Neem eens iets anders mee als lunch
Luister gewoon
Het normale werk- en schoolleven is voor
de meeste mensen hervat. Dat betekent
ook dat we weer onze lunch meenemen.
Zes handige en creatieve ideeën van
Brenda Hoff en het Voedingscentrum.
29
HUISARTSENPOST
1 Draai een wrap
„Lekker met kaas, sla en een
beetje kruidenroomkaas, groene
pesto ofappelstroop'', zegt Brenda
Hoff, bekend als blogger Brenda
Kookt. ,,Of neem rosbief met rucola,
oude kaas en pesto of truffelmayo
naise. Of ga voor hummus met
paprika, komkommer, tomaat en sla
bijvoorbeeld. Je kunt die paprika ook
nog grillen. Eenvoudig en lekker.''
In plaats van een wrap kun je ook
een grote omelet maken en die vul
len, tipt Hoff. Haar recepten en die
van het Voedingscentrum bevatten
vaak iets knapperigs. Denk aan
groenten, pitten of noten. En vaak
iets romigs zoals geprakte avocado,
roomkaas of zuivelspread. Het Voe
dingscentrum raadt juist aan geen
vleeswaren mee te nemen die snel
bederven, zoals rosbief, fricandeau of
filet americain. ,,Dan kun je beter
30+kaas kiezen.''
2 Hussel een
maaltijdsalade
Een maaltijdsalade, zoals een
couscoussalade, is gemakkelijk op
zondag te maken en de dagen erna
mee te nemen als lunch, zegt Hoff.
,,Op mijn site heb ik recepten van een
falafelsalade en een kip-tandoori-
salade die daarvoor heel geschikt
zijn.'' Je kunt de dressing apart mee
nemen om die vlak voor het eten
door de salade te mengen. Datzelfde
is handig bij de knapperige ingre
diënten zoals noten en croutons. Dan
blijven ze krokant.
3 Bewaar een restje van
de avond ervoor
Als je iets overhoudt van je
avondmaal, dan kun je die restjes
vaak prima gebruiken als lunch, tipt
Hoff. Van pasta maak je een pastasa
lade. Daarbij hoefje alleen een bij
passende dressing te maken, bijvoor
beeld met een restje pesto en wat lek
kere olijfolie. Een stuk quiche kun je
prima koud eten. En rijstgerechten
zijn afgekoeld ook lekker: een poké-
bowl is tenslotte ook lauw. Je maakt
je kliekje extra smeuïg door er een
zelfgemaakt sausje of dressing door
heen te roeren.
'Een wrap is lekker met
kaas, sla en een beetje
kruidenroomkaas,
pesto of appelstroop'
bruiken om als verwennerij rolletjes
pannenkoek met aardbeien op te
prikken.
6 Maak een broodje
,,Als je een broodje meeneemt,
dan is het handig om er een te
maken die niet zompig wordt als je
hem moet bewaren tot lunchtijd",
zegt Tara Eikenaar, woordvoerder
van het Voedingscentrum. Een voor
beeld is een sandwich paddenstoe
lenomelet. Hierbij bak je de cham
pignons mee met het ei, waardoor ze
vocht verliezen in de pan in plaats
van in je brood. En de rucola droog je
goed af voor je de groene blaadjes ge
bruikt.
4 Maak er iets vrolijks
van
Met gewone ingrediënten kun
je makkelijk iets origineels maken.
Kinderen vinden het vaak leuk als
hun boterhammen er aantrekkelijk
uitzien. Brenda Hoff doet dat door
met Pasen haasjes te maken met
brood, stukjes komkommer, kaas,
kerstomaatje en schijfjes radijs. ,,Ik
knip of steek vormpjes uit het brood
en versier de 'eieren' van brood bij
voorbeeld met stukjes groente of
kruiden. Voor de ogen kun je rozij
nen gebruiken.''
