De Hamersma 's over de 6 Soms, héél soms heeft mevrouw Hamersma ‘geen zin om te koken’. Dat betekent dat ze een pastaatje in elkaar draait. k kan niet geloven dat hij niet meer onder ons is/ zei mevrouw Hamersma terwijl ze op tv naar Anthony Bourdain keek. Op de gastronomische schemerlamp die 24Kitchen heet, kwam de zoveelste herhaling van The Layover voorbij. Daarin belichtte de in 2018 overleden Amerikaanse kok in twee dagen de culinaire kanten van een wereldstad, waarvoor Bourdain deze keer Rome aandeed. Daar racete hij - vanzelfsprekend op een Vespaatje, zonnebril koket in het haar - van slager naar ijszaak naar pizzabakker naar markt naar espressobar naar restaurant en naar een nachtclub, om pal voor de doorreis naar Bangkok nog even op een terras een Romeinse pastaklassieker naar binnen te schuiven. Spaghetti cacio epepe, een pasta met pecorino en zwarte peper. ‘Ach ja, Anthony/ verzuchtte mevrouw Hamersma. ‘En zo’n cacio e pepe is ook zo lekker/ Nu is zij ook een vaardig pastamaker. Niet dat zij zich verliest in deeg maken, maar ze schudt een aantal gerechten zo uit haar mouw. Als ze, in haar woorden, ‘geen zin heeft om te koken’ doet ze even snel een aglio e olio, een carbonara of een puttanesca. En mij hoor je dan niet klagen. Maar meestal maakt ze er iets meer werk van. Een van haar lievelingskookboeken, De Zilveren ‘Pal voor de doorreis naar Bangkok schoof hij nog even een cacio e pepe naar binnen’ e bs Lepel, de Italiaanse kookbijbel, grossiert in mooie recepten. Pasta in zijn vele verschijningen is door meer kookboeken auteurs omarmd, en niet alleen Italiaanse. Zo bewondert mevrouw Hamersma ook Claudia Roden. Deze inmiddels 87-jarige Brits-Egyptische schrijfster verdiept zich in de gastronomische ziel van een land door er zelf een paar jaar te gaan wonen. Daar legt zij dan de mondeling door gegeven recepten vast, traceert de herkomst, reanimeert gerechten die in de vergetelheid dreigden te raken en reconstrueert kooktradities van volkeren rondom de Middellandse Zee. Haar boeken worden beschouwd als standaardwerken en gelden als inspiratiebron voor moderne chefs als Yotam Ottolenghi, Nigella Lawson en Jamie Oliver. En voor mevrouw Hamersma, die uit Rodens De Smaken van Italië de pappardelle al ragü d’anatra maakte. Deze pasta met eend is een specialiteit uit de regio Veneto. Uit The Fast Five, de nieuwste van Donna Hay, haalde zij een zijdezachte parmezaanpasta. En als hommage aan Anthony Bourdain kookte zij uit Het plezier van écht goed koken van Alice Zaslavsky ook een cacio e pepe, maar dan eentje met risotto. Weliswaar is dat een rijstgerecht maar daar smaakt-ie niet minder om. En de wijn die ik erbij had uitgekozen ook niet. Zo proostten wij op Anthony, temeer omdat hij ook wel een glaasje lustte. Voor lekker eten en drinken moetje bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn. 28 Italiaanse keuken L±J O z o <n' L±J s o 5 <n L±J 5 I Q O I

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 108