Met deze handige tips pimp je de smaak van je gerecht Kroegongeval 27 HUISARTSENPOST Rutger Verhoeff schrijft wekelijks over patiënten die hem raken Heb je het recept tot op de letter gevolgd, maar smaakt het resultaat niet zoals je hoopt? Geen nood, met deze tips tricks red je je etentje alsnog. TE FLAUW Je hebt er precies zoveel zout in gedaan als stond aangegeven in de berei dingswijze. Toch smaakt je creatie nog nergens naar. Hiermee verdrijfje alle flauwig heid. TEZOUT Een gerecht dat al volle dig 'klaar' is, zoals oven schotels, een lasagne, gehaktbrood of een gra- tin dauphinois, is op het vlak van zoutsmaak ei genlijk niet meer te red den. Bij andere berei dingen zoals soep, spa- ghettisaus en stoofpot jes is er daarentegen ze ker nog een uitweg. Opgelet: kies één tip per keer, probeer ze niet al lemaal tegelijkertijd uit. TEZUUR Dit probleem kan ont staan bij gerechten met ingrediënten die van nature al vrij zuur zijn, zoals tomaten, wijn, citrus, azijn en vinai grettes. TE ZOET Soms is zoet echt mier zoet en dus niet (meer) lekker. TE BITTER 'Bittertjes' als cacao poeder, aubergine, pompelmoes, saffraan, thee, koffie, spruiten, boerenkool, broccoli en artisjokken kunnen overheersen. TE PIKANT Een pas geopend potje cayennepeper smaakt veel pikanter dan een potje dat al drie jaar in je voorraadkast staat. Ook met verse pepers kan het verkeren. Proef dus voorzichtig. Toch te heet? Als een oorlogsgewonde van het front schuifelt de 32-jarige Jack met bebloed gezicht, verband om zijn hoofd en met een arm om een vriend de spreekkamer van de huisartsenpost binnen. ,,Ik ben Jeroen'', stelt de vriend zich als eerste voor. ,,I-i-ik geef even geen hand'', spreekt Jack met dubbele tong en toont zijn bloe derige handen. ,,Dokter Verhoeff, aange naam. Loop meteen maar door.'' Voordat Jeroen zijn gewonde vriend de onderzoeksbank op kan helpen, leg ik twee onderleggers op het hoofdeinde. Wat hierna gebeurt kan rechtstreeks in een slapstick film. Vlak voor de bank laat Jack zich te vroeg zakken, waardoor zijn billen net de rand van de bank missen. Gauw slaat hij beide armen om de nek van Jeroen, waarna ze samen het even wicht verliezen. Het resultaat: twee schaterlachende mannen op elkaar naast de bank. ,,Ik heb minder gedronken dan hij'', verklaart Jeroen zijn heldere blik als zijn vriend eindelijk op de bank ligt. ,,De kroegen mochten weer open, hè'', glundert Jack. Ondanks mijn mondkapje ruik ik een forse alcohollucht. ,,Weet je nog iets van je valpartij op de bar?'' „Jazeker, het hout gaf niet mee.'' Zelfs met mijn mondkapje ruik ik een forse alcohol- lucht Na top-teen onderzoek constateer ik dat al het bloed afkomstig moet zijn van een wond onder het verband. ,,O, dan kan ik zo weer de kroeg in'', reageert Jack met speelse blik. Laagje voor laagje begin ik zijn voorhoofd uit te pakken. Het laatste stukje verband plakt aan de wond. Als ik het in één haal losruk, verbijt hij de pijn. ,,Sodeju!'' roept Jeroen ongerust bij de aanblik van de wond. Een lap huid van zeven centimeter in de breedte valt als een soort luifel over de linker wenk brauw en zijn oog. ,,Valt het mee?'' vraagt Jack tegen beter weten in. De wond is schedeldiep. ,,De voorhoofd- spier - die wordt gebruikt om verbaasd te kijken - is volledig door.'' Even is Jack stil. Dan kijkt hij naar zijn vriend. ,,Kan ik ein delijk meedoen met De Slimste Mens of winnen met pokeren.'' Jeroen lijkt meer van slag. ,,En nu?'' ,,Dit is werk voor de