BEZOEK DE
OPEN DAG OP
2 APRIL
Kinderen krijgen eigen pannenkoek op menu van Pannenkoekenhuys
•i
UNIVERSITY
10
Pannenkoekenbakker John van Aken is niet zo
moeilijk. Maar een pannenkoek met sla,
kibbeling, knoflooksaus, friet én rozijnen? Daar
ligt voor hem toch echt de grens. De
Helcherseeschool denkt met hem mee.
John van Aken, de kok
van Pannenkoekenhuys
De Molen in Scharen
dijke, liet leerlingen uit
groep 8 van de plaatse
lijke Helcherseeschool hun pan
nenkoekenrecept bedenken. Vanaf
dit weekend staat de Helchersee
pannenkoek op de menukaart. En
die is stukken beter te pruimen
dan het allereerste ontwerp.
,,Superlekker, overheerlijk. Net
zo goed als we verwacht hadden",
klinkt het aan de tafel van de 11-ja-
rige Suus Hanson, Daan Coomans,
Elisa Mierop en Lennard Hanse. Er
is vooraf door alle leerlingen uit
groep 8 over het pannenkoekenre
cept gefantaseerd en nagedacht.
De kinderen hebben zich ver
diept in streekproducten en bakre-
gels. Ze zijn wezen voorproeven
en hebben hun ultieme pannen
koek gekozen. Nu mogen ze het
eindresultaat in het écht komen
proeven. De Helchersee pannen
koek is er één met appel, rozijnen,
speculaas, amandelschaafsel, cho
coladesaus en vanille-ijs.
Van Aken werkt al 35 jaar lang in
de horeca. Hij had zelf zaken in
verschillende smaken. Maar het
begon voor hem ooit met het
Schouwse Pannenkoekenhuis in
Westenschouwen. ,,Pannenkoe-
ken zijn wel een beetje mijn ding."
Toch had hij sommige van de
smaakcombinaties waar de leer
lingen mee op de proppen kwa
men zelf nóóit kunnen bedenken.
,,Ze gaan compleet los. Kinderen
hebben een eindeloze fantasie.
Ook qua smaak blijkbaar", zegt hij
lachend. En hoezeer de kok de in
breng van de receptenbedenkers
ook waardeert, er zijn grenzen.
,,Een pannenkoek met sla, kibbe
ling, knoflooksaus, friet en rozij
nen? Daar kan ik niet mee leven."
Bolus
En er speelt meer. De Helchersee
pannenkoek moet ook een 'uit
voerbare pannenkoek' zijn. Op een
beetje dag lopen er moeiteloos
driehonderd mensen het restau
rant tussen Scharendijke en Elker-
zee binnen. Dan moet je als kok
rap pannenkoeken kunnen bak
ken. Eentje met stukjes bolus?
Leuk voor een streekpannenkoek,
maar wel lastig. ,,Niet alles is te
combineren. Is iets te gesuikerd
dan gaan je pannen plakken."
De achtstegroepers van de Hel-
cherseeschool kregen hun 'eigen
pannenkoek' niet cadeau, vertellen
juffen Annemieke Biesma en Jo-
zien Padmos. Omdat ze bij Pan-
nenkoekenhuys De Molen het
liefst met streekproducten wer
ken, moesten ze uitvogelen wat
dat nu eigenlijk zijn.
Duindoornbessen? Lastig aan te
komen. Kibbeling met spek? ,,Dan
wordt het wel een beetje heel veel
dier", aldus één van de meiden uit
groep 8. Met streekproducten wer
ken, is een trend. Maar Van Aken is
er wel nuchter onder. ,,Wij vinden
vooral de achterliggende gedachte
belangrijk. Je moet ondernemers
op het eiland proberen staande te
houden. En er voor zorgen dat je
niet altijd alles van ver weg haalt."
Tot slot moet de pannenkoek er
ook nog goed uitzien, zegt eige
naar Sijmen Plomp van De Molen.
,,Als je er zomaar iets op flatst, vin
den mensen dat niet leuk." Plomp
geniet zichtbaar van de smullende
kinderen. Dankzij leerling Danie
Stoel, die het 'ik-ben-blij-want-ik-
ga-pannenkoeken eten-lied' laat
horen, zit de sfeer er goed in.
Plomp: ,,We willen groep 8 elk
jaar een nieuwe recept laten be
denken. We hadden ook kinderen
van de straat kunnen plukken,
maar het is wel heel leuk om iets
met de kinderen van de school in
Scharendijke zelf te doen."
OF APPLIED SCIENCES
ZATERDAG 19 MAART 2022 GO
De Helchersee is
om van te smullen
Esme Soesman
Scharendijke
Met de klok mee: Jeffrey Hanse (met duim), Joël Corbin, Teun de
Ligt, Rafael Noordzij en Adriaan van Binsbergen. foto marieke mandemaker
HBO-STUDIE
KIEZEN?