Voor u geproefd 100% pindakaas (huismerken) ’Ik twijfel of mijn vriendin wel slim genoeg is voor mij’ 20 Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden. Naturel, met stuk jes noot, met karamel of peper. De (gezonde) hit van dit moment: 100% pindakaas. Met alleen pinda’s, verder niets. Top of flop? LIEVE DEBBY Het panel SASKIA VAN WEERT ‘Je nieuwe partner hoeft toch niet alles te kunnen?’ Mijn advies? Probeer het idee dat een succesvolle re latie een totale samen- Ik jaar smeren we in Ne derland met z’n allen ruim 11 21 miljoen potten pinda kaas op onze boterham- men, broodjes, crackers en beschuit. En dat voor een broodbe leg dat nog niet eens zo lang bestaat. In Amerika ontwikkelde meneer Kellogg (ja, die van de cornflakes) de eerste peanut butter in 1895. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwamen de eerste potten in Nederland op de markt, gemaakt door Calvé. En kwam het achtervoegsel ‘-kaas’ in de naam, want alleen roomboter mocht de term boter gebruiken. Naast de grote (huis)merken die nen zich ook steeds meer onafhan kelijke makers aan. Zo richtte pinda- fanaat Michiel Vos enkele jaren gele den De Pindakaaswinkel op, waar voor hij Argentijnse pinda’s ver werkt tot een assortiment van tien vaste smaken, zoals koffie-zeezout. Zes jaar geleden introduceerde hij i de Nationale Pindakaasdag in Ne derland, als ode aan de pinda. Ko mende dinsdag, op 24 januari, is het weer zover. Tijd voor een smaaktest, die plaatsvindt in De Pindakaaswin kel in Utrecht. voegd. Zou dat betekenen dat de 100 huismerk-pindakazen alle maal ongeveer hetzelfde smaken? Vet, maar gezond Pindakaas is ondanks de grote hoe veelheid calorieën (bijna 100 per portie) toch gezond, vanwege het hoge eiwitgehalte. Het Voedings centrum meldt dat pindakaas van 100 procent pinda’s in de Schijf van Vijf is opgenomen, waarmee het een prima broodbeleg is. In zijn puurste vorm, die we van daag testen, bestaat pindakaas alleen uit gemalen pinda’s. Door het malen komt er olie vrij die zorgt voor een smeuïge textuur. De smaak ontle nen de verschillende smeersels aan de soort en kwaliteit pinda’s en de nabewerking, vertelt Vos. Smaak makers zoals zout zijn niet toege- Lekker zonder zout? Culinair fotograaf Saskia Lelieveld, die samen met Marije Sietsma Het Pindakaasboek maakte, hoopt op een mooie balans tussen olie en pinda. Want als die niet in orde is, is het mondgevoel al snel te droog. Privé kok Annette de Mol van Otterloo is benieuwd of de pindaka zen een minder sterke smaak heb ben dan de varianten waar wel toe voegingen in zitten: „De angst voor zout is vaak ongegrond, je hebt het toch nodig om de smaak omhoog te halen.” Michiel Vos vindt een duide lijke pindasmaak een belangrijk cri terium voor goede pindakaas, die ook niet te vloeibaar moet zijn. Het panel is opvallend eenduidig over de verschillende pindakazen, ook al weten ze niet welk merk ze Dat is geen mak kelijk vraag. Temeer om dat het antwoord samen hangt met leeftijd, erva ring en het type relatie dat je voor ogen hebt. Voor mijn dertigste was ik abso luut niet op zoek naar een vaste relatie en keek ik naar heel andere kwalitei ten in een partner. Na mijn dertigste had ik mijn zin nen vooral gezet op het vinden van De Grote Liefde met de looks van Ryan Gosling, het denk vermogen Barack Obama en de humor van Herman Tinkers. Een tamelijk bela chelijke wensenlijst ach teraf. Of jij en jouw vriendin voor de lange termijn bij elkaar passen, kan ik vanaf hier niet beoordelen. Jij moet zelf onderzoeken welke eigenschappen jij belangrijk vindt in een re latie. Maak een wensenlijst (géén eisenpakket) en zoek uit wat je bereid bent op te geven. Want dat laat ste is onvermijdelijk. Lieve Daan, Zoals mijn goede vriend A. altijd zegt: één partner hoeft niet alle kwali teiten te be- zitten. A. is al bijna twin tig jaar samen met zijn vrouw. Ze zijn onverstoorbaar ge lukkig en daar heb ik me regelmatig over verbaasd. Ik ken namelijk geen duo met zo veel verschillende interesses. Hij is een fana tiek amateurvoetballer en coach, zij heeft nog nooit een bal aangeraakt. Hij verslindt het nieuws, zij komt niet verder dan de sudoku in de zaterdag krant. En hun politieke kleuren zijn alles behalve complementair. Je zou verwachten dat zo’n relatie niet werkt. Maar het te genovergestelde is dus waar. Dat komt, aldus A., om dat ze zich niet laten aflei den door de grote verschil len, maar focussen op de sterke overeenkomsten. Want hoewel ze intellec tueel kunnen botsen, vin den ze elkaar op genoeg andere vlakken. smelting van twee per soonlijkheden moet zijn, los te laten. Toen ik jaren geleden, net als jij, weer eens klaagde over het gebrek aan diepgang in gesprek ken met mijn ex, zei mijn beste vriendin: ‘Waarom voer je die niet gewoon met vrienden? Hij hoeft toch niet alles te kunnen?’ Ze had een goed punt. Er zijn genoeg stellen met verschillende kwali- teiten, dus dat zou geen pro bleem hoe ven zijn. Jij j zal jezelf de vraag moe ten stellen: wat zoek ik in de liefde? Ook een prangende liefdes-, lust- of levensvraag? Mail debby@dpgmedia.nl Luister elke week naar de podcast Over de liefde op Spotify en iTunes. Debby Gerritsen weet alles over de liefde, lust en het leven. Deze week vraagt Daan zich af of hij en zijn vriendin wel bij elkaar passen, omdat ze op intellectueel vlak zo veel verschillen. Annette de Mol van Otterloo (53), private chef, gespecialiseerd in smaak. Saskia Lelieveld (42), culinair fotograaf, mede auteur van Het Pindakaasboek Michiel Vos (39), op- richter/eigenaar van De Pindakaaswinkel (12 vestigingen in heel Nederland) oi Debby. Ik zit met een dui- veis dilemma. Mijn nieuwe vriendin is bloedmooi, lief, grappig, zorgzaam... maar op in tellectueel niveau ver schillen we nogal. Hier door twijfel ik of wij op de lange termijn bij el kaar passen. Wat denk jij? Groetjes, Daan Niet te plakkerig, wel lekker smeuïg ZATERDAG 21 JANUARI 2023 GO

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2023 | | pagina 68