plastisch chirurg. En hij moet door de neuroloog beoordeeld worden.'' Met een nieuw verband om zijn hoofd stuur ik Jack naar de eerste hulp. Het is inmiddels half vier in de ochtend. Ik vraag me af wanneer ik voor het laatst op zo'n laat tijdstip een kroegongeval heb ge zien. Drie jaar geleden, schat ik. GO ZATERDAG 19 MAART 2022 Eten mislukt? Zo kun je het redden EVELIEN RUTTEN Voeg allereerst nog meer zout toe, omdat zout de smaken die van nature aanwezig zijn in je gerecht 'ondersteunt'. Voeg daarna van elke specerij in het recept ietsje meer toe. Wees wel voorzichtig met de hoeveelheden van pi kante specerijen. Een scheutje vers ci troen- of limoensap kan soms wonderen doen voor de 'fraicheur'. Aan soep of stoofpot jes kun je wat bouillon of kant-en-klare fond toe voegen voor wat meer diepgang. De heilige drie-een heid die elke liter spa- ghettisaus naar een ho ger niveau tilt: 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 theele pel worcestershiresaus en 1 eetlepel zoete so jasaus of ketjap manis. Soms helpt het om je gerecht af te werken met extra toppings, zo als gefrituurde uitjes, fijngehakte noten, par mezaanschilfers en/of srirachasaus. Laat het gerecht nog 20 minuten pruttelen met een paar aardappe len eraan toegevoegd. Zij zullen het zout opne men. Verwijder de aard appelen voor het opdie nen. Verdun je gerecht met een beetje water, room of melk. Voeg een scheutje ci troensap of azijn toe als dit past bij het smaak- profiel van het gerecht. Een beetje suiker helpt ook. Extra tip: gebruik bruine suiker bij bruine sauzen. Voeg meer van je in grediënten toe, zoals bij voorbeeld groenten, kikkererwten, bo nen, rijst en pasta, zodat het geheel minder zout smaakt. Zure smaken - zeker wanneer je te veel ci troensap hebt toege voegd - kun je 'uitgum men' door de tegen overgestelde smaak toe te voegen. Een zurig stoofpotje red je door er extra traag gekaramelliseerde uien in te verwerken. Wanneer je tomaten saus aan de zure kant is, is een likje tomaten ketchup jouw redder in nood. Een heel klein snufje bicarbonaat, beter be kend als baking soda, kan ook helpen om een zuurdere smaak tegen te gaan. Een klein beetje zurig heid gaat een te zoete smaak tegen. Een scheutje citroensap brengt de smaak weer in balans. Een snufje zout heft het teveel aan zoet op. Een te zoete cake of taart kun je redden door er wat geklopte room of roomkaas bij te serve ren. Heb je een hartig ge recht zoals stoofvlees iets te zoet gemaakt? Dan kun je dit effect te nietdoen door er een hartige umamismaak door te mengen, zoals in worcestershiresaus of sojasaus. Voor Aziati sche gerechten is vis saus de beste op tie. Een vetstof zoals bo ter, room of kaas vermin dert het bittere effect. Ook een klein beetje zoetstof zoals ho ning, suiker of esdoorn siroop helpt. Kies bij bit tere groenten zoals broccoli of groene as perges liever voor olijf olie en grof zout. Spicy wordt het met zwarte peper, cayenne peper of chilivlokken. Een handje verse, fijn gesneden kruiden (basi licum, dille, bieslook, pe terselie). Vet legt een isolerend laagje op de pikante moleculen. Meng room, volle yoghurt, boter of olie door je gerecht. Een klein beetje suiker kan het pikante effect tenietdoen. Plakjes komkommer of ijsbergsla werken ver koelend. Eerste hulp bij binnen brandjes: gekookte, witte rijst. De namen zijn geanonimiseerd en/of er is toestemming gevraagd aan patiënten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 75