‘De NATUUR heeft het goed met ons voor zeggen ze - klinkt fijn, maar is onzin9 1 1 r J r MEZZA 33 VI herkennen. Die nam boterhammen met kaas mee in een trommel met een elastiekje erom. Appeltje erbij. De millennials en de Generatie Z hebben dat vervangen door een gekochte wrap met een smoothie of een latte.’ ‘Nou, het is ermee begonnen dat voor volwassenen werk steeds belangrijker is geworden. Vroeger was de familie het meest bepalend voor je normen en waarden. Je ging ook nog thuis lunchen hè, als het even kon. Maar we zijn mobieler geworden, mensen zijn verder van huis gaan werken, het broodtrommeltje werd de kantine, later het bedrijfsrestaurant. En vervolgens sprong de supermarkt erop in. Het maken van de lunch werd uitbesteed. Scheelt je weer een kwartier ’s morgens.’ ‘Wel als het vervangen wordt door zoet en vet. Niet als er een wrap met voldoende groente voor in de plaats komt. Die is alleen veel duur der. En dat trommeltje met boter hammen is natuurlijk een Neder landse traditie, maar niet per se van mensen met een migratie achtergrond. Nederland verandert.’ Brood mag toch eigenlijk niet meer? ‘Dat is echt onzin. Brood is een uitstekend voedingsmiddel. Vroeger aten arbeiders makkelijk twaalf boterhammen op een dag. Alleen, met de opkomende zwaar lijvigheid is een gevoel ontstaan dat een mens ergens koolhydraten moet minderen en brood is als schuldige aangewezen. Inmiddels is brood trouwens alweer aan een opleving bezig, mensen gaan nu naar een dure boerenmarkt of de ambachtelijke bakker, waar het een aureool van authentiek en natuurlijk heeft gekregen.’ ‘Nee, als je maar respect hebt voor het feit dat er gekookt moet worden en dat voedsel echt iets bijzonders is. Doe er niet achteloos over.’ ‘Daarmee wordt koken ook weer een soort competentiestrijd. Dan wil je kennelijk laten zien wat je kunt en wie je bent. Dat je die ene knoflookpers hebt gevonden bij dat bijzondere winkeltje. Dan vind je kennelijk toch een beetje dat je beter bent dan anderen. Daar is koken nou juist niet voor bedoeld.’ De jongeren weer? Vind je het jammer dat het broodtrommeltje is verdwenen? HET MOGE DUIDELIJK Zijn, kom bij Louise Fresco niet aan met de laatste hypes of hippe diëten. Wel met zelf koken, dat vindt ze heel belangrijk. Het snijden, bereiden en de tijd om te bedenken hoe bij zonder het is, dat we dat voedsel hebben. Ze probeert ook altijd zelf te koken als ze thuis is. En ze dient het op in mooie schalen, ook als ze alleen eet. Even een moment van rust. ‘Het heeft ook te maken met zorgvuldigheid: als je het kleine geen aandacht en structuur geeft, komt er van alle idealen niet veel terecht. Ik denk dat iedereen die kookt dat wel herkent.’ Vind je het erg dat ik meer van eten houd dan van koken? En als ik zelden kook, maar wel op zondag zeven gangen? 5 5

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 129