Voedselbank
vraagt toeslag
te doneren
TE
./Ij
Het ene restaurant zit nu al vol, het andere gooit
2
Een beetje familieapp begint deze dagen te pruttelen en de
eerste restaurants hebben hun menu al gepubliceerd: kerst
komt eraan. Bang voor lege tafels tijdens de feestdagen
hoeft de Zeeuwse horeca ook dit jaar niet te zijn.
Integendeel.
-i n
PZC.NL
In de weken voor
kerst schieten de
prijzen omhoog
Fietsster
gewond na
aanrijding
Kamer
verschuift
PFAS-debat
seizoen en het is echt elk jaar een
feestje. Ja, zelfs tijdens corona. Tij
dens de feestdagen komen er bijna
geen toeristen, maar alleen mensen
uit onze eigen omgeving. Vaste gas
ten meestal. Dat is altijd heel gezel-
lig-"
entourage en we hebben ook wel
een kerstmenuutje, maar mensen
kunnen ook gewoon a la carte be
stellen. Wij willen onze gasten niet
verplichten te eten wat wij voor ze
verzinnen. Bovendien lust niet ie
dereen alles. Zo werken wij al jaren
en dat wordt altijd goed gewaar
deerd.”
De horeca heeft het zwaar te verdu
ren de laatste jaren. Eerst moesten
ze dicht vanwege corona, daarna
viel er geen personeel meer te krij
gen en inmiddels heeft de inflatie
zo hard toegeslagen dat een tosti
van 5 euro pure utopie is geworden.
Dan zullen mensen met kerst thuis
wel de airfryer aanslingeren, zou je
denken.
Niets is minderwaar. Mensen lie
pen buiten nog in hun korte broek
toen bij restaurants Basalt in Mid
delburg de eerste telefoontjes over
kerst binnenkwamen. „Toen zijn
we er maar eens voor gaan zitten”,
zegt Patricia Minderhoud. „Binnen
no-time hadden we een mooi
menu samengesteld. Begin oktober
hebben we het op Facebook gezet
en sindsdien stromen de reserve
ringen binnen.”
Flink uitpakken dit jaar
Je moet er flink voor in de buidel
tasten (85 euro per persoon), maar
dan heb je ook wat: zes gangen pure
luxe, plus nog een stel amuses. „En
eigenlijk niet echt duurder dan an
dere jaren”, zegt Minderhoud. „Wel
exclusiever. Maar we hebben dan
ook een topjaar gedraaid. We zitten
nog elke week vol en we zitten goed
in het personeel. Zelfs een kok erbij,
dus we dachten: we pakken eens
flink uit dit jaar.”
Minderhoud kan niet wachten
tot het zover is. „Ik weet dat de me
ningen verdeeld zijn, maar ik ben
echt dol op kerst. Dit is ons zevende
Vaste gasten
Dat is bij brasserie De Kaoie niet
anders. De Belgen die daar nu nog
in de rij staan voor de mossels, ko
men met kerst niet. Wel de vaste
gasten uit Zierikzee en omgeving.
Dit jaar hebben zij zelfs twee keer
zoveel tafels tot hun beschikking:
de panden van de buurman waren
vrijgekomen, een kans die de eige
naren niet aan zich voorbij konden
laten gaan.
Ook bij De Kaoie stromen de re
serveringen voor kerst binnen.
Sterker nog: ze zitten al vol. „Zon
der ook maar ergens een kerstmenu
te hebben gepubliceerd”, lacht Pris
cilla Klink. „Dat is elk jaar zo. Men
sen zeggen gewoon: zet ons er maar
op voor kerst.” Komt misschien ook
omdat ze met kerst niet heel veel
anders dan doen op andere dagen.
„We zorgen wel voor een gezellige
Al 35 jaar volle bak
Aan de andere kant van Zeeland, bij
Grieks restaurant Delphi in Ter
neuzen, doen ze juist het tegen
overgestelde: de gewone kaart gaat
met kerst aan de kant en de gasten
krijgen een speciaal kerstmenu
voorgeschoteld. Drie voorgerech
ten om uit te kiezen, drie hoofdge
rechten en drie nagerechten.
