u
Wethouder blijft kalm onder kritiek op plan Trekdijk
6
Dominique en Diana van Meijer’s Frituur in Vlissingen zouden graag stoppen
Dominique Fabre met zijn vrouw Diana in hun zaak aan de Scheldestraat in Vlissingen. foto lex de meester
- Dominique Fabre
NIEUW- EN SINT JOOSLAND
stoot door dieren meer is.
Dominique Fabre begon op
zijn dertigste met het bakken
van friet bij Meijer’s frituur in de
Scheldestraat in Vlissingen.
Nu, bijna35jaar later, vindt hij
het zo zoetjes aan tijd om te
stoppen. Maar in een tijd
waarin zo’n beetje alles duur is,
staan mensen niet te springen
om een snackbar over te
nemen. En dus gaat hij door.
Klanten komen van
ver om hier een frietje
te halen
Vooral de manier waarop Middel
burg de uitstoot van stikstof door
vrachtwagens wil compenseren,
zorgde op de zitting afgelopen vrij
dag in Den Haag voor kritiek. Er
lijkt sprake van een papieren com
pensatie omdat in de stal die de ge
meente wil weghalen al zeker vijf
tien jaar geen vee meer staat, en er
dus ook al zo lang geen stikstofuit-
beter om te wachten tot de rust in
de markt weer een beetje terug
keert omdat er nu zeer weinig be-
Naam opgebouwd
Dominique en Diana zouden graag
een stip aan de horizon zetten voor
wanneer ze kunnen stoppen, maar
ze weten simpelweg niet hoe lang
dat nog kan duren. Dominique: „Ik
word deze zomer 65 jaar. Ik merk
dat het werk fysiek inspannender
meer ga voelen, bijvoorbeeld dat ik
elke dag met mijn handen in koud
water bezig ben.”
HetVlissingse echtpaar zou graag
een opvolger willen vinden die be
reid is om zich op diezelfde manier
van andere frietbakkers te onder
scheiden. „Sommige mensen den
ken: ‘Wat een leuk baantje. Lekker
frietjes verkopen. Maar als je het zo
volgen? De gemeenteraad kan dan
een keuze maken.”
Is een belangrijke les nu al niet
dat de gemeente beter naar de
Werkgroep Trekdijk had moeten
luisteren? Het is niet slechts een
verzet van ‘niet in mijn achtertuin’,
ze weten echt wel wat er speelt.
„Ja, je moet altijd serieus luisteren
naar de geluiden uit de omgeving.
Dat was voor ons al een belangrijk
leerpunt. En dat doen we nu ook
bij het zoeken naar woningbouw
locaties. We gaan met mensen de
gesprekken aan en maken afspra
ken wat we met hun inspraak gaan
doen.”
Geld voor een bakje
De vooruitzichten voor frituurza-
ken zijn niet rooskleurig. Frans van
Rooij, directeur van branchevereni
ging ProFri voorspelde in december
nog dat de komende jaren honder
den frituurzaken ermee ophouden.
„Het aantal snackbars ligt nu op
zo’n 5500, we hadden ooit wel 8000
zaken. Een verdere daling is onver-
„Ik heb er geen emotie bij hoor.
We wachten de uitspraak af en
zullen dan beoordelen wat we
moeten doen. Wordt het een vol
ledig ‘nee’ van de rechter of moe
ten we onderdelen repareren?”
Schonis: „Deze methode is niet zo
vreemd hoor, die wordt meer ge
bruikt, ook elders in het land.
Denk aan Schiphol en het vlieg
veld bij Lelystad. Dat noemen ze
salderen: het intrekken van een
vergunning om stikstof te mogen
uitstoten om met diezelfde stik-
stofruimte daarna iets anders te
doen. Maar goed, of het mag en of
wij het goed hebben gedaan, dat
moet de rechter zeggen.”
doet als wij, komt daar zoveel meer
bij kijken. We hebben in vijfenzes
tig jaar tijd een naam opgebouwd
door keihard te werken. In de be
ginjaren raakten mensen nog wel
eens ongeduldig als ze moesten
wachten, maar dat is al lang niet
meer. Klanten komen zelfs van ver
om hier een frietje te halen.”
„Nee, ik benader het neutraal. En
ik zal het vervolg ook neutraal
voorleggen aan de gemeenteraad.
