Zalmballetjes met spinazie Van KOP tot STAART GIFVRIJE PAN Mede vanwege duurzaamheids overwegingen werkt een beetje chef-kok tegenwoordig van kop tot staart. Kan dat ook met vis? Ja, dat kan. De Australische kok Josh Niland laat graag zien dat een vis meer herbergt dan slechts filet. Hij schreef er De hele vis over (Karakter 30) dat zestig recepten telt. Denk aan kabeljauw-leverpaté en geroosterde merg van vissen- botten. Maar ook 'gewoon' aan fish and chips. Toen het net uit was, verkocht mevrouw Hamersma het voornamelijk aan professionele koks maar inmiddels heeft het ook de gewone liefeebber bereikt. vel of graten citroen oven schotels HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN BEREIDINGSTIJD: 40-45 minuten INGREDIËNTEN 1 sjalot 1 el gezouten kappertjes, afgespoeld 400 g zalmfilet, zonder 2 el panko (Japans broodkruim) 1 ei peper uit de molen olijfolie 600-700 g kruimige aardappelen zout 3 a 4 takjes tijm laurier 200 g verse spinazie 2 el mosterd 3-4 el piccalilly WIJNTIP South Point 2021, sauvignon blanc, Coastal Region, Zuid-Afrika (wit), Gall Gall 7,98 RECEPT UIT Ovenschotels van Wim Ballieu, Pelckmans 24,50 BEREIDING Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel en snipper de sjalot. Laat de kappertjes uitlekken en hak ze fijn. Snijd de zalm zo fijn mogelijk. Boen de citroen en rasp de schil (zeste). Pers het sap uit de citroen. Meng de zalm met de sjalot, de kappertjes, het citroensap, de citroenzeste, de panko en het ei. Kruid met peper uit de molen. Mix in een blender tot een egale substantie. Rol met vochtige handen balletjes van het mengsel. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg er de balletjes in en bak ze 15 minuten in de oven. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water met tijm en laurier. Giet af na eerst tijm en laurier te hebben verwijderd en plet vervolgens de aardappelen. Meng er de gewassen spinazie en mosterd door. Haal de ovenschaal uit de oven, maak de balletjes voorzichtig los en haal ze uit de schaal. Schep de spinazie- aardappelpuree in de ovenschaal en trek er met een vork streepjes in. Leg de balletjes op de puree en zet nog even in de oven voor een mooi korstje. Werk af met een paar royale eetlepels piccalilly. Gebruiken we de VISwijzer? Dan betekent dat ook: bak wijzer. Daarom misschien maar eens kennismaken met GreenPan, een initiatief van twee Vlaamse vrienden die niet geporteerd waren van het feit dat de meeste anti aanbakpannen PFAS bevatten, een stof die bij oververhitting giftig is. Zij ontwikkelden hun collectie met thermolon, een keramische anti aanbaklaag met een afgeleide van zand als basisgrondstof. En zonder PFAS, dat spreekt. Cambridge keramische vispan, greenpan.nl 49,99

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 107