BEZOEK DE OPEN DAG OP 2 APRIL Kinderen krijgen eigen pannenkoek op menu van Pannenkoekenhuys •i UNIVERSITY 10 Pannenkoekenbakker John van Aken is niet zo moeilijk. Maar een pannenkoek met sla, kibbeling, knoflooksaus, friet én rozijnen? Daar ligt voor hem toch echt de grens. De Helcherseeschool denkt met hem mee. John van Aken, de kok van Pannenkoekenhuys De Molen in Scharen dijke, liet leerlingen uit groep 8 van de plaatse lijke Helcherseeschool hun pan nenkoekenrecept bedenken. Vanaf dit weekend staat de Helchersee pannenkoek op de menukaart. En die is stukken beter te pruimen dan het allereerste ontwerp. ,,Superlekker, overheerlijk. Net zo goed als we verwacht hadden", klinkt het aan de tafel van de 11-ja- rige Suus Hanson, Daan Coomans, Elisa Mierop en Lennard Hanse. Er is vooraf door alle leerlingen uit groep 8 over het pannenkoekenre cept gefantaseerd en nagedacht. De kinderen hebben zich ver diept in streekproducten en bakre- gels. Ze zijn wezen voorproeven en hebben hun ultieme pannen koek gekozen. Nu mogen ze het eindresultaat in het écht komen proeven. De Helchersee pannen koek is er één met appel, rozijnen, speculaas, amandelschaafsel, cho coladesaus en vanille-ijs. Van Aken werkt al 35 jaar lang in de horeca. Hij had zelf zaken in verschillende smaken. Maar het begon voor hem ooit met het Schouwse Pannenkoekenhuis in Westenschouwen. ,,Pannenkoe- ken zijn wel een beetje mijn ding." Toch had hij sommige van de smaakcombinaties waar de leer lingen mee op de proppen kwa men zelf nóóit kunnen bedenken. ,,Ze gaan compleet los. Kinderen hebben een eindeloze fantasie. Ook qua smaak blijkbaar", zegt hij lachend. En hoezeer de kok de in breng van de receptenbedenkers ook waardeert, er zijn grenzen. ,,Een pannenkoek met sla, kibbe ling, knoflooksaus, friet en rozij nen? Daar kan ik niet mee leven." Bolus En er speelt meer. De Helchersee pannenkoek moet ook een 'uit voerbare pannenkoek' zijn. Op een beetje dag lopen er moeiteloos driehonderd mensen het restau rant tussen Scharendijke en Elker- zee binnen. Dan moet je als kok rap pannenkoeken kunnen bak ken. Eentje met stukjes bolus? Leuk voor een streekpannenkoek, maar wel lastig. ,,Niet alles is te combineren. Is iets te gesuikerd dan gaan je pannen plakken." De achtstegroepers van de Hel- cherseeschool kregen hun 'eigen pannenkoek' niet cadeau, vertellen juffen Annemieke Biesma en Jo- zien Padmos. Omdat ze bij Pan- nenkoekenhuys De Molen het liefst met streekproducten wer ken, moesten ze uitvogelen wat dat nu eigenlijk zijn. Duindoornbessen? Lastig aan te komen. Kibbeling met spek? ,,Dan wordt het wel een beetje heel veel dier", aldus één van de meiden uit groep 8. Met streekproducten wer ken, is een trend. Maar Van Aken is er wel nuchter onder. ,,Wij vinden vooral de achterliggende gedachte belangrijk. Je moet ondernemers op het eiland proberen staande te houden. En er voor zorgen dat je niet altijd alles van ver weg haalt." Tot slot moet de pannenkoek er ook nog goed uitzien, zegt eige naar Sijmen Plomp van De Molen. ,,Als je er zomaar iets op flatst, vin den mensen dat niet leuk." Plomp geniet zichtbaar van de smullende kinderen. Dankzij leerling Danie Stoel, die het 'ik-ben-blij-want-ik- ga-pannenkoeken eten-lied' laat horen, zit de sfeer er goed in. Plomp: ,,We willen groep 8 elk jaar een nieuwe recept laten be denken. We hadden ook kinderen van de straat kunnen plukken, maar het is wel heel leuk om iets met de kinderen van de school in Scharendijke zelf te doen." OF APPLIED SCIENCES ZATERDAG 19 MAART 2022 GO De Helchersee is om van te smullen Esme Soesman Scharendijke Met de klok mee: Jeffrey Hanse (met duim), Joël Corbin, Teun de Ligt, Rafael Noordzij en Adriaan van Binsbergen. foto marieke mandemaker HBO-STUDIE KIEZEN?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 38