S
Visserij smeekt
om compensatie
brandstofprijs
c Nieuw restaurant in Middelburg heeft een
Vier nieuwe tips over
moord op Roshentlie (23)
2
Aan de Vlasmarkt in Middelburg opent
binnenkort het eerste
groenterestaurant van Zeeland: Vert.
Tachtig procent van wat er op tafel
komt, is groente. Is het dan een
vegetarisch restaurant?
Op vragen van
BBB-Kamerlid Ca
roline van der Plas
antwoordt de minis
ter: ,,Het kabinetsbe
leid is dat er geen
compensatie wordt
verleend aan secto
ren die te kampen
hebben met de hoge
prijzen van energie
en brandstof als ge
volg van de oorlog in
Oekraïne."
Terwijl andere
landen de sector wél
(gaan) steunen, krij
gen Nederlandse
vissers niets. De EU
staat deze staats
steun wel toe. Voor
vertegenwoordigers
uit de hele sector,
van vissers tot groot
handel, reden om
opnieuw een nood
kreet te slaken over
de gevolgen van de
hoge gasolieprijs.
De gasolieprijs is
geëxplodeerd. ,,Er
wordt zwaar verlies
geleden ondanks dat
de visprijzen uit
zonderlijk goed zijn
voor de tijd van het
jaar. Het verder
doorberekenen van
de gestegen bedrijfs
kosten aan de consu
ment is niet moge
lijk", aldus de Ne
derlandse Vissers
bond/PO Delta
Zuid.
Met name in het
noorden van het
land liggen schepen
stil. De meeste
Zeeuwse vissers va
ren vooralsnog door,
mede dankzij de
goede prijs die voor
vis betaald wordt.
Aan de kant blijven
brengt het risico met
zich mee dat de be
manning op zoek
gaat naar ander
werk.
,,Men hoeft geen
econoom te zijn om
te concluderen dat
deze situatie tot een
koude sanering van
de kottervloot leidt",
aldus de Neder
landse Vissersbond/
PO Delta Zuid. Met
een bedrag van 10
miljoen euro zou het
ergste leed voor de
Nederlandse kotter-
vloot te verhelpen
zijn. ,,Het is geld dat
al beschikbaar is ge
steld aan Nederland
via het Europees
Fonds voor Mari
tieme Zaken en Vis
serij."
PZC.NL
Bij de wilde
pony's op
kraamvisite
mm
Inbrekers
snel in de
kraag gevat
Néé, antwoorden chefkoks Julia
Gatsonides en Richard Rademaker
op die vraag. Ze keken het concept
af van de grote culinaire steden als
Parijs en Kopenhagen. ,,We zijn er
de afgelopen jaren heel veel ge
weest om te kijken hoe ze het daar
doen en hoe dat in ons plan past",
vertelt Julia. ,,No waste, geen voed-
selverspilling, dat is de rode draad.
Bij het vuilnisbakloze zero was
te-restaurant Silo in Londen staat
een enorme composteermachine
waar al het groenafval in gaat. Geen
afval meer, dat is iets om naartoe te
werken. Wij gebruiken al geen folie
meer om schalen af te dekken. Er
gaat gewoon een deksel op."
De liefde voor het koken zit er bij
beiden diep in. Richard (tattoo van
koksmes, vis, radijsje, dumpling en
moleculaire verbinding van fer
mentatie op de onderarm) en Julia
(zelfde koksmes op de onderarm)
stonden samen in de keuken bij De
Vriendschap. Ze leerden er de klas
sieke Franse keuken, maar ook 'out
of the box-koken'. In Vert gaan ze
verder op dat pad. In plaats van een
vleesjus, een saus op basis van
groenten. Niet altijd pakken naar
bekende vis als kabeljauw of zee
baars, maar ook eens een wijting of
mooie inktvis bereiden. Receptjes
met incourante delen van het vlees,
zoals het haasje dat dicht tegen de
longen aan ligt, in plaats van het
eeuwige biefstukje. Maar ook, delen
van de vis gebruiken die normaal
worden weggegooid, zoals de ka-
beljauwlever.
Het moge duidelijk zijn: Vert is
geen vegetarisch restaurant. ,,Wij
zijn een restaurant met een vrij
klassieke, Franse basis, waarin
groenten de hoofdrol spelen", vat
Richard samen. Groenten van het
seizoen en van lokale herkomst, om
precies te zijn. Voor een deel zelfge-
Het is heel cool om
mooie vormpjes uit
biet te snijden, maar
de restjes gooide een
restaurant dan
gewoon weg
kweekt, in de groentetuin van Julia
en Richard in Oost-Souburg. Voor
een deel ook van biologische kwe
kerij Hof ter Linde in Ritthem,
waarbij ook een voedselbos op basis
van permacultuur zit. ,,Zij leveren
ons hun overschotten. Op dit mo
ment zijn dat bijvoorbeeld basili
cum, munt en citroenmelisse", ver
telt Richard.
