u ‘Restaurant in het hogere segment’ 6 Vanaf september op retraite in het buitengebied van Burgh-Haamstede en respect voor elkaar hebben. Ver- Dat Liselotte Baeijaert en Michiel Deturck een retraitecentrum starten naast hun villa Mon Plaisir aan de Meeldijk in Burghsluis was al bekend. Hoe de naam gaat luiden (Land aan Zee) en wat er precies staat te gebeuren na de opening in september 2023 nu ook. „Laten we beter luisteren naar elkaar.” Aandacht aan de natuur, de plek waarop we leven vid-maatregelen was er bij de start nog geen feestje mogelijk. Later dat jaar moest het restaurant zelfs bijna vier weken dicht, omdat de horeca- vergunning niet in orde was. ches, meditatieleiders, experts uit de zorg, yogateachers en sympa thisanten. Daar zitten ook veel oude bekenden van ons tussen”, vertelt Liselotte. Opening Donderdag, zo’n anderhalf jaar la ter, viert Le Poirier zijn ‘grand ope ning’ voor genodigden. Geen leuk jaar „Het allereerste idee was enkel lo gies en ontbijt en geen restaurant. We hadden in 2019 alle vergunnin gen aangevraagd, maar waren ver geten de wijziging aan te passen. Het was vorig jaar dus helemaal geen leuk jaar voor ons”, zegt Nick Peeters, die sinds januari als hotel manager werkt bij Ter Zand. Nu hebben het hotel en restau rant volgens Peeters wel zijn zaak jes volledig op orde. „We hebben Kracht „Elke week krijgt in Land aan Zee een eigen thema of doelgroep. Zo komt er in september volgend jaar de groep Young Changemakers. Mensen tussen de 18 en 30 jaar die positief met de wereld bezig zijn. Dat doen ze alleen al door goed naar elkaar te luisteren. Kwetsbaarheid en kracht zou ook een thema kun nen worden. Uit de heftigheid van dingen kracht of inspiratie halen, dat is mooi.” Ze ervaart zelf ook veel prikkels. „De telefoon kan verslavend zijn. Digitaal detoxen helpt. Afgelopen een duidelijke lijn uitgezet waar we heen willen en sinds oktober heb ben we een volledig team van onge veer vijftien man. In het restaurant hebben een chef, Terence van Len ten, die ‘fishminded’ is. De keuken is Frans modern en we boren er een markt in het hogere segment mee aan. Je had zoiets wel in Zierikzee en Moriaanshoofd, maar niet op de rest van Schouwen-Duiveland”, zegt Peeters. Le Poirier, Frans voor perenboom gaard en een verwijzing naar de boomgaarden van het eiland, is het restaurant van het vorig jaar ge opende Boutique Hotel Ter Zand in Burgh-Haamstede. Dat bestaat uit 52 kamers en 32 ‘garden suites’ of wel bungalowtjes op de plek waar voorheen manege Lisiduna was ge vestigd. Het restaurant ging welis waar gelijkertijd met het hotel open, maar vanwege de Co- Soort klooster De vijf gebouwen op het perceel moeten een geheel gaan vormen waar mensen een krijgen. „Je moet het zien als soort klooster, waarin mensen weer liefde en aandacht voor zich zelf vinden. De beste versie van zichzelf zijn. Daarnaast aandacht tige en gezonde samenleving.” De Land aan Zee-communityis ervoor Liselotte. iedereen. Van mensen met een kleine beurs tot de ondernemer of zakenman op het randje van een burn-out die connectie wil met de zomer heb ik vier dagen in een Bel- natuur. Of die echte verbinding gisch bos gezeten. Zonder telefoon, zoekt. „Mensen die een nood voe- boek en eten. Alleen met mijzelf, len. Een herbronmoment zoeken, Wat drinken. En een tentje, dat wel. weg van alledaagse prikkels”, aldus Er stak nog een storm op.” Dat er in het huidige leven be hoefte is aan vertraging, verdieping en verstilling, merken de initiatief nemers aan de aanmeldingen. Hoe wel de gebouwen nog maar net winddicht zijn, heeft Land aan Zee al 62 mensen gereed gevonden om mee te doen. „Ik ben volop bezig met sollicita ties. Het gaat om therapeuten, coa- De plannen van de twee Belgische initiatiefnemers werden door Co- vid en de oorlog in Oekraïne erg vertraagd. „Maar niettemin zijn we naast de bouw al volop bezig met programmatic, werking, commu nity building”, laat Liselotte Bae ijaert weten. „De ruwbouw van het centrum wordt momenteel afge werkt. Daarna heb ik tweeduizend vierkante meter in te richten. Daar voor zoek ik nog iemand die mij kan helpen. Een sobere inrichting zal het worden. Met ook tweede- handsspullen. Dat is milieubewus ter. Maar er zit dan meer ziel in de inrichting. Het is authentieker.” En daar draait het bij de non-pro- fitorganisatie Land aan Zee om. In houd. Verdieping. En verbinding. In de eigen woorden van Land aan Zee: „Wij willen mooie dingen ver wezenlijken op een prachtige plek binding zoeken met anderen en de in Zeeland. Door verbinding te ma- community hier. En als laatste pij- ken met elkaar en met de plaats wil- Ier waarop onze missie is gebaseerd: len we werken aan een warme, aandacht geven voor de omgeving, veerkrachtige en gezonde samenle- De locatie. De natuur en de plek ving. Bij ons is iedereen vanaf sep- waarop we leven”, legt Liselotte uit. tember 2023 welkom om samen te landen... aan zee.” Ver weg van prikkels „Het wordt dus geen wellnesscen trum, sociale werkplaats of psychi atrische opvang. Mensen moeten voor zichzelf kunnen zorgen. Er dagprogramma zijn straks twee of drie vaste be- een heerders op de locatie en veel vrij willigers die ons helpen om van Land aan Zee een mooie plek te ma ken. Een kleine warme, veerkrach- DINSDAG 15 NOVEMBER 2022 SD Land aan Zee open in 2023 Michiel Deturck en Liselotte Baeijaert van Villa Mon Plaisir bij Burghsluis vorig jaar bij aanvang van de verbouwingen, fotokatjavannoort - Liselotte Baeijaert BURGH-HAAMSTEDE - Valeska Nastaly Zierikzee heeft het en Moriaans- hoofd, maar verder was er op Schouwen-Duiveland geen res taurant in het ‘hogere segment’ volgens Nick Peeters. Le Poirier moet dat gat opvullen. Gerrit van Loon Burghsluis Het hotel wil met Le Poirier passen in een ‘hoger culinair seg ment’. FOTO BOUTIQUE HOTEL TER ZAND I

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 49