Zeebaars Szechuan Style VET goed Kan rood ook? 1 RlfslZ SAIM Voor een gezond voedingspatroon luidt het advies om één keer per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm hebben de voorkeur, omdat daarin het meeste omega-3 zit: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer zeven keer de aanbevolen dagelijkse hoeveel heid. Dat helpt je lijf gezond te houden en je bloedvaten schoon. Daarbij zorgt het voor een goede cholesterolverhouding. Wie ook nog eens wil afvallen eet drie keer per week vis met lekker veel groenten. Op mijn beurt adviseer ik dan nog: vergeet er niet een klein glaasje wijn bij te drinken. HOOFDGERECHT VOOR 2-3 PERSONEN Het is een cliché, maar vis moet drie keer zwemmen: in water, in boter of in wijn. Van mijn oude leermeester, wijnschrijver Hubrecht Duijker, leerde ik dat chardonnay of sauvignon blanc altijd goed zijn. Afgezien van je eigen voorkeur kun je de keuze nog laten afhangen van de saus die je erbij serveert. Frisse saus: sauvignon blanc. Saus met flink boter: chardonnay. Kan rood ook? Ja, maar alleen bij hoge uitzondering. Mevrouw Hamersma en ik hebben mooie resultaten geboekt met licht gekoelde pinot noir en gamay bij om en om gebakken tonijn met fiks wat peper. Zo ook bij een moot gegrilde zalm met padden stoeltjes. RECEPT UIT Eat This Fish van Blendbrothers, Lannoo 25,99 BEREIDING Maak met een scherp mes vijf inkepingen aan elke kant van de zeebaars. Dep de vis droog en bestrooi met wat zout. Laat 10 minuten intrekken. Bepoeder beide kanten van de zeebaars met de maïzena. Verhit de arachideolie in een wok of een koekenpan tot 180 graden. Frituur de vis aan beide kanten gedurende 4 tot 5 minuten. Haal de vis er voorzichtig uit en leg op keukenpapier. Laat de olie in de pan. Voeg de knoflook, de gember en het varkensgehakt toe aan de hete olie en roerbak gedurende 1 a 2 minuten. Voeg de rijstwijn, Spaanse pepers, hoisinsaus, sojasaus, suiker, chili- knoflooksaus en het water toe. Breng aan de kook, voeg de zeebaars toe en laat 5 minuten aan beide kanten sudderen. Haal de vis eruit en laat de saus inkoken. Voeg vervolgens de witte peper, de lente-ui en de sesamolie toe. Voeg eventueel een theelepel maïzena (opgelost in wat water) toe als de saus niet dik genoeg is. Lepel de saus over de vis en serveer met witte rijst. BEREIDINGSTIJD: 35-40 minuten INGREDIËNTEN 1 zeebaars van 1 kg, schoongemaakt langs de buik, zonder ingewanden zout 2 el maïzena 300 g arachideolie 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden 1 flinke el gember, geraspt 150 g varkens gehakt 1 el rijstwijn Spaanse peper, fijngesneden 40 g hoisinsaus 1 el sojasaus 2 tl suiker 1 el chili-knoflook- saus 350 ml water snufje witte peper 1 lente-ui 1 tl sesamolie WIJNTIP Weingut Prinz Salm 2020, Landwein Rhein, Duitsland (wit, biologisch) Schuttelaar Wijnen 11,95 26

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 106