Doorbakken, ondanks brand Molen mag niet meer draaien OPRUMNG M nu30%korting iibb Silviijn (24) en Kees (24) gaan door met hun frituur FEBRUARI AANBIEDING! 6 Jonge suikers ROB JACOBS 0 E MANNENMODE OP DE GEHELE NAJAARSCOLLECTIE Het was even schrikken toen de vlam onlangs uit de frietpan sloeg, maar de boel was snel onder controle. Twintigers Silvijn Vermare en Kees van Nieuwenhuijze gaan dan ook ‘gewoon' door met Frituur Vernieuw. De in 1857 gebouwde molen is hét herkenningspunt van Hoek. Een inwoner van kloek is thuis, zodra hij de molen middenin het dorp weer ziet. En al helemaal als-ie ook nog eens draait. Dat deed Wind lust twee keer perweek, op woens dag en zaterdag. Met dank aan mo lenaar Jelle de Groote. Hij liet de trouwe volgers van de uit baksteen opgetrokken korenmolen gister middag weten dat de roeden (wie ken) voorlopig stil blijven staan. De inwoners van Hoek zijn trots op ‘hun’ molen, weet ook De Groote. „Het is nog het enige écht oude gebouw in Hoek, zeker sinds de kerk ernaast in 2015 grotendeels is afgebrand. De roeden zitten erin sinds de restauratie in 1979. Vorige week is bij een inspectie door de Monumentenwacht vastgesteld dat de lassen zó slecht zijn, dat de veiligheid in het geding is”, vertelt de frituurpan. Gelukkig is er goed gehandeld: gasflessen weggehaald, uit", blikt Kees terug. „Voor de ze kerheid is de brandweer nog gebeld om alles te checken.” Omdat er aan de kar geen schade ontstond, vol- hij. „Niet dat ze zomaar zullen af breken, misschien kunnen we er nog wel tien jaar mee draaien. Maar je wil natuurlijk niet hebben dat het misgaat, dat risico willen we niet lopen.” De Groote vreest nu een lange periode van stilstand. „Bij een mo len betekent stilstand altijd ach teruitgang, maar het kan helaas niet anders. Je ziet op dit moment in het hele land problemen ont staan met molens. Vijftig jaar gele den zijn er namelijk heel veel ge restaureerd. En al die wieken zijn nu op, versleten. In Cadzand is het niet anders, die molen staat ook bieden we aan via To Good to Go. En de restproducten van de aardap pel gaan naar een veehouder in de buurt. Alles van die aardappel wordt dus gebruikt.” Vlammen uit de pan Even was er de vrees dat een brand begin februari een einde zou ma ken aan de nog jonge frituur. „In- Snijlijntje ‘Vernieuw’ is een samenvoeging van de beide achternamen. „Maar de lading is dubbel", zegt Silvijn, „want we werken ook vernieu wend. Er is bijna niemand hier die aardappels teelt, snijdt én bakt.” In de praktijk is Kees de bakker, Silvijn de verkoper. Die rolverdeling bevalt goed, vertellen ze. Vooralsnog zijn Zo werd Frituur Vernieuw geboren. En denk nu niet dat de er maar wat gedaan wordt in de frietkar. Kees: „We hebben veel getest om achter het beste ras aardappel te komen. Herwerd de Agria. Omdat we altijd hetzelfde ras hebben van dezelfde locatie, kunnen we ons bakproces er op aanpassen. Dat komt best nauw, hoor. De frietjes bakken in het begin van het seizoen anders dan aan het eind. Heeft te maken met de jonge suikers die er in zitten. Dan moet je ze iets minder lang bakken anders worden ze aan de buitenkant zwart.” Zij kennen de aardappel van haver tot gort. Silvijn inmiddels ook, ondanks zijn econo mische achtergrond. Kees, grijn zend: „Hij luistert goed naar me.” ze alleen op vrijdag- en zaterdag avonden geopend tussen 17.00 en 20.00 uur. Dat is dan ook wel vol doende, want de vrienden hebben daarnaast ook nog een ‘normale’ baan. Silvijn als verkoper bij Logus, Kees runt met zijn vader het boe renbedrijf dat zijn opa decennia ge leden begon. „Of het nog te doen is als jonge boer? Het is lastig. Het is ook niet voor niets dat ik dit er bij doe. Ik begon met het snijden en vacuüm verpakken van verse friet, om aan de horeca te leveren. Daar voor bouwde ik een snijlijntje in de schuur. Maar er was te veel concur rentie. Toen zijn we aan het denken gegaan: hoe kunnen we nu toch meerwaarde geven aan die aardap pel?" Je kunt gerust zeggen dat de twee vorig jaar een avontuur begonnen met hun frituur aan de Abbekin- dersezandweg, randje Kloetinge. Zonder horeca-ervaring. Maar hun concept, waarbij de teelt, het ver werken van de aardappel én de ver koop in eigen handen is, bevalt. „Alles van die aardappel wordt ge bruikt.” Een hooivork met een grote aard appel erop geprikt, prijkt in de voortuin van de Van Nieuwenhuij- zes. Petaten te koop, leert het bordje er bij. Sinds vorige zomer wordt er echter ook verse friet verkocht van uit een opgeknapte frietkar op het erf, in de winter uitgebreid met een staat het vervangen van twee friet- tent om de klandizie warm te hou- pannen. Al zijn die slecht leverbaar den. en prijzig, weet Kees. „Eind februari Hier groeien de eens schoten er volop vlammen uit aardappelen HcIcISt ons. We oogsten, blusdeken er op. Toen was het snel Snijden, en bewaren ze zelf stil. Er zijn drie fabrieken die de benodigde materialen maken, maar de vraag is nu dus ontzettend groot. Dat wordt lang wachten.” De molen is eigendom van de gemeente Terneuzen. Wethouder Frank van Hulle werd onaange naam verrast door de bevindingen van Monumentenwacht, ook al omdat in Biervliet een grote en kostbare restauratie van een mo len plaatsvindt. „Voor de restaura tie van de molen in Hoek moeten we een ander potje zien te vinden. Hoeveel het gaat kosten, weet ik nu echt nog niet.” hopen we alles weer op orde te heb ben.” Die onverwachte winterstop geeft Vernieuw ook even adem pauze. Want sinds ze geopend zijn, afgelopen zomer, loopt het als een trein. „De mensen vinden het ver haal er achter mooi", weet Silvijn. „Verantwoord ondernemen vin den we belangrijk. We begonnen bijvoorbeeld gelijk met het gebruik van kartonnen bakjes.” Hij knikt naar de akker naast de frietkar. „En de aardappelen groeien naast ons! We oogsten, snijden en bewaren ze zelf.” Kees: „Wat we over hebben, 'i: Ij *4 --—F BE DINSDAG 14 FEBRUARI 2023 HOEK De molen Windlust in Hoek is per direct stilgelegd. De lassen in de roeden van de molen zijn in zo’n erbarmelijke staat, dat er vanwege de veiligheid niet meer mag worden gedraaid. - Silvijn Vermare, frituur Vernieuw Kees van Nieuwenhuijze (links) en Silvijn Vermare. FOTO JOHAN VAN DERHÉIJDEN Michiel Bouwman Kloetinge Molenaars in opleiding op molen Wind- lust in 2019. In het midden molenaar Jelle de Groote. foto CAMLESCHEL- STRAETE - Raymond de Frel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 47