u Wethouder blijft kalm onder kritiek op plan Trekdijk 6 Dominique en Diana van Meijer’s Frituur in Vlissingen zouden graag stoppen Dominique Fabre met zijn vrouw Diana in hun zaak aan de Scheldestraat in Vlissingen. foto lex de meester - Dominique Fabre NIEUW- EN SINT JOOSLAND stoot door dieren meer is. Dominique Fabre begon op zijn dertigste met het bakken van friet bij Meijer’s frituur in de Scheldestraat in Vlissingen. Nu, bijna35jaar later, vindt hij het zo zoetjes aan tijd om te stoppen. Maar in een tijd waarin zo’n beetje alles duur is, staan mensen niet te springen om een snackbar over te nemen. En dus gaat hij door. Klanten komen van ver om hier een frietje te halen Vooral de manier waarop Middel burg de uitstoot van stikstof door vrachtwagens wil compenseren, zorgde op de zitting afgelopen vrij dag in Den Haag voor kritiek. Er lijkt sprake van een papieren com pensatie omdat in de stal die de ge meente wil weghalen al zeker vijf tien jaar geen vee meer staat, en er dus ook al zo lang geen stikstofuit- beter om te wachten tot de rust in de markt weer een beetje terug keert omdat er nu zeer weinig be- Naam opgebouwd Dominique en Diana zouden graag een stip aan de horizon zetten voor wanneer ze kunnen stoppen, maar ze weten simpelweg niet hoe lang dat nog kan duren. Dominique: „Ik word deze zomer 65 jaar. Ik merk dat het werk fysiek inspannender meer ga voelen, bijvoorbeeld dat ik elke dag met mijn handen in koud water bezig ben.” HetVlissingse echtpaar zou graag een opvolger willen vinden die be reid is om zich op diezelfde manier van andere frietbakkers te onder scheiden. „Sommige mensen den ken: ‘Wat een leuk baantje. Lekker frietjes verkopen. Maar als je het zo volgen? De gemeenteraad kan dan een keuze maken.” Is een belangrijke les nu al niet dat de gemeente beter naar de Werkgroep Trekdijk had moeten luisteren? Het is niet slechts een verzet van ‘niet in mijn achtertuin’, ze weten echt wel wat er speelt. „Ja, je moet altijd serieus luisteren naar de geluiden uit de omgeving. Dat was voor ons al een belangrijk leerpunt. En dat doen we nu ook bij het zoeken naar woningbouw locaties. We gaan met mensen de gesprekken aan en maken afspra ken wat we met hun inspraak gaan doen.” Geld voor een bakje De vooruitzichten voor frituurza- ken zijn niet rooskleurig. Frans van Rooij, directeur van branchevereni ging ProFri voorspelde in december nog dat de komende jaren honder den frituurzaken ermee ophouden. „Het aantal snackbars ligt nu op zo’n 5500, we hadden ooit wel 8000 zaken. Een verdere daling is onver- „Ik heb er geen emotie bij hoor. We wachten de uitspraak af en zullen dan beoordelen wat we moeten doen. Wordt het een vol ledig ‘nee’ van de rechter of moe ten we onderdelen repareren?” Schonis: „Deze methode is niet zo vreemd hoor, die wordt meer ge bruikt, ook elders in het land. Denk aan Schiphol en het vlieg veld bij Lelystad. Dat noemen ze salderen: het intrekken van een vergunning om stikstof te mogen uitstoten om met diezelfde stik- stofruimte daarna iets anders te doen. Maar goed, of het mag en of wij het goed hebben gedaan, dat moet de rechter zeggen.” doet als wij, komt daar zoveel meer bij kijken. We hebben in vijfenzes tig jaar tijd een naam opgebouwd door keihard te werken. In de be ginjaren raakten mensen nog wel eens ongeduldig als ze moesten wachten, maar dat is al lang niet meer. Klanten komen zelfs van ver om hier een frietje te halen.” „Nee, ik benader het neutraal. En ik zal het vervolg ook neutraal voorleggen aan de gemeenteraad. Als we stoppen met het