5 Rijg je lekkers op elkaar
Hoff houdt ervan als lunches er
aantrekkelijk uitzien. Zo maakt
ze graag minisandwiches en kaas op
een spies, met komkommer ertussen
gevlochten. Zo'n spies kun je ook ge-
,,Zo, ik ben weer aangekleed'', verzucht
mevrouw Van Kralingen. Puffend en
kreunend laat ze zich zakken op de stoel.
,,Ik ben pas 51, maar ik lijk wel een oude
vrouw door die fibromyalgie.''
Ondertussen typ ik mijn bevindingen
van het lichamelijk onderzoek. Eigenlijk
kan ik die samen met de anamnese van het
vorige consult tussen haar en een collega
huisarts overnemen, omdat ze vrijwel
identiek zijn: de oude pijnstillers werken
niet meer. Graag nieuwe. Pijn in alle ge
wrichten.
Als ik klaar ben met tikken, bestudeer ik
het beleid van mijn collega. ,,Dus de
nieuwe pijnstilling deed niets?'' Ze slaat de
armen demonstratief over elkaar. „Niets."
Hierop volgt een dialoog waarbij ik een
pijnstiller opnoem en zij nee schudt. Uit
eindelijk is er eentje die ze nog niet kent.
We spreken af dat ze de pillen voor twee
weken uitprobeert. Hoewel ze ak
koord gaat, maak ik uit haar ge
zichtsuitdrukking op dat ze
ontevreden mijn spreekka
mer verlaat.
Later die dag heb ik over
leg met Vincent, onze prak
tijkondersteuner GGZ. Ik
breng mevrouw Van Kralin
gen ter sprake. ,,Wat wilde jij?''
vraagt Vincent na mijn verhaal.
,,Ik wilde haar helpen.''
,,Heb je haar geholpen?''
,,Nee, volgens mij niet.''
'Hoe
zou u van de
pijn af willen
komen?'
,,Wat wilde zij?''
„Nieuwe pijnstilling?'' zeg ik vertwij
feld. Er verschijnt een glimlach op zijn ge
zicht. ,,Vraag je dat nu aan mij?''
,,Ik ging ervan uit dat ze dat wilde.''
Vincent leunt achterover in zijn
stoel. ,,Maar?''
Ik zucht. ,,Maar in werke
lijkheid heb ik dat niet ge
vraagd.''
,,En wat heb je gedaan?''
,,Weinig.''
Weer die glimlach. ,,Nee,
juist heel hard gewerkt zon
der gewenst resultaat.''
Ik knik zwijgend. ,,Vraag eens
wat ze wil en luister gewoon.''
Twee weken later schuift mevrouw Van
Kralingen een lege verpakking mijn kant
op. ,,Ze hielpen niet.''
,,Wat jammer. Zou ik u wat mogen vra
gen?'' Ze kijkt verrast. ,,O, ja hoor.''
,,Hoe zou u van de pijn af willen komen
of beter gezegd: wat kan ik als huisarts
voor u betekenen?''
Vervolgens vertelt ze me dat ze zeker wil
weten dat er niets anders aan de hand is.
Ook valt het haar zwaar dat haar omge
ving, inclusief haar partner, niet altijd be
grip heeft voor haar ziekte. Ze vraagt me of
het verstandig is om fysio
therapie op te pakken én ze
zou graag een keer met haar
partner op het spreekuur
komen.
Niet veel later schudden
we elkaar tevreden de
hand.
GO ZATERDAG 16 APRIL 2022
Bammetjes
in de ban
ELLEN DEN HOLLANDER
- BRENDA HOFF
De lunch hoeft
niet altijd uit een
boterham te be
staan. Ook restjes
kun je vaak prima
meenemen naar
je werk.
FOTO GETTY IMAGES
Rutger Verhoeff schrijft wekelijks over patiënten die hem raken
De namen zijn geanonimiseerd en/of er is toestemming gevraagd aan patiënten.