er wel aan. Ik zag net ook een jongetje met een lammetje op z’n schoot. Het lam metje was aan het herkauwen. Als ze dat doen, dan zijn ze erg op hun gemak. Ik denk dat de dieren na deze dag wel moe zijn. We gaan om vier uur nog een keer voederen. En als we om zes uur in de stal komen kijken, dan is het doodstil hoor.” bw» s m ^iAKKERyWl^ 6 ROZIJNEN BOLLEN van €4,04 -p voor €2,83 TASSENACTIE ^7^8 k s MAANDAG 6 MAART 2023 WA - Jan Kaljouw, schapenhouder Zie ook pzc.nl/play Bekijk ze nu op bakkerij-janschrieks.nl De ouders van Jos en Frank, Jan en Margriet Schrieks, namen in 1993 een Middelburgse bakkerij over. In de jaren die daarop volgden werd bakkerij Jan Schrieks een begrip in Zeeland. Er kwamen winkels bij en er werden bakkerijen overgenomen op verschillende locaties verspreid over heel Walcheren. Boven dien ging het team van Schrieks samenwerken met Bakkerij Vader in Oostkapelle. Biologisch en duurzaam brood en gebak De afgelopen decennia werd het bedrijf niet alleen groter, maar ook groener. Dat is onder andere te zien aan het assortiment biologisch brood, maar ook achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een zo duurzaam mogelijke bakkerij. Dat is een flinke uitdaging met een In de eenentwintigste eeuw is het helemaal niet zo vanzelfsprekend om je vader op te vol gen, maar Jos en Frank kozen er, samen met hun partners, heel bewust voor om dit wel te doen. Want, zo zeggen ze: 'Wat is er nu mooier dan iets voortzetten dat met zoveel passie is opgebouwd?' In maart vieren ze het dertigja rig jubileum van hun familiebedrijf. bedrijf waarin de ovens en allerlei andere elektrische machines dag in dag uit staan te zwoegen. Toch lukt het om de bakkerij stap voor stap steeds een beetje energiezuiniger te maken."We proberen onze producten zoveel mogelijk lokaal af te nemen, we hebben het dak vol gelegd met zonnepanelen en wanneer er een nieuwe machine moet worden aan geschaft, wordt er eerst secuur uitgeplozen welke kneedmachine of rijskast het minst energie verbruikt." En zo, stapje voor stapje, is er steeds minder stroom en gas nodig om jouw favoriete brood en gebak te maken. Als echte perfectionisten en bevlogen ambachtsmensen zijn de Schrieksjes conti nu op zoek naar de beste grondstoffen en bereidingswijzen om de mooiste en lekkerste producten te maken. Voor het maken van de perfecte bolus werd er zelfs een speciaal kneedprogramma ontwikkeld, waarbij ze ontdekten dat een bolus nog lekkerder wordt wanneer je het programma onderbreekt om exact op het juiste moment bepaalde ingrediënten toe te voegen. Dat zorgde ervoor dat de bolus van Bakkerij Jan Schrieks in 2019 werd bekroond met goud, net als de oliebol len, die al meerdere jaren met goud worden bekroond. Lammetjes aaien in de stal van Kaljouw in Middelburg. FOTO LEX DE MEESTER De éénjarige Lew uit Vlissin gen geniet volop. FOTO corneCLEke blok Ook werken bij Bakkerij Schrieks? Krijg jij spontaan zin om aan de slag te gaan bij deze bakkerij? Dan heb je geluk, want er zijn nu enkele vacatures. - van €1,22 voor €0,89 Cornelleke Blok Middelburg m.u.v. bijzondere soorten, van €7,40 5 stuks van €2,70 voor €1,98 Banket^ Jubileumweek met leuke aanbiedingen Er valt dus genoeg te vieren en daarom is er van 6 tot en met 11 maart een jubileumweek. Elke dag is er een aantrekkelijke dagaanbie- ding en op vrijdag en zaterdag kan je voor slechts 9,99 euro een feesttas kopen vol lek kere producten ter waarde van bijna twintig euro. i brood, 1 kandijkoek van €18,18 6 kadetjes, voor X" 4jikkemienes^^^^^ Mis hem niet: deze feesttas vol verse en lekkere producten. Daarom wil je juist hier je brood kopen. En je gebakjes natuurlijk ook.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 24