Als we stoppen met het plan, wat
zijn dan de gevolgen? En als we het
plan gaan repareren, hoe moet dat
dan en wat zijn daarvan dan de ge-
Rust in de markt
De schoonouders van Dominique
zijn Meijer’s Frituur in 1958 begon
nen. In 1996 namen hij en zijn
vrouw Diana de zaak over. Samen
met hun dochter Laurence maak
ten ze de cafetaria tot een begrip in
Vlissingen. Dit jaar vieren ze hun wordt. Ik begin elke dag al om 09.00
vijfenzestig jarig bestaan in de uur met de voorbereidingen. Aard-
Scheldestraat. Helaas kan Laurence appels pitten, snijden en voorbak-
de zaak omwille van gezondheids
redenen niet overnemen en dus
gaat die in de verkoop als de tijd rijp
ken, zelf hamburgers, stoverij,
sateetjes en sauzen maken. Het is
echt keihard werken. Nu ik wat ou-
is. Want volgens de makelaar is het der ben, merk ik dat ik allemaal wat
Fabre heeft zijn openingstijden al
aangepast vanwege de hoge ener
gieprijzen. In plaats van 800 euro
betaalt hij tegenwoordig 1800 euro
aan energiekosten en het wordt al
leen maar meer. Hij gaat daarom
voorlopig niet meer om 12.00 uur
open, maar pas om 16.00 uur. „Het
wordt meestal pas druk vanaf een
uur of vijf. Dat scheelt toch een paar
uur stoken per dag. Op vrijdag en
zaterdag gaan we nog wel om 12.00
uur open, want dan hebben we ei
genlijk de hele dag door veel klan
ten”, zegt de Vlissinger.
De frietbakker doet het liever zo
dan dat hij vijf euro voor een zakje
friet moet gaan vragen. Dat wil hij
zijn klanten niet aandoen. Maar hij
vindt het wel zwaar om het hoofd
boven water te houden in een tijd
dat behalve energie zo’n beetje alles
duurder is geworden. Want ook
voor aardappelen, snacks en ver
pakkingen moet fors meer betaald langstelling is voor horecazaken,
worden.
mijdelijk.” Dat komt door de na
sleep van de coronacrisis en de hoge
energiekosten, maar ook stijgende
personeelskosten en steeds stren
gere Europese wet- en regelgeving
spelen daarin mee. Zo moeten fri
tuurzaken over een paar maanden
al geld gaan vragen voor het bakje
waarin de friet wordt geserveerd.
Toch blijven er genoeg zaken
over, schat Van Rooij in. Hij ziet
nieuwe generaties opstaan die zich
puur richten op friet en slechts een
beperkt aantal snacks.” Toch hou
den Dominique en Diana hoop dat
zich een opvolger meldt die hun
zaak en recepten wil voortzetten
zoals zij dit al jaren doen. „Dat zou
voor ons de mooist denkbare afslui
ting zijn.”
Had u dat niet moeten weten?
„Als je het zo formuleert, snap ik
wat je bedoelt. Maar dat kan ik niet
beoordelen. Ik ben niet betrokken
geweest bij de totstandkoming
van het plan.”
Opvolger is niet te vinden
Middelburg is al vijftien jaar bezig
De kritiek van de Raad van State
op het plan voor bedrijventer
rein Trekdijk is snoeihard. Toch
is wethouder Rutger Schonis
van Middelburg niet uit het veld
geslagen. „We hebben ons huis
werk naar eer en geweten ge
daan.”
Het lijkt er wel op dat veel kritiek
te voorkomen was geweest. De
Werkgroep Trekdijk zegt al ja ren
dat er op Arnestein voldoende be-
drijfsgrond is. De gemeente zegt
steeds dat dat moeilijk is omdat
zij die grond niet in eigendom
heeft. En nu stelt de rechter dat
het eigendom niet van belang is.
Wendy de Jong
Vlissingen
- Maurits Sep
met het plan voor de Trekdijk.
Verbaast het u dan niet dat er zo
veel kritiek is op het plan?
Waarom is de gemeente hierover
niet meteen heel duidelijk ge
weest?
Nee, dat was voordat u wethou
der werd. Maar u bent wel verant
woordelijk. Daarom de vraag: ver
baast het u dan niet dat er zo veel
kritiek is?
DINSDAG 7 FEBRUARI 2023 WA