Voedselbank vraagt toeslag te doneren TE ./Ij Het ene restaurant zit nu al vol, het andere gooit 2 Een beetje familieapp begint deze dagen te pruttelen en de eerste restaurants hebben hun menu al gepubliceerd: kerst komt eraan. Bang voor lege tafels tijdens de feestdagen hoeft de Zeeuwse horeca ook dit jaar niet te zijn. Integendeel. -i n PZC.NL In de weken voor kerst schieten de prijzen omhoog Fietsster gewond na aanrijding Kamer verschuift PFAS-debat seizoen en het is echt elk jaar een feestje. Ja, zelfs tijdens corona. Tij dens de feestdagen komen er bijna geen toeristen, maar alleen mensen uit onze eigen omgeving. Vaste gas ten meestal. Dat is altijd heel gezel- lig-" entourage en we hebben ook wel een kerstmenuutje, maar mensen kunnen ook gewoon a la carte be stellen. Wij willen onze gasten niet verplichten te eten wat wij voor ze verzinnen. Bovendien lust niet ie dereen alles. Zo werken wij al jaren en dat wordt altijd goed gewaar deerd.” De horeca heeft het zwaar te verdu ren de laatste jaren. Eerst moesten ze dicht vanwege corona, daarna viel er geen personeel meer te krij gen en inmiddels heeft de inflatie zo hard toegeslagen dat een tosti van 5 euro pure utopie is geworden. Dan zullen mensen met kerst thuis wel de airfryer aanslingeren, zou je denken. Niets is minderwaar. Mensen lie pen buiten nog in hun korte broek toen bij restaurants Basalt in Mid delburg de eerste telefoontjes over kerst binnenkwamen. „Toen zijn we er maar eens voor gaan zitten”, zegt Patricia Minderhoud. „Binnen no-time hadden we een mooi menu samengesteld. Begin oktober hebben we het op Facebook gezet en sindsdien stromen de reserve ringen binnen.” Flink uitpakken dit jaar Je moet er flink voor in de buidel tasten (85 euro per persoon), maar dan heb je ook wat: zes gangen pure luxe, plus nog een stel amuses. „En eigenlijk niet echt duurder dan an dere jaren”, zegt Minderhoud. „Wel exclusiever. Maar we hebben dan ook een topjaar gedraaid. We zitten nog elke week vol en we zitten goed in het personeel. Zelfs een kok erbij, dus we dachten: we pakken eens flink uit dit jaar.” Minderhoud kan niet wachten tot het zover is. „Ik weet dat de me ningen verdeeld zijn, maar ik ben echt dol op kerst. Dit is ons zevende Vaste gasten Dat is bij brasserie De Kaoie niet anders. De Belgen die daar nu nog in de rij staan voor de mossels, ko men met kerst niet. Wel de vaste gasten uit Zierikzee en omgeving. Dit jaar hebben zij zelfs twee keer zoveel tafels tot hun beschikking: de panden van de buurman waren vrijgekomen, een kans die de eige naren niet aan zich voorbij konden laten gaan. Ook bij De Kaoie stromen de re serveringen voor kerst binnen. Sterker nog: ze zitten al vol. „Zon der ook maar ergens een kerstmenu te hebben gepubliceerd”, lacht Pris cilla Klink. „Dat is elk jaar zo. Men sen zeggen gewoon: zet ons er maar op voor kerst.” Komt misschien ook omdat ze met kerst niet heel veel anders dan doen op andere dagen. „We zorgen wel voor een gezellige Al 35 jaar volle bak Aan de andere kant van Zeeland, bij Grieks restaurant Delphi in Ter neuzen, doen ze juist het tegen overgestelde: de gewone kaart gaat met kerst aan de kant en de gasten krijgen een speciaal kerstmenu voorgeschoteld. Drie voorgerech ten om uit te kiezen, drie hoofdge rechten en drie nagerechten. Wat precies, dat weet Christos Grigoriou nog niet. „Ik heb wel al Van het geld kan de voedselbank bood schappen doen. En dat is hard nodig. De voedselbank luidde in september de noodklok, vanwege het stijgende aantal aanmeldingen. Medewerker Mir jam Hemelsoet plaatste dinsdag een facebookoproep waarin ze mensen oproept de energie toeslag te doneren aan de Voedselbank Zeeuws-Vlaande ren. „Het aantal mensen dat afhan kelijk is van ons, stijgt. Maar het aan tal producten, om al deze monden van te voeden, daalt. Van gedoneerd geld ko pen we boodschap pen en andere le vensbehoeftes.” Alle Nederlandse huis houdens krijgen in november en in de cember 190 euro om de stijgende ener giekosten te com penseren. „Voor de één een steuntje in de rug, maar er zijn ook huishoudens die het geld niet no dig hebben en het willen doneren aan een goed doel. Mocht je het geld willen doneren, komt het bij ons erg goed terecht”, ver telt ze. De oproep luidt: ‘Er zijn ook mensen die deze extraatjes kunnen missen en ervoor kiezen de compensatie te do neren aan een goed doel. Voedselbank Zeeuws-Vlaande ren is zo’n goed doel. Minister voor Kli maat en Energie Rob Jetten geeft zelf het goede voorbeeld en zegde toe zijn be drag aan een van de Voedselbanken te schenken. Wilt u dat ook, help dan de mensen die het hard nodig hebben en klik op de button doneren.’ „Elke donatie is welkom. Hopelijk kunnen we deze winter rijker ge vulde pakketten uit delen. Donaties zul len daar erg bij hel pen.” Via voedselbank- zeeuws-vlaanderen. nl kan een donatie gedaan worden. 7 DONDERDAG 3 NOVEMBER 2022 PC Personeel heeft WAT VINDT U? Doe ook mee aan de poll op pzc.nl Oneens Gisteren: Busvervoer op het platte land is dood (2180 reacties) ZOUTELANDE a Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen vraagt de energietoeslag te doneren. De Voedselbank Zeeuws-Vlaande ren vraagt ieder een die zijn ener- giecompensatie kan missen, de bij drage naar haar over te maken. De organisatie kan het geld juist nu goed gebruiken. Nieuwe stelling: Ik eet met kerst buiten de deur Een fietsster is gisterochtend in buurtschap Sint Janskerke ge wond geraakt nadat zij door een bestelbus werd geschept. Het slachtoffer werd omstreeks 10.45 uur op de kruising van de Baaiweg en de Thijsweg aange reden. Het meisje kwam met haar fiets van rechts en raakte door de klap ten val. De medewerkers van de ambulan cedienst hebben het slachtoffer ter plaatse on derzocht en meegenomen naar het zieken huis voor ver dere behande ling. Zie ook pzc.nl/play De Tweede Ka mer heeft de be spreking van de PFAS-proble men, onder meer in Zeeland, ver plaatst naar 21 december. De Tweede Kamer commissie voor Infrastructuur en Waterstaat zou vandaag over de aan pak van deze schadelijke stof fen spreken met de bewindslie den van Infra structuur en Wa terstaat en van Volksgezond heid. Vanwege de actuele ont wikkelingen die de aandacht vra gen, is besloten de PFAS op de agenda van de cember te plaat sen. Bij de be spreking zou ook de Hedwigepol- der nog op de agenda staan. Chef-kok Paul Muller van brasserie De Kaoie in Zierikzee. Het restaurant zit met de kerstdagen al vol. FOTO MARIEKE MANDEMAKER - Thijs Meliefste, restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk Vince Ashman van restaurant De KaO ie. FOTO MARIEKE MANDEMAKER DEN HAAG B Eens Wendy Wagenmakers Middelburg Lizenka van Essen Terneuzen J| -

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 30