plan, wat zijn dan de gevolgen? En als we het plan gaan repareren, hoe moet dat dan en wat zijn daarvan dan de ge- Rust in de markt De schoonouders van Dominique zijn Meijer’s Frituur in 1958 begon nen. In 1996 namen hij en zijn vrouw Diana de zaak over. Samen met hun dochter Laurence maak ten ze de cafetaria tot een begrip in Vlissingen. Dit jaar vieren ze hun wordt. Ik begin elke dag al om 09.00 vijfenzestig jarig bestaan in de uur met de voorbereidingen. Aard- Scheldestraat. Helaas kan Laurence appels pitten, snijden en voorbak- de zaak omwille van gezondheids redenen niet overnemen en dus gaat die in de verkoop als de tijd rijp ken, zelf hamburgers, stoverij, sateetjes en sauzen maken. Het is echt keihard werken. Nu ik wat ou- is. Want volgens de makelaar is het der ben, merk ik dat ik allemaal wat Fabre heeft zijn openingstijden al aangepast vanwege de hoge ener gieprijzen. In plaats van 800 euro betaalt hij tegenwoordig 1800 euro aan energiekosten en het wordt al leen maar meer. Hij gaat daarom voorlopig niet meer om 12.00 uur open, maar pas om 16.00 uur. „Het wordt meestal pas druk vanaf een uur of vijf. Dat scheelt toch een paar uur stoken per dag. Op vrijdag en zaterdag gaan we nog wel om 12.00 uur open, want dan hebben we ei genlijk de hele dag door veel klan ten”, zegt de Vlissinger. De frietbakker doet het liever zo dan dat hij vijf euro voor een zakje friet moet gaan vragen. Dat wil hij zijn klanten niet aandoen. Maar hij vindt het wel zwaar om het hoofd boven water te houden in een tijd dat behalve energie zo’n beetje alles duurder is geworden. Want ook voor aardappelen, snacks en ver pakkingen moet fors meer betaald langstelling is voor horecazaken, worden. mijdelijk.” Dat komt door de na sleep van de coronacrisis en de hoge energiekosten, maar ook stijgende personeelskosten en steeds stren gere Europese wet- en regelgeving spelen daarin mee. Zo moeten fri tuurzaken over een paar maanden al geld gaan vragen voor het bakje waarin de friet wordt geserveerd. Toch blijven er genoeg zaken over, schat Van Rooij in. Hij ziet nieuwe generaties opstaan die zich puur richten op friet en slechts een beperkt aantal snacks.” Toch hou den Dominique en Diana hoop dat zich een opvolger meldt die hun zaak en recepten wil voortzetten zoals zij dit al jaren doen. „Dat zou voor ons de mooist denkbare afslui ting zijn.” Had u dat niet moeten weten? „Als je het zo formuleert, snap ik wat je bedoelt. Maar dat kan ik niet beoordelen. Ik ben niet betrokken geweest bij de totstandkoming van het plan.” Opvolger is niet te vinden Middelburg is al vijftien jaar bezig De kritiek van de Raad van State op het plan voor bedrijventer rein Trekdijk is snoeihard. Toch is wethouder Rutger Schonis van Middelburg niet uit het veld geslagen. „We hebben ons huis werk naar eer en geweten ge daan.” Het lijkt er wel op dat veel kritiek te voorkomen was geweest. De Werkgroep Trekdijk zegt al ja ren dat er op Arnestein voldoende be- drijfsgrond is. De gemeente zegt steeds dat dat moeilijk is omdat zij die grond niet in eigendom heeft. En nu stelt de rechter dat het eigendom niet van belang is. Wendy de Jong Vlissingen - Maurits Sep met het plan voor de Trekdijk. Verbaast het u dan niet dat er zo veel kritiek is op het plan? Waarom is de gemeente hierover niet meteen heel duidelijk ge weest? Nee, dat was voordat u wethou der werd. Maar u bent wel verant woordelijk. Daarom de vraag: ver baast het u dan niet dat er zo veel kritiek is? DINSDAG 7 FEBRUARI 2023 WA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 34