L L ergen kokkels in Oosterschelde, maar ze zijn te klein 10 c Paskal Jakobsen: ‘Het heeft wel iets weg van liedjes maken’ WW 1 k Om de band Musketiers - met Paul de Munnik en Bertolf - onder de aandacht te brengen, heeft Paskal Jakobsen (Blof) eigenhandig een blond biertje gebrouwen. Op de Waddenzee mogen de kok- kelvissers dit seizoen 565.000 kilo gram aan kokkelvlees opvissen. Dat is bijna 3,4 miljoen kilo aan schelp dieren, want het vlees is doorgaans 15 procent van de kokkel. En bijna drie keer zoveel als in 2021. De Oos- terschelde lijkt zelfs nog beter. Het quotum moet nog worden bepaald, maar naar schatting kunnen de be drijven er 800.000 kilo kokkelvlees oogsten. Het overgrote deel van de kokkels moet blijven liggen als voedsel voor vogels. Hout, handkokkelvisser en be stuurslid van de Vereniging van Handkokkelvissers, denkt echter dat de sector de quota bij lange na niet gaat halen. ,,Op papier mogen we een heleboel vissen. Het pro bleem is dat de schelpdieren niet super dik liggen. Bovendien zijn ze erg klein. Die situatie is verre van ideaal, want pas als de kokkels dik bezaaid zijn, kun je met de hark ki lo’s maken. Er is ook flink wat kok- kelzaad gevallen. Dat is op zich mooi, maar als dat zaad bovenop en nu is hij in de ban van bier. ,,In- toxicating”, noemt hij zijn nieuwe hobby. Bedwelmend. ,,Het draait om een paar dingen. Gist, water, je mouten, je hoppen, de temperatu ren en de tijd om iets te verwar men. Daarmee kun je heel veel combineren. Het is ingewikkeld in zijn eenvoud. Het is heel bijzonder om bier tot leven te zien komen. Of niet, als je iets fout doet. Ik vind het iedere keer weer ronduit ma gisch. Ik word dit niet beu.” In zekere zin is het brouwen van een biertje te vergelijken met het schrijven van een liedje, betoogt hij. ,,Als ik iets leuk vind, steek ik er heel veel tijd en liefde in om het tot een succes te maken. Bij de Musketiers is de drijfveer het zelfde. Er was geen enkele nood zaak om die band te beginnen, die is ontstaan uit de liefde voor mu ziek. We komen al vijf jaar bij el kaar om samen muziek te maken en liedjes te schrijven. In al die tijd voelde het geen enkel moment als werk.” De manager van de Musketiers kwam op het idee om met een speciaal biertje de plaat en de the atertournee onder de aandacht te brengen. ,,Jij bent toch zo bezig met bier, zei hij. Is het dan niet leuk om er iets bij te brouwen. Ik dacht: verdomd, goed idee.” Maar een bescheiden hoeveelheid thuis brouwen is één, 2000 liter voor een tiental cafés en bierspeciaalza- ken is andere koek. Jakobsen riep de hulp in van Kees Bubberman van Brouwerij Kees, wiens speci- aalbieren over de hele wereld in trek zijn. ,,Hij was de leraar en ik kels goed doorgroeien, kunnen we ze vanafvolgend voorjaar opvissen, waarbij ik voorspel dat we op de Oosterschelde echt niet aan de 800.000 kilo kokkelvlees gaan ko men. De helft zou al een prestatie zijn. Groeien de kokkels niet door, dan wordt het sappelen.” In 2018 stierven kokkels massaal tijdens een hittegolf. Met voor spelde temperaturen van boven de 30 graden zou dat weer kunnen ge beuren. Hout denkt niet dat het zo ver komt. ,,De situatie nu is onver gelijkbaar. In 2018 hadden we een lange periode van extreem hoge temperaturen. Tijdens de tropische hitte in juli hebben we geen sterfte onder de kokkels waargenomen, omdat die periode niet lang genoeg duurde. Nu is het water nog koud genoeg. Bovendien koelt het ’s nachts lekker af. Een geluk is ook dat we op het heetst van de dag vaak hoog water hebben, waardoor de kokkels minder snel opwarmen.” Bedwelmend Jakobsen heeft wel wat met geur en smaak. Met sterrenkok Edwin Vinke bracht hij een kookboek uit Waddenzee eerst Hout schat in dat de handkokkel- vissers eerst op de Waddenzee be ginnen, waar het visseizoen 1 sep tember opent. Op de Oosterschelde mogen de vissers per 22 augustus oogsten. ,,We gaan volgende week in de Oosterschelde verkenningen uitvoeren. Ik betwijfel of er daarna meteen zal worden gevist. Als de kokkels zo klein zijn, loont dat niet. Het is te arbeidsintensief en kleine kokkels leveren ook minder op.” Dat wil nog niet zeggen dat het seizoen verloren is ,,Als kleine kok- Nu is het water nog koud genoeg. Bovendien koelt het ’s nachts lekker af Als ik iets leuk vind, steek ik er heel veel tijd en liefde in om het tot een succes te maken voelde me comfortabel in de rol van leerling.” Maar vergis je niet, benadrukt Bubberman, Paskal was de op drachtgever, hij heeft bepaald hoe het biertje moest gaan smaken. ,,Het moest een fris, doordrinkbaar terrasbiertje worden”, verklaart Ja- kobsen. In Middelburg, Domburg, Renesse en Meppel heeft een aan tal cafés het op de tap en een aan tal speciaalzaken gaat het in blik verkopen. En zijn mede-Muske- tiers, hebben die al een slokje ge nomen? ,,Nee nog niet. Natuurlijk neem ik het mee naar een vol gende repetitie.” et begon met een ca deautje van zijn I vrouw Door. ,,Zo’n bierbrouwthuispak- ket waarin alle beno digdheden al zijn afgewogen”, ver telt Paskal Jakobsen. ,,Bij heel veel mensen die zoiets krijgen staat het nog op de kast. Ik ben er vrij snel mee begonnen. Bij Blof lag des tijds alles stil vanwege corona, dus ik had alle tijd van de wereld.” Nu lanceert hij een eigen blond biertje met de naam ‘Een voor al len, allen voor een’. Dat heeft alles te maken met die andere band, Musketiers, waarin hij speelt met Paul de Munnik en Bertolf. Vol gende maand verschijnt het de buutalbum, waarop ook Daniël Lohues te horen is, en begint de band aan een theatertournee. De presentatie van het biertje, op het terras van De Herberg in Middel burg, viel samen met het uitbren gen van de single Het wordt toch niet beter dan dit. ,,Dat gaat over het gelukzalige gevoel de ochtend na een geslaagd feest. Als de glazen er nog staan en je de platen tegen komt die zijn gedraaid. Je hebt een kater maar dat was het dubbel en dwars waard. Daar past zo’n bier tje toch mooi bij?" oudere kokkels valt, helpt dat niet voor de groei. De jonge kokkels eten dan al het voedsel op.” i ..O,. Bier brouwen ronduit magisch’ Zie ook pzc.nl/video YERSEKE - Kevin Hout, handkokkelvisser Bergen kokkels liggen er in de Oosterschelde en de Wadden zee, maar een grote oogst ver wachten de 31 handkokkelvis- sers niet. ,,De kokkels zijn nog erg klein en liggen te verspreid om ze met de hand op te vis sen”, zegt handkokkelvisser Kevin Hout. - Frank Balkenende Paskal Ja- kobsen met brouwer Kees Bubberman op het terras van De Herberg met het door hen samen ge brouwen bier tje. FOTO DIRK-JAN GJELTEMA - Paskal Jakobsen, Blof Musketiers Ernst Jan Rozendaal Middelburg VRIJDAG 12 AUGUSTUS 2022 GO 1 1 J

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 42