Louise Ottilie Fresco VI een beetje vlees, rijst, aardappelen, brood en kaas allemaal best betaalbaar. Wat het duur maakt, is al dat verwerkte voorverpakte voedsel. Als je heel hard moet werken, zeker als je ook nog in je eentje verantwoordelijk bent voor een gezin, zal ik de laatste zijn om te zeggen: je mag je kinderen geen pizza geven. Maar doe het niet elke dag.’ uitgebreide fotoreportage van een hongers nood ooit in de westerse pers. Het was ook de eerste systematische uithongering sinds de Tweede Wereldoorlog. Louise was zestien. En kwam in actie. Met klasgenoten wist ze gedaan te krijgen dat de hele school tussen de middag droge rijst geserveerd kreeg in plaats van de warme lunch die in Brussel gebruikelijk was. Om de scholieren bewust te maken van wat zich afspeelde. ‘Ik wist al vroeg dat ik bevoorrecht was,’ zegt ze. ‘Dat krijg je als je vaak in een ziekenhuis ligt en beseft hoe fijn het is als je weer naar huis kunt.’ Over haar medische toestand wil ze niet te veel zeggen. Wel dat ze arts wilde worden, om de zieke kindjes te redden. Totdat na de beelden uit Biafra het kwartje viel: ‘Waarom zouden we mensen medicijnen geven als ze niet te eten hebben?’ Landbouw en voedsel, daar moest ze alles van afweten. Ze ging naar de Universiteit van Wageningen, ook al had ze toen nog zelden een boer in het echt gezien. Louise studeerde af, promoveerde cum laude en begon een loopbaan die haar langs meer dan zestig landen leidde. ‘Dat zijn conventies hè. In India eten veel mensen juist geen koe. Moslims en joden eten geen varkensvlees. Onrein, zegt hun geloof, maar dat heeft ook een praktische reden: varkens concur reren met mensen om hetzelfde voedsel. Dus daar moet je er in een arm land niet te veel van willen hebben. Wij eten geen zwanen, omdat ze voorbehouden waren aan de adel en we ze sierlijk vinden. We eten ook geen sprink hanen, omdat we ze eng vinden.’ Sprinkhanen lijken heel erg op garnalen, schrijf je in je boek. ‘Zozeer zelfs dat ze naar verluidt door sommige Arabische groepen de ‘garnalen van de hemel’ worden genoemd. Als je al je moed bij elkaar raapt, blijken ze zonder kokhalzen te nuttigen. Je kunt eraan wennen. Maar we eten ook geen sprinkhanen omdat we ze hier gewoon niet hebben, hè. Ons eetpatroon is bepaald door morele principes, maar ook door ecologische en economische omstandigheden. Daarom kan een eetpatroon ook veranderen.’ Ja, waar is het broodtrommeltje gebleven? ‘Een scholier in de jaren vijftig zou de lunch van nu niet meer 32 Je hebt overal ter wereld gereisd. Waarom eten wij wel koe, maar geen zwaan? DAT ZE ZO MET VOEDING bezig is, komt niet doordat Louise Fresco al jong een lekkerbek was of kookboeken las. Boeken las ze wel, heel veel zelfs. Bij haar thuis in Brussel, waar ze opgroeide omdat haar vader daar werkte, stonden de kasten vol. En omdat de kleine Louise nogal aan bed gekluisterd was - te vroeg geboren en kampend met slechte nieren en longen - had ze ook volop tijd om te lezen. En toen kwam Biafra. Oudere lezers weten het nog: als gevolg van een burgeroorlog werd een heel volk in de oksel van Afrika van voedsel afgesneden. Op 4 mei 1968 verscheen de eerste GEBOREN 11 februari 1952 in Brussel STUDIE Wageningen Universiteit, waar zij in 1986 ook cum laude promoveerde, van 1990 tot 1997 hoogleraar plantaardige productiesystemen was en vanaf 2014 tot vorig jaar bestuursvoor zitter. Daartussendoor verschillende functies bij de VN; ze bezocht voor haar werk meer dan zestig landen. Ook bekleedde ze tal van nevenfuncties, van bestuurder bij Rabobank en Unilever tot aan jurylid van de Libris Lite ratuurprijs. Ze is voorzitter van de raad van toezicht van de Nationale Opera Ballet en lid van de Raad van Ambassadeurs van het Nationaal Holocaust Museum in oprichting, én houder van vijf eredoctoraten. BOEKEN naast haar wetenschappelijke werk en haar boeken over voedsel schreef ze vijf romans en een verhalenbundel. Zojuist verscheen Ons voedsel -Een levenslang verhaal LOUISE FRESCO IN 1984 IN DE CENTRAAL AFRIKAANSE REPUBLIEK, IN EEN LOKAAL ZIEKENHUIS GERUND DOOR NONNEN, WAAR FRESCO BEZIG WAS MET EEN STUDIE NAAR ONDERVOEDING

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 128