Nu al kijkt Richard vooruit naar
het herfstmenu. De daslookkap-
pertjes zijn rijp. Julia heeft ze alle
maal geplukt en Richard heeft ze op
zout gelegd. Nog een maand, dan
gaat er appelazijn en een beetje sui
ker bij. Twee maanden verder zijn
de kappertjes dan klaar. Wie straks
bij Vert gaat eten, komt als het ware
B
mee-eten met de koks, verklaart het
tweetal. ,,Wij willen voor Vert ko
ken zoals wij dat thuis voor onszelf
VLISSINGEN
De 23-jarige Rosaria ('Pempi' voor
vrienden) werd op 17 september
vorig jaar doodgeschoten in een
brandgang bij de Adriaen van de
Vennestraat in Vlissingen. Een
Team Grootschalige Opsporing
(TGO) houdt zich al maanden be
zig met het misdrijf, maar dat heeft
tot nu toe niet geleid tot aanhou
dingen.
Van de vier nieuwe tips om
schrijft de politie er twee als 'mee-
denktips'. ,,De andere twee bevat
ten serieuze informatie en worden
uitgerechercheerd", zegt politie
woordvoerder Willem van
Hooijdonk.
In de uitzending van Opsporing
Verzocht reconstrueerde de politie
dinsdag de laatste uren van Rosaria.
Hij was onder meer te zien op ca
merabeelden van een Vlissingse
grillroom, die hij op de avond voor
zijn dood bezocht. Rosaria woonde
met zijn vriendin en dochtertje in
Barendrecht en was regelmatig te
vinden in Vlissingen, waar hij is op-
gegroeid. De politie wil graag meer
informatie over de toedracht van
Rosaria's dood. Belangrijkste vra
gen zijn: 'Wie zou daarbij betrok
ken kunnen zijn geweest en wat
was de aanleiding? Wie heeft mo
gelijk iets gezien van wat zich tus
sen 03.30 en 04.00 uur die ochtend
van 17 september 2021 afspeelde in
en om de Adriaen van de Ven-
nestraat in Vlissingen?' Voor wie de
gouden tip heeft, ligt 15.000 euro
klaar.
ZATERDAG 28 MEI 2022 PC
Bakken met tong bij de visafslag in
Stellendam. foto arie kievit
Vissers hoeven
niet te hopen op fi
nanciële steun van
het Rijk om de
hoge brandstof
prijzen te kunnen
blijven betalen,
schrijft minister
Henk Staghouwer
(ChristenUnie,
LNV).
Theo Giele
Vlissingen
WAT VINDT U?
Doe ook mee aan de poll op pzc.nl
Gisteren: Er moet nu een PFAS-bevol-
kingsonderzoek komen (1221 stemmen)
HAAMSTEDE
Een exmoorpony
is groot, niet zo
aaibaar en een
fantastische
grasmaaier. Bos
wachter Alex de
Visser koestert
zijn kudde wilde
exmoors in na
tuurgebied de
Vroongronden.
En nu is het
kraamtijd. Maar
liefst negen veu
lentjes werden
er geboren.
Verslaggever
Esme Soesman
en Noortje de
Kroo gaan met
de boswachter
op kraamvisite.
Luister mee,
vanaf 8.00 uur
via pzc.nl/pod-
cast. Ook hoor
je waarom een
haas bij een koe
hoort, een paard
bij een konijn en
hoe het met de
veldleeuwerik
gaat.
Eens
Oneens
THOLEN
Bij een bouw-
groothandel aan
de Stevinweg in
Tholen sloegen
donderdagnacht
twee inbrekers
toe. Een paar mi
nuten nadat het
alarm was afge
gaan, arriveerde
de beveiligings
dienst van het
bedrijf.
Door camera
beelden kregen
zij samen met de
politie (aanwezig
met een speur
hond) snel door
wie de daders
waren. Beide
verdachten zijn
kort daarna aan
gehouden.
Een van hen
moest na de
aanhouding ter
controle naar
het ziekenhuis.
De buit werd
(grotendeels)
vlakbij terug ge
vonden.
Aan tafel bij Vert
Ondine van der Vleuten
Middelburg
- Julia Gatsonides,
chefkok Vert
Richard Rademaker en
Julia Gatsonides openen bin
nenkort hun nieuwe restaurant
Vert in Middelburg. Groenten -
veel van eigen teelt - spelen
daar de hoofdrol. foto boaz timmer-
Nieuwe stelling: Boeren moeten hele
jaar hazen mogen schieten
De politie heeft tot dusver vier
nieuwe tips gekregen over de
zaak-Roshentlie Rosaria (23),
die afgelopen week in het televi
sieprogramma Opsporing Ver
zocht is besproken.
G Roshentlie
Rosaria. foto
HV ZEELAND
- Eldridge Pentury