u
‘Restaurant in het hogere segment’
6
Vanaf september op retraite in het buitengebied van Burgh-Haamstede
en respect voor elkaar hebben. Ver-
Dat Liselotte Baeijaert en
Michiel Deturck een
retraitecentrum starten naast
hun villa Mon Plaisir aan de
Meeldijk in Burghsluis was al
bekend. Hoe de naam gaat
luiden (Land aan Zee) en wat
er precies staat te gebeuren
na de opening in september
2023 nu ook. „Laten we beter
luisteren naar elkaar.”
Aandacht aan de
natuur, de plek
waarop we leven
vid-maatregelen was er bij de start
nog geen feestje mogelijk. Later dat
jaar moest het restaurant zelfs bijna
vier weken dicht, omdat de horeca-
vergunning niet in orde was.
ches, meditatieleiders, experts uit
de zorg, yogateachers en sympa
thisanten. Daar zitten ook veel
oude bekenden van ons tussen”,
vertelt Liselotte.
Opening
Donderdag, zo’n anderhalf jaar la
ter, viert Le Poirier zijn ‘grand ope
ning’ voor genodigden.
Geen leuk jaar
„Het allereerste idee was enkel lo
gies en ontbijt en geen restaurant.
We hadden in 2019 alle vergunnin
gen aangevraagd, maar waren ver
geten de wijziging aan te passen.
Het was vorig jaar dus helemaal
geen leuk jaar voor ons”, zegt Nick
Peeters, die sinds januari als hotel
manager werkt bij Ter Zand.
Nu hebben het hotel en restau
rant volgens Peeters wel zijn zaak
jes volledig op orde. „We hebben
Kracht
„Elke week krijgt in Land aan Zee
een eigen thema of doelgroep. Zo
komt er in september volgend jaar
de groep Young Changemakers.
Mensen tussen de 18 en 30 jaar die
positief met de wereld bezig zijn.
Dat doen ze alleen al door goed naar
elkaar te luisteren. Kwetsbaarheid
en kracht zou ook een thema kun
nen worden. Uit de heftigheid van
dingen kracht of inspiratie halen,
dat is mooi.”
Ze ervaart zelf ook veel prikkels.
„De telefoon kan verslavend zijn.
Digitaal detoxen helpt. Afgelopen
een duidelijke lijn uitgezet waar we
heen willen en sinds oktober heb
ben we een volledig team van onge
veer vijftien man. In het restaurant
hebben een chef, Terence van Len
ten, die ‘fishminded’ is. De keuken
is Frans modern en we boren er een
markt in het hogere segment mee
aan. Je had zoiets wel in Zierikzee
en Moriaanshoofd, maar niet op de
rest van Schouwen-Duiveland”,
zegt Peeters.
Le Poirier, Frans voor perenboom
gaard en een verwijzing naar de
boomgaarden van het eiland, is het
restaurant van het vorig jaar ge
opende Boutique Hotel Ter Zand in
Burgh-Haamstede. Dat bestaat uit
52 kamers en 32 ‘garden suites’ of
wel bungalowtjes op de plek waar
voorheen manege Lisiduna was ge
vestigd. Het restaurant ging welis
waar gelijkertijd met het hotel
open, maar vanwege de Co-
Soort klooster
De vijf gebouwen op het perceel
moeten een geheel gaan vormen
waar mensen een
krijgen. „Je moet het zien als
soort klooster, waarin mensen
weer liefde en aandacht voor zich
zelf vinden. De beste versie van
zichzelf zijn. Daarnaast aandacht tige en gezonde samenleving.” De
Land aan Zee-communityis ervoor Liselotte.
iedereen. Van mensen met een
kleine beurs tot de ondernemer of
zakenman op het randje van een
burn-out die connectie wil met de zomer heb ik vier dagen in een Bel-
natuur. Of die echte verbinding gisch bos gezeten. Zonder telefoon,
zoekt. „Mensen die een nood voe- boek en eten. Alleen met mijzelf,
len. Een herbronmoment zoeken, Wat drinken. En een tentje, dat wel.
weg van alledaagse prikkels”, aldus Er stak nog een storm op.”
Dat er in het huidige leven be
hoefte is aan vertraging, verdieping
en verstilling, merken de initiatief
nemers aan de aanmeldingen. Hoe
wel de gebouwen nog maar net
winddicht zijn, heeft Land aan Zee
al 62 mensen gereed gevonden om
mee te doen.
„Ik ben volop bezig met sollicita
ties. Het gaat om therapeuten, coa-
De plannen van de twee Belgische
initiatiefnemers werden door Co-
vid en de oorlog in Oekraïne erg
vertraagd. „Maar niettemin zijn we
naast de bouw al volop bezig met
programmatic, werking, commu
nity building”, laat Liselotte Bae
ijaert weten. „De ruwbouw van het
centrum wordt momenteel afge
werkt. Daarna heb ik tweeduizend
vierkante meter in te richten. Daar
voor zoek ik nog iemand die mij
kan helpen. Een sobere inrichting
zal het worden. Met ook tweede-
handsspullen. Dat is milieubewus
ter. Maar er zit dan meer ziel in de
inrichting. Het is authentieker.”
En daar draait het bij de non-pro-
fitorganisatie Land aan Zee om. In
houd. Verdieping. En verbinding.
In de eigen woorden van Land aan
Zee: „Wij willen mooie dingen ver
wezenlijken op een prachtige plek binding zoeken met anderen en de
in Zeeland. Door verbinding te ma- community hier. En als laatste pij-
ken met elkaar en met de plaats wil- Ier waarop onze missie is gebaseerd:
len we werken aan een warme, aandacht geven voor de omgeving,
veerkrachtige en gezonde samenle- De locatie. De natuur en de plek
ving. Bij ons is iedereen vanaf sep- waarop we leven”, legt Liselotte uit.
tember 2023 welkom om samen te
landen... aan zee.”
Ver weg van prikkels
„Het wordt dus geen wellnesscen
trum, sociale werkplaats of psychi
atrische opvang. Mensen moeten
voor zichzelf kunnen zorgen. Er
dagprogramma zijn straks twee of drie vaste be-
een heerders op de locatie en veel vrij
willigers die ons helpen om van
Land aan Zee een mooie plek te ma
ken. Een kleine warme, veerkrach-
DINSDAG 15 NOVEMBER 2022
SD
Land aan Zee open in 2023
Michiel Deturck en Liselotte Baeijaert van Villa Mon Plaisir bij Burghsluis vorig jaar bij aanvang van de verbouwingen, fotokatjavannoort
- Liselotte Baeijaert
BURGH-HAAMSTEDE
- Valeska Nastaly
Zierikzee heeft het en Moriaans-
hoofd, maar verder was er op
Schouwen-Duiveland geen res
taurant in het ‘hogere segment’
volgens Nick Peeters. Le Poirier
moet dat gat opvullen.
Gerrit van Loon
Burghsluis
Het hotel wil met Le Poirier passen in een ‘hoger culinair seg
ment’. FOTO BOUTIQUE HOTEL TER ZAND
I