Vier van de 23 raadsleden al binnen paar maanden weg m M 7 c Antwerpse horecaeigenaar struint rond in Zeeland V 111 Nikolaj Kovdal is een bekende eigenaar van horecagelegenheden in Antwerpen met een vakantiewoning in Den Osse. In het wild plukt hij appels, en vangt hij krabben en kwallen om vervolgens al deze lokale ingrediënten te prepareren. Drie anderen gingen Stoppelen burg het afgelopen halfjaar voor. Sandra Fontein (D66) liet in mei weten om gezondheidsreden een stap terug te doen. Haar plek werd - al dan niet tijdelijk - ingenomen door Jeffrey van Doorenmalen, die in de raadsvergadering gisteravond officieel werd benoemd. Dat gold ,,Ik ben van Deense afkomst en geboren op een boerderij. Mijn ouders zijn altijd aan het plukken. Dat heb ik vanaf mijn geboorte meegekregen. Wilde bramen, aardbeien, bessen of frambozen. Het is ook gewoon leuk om te doen. We hebben al zo’n vijfjaar lang in Zeeland een vakantiehuis. Op Schouwen-Duiveland ga ik er mee door. De appels neem ik in mijn kofferbak mee naar Antwer pen of ik verwerk ze direct in mijn vakantiehuis.” Niet alleen Schouwse appels krijgen Kovdal in beweging, hij heeft oog voor allerlei lokale na tuurproducten. ,,De krabbetjes waarop kinderen vissen in het wa ter bij het strandje van Jeanzz ook voor Erika Kater van de Chris tenUnie, die (eveneens in verband met ziekte) de zetel van Peter Lege- mate overnam. Bij de grootste coalitiepartij Leef baar Schouwen-Duiveland stapte Kees Hanse op. Hij wilde zich hele maal richten op de verkiezing van de BoerBurgerBeweging (BBB) vol gend jaar in Provinciale Staten. Lau rence Haack keerde daarmee giste ren voor LSD terug in de gemeente raad. doen het goed in de soep. Ik vind krabben in de soep zelfs lekkerder dan kreeftensoep. Op kreeften uit de Oosterschelde mag je zelf niet vissen, ik haal ze hier wel.” Zee land is voor Kovdal een zeer be kend gebied. Zijn huidige zaken Fiskebar en Fiskeskur in Antwer pen werken samen met King Fish, gelegen voor de Zeelandbrug. sing. Hij wordt attaché bij de Ne derlandse ambassade in Washing ton. ,,Bij de verkiezingen was wel bekend dat hij dit wilde als de kans zich voor zou doen binnen nu en tien jaar. Maar dat die kans zo snel zou komen, had niemand ver wacht.” ,,Wij gebruiken van hun vissen de wangetjes en kaken. Niet veel mensen weten dat daar de meeste smaak inzit. Voor mij persoonlijk is dat het meest lekkerste stukje van een vis. Ook gebruiken wij kop en staart. Die worden door ons gerookt. We gooien niets weg van een vis. Van niets eigenlijk.” Stoppelenburg heeft de fractie en het partijbestuur in juni al ingelicht over zijn vertrek. ,,Paul heeft een zeer waardevolle bijdrage geleverd op het gebied van ondermijning en het huidige woondossier. Binnen de fractie is Paul een gedreven, kundig en betrokken collega geble ken. We gaan hem zeker missen maar gunnen hem deze unieke kans”, aldus Lemsom. Zijn plek in de raad wordt vanaf 20 oktober in gevuld door burgercommissielid Ramon de Ceuninck van Capelle, die binnen de VVD ook ervaring heeft opgedaan als fractiesecretaris en campagneleider. mosselen, oesters, zeewier en vis. Wat ik hier wel mis zijn plekken direct bij het water waar mensen bijvoorbeeld zelfgeraapte oesters kunnen eten. Maar niets dan lof voor alle producten die hier