Risotto cacio e pepe
I
KAN KORTER
.X'W-
HET GEHEIM
VAN OMA
I
Ste-' A
HOOFDGERECHT VOOR 4-6 PERSONEN
V/C
iW'-
ali cc zaslavsky
30
Het toverwoord bij pasta
koken is dat deze ‘al dente’,
beetgaar, op het bord dient
te verschijnen. Dat weet
mevrouw Hamersma als geen
ander. Vandaar dat zij nooit de
kooktijd aanhoudt die zij op
de verpakking aantreft maar
altijd een minuut (of een paar)
korter. Kwestie van rond die
tijd een sliertje uit de pan
vissen en even testen hoe
de bite is.
De cacio e pepe-boter
200 g boter, op
kamertemperatuur
100 g cacio (pecorino
of parmezaanse kaas,
geraspt)
4 tenen knoflook,
fijngesneden
1 el versgemalen
zwarte peper
1 tl zeezoutvlokken
15 g blad peterselie,
fijngesneden
INGREDIËNTEN
1,5 I kippen-of
groentebouillon
2 el extra vierge olijfolie,
plus wat extra
1 kleine ui, gesnipperd
440 g arborio- of
ca rna rol i-rijst
125 ml witte wijn
120 g crème fraïche
100 g pecorino of
parmezaanse kaas
30 g blad peterselie,
fijngesneden, plus
extra
RECEPT UIT
Het plezier van écht goed
koken van Alice Zaslavsky,
Good Cook €35
BEREIDING
♦Verwarm de bouillon langzaam in een grote pan en houd ’m
op laag vuur net tegen de kook aan (niet kokend).
♦Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Doe de
uiensnippers erin, leg het deksel erop en bak de ui op
matig vuur tot-ie doorzichtig is. Voeg de rijst toe, bak mee,
tot de korrels aan de randjes doorzichtig zijn. Blijf roeren.
♦Laat de pan staan op matig vuur. Blus de ui en de rijst al
roerend af met de witte wijn. Voeg een soeplepel bouillon
toe. Roer geregeld om te voorkomen dat de rijst aan de
bodem kleeft. Voeg meer bouillon toe zodra hij is
opgenomen. Herhaal dit gedurende 25 tot 30 minuten.
Proef of de rijst gaar is, zodra er nog zo’n 250 ml bouillon
over is. Blijf doorgaan als de risotto meer tijd nodig heeft,
voeg zo nodig heet water toe. Bedenk dat de risotto
beetgaar, zijdeachtig en romig moet zijn, niet stroperig.
♦Maak ondertussen de cacio e pepe-boter. Doe de boter in
een kom. Maal de parmezaanse kaas, knoflook, peper en
zout. Meng dit door de boter en spatel de peterselie erdoor.
♦Roer de crème fraïche, peterselie en 50 gram cacio e pepe-
boter door de risotto zodra hij klaar is. Rasp de helft van de
kaas boven de pan en roer door. Haal de pan van het vuur,
leg er een deksel op en laat de risotto 5 minuten rusten.
♦Schep de risotto in kommen. Schep in het midden een extra
klodder cacio e pepe-boter en rasp de overige kaas over de
risotto. Serveer met extra peterselie, peper en wat olijfolie.
‘Nonna’ is het toverwoord in
de Italiaanse keuken. Wat
oma maakt is natuurlijk het
allerlekkerst. En met haar
recepten zou je een boek
kunnen vullen. Welaan, dat
is ook gebeurd. In Pasta
Grannies geven oma’s uit
Italië hunfamilierecepten
prijs. En dit boek was een
dermate groot succes dat er
op 23 februari een tweede
deel verschijnt: Pasta
Grannies, comfort cooking
van oma’s uit heel Italië,
Fontaine Uitgevers €29,99
WIJNTIP
Poggio Le Volpi
2020, Roma
Bianco, Italië
(wit), Wijnkring
fc-la €17,50
koken
- v