De lente is begonnen, dit zijn de nieuwste trends wc 12 C 'i Biof iel houdt van het leven De eerste zonnestralen van de meteorologische lente, die woensdag begon, smaken naar meer. We kunnen wel wat poaitiviteit gebruiken door de oorlog in Oekraïne, de aardbevingen in Turkije en Syrië en de jarenlange coronapandemie. Wat gaan we doen dit voorjaar? Snacks met power NICOLE ROELANDS ETEN NATUUR Krokussen duiken op uit de grond, blaadjes komen aan de bomen, de zon schijnt langer. Na een donkere winterperiode is de lente voor veel mensen een verademing. Het groen van de natuur geeft een verfrissende kleur aan het leven. Het licht zorgt voor meer energie en ver betert de gezondheid. In de lente herontdekken veel mensen de liefde voor natuur. Dat past binnen het concept van biofilie, oftewel houden van het leven, gelanceerd door Edward O. Wilson in 1984. Hij had het idee dat mensen van nature de neiging hebben een band te zoeken met het buitenleven. In deze trend gaan mensen niet alleen op zoek naar natuur, maar halen ze die ook naar hun huis. Tuinen worden groener, tegels maken plaats voor bloe men en planten. Dat oogt niet alleen leuk, maar zorgt ook voor een goede afwatering en ver koeling bij warm weer. Daarnaast trekken mensen te genwoordig het groen door naar binnen, om ook daar het posi tieve effect te ervaren. Rots-, steen- en keivormen duiken op in huis en milieuvriendelijke producten gaan een nog promi nentere rol spelen. En terwijl veel mensen walgen van mos op de buitengevel, is het tegen woordig wel een graag gezien materiaal op de binnenmuur. Ook komt de bosactiviteit weer op de agenda. Tijdens de coronapandemie gingen men sen massaal de natuur in, omdat er weinig anders te doen was. Toen alles weer kon, kwam die groene wandeling er niet meer van. Nu snakken veel mensen weer naar de kalmte die ze daar toen ervaarden. Naast wandelen en fietsen i n het bos duiken biofilie-oefenin- gen op. Simpeler gezegd: spor ten in het bos. Dat doet een mens goed. snacks. „Het geeft extra smaak, power zelfs. Ik ben er niet zo op tegen. Het past bij deze tijd.” Goedkoop is het nog niet. Een blikje van 50 gram van het goedkoopste zwarte goud kost 76 euro. De eitjes van de stem soort Beluga uit een Iraanse kwekerij kosten 250 euro voor dezelfde hoeveelheid. Waarom is het product zo duur? „Het duurt acht tot negen jaar voor dat een steur eitjes kan geven”, zegt Brouwer. „Dat doet-ie één keer. Je hebt dan meteen een paar kilo kaviaar, maar de vis is dood. Er wordt nu onderzocht of de vis in leven kan blijven.” Het is geen goedkope trend, maar wel een waar veel men sen hun vingers bij aflikken. Kaviaar is terug op de menu kaart. Daar kan deze lente van worden genoten op het terras. Jarenlang was moeilijk aan het zwarte goud te komen door dat er nog amper steur rond zwom. Inmiddels wordt de vis over heel de wereld - óók in Ne derland - gekweekt en bestaat er vegan kaviaar van zeewier. „In combinatie met het feit dat veel mensen na de coronatijd zin hebben om geld uit te geven en te genieten, zorgt dat ervoor dat kaviaar weer op de menu kaart staat”, zegt Gijsbregt Brouwer, foodtrendwatcher en liefhebber van de delicatesse. De onbevruchte eitjes zijn niet alleen te eten in luxu euze restaurants, maar zelfs in cafetaria. Brou wer spotte kaviaar on langs op een frietje, op een frikandel en op kibbeling. Volgens hem geeft het een zil tige smaak aan de ^iiliaa Ir bjwr,-- L y/1 F £5 4' r/Jm'1— - dr’- V FOTO JUAN VRIJDAG DC I MEDIA In de lente herontdekken veel mensen de liefde voor natuur. FOJöJEFfigEY GRpENEWEO; Kaviaar zorgt voor extra smaak. „Het past bij deze tijd.” fotosegerabels ZATERDAG 4 MAART 2023 GO

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 60