Voor u geproefd Vegetarische hamburgers 99, 4 Boutiqi .a Vegetarische hamburgers, dat is voor de hamburgerfan als vloeken in de kerk. Toch groeit het aanbod gestaag en daarmee de enthousiaste fans. Dat maakt ons nieuwsgierig. Op zoek naar de beste ‘nepper’. 18 Bekijk dezi IJ k Uitwaaien ei Lieske van der Waals (30), hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër, het grootste vegetari sche foodblog van Nederland, houdt niet van imitatievlees, juist omdat het net echt lijkt. Terwijl het drietal aan tafel hun favoriete burgeranekdotes uitwis selen, staat Parrotts protégé in de keuken alle burgers te grillen. In twee groepjes van vier wor den ze geserveerd. Welk merk op hun bordje ligt, weet het panel niet. En hoewel Bosman zich graag openstelt voor een waar dige vegetarische optie, kent hij geen genade voor de zwakkere vegabroeders: de kreet van af schuw die hij slaakt bij het proe ven van de ‘Lekker veggie verse burger’ van de Jumbo komt recht uit het hart. Gelukkig vindt het panel elkaar wel. Zowel de ‘Ve getarische burger’ van Albert Heijn als de ‘Beyond Burger’ slagen er in om een creatie af te leveren die bij alle drie de pa nelleden goed in de smaak valt. Sappig of niet? Eke Bosman (30), alias de Snackspert, is hamburgerliefheb- ber pur sang. Vraag hem wat een goede hamburger nodig heeft en het antwoord is ‘sappigheid’. Een droge burger is voor Bosman het allerergste wat hem kan overko men. En laat juist de sappigheid van vlees een van de lastigste din gen zijn om te imiteren. De panelleden staan dus voor een pittige uitdaging vandaag. Restaurant Good Measure in Am sterdam is de locatie van onze ve gaburgertest. Als iemand weet hoe je de perfecte burger grilt, is het eigenaar Simon Parrott (47) wel, die tevens hamburgerrestau rant The Beef Chief bezit. Hij herkent de uitdaging van de droge vegetarische burger. „Kara- mellisering bij vlees werkt mak kelijker door het vet dat er in zit. Best lastig bij burgers op basis van bijvoorbeeld soja. Bij vegeta rische burgers draait alles om de structuur, waardoor het nog moeilijker wordt om de sappig heid te behouden.” Teveel van het goede De uiteindelijke winnaar, de Beyond Burger, blijkt zó’n goede vleesimitatie, dat het voor sommigen iets te veel van het goede is. Hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër Van der Waals: „Op zich klopt het alle maal, de burger is net echt. De knapperigheid geeft nog een extra dimensie, maar de struc tuur is wel heel vlezig. Ik eet liever een burger waarbij je beter proeft dat het geen echt vlees is.” W ƒ1 et de vegetarische l\ /I hamburger kun je I I twee kanten op. Je I I Saat voorde groente- I V I variant die met bij voorbeeld linzen, bieten of champignons een alternatief voor de klassieke hamburger biedt. De vorm is hetzelfde, de smaak veelal onvergelijkbaar. Of je kiest de copycat, met imitatie vlees. Die ziet er precies zo uit en smaakt ongeveer hetzelfde. Met dank aan soja, een beproefd hoofdingrediënt voor de vervaar diging van imitatievlees. Voor wie geen vlees wil eten maar het wel wil proeven. Tenminste, dat is de bedoeling. Ultiem testmate riaal dus. F Of fr* ZATERDAG 18 FEBRUARI 2023 PC z. ALWIN HELMINK Fietsen huren, het zeilen op de Greve Burgh-Haamstede het Zeeuwse duinl Het panel proeft zorgvuldig. Vlnr: Snackspert Eke Bosman, Lieske van der Waals, hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër en restaurateur Simon Parrott. FOTCE&JEAN-PIERRE JANS INCL. ONTBIJT *ExcLusief toeristenbelas PER KAMER Hij bestaat de smakelijke vegaburger

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 66