Doorbakken, ondanks brand
Molen mag niet meer draaien
OPRUMNG
M
nu30%korting
iibb
Silviijn (24) en Kees (24) gaan door met hun frituur
FEBRUARI AANBIEDING!
6
Jonge suikers
ROB JACOBS
0 E MANNENMODE
OP DE GEHELE NAJAARSCOLLECTIE
Het was even schrikken toen
de vlam onlangs uit de frietpan
sloeg, maar de boel was snel
onder controle. Twintigers
Silvijn Vermare en Kees van
Nieuwenhuijze gaan dan ook
‘gewoon' door met Frituur
Vernieuw.
De in 1857 gebouwde molen is hét
herkenningspunt van Hoek. Een
inwoner van kloek is thuis, zodra
hij de molen middenin het dorp
weer ziet. En al helemaal als-ie ook
nog eens draait. Dat deed Wind
lust twee keer perweek, op woens
dag en zaterdag. Met dank aan mo
lenaar Jelle de Groote. Hij liet de
trouwe volgers van de uit baksteen
opgetrokken korenmolen gister
middag weten dat de roeden (wie
ken) voorlopig stil blijven staan.
De inwoners van Hoek zijn trots
op ‘hun’ molen, weet ook De
Groote. „Het is nog het enige écht
oude gebouw in Hoek, zeker sinds
de kerk ernaast in 2015 grotendeels
is afgebrand. De roeden zitten erin
sinds de restauratie in 1979. Vorige
week is bij een inspectie door de
Monumentenwacht vastgesteld
dat de lassen zó slecht zijn, dat de
veiligheid in het geding is”, vertelt
de frituurpan. Gelukkig is er goed
gehandeld: gasflessen weggehaald,
uit", blikt Kees terug. „Voor de ze
kerheid is de brandweer nog gebeld
om alles te checken.” Omdat er aan
de kar geen schade ontstond, vol-
hij. „Niet dat ze zomaar zullen af
breken, misschien kunnen we er
nog wel tien jaar mee draaien.
Maar je wil natuurlijk niet hebben
dat het misgaat, dat risico willen
we niet lopen.”
De Groote vreest nu een lange
periode van stilstand. „Bij een mo
len betekent stilstand altijd ach
teruitgang, maar het kan helaas
niet anders. Je ziet op dit moment
in het hele land problemen ont
staan met molens. Vijftig jaar gele
den zijn er namelijk heel veel ge
restaureerd. En al die wieken zijn
nu op, versleten. In Cadzand is het
niet anders, die molen staat ook
bieden we aan via To Good to Go.
En de restproducten van de aardap
pel gaan naar een veehouder in de
buurt. Alles van die aardappel
wordt dus gebruikt.”
Vlammen uit de pan
Even was er de vrees dat een brand
begin februari een einde zou ma
ken aan de nog jonge frituur. „In-
Snijlijntje
‘Vernieuw’ is een samenvoeging
van de beide achternamen. „Maar
de lading is dubbel", zegt Silvijn,
„want we werken ook vernieu
wend. Er is bijna niemand hier die
aardappels teelt, snijdt én bakt.” In
de praktijk is Kees de bakker, Silvijn
de verkoper. Die rolverdeling bevalt
goed, vertellen ze. Vooralsnog zijn
Zo werd Frituur Vernieuw geboren.
En denk nu niet dat de er maar wat
gedaan wordt in de frietkar. Kees:
„We hebben veel getest om achter
het beste ras aardappel te komen.
Herwerd de Agria. Omdat we altijd
hetzelfde ras hebben van dezelfde
locatie, kunnen we ons bakproces
er op aanpassen. Dat komt best
nauw, hoor. De frietjes bakken in
het begin van het seizoen anders
dan aan het eind. Heeft te maken
met de jonge suikers die er in zitten.
