Botte messen? Gebruik een keramische staaf of een wetsteen I 'n 59,-* Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat eigenlijk? VANAF V THUISSLIJPERS al ook lang scherp te laten blijven.” THE ‘Een kerami sche staaf is makkelijk in het gebruiken het gaat snel’ VAN DE SPECIAAL VOOR JOU JAPANSE WATERSTEEN Bijtijds afkoelen In zijn slijperij slijpt De Veld zelf met een Japanse watersteen: een keramische steen die op lage snel heid ronddraait in water en zo continu wordt gekoeld. Daarna volgen verschillende fases van po lijsten. De Veld: „Vaak wordt er op slijpbanden of slijpstenen gewerkt die op hoge snelheid draaien. Dan kan het misgaan met de koeling. Er wordt dan wel een badje water naast gezet om het mes in te koe len als het heet wordt, maar dan is het eigenlijk al te laat en heb je ge rommeld met de samenstelling van het metaal.” WETSTEEN Stabiel en doeltreffend Voor thuisslijpers is de wetsteen DOORTREKSLIJPER Makkelijk maar slijtagegevoelig Als je keukenwerktuigen echt ge slepen moeten worden, zijn daar voor verschillende methoden. Het makkelijkst in gebruik zijn de zo genaamde ‘doortrekslijpers’: meestal een plastic houder met inkepingen om je mes doorheen te halen, waardoor het geslepen wordt. Minimale moeite, maxi maal resultaat. Tenminste, dat is de theorie. Damen is geen fan: „Makkelijk is het zeker, maar de kleine wiel tjes die het mes slijpen, slijten erg r INCL. GRATIS PAUZE- DRANKJE DE IVIUSICA^^^ v e laatste scharensliep verdween in 1980 uit het straatbeeld. Vanaf toen moest je zelf je botte messen en scharen aan scherpen. Uit gemakzucht koch ten we daarom liever een nieuw messenblok. Zonde! Want je kunt ze prima zelf onderhouden. Met het aanzetstaal bijvoor beeld, een rond stuk staal met handvat waar je je mes langs haalt. Al wordt het mes daar- mee niet geslepen, het houdt het wel scherp. „Tijdens het gebruik van j e mes buigt en ver- vormt de snijrand”, legt Han Damen, slij per en eigenaar van de- Messenslijper uit Nijmegen, uit. „Die vervormingen zorgen er voor dat het mes lastiger snijdt. Als je het mes langs een aanzet staal haalt, zet je de snijrand weer recht.” Het grote voordeel van een aan zetstaal is dat het makkelijk te ge bruiken is en dat je mes er niet van slijt. Maar let op: als je mes al bot is, heb je niets aan een aanzetstaal. Damen: „Ik hoor wel eens mensen zeggen dat het aanzetstaal niet werkt. Dan onderhouden ze hun mes niet, en als het eenmaal bot is gaan ze pas aan de slag. Daar is een aanzetstaal dus niet voor.” snel omdat ze relatief veel contact maken met het mes. Een versleten wieltje snijdt de snijrand vierkant of rond, in plaats van spits. Als je je mes er dan door blijft halen, gaat de snijrand kapot, waarbij zelfs stukjes uit het lemmet springen.” Het goede nieuws: zelfs als dat gebeurt, is een goed mes te red den. Maar dan moet je het wel naar een professionele slij- per brengen. Die slijpt er dan een heel nieuwe snijrand aan, waardoor je mes iets smaller wordt. maakt ze beter geschikt voor fijn snijwerk. De keerzijde is wel dat het harde Japanse metaal minder buigzaam is en dus sneller breekt. Omdat het metalen aanzetstaal daar niet geschikt voor is, begint het onderhoud voor De Veld bij de keramische staaf. „Als klanten een nieuw, scherp mes bij me kopen kiezen ze vaak voor een kerami sche staaf, omdat ze in eerste in stantie geïntimideerd zijn door de andere slijpmethoden. Je kunt er een mes voor thuisgebruik prima scherp mee houden. Het is vrij makkelijk in gebruik en het gaat relatief snel. Wel is het zo dat een keramische staaf maar één scherpte heeft, dus je kunt niet veel polijsten. Kies daarom een staaf die niet te grof is. Hoe scherper het mes, hoe fijner de keramische staaf moet zijn om het goed scherp te maken en voor- KERAMISCHE STAAF Fijnslijper Als je de doortrekslijper links laat liggen, kom je al snel uit bij de keramische staaf Die lijkt op het aanzetstaal maar is dus van keramiek. Groot verschil: waar het aanzetstaal alleen ‘recht zet’, slijpt de keramische staaf het mes echt. Wat Elwin de Veld betreft is dat een goede keuze. Hij is eigenaar van messenwinkel en slijperij J.M. van Rangelrooij in Den Haag en gespecialiseerd in Japanse messen. Die zijn van harder metaal ge maakt dan westerse koksmessen, waardoor ze dunner zijn te sme den en scherper te slijpen. Dat ZATERDAG 28 JANUARI 2023 PC het leven ALWIN HELMINK 1 Stage 4I0II1AXB Vlijmscherpe vriend voor Doortrekslijper (vanaf €10) Wetsteen (vanaf €20) Keramische staaf (vanaf €20) DYGUARIK

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 66