groeien en voorhanden liggen. Daar mogen jullie trots op zijn.” ,,Ik heb afgelopen zondag ook nog kwallen meegenomen. Die zet ik in alcohol, zodat het meeste vocht eruit gaat. Kijken of ik daar iets mee kan. In de toekomst zal lokaal voedsel steeds belangrijker worden. Ik vind dat de gastrono mie en mensen zelf nu al veel meer lokale producten moeten gaan gebruiken. Waarom voedsel van ver halen? Het globalisme is te ver doorgeschoten.” Nieuwe belofte De VVD’er Paul Stoppelenburg werd in eigen kringen gezien als de nieuwe belofte. De plaatsvervan gend districtschef van de Zeeha- Trots Een andere samenwerking heeft Kovdal met World of Oysters uit Yerseke. ,,De provincie Zeeland heeft zulke goede producten, daar ben ik echt wel jaloers op. Op Schouwen-Duiveland zou ik meer met zeewier willen doen. Dat is een erg voedzaam product. Wat mij betreft gaat iedereen aan de De appels gaan in de kofferbak mee naar Antwerpen Dat die kans zo snel zou komen, had niemand verwacht ie hem zo toe vallig tegenkomt op de dijk bij strandpaviljoen Jeanzz in Den Osse, ziet in hem niet direct een horecatycoon uit België. Zijn witte T-shirt valt ruim over zijn al even ruime zwarte broek. Een grote koptelefoon om zijn nek waarop hij, blijkt later, een pod cast beluistert over wijn. Nikolaj Kovdal geniet van zijn vrije tijd in Zeeland. Hij doet hier inspiratie op. In het karretje achter zijn fiets staan kratjes gevuld met appels waar niemand naar omkijkt. De bomen staan in de strook groen bij het voormalige blauwe peil- huisje van Den Osse. Van de appels maakt Nikolaj ci der. En appelbeignets of appel- compote. Vooral voor zichzelf, ter inspiratie, maar ook soms voor zijn zaken. Kovdal richtte in Bel gië de Fiskebar, 0sterbar, Ga Nord en Bar Noord op en opende in 2019 samen met Sen Kulanthai- velu op de Kattendijkdok-Oost- kaai in Antwerpen de deuren van Fiskeskur. In dat oude douane- gebouw is nu het eerste visrestau rant op ’t Eilandje te vinden. De naam Fiskeskur is Deens voor vis- sershutje, verwijzend naar zijn achtergrond. venpolitie in Rotterdam maakte in maart zijn entree in de eilandelijke politiek. Die mogelijkheid werd hem geboden toen de nummer twee op de lijst, Bruno van der Hoek, door de partij naar voren werd geschoven als beoogd wet houder. De VVD moest echter voor de tweede achtereenvolgende peri ode genoegen nemen met een plek in de oppositie. Van der Hoek ver koos vervolgens de luwte als bur- gercommissielid en maakte zoals afgesproken de weg vrij voor de nieuwkomer. Dat Stoppelenburg al weer zo snel vertrekt uit de raad, was vol gens fractievoorzitter Margo Lemsom voor iedereen een verras- L. dl SD VriJDAG 30 SEPTEMBEr 2022 Schouwse appels in de cider - Nikolaj Kovdal ZIERIKZEE - Marcel Modde En dat is vier! Sinds de verkie zingen in maart ziet de gemeen teraad van Schouwen-Duiveland er al weer heel anders uit. Nieuwkomer bij de VVD, Paul Stoppelenburg, stapt 20 okto ber op. Hij verhuist voor een an dere baan met zijn gezin naar Washington. - Margo Lemsom, fractievoorzitter VVD Gerrit van Loon Den Osse Horecaman Nicolaj Kovdal van de Antwerpse horecazaken Fiskesskur en Fiskesbar plukt en raapt ingrediënten voor cider en ander lek kers in zijn zaken. FOTO NICOLAJ KOVDAL tl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 50