u I I s Zorgcentrum Cederhof drijft een eigen voedselbank voor medewerkers 4 4 J M Hee, een koelkast vol met lekkere dingen, net na de ingang van het Kapelse zorgcentrum Cederhof. Shoarma, broccoli of een pak vla, iedereen mag het meenemen. „Nou ja iedereen, vooral medewerkers en vrijwilligers die krap bij kas zitten.” Geschiedenis van SVOWK spoelde weg Waarschijnlijk schamen mede werkers zich, terwijl dat niet nodig is V ticuliere klanten in Midden- en Noord-Zeeland, komt er bij staan. „Als er maaltijden over blijven, zet ten we die geseald en voorzien van een datum in de koelkast. Vandaag hebben we hutspot, macaroni en kerriesoep. Makkelijk op te war men. Het gaat altijd wel weg. Mooi dat we mensen zo een beetje kun nen helpen.” Salaris Als je inflatie wilt bestrijden, zou je het personeel allereerst meer salaris kunnen geven. Maar zo eenvoudig ligt dat niet, zegt Van den Boomen. „We zijn gebonden aan cao-afspra- ken. Verder hebben de Zeeuwse zorginstellingen een niet-aanvals- verdrag gesloten. Als de een de lo nen verhoogt, trek je personeel bij de ander weg. Dat tegen elkaar op bieden, willen we voorkomen.” Het blijft stil bij de Wijhelpenel- kaarkast, mogelijk omdat de direc teur er pontificaal voor staat. „Ik ben zo weg hoor. En voor mij is het al goed als medewerkers het gevoel hebben dat er aan hen wordt ge dacht.” stille momenten iets van hun ga ding mee pakken. „Personeel werkt bij ons het klokje rond. Na half vijf ‘s middags is hier het rustig. We zien dat er van de kasten nu meer gebruik wordt gemaakt dan in het begin. Maar wie en wanneer? Ik vermoed dat personeel het moeilijk vindt om hulp te vragen. Waar schijnlijk schamen medewerkers zich, terwijl dat helemaal niet no dig is. Dat hebben we personeel re cent in een brief nog op het hart ge drukt. We kunnen ook discreet te werk gaan, bijvoorbeeld ergens een tas boodschappen klaar zetten.” I De Wijhelpenelkaarkast’ zoals di recteur Inge van den Boomen de mini-variant op de voedselbank heeft gedoopt, is deze ochtend weer bijgevuld. „Gisteravond was hij een eind leeg. Elke week kopen we voor 25 euro vers voedsel. Dat betaalt Ce derhof. Zelf koop ik uit eigen zak ook af en toe producten. Maar de kast wordt ook aangevuld door sommige vrijwilligers van onze maaltijdservice en dagverzorging als ook door familie van bewoners die iets kunnen missen. Bijvoor beeld omdat ze een moestuin heb ben. Dat zijn mooie gebaren. Zo’n kast gaat ervan leven”, glundert Van den Boomen. Hans Everse, adviseur van de Ce- derhof-keuken die verse maaltij den bereidt voor bewoners en par- knoflooksaus, het pak pannenkoe kenmeel, de fles appelstroop, tubes tandpasta en het pak maandver band. Personeel dat passeert, maakt zich rap uit de voeten. „Wij hoeven niet in beeld”, giechelen ze. Sinds oktober vorig jaar experi menteert Cederhof met deze kas ten voor de 320 personeelsleden en 150 vrijwilligers. In het begin liep het niet echt, maar langzaam maar zeker raken ze sneller leeg. Van den Boomen weet dat medewerkers op Hoge prijzen Een steuntje in de rug in moeilijke tijden, noemt Van den Boomen het interne voedselbankje. „Personeel zal er niet mee te koop lopen, maar f we weten dat ook mensen met een middeninkomen zuchten onder de F hoge energie- en voedselprijzen. Het Nibud heeft berekend dat 37 procent van de Nederlanders moei lijk kan rond komen. Je zal nu maar in een slecht geïsoleerd huis wo nen. Als je aan het eind van de maand elke cent moet omdraaien, kun je misschien uit deze kast nog wel die verse warme maaltijd berei den. Gebeurt dat, dan is onze missie als werkgever geslaagd. Alle kleine beetjes helpen.” Twee uur turven we of er iemand in de koelvitrine neust. Of de kast met ongekoelde producten verkent die verdekt in het halletje bij de toi letten staat opgesteld. Maar nie mand die zijn hand uitsteekt naar de vegaburgers, geschrapte wortel tjes, aardappelpartjes, pasta, fles - C-. pzc.nl zaterdag 28 januari 2023 Zeeland ‘Alle kleine beetjes helpen’ a WM HEiPEW EUA Al? SPORT 10 - Inge van den Boomen directeur-bestuurder Cederhof De koelkast waar mede werkers verse spullen uit mo gen pakken om zo thuis een maaltijd te bereiden. FOTO'S MARCELLE DAVIDSE Directeur Inge van den Boomen bij de kast waarin houdbare producten liggen. Personeel en vrijwilligers mogen deze meenemen. Frank Balkenende Kapelle Zie ook pzc.nl/play i Tw vf |WM Ml cederhof l-T -

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 29