Neem eens iets anders mee als lunch Luister gewoon Het normale werk- en schoolleven is voor de meeste mensen hervat. Dat betekent ook dat we weer onze lunch meenemen. Zes handige en creatieve ideeën van Brenda Hoff en het Voedingscentrum. 29 HUISARTSENPOST 1 Draai een wrap „Lekker met kaas, sla en een beetje kruidenroomkaas, groene pesto ofappelstroop'', zegt Brenda Hoff, bekend als blogger Brenda Kookt. ,,Of neem rosbief met rucola, oude kaas en pesto of truffelmayo naise. Of ga voor hummus met paprika, komkommer, tomaat en sla bijvoorbeeld. Je kunt die paprika ook nog grillen. Eenvoudig en lekker.'' In plaats van een wrap kun je ook een grote omelet maken en die vul len, tipt Hoff. Haar recepten en die van het Voedingscentrum bevatten vaak iets knapperigs. Denk aan groenten, pitten of noten. En vaak iets romigs zoals geprakte avocado, roomkaas of zuivelspread. Het Voe dingscentrum raadt juist aan geen vleeswaren mee te nemen die snel bederven, zoals rosbief, fricandeau of filet americain. ,,Dan kun je beter 30+kaas kiezen.'' 2 Hussel een maaltijdsalade Een maaltijdsalade, zoals een couscoussalade, is gemakkelijk op zondag te maken en de dagen erna mee te nemen als lunch, zegt Hoff. ,,Op mijn site heb ik recepten van een falafelsalade en een kip-tandoori- salade die daarvoor heel geschikt zijn.'' Je kunt de dressing apart mee nemen om die vlak voor het eten door de salade te mengen. Datzelfde is handig bij de knapperige ingre diënten zoals noten en croutons. Dan blijven ze krokant. 3 Bewaar een restje van de avond ervoor Als je iets overhoudt van je avondmaal, dan kun je die restjes vaak prima gebruiken als lunch, tipt Hoff. Van pasta maak je een pastasa lade. Daarbij hoefje alleen een bij passende dressing te maken, bijvoor beeld met een restje pesto en wat lek kere olijfolie. Een stuk quiche kun je prima koud eten. En rijstgerechten zijn afgekoeld ook lekker: een poké- bowl is tenslotte ook lauw. Je maakt je kliekje extra smeuïg door er een zelfgemaakt sausje of dressing door heen te roeren. 'Een wrap is lekker met kaas, sla en een beetje kruidenroomkaas, pesto of appelstroop' bruiken om als verwennerij rolletjes pannenkoek met aardbeien op te prikken. 6 Maak een broodje ,,Als je een broodje meeneemt, dan is het handig om er een te maken die niet zompig wordt als je hem moet bewaren tot lunchtijd", zegt Tara Eikenaar, woordvoerder van het Voedingscentrum. Een voor beeld is een sandwich paddenstoe lenomelet. Hierbij bak je de cham pignons mee met het ei, waardoor ze vocht verliezen in de pan in plaats van in je brood. En de rucola droog je goed af voor je de groene blaadjes ge bruikt. 4 Maak er iets vrolijks van Met gewone ingrediënten kun je makkelijk iets origineels maken. Kinderen vinden het vaak leuk als hun boterhammen er aantrekkelijk uitzien. Brenda Hoff doet dat door met Pasen haasjes te maken met brood, stukjes komkommer, kaas, kerstomaatje en schijfjes radijs. ,,Ik knip of steek vormpjes uit het brood en versier de 'eieren' van brood bij voorbeeld met stukjes groente of kruiden. Voor de ogen kun je rozij nen gebruiken.'' 5 Rijg je lekkers op elkaar Hoff houdt ervan als lunches er aantrekkelijk uitzien. Zo maakt ze graag minisandwiches en kaas op een spies, met komkommer ertussen gevlochten. Zo'n spies kun je ook ge- ,,Zo, ik ben weer aangekleed'', verzucht mevrouw Van Kralingen. Puffend en kreunend laat ze zich zakken op de stoel. ,,Ik ben pas 51, maar ik lijk wel een oude vrouw door die fibromyalgie.'' Ondertussen typ ik mijn bevindingen van het lichamelijk onderzoek. Eigenlijk kan ik die samen met de anamnese van het vorige consult tussen haar en een collega huisarts overnemen, omdat ze vrijwel identiek zijn: de oude pijnstillers werken niet meer. Graag nieuwe. Pijn in alle ge wrichten. Als ik klaar ben met tikken, bestudeer ik het beleid van mijn collega. ,,Dus de nieuwe pijnstilling deed niets?'' Ze slaat de armen demonstratief over elkaar. „Niets." Hierop volgt een dialoog waarbij ik een pijnstiller opnoem en zij nee schudt. Uit eindelijk is er eentje die ze nog niet kent. We spreken af dat ze de pillen voor twee weken uitprobeert. Hoewel ze ak koord gaat, maak ik uit haar ge zichtsuitdrukking op dat ze ontevreden mijn spreekka mer verlaat. Later die dag heb ik over leg met Vincent, onze prak tijkondersteuner GGZ. Ik breng mevrouw Van Kralin gen ter sprake. ,,Wat wilde jij?'' vraagt Vincent na mijn verhaal. ,,Ik wilde haar helpen.'' ,,Heb je haar geholpen?'' ,,Nee, volgens mij niet.'' 'Hoe zou u van de pijn af willen komen?' ,,Wat wilde zij?'' „Nieuwe pijnstilling?'' zeg ik vertwij feld. Er verschijnt een glimlach op zijn ge zicht. ,,Vraag je dat nu aan mij?'' ,,Ik ging ervan uit dat ze dat wilde.'' Vincent leunt achterover in zijn stoel. ,,Maar?'' Ik zucht. ,,Maar in werke lijkheid heb ik dat niet ge vraagd.'' ,,En wat heb je gedaan?'' ,,Weinig.'' Weer die glimlach. ,,Nee, juist heel hard gewerkt zon der gewenst resultaat.'' Ik knik zwijgend. ,,Vraag eens wat ze wil en luister gewoon.'' Twee weken later schuift mevrouw Van Kralingen een lege verpakking mijn kant op. ,,Ze hielpen niet.'' ,,Wat jammer. Zou ik u wat mogen vra gen?'' Ze kijkt verrast. ,,O, ja hoor.'' ,,Hoe zou u van de pijn af willen komen of beter gezegd: wat kan ik als huisarts voor u betekenen?'' Vervolgens vertelt ze me dat ze zeker wil weten dat er niets anders aan de hand is. Ook valt het haar zwaar dat haar omge ving, inclusief haar partner, niet altijd be grip heeft voor haar ziekte. Ze vraagt me of het verstandig is om fysio therapie op te pakken én ze zou graag een keer met haar partner op het spreekuur komen. Niet veel later schudden we elkaar tevreden de hand. GO ZATERDAG 16 APRIL 2022 Bammetjes in de ban ELLEN DEN HOLLANDER - BRENDA HOFF De lunch hoeft niet altijd uit een boterham te be staan. Ook restjes kun je vaak prima meenemen naar je werk. FOTO GETTY IMAGES Rutger Verhoeff schrijft wekelijks over patiënten die hem raken De namen zijn geanonimiseerd en/of er is toestemming gevraagd aan patiënten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 81