Zeebaars Szechuan Style
VET goed
Kan rood ook?
1 RlfslZ SAIM
Voor een gezond voedingspatroon luidt het
advies om één keer per week vis te eten,
of schaal- en schelpdieren. Vette vis, zoals
makreel, haring, sardines of zalm hebben
de voorkeur, omdat daarin het meeste
omega-3 zit: een gezond visvetzuur. Een
portie van 100 gram bevat ongeveer zeven
keer de aanbevolen dagelijkse hoeveel
heid. Dat helpt je lijf gezond te houden en je
bloedvaten schoon. Daarbij zorgt het voor
een goede cholesterolverhouding. Wie ook
nog eens wil afvallen eet drie keer per week
vis met lekker veel groenten. Op mijn beurt
adviseer ik dan nog: vergeet er niet een
klein glaasje wijn bij te drinken.
HOOFDGERECHT VOOR 2-3 PERSONEN
Het is een cliché, maar vis moet drie keer
zwemmen: in water, in boter of in wijn.
Van mijn oude leermeester, wijnschrijver
Hubrecht Duijker, leerde ik dat chardonnay
of sauvignon blanc altijd goed zijn. Afgezien
van je eigen voorkeur kun je de keuze nog
laten afhangen van de saus die je erbij
serveert. Frisse saus: sauvignon blanc.
Saus met flink boter: chardonnay. Kan rood
ook? Ja, maar alleen bij hoge uitzondering.
Mevrouw Hamersma en ik hebben mooie
resultaten
geboekt met licht
gekoelde pinot
noir en gamay
bij om en om
gebakken tonijn
met fiks wat
peper. Zo ook
bij een moot
gegrilde zalm
met padden
stoeltjes.
RECEPT UIT
Eat This Fish van
Blendbrothers,
Lannoo 25,99
BEREIDING
Maak met een scherp mes vijf inkepingen aan elke kant van
de zeebaars. Dep de vis droog en bestrooi met wat zout. Laat
10 minuten intrekken.
Bepoeder beide kanten van de zeebaars met de maïzena.
Verhit de arachideolie in een wok of een koekenpan tot 180
graden. Frituur de vis aan beide kanten gedurende 4 tot 5
minuten. Haal de vis er voorzichtig uit en leg op keukenpapier.
Laat de olie in de pan.
Voeg de knoflook, de gember en het varkensgehakt toe aan
de hete olie en roerbak gedurende 1 a 2 minuten. Voeg de
rijstwijn, Spaanse pepers, hoisinsaus, sojasaus, suiker, chili-
knoflooksaus en het water toe. Breng
aan de kook, voeg de zeebaars toe
en laat 5 minuten aan beide kanten
sudderen. Haal de vis eruit en laat de
saus inkoken. Voeg vervolgens de witte
peper, de lente-ui en de sesamolie toe.
Voeg eventueel een theelepel maïzena
(opgelost in wat water) toe als de saus
niet dik genoeg is. Lepel de saus over
de vis en serveer met witte rijst.
BEREIDINGSTIJD:
35-40 minuten
INGREDIËNTEN
1 zeebaars van 1 kg,
schoongemaakt
langs de buik,
zonder
ingewanden
zout
2 el maïzena
300 g arachideolie
4 teentjes knoflook,
in dunne plakjes
gesneden
1 flinke el gember,
geraspt
150 g varkens
gehakt
1 el rijstwijn
Spaanse peper,
fijngesneden
40 g hoisinsaus
1 el sojasaus
2 tl suiker
1 el chili-knoflook-
saus
350 ml water
snufje witte peper
1 lente-ui
1 tl sesamolie
WIJNTIP
Weingut Prinz
Salm 2020,
Landwein Rhein,
Duitsland (wit,
biologisch)
Schuttelaar
Wijnen
11,95
26