Zalmballetjes met spinazie
Van KOP
tot STAART
GIFVRIJE PAN
Mede vanwege duurzaamheids
overwegingen werkt een beetje
chef-kok tegenwoordig van kop tot
staart. Kan dat ook met vis? Ja,
dat kan. De Australische kok
Josh Niland laat graag zien dat een
vis meer herbergt dan slechts filet.
Hij schreef er De hele vis over
(Karakter 30) dat zestig recepten
telt. Denk aan kabeljauw-leverpaté
en geroosterde merg van vissen-
botten. Maar ook 'gewoon' aan fish
and chips. Toen het net uit was,
verkocht mevrouw Hamersma het
voornamelijk aan professionele
koks maar inmiddels heeft het ook
de gewone liefeebber bereikt.
vel of graten
citroen
oven
schotels
HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD:
40-45 minuten
INGREDIËNTEN
1 sjalot
1 el gezouten
kappertjes,
afgespoeld
400 g zalmfilet, zonder
2 el panko (Japans
broodkruim)
1 ei
peper uit de molen
olijfolie
600-700 g kruimige
aardappelen
zout
3 a 4 takjes tijm
laurier
200 g verse spinazie
2 el mosterd
3-4 el piccalilly
WIJNTIP
South Point 2021,
sauvignon blanc,
Coastal Region,
Zuid-Afrika
(wit), Gall
Gall 7,98
RECEPT UIT
Ovenschotels
van Wim Ballieu,
Pelckmans 24,50
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel en snipper de sjalot. Laat de kappertjes uitlekken en hak
ze fijn. Snijd de zalm zo fijn mogelijk. Boen de citroen en rasp
de schil (zeste). Pers het sap uit de citroen.
Meng de zalm met de sjalot, de kappertjes, het citroensap,
de citroenzeste, de panko en het ei. Kruid met peper uit de
molen. Mix in een blender tot een egale substantie. Rol met
vochtige handen balletjes van het mengsel.
Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg er de balletjes in en
bak ze 15 minuten in de oven.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water met
tijm en laurier. Giet af na eerst tijm en laurier te hebben
verwijderd en plet vervolgens de aardappelen. Meng er de
gewassen spinazie en mosterd door.
Haal de ovenschaal uit de oven, maak de balletjes
voorzichtig los en haal ze uit de schaal. Schep de spinazie-
aardappelpuree in de ovenschaal en trek er met een
vork streepjes in. Leg de balletjes op de puree en
zet nog even in de oven voor een mooi korstje.
Werk af met een paar royale eetlepels piccalilly.
Gebruiken we de VISwijzer? Dan
betekent dat ook: bak wijzer. Daarom
misschien maar eens kennismaken
met GreenPan, een initiatief van twee
Vlaamse vrienden die niet geporteerd
waren van het feit dat de meeste anti
aanbakpannen PFAS bevatten, een
stof die bij oververhitting giftig is.
Zij ontwikkelden hun collectie met
thermolon, een keramische anti
aanbaklaag met een afgeleide van
zand als basisgrondstof.
En zonder PFAS, dat spreekt.
Cambridge keramische vispan,
greenpan.nl 49,99