Voor u geproefd Vegetarische hamburgers
99,
4
Boutiqi
.a
Vegetarische hamburgers, dat is voor de hamburgerfan
als vloeken in de kerk. Toch groeit het aanbod
gestaag en daarmee de enthousiaste fans. Dat maakt
ons nieuwsgierig. Op zoek naar de beste ‘nepper’.
18
Bekijk dezi
IJ
k
Uitwaaien ei
Lieske van der Waals (30),
hoofdredacteur van De Hippe
Vegetariër, het grootste vegetari
sche foodblog van Nederland,
houdt niet van imitatievlees, juist
omdat het net echt lijkt.
Terwijl het drietal aan tafel hun
favoriete burgeranekdotes uitwis
selen, staat Parrotts protégé in de
keuken alle burgers te grillen.
In twee groepjes van vier wor
den ze geserveerd. Welk merk op
hun bordje ligt, weet het panel
niet. En hoewel Bosman zich
graag openstelt voor een waar
dige vegetarische optie, kent hij
geen genade voor de zwakkere
vegabroeders: de kreet van af
schuw die hij slaakt bij het proe
ven van de ‘Lekker veggie verse
burger’ van de Jumbo komt recht
uit het hart. Gelukkig vindt het
panel elkaar wel. Zowel de ‘Ve
getarische burger’ van Albert
Heijn als de ‘Beyond Burger’
slagen er in om een creatie af te
leveren die bij alle drie de pa
nelleden goed in de smaak valt.
Sappig of niet?
Eke Bosman (30), alias de
Snackspert, is hamburgerliefheb-
ber pur sang. Vraag hem wat een
goede hamburger nodig heeft en
het antwoord is ‘sappigheid’. Een
droge burger is voor Bosman het
allerergste wat hem kan overko
men. En laat juist de sappigheid
van vlees een van de lastigste din
gen zijn om te imiteren.
De panelleden staan dus voor
een pittige uitdaging vandaag.
Restaurant Good Measure in Am
sterdam is de locatie van onze ve
gaburgertest. Als iemand weet
hoe je de perfecte burger grilt, is
het eigenaar Simon Parrott (47)
wel, die tevens hamburgerrestau
rant The Beef Chief bezit.
Hij herkent de uitdaging van de
droge vegetarische burger. „Kara-
mellisering bij vlees werkt mak
kelijker door het vet dat er in zit.
Best lastig bij burgers op basis
van bijvoorbeeld soja. Bij vegeta
rische burgers draait alles om de
structuur, waardoor het nog
moeilijker wordt om de sappig
heid te behouden.”
Teveel van het goede
De uiteindelijke winnaar, de
Beyond Burger, blijkt zó’n
goede vleesimitatie, dat het
voor sommigen iets te veel van
het goede is. Hoofdredacteur
van De Hippe Vegetariër Van der
Waals: „Op zich klopt het alle
maal, de burger is net echt. De
knapperigheid geeft nog een
extra dimensie, maar de struc
tuur is wel heel vlezig. Ik eet
liever een burger waarbij je
beter proeft dat het geen echt
vlees is.”
W ƒ1 et de vegetarische
l\ /I hamburger kun je
I I twee kanten op. Je
I I Saat voorde groente-
I V I variant die met bij
voorbeeld linzen, bieten of
champignons een alternatief
voor de klassieke hamburger
biedt. De vorm is hetzelfde, de
smaak veelal onvergelijkbaar. Of
je kiest de copycat, met imitatie
vlees. Die ziet er precies zo uit en
smaakt ongeveer hetzelfde. Met
dank aan soja, een beproefd
hoofdingrediënt voor de vervaar
diging van imitatievlees. Voor
wie geen vlees wil eten maar het
wel wil proeven. Tenminste, dat
is de bedoeling. Ultiem testmate
riaal dus.
F
Of fr*
ZATERDAG 18 FEBRUARI 2023
PC
z.
ALWIN HELMINK
Fietsen huren, het
zeilen op de Greve
Burgh-Haamstede
het Zeeuwse duinl
Het panel proeft zorgvuldig.
Vlnr: Snackspert Eke
Bosman, Lieske van der
Waals, hoofdredacteur van
De Hippe Vegetariër en
restaurateur Simon Parrott.
FOTCE&JEAN-PIERRE JANS
INCL.
ONTBIJT
*ExcLusief toeristenbelas
PER KAMER
Hij bestaat
de smakelijke
vegaburger