L
L
ergen kokkels in Oosterschelde, maar ze zijn te klein
10
c Paskal Jakobsen: ‘Het heeft wel iets weg van liedjes maken’
WW 1
k
Om de band
Musketiers - met Paul
de Munnik en Bertolf
- onder de aandacht te
brengen, heeft Paskal
Jakobsen (Blof)
eigenhandig een
blond biertje
gebrouwen.
Op de Waddenzee mogen de kok-
kelvissers dit seizoen 565.000 kilo
gram aan kokkelvlees opvissen. Dat
is bijna 3,4 miljoen kilo aan schelp
dieren, want het vlees is doorgaans
15 procent van de kokkel. En bijna
drie keer zoveel als in 2021. De Oos-
terschelde lijkt zelfs nog beter. Het
quotum moet nog worden bepaald,
maar naar schatting kunnen de be
drijven er 800.000 kilo kokkelvlees
oogsten. Het overgrote deel van de
kokkels moet blijven liggen als
voedsel voor vogels.
Hout, handkokkelvisser en be
stuurslid van de Vereniging van
Handkokkelvissers, denkt echter
dat de sector de quota bij lange na
niet gaat halen. ,,Op papier mogen
we een heleboel vissen. Het pro
bleem is dat de schelpdieren niet
super dik liggen. Bovendien zijn ze
erg klein. Die situatie is verre van
ideaal, want pas als de kokkels dik
bezaaid zijn, kun je met de hark ki
lo’s maken. Er is ook flink wat kok-
kelzaad gevallen. Dat is op zich
mooi, maar als dat zaad bovenop
en nu is hij in de ban van bier. ,,In-
toxicating”, noemt hij zijn nieuwe
hobby. Bedwelmend. ,,Het draait
om een paar dingen. Gist, water, je
mouten, je hoppen, de temperatu
ren en de tijd om iets te verwar
men. Daarmee kun je heel veel
combineren. Het is ingewikkeld in
zijn eenvoud. Het is heel bijzonder
om bier tot leven te zien komen.
Of niet, als je iets fout doet. Ik vind
het iedere keer weer ronduit ma
gisch. Ik word dit niet beu.”
In zekere zin is het brouwen van
een biertje te vergelijken met het
schrijven van een liedje, betoogt
hij. ,,Als ik iets leuk vind, steek ik
er heel veel tijd en liefde in om het
tot een succes te maken. Bij de
Musketiers is de drijfveer het
zelfde. Er was geen enkele nood
zaak om die band te beginnen, die
is ontstaan uit de liefde voor mu
ziek. We komen al vijf jaar bij el
kaar om samen muziek te maken
en liedjes te schrijven. In al die tijd
voelde het geen enkel moment als
werk.”
De manager van de Musketiers
kwam op het idee om met een
speciaal biertje de plaat en de the
atertournee onder de aandacht te
brengen. ,,Jij bent toch zo bezig
met bier, zei hij. Is het dan niet
leuk om er iets bij te brouwen. Ik
dacht: verdomd, goed idee.” Maar
een bescheiden hoeveelheid thuis
brouwen is één, 2000 liter voor
een tiental cafés en bierspeciaalza-
ken is andere koek. Jakobsen riep
de hulp in van Kees Bubberman
van Brouwerij Kees, wiens speci-
aalbieren over de hele wereld in
trek zijn. ,,Hij was de leraar en ik
kels goed doorgroeien, kunnen we
ze vanafvolgend voorjaar opvissen,
waarbij ik voorspel dat we op de
Oosterschelde echt niet aan de
800.000 kilo kokkelvlees gaan ko
men. De helft zou al een prestatie
zijn. Groeien de kokkels niet door,
dan wordt het sappelen.”
In 2018 stierven kokkels massaal
tijdens een hittegolf. Met voor
spelde temperaturen van boven de
30 graden zou dat weer kunnen ge
beuren. Hout denkt niet dat het zo
ver komt. ,,De situatie nu is onver
gelijkbaar. In 2018 hadden we een
lange periode van extreem hoge
temperaturen. Tijdens de tropische
hitte in juli hebben we geen sterfte
onder de kokkels waargenomen,
omdat die periode niet lang genoeg
duurde. Nu is het water nog koud
genoeg. Bovendien koelt het ’s
nachts lekker af. Een geluk is ook
dat we op het heetst van de dag vaak
hoog water hebben, waardoor de
kokkels minder snel opwarmen.”
Bedwelmend
Jakobsen heeft wel wat met geur
en smaak. Met sterrenkok Edwin
Vinke bracht hij een kookboek uit
Waddenzee eerst
Hout schat in dat de handkokkel-
vissers eerst op de Waddenzee be
ginnen, waar het visseizoen 1 sep
tember opent. Op de Oosterschelde
mogen de vissers per 22 augustus
oogsten. ,,We gaan volgende week
in de Oosterschelde verkenningen
uitvoeren. Ik betwijfel of er daarna
meteen zal worden gevist. Als de
kokkels zo klein zijn, loont dat niet.
Het is te arbeidsintensief en kleine
kokkels leveren ook minder op.”
Dat wil nog niet zeggen dat het
seizoen verloren is ,,Als kleine kok-
Nu is het water nog
koud genoeg.
Bovendien koelt het
’s nachts lekker af
Als ik iets leuk vind,
steek ik er heel veel
tijd en liefde in
om het tot een
succes te maken
voelde me comfortabel in de rol
van leerling.”
Maar vergis je niet, benadrukt
Bubberman, Paskal was de op
drachtgever, hij heeft bepaald hoe
het biertje moest gaan smaken.
,,Het moest een fris, doordrinkbaar
terrasbiertje worden”, verklaart Ja-
kobsen. In Middelburg, Domburg,
Renesse en Meppel heeft een aan
tal cafés het op de tap en een aan
tal speciaalzaken gaat het in blik
verkopen. En zijn mede-Muske-
tiers, hebben die al een slokje ge
nomen? ,,Nee nog niet. Natuurlijk
neem ik het mee naar een vol
gende repetitie.”
et begon met een ca
deautje van zijn
I vrouw Door. ,,Zo’n
bierbrouwthuispak-
ket waarin alle beno
digdheden al zijn afgewogen”, ver
telt Paskal Jakobsen. ,,Bij heel veel
mensen die zoiets krijgen staat het
nog op de kast. Ik ben er vrij snel
mee begonnen. Bij Blof lag des
tijds alles stil vanwege corona, dus
ik had alle tijd van de wereld.”
Nu lanceert hij een eigen blond
biertje met de naam ‘Een voor al
len, allen voor een’. Dat heeft alles
te maken met die andere band,
Musketiers, waarin hij speelt met
Paul de Munnik en Bertolf. Vol
gende maand verschijnt het de
buutalbum, waarop ook Daniël
Lohues te horen is, en begint de
band aan een theatertournee. De
presentatie van het biertje, op het
terras van De Herberg in Middel
burg, viel samen met het uitbren
gen van de single Het wordt toch
niet beter dan dit. ,,Dat gaat over het
gelukzalige gevoel de ochtend na
een geslaagd feest. Als de glazen er
nog staan en je de platen tegen
komt die zijn gedraaid. Je hebt een
kater maar dat was het dubbel en
dwars waard. Daar past zo’n bier
tje toch mooi bij?"
oudere kokkels valt, helpt dat niet
voor de groei. De jonge kokkels eten
dan al het voedsel op.”
i
..O,.
Bier brouwen ronduit magisch’
Zie ook pzc.nl/video
YERSEKE
- Kevin Hout, handkokkelvisser
Bergen kokkels liggen er in de
Oosterschelde en de Wadden
zee, maar een grote oogst ver
wachten de 31 handkokkelvis-
sers niet. ,,De kokkels zijn nog
erg klein en liggen te verspreid
om ze met de hand op te vis
sen”, zegt handkokkelvisser
Kevin Hout.
- Frank Balkenende
Paskal Ja-
kobsen met
brouwer Kees
Bubberman op
het terras van
De Herberg
met het door
hen samen ge
brouwen bier
tje. FOTO DIRK-JAN
GJELTEMA
- Paskal Jakobsen,
Blof Musketiers
Ernst Jan Rozendaal
Middelburg
VRIJDAG 12 AUGUSTUS 2022 GO
1
1 J