Dan moet je ze iets minder lang
bakken anders worden ze aan de
buitenkant zwart.” Zij kennen de
aardappel van haver tot gort. Silvijn
inmiddels ook, ondanks zijn econo
mische achtergrond. Kees, grijn
zend: „Hij luistert goed naar me.”
ze alleen op vrijdag- en zaterdag
avonden geopend tussen 17.00 en
20.00 uur. Dat is dan ook wel vol
doende, want de vrienden hebben
daarnaast ook nog een ‘normale’
baan. Silvijn als verkoper bij Logus,
Kees runt met zijn vader het boe
renbedrijf dat zijn opa decennia ge
leden begon. „Of het nog te doen is
als jonge boer? Het is lastig. Het is
ook niet voor niets dat ik dit er bij
doe. Ik begon met het snijden en
vacuüm verpakken van verse friet,
om aan de horeca te leveren. Daar
voor bouwde ik een snijlijntje in de
schuur. Maar er was te veel concur
rentie. Toen zijn we aan het denken
gegaan: hoe kunnen we nu toch
meerwaarde geven aan die aardap
pel?"
Je kunt gerust zeggen dat de twee
vorig jaar een avontuur begonnen
met hun frituur aan de Abbekin-
dersezandweg, randje Kloetinge.
Zonder horeca-ervaring. Maar hun
concept, waarbij de teelt, het ver
werken van de aardappel én de ver
koop in eigen handen is, bevalt.
„Alles van die aardappel wordt ge
bruikt.”
Een hooivork met een grote aard
appel erop geprikt, prijkt in de
voortuin van de Van Nieuwenhuij-
zes. Petaten te koop, leert het bordje
er bij. Sinds vorige zomer wordt er
echter ook verse friet verkocht van
uit een opgeknapte frietkar op het
erf, in de winter uitgebreid met een staat het vervangen van twee friet-
tent om de klandizie warm te hou- pannen. Al zijn die slecht leverbaar
den. en prijzig, weet Kees. „Eind februari
Hier groeien de
eens schoten er volop vlammen uit aardappelen HcIcISt
ons. We oogsten,
blusdeken er op. Toen was het snel Snijden, en bewaren
ze zelf
stil. Er zijn drie fabrieken die de
benodigde materialen maken,
maar de vraag is nu dus ontzettend
groot. Dat wordt lang wachten.”
De molen is eigendom van de
gemeente Terneuzen. Wethouder
Frank van Hulle werd onaange
naam verrast door de bevindingen
van Monumentenwacht, ook al
omdat in Biervliet een grote en
kostbare restauratie van een mo
len plaatsvindt. „Voor de restaura
tie van de molen in Hoek moeten
we een ander potje zien te vinden.
Hoeveel het gaat kosten, weet ik
nu echt nog niet.”
hopen we alles weer op orde te heb
ben.”
Die onverwachte winterstop
geeft Vernieuw ook even adem
pauze. Want sinds ze geopend zijn,
afgelopen zomer, loopt het als een
trein. „De mensen vinden het ver
haal er achter mooi", weet Silvijn.
„Verantwoord ondernemen vin
den we belangrijk. We begonnen
bijvoorbeeld gelijk met het gebruik
van kartonnen bakjes.” Hij knikt
naar de akker naast de frietkar. „En
de aardappelen groeien naast ons!
We oogsten, snijden en bewaren ze
zelf.” Kees: „Wat we over hebben,
'i: Ij *4
--—F
BE
DINSDAG 14 FEBRUARI 2023
HOEK
De molen Windlust in Hoek is
per direct stilgelegd. De lassen
in de roeden van de molen zijn
in zo’n erbarmelijke staat, dat
er vanwege de veiligheid niet
meer mag worden gedraaid.
- Silvijn Vermare, frituur
Vernieuw
Kees van Nieuwenhuijze
(links) en Silvijn Vermare.
FOTO JOHAN VAN DERHÉIJDEN
Michiel Bouwman
Kloetinge
Molenaars in
opleiding op
molen Wind-
lust in 2019. In
het midden
molenaar Jelle
de Groote. foto
CAMLESCHEL-
STRAETE
- Raymond de Frel