i D Ml Stil Veelzijdige groente pastinaak is de perfecte smaakmaker bij ‘t kerstdiner 9 fl 1 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland De Oesterbeurs eindigt opnieuw in de finale. In 2016 pakte het team van eigenaar Maurice Mulder goud. En die PZC-award blijkt terecht, want in Yerseke zijn ze sindsdien niet ver slapt. Knallende smaken zonder de balans te verliezen, Maurice en zijn team leveren het elke dag weer. De absolute topper: gegrilde coquilles en groene asperges, een sausje van ce- venne-ui, stukjes gedroogde ham en zomertruffel! Gerben Rodts no teerde: zilt, aards, fris groen, met een subtiele vrijage van zout en zoet. Ook voor de kingfish met limoenmayo naise, venkel en een kroepoek van zeewier rijdt hij graag nog een keer terug. Onder de streep de duurste van het kwartet, maar kwaliteit en smaak kennen hun prijs. Voor écht goede tapas kun je voor een stuntprijs naar Spanje vliegen, of je stapt in de auto naar Terneuzen. Bij Capaco eet je Spaanse topgerechten voor Spaanse prijzen. En ook een toefje Spaanse eetcultuur. De kop pels, gezinnen met jonge kinderen en kregen we er een Japanse melk- broodje bij om te voorkomen dat we het bord zouden aflikken.” Ook de andere gerechten en de professionele bediening duwden de eindscore om hoog. Alles is tiptop hier. Niet goed koop, maar ook niet de duurste van de vier. Meer dan zijn geld waard. vriendengroepen: alles zit hier door elkaar. „Zo gaat het in Spanje ook”, zegt eigenaar Vincent Riemens. De tapas zijn gelukkig niet verhollandst. Het zijn stuk voor stuk mooi ogende smaakbommetjes. Van een Andalusi- sche koude tomatensoep, de onver mijdelijke patatas bravas tot pikante Spaanse worstjes, groene pepers, ge gratineerde tomaten met kaas en in knoflook gestoofde champignons. Het is misschien geen hogeschool ko ken, maar de tapas zijn echt om je vingers bij af te likken. En dat tegen modale prijzen. Nieuwkomer Vert, in het pand waar tot voor kort De Gespleten Arent huisde, is een aangename verrassing. De getatoeëerde radijs op de arm van chef Richard Rademaker tot de au bergine op de deur van het herentoi let duiden waar het heengaat: vegeta rische kost. Nou ja bijna: vier op de vijf gerechten bevatten geen vlees of vis. Alles draait hier om biologische groenten. Vert is beslist geen straf voor de papillen, ondervond Bob Maes: „Buitengewoon goed is het ge rechtje met sierlijke pompoenslin- gers, die als een doolhof gedrapeerd op het bord liggen. Daarbij komt een olie van gebrande tomatenvelletjes en rode peper, die de zoete pompoen omhoog stuwen. De verkoolde to maat is niet overdadig, maar subtiel en geeft het geheel een rijke, diepe smaak.” it jaar wordt het een heel andere Kerstmis dan voorafgaande jaren. Niet alleen omdat mijn vader er niet bij is, maar ook omdat Hulst waar ze ook biologische uien, aardappelen, pompoenen en wortelen verkopen. en gek genoeg zijn de prijzen bij ons niet omhoog gegaan”, lacht d’Haens. „De boer krijgt nog gewoon hetzelfde voor zijn producten, vooral gezellig en leuk zijn. Oh ja, en er moet een helemaal onovertroffen kerstdis op tafel staan met meerdere gangen. Dat in combinatie met weinig beweging, een volle agenda en allerlei fa- miliesores geeft spanningen. Dus heb je er dit jaar geen zin in, serveer dan gewoon boerenkool met worst, want eigenlijk maakt het niet uit wat je eet. Wat telt is dat alles met zorg en aandacht is bereid en wordt genuttigd. Hier thuis vinden we koken juist ontspannend en houden we het klein. Alleen het toetje wordt een klapper. Sla het eiwit van 4 eieren stijf en voeg er 250 gr. kristalsuiker, 1 el. maizena, witte wijnazijn en wat vanille es sence aan toe. Bak 30 min. op een plaat bekleed met bakpapier op 160 graden. Meng 100 gr. mas carpone met 400 ml. stijf geslagen slagroom, 2 el. rozenwater en smeer dit over de meringue. Rol voorzichtig op en garneer met rozenblaadjes, veel frambozen en slagroom. Fijne kerstdagen. ook al stijgen de prijzen in de su permarkten. Dat is altijd al zo ge weest.” Dit gerecht kun je makkelijk voorbereiden. Snij 800 gram ge wassen pastinaak in dunne friet jes en rooster ze 25 minuten in de oven op 200 graden met een rode ui in ringen, wat takjes rozema rijn, zout en peper en olijfolie. Lekker bij een stukje hert of fa zant. Smakelijke kerst. we beide kerstdagen maar met een klein clubje zijn. Alleen de oudste Man is er en we gaan hem lekker verwennen. Zijn vriendin komt later deze week. De jongste Man staat kerstdiners voor gas ten in het restaurant waar hij werkt te bereiden. Mijn hele familie zie ik komende week tijdens een diner dat we laten verzorgen. Volgende maand hebben we een familieweekend met het gezin, maar nu dus een stille Kerstmis. Toch is het zo dat je de hele tijd in reclames het gevoel wordt aangepraat dat je de kerstdagen alleen goed kunt doorbrengen in grote gezelschappen met volle tafels, veel eten en drinken. Daardoor staat Kerstmis hoog in het rijtje van stressvolle ge beurtenissen in het leven van veel mensen. Alles wordt in die twee dagen gepropt en het moet Dus heb je er dit jaar geen zin in, serveer dan gewoon boerenkool met worst want eigenlijk maakt het niet uit watje eet. Als het maar met zorg is bereid „Normaal oogsten we deze groente half oktober, maar door dat het zo droog was deze zomer hebben we de pastinaken wat langer in de grond laten zitten. Ze zijn nog steeds nog wat klei ner dan normaal maar de smaak is erg goed”, aldus d’Haens. „Bij komend voordeel is dat dit voor de supermarkt eigenlijk beter is want dan zitten er meerdere exemplaren in een doosje.” Gezond De pastinaak is een wat onbe kende, maar heel gezonde Prijzen groente, boordevol vitamine C „De wortelen moesten overge- en kalium. Bovendien stimu- zaaid worden vanwege de leert het de nieren. Je kunt er droogte en zijn nu weliswaar ook veel kanten mee op. Je kunt er wat kleiner, maar net zo lekker soep van maken, in een oven schotel verwerken, frituren en een puree mee bereiden, maar rauw is de groente ook lekker. Allemaal naar de kraam daar in u de winnaar? HULST Astrid d’Haens met de biologische pastinaak, fotoannehana - Margot Verhaagen De Oesterbeurs, Yerseke: 8,3 Capaco, Terneuzen: 8,3 Verf, Middelburg: 8,2 Deze week staat in het teken van Kerstmis. En een gerecht wat vaak op het kerstmenu staat is pastinaak. „De pasti naak is een wortel met een wat zoetige, anijsachtige smaak. Heel geschikt om te eten bij wild”, weet Astrid d’Haens. Op hun biologische bedrijf in Hulst zijn de pasti naken net geoogst. 1 GO VRIJDAG 23 DECEMBER 2022 iH III

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 37