‘De NATUUR heeft het goed
met ons voor zeggen ze - klinkt
fijn, maar is onzin9
1
1
r
J
r
MEZZA 33
VI
herkennen. Die nam boterhammen
met kaas mee in een trommel met
een elastiekje erom. Appeltje erbij.
De millennials en de Generatie Z
hebben dat vervangen door een
gekochte wrap met een smoothie
of een latte.’
‘Nou, het is ermee begonnen dat
voor volwassenen werk steeds
belangrijker is geworden. Vroeger
was de familie het meest bepalend
voor je normen en waarden. Je
ging ook nog thuis lunchen hè, als het even
kon. Maar we zijn mobieler geworden,
mensen zijn verder van huis gaan werken,
het broodtrommeltje werd de kantine, later
het bedrijfsrestaurant. En vervolgens sprong
de supermarkt erop in. Het maken van de
lunch werd uitbesteed. Scheelt je weer een
kwartier ’s morgens.’
‘Wel als het vervangen wordt door zoet en vet.
Niet als er een wrap met voldoende groente
voor in de plaats komt. Die is alleen veel duur
der. En dat trommeltje met boter
hammen is natuurlijk een Neder
landse traditie, maar niet per se
van mensen met een migratie
achtergrond. Nederland verandert.’
Brood mag toch eigenlijk niet meer?
‘Dat is echt onzin. Brood is een
uitstekend voedingsmiddel.
Vroeger aten arbeiders makkelijk
twaalf boterhammen op een dag.
Alleen, met de opkomende zwaar
lijvigheid is een gevoel ontstaan
dat een mens ergens koolhydraten
moet minderen en brood is als
schuldige aangewezen. Inmiddels
is brood trouwens alweer aan een
opleving bezig, mensen gaan nu
naar een dure boerenmarkt of de
ambachtelijke bakker, waar het
een aureool van authentiek en
natuurlijk heeft gekregen.’
‘Nee, als je maar respect hebt voor
het feit dat er gekookt moet worden
en dat voedsel echt iets bijzonders
is. Doe er niet achteloos over.’
‘Daarmee wordt koken ook weer
een soort competentiestrijd. Dan
wil je kennelijk laten zien wat je
kunt en wie je bent. Dat je die ene
knoflookpers hebt gevonden bij
dat bijzondere winkeltje. Dan
vind je kennelijk toch een beetje
dat je beter bent dan anderen.
Daar is koken nou juist niet voor
bedoeld.’
De jongeren weer?
Vind je het jammer dat het broodtrommeltje
is verdwenen?
HET MOGE DUIDELIJK Zijn, kom
bij Louise Fresco niet aan met de
laatste hypes of hippe diëten. Wel
met zelf koken, dat vindt ze heel
belangrijk. Het snijden, bereiden
en de tijd om te bedenken hoe bij
zonder het is, dat we dat voedsel
hebben. Ze probeert ook altijd zelf
te koken als ze thuis is. En ze dient
het op in mooie schalen, ook als
ze alleen eet. Even een moment
van rust. ‘Het heeft ook te maken
met zorgvuldigheid: als je het
kleine geen aandacht en structuur
geeft, komt er van alle idealen niet
veel terecht. Ik denk dat iedereen
die kookt dat wel herkent.’
Vind je het erg dat ik meer van
eten houd dan van koken?
En als ik zelden kook, maar wel op
zondag zeven gangen?
5
5