u
I
I
s
Zorgcentrum Cederhof drijft een eigen voedselbank voor medewerkers
4
4
J M
Hee, een koelkast vol met
lekkere dingen, net na de
ingang van het Kapelse
zorgcentrum Cederhof.
Shoarma, broccoli of een pak
vla, iedereen mag het
meenemen. „Nou ja iedereen,
vooral medewerkers en
vrijwilligers die krap bij kas
zitten.”
Geschiedenis
van SVOWK
spoelde weg
Waarschijnlijk
schamen mede
werkers zich, terwijl
dat niet nodig is
V
ticuliere klanten in Midden- en
Noord-Zeeland, komt er bij staan.
„Als er maaltijden over blijven, zet
ten we die geseald en voorzien van
een datum in de koelkast. Vandaag
hebben we hutspot, macaroni en
kerriesoep. Makkelijk op te war
men. Het gaat altijd wel weg. Mooi
dat we mensen zo een beetje kun
nen helpen.”
Salaris
Als je inflatie wilt bestrijden, zou je
het personeel allereerst meer salaris
kunnen geven. Maar zo eenvoudig
ligt dat niet, zegt Van den Boomen.
„We zijn gebonden aan cao-afspra-
ken. Verder hebben de Zeeuwse
zorginstellingen een niet-aanvals-
verdrag gesloten. Als de een de lo
nen verhoogt, trek je personeel bij
de ander weg. Dat tegen elkaar op
bieden, willen we voorkomen.”
Het blijft stil bij de Wijhelpenel-
kaarkast, mogelijk omdat de direc
teur er pontificaal voor staat. „Ik
ben zo weg hoor. En voor mij is het
al goed als medewerkers het gevoel
hebben dat er aan hen wordt ge
dacht.”
stille momenten iets van hun ga
ding mee pakken. „Personeel werkt
bij ons het klokje rond. Na half vijf
‘s middags is hier het rustig. We
zien dat er van de kasten nu meer
gebruik wordt gemaakt dan in het
begin. Maar wie en wanneer? Ik
vermoed dat personeel het moeilijk
vindt om hulp te vragen. Waar
schijnlijk schamen medewerkers
zich, terwijl dat helemaal niet no
dig is. Dat hebben we personeel re
cent in een brief nog op het hart ge
drukt. We kunnen ook discreet te
werk gaan, bijvoorbeeld ergens een
tas boodschappen klaar zetten.”
I
De Wijhelpenelkaarkast’ zoals di
recteur Inge van den Boomen de
mini-variant op de voedselbank
heeft gedoopt, is deze ochtend weer
bijgevuld. „Gisteravond was hij een
eind leeg. Elke week kopen we voor
25 euro vers voedsel. Dat betaalt Ce
derhof. Zelf koop ik uit eigen zak
ook af en toe producten. Maar de
kast wordt ook aangevuld door
sommige vrijwilligers van onze
maaltijdservice en dagverzorging
als ook door familie van bewoners
die iets kunnen missen. Bijvoor
beeld omdat ze een moestuin heb
ben. Dat zijn mooie gebaren. Zo’n
kast gaat ervan leven”, glundert
Van den Boomen.
Hans Everse, adviseur van de Ce-
derhof-keuken die verse maaltij
den bereidt voor bewoners en par-
knoflooksaus, het pak pannenkoe
kenmeel, de fles appelstroop, tubes
tandpasta en het pak maandver
band. Personeel dat passeert, maakt
zich rap uit de voeten. „Wij hoeven
niet in beeld”, giechelen ze.
Sinds oktober vorig jaar experi
menteert Cederhof met deze kas
ten voor de 320 personeelsleden en
150 vrijwilligers. In het begin liep
het niet echt, maar langzaam maar
zeker raken ze sneller leeg. Van den
Boomen weet dat medewerkers op
Hoge prijzen
Een steuntje in de rug in moeilijke
tijden, noemt Van den Boomen het
interne voedselbankje. „Personeel
zal er niet mee te koop lopen, maar f
we weten dat ook mensen met een
middeninkomen zuchten onder de F
hoge energie- en voedselprijzen.
Het Nibud heeft berekend dat 37
procent van de Nederlanders moei
lijk kan rond komen. Je zal nu maar
in een slecht geïsoleerd huis wo
nen. Als je aan het eind van de
maand elke cent moet omdraaien, kun je misschien uit deze kast nog
wel die verse warme maaltijd berei
den. Gebeurt dat, dan is onze missie
als werkgever geslaagd. Alle kleine
beetjes helpen.”
Twee uur turven we of er iemand
in de koelvitrine neust. Of de kast
met ongekoelde producten verkent
die verdekt in het halletje bij de toi
letten staat opgesteld. Maar nie
mand die zijn hand uitsteekt naar
de vegaburgers, geschrapte wortel
tjes, aardappelpartjes, pasta, fles
-
C-.
pzc.nl zaterdag 28 januari 2023
Zeeland
‘Alle kleine beetjes helpen’
a
WM HEiPEW EUA Al?
SPORT 10
- Inge van den Boomen
directeur-bestuurder Cederhof
De koelkast
waar mede
werkers verse
spullen uit mo
gen pakken
om zo thuis
een maaltijd te
bereiden.
FOTO'S MARCELLE
DAVIDSE
Directeur Inge van den
Boomen bij de kast waarin
houdbare producten liggen.
Personeel en vrijwilligers
mogen deze meenemen.
Frank Balkenende
Kapelle
Zie ook pzc.nl/play
i Tw
vf |WM Ml
cederhof l-T -