Altijd zomer bij ’t Smulhoekje M vjTJP Zeeland heeft ’n geschiedenis met zoutzieden Zomer 2022 j 4 1 1 MIJN FAVORIET In Bruinisse blaast zoutziederij Zeeuwsche Zoute een oud ambacht nieuw leven in. Met succes. Op steeds meer plekken zijn de zoutkristallen, gewonnen uit Oosterscheldewater, te koop. een emmer water uit deOosterschelde terug naar de provincie. „Ik ben be gonnen met een emmer water uit de Oosterschelde”, vertelt hij in de loods waar het allemaal gebeurt. „Bij een zoutzieder in Noorwegen heb ik een stage gedaan. Het eerste jaar maakten we hier 25 kilogram zout per maand. Nu zitten we op zo’n 800 kilo.” Bij Zeeuwsche Zoute werken drie zoutzieders. Eén van hen is Wim Jumelet. „Christian belde op een dag. Hij wilde zout maken en zocht iemand met kennis van elek triciteit en pompen. Of hij eens kon komen kennismaken. Deze loods Het liefst wil Christian Clerx me teen de productie ruimte laten zien. Daar is het hele proces van zoutzie den goed uit te leggen. Maar voor dat we de techniek induiken, praat hij honderduit over hoe hij op het idee kwam. De geboren Zeeuw is trots op zijn provincie. Een paar da gen per week woont en werkt hij in Amsterdam waar hij een marke- ting-communicatiebureau heeft. De andere dagen verblijft hij in Zonnemaire en runt hij Zeeuwsche Zoute in Bruinisse. „Voor mijn werk kom ik vaak in het buiten land. Daar zag ik hoe niet-mediter- rane landen als Wales, Noorwegen en Amerika zout winnen uit zee water. Ook Zeeland heeft een ge schiedenis met zoutzieden. Dat ambacht is hier verloren gegaan. Ik vind het mooi dat we Zeeuws zout kunnen toevoegen aan alle mooie culinaire Zeeuwse producten.” Terrasjes in het ver ren, maar de sfeer nieuwde Molenwater- bleef gelukkig het- park. zelfde. Als je komt aanlopen, roep je even ‘wie is de laatste in de rij?’ en een paar minuten later sta je voor de toonbank, waar de vriendelijkheid je tegemoet straalt. De friet? Die is uitstekend. En het aan bod aan snacks? Overweldigend. Sinds die keer dat iemand de geniale inval had om ragout door paneermeel te rollen en het re sultaat in frituurvet te gooien, zijn er vele soorten kroketten bedacht: ’t Smulhoekje heeft ze allemaal. Vleeseter, vegetariër, ve- ganist, voor elke liefhebber staat er wel iets op het krijtbord. En ben je op zoek naar een Zeeuws tintje, dan kun je gaan voor de Schellach kroket of Zeeuws spek. Voor mij kan ’t Smulhoekje nu al hele maal niet meer stuk, want inmiddels staat er ook rendang op het menu. Na de lange werkdag even helemaal tot rust komen ter wijl je wacht op je bestelling en vervolgens met een flinke zak friet en een bakje van die fantastische rendang op weg naar huis. Dat zomerse gevoel blijft vanzelf hangen. dijken steeds zwakker. Op veel Ik ben begonnen met plekken kreeg de zee vrij spel. Dat duurde tot in 1515. Toen stak Karei de Vijfde er een stokje voor. Christian brengt in 2019 de Zeeuwse traditie van zoutwinnen k geef het meteen toe: friet is niet mijn favoriet. Maar als ik eten buiten de deur ga halen, geniet ik toch het meest bij Frituur ’t Smulhoekje in Middelburg. Zelf eet ik het liefst een Thaise Kip Panaeng of maak ik het lekkerste gerecht ter wereld: Indonesische rendang. Maar aangezien ‘vrijdag frietavond’ jarenlang bijna heilig was in ons gezin, is de weke lijkse gang naar een frietkot in de buurt er diep ingebakken. En nergens is het zo fijn snacks bestellen als bij ’t Smulhoekje, al sinds bijna zestig jaar op de rand van het Molenwaterpark. Zelfs eind december sta je nog voor je lol in de buitenlucht te wachten, want het voelt er altijd zomers. Het is als een stam kroeg in de buitenlucht, waar buurtgeno ten elkaar tegenkomen en iedereen de tijd heeft voor een praatje. Wat trouwens ge makkelijk is, want hoeveel klanten er ook staan, je bent altijd binnen tien minuten geholpen. De populariteit van het ver nieuwde Molenwaterpark helpt ook mee. Met een terras in het groen en een speel- tuintje voor de kinderen voor wie tien mi nuten stilstaan net even te veel gevraagd is. Het frietkot is er al sinds 1965 en werd in 1979 overgenomen door Abjan van Eenen- naam. Decennialang was hij een begrip: even een frietje halen bij Abjan, die alle bestellin gen onthield en uit het hoofd uit rekende. Vijfjaar geleden namen Simon Boonman en Jesse Pouwelse de zaak over. Nieuwe eigena- Geschiedenisles Zout staat symbool voor vriend schap en gastvrijheid. De zoutzie ders van Zeeuwsche Zoute in Brui nisse begrijpen dat. Bezoekers aan dit bedrijf krijgen dan ook een rondleiding die steevast eindigt in een proeverijtje. Maar Christian be gint eerst met een korte geschiede nisles. „Zeeland was een van de grootste zoutproducenten in Noordwest-Europa”, zegt hij. „Ken je de Yerseke Moer, de Kapelse Moer? En in Zierikzee de Zoutkeet- straat? Die namen herinneren aan de zoutwinning in Zeeland.” Hoe dat zit? Om zout te winnen staken mensen turf af, voor en ach ter de dijk. Dit met zeewater door drenkte turf staken ze in brand. Dat heet moerneren of selneren. De as die daarbij overbleef, werd ver mengd met water en ingekookt tot er alleen nog een hoopje zout lag. Dit zoutzieden, was een gevaarlijk karweitje. Niet alleen kwamen rook, damp en giftige gassen vrij, ook werden door het turfsteken de a —L Zout winnen uit - Arjen Nijmeijer - Christian Clerx O 2 o <D N Bij ’t Smulhoekje sta je voor je plezier te wachten op je bestelling, want het lijkt er wel altijd zomer, foto slex de meester Made in Zeeland. We gaan op be zoek bij be drijven die bijzondere dingen maken. In deze laatste aflevering: Zoutziederij Ooster scheldewa ter in Brui nisse. De zoutkristallen vormen zich in drie, vier dagen. Elian van ’t Westeinde Bruinisse DONDERDAG 1 SEPTEMBER 2022 GO

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 32