Met deze handige tips pimp je de smaak van je gerecht
Kroegongeval
27
HUISARTSENPOST Rutger Verhoeff schrijft wekelijks over patiënten die hem raken
Heb je het recept tot op de letter gevolgd, maar smaakt
het resultaat niet zoals je hoopt? Geen nood, met deze
tips tricks red je je etentje alsnog.
TE FLAUW
Je hebt er precies zoveel
zout in gedaan als stond
aangegeven in de berei
dingswijze. Toch
smaakt je creatie nog
nergens naar. Hiermee
verdrijfje alle flauwig
heid.
TEZOUT
Een gerecht dat al volle
dig 'klaar' is, zoals oven
schotels, een lasagne,
gehaktbrood of een gra-
tin dauphinois, is op het
vlak van zoutsmaak ei
genlijk niet meer te red
den. Bij andere berei
dingen zoals soep, spa-
ghettisaus en stoofpot
jes is er daarentegen ze
ker nog een uitweg.
Opgelet: kies één tip per
keer, probeer ze niet al
lemaal tegelijkertijd uit.
TEZUUR
Dit probleem kan ont
staan bij gerechten met
ingrediënten die van
nature al vrij zuur zijn,
zoals tomaten, wijn,
citrus, azijn en vinai
grettes.
TE ZOET
Soms is zoet echt mier
zoet en dus niet (meer)
lekker.
TE BITTER
'Bittertjes' als cacao
poeder, aubergine,
pompelmoes, saffraan,
thee, koffie, spruiten,
boerenkool, broccoli en
artisjokken kunnen
overheersen.
TE PIKANT
Een pas geopend potje
cayennepeper smaakt
veel pikanter dan een
potje dat al drie jaar in
je voorraadkast staat.
Ook met verse pepers
kan het verkeren. Proef
dus voorzichtig. Toch te
heet?
Als een oorlogsgewonde van het
front schuifelt de 32-jarige Jack
met bebloed gezicht, verband
om zijn hoofd en met een arm
om een vriend de spreekkamer
van de huisartsenpost binnen. ,,Ik ben
Jeroen'', stelt de vriend zich als eerste voor.
,,I-i-ik geef even geen hand'', spreekt
Jack met dubbele tong en toont zijn bloe
derige handen. ,,Dokter Verhoeff, aange
naam. Loop meteen maar door.''
Voordat Jeroen zijn gewonde vriend de
onderzoeksbank op kan helpen, leg ik
twee onderleggers op het hoofdeinde. Wat
hierna gebeurt kan rechtstreeks in een
slapstick film. Vlak voor de bank laat Jack
zich te vroeg zakken, waardoor zijn billen
net de rand van de bank missen. Gauw
slaat hij beide armen om de nek van
Jeroen, waarna ze samen het even
wicht verliezen. Het resultaat:
twee schaterlachende mannen
op elkaar naast de bank.
,,Ik heb minder gedronken
dan hij'', verklaart Jeroen zijn
heldere blik als zijn vriend
eindelijk op de bank ligt. ,,De
kroegen mochten weer open,
hè'', glundert Jack.
Ondanks mijn mondkapje ruik ik
een forse alcohollucht. ,,Weet je nog iets
van je valpartij op de bar?''
„Jazeker, het hout gaf niet mee.''
Zelfs
met mijn
mondkapje
ruik ik een
forse alcohol-
lucht
Na top-teen onderzoek constateer ik dat
al het bloed afkomstig moet zijn van een
wond onder het verband. ,,O, dan kan ik zo
weer de kroeg in'', reageert Jack met
speelse blik.
Laagje voor laagje begin ik zijn
voorhoofd uit te pakken. Het
laatste stukje verband plakt
aan de wond. Als ik het in
één haal losruk, verbijt hij de
pijn. ,,Sodeju!'' roept Jeroen
ongerust bij de aanblik van de
wond. Een lap huid van zeven
centimeter in de breedte valt als
een soort luifel over de linker wenk
brauw en zijn oog. ,,Valt het mee?'' vraagt
Jack tegen beter weten in.
De wond is schedeldiep. ,,De voorhoofd-
spier - die wordt gebruikt om verbaasd te
kijken - is volledig door.'' Even is Jack stil.
Dan kijkt hij naar zijn vriend. ,,Kan ik ein
delijk meedoen met De Slimste Mens of
winnen met pokeren.''
