n a- Zo krijg je de héle cultuur mee' 'Ai J SM Birra Moretti is Italiaans voor genieten. Via Zevenentwintig jaar geleden verhuisde Graziella Wobben-Furfanelli voor de liefde vanuit Turijn naar Zeeland. Nu geeft ze Italiaanse les en kookworkshops, en organiseert ze reizen naar haar geliefde Italië. ■S; Genieten op z'n Italiaans 'Italiaans leren? ajU - - 4 [•[slq Geniet samen met Birra Moretti. Birra Moretti wordt al sinds 1859 ambachtelijk gebrouwen met hopsoorten van hoge kwaliteit. Het recept is al die tijd nagenoeg hetzelfde gebleven en dat levert kristalhelder en lekker fris bier op. "Woordjes leren? Dat natuurlijk ook, maar als je bij mij op les komt, krijg je de hele Italiaanse cultuur mee. Dus niet alleen de taal, maar ook de kunst, de literatuur en de geschiedenis. En vooral de manier van leven. Die zit nou eenmaal in mijn bloed. Gastvrijheid, oprechte aandacht voor elkaar, dat vind ik, zoals de meeste Italianen, belang rijk. Goed eten is daarbij essentieel. Lekker met z'n allen aan een grote tafel, het liefst buiten. Het eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, juist niet. Neder landers maken zich vaak druk als ze gasten krijgen en denken: wat moet ik koken? Dat gaat in Italië echt heel anders. Niks kopje koffie en een koekje erbij; als je daar bij iemand langs gaat, blijf je sowieso eten. Met een beetje spaghetti, wat verse tomaten en kaas van de boer, een drankje erbij - bijvoorbeeld een koud fris Italiaans biertje - maken ze een fantastische maaltijd. Het lesseizoen sluit ik altijd af met een reis: dit keer in Puglia. Dan komt la bella Italia voorde cursisten echt tot leven. Ik zoek van tevoren de mooiste dorpjes uit en boek een authentieke masseria, een boerderij waar je kunt slapen. En natuurlijk eten we veel, vaak en lekker. Deze keer kregen we orecchiette-les van chef Angelo. Hij leerde ons de klassieke oortjespasta te maken. Het leuke van de lesreis is dat er een grote saamhorigheid ontstaat in de groep. Terug in Nederland blijven veel mensen elkaar zien. Ik heb regelmatig terugkomavonden bij mij in de tuin, die helemaal 'ver-ltaliaanst' zijn met verse kruiden en vijgenbomen. Samen genie ten van de lekkerste gerechten, gelukkiger kun je mij niet maken!' ’birr/T MORETTI L.L'AUTENTICA.Rtoy

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 102