De lente is begonnen, dit zijn de nieuwste trends
wc
12
C 'i
Biof iel houdt van het leven
De eerste zonnestralen van de meteorologische lente,
die woensdag begon, smaken naar meer. We kunnen wel
wat poaitiviteit gebruiken door de oorlog in Oekraïne,
de aardbevingen in Turkije en Syrië en de jarenlange
coronapandemie. Wat gaan we doen dit voorjaar?
Snacks met power
NICOLE ROELANDS
ETEN
NATUUR
Krokussen duiken op uit de
grond, blaadjes komen aan de
bomen, de zon schijnt langer.
Na een donkere winterperiode
is de lente voor veel mensen een
verademing. Het groen van de
natuur geeft een verfrissende
kleur aan het leven. Het licht
zorgt voor meer energie en ver
betert de gezondheid.
In de lente herontdekken veel
mensen de liefde voor natuur.
Dat past binnen het concept van
biofilie, oftewel houden van het
leven, gelanceerd door Edward
O. Wilson in 1984. Hij had het
idee dat mensen van nature de
neiging hebben een band te
zoeken met het buitenleven.
In deze trend gaan mensen niet
alleen op zoek naar natuur,
maar halen ze die ook naar hun
huis. Tuinen worden groener,
tegels maken plaats voor bloe
men en planten. Dat oogt niet
alleen leuk, maar zorgt ook voor
een goede afwatering en ver
koeling bij warm weer.
Daarnaast trekken mensen te
genwoordig het groen door naar
binnen, om ook daar het posi
tieve effect te ervaren. Rots-,
steen- en keivormen duiken op
in huis en milieuvriendelijke
producten gaan een nog promi
nentere rol spelen. En terwijl
veel mensen walgen van mos op
de buitengevel, is het tegen
woordig wel een graag gezien
materiaal op de binnenmuur.
Ook komt de bosactiviteit
weer op de agenda. Tijdens de
coronapandemie gingen men
sen massaal de natuur in, omdat
er weinig anders te doen was.
Toen alles weer kon, kwam die
groene wandeling er niet meer
van. Nu snakken veel mensen
weer naar de kalmte die ze daar
toen ervaarden.
Naast wandelen en fietsen i n
het bos duiken biofilie-oefenin-
gen op. Simpeler gezegd: spor
ten in het bos. Dat doet een
mens goed.
snacks. „Het geeft extra smaak,
power zelfs. Ik ben er niet zo op
tegen. Het past bij deze tijd.”
Goedkoop is het nog niet. Een
blikje van 50 gram van het
goedkoopste zwarte goud kost
76 euro. De eitjes van de stem
soort Beluga uit een Iraanse
kwekerij kosten 250 euro voor
dezelfde hoeveelheid. Waarom
is het product zo duur? „Het
duurt acht tot negen jaar voor
dat een steur eitjes kan geven”,
zegt Brouwer. „Dat doet-ie één
keer. Je hebt dan meteen een
paar kilo kaviaar, maar de vis is
dood. Er wordt nu onderzocht
of de vis in leven kan blijven.”
Het is geen goedkope trend,
maar wel een waar veel men
sen hun vingers bij aflikken.
Kaviaar is terug op de menu
kaart. Daar kan deze lente van
worden genoten op het terras.
Jarenlang was moeilijk aan
het zwarte goud te komen door
dat er nog amper steur rond
zwom. Inmiddels wordt de vis
over heel de wereld - óók in Ne
derland - gekweekt en bestaat
er vegan kaviaar van zeewier.
„In combinatie met het feit dat
veel mensen na de coronatijd
zin hebben om geld uit te geven
en te genieten, zorgt dat ervoor
dat kaviaar weer op de menu
kaart staat”, zegt Gijsbregt
Brouwer, foodtrendwatcher en
liefhebber van de delicatesse.
De onbevruchte eitjes zijn
niet alleen te eten in luxu
euze restaurants, maar
zelfs in cafetaria. Brou
wer spotte kaviaar on
langs op een frietje,
op een frikandel en
op kibbeling. Volgens
hem geeft het een zil
tige smaak aan de
^iiliaa
Ir
bjwr,--
L y/1
F £5 4'
r/Jm'1—
-
dr’- V
FOTO JUAN VRIJDAG DC I MEDIA
In de lente herontdekken veel
mensen de liefde voor natuur.
FOJöJEFfigEY GRpENEWEO;
Kaviaar zorgt voor extra
smaak. „Het past bij
deze tijd.” fotosegerabels
ZATERDAG 4 MAART 2023 GO