Jeroen lijkt meer van slag. ,,En nu?''
,,Dit is werk voor de plastisch chirurg.
En hij moet door de neuroloog beoordeeld
worden.''
Met een nieuw verband om zijn hoofd
stuur ik Jack naar de eerste
hulp. Het is inmiddels half
vier in de ochtend. Ik vraag
me af wanneer ik voor het
laatst op zo'n laat tijdstip
een kroegongeval heb ge
zien. Drie jaar geleden,
schat ik.
GO ZATERDAG 19 MAART 2022
Eten mislukt? Zo kun je het redden
EVELIEN RUTTEN
Voeg allereerst nog
meer zout toe, omdat
zout de smaken die van
nature aanwezig zijn in
je gerecht 'ondersteunt'.
Voeg daarna van elke
specerij in het recept
ietsje meer toe. Wees
wel voorzichtig met de
hoeveelheden van pi
kante specerijen.
Een scheutje vers ci
troen- of limoensap kan
soms wonderen doen
voor de 'fraicheur'.
Aan soep of stoofpot
jes kun je wat bouillon of
kant-en-klare fond toe
voegen voor wat meer
diepgang.
De heilige drie-een
heid die elke liter spa-
ghettisaus naar een ho
ger niveau tilt: 1 eetlepel
balsamicoazijn, 1 theele
pel worcestershiresaus
en 1 eetlepel zoete so
jasaus of ketjap manis.
Soms helpt het om je
gerecht af te werken
met extra toppings, zo
als gefrituurde uitjes,
fijngehakte noten, par
mezaanschilfers en/of
srirachasaus.
Laat het gerecht nog
20 minuten pruttelen
met een paar aardappe
len eraan toegevoegd.
Zij zullen het zout opne
men. Verwijder de aard
appelen voor het opdie
nen.
Verdun je gerecht met
een beetje water, room
of melk.
Voeg een scheutje ci
troensap of azijn toe als
dit past bij het smaak-
profiel van het gerecht.
Een beetje suiker helpt
ook. Extra tip: gebruik
bruine suiker bij bruine
sauzen.
Voeg meer van je in
grediënten toe, zoals bij
voorbeeld groenten,
kikkererwten, bo
nen, rijst en
pasta, zodat het
geheel minder
zout smaakt.
Zure smaken - zeker
wanneer je te veel ci
troensap hebt toege
voegd - kun je 'uitgum
men' door de tegen
overgestelde smaak toe
te voegen.
Een zurig stoofpotje
red je door er extra
traag gekaramelliseerde
uien in te verwerken.
Wanneer je tomaten
saus aan de zure kant
is, is een likje tomaten
ketchup jouw redder in
nood.
Een heel klein snufje
bicarbonaat, beter be
kend als baking soda,
kan ook helpen om
een zuurdere
smaak tegen te
gaan.
Een klein beetje zurig
heid gaat een te zoete
smaak tegen. Een
scheutje citroensap
brengt de smaak weer
in balans.
Een snufje zout heft
het teveel aan zoet op.
Een te zoete cake of
taart kun je redden door
er wat geklopte room of
roomkaas bij te serve
ren.
Heb je een hartig ge
recht zoals stoofvlees
iets te zoet gemaakt?
Dan kun je dit effect te
nietdoen door er een
hartige umamismaak
door te mengen, zoals
in worcestershiresaus
of sojasaus. Voor Aziati
sche gerechten is vis
saus de beste op
tie.
Een vetstof zoals bo
ter, room of kaas vermin
dert het bittere effect.
Ook een klein
beetje zoetstof zoals ho
ning, suiker of esdoorn
siroop helpt. Kies bij bit
tere groenten zoals
broccoli of groene as
perges liever voor olijf
olie en grof zout.
Spicy wordt het met
zwarte peper, cayenne
peper of chilivlokken.
Een handje verse, fijn
gesneden kruiden (basi
licum, dille, bieslook, pe
terselie).
Vet legt een isolerend
laagje op de pikante
moleculen. Meng room,
volle yoghurt, boter of
olie door je gerecht.
Een klein beetje suiker
kan het pikante effect
tenietdoen.
Plakjes komkommer
of ijsbergsla werken ver
koelend.
Eerste hulp bij binnen
brandjes: gekookte,
witte rijst.
De namen zijn geanonimiseerd en/of er is toestemming gevraagd aan patiënten.