Wat precies, dat weet Christos
Grigoriou nog niet. „Ik heb wel al
Van het geld kan de
voedselbank bood
schappen doen. En
dat is hard nodig. De
voedselbank luidde
in september de
noodklok, vanwege
het stijgende aantal
aanmeldingen.
Medewerker Mir
jam Hemelsoet
plaatste dinsdag een
facebookoproep
waarin ze mensen
oproept de energie
toeslag te doneren
aan de Voedselbank
Zeeuws-Vlaande
ren. „Het aantal
mensen dat afhan
kelijk is van ons,
stijgt. Maar het aan
tal producten, om al
deze monden van te
voeden, daalt. Van
gedoneerd geld ko
pen we boodschap
pen en andere le
vensbehoeftes.” Alle
Nederlandse huis
houdens krijgen in
november en in de
cember 190 euro om
de stijgende ener
giekosten te com
penseren. „Voor de
één een steuntje in
de rug, maar er zijn
ook huishoudens
die het geld niet no
dig hebben en het
willen doneren aan
een goed doel.
Mocht je het geld
willen doneren,
komt het bij ons erg
goed terecht”, ver
telt ze.
De oproep luidt:
‘Er zijn ook mensen
die deze extraatjes
kunnen missen en
ervoor kiezen de
compensatie te do
neren aan een goed
doel. Voedselbank
Zeeuws-Vlaande
ren is zo’n goed doel.
Minister voor Kli
maat en Energie Rob
Jetten geeft zelf het
goede voorbeeld en
zegde toe zijn be
drag aan een van de
Voedselbanken te
schenken. Wilt u dat
ook, help dan de
mensen die het hard
nodig hebben en
klik op de button
doneren.’
„Elke donatie is
welkom. Hopelijk
kunnen we deze
winter rijker ge
vulde pakketten uit
delen. Donaties zul
len daar erg bij hel
pen.”
Via voedselbank-
zeeuws-vlaanderen.
nl kan een donatie
gedaan worden.
7
DONDERDAG 3 NOVEMBER 2022
PC
Personeel heeft
WAT VINDT U?
Doe ook mee aan de poll op pzc.nl
Oneens
Gisteren: Busvervoer op het platte
land is dood (2180 reacties)
ZOUTELANDE
a Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen
vraagt de energietoeslag te doneren.
De Voedselbank
Zeeuws-Vlaande
ren vraagt ieder
een die zijn ener-
giecompensatie
kan missen, de bij
drage naar haar
over te maken. De
organisatie kan
het geld juist nu
goed gebruiken.
Nieuwe stelling:
Ik eet met kerst buiten de deur
Een fietsster is
gisterochtend in
buurtschap Sint
Janskerke ge
wond geraakt
nadat zij door
een bestelbus
werd geschept.
Het slachtoffer
werd omstreeks
10.45 uur op de
kruising van de
Baaiweg en de
Thijsweg aange
reden. Het
meisje kwam
met haar fiets
van rechts en
raakte door de
klap ten val. De
medewerkers
van de ambulan
cedienst hebben
het slachtoffer
ter plaatse on
derzocht en
meegenomen
naar het zieken
huis voor ver
dere behande
ling.
Zie ook
pzc.nl/play
De Tweede Ka
mer heeft de be
spreking van de
PFAS-proble
men, onder meer
in Zeeland, ver
plaatst naar 21
december. De
Tweede Kamer
commissie voor
Infrastructuur en
Waterstaat zou
vandaag over de
aan pak van deze
schadelijke stof
fen spreken met
de bewindslie
den van Infra
structuur en Wa
terstaat en van
Volksgezond
heid. Vanwege
de actuele ont
wikkelingen die
de aandacht vra
gen, is besloten
de PFAS op de
agenda van de
cember te plaat
sen. Bij de be
spreking zou ook
de Hedwigepol-
der nog op de
agenda staan.
Chef-kok Paul Muller van brasserie De Kaoie in Zierikzee. Het restaurant zit met de kerstdagen al vol.
FOTO MARIEKE MANDEMAKER
- Thijs Meliefste, restaurant
Meliefste in Wolphaartsdijk
Vince Ashman van restaurant
De KaO ie. FOTO MARIEKE MANDEMAKER
DEN HAAG
B
Eens
Wendy Wagenmakers
Middelburg
Lizenka van Essen
Terneuzen
J| -