i
D
Ml
Stil
Veelzijdige groente pastinaak is de
perfecte smaakmaker bij ‘t kerstdiner
9
fl 1
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
De Oesterbeurs eindigt opnieuw in
de finale. In 2016 pakte het team van
eigenaar Maurice Mulder goud. En
die PZC-award blijkt terecht, want in
Yerseke zijn ze sindsdien niet ver
slapt. Knallende smaken zonder de
balans te verliezen, Maurice en zijn
team leveren het elke dag weer. De
absolute topper: gegrilde coquilles en
groene asperges, een sausje van ce-
venne-ui, stukjes gedroogde ham en
zomertruffel! Gerben Rodts no
teerde: zilt, aards, fris groen, met een
subtiele vrijage van zout en zoet. Ook
voor de kingfish met limoenmayo
naise, venkel en een kroepoek van
zeewier rijdt hij graag nog een keer
terug. Onder de streep de duurste
van het kwartet, maar kwaliteit en
smaak kennen hun prijs.
Voor écht goede tapas kun je voor
een stuntprijs naar Spanje vliegen, of
je stapt in de auto naar Terneuzen. Bij
Capaco eet je Spaanse topgerechten
voor Spaanse prijzen. En ook een
toefje Spaanse eetcultuur. De kop
pels, gezinnen met jonge kinderen en
kregen we er een Japanse melk-
broodje bij om te voorkomen dat we
het bord zouden aflikken.” Ook de
andere gerechten en de professionele
bediening duwden de eindscore om
hoog. Alles is tiptop hier. Niet goed
koop, maar ook niet de duurste van
de vier. Meer dan zijn geld waard.
vriendengroepen: alles zit hier door
elkaar. „Zo gaat het in Spanje ook”,
zegt eigenaar Vincent Riemens. De
tapas zijn gelukkig niet verhollandst.
Het zijn stuk voor stuk mooi ogende
smaakbommetjes. Van een Andalusi-
sche koude tomatensoep, de onver
mijdelijke patatas bravas tot pikante
Spaanse worstjes, groene pepers, ge
gratineerde tomaten met kaas en in
knoflook gestoofde champignons.
Het is misschien geen hogeschool ko
ken, maar de tapas zijn echt om je
vingers bij af te likken. En dat tegen
modale prijzen.
Nieuwkomer Vert, in het pand waar
tot voor kort De Gespleten Arent
huisde, is een aangename verrassing.
De getatoeëerde radijs op de arm van
chef Richard Rademaker tot de au
bergine op de deur van het herentoi
let duiden waar het heengaat: vegeta
rische kost. Nou ja bijna: vier op de
vijf gerechten bevatten geen vlees of
vis. Alles draait hier om biologische
groenten. Vert is beslist geen straf
voor de papillen, ondervond Bob
Maes: „Buitengewoon goed is het ge
rechtje met sierlijke pompoenslin-
gers, die als een doolhof gedrapeerd
op het bord liggen. Daarbij komt een
olie van gebrande tomatenvelletjes
en rode peper, die de zoete pompoen
omhoog stuwen. De verkoolde to
maat is niet overdadig, maar subtiel
en geeft het geheel een rijke, diepe
smaak.”
it jaar wordt het een heel andere Kerstmis
dan voorafgaande jaren. Niet alleen omdat
mijn vader er niet bij is, maar ook omdat
Hulst waar ze ook biologische
uien, aardappelen, pompoenen
en wortelen verkopen.
en gek genoeg zijn de prijzen bij
ons niet omhoog gegaan”, lacht
d’Haens.
„De boer krijgt nog gewoon
hetzelfde voor zijn producten,
vooral gezellig en leuk zijn. Oh ja, en er moet een
helemaal onovertroffen kerstdis op tafel staan
met meerdere gangen. Dat in combinatie met
weinig beweging, een volle agenda en allerlei fa-
miliesores geeft spanningen. Dus heb je er dit jaar
geen zin in, serveer dan gewoon boerenkool met
worst, want eigenlijk maakt het niet uit wat je
eet. Wat telt is dat alles met zorg en aandacht is
bereid en wordt genuttigd. Hier thuis vinden we
koken juist ontspannend en houden we het klein.
Alleen het toetje wordt een klapper. Sla het eiwit
van 4 eieren stijf en voeg er 250 gr. kristalsuiker, 1
el. maizena, witte wijnazijn en wat vanille es
sence aan toe. Bak 30 min. op een plaat bekleed
met bakpapier op 160 graden. Meng 100 gr. mas
carpone met 400 ml. stijf geslagen slagroom, 2 el.
rozenwater en smeer dit over de meringue. Rol
voorzichtig op en garneer met rozenblaadjes, veel
frambozen en slagroom. Fijne kerstdagen.
ook al stijgen de prijzen in de su
permarkten. Dat is altijd al zo ge
weest.”
Dit gerecht kun je makkelijk
voorbereiden. Snij 800 gram ge
wassen pastinaak in dunne friet
jes en rooster ze 25 minuten in de
oven op 200 graden met een rode
ui in ringen, wat takjes rozema
rijn, zout en peper en olijfolie.
Lekker bij een stukje hert of fa
zant. Smakelijke kerst.
we beide kerstdagen maar met een klein clubje
zijn. Alleen de oudste Man is er en we gaan hem
lekker verwennen. Zijn vriendin komt later deze
week. De jongste Man staat kerstdiners voor gas
ten in het restaurant waar hij werkt te bereiden.
Mijn hele familie zie ik komende week tijdens
een diner dat we laten verzorgen. Volgende
maand hebben we een familieweekend met het
gezin, maar nu dus een stille Kerstmis. Toch is
het zo dat je de hele tijd in reclames het gevoel
wordt aangepraat dat je de kerstdagen alleen goed
kunt doorbrengen in grote gezelschappen met
volle tafels, veel eten en drinken. Daardoor staat
Kerstmis hoog in het rijtje van stressvolle ge
beurtenissen in het leven van veel mensen. Alles
wordt in die twee dagen gepropt en het moet
Dus heb je er dit jaar geen zin in, serveer dan gewoon
boerenkool met worst want eigenlijk maakt het niet uit
watje eet. Als het maar met zorg is bereid
„Normaal oogsten we deze
groente half oktober, maar door
dat het zo droog was deze zomer
hebben we de pastinaken wat
langer in de grond laten zitten.
Ze zijn nog steeds nog wat klei
ner dan normaal maar de smaak
is erg goed”, aldus d’Haens. „Bij
komend voordeel is dat dit voor
de supermarkt eigenlijk beter is
want dan zitten er meerdere
exemplaren in een doosje.”
Gezond
De pastinaak is een wat onbe
kende, maar heel gezonde Prijzen
groente, boordevol vitamine C „De wortelen moesten overge-
en kalium. Bovendien stimu- zaaid worden vanwege de
leert het de nieren. Je kunt er droogte en zijn nu weliswaar ook
veel kanten mee op. Je kunt er wat kleiner, maar net zo lekker
soep van maken, in een oven
schotel verwerken, frituren en
een puree mee bereiden, maar
rauw is de groente ook lekker.
Allemaal naar de kraam daar in
u
de winnaar?
HULST
Astrid d’Haens met de biologische pastinaak, fotoannehana
- Margot Verhaagen
De Oesterbeurs, Yerseke: 8,3
Capaco, Terneuzen: 8,3
Verf, Middelburg: 8,2
Deze week staat in het teken
van Kerstmis. En een gerecht
wat vaak op het kerstmenu
staat is pastinaak. „De pasti
naak is een wortel met een
wat zoetige, anijsachtige
smaak. Heel geschikt om te
eten bij wild”, weet Astrid
d’Haens. Op hun biologische
bedrijf in Hulst zijn de pasti
naken net geoogst.
1
GO VRIJDAG 23 DECEMBER 2022
iH III