S Visserij smeekt om compensatie brandstofprijs c Nieuw restaurant in Middelburg heeft een Vier nieuwe tips over moord op Roshentlie (23) 2 Aan de Vlasmarkt in Middelburg opent binnenkort het eerste groenterestaurant van Zeeland: Vert. Tachtig procent van wat er op tafel komt, is groente. Is het dan een vegetarisch restaurant? Op vragen van BBB-Kamerlid Ca roline van der Plas antwoordt de minis ter: ,,Het kabinetsbe leid is dat er geen compensatie wordt verleend aan secto ren die te kampen hebben met de hoge prijzen van energie en brandstof als ge volg van de oorlog in Oekraïne." Terwijl andere landen de sector wél (gaan) steunen, krij gen Nederlandse vissers niets. De EU staat deze staats steun wel toe. Voor vertegenwoordigers uit de hele sector, van vissers tot groot handel, reden om opnieuw een nood kreet te slaken over de gevolgen van de hoge gasolieprijs. De gasolieprijs is geëxplodeerd. ,,Er wordt zwaar verlies geleden ondanks dat de visprijzen uit zonderlijk goed zijn voor de tijd van het jaar. Het verder doorberekenen van de gestegen bedrijfs kosten aan de consu ment is niet moge lijk", aldus de Ne derlandse Vissers bond/PO Delta Zuid. Met name in het noorden van het land liggen schepen stil. De meeste Zeeuwse vissers va ren vooralsnog door, mede dankzij de goede prijs die voor vis betaald wordt. Aan de kant blijven brengt het risico met zich mee dat de be manning op zoek gaat naar ander werk. ,,Men hoeft geen econoom te zijn om te concluderen dat deze situatie tot een koude sanering van de kottervloot leidt", aldus de Neder landse Vissersbond/ PO Delta Zuid. Met een bedrag van 10 miljoen euro zou het ergste leed voor de Nederlandse kotter- vloot te verhelpen zijn. ,,Het is geld dat al beschikbaar is ge steld aan Nederland via het Europees Fonds voor Mari tieme Zaken en Vis serij." PZC.NL Bij de wilde pony's op kraamvisite mm Inbrekers snel in de kraag gevat Néé, antwoorden chefkoks Julia Gatsonides en Richard Rademaker op die vraag. Ze keken het concept af van de grote culinaire steden als Parijs en Kopenhagen. ,,We zijn er de afgelopen jaren heel veel ge weest om te kijken hoe ze het daar doen en hoe dat in ons plan past", vertelt Julia. ,,No waste, geen voed- selverspilling, dat is de rode draad. Bij het vuilnisbakloze zero was te-restaurant Silo in Londen staat een enorme composteermachine waar al het groenafval in gaat. Geen afval meer, dat is iets om naartoe te werken. Wij gebruiken al geen folie meer om schalen af te dekken. Er gaat gewoon een deksel op." De liefde voor het koken zit er bij beiden diep in. Richard (tattoo van koksmes, vis, radijsje, dumpling en moleculaire verbinding van fer mentatie op de onderarm) en Julia (zelfde koksmes op de onderarm) stonden samen in de keuken bij De Vriendschap. Ze leerden er de klas sieke Franse keuken, maar ook 'out of the box-koken'. In Vert gaan ze verder op dat pad. In plaats van een vleesjus, een saus op basis van groenten. Niet altijd pakken naar bekende vis als kabeljauw of zee baars, maar ook eens een wijting of mooie inktvis bereiden. Receptjes met incourante delen van het vlees, zoals het haasje dat dicht tegen de longen aan ligt, in plaats van het eeuwige biefstukje. Maar ook, delen van de vis gebruiken die normaal worden weggegooid, zoals de ka- beljauwlever. Het moge duidelijk zijn: Vert is geen vegetarisch restaurant. ,,Wij zijn een restaurant met een vrij klassieke, Franse basis, waarin groenten de hoofdrol spelen", vat Richard samen. Groenten van het seizoen en van lokale herkomst, om precies te zijn. Voor een deel zelfge- Het is heel cool om mooie vormpjes uit biet te snijden, maar de restjes gooide een restaurant dan gewoon weg kweekt, in de groentetuin van Julia en Richard in Oost-Souburg. Voor een deel ook van biologische kwe kerij Hof ter Linde in Ritthem, waarbij ook een voedselbos op basis van permacultuur zit. ,,Zij leveren ons hun overschotten. Op dit mo ment zijn dat bijvoorbeeld basili cum, munt en citroenmelisse", ver telt Richard. Nu al kijkt Richard vooruit naar het herfstmenu. De daslookkap- pertjes zijn rijp. Julia heeft ze alle maal geplukt en Richard heeft ze op zout gelegd. Nog een maand, dan gaat er appelazijn en een beetje sui ker bij. Twee maanden verder zijn de kappertjes dan klaar. Wie straks bij Vert gaat eten, komt als het ware B mee-eten met de koks, verklaart het tweetal. ,,Wij willen voor Vert ko ken zoals wij dat thuis voor onszelf VLISSINGEN De 23-jarige Rosaria ('Pempi' voor vrienden) werd op 17 september vorig jaar doodgeschoten in een brandgang bij de Adriaen van de Vennestraat in Vlissingen. Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) houdt zich al maanden be zig met het misdrijf, maar dat heeft tot nu toe niet geleid tot aanhou dingen. Van de vier nieuwe tips om schrijft de politie er twee als 'mee- denktips'. ,,De andere twee bevat ten serieuze informatie en worden uitgerechercheerd", zegt politie woordvoerder Willem van Hooijdonk. In de uitzending van Opsporing Verzocht reconstrueerde de politie dinsdag de laatste uren van Rosaria. Hij was onder meer te zien op ca merabeelden van een Vlissingse grillroom, die hij op de avond voor zijn dood bezocht. Rosaria woonde met zijn vriendin en dochtertje in Barendrecht en was regelmatig te vinden in Vlissingen, waar hij is op- gegroeid. De politie wil graag meer informatie over de toedracht van Rosaria's dood. Belangrijkste vra gen zijn: 'Wie zou daarbij betrok ken kunnen zijn geweest en wat was de aanleiding? Wie heeft mo gelijk iets gezien van wat zich tus sen 03.30 en 04.00 uur die ochtend van 17 september 2021 afspeelde in en om de Adriaen van de Ven- nestraat in Vlissingen?' Voor wie de gouden tip heeft, ligt 15.000 euro klaar. ZATERDAG 28 MEI 2022 PC Bakken met tong bij de visafslag in Stellendam. foto arie kievit Vissers hoeven niet te hopen op fi nanciële steun van het Rijk om de hoge brandstof prijzen te kunnen blijven betalen, schrijft minister Henk Staghouwer (ChristenUnie, LNV). Theo Giele Vlissingen WAT VINDT U? Doe ook mee aan de poll op pzc.nl Gisteren: Er moet nu een PFAS-bevol- kingsonderzoek komen (1221 stemmen) HAAMSTEDE Een exmoorpony is groot, niet zo aaibaar en een fantastische grasmaaier. Bos wachter Alex de Visser koestert zijn kudde wilde exmoors in na tuurgebied de Vroongronden. En nu is het kraamtijd. Maar liefst negen veu lentjes werden er geboren. Verslaggever Esme Soesman en Noortje de Kroo gaan met de boswachter op kraamvisite. Luister mee, vanaf 8.00 uur via pzc.nl/pod- cast. Ook hoor je waarom een haas bij een koe hoort, een paard bij een konijn en hoe het met de veldleeuwerik gaat. Eens Oneens THOLEN Bij een bouw- groothandel aan de Stevinweg in Tholen sloegen donderdagnacht twee inbrekers toe. Een paar mi nuten nadat het alarm was afge gaan, arriveerde de beveiligings dienst van het bedrijf. Door camera beelden kregen zij samen met de politie (aanwezig met een speur hond) snel door wie de daders waren. Beide verdachten zijn kort daarna aan gehouden. Een van hen moest na de aanhouding ter controle naar het ziekenhuis. De buit werd (grotendeels) vlakbij terug ge vonden. Aan tafel bij Vert Ondine van der Vleuten Middelburg - Julia Gatsonides, chefkok Vert Richard Rademaker en Julia Gatsonides openen bin nenkort hun nieuwe restaurant Vert in Middelburg. Groenten - veel van eigen teelt - spelen daar de hoofdrol. foto boaz timmer- Nieuwe stelling: Boeren moeten hele jaar hazen mogen schieten De politie heeft tot dusver vier nieuwe tips gekregen over de zaak-Roshentlie Rosaria (23), die afgelopen week in het televi sieprogramma Opsporing Ver zocht is besproken. G Roshentlie Rosaria. foto HV ZEELAND - Eldridge Pentury

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 30