Risotto cacio e pepe I KAN KORTER .X'W- HET GEHEIM VAN OMA I Ste-' A HOOFDGERECHT VOOR 4-6 PERSONEN V/C iW'- ali cc zaslavsky 30 Het toverwoord bij pasta koken is dat deze ‘al dente’, beetgaar, op het bord dient te verschijnen. Dat weet mevrouw Hamersma als geen ander. Vandaar dat zij nooit de kooktijd aanhoudt die zij op de verpakking aantreft maar altijd een minuut (of een paar) korter. Kwestie van rond die tijd een sliertje uit de pan vissen en even testen hoe de bite is. De cacio e pepe-boter 200 g boter, op kamertemperatuur 100 g cacio (pecorino of parmezaanse kaas, geraspt) 4 tenen knoflook, fijngesneden 1 el versgemalen zwarte peper 1 tl zeezoutvlokken 15 g blad peterselie, fijngesneden INGREDIËNTEN 1,5 I kippen-of groentebouillon 2 el extra vierge olijfolie, plus wat extra 1 kleine ui, gesnipperd 440 g arborio- of ca rna rol i-rijst 125 ml witte wijn 120 g crème fraïche 100 g pecorino of parmezaanse kaas 30 g blad peterselie, fijngesneden, plus extra RECEPT UIT Het plezier van écht goed koken van Alice Zaslavsky, Good Cook €35 BEREIDING ♦Verwarm de bouillon langzaam in een grote pan en houd ’m op laag vuur net tegen de kook aan (niet kokend). ♦Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Doe de uiensnippers erin, leg het deksel erop en bak de ui op matig vuur tot-ie doorzichtig is. Voeg de rijst toe, bak mee, tot de korrels aan de randjes doorzichtig zijn. Blijf roeren. ♦Laat de pan staan op matig vuur. Blus de ui en de rijst al roerend af met de witte wijn. Voeg een soeplepel bouillon toe. Roer geregeld om te voorkomen dat de rijst aan de bodem kleeft. Voeg meer bouillon toe zodra hij is opgenomen. Herhaal dit gedurende 25 tot 30 minuten. Proef of de rijst gaar is, zodra er nog zo’n 250 ml bouillon over is. Blijf doorgaan als de risotto meer tijd nodig heeft, voeg zo nodig heet water toe. Bedenk dat de risotto beetgaar, zijdeachtig en romig moet zijn, niet stroperig. ♦Maak ondertussen de cacio e pepe-boter. Doe de boter in een kom. Maal de parmezaanse kaas, knoflook, peper en zout. Meng dit door de boter en spatel de peterselie erdoor. ♦Roer de crème fraïche, peterselie en 50 gram cacio e pepe- boter door de risotto zodra hij klaar is. Rasp de helft van de kaas boven de pan en roer door. Haal de pan van het vuur, leg er een deksel op en laat de risotto 5 minuten rusten. ♦Schep de risotto in kommen. Schep in het midden een extra klodder cacio e pepe-boter en rasp de overige kaas over de risotto. Serveer met extra peterselie, peper en wat olijfolie. ‘Nonna’ is het toverwoord in de Italiaanse keuken. Wat oma maakt is natuurlijk het allerlekkerst. En met haar recepten zou je een boek kunnen vullen. Welaan, dat is ook gebeurd. In Pasta Grannies geven oma’s uit Italië hunfamilierecepten prijs. En dit boek was een dermate groot succes dat er op 23 februari een tweede deel verschijnt: Pasta Grannies, comfort cooking van oma’s uit heel Italië, Fontaine Uitgevers €29,99 WIJNTIP Poggio Le Volpi 2020, Roma Bianco, Italië (wit), Wijnkring fc-la €17,50 koken - v

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 110