Voor u geproefd 100% pindakaas (huismerken)
’Ik twijfel of mijn
vriendin wel slim
genoeg is voor mij’
20
Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden. Naturel, met stuk
jes noot, met karamel of peper. De (gezonde) hit van dit moment:
100% pindakaas. Met alleen pinda’s, verder niets. Top of flop?
LIEVE DEBBY
Het panel
SASKIA VAN WEERT
‘Je nieuwe
partner hoeft
toch niet alles
te kunnen?’
Mijn advies? Probeer het
idee dat een succesvolle re
latie een totale samen-
Ik jaar smeren we in Ne
derland met z’n allen ruim
11 21 miljoen potten pinda
kaas op onze boterham-
men, broodjes, crackers en
beschuit. En dat voor een broodbe
leg dat nog niet eens zo lang bestaat.
In Amerika ontwikkelde meneer
Kellogg (ja, die van de cornflakes) de
eerste peanut butter in 1895. Pas na
de Tweede Wereldoorlog kwamen
de eerste potten in Nederland op de
markt, gemaakt door Calvé. En
kwam het achtervoegsel ‘-kaas’ in de
naam, want alleen roomboter mocht
de term boter gebruiken.
Naast de grote (huis)merken die
nen zich ook steeds meer onafhan
kelijke makers aan. Zo richtte pinda-
fanaat Michiel Vos enkele jaren gele
den De Pindakaaswinkel op, waar
voor hij Argentijnse pinda’s ver
werkt tot een assortiment van tien
vaste smaken, zoals koffie-zeezout.
Zes jaar geleden introduceerde hij
i
de Nationale Pindakaasdag in Ne
derland, als ode aan de pinda. Ko
mende dinsdag, op 24 januari, is het
weer zover. Tijd voor een smaaktest,
die plaatsvindt in De Pindakaaswin
kel in Utrecht.
voegd. Zou dat betekenen dat de
100 huismerk-pindakazen alle
maal ongeveer hetzelfde smaken?
Vet, maar gezond
Pindakaas is ondanks de grote hoe
veelheid calorieën (bijna 100 per
portie) toch gezond, vanwege het
hoge eiwitgehalte. Het Voedings
centrum meldt dat pindakaas van
100 procent pinda’s in de Schijf van
Vijf is opgenomen, waarmee het een
prima broodbeleg is.
In zijn puurste vorm, die we van
daag testen, bestaat pindakaas alleen
uit gemalen pinda’s. Door het malen
komt er olie vrij die zorgt voor een
smeuïge textuur. De smaak ontle
nen de verschillende smeersels aan
de soort en kwaliteit pinda’s en de
nabewerking, vertelt Vos. Smaak
makers zoals zout zijn niet toege-
Lekker zonder zout?
Culinair fotograaf Saskia Lelieveld,
die samen met Marije Sietsma Het
Pindakaasboek maakte, hoopt op een
mooie balans tussen olie en pinda.
Want als die niet in orde is, is het
mondgevoel al snel te droog.
Privé kok Annette de Mol van
Otterloo is benieuwd of de pindaka
zen een minder sterke smaak heb
ben dan de varianten waar wel toe
voegingen in zitten: „De angst voor
zout is vaak ongegrond, je hebt het
toch nodig om de smaak omhoog te
halen.” Michiel Vos vindt een duide
lijke pindasmaak een belangrijk cri
terium voor goede pindakaas, die
ook niet te vloeibaar moet zijn.
Het panel is opvallend eenduidig
over de verschillende pindakazen,
ook al weten ze niet welk merk ze
Dat is geen mak
kelijk vraag. Temeer om
dat het antwoord samen
hangt met leeftijd, erva
ring en het type relatie dat
je voor ogen hebt. Voor
mijn dertigste was ik abso
luut niet op zoek naar een
vaste relatie en keek ik
naar heel andere kwalitei
ten in een partner. Na mijn
dertigste had ik mijn zin
nen vooral gezet op het
vinden van De Grote
Liefde met de looks van
Ryan Gosling, het denk
vermogen Barack Obama
en de humor van Herman
Tinkers. Een tamelijk bela
chelijke wensenlijst ach
teraf.
Of jij en jouw vriendin
voor de lange termijn bij
elkaar passen, kan ik vanaf
hier niet beoordelen. Jij
moet zelf onderzoeken
welke eigenschappen jij
belangrijk vindt in een re
latie. Maak een wensenlijst
(géén eisenpakket) en
zoek uit wat je bereid bent
op te geven. Want dat laat
ste is onvermijdelijk.
Lieve Daan,
Zoals mijn goede
vriend A. altijd
zegt: één
partner
hoeft niet
alle kwali
teiten te be-
zitten. A. is
al bijna twin
tig jaar samen
met zijn vrouw. Ze
zijn onverstoorbaar ge
lukkig en daar heb ik me
regelmatig over verbaasd.
Ik ken namelijk geen duo
met zo veel verschillende
interesses. Hij is een fana
tiek amateurvoetballer en
coach, zij heeft nog nooit
een bal aangeraakt. Hij
verslindt het nieuws, zij
komt niet verder dan de
sudoku in de zaterdag
krant. En hun politieke
kleuren zijn alles behalve
complementair. Je zou
verwachten dat zo’n relatie
niet werkt. Maar het te
genovergestelde is dus
waar.
Dat komt, aldus A., om
dat ze zich niet laten aflei
den door de grote verschil
len, maar focussen op de
sterke overeenkomsten.
Want hoewel ze intellec
tueel kunnen botsen, vin
den ze elkaar op genoeg
andere vlakken.
smelting van twee per
soonlijkheden moet zijn,
los te laten.
Toen ik jaren geleden,
net als jij, weer eens
klaagde over het gebrek
aan diepgang in gesprek
ken met mijn ex, zei mijn
beste vriendin: ‘Waarom
voer je die niet gewoon
met vrienden? Hij hoeft
toch niet alles te kunnen?’
Ze had een goed punt. Er
zijn genoeg stellen met
verschillende kwali-
teiten, dus dat
zou geen pro
bleem hoe
ven zijn. Jij
j zal jezelf de
vraag moe
ten stellen:
wat zoek ik
in de liefde?
Ook een prangende liefdes-, lust- of levensvraag? Mail
debby@dpgmedia.nl Luister elke week naar de podcast
Over de liefde op Spotify en iTunes.
Debby Gerritsen weet alles over
de liefde, lust en het leven. Deze
week vraagt Daan zich af of hij en
zijn vriendin wel bij elkaar passen,
omdat ze op intellectueel vlak
zo veel verschillen.
Annette de Mol van
Otterloo (53), private
chef, gespecialiseerd
in smaak.
Saskia Lelieveld (42),
culinair fotograaf,
mede auteur van
Het Pindakaasboek
Michiel Vos (39), op-
richter/eigenaar van
De Pindakaaswinkel
(12 vestigingen in
heel Nederland)
oi Debby. Ik zit
met een dui-
veis dilemma.
Mijn nieuwe
vriendin is
bloedmooi, lief, grappig,
zorgzaam... maar op in
tellectueel niveau ver
schillen we nogal. Hier
door twijfel ik of wij op
de lange termijn bij el
kaar passen. Wat denk
jij? Groetjes, Daan
Niet te plakkerig,
wel lekker smeuïg
ZATERDAG 21 JANUARI 2023 GO