Vier van de 23 raadsleden al binnen paar maanden weg
m
M
7
c Antwerpse horecaeigenaar struint rond in Zeeland
V 111
Nikolaj Kovdal is een
bekende eigenaar van
horecagelegenheden
in Antwerpen met een
vakantiewoning in Den
Osse. In het wild plukt
hij appels, en vangt hij
krabben en kwallen
om vervolgens al deze
lokale ingrediënten te
prepareren.
Drie anderen gingen Stoppelen
burg het afgelopen halfjaar voor.
Sandra Fontein (D66) liet in mei
weten om gezondheidsreden een
stap terug te doen. Haar plek werd
- al dan niet tijdelijk - ingenomen
door Jeffrey van Doorenmalen, die
in de raadsvergadering gisteravond
officieel werd benoemd. Dat gold
,,Ik ben van Deense afkomst en
geboren op een boerderij. Mijn
ouders zijn altijd aan het plukken.
Dat heb ik vanaf mijn geboorte
meegekregen. Wilde bramen,
aardbeien, bessen of frambozen.
Het is ook gewoon leuk om te
doen. We hebben al zo’n vijfjaar
lang in Zeeland een vakantiehuis.
Op Schouwen-Duiveland ga ik er
mee door. De appels neem ik in
mijn kofferbak mee naar Antwer
pen of ik verwerk ze direct in mijn
vakantiehuis.”
Niet alleen Schouwse appels
krijgen Kovdal in beweging, hij
heeft oog voor allerlei lokale na
tuurproducten. ,,De krabbetjes
waarop kinderen vissen in het wa
ter bij het strandje van Jeanzz
ook voor Erika Kater van de Chris
tenUnie, die (eveneens in verband
met ziekte) de zetel van Peter Lege-
mate overnam.
Bij de grootste coalitiepartij Leef
baar Schouwen-Duiveland stapte
Kees Hanse op. Hij wilde zich hele
maal richten op de verkiezing van
de BoerBurgerBeweging (BBB) vol
gend jaar in Provinciale Staten. Lau
rence Haack keerde daarmee giste
ren voor LSD terug in de gemeente
raad.
doen het goed in de soep. Ik vind
krabben in de soep zelfs lekkerder
dan kreeftensoep. Op kreeften uit
de Oosterschelde mag je zelf niet
vissen, ik haal ze hier wel.” Zee
land is voor Kovdal een zeer be
kend gebied. Zijn huidige zaken
Fiskebar en Fiskeskur in Antwer
pen werken samen met King Fish,
gelegen voor de Zeelandbrug.
sing. Hij wordt attaché bij de Ne
derlandse ambassade in Washing
ton. ,,Bij de verkiezingen was wel
bekend dat hij dit wilde als de kans
zich voor zou doen binnen nu en
tien jaar. Maar dat die kans zo snel
zou komen, had niemand ver
wacht.”
,,Wij gebruiken van hun vissen de
wangetjes en kaken. Niet veel
mensen weten dat daar de meeste
smaak inzit. Voor mij persoonlijk
is dat het meest lekkerste stukje
van een vis. Ook gebruiken wij
kop en staart. Die worden door
ons gerookt. We gooien niets weg
van een vis. Van niets eigenlijk.”
Stoppelenburg heeft de fractie en
het partijbestuur in juni al ingelicht
over zijn vertrek. ,,Paul heeft een
zeer waardevolle bijdrage geleverd
op het gebied van ondermijning en
het huidige woondossier. Binnen
de fractie is Paul een gedreven,
kundig en betrokken collega geble
ken. We gaan hem zeker missen
maar gunnen hem deze unieke
kans”, aldus Lemsom. Zijn plek in
de raad wordt vanaf 20 oktober in
gevuld door burgercommissielid
Ramon de Ceuninck van Capelle,
die binnen de VVD ook ervaring
heeft opgedaan als fractiesecretaris
en campagneleider.
mosselen, oesters, zeewier en vis.
Wat ik hier wel mis zijn plekken
direct bij het water waar mensen
bijvoorbeeld zelfgeraapte oesters
kunnen eten. Maar niets dan lof
voor alle producten die hier
groeien en voorhanden liggen.
Daar mogen jullie trots op zijn.”
,,Ik heb afgelopen zondag ook
nog kwallen meegenomen. Die
zet ik in alcohol, zodat het meeste
vocht eruit gaat. Kijken of ik daar
iets mee kan. In de toekomst zal
lokaal voedsel steeds belangrijker
worden. Ik vind dat de gastrono
mie en mensen zelf nu al veel
meer lokale producten moeten
gaan gebruiken. Waarom voedsel
van ver halen? Het globalisme is te
ver doorgeschoten.”
Nieuwe belofte
De VVD’er Paul Stoppelenburg
werd in eigen kringen gezien als de
nieuwe belofte. De plaatsvervan
gend districtschef van de Zeeha-
Trots
Een andere samenwerking heeft
Kovdal met World of Oysters uit
Yerseke. ,,De provincie Zeeland
heeft zulke goede producten, daar
ben ik echt wel jaloers op. Op
Schouwen-Duiveland zou ik meer
met zeewier willen doen. Dat is
een erg voedzaam product. Wat
mij betreft gaat iedereen aan de
De appels gaan in de
kofferbak mee naar
Antwerpen
Dat die kans zo snel
zou komen, had
niemand verwacht
ie hem zo toe
vallig tegenkomt
op de dijk bij
strandpaviljoen
Jeanzz in Den
Osse, ziet in hem niet direct een
horecatycoon uit België. Zijn
witte T-shirt valt ruim over zijn al
even ruime zwarte broek. Een
grote koptelefoon om zijn nek
waarop hij, blijkt later, een pod
cast beluistert over wijn. Nikolaj
Kovdal geniet van zijn vrije tijd in
Zeeland. Hij doet hier inspiratie
op. In het karretje achter zijn fiets
staan kratjes gevuld met appels
waar niemand naar omkijkt. De
bomen staan in de strook groen
bij het voormalige blauwe peil-
huisje van Den Osse.
Van de appels maakt Nikolaj ci
der. En appelbeignets of appel-
compote. Vooral voor zichzelf, ter
inspiratie, maar ook soms voor
zijn zaken. Kovdal richtte in Bel
gië de Fiskebar, 0sterbar, Ga Nord
en Bar Noord op en opende in
2019 samen met Sen Kulanthai-
velu op de Kattendijkdok-Oost-
kaai in Antwerpen de deuren van
Fiskeskur. In dat oude douane-
gebouw is nu het eerste visrestau
rant op ’t Eilandje te vinden. De
naam Fiskeskur is Deens voor vis-
sershutje, verwijzend naar zijn
achtergrond.
venpolitie in Rotterdam maakte in
maart zijn entree in de eilandelijke
politiek. Die mogelijkheid werd
hem geboden toen de nummer
twee op de lijst, Bruno van der
Hoek, door de partij naar voren
werd geschoven als beoogd wet
houder. De VVD moest echter voor
de tweede achtereenvolgende peri
ode genoegen nemen met een plek
in de oppositie. Van der Hoek ver
koos vervolgens de luwte als bur-
gercommissielid en maakte zoals
afgesproken de weg vrij voor de
nieuwkomer.
Dat Stoppelenburg al weer zo
snel vertrekt uit de raad, was vol
gens fractievoorzitter Margo
Lemsom voor iedereen een verras-
L.
dl
SD
VriJDAG 30 SEPTEMBEr 2022
Schouwse appels in de cider
- Nikolaj Kovdal
ZIERIKZEE
- Marcel Modde
En dat is vier! Sinds de verkie
zingen in maart ziet de gemeen
teraad van Schouwen-Duiveland
er al weer heel anders uit.
Nieuwkomer bij de VVD, Paul
Stoppelenburg, stapt 20 okto
ber op. Hij verhuist voor een an
dere baan met zijn gezin naar
Washington.
- Margo Lemsom,
fractievoorzitter VVD
Gerrit van Loon
Den Osse
Horecaman Nicolaj Kovdal van de Antwerpse horecazaken Fiskesskur en Fiskesbar plukt en raapt ingrediënten voor cider en ander lek
kers in zijn zaken. FOTO NICOLAJ